Tájszavak és tájszólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

szucsy89
"pl. szeg helyett szög és mi az hogy röpülõ? a föl is csak a tejen van stb."

Ettõl még ugyanolyan értelmes lehet egy ember, hogy így használ pár szót, nem úgy mint te. Ezért vannak különbözõ nyelvjárások, de nincs olyan, hogy a pesti a jó, a vidéki meg a rossz, szerintem mindegyik egyedi, és pont ettõl szép.
Hiperwolf
pestközeli*

NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB

Hiperwolf
Én ha olyan társaságban vagyok, szoktam "felézni", szerintem jópofa.
Pedig Pestközeli vagyok.
Püspökladány, Debrecen környékén a föl helyett pillét mondanak, rá fogok szokni, szvsz sokkal szebb szó, mint amit mi használunk.
Egyébként a szókörnyezetbõl úgyis kiderül, hogy mit akarunk mondani...

szvsz ilyeneket értelmesebb ember nem használ

engem még az õ-zés szokott zavarni, fõleg mikor a szó jelentése is megváltozik pl. szeg helyett szög
és mi az hogy röpülõ? a föl is csak a tejen van stb.
Hiperwolf
Én úgy hallottam, hogy Erdélyben nem bekapcsolják a tévét, hanem becsapják.
Várjál aranyom, becsapom a tévét!
Fura.

clio1616v
mint az oltsd el a lámpát

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

RatBaG
rozsdaboglya.

mellesleg papás-mamás szóhasználat: zárd el a tv-t!

Per Aspera Ad Inferi.

Panzermeyer
A csotrogány is abszolút negatív, semmire se használható jármûre mondják 😊

mov ah,4ch int 21h end

clio1616v
esetleg még csotrogány 😄

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

clio1616v
akkor már miért nem szétmosogatsz 😄

a felmosni Zalában a padlót szoktuk

szucsy89
(szerintem is idegesítõ, nem mellesleg nem helyes!)
szucsy89
A másik ami Szabolcs-Szatmárban nagyon elterjedt, a "fele" szó haszálata kb. minden más szó után... megyek elfele, gyere idefele, tegyed lefele... Pesten megõrülnek tõle 😊
Panzermeyer
Mindig hülyét kaptam, ha valahol gömbként árulták a fagyit! 😊

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Igazad van fórumtárs! Nem érdekel engem sem a hagyományõrzés, nekem is Pécsen és Gyõrbe, mert én ilyen vidéken lakom 😊

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Gyerekkoromban a fülemnek az volt furcsa, hogy a Szeged környékén élõk a férfi nagyszülõt, nem papának, hanem tatának mondják. Nálunk a tata az kb annyit tesz, hogy vén trottyos 😊

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Nálunk csettegõnek, esetleg ketyerónak hívják a furikot, de hallottam már tragacsnak, sõt traktornak is.

Nálunk a tragacs az olyan jármû, ami már szinte semmire se használható.

mov ah,4ch int 21h end

szucsy89
Fú, ez a 'felmosogatok' de idegesítene 😄

Szatmárban valamiért úgy mondják, hogy 'sepreni' a 'seperni' helyett, na az is nagyon idegesítõ.
Vicces volt amikor Borsodból Zala megyébe költöztem. A párom családja és a munkatársaim sem értették sokszor, hogy mit mondok <#nevetes1>

Pl. a szotyit én makukának hívom, a kenyér véget dumónak, amit én furiknak hívok az Zalában tragacs. El-,fel- igekötõket másképpen használom pl. felmosogatok, bár igyekszem ezt elhagyni. <#vigyor2>

dave9004
mi macok-nak mondjuk 😄
clio1616v
ezt Zalában tócsninak, máshol hallottam már lapacskának is

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

clio1616v
énnekem a piszke az a Péter keresztnév becézése

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

BenedekFeco
Felénk (Hernád) a lapcsánkát/lepcsánkát meg matutkának mondták. Az egyik legjobb kaja a világon!

Hogy helyezze beléd ?sgyík-vesszejét a Magasságos mélységes imádattal, ?sélvezettel, ?sgyík heréinek kusza-gubancos sz?rmeredvényeinek kristálygyökér-fonódásaival!

...Ki kéne menni Dublinba
Guinnesst hányni egy VÁJLINGBA...

Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...

Hiperwolf
Nemis köszméte, mert piszke. <#vigyor>

cSuwwi
én is munkanélküli hivatalnak ismerem 😄
levonó az nagyon megvan, a mérleghinta az meg libikóka

shit happens

clio1616v
egres - köszméte
éngem - engem
spárherd - tûzhely
kell - kelletett, kellesz
had - hagy
cseppenik - cseppen

így hirtelen ami eszembe jutott, az elsõ amit én használok, a többit itt ott hallottam ugyanarra a jelentésre (elvileg zalai tájszólással beszélek)

clio1616v
minálunk meg játszótérnek

pubiloál
Nálunk a lapcsánkát lepcsánkának mondják (Debrecen). Bárhogy is nevezzük, az tény, hogy nagyon finom! <#eplus2>

hangra gondoltam, az "l" már ott van, szóval akkor y-mentesített inkább
vrtg
Ezt még csak idõsebbektõl hallottam eddig és fõleg falun. Szerintem helytelen, bár az én fülemet különösebben nem bántja. Ha meg már Nyírség szóba jött, ne maradjanak ki ezek sem:

krompé
furik
cseremiska
lapcsánka
talu
pocol
puja

Hiperwolf
Azok ly-mentesítettek. Harapok! <#violent>

<#idiota>

és a póóósta? 😄

én így vagyok még a j-mentesített szavakkal is pl. luk, kölök..
Hiperwolf
Érdekes, nekem ez annyira még nem tûnt fel Pesten.
Viszont van egy komoly dilemmám.
Miért írjuk és mondjuk "uszodá"-nak az uszodát, mikor elméletileg ott "úsz"-nak az emberek?
Az "óvodá"-t hosszú ó-val írjuk, ott "óv"-ják a gyerekeket.
A "bölcsõdé"-t is hosszú õ-vel írjuk a "bölcsõ" szó alapján.

Gondolom régen hosszú ú-val írták, de mióta nem?

RatBaG
lehet nem teljesen ide való, de agyfaszt kapok tõle, mikor a kört kõõõrnek mondja valaki, meg kõröz, stb.
hasonló, mikor szalag helyett szallllag, élõ szóban is, broáf. bár ez lehet inkább már "bicigli-szindróma".
fõleg budapestiektõl hallom mindkettõt.

Per Aspera Ad Inferi.

Hiperwolf
Hát, ha sétálgatnak a kertjükben...

pubiloál
Nyírségiektõl szoktam hallani azt, hogy "Jössz nálunk?" vagy "Jönnek nálunk". Ez mennyire értelmes? A "nálunk" tudtommal hol? kérdésre felel, nem pedig a hová? kérdésre. Eget verõ viták szoktak lenni ebbõl felénk. <#csodalk>

Hiperwolf
A lajtorját ösmerem. Létra.

Erre kiskunhalas felé tudjátok mire használjuk azt a szót hogy aggat? Útban van. Legalább ne aggass már itten=Legalább állj már félre.

Intel E8400(8*450)MHz + Noctua NH-U12P, ASUS P5K PRO, 4*1GB DDRII 1066MHz, Sapphire HD4850 512MB, Chieftec 450W, 5.1 Házimozi hang, 50\" Plasma TV monitor 2*1,5 TB WD Black Raid0, 64 GB Crucial M4

csömöri (pedig az gyakorlatilag pest, lulz) rokonoktól hallottam még a makonya guszti minõségjelzõt, amikor valaki ilyen tesze-tosza ügyetlen vagy csak hülye, mint gyerek. eredetét nem tudom

\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" &#8212; Canalys Analyst Tim Coulling

Petka
Hinyje

tigeroo
nálunk szabolcsban: a brant egye meg😄!

a rodlit nemtom, gondolom valami sváb eredetû szó

még pár:

gombosvilla

kasita

lajtorja

kec
Hiperwolf
Lámpa.

tigeroo
pilács?
tigeroo
levonó, jösztök, libikóka nálunk is játszik😄
Hiperwolf
Az libikóúka! <#gonosz2>

jackoneill90
furkó mindszentiek. tögnap, szögvár

http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.

jackoneill90
a rosseb egye meg.
csötörtök
rodli

Ez bizony palincs

http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.

szabadott, kelletett
ezek nagyon irritálnak még
tommygear
+munkaügyi hivatal = munkanélküli hivatal 😊
tommygear
ftw