Tájszavak és tájszólás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ettõl még ugyanolyan értelmes lehet egy ember, hogy így használ pár szót, nem úgy mint te. Ezért vannak különbözõ nyelvjárások, de nincs olyan, hogy a pesti a jó, a vidéki meg a rossz, szerintem mindegyik egyedi, és pont ettõl szép.
Pedig Pestközeli vagyok.
Püspökladány, Debrecen környékén a föl helyett pillét mondanak, rá fogok szokni, szvsz sokkal szebb szó, mint amit mi használunk.
Egyébként a szókörnyezetbõl úgyis kiderül, hogy mit akarunk mondani...
NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB
engem még az õ-zés szokott zavarni, fõleg mikor a szó jelentése is megváltozik pl. szeg helyett szög
és mi az hogy röpülõ? a föl is csak a tejen van stb.
Várjál aranyom, becsapom a tévét!
Fura.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
mov ah,4ch int 21h end
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
a felmosni Zalában a padlót szoktuk
mov ah,4ch int 21h end
mov ah,4ch int 21h end
Nálunk a tragacs az olyan jármû, ami már szinte semmire se használható.
mov ah,4ch int 21h end
Szatmárban valamiért úgy mondják, hogy 'sepreni' a 'seperni' helyett, na az is nagyon idegesítõ.
Pl. a szotyit én makukának hívom, a kenyér véget dumónak, amit én furiknak hívok az Zalában tragacs. El-,fel- igekötõket másképpen használom pl. felmosogatok, bár igyekszem ezt elhagyni. <#vigyor2>#vigyor2>
Hogy helyezze beléd ?sgyík-vesszejét a Magasságos mélységes imádattal, ?sélvezettel, ?sgyík heréinek kusza-gubancos sz?rmeredvényeinek kristálygyökér-fonódásaival!
Guinnesst hányni egy VÁJLINGBA...
Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...
levonó az nagyon megvan, a mérleghinta az meg libikóka
shit happens
éngem - engem
spárherd - tûzhely
kell - kelletett, kellesz
had - hagy
cseppenik - cseppen
így hirtelen ami eszembe jutott, az elsõ amit én használok, a többit itt ott hallottam ugyanarra a jelentésre (elvileg zalai tájszólással beszélek)
krompé
furik
cseremiska
lapcsánka
talu
pocol
puja
<#idiota>#idiota>
én így vagyok még a j-mentesített szavakkal is pl. luk, kölök..
Viszont van egy komoly dilemmám.
Miért írjuk és mondjuk "uszodá"-nak az uszodát, mikor elméletileg ott "úsz"-nak az emberek?
Az "óvodá"-t hosszú ó-val írjuk, ott "óv"-ják a gyerekeket.
A "bölcsõdé"-t is hosszú õ-vel írjuk a "bölcsõ" szó alapján.
Gondolom régen hosszú ú-val írták, de mióta nem?
hasonló, mikor szalag helyett szallllag, élõ szóban is, broáf. bár ez lehet inkább már "bicigli-szindróma".
fõleg budapestiektõl hallom mindkettõt.
Per Aspera Ad Inferi.
Intel E8400(8*450)MHz + Noctua NH-U12P, ASUS P5K PRO, 4*1GB DDRII 1066MHz, Sapphire HD4850 512MB, Chieftec 450W, 5.1 Házimozi hang, 50\" Plasma TV monitor 2*1,5 TB WD Black Raid0, 64 GB Crucial M4
\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" — Canalys Analyst Tim Coulling
a rodlit nemtom, gondolom valami sváb eredetû szó
még pár:
gombosvilla
kasita
lajtorja
kec
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
csötörtök
rodli
Ez bizony palincs
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
ezek nagyon irritálnak még