413
Tájszavak és tájszólás, avagy a magyarok ékes beszéde
-
multi13 #53 Nem messze tőled, Kalocsa. Amúgy a 3. a sima macska, padon villogó az kizárólag a fekete macska, és nyírségbeli szavak. -
És hol van az a felétek?
-
Ha lehet, írjuk majd oda a szavakhoz, hogy hol hallottuk, ha tudjuk.
Esetleg azt, hogy hová valósiak vagyunk.
Én Dunaharasztin lakom, ez egy sváb városka, úgyhogy itt eredendően sok a német eredetű szó.
Kutya,
Macska,
Passz,
Villanypózna. -
felénk ezt "palincs"-nak hívják:
-
multi13 #49 Éjjeli bátor,
padon villogó,
lesmester,
bizserefa? -
multi13 #48 Evőeszköz készlet.
-
Mosogatódézsa. Itt vájlingnek mondják.
Mi az az escájg? -
tökmindegy mert mindegyik forma helyes, csak kazinczyék ezt "hivatalosították"
de majd jön valaki és felvilágosít minket:) -
multi13 #45 Felénk a nagyobb méretű füles edényekre használják.
-
Igazad van, én is hülyeséget írtam kicsit, de E/2-ben hagyományos igéknél az "-sz" a személyrag.
T/2-ben a "-tok/-tök".
Az igének a tövére rakjuk a ragot, két rag egymás után nem állhat.
Ilyen logikával a "jő" + "tök" => "jöttök" teljesen értelmes. -
Na, ú'naggyábul az! :D
@nearo: Na, ez nekem új. :) Előttem csak annyi volt meg, ugye, hogy adott egy használati tárgy, amit azt követően soha, sehol nem láttam már háznál, és a megnevezésével sem találkoztam.
Mindenesetre feldobok egy talán jobbat: Mi a vájdling? -
Valamilyen szinten kapcsolódik hozzá, de én csak szimplán 'álldogál' jelentésben ismerem :) -
"ki ne ismerné például azt, hogy mit jelent a stoki, a mikádó vagy a rovancs szavunk, mit a kamburc, a topa vagy a smiró, mit jelent a priccs, a lafi vagy a hessz. Ki ne ismerné, hogy mit jelent a jakumó, a pullman, a zsold, a gamás, a gempa, a grimbás, a redva, a rikis, a sipu. A vamzer, a dikó, a sibár, a hátéká, a kummantás vagy a spagóca."
:-)
Forrás: mnytud.arts.klte.hu -
FL Zoli #40 Használ itt valaki még kamburcot?
-
Csak "kötekedni" jöttem :)
Nem vagyok benne biztos, hogy a hombár kifejezetten tájszólás lenne... egyetemen Üzemi Szállítási Rendszerek nevű tárgy keretein belül tanították a hombárt meg a silót. A kettő nagyjából ugyanaz, ömlesztett áru tárolására szolgál mindkettő. A különbség annyi, hogy ha az építmény magassága meghaladja az átmérőjének 3-5-szörösét, akkor silónak nevezzük, ha kisebb akkor hombár. -
Max egy pestinek vagy dunántúlinak lehet bullshit a jösztök, viszont a keleti nyelvterületeken a legtöbb ember ezt használja (Erdélyben pl. szerintem nem is ismerik a másikat), attól függetlenül, hogy a jöttök van beállítva nyelvi sztenderdnek. Egyébként nem tudom te milyen alanyi ragozást tanultál suliban, de nálam E2 az "te", nem pedig ő, vagyis ebben az esetben "te jössz". -
Én arra tippelnék, hogy valaki láb alatt van, szerencsétlenkedik, vagy csak dologtalan.
Valahogy a "Ne áfogassá' má itt!" van meg a fejemben. -
Ja, a tippem lemaradt.
Talán ásít? -
Nálunk pucércsigának is mondják. Az áfogatról fogalmam sincs hogy micsoda. :) -
Helységneveknél alapból "-ön", "-en", "-ön" ragokat használunk, mert a helységen rajta vagyunk, nem benne.
Ezek után (főleg ha még "hely"-re is végződik a helységnév, mert akkor tényleg "-en"-re kell végződnie) nekem a "-ban"-ra és "-ben"-re végződőek nagyon idegesítőek.
Szívem szerint mindent azzal mondanék, ha a józan eszemre hallgatok.
Vagy ha nem földalatti város.
-
Meztelencsiga. -
Monják még régiesen E/3-ben úgy is, hogy "ő jő". Namost véleményem szerint ez egy folyamatos jelen ragozás volt, de ha erre rakjuk a "-tök", akkor még mindig "jőtök", de elképzelhető, hogy régen ez volt a helyes, aztán, mint ma sokan helytelenül az "utána" szó helyet "utánna"-t mondanak, az á hangot röviden ejtve, ez is átalakult.
Bár lehet, hogy ez most valami oltári hülyeség.
De valóban a "jöttök" az elfogadott, nem E/2-ből képezzük a T/3-at. -
Nyugat-magyarországi létemre nekem a SátoraljaújhelyBEN volt a furcsa anno :) Nekem oda mindig is Sátoraljaújhelyen kívánkozott, de lehet, ez csak az én heppem.
És azt tudjátok, mit jelent, amikor valaki áfogat? :) -
kágyilló -
A Reszkessetek Betörők első részében is jösztököt mond Macaulay Culkin :P
De igen, a "jöttök" a helyes. -
akkor nyíregyre ne gyere :D -
A "kellesz" szó az, amit én speciel ki nem állhatok :D -
hugopareiros #26 jöttök
azért mer'
én jövök
ő jön
ők jönnek
mi jövünk
ti jöttök
ők jönnek
A jön az alap, abból képezzük, hogy ti jöttök.
jön + tök ... jöttök, done kész nincs vita ezen...a jösztök bullshit -
A 'jösztök' - 'jöttök' kifejezésekkel mi van? Én Szatmárból származom, de amikor középiskola után jó 4-5 évvel ezelőtt Budapestre kerültem, többször is volt ebből adódóan kellemetlenség. Melyik a helyes és miért? :D -
::DDD -
nú #23 

faszfejség ez a kéttés végződéses hülyeség
-
én általánis iskolás koromban asszem3 vagy 4-ikben, kellet írni fogalmazást, aki jót irt, az tán még jó jegyet is kapott, akkor nagyon jól mentek az ilyen kitalált fogalmazások. irtam is valami levelezésről, és pécs szerepet benne, persze hogy nem azt itam hogy pécsett, de mivel helyettesitő tanár volt, megkérdezni se tudtam hogy most hát ez miért?
azóta leszarom hogy hogy van helyesen, hagyományőrzés az apjuk faszát, az biza nekem győrön illetve pécsen marad! :D -
ElectricalTech #21 ez nyelvtani dolog, nem feltétlen tájszólás(már csak azért is, mert ez a két város azért nincs túl közel egymáshoz :D )
régen megkérdeztem a magyar tanáromtól és olyasmi választ adott, hogy a nyelvészek hagyományőrzésből(??) nem száműzték a helytelen kifejezések közül, mivel ez egy "beragadt" locativus-rag a magyarban, ami már kikopott a nyelvből, viszont ezek a városnevek még mindig őrzik őket, annak ellenére, hogy van helyes, kortárs megfelelőjük. -
helyrag.mint az amott.
és megmaradt a nyelvtanban.Kb minden várost úgy mondtak régebben.
itt olvastam -
ldavid #19 talán nem teljesen idevág, de én sosem értettem miért kell 2-3 város nevével kivételezni nyelvtanilag pl. győrött, pécsett... wtf? -
az azért érdekes.
A legnagyobb vér istván csekmetezi le a másikat -
Koppixer #17 igen, pl. Tirexi rendszeresen lecsekmetezi a vérpistikéket... -
azaz nálunk is ment ez a szakramentum. -
"Az apád szentségit!"
Hagyd rá. Sg. :D -
ElectricalTech #14 na ezt nem tudom hogy miért küldte el kétszer, ráadásul csak félig