455
Régitől az újabbakig, körökre osztottaktól a valós idejűekig!
  • Lysandus
    .....
  • Molnibalage
    Sanszosan igen sok tapasztalt cives képes lenne megcsinálni, de nem pazarolja rá az idejét. Nekem n+1 játékom volt, amit nem toltam végig, amikor látszott, hogy úgyis fölényesen győzök...
  • natalyel
    Köszi a rövid ismertetőket, felkeltettétek az érdeklődésemet. Utánanézek. :)
  • SaGa Jr
    Nagyon hosszú időre le tudja kötni a játszani vágyó játékost az Eador. Muszáj benne előre tervezni minden egyes shard-on (mondhatjuk úgy is hogy pályán), van benne elrejtve többféle végkifejlethez vezető sztori, számtalan egység, folyamatos fejlődés (a játékos döntésétől függ hogy miylen terüeltet támad be és ha ott nyer akkor hozzájut sok új lehetőséghez amiket aztán a későbbiekben már használhat) és sok minden.

Ami most jelent meg (Eador - Masters of the Brone World) az csak annyiban tér el az elődtől (Eador: Genesis), hogy ez a mostani ez már nem 2D-s grafikával bír. Cserébe pont az átalakítás miatt számtalan bug bekerült a már kiforrott programba. Ezeket idővel kijavítják majd és akkor nagyon jó lesz, ám egyenlőre jobban jár az ember a "korábbi verzióval". Nincs benne csilli-villi 3D de stabil, alacsony gépigényű, gyors és stabil, plusz könnyebben modolható és az orosz pajtások bizony nagyon komoly kis modokat összehoztak rá (van ami kvázi duplázza a lehetőségeket, egységek számát, épületek számát és több morális és gazdasági véletlen lehetőséget is bedob mint azt az alap játék teszi).

Gondolom azért nem nagyon lehet róla olvasni, mert nem egy nagy nevű kiadó gondozásában jelent meg. Olcsóért elérhető a GoG oldaláról (nem mellesleg ott megvehető a windows-os változata a MoO2-nek is nagyon baráti áron). Meg ugye "hátránya" hogy tényleg iszonyat hosszú és a gépi ellenfél nem hogy nem hülye, de keményen megdolgozik a saját győzelméért és nem rest alattomosan taktikázni.
  • Lysandus
    Bizonyára. Bár eddig csak egy embernek sikerült a Földön...
  • Molnibalage
    Időpocsékolásnak tartom. A Civ I méretű mapon is ráment elég sok idő arra, hogy lelképkedjem a dolgokat. Dögunalmas volt, de érdekelt. A Civ II nagyméretű térképén meg aztán ihaj. Tavaly október óra nem volt időm játszani. Engem már nagyrészt a kreatívabb hobbijaim foglalalnak le. Moddolás, cikk/könyv írása. 1 év van meg a Risen 2 és nem volt időm elkezdeni sem. A BG II, NWN II kiegek meg 3-4 éve...

Tekintve, hogy egyik utolsó civ II játékban 7. szinten is szétcincáltam random mapam az ellent, Földön nem hiszem, hogy túl nagy kihívást jelentene némi tréning után.
  • Lysandus
    Köszi az elismerést! :-)

Csináld utánam. A legnagyobb földi mapon. Az a nagy szám, hogy megpróbálod megcsinálni a tökéletes játékot.

Megnéztem a Civ III Hall of Famet, ott a 90216 pont a max. De azzal nem játszottam, nem tetszett.
  • Sir Quno Jedi
    Utyanmá, a bolygókat kell megsemmisíteni. Ha az ellenség szektoraiban nem maradnak komolyabb lakható bolygók és trilliószám pusztulnak a népei, akkor beszopta. Nem mellesleg elkezdenek könyörögni, hogy könyörülj rajtuk, legyen vége az értelmetlen háborúnak és esztelen népírtásnak és akkor lehetsz nagylelkű, persze durva sarc mellett. :D

Amúgy meg megérdemlik a kis genygócok, mert mikor erős szövetségben vagytok és ki van nyalva a seggük, simán hátbatámadnak, mikor eljött az idő (szerintük). Ilyenkor trilliónyi ártatlan lélekkel fizetnek az árulásért. Szvsz. így korrekt.
  • Lysandus
    Mindegy én felraktam. Néhány invincible damper fielddel, time-warp faciliatorral, achilles targeting unittal, structural analyzerrel megállíthatatlan volt a végén. Soha nem vesztettem egyet sem.
  • Molnibalage
    Márminthogy visszatöltögetéses módszerrel...? Akkor abban mi a nagy szám?

Anno a Civ I-gyel 4. nehézségi szinten 7 civ és Earth mapon megcsináltam, hogy 1100AD tájára mindenkit kiirtottam és egy városa maradt az MI-nek, pont Dél-Amerika csücskében. Nem töltögettem vissza semmit...

A teljes Földet gyorsan benépesítettem és felhúztam mindent maxra. 255% felett kiakadt a progi mérője. Soha nem volt semmi légszennyezés mégis global warming volt és a Föld elkezdett sivatagosodni. Ott volt, hogy visszatöltöttem 50 kört és gyorsabban húztam fel a hajót. Asszem 238% lett a vége.

A Civ II is imádtam csak volt egy apró hibája. A normal map talán túl kicsi volt néha, a legnagyobb meg túl nagy. 7 nemzet teljesen elveszett rajta. Sajnos működő Civ II-őt évek óta nem találok, pedig kipróbálnám, hogy most hogyan megy. A Civ II csodák egy része űbertáp, nagyon rájuk kell moccani. A későbbi Civekben a csodák 50%-a kb. semmire sem jó...

Az első csoda a Piramis annyire űber, hogy ihaj. Mindenhova magtár az elején...? Monarchiában némi öntözéssel egy átlagtérképen szinte megállíthatatlan vagy, annyival gyorsabban fejlődnek a városaid.

A King's Richard Crusade az űberatomtáp. Azt felhúzód is ipari forradalomig gyak. minden csoda a tiéd 6. nehézségi szinten is. A mindenhol ingyen katedrális csoda sem gyenge...
  • Molnibalage
    Pont az, hogy nem. A Stellar Convertert szinte alapból lealázza a sok plazmaágyú...
  • mnorbi2
    nagyon mély , nagyon jó tacticl fightok, hero fejlesztés , város fejlesztés nagyon nagy mélységben , spellek minden ... nem is értem hogy nem tolja senki ... ez simán felér egy MOM al, de még attol is sokkal mélyebb. mondjuk most jelent meg 2 hete , sok még a bug de hetente jön a patch , steamen 18 euro és akkor rögtön kapod a patchet
  • Lysandus
    Én a mai napig fenn vagyok a Civ2 Hall Of Fame-en másodikként a World Map kategóriában:

Civ2 Hall of Fame

Ezt a játékom több mint fél évig játszottam, csiszolgattam, csinosítgattam...
  • natalyel
    Hmm... vélemény róla?
  • mnorbi2
    ne keresd .. :eador master
  • Kmarha
    hát igen, bár a black hole-t sokszor Orion után kaptam meg. Ha meg az megvan, már amúgy sincs ellenfél a térképen aki ártani tudna :D
  • Ninju
    Plazmákkal jobban jártál endgame felé. A ugyanakkor helyről több sebzést pumpálsz ki és nincs overkill.
  • Lysandus
    Jó volt az MOO1 is. Ott a black hole generator volt az a fegyver, ami mindent vitt. MOO2-ben pedig a stellar konverter.
  • Renegade
    hehe, flopy hurcolás alufoliában, aztán perc alapú fizetős betárcsázós net, 56K-s baszott hangos modem, majd a messiás: olyan telo csomag, amivel 18.00 után ingyen lehetett netezni.

Az álami cégeknél dolgozó rendszergazdák voltak kb az Istenek: nappal béreltvonalon húzták le a jóságot, ha meg hazaértek, akkor ugye a céges szerver hívta a modemet, ingyen net. :)

• natalyel
    Ifjabbaknak:
    A "net híján"-t úgy értettem, hogy _nem létezett_ még az internet a _mostani formájában_, nem volt elérhető halandó embernek, még telefonvonal sem volt mindenhol. Egyszerűen nem volt ilyen fogalom a szótárunkban, hogy internet.
  • natalyel
    Oké, végigolvastam, látom volt már szó róla. Sebaj :).
    Üdv mégegyszer a réig SE4-eseknek :).

Master of Orion-t mi még floppy-ról töltöttük fel :).
    A 2 meg alapmű, megkerülhetetlen volt annak idején. Keresztbe-kasul szét-szana toltuk :). Net híján egy gépen, felváltva.
  • natalyel
    Ohh, üdv srácok! :)
    SE4-5-öt pár hónapja vettem meg Steam-en, a 4-5 egyben akciósan volt kb. 2000ft...
    Sokat nem tudok róla írni, csak pár benyomás:
    SE5 játszhatóvá tétele botrányos. Többmagos procin játszhatatlanul belassul, a régebbi gépeken szépen fut (?). Komoly. Fórumokat bújtam, mindenhol ugyanez a probléma, míg ezt-azt állítgatva végül játszhatóvá varázsoltam.
    Az SE4-hez szokott képernyők, menük után itt van pár, amely nem logikus, de összességében szerintem nem hoz szégyent a Space Empires névre. Gyakorlatilag ugyanaz, néhány apróbb változtatással, és persze grafikai tuninggal. A fejlesztési fa is kapott számos plusz lehetőséget, amik főleg a közép- és végjátékban lehetnek hasznosak, permanens lineárisan növekedő bónuszokat adnak bizonyos területekhez.

Sokat nem veszít vele az, aki csak a 4-gyel játszik, de ha olcsón - 1-2ezresért - van módja beszerezni az ötöst, annyit megér. Hozzá kell szokni az új menükhöz, az izometrikus dönthető-forgatható "csillagtérkép"-hez (-"Cccsssillagtérkép" - a'la Imperium Galaktika, alap :) ), az ablakban való játszáshoz (így nem laggol annyira), és az egy-két opcióval szegényebb kezdeti beállításokhoz (ezt nem is értem, miért kellett csonkítani kicsit...).

Első játékom felénél járhatok (mit értek a fele alatt?... A fejlesztési fa fele/háromnegyede van meg, 2 faj már leigázva, egy asszimilálva, a csillagtérkép egynegyedét uralom, blabla...), és a kezdeti nehézségek, kényelmetlenségek után kezdek elég jól hozzászokni.
    Két hete nem nyúltam hozzá, most megint betöltöm :).
  • lammaer
    Az 5-ről én is kiváncsi lennék némi nem elfogult véleményre...

AoW Shadow Magicet kb 1 hónapja tologatom, körülbelül most járja nálam az életciklusa végét (3-4 partit toltam le, folyamatosan emelve a nehézségi szintet). Szerintem van olyan jó mint a MoM :)

(hehe, csak összegyűlünk az indexes SE topikról, én voltam Kunigunda, a Kretenoid birodalom eléről :) )
  • Renegade
    MOM: Age of Wonders 1-2, szinte minden benne van, hősök, varázslatok (global/combat), település menedzsment, varázstárgyak, mélysötét, stb, ráadásul a mapeditor remekül feldob minden pan&paper RPG partit :)

Tegnap töltöttem le újra a SE4 deluxot, elég hamar realizáltam, hogy elfelejtettem vele játszani :)

Az 5 megjavult már? Mert nagyon sokáig játszhatatlan volt, ha jól rémlik az AI szinte teljesen hiányzott belőle.

Régen imádtam követni az Indexes SE4 topikot, idönként zseniálisan voltak leírva a kör eseményei :)
  • natalyel
    Dzsinivel mélységesen egyetértek. Jól összerakott játékok, a maguk idejében egyedülállóak, jó időben jókor jött.
    MOO1-2 (akkoriban a 2 introja odavert), Civilization-ok, Master os Magic (a mai napig ezt keresem a körökre osztott fantasy stratégiákban), Fragile Alliance, Ascendancy... ahh! :)

Még nem olvastam végig a topikot, de ajánlanék egy igen jó űrstratégiát: Space Empires IV Gold. Az SE5 sem rossz, bizonyos értelemben még jobb, több is, de a 4 keményvonalas stratégiakedvelők majd minden igényét kielégítheti, és 10 évvel ezelőtti gépen is vígan elfut. Van benne minden, mi szem-szájnak ingere (tényleg nem lehet mindent felsorolni, csak pár érdekesebb momentum): aszteroidák kolonizálható planétákká formázása, gyűrű- és gömbvilág létrehozása napok körül, féreglyukak nyitása és lezárása, csillagok és vele együtt az egész naprendszer szétrobbantása, fekete lyukak melyek beszívják a flottákat, töménytelen űrhajó alkatrész, egyedi összeállítások, durván méretes fejlesztési fa, és még rengeteg érdekes dolog. Random térképgenerátor a beállításaid alapján: fiatal galaxisközponttól a kiöregedett cluster-halmazokig. Csak a beállításokkal el tudsz tökölni akár 1-2 órát - fajok testre szabása, galaxis-jellemzők, célok, kezdeti források állítgatása - úgy, hogy egyetlen kört sem nyomtál még. Grafika egyszerű, 2d-s de mégis hangulatos, nem csúnya. Totál moddolható, rengeteg faj található a neten, még új fejlesztési témák is.

Az index.hu fórumán anno zajlott az élet, 10-12 fős multijátékok mentek, egy sessiont fél évig is játszottunk :) (vissza lehet olvasni random szemezgetve, érdemes). Minden másnap volt a forduló, addig kellett email-en! elküldeni a választott embernek a lépésedet, ő legenerálta a következő kört, majd szétküldte a kis fájl, és lehetett agyalni a következő kör cselekedetein. Hot seat, tcp-ip, mail, stb. játékmódok.
    Nyilván, a gépi ellenfelek általában nicnsenek a helyzet magaslatán, de ha most ismerkedsz a játékkal egy normál nehézség okozhat igen durva meglepetéseket... Pl. aláaknázza a féreglyuk kilépési pontot, s ha nincs aknadetektoros hajód, a teljes flottád semmivé foszlik... A diplomácia, kémkedés is oly sokrétű, amilyet szinte egyetlen más játékban sem láthatsz.

Ebben a játékban némi túlzással szinte minden meg lehet csinálni.

Steam-en megvásárolható akcióban különösen olcsó (pár euró). De a neten a 4-es itt-ott biztos megtalálható még okosban.

Bocs ha hosszú voltam. :)
  • Lysandus
    Én is játszottam az első C&C-vel, de szerintem a Generals és annak a Zero Hour kiegészítője nagyon jó lett.
  • Renegade
    jó van má', túloztam :)
  • nyirog
    Még DOS-on játszottam az első C&C-vel, végignéztem ahogy szétcseszik a sorozatot, habár szerintem a 3. rész a tiberum wars jó volt, de a negyedik az valami botrány....... Red Alert 3 se tetszett, eleve h szingli kampányban mindig kaptam egy gépi segítőt, nagyon idegesített; generalsokkal nem játszottam, most láttam hogy jön egy f2p verzió, háááát.. amióta ezt tudom azóta nem is érdekel, mert eredetileg nem f2p lett volna. Csak h jelezzem kötődésem a C&C-hez, a DOS-os első részes volt életem legelső stratégiai játéka amit kipróbálhattam számítógépen utána jött a Star Wars empire at war eszmei elődje melynek sajnos nevére már nem emlékszem, de a játékmechanikája ugyanaz volt szinte, csak volt köztük jó 10 év, vagy több...
  • nyirog
    na le is töltöttem, megnézni h milyen ez a freeorion, de majd csak holnap telepítem fel, azért elég populárisnak mondható a letöltési adatok alapján
  • nyirog
    én azt tudom, h a master of orion 2-t ki fogom próbálni miuátn lesz rá időm, de lehet már hétvégén elcsábulok, amiket eddig írtatok róla nagyon jól hangzik, videókon is tetszett. Freeorion nem tudom mennyiben tér el tőle, de ha esetleg ez is olyan mint az openttd az eredeti transport tycoon deluxe-hoz hasonlítva akkor lehet lenne jövője egy fordításnak :) (openttd-t is azért elég sokan ismerik és még talán mindig játsszák itthon is, nem jött rosszul, hogy belerakták abba is a magyar nyelvet)
  • Sunsetjoy
    Szemezek a Freeorion programmal, mármint a fordításával. Lenne rá érdeklődő? :)

A Stardrive-nál szerintem kell az új patch minimum az esetleges fordításhoz, a fontkészlet még a német fordításnál is gondokat (fagyást) okozott, a mostaniban javítják majd elvileg.
  • lammaer
    Jaj istenem, régen minden jobb volt meg a mai fiatalok nem tudják hogy .... :)

Azé' nézd meg a MOO2 patch notest, voltak ott még crash meg freeze bugfixek 1.2ben is, de még az 1.3-ban is :)

Mondjuk tény hogy az alapjáték is tökéletesen játszható volt, manapság azért vannak nagy bukó releasek. De hogy régen a patch az nem volt bugfix is, azért az túlzás.
  • Dzsini

• Renegade
    na igen, régen a patch, az nem bugfix meg dlc volt, hanem balance :)
  • Molnibalage
    Akkor lehet, hogy a patch miatt ilyen. Anno én próbálkoztam a rakéta lövögeő és menekülő kis hajókkal. Úgy cintálta szét bármi, hogy ihaj...
  • Renegade
    na kipróbáltam, 8 ilyen úgy kap szét egy amőbát, hogy 6 hazamegy, pedig ez csak sima fapad fregat. :)

• Renegade
    most, hogy így mondod, asszem kerítek egy SE4 deluxeot, valahonnan :)
  • davidka003
    Nexus: Jupiter Incident és Haegemonia elég jó.
  • Renegade
    azért alaposan végiggondolva összerakhatjuk a kis kezünket, hogy 2-3 évente megjelenik egy nagyjából vállalható 4x. Sajna nagyon perem műfaj és amíg egy no IQ...akarom mondani cinematic FPS milliós eladásokat produkál, addig ez a műfaj amolyan szerelemből megcsinálom, hátha páran fizetnek érte.

Szerencsére, ha valaki nem csak a grafikára élvez vagy elkapja a retro hullám, az azért talál pár zseniális alkotást.

Akik meg igen messze mennek azok még a Reuniont is tudják élvezni a mai napig (manuális szállítás, "néha" beugzik). :)

ha meg ha már retro: amikor először kiraktam színes TV-re (valami herkulesszerűségről) a C-64emet és megláttam a Supremacyt, futkorásztamm mint egy mérgezett patkány, és persze a zene az ugye mai napig. :)
  • Renegade
    na kicsit nézelődtem neked, erre találtam egy ilyet, ahol szépen leírják az ilyen-olyan módszereket, mivel ez egy mod fejtegetése (HP buff a szörnyeknek, mert ugye milyen vicces már, hogy pár darab alap hajó szétkapja őket) ezért kell ilyen sok fregat az első módszernél, na meg mert ott nem mirv-el számol.

VDC mod vs mumusok