Tájszavak és tájszólás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
stelázsi: én is így ismerem
csöszmörög = csoszog (zajosan csúsztatja a padlón, a cipõt/papucsot)
sparhelt: ezt is hallottam
kokas = kakas
góre = kukoricatároló (általában azt tárolnak benne, fedett építmény)
Dédnagyapám mondta annó, ezt még fater mesélte.
(A kígyó öltögette rám a nyelvét.)
Ez már csak azért is talányos szó, mert az írásmodja sem tisztázott: kaszroj, vagy kaszroly?
Érdekes, hogy az öblösödõ formájú edényekre ritkán mondták, hogy kaszroly, annak tál volt a neve.
Findzsa a füles cserép, vagy porcelán csésze (csupor), amibõl tejet kakaót, kávét ittak.
Egy másik régi konykai alkalmatosság: szakajtó - nevében el van rejtve mire használták
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Olyankor lekucorodik egy bokor mögött <#nevetes1>#nevetes1>
Akkor azt mondom, hogy lekucorodott hozzá, de ez leginkább üléssel valósul meg, nem guggolással.
NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB
Tájszólás, amikor az egyébként közismert szavakat "helyi nyelvtani szabályok" szerint használják, a Hajdúságban í-znek, Nógrádban á-znak, Csongrádban õ-znek, de ezeknek megvan a sajátos nyelvtani logikája.
Antal Imre klasszikus példája a mentek szóval: mentök, möntök, möntek, mentek (Hódmezõvásárhely környékén használatos mind a négy, de más a jelentésük).
Tájszóláshoz persze hozzá tartoznak a tájszavak is, amelyek lehetnek közismeretek, csak némileg módosult kiejtéssel, pl: tik, kokas, vagy azok a szavak, amelyekrõl egy kívülálló sokszor azt sem tudja, mit jelent.
Hajdúsági példák: kaszroly, górál, ruca, öhön.
A beszélt nyelv folyamatosan változik, átvesz szavakat, kifejezéseket, amelyek egy része hétköznapivá válhat, de ki is kophat a használatból.
Nagyszüleim a XIX.-XX. század fordulója környékén születtek, õk nagyon sok, fõleg német (osztrák) eredetû kifejezést használtak: sifon, stelázsi, komód - s nem a közvetlen német ráhatás miatt.
A monarchia hadserege is melegágya volt a német kifejezések terjedésének, de gyermekkoromban emlékszem egy focimeccsen is mindennepos volt a korner, taccs, half, bekk szó használata.
A német eredetú szavakból nagyon sok kikopott a hazai köznyelvbõl, s jött helyette sok angol.
Nagyon sok olyan szavunk van, amit pl. a cigány nyelvbõl vettünk át: csaj, pulya, csávó, lóvé, duma, séró, kéró.
Erdélyi magyarok románból adoptált szavakat használnak természetességgel: alimentárába mennek vásárolni, s pungában viszik haza a cuccot.
Valaki lentebb említette a padonvillogót, bizserge fát - ez már egy másik területre vezetõ út: az argó, a tolvaj nyelv.
Nagyon sok régen közismert szavunk azért kopott ki a köztudatból, mert a világ megváltozott.
Illetve lehet nem is a szó kopott ki a köztudatból, ismerjük a szavakat, de vajon tudjuk-e, hogy mit jelentenek?
Néhány példa:
- gomolya, orda, zsendice
- konda, csürhe, kondás, csürhés, kanász
- gulya, csorda
- csiszár, varga, szûcs, pintér, kádár, bognár, bognár, borbély, takács, timár, révész, vincellér
azaz böngészel, keresel mint a neten 😄
felénk ezt bengészésnek nevezik 😄
\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"
ott repül egy szakadék? o_O
szakadék - darázs
lekukorcolni - leguggolni
mondogalódik - mérgelõdik és közben mondja a magáét
szökik a labda(erdélyi) - elgurul
németbõl
spar mint spórolni, herd mint tûzhely = fával fûtött tûzhely
van, aki sparhertnek mondja
Nálunk is ez a hokedli csak elég magas, a sámli az a kicsi nálunk.
kredencet ismeri valaki? 😄
Én spárherdként mondanám a tûzhelyet, ha úgy mondanám. Nem az volt egyébként egy régi tûzhelyfajta márkája/neve?
Nagyszülõknél volt olyan, az alacsony, háromlábú kis kerek cucc volt.
picit fura volt elsõre így hallani, de még másodjára is 😄
eszközöket, növényeket is lehetne említeni amit más helységben máshogy hívják.
pl. gyökér -> petrezselyem
krumpli -> burgonya (bár van aki pityókának nevezi viszont azt én picit édesebbnek és apróbbnak ismerem, no meg a növény talaj feletti része is máhogy néz ki)
kukorica -> tengeri, törökbúza
#84: puja -> gyerek?
a többirõl nem hallottam még 😄
akky:
spárhét , azt én sparhetként ismerem.
hokedlirõl hallottam már ! A hokedli olyan szék amelynek nincs háttámlája csak négy lába és ülõrésze, nem mellesleg alacsony magasságú.
csõcsõ fel se tünik pedig nagyon sokszor ugy köszönök :S
meg a tûzhely még rokonoktól spárhét 😄 meg a hokedli a szék xD
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
Ilyet is hallottam már
Most elképzelhetitek, hogy mennyi szót ismertem eddig fel; úgy, hogy miskolci vagyok, egyik szülõ borsodi/bodrogközi (zempléni), másik pedig hajdúsági 😊 Mindkét helyen szedtem fel információkat 😄
Present: http://sunsethungary.atw.hu/ Past: http://fallouthun.hu | http://retemu.blog.hu | ...
Itt most nem feltétlen a hangtanra gondolok, hogy ezt most e-vel vagy ö-vel ejtem, hanem inkább a nyelvtanra.
És ez elég gáz, hogy a nagy mûvelt pesti nem képes adni arra, hogy szépen beszéljen. 😞