Tájszavak és tájszólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

De az, általában egy nagy tészta szokott lenni, rá a lekvár, derelyeszaggatóval kiszabjuk a tészták oldalait, amely így cikk-cakkos lesz, és félbe van hajtva. Vízben kifõzzük, és pirított cukros zsemlemorzsával megszórjuk, beleforgatjuk.

stelázsi: én is így ismerem
csöszmörög = csoszog (zajosan csúsztatja a padlón, a cipõt/papucsot)
sparhelt: ezt is hallottam
kokas = kakas
góre = kukoricatároló (általában azt tárolnak benne, fedett építmény)
Õtögette rám a szillánkját a kényó.
Dédnagyapám mondta annó, ezt még fater mesélte.
(A kígyó öltögette rám a nyelvét.)

Ronina
Nálunk telázsi.. Ne kérdezd miért, mert nem tudom. 😊

videobaby
az nem stelázsi? mert én úgy ismerem.

Ronina
Mivel a felmenõk más más vidékrõl származnak sok sok érdekes szóval sikerült megismerkedni. pl: ibrik, kászli, bekecs, víndõ, hokedli, peszeró, telázsi, kredenc, hángedli..

videobaby
tiszafürediek j-vel írják. sosem láttam még ly betûvel.

Fantusz
Kaszroly a függõleges falú fõzõedény (lábas).
Ez már csak azért is talányos szó, mert az írásmodja sem tisztázott: kaszroj, vagy kaszroly?
Érdekes, hogy az öblösödõ formájú edényekre ritkán mondták, hogy kaszroly, annak tál volt a neve.

Findzsa a füles cserép, vagy porcelán csésze (csupor), amibõl tejet kakaót, kávét ittak.

Egy másik régi konykai alkalmatosság: szakajtó - nevében el van rejtve mire használták

clio1616v
nem az, az egy négyzet alakú tészta közepében lekvár és az átlós sarka van összehajtva egy háromszöggé

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

videobaby
ismerõs, egyik kedvenc nassim😄

Ez, nem tudom mennyire tájszólás, ismerõs-e valakinek: barátfüle
videobaby
a kaszroj a lábas, a findzsa meg az a zománcos bögre, vagy nagyobb bögre.

clio1616v
mire használta õket a papád?

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

videobaby
tatám anno kaszrojt és findzsát mondott. õ tiszafüredi születésû. sokat nevettem ezen.

kolompér, tik
tigeroo
cénka: disznó😄
FrezeR
Szabolcs megye: Idõsebbektõl gyakran hallom, hogy a tyúkot tiknak mondják 😊 Nem tudom ez mennyire tájszólás de talán elfér itt.

clio1616v
lekuporodik lesz az 😊

Fantusz
Mifelénk akkor szokás lekucorodni, ha a természet lágy ölén végzi az ember a nagydolgát <#mf1>
Olyankor lekucorodik egy bokor mögött <#nevetes1>

Hiperwolf
Én akkor használom a kucorodnit, mikor valakinél van egy háziállat, és letelepszik, odavackolja magát valaki mellé, hogy megsimogassa.
Akkor azt mondom, hogy lekucorodott hozzá, de ez leginkább üléssel valósul meg, nem guggolással.

NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB

Fantusz
Érdekes, izgalmas témára irányítja rá a figyelmet a topic, de máris összemosódtak különbözõ eredetû szavak, kifejezések.
Tájszólás, amikor az egyébként közismert szavakat "helyi nyelvtani szabályok" szerint használják, a Hajdúságban í-znek, Nógrádban á-znak, Csongrádban õ-znek, de ezeknek megvan a sajátos nyelvtani logikája.
Antal Imre klasszikus példája a mentek szóval: mentök, möntök, möntek, mentek (Hódmezõvásárhely környékén használatos mind a négy, de más a jelentésük).
Tájszóláshoz persze hozzá tartoznak a tájszavak is, amelyek lehetnek közismeretek, csak némileg módosult kiejtéssel, pl: tik, kokas, vagy azok a szavak, amelyekrõl egy kívülálló sokszor azt sem tudja, mit jelent.
Hajdúsági példák: kaszroly, górál, ruca, öhön.
A beszélt nyelv folyamatosan változik, átvesz szavakat, kifejezéseket, amelyek egy része hétköznapivá válhat, de ki is kophat a használatból.
Nagyszüleim a XIX.-XX. század fordulója környékén születtek, õk nagyon sok, fõleg német (osztrák) eredetû kifejezést használtak: sifon, stelázsi, komód - s nem a közvetlen német ráhatás miatt.
A monarchia hadserege is melegágya volt a német kifejezések terjedésének, de gyermekkoromban emlékszem egy focimeccsen is mindennepos volt a korner, taccs, half, bekk szó használata.
A német eredetú szavakból nagyon sok kikopott a hazai köznyelvbõl, s jött helyette sok angol.
Nagyon sok olyan szavunk van, amit pl. a cigány nyelvbõl vettünk át: csaj, pulya, csávó, lóvé, duma, séró, kéró.
Erdélyi magyarok románból adoptált szavakat használnak természetességgel: alimentárába mennek vásárolni, s pungában viszik haza a cuccot.
Valaki lentebb említette a padonvillogót, bizserge fát - ez már egy másik területre vezetõ út: az argó, a tolvaj nyelv.
Nagyon sok régen közismert szavunk azért kopott ki a köztudatból, mert a világ megváltozott.
Illetve lehet nem is a szó kopott ki a köztudatból, ismerjük a szavakat, de vajon tudjuk-e, hogy mit jelentenek?
Néhány példa:
- gomolya, orda, zsendice
- konda, csürhe, kondás, csürhés, kanász
- gulya, csorda
- csiszár, varga, szûcs, pintér, kádár, bognár, bognár, borbély, takács, timár, révész, vincellér

mi "ö"-vel ,böngészésnek nevezzük.
azaz böngészel, keresel mint a neten 😄
" aratás után a szántóföldön összeszedni a maradék kukoricát"

felénk ezt bengészésnek nevezik 😄

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

clio1616v
a leguggol az a lekucorodik 😊

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

clio1616v
nehogy elhidd be akar csapni 😊

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

RatBaG
azt hittem vki rávágja. kb vánszorog 😄

Per Aspera Ad Inferi.

Hiperwolf
Lezuhantam a darázsba.

zalai tájszólás <#nevetes1>

szakadék - darázs?????

ott repül egy szakadék? o_O
Azért írtam, hogy az alacsony. <#nevetes1>

mezgerelni - aratás után a szántóföldön összeszedni a maradék kukoricát
szakadék - darázs
lekukorcolni - leguggolni

a sámli láb része az kb.10cm magas 😄
clio1616v
csöszmörög - lassan megy

mondogalódik - mérgelõdik és közben mondja a magáét

szökik a labda(erdélyi) - elgurul

clio1616v
nem, amikor a németek itt voltak és laktak nagyszüleim mesélték, hogy tõlük tanulták

németbõl
spar mint spórolni, herd mint tûzhely = fával fûtött tûzhely

van, aki sparhertnek mondja

RatBaG
kecmereg?
😊

Per Aspera Ad Inferi.

clio1616v
kicsukod 😊

"A hokedli olyan szék amelynek nincs háttámlája csak négy lába és ülõrésze, nem mellesleg alacsony magasságú."

Nálunk is ez a hokedli csak elég magas, a sámli az a kicsi nálunk.

Régen a mamám a bögrét findzsának hívta.

Zalában még az a furcsa nekem, hogy sokan a zacskót "acskónak" mondják, a megyek szóra azt mondják, hogy "mensz". Ha pl. valami morzsálódik (kenyér, nápolyi) akkor úgy mondják, hogy "zsurmálódik".

Hiperwolf
Ismerjük hát. 😄
Kis konyhaszekrény.

passz...

kredencet ismeri valaki? 😄
Hiperwolf
Ejj, beelõztél a hokedlivel. 😄
Én spárherdként mondanám a tûzhelyet, ha úgy mondanám. Nem az volt egyébként egy régi tûzhelyfajta márkája/neve?

Hiperwolf
Itt is használatos a hokedli, de az nem ugyanaz, mint a szék, mert annak nincs háttámlája.
Nagyszülõknél volt olyan, az alacsony, háromlábú kis kerek cucc volt.

a mobil-t egyik ismerõsöm rádiótelefonnak mondja.
picit fura volt elsõre így hallani, de még másodjára is 😄

eszközöket, növényeket is lehetne említeni amit más helységben máshogy hívják.
pl. gyökér -> petrezselyem
krumpli -> burgonya (bár van aki pityókának nevezi viszont azt én picit édesebbnek és apróbbnak ismerem, no meg a növény talaj feletti része is máhogy néz ki)
kukorica -> tengeri, törökbúza

#84: puja -> gyerek?
a többirõl nem hallottam még 😄

akky:
spárhét , azt én sparhetként ismerem.
hokedlirõl hallottam már ! A hokedli olyan szék amelynek nincs háttámlája csak négy lába és ülõrésze, nem mellesleg alacsony magasságú.
akyyy
nálunk az mackó 😄 apám kömüves volt, szóval a furik is alap dolog.
csõcsõ fel se tünik pedig nagyon sokszor ugy köszönök :S

meg a tûzhely még rokonoktól spárhét 😄 meg a hokedli a szék xD

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

PrasCo
Illetve a "megébredek"
Kizárod hátul az ajtót?
Ilyet is hallottam már
szucsy89
A tv-rõl jut eszembe, nálunk távirányító, viszont 100 kilométerrel arrébb már keresztanyám úgy mondta, hogy adjam neki oda az adaptert... azt se tudtam mirõl beszél még anno 😄
tommygear
zárd el a tévét
Sunsetjoy
Hehe, nem rossz topik.

Most elképzelhetitek, hogy mennyi szót ismertem eddig fel; úgy, hogy miskolci vagyok, egyik szülõ borsodi/bodrogközi (zempléni), másik pedig hajdúsági 😊 Mindkét helyen szedtem fel információkat 😄

Present: http://sunsethungary.atw.hu/ Past: http://fallouthun.hu | http://retemu.blog.hu | ...

Hiperwolf
Hát azért amit most Pesten nyelvjárásnak nevezünk, minden, csak nem szép. :/
Itt most nem feltétlen a hangtanra gondolok, hogy ezt most e-vel vagy ö-vel ejtem, hanem inkább a nyelvtanra.
És ez elég gáz, hogy a nagy mûvelt pesti nem képes adni arra, hogy szépen beszéljen. 😞