Tájszavak és tájszólás
← ElőzőOldal 9 / 9
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
a Barcson született, kolozsvári(ez mondjuk nem biztos) anya nevelte nagyapám(de megcsûrtem-csavartam) szokta azt mondani, hogy: \
\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" — Canalys Analyst Tim Coulling
a Barcson született, kolozsvári(ez mondjuk nem biztos) anya nevelte nagyapám(de megcsûrtem-csavartam) szokta azt mondani, hogy: "az apád szakramentumát". párszor megkérdeztem tõle, hogy mi az, de ez mindig csak akkor jutott eszembe, miután feljött a borospincébõl és sose kaptam kielégítõ választ 😄D
\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" — Canalys Analyst Tim Coulling
csekmetek vagytok mind!
Így van!
Érdekesség, hogy partikulárisan a családomban, Vas és Zala megye határán, Telekesen hombárnak kimondottan a liszt tárolására szolgáló jókora faládát mondták. Ebben egy kisebb rész szolgált a rétes-, és egy nagyobb a kenyérliszt tárolására.
...és természetesen +fav, érdekes és tanulságos téma, gratula! 😊
Érdekesség, hogy partikulárisan a családomban, Vas és Zala megye határán, Telekesen hombárnak kimondottan a liszt tárolására szolgáló jókora faládát mondták. Ebben egy kisebb rész szolgált a rétes-, és egy nagyobb a kenyérliszt tárolására.
...és természetesen +fav, érdekes és tanulságos téma, gratula! 😊
A bamba ember kifejezés a fiatalok körében terjedt el rá mostanában, egyébként gabona, illetve egyéb áru tárolására használatos tároló.
Az bizony. Mondják még kalimpászmadárnak is.
Tippem: bamba ember.
Tippem: bamba ember.
NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB
megnéztem neten mert nemtudtam, felénk ezt "csûrnek" hívják (de hallottam hajdú biharban csõrnek is)
ez tetszik , +fav
nekemis van egy pici szabolcsi tájszólásom (csÚszÓs helyett csuszós, meg ilyesmi)
nekemis van egy pici szabolcsi tájszólásom (csÚszÓs helyett csuszós, meg ilyesmi)
Itt megoszthatnánk egymással, hogy egyes dolgokra milyen szavaink, vagy kifejezéseink vannak.
Nagyszülõk, dédszülõk által elõszeretettel használt mondásai is jöhetnek.
Ezzel megismerhetünk sokféle magyar beszédstílust, ami szerintem tök érdekes. Engem legalábbis nagyon érdekes, hogy egy adott dolgot vajon hogy mondhatnak Erdélyben vagy a Felvidéken.
Csinálhatnánk akár egy találóskérdésláncot is, feltesz valaki egy kérdést, mit jelenthet az adott szó vagy kifejezés, és ha valaki tudja, akkor feltesz õ, vagy ha nem tud, passzolhat és feltesz az, aki akar.
Kezdem ezzel:
Mi az a kalampácmadár?
Nagyszülõk, dédszülõk által elõszeretettel használt mondásai is jöhetnek.
Ezzel megismerhetünk sokféle magyar beszédstílust, ami szerintem tök érdekes. Engem legalábbis nagyon érdekes, hogy egy adott dolgot vajon hogy mondhatnak Erdélyben vagy a Felvidéken.
Csinálhatnánk akár egy találóskérdésláncot is, feltesz valaki egy kérdést, mit jelenthet az adott szó vagy kifejezés, és ha valaki tudja, akkor feltesz õ, vagy ha nem tud, passzolhat és feltesz az, aki akar.
Kezdem ezzel:
Mi az a kalampácmadár?
NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB
← ElőzőOldal 9 / 9