Tájszavak és tájszólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gerypapa 95
földikutya 😄

Vagy gömböcként.

😊

Hiperwolf
Pedig golyóként is kérhetnénk, bár így még nem hallottam itthon. 😄

NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB

Rockynhooo
Szentes, Csongrád megye.

Illetve a fagyit nem gombócba kérjük hanem gömbként 😄 Pesti barátaim nem hitték el , aztán mikor jöttek és mentünk fagyit venni meglepõdtek 😄

\"Az a baj Ogli-G annyira gengszter mint a tekn?sbékám!\"

Konyha szekrény.

nearo
különben elbizonytalanodtam már a saját állításommal kapcsolatban is, rákerestem google-ben, és igazából nem dobott ki olyasmit, amit írtam 😄

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

Hiperwolf
Na és a kredenc?

Függöny.

Hiperwolf
Mi az a firhang? <#vigyor0>

Nem messze tõled, Kalocsa. Amúgy a 3. a sima macska, padon villogó az kizárólag a fekete macska, és nyírségbeli szavak.

Hiperwolf
És hol van az a felétek? <#vigyor0>

Hiperwolf
Ha lehet, írjuk majd oda a szavakhoz, hogy hol hallottuk, ha tudjuk.
Esetleg azt, hogy hová valósiak vagyunk.
Én Dunaharasztin lakom, ez egy sváb városka, úgyhogy itt eredendõen sok a német eredetû szó.

Kutya,
Macska,
Passz,
Villanypózna.

Rockynhooo
felénk ezt "palincs"-nak hívják:

\"Az a baj Ogli-G annyira gengszter mint a tekn?sbékám!\"

Éjjeli bátor,
padon villogó,
lesmester,
bizserefa?

Evõeszköz készlet.

Hiperwolf
Mosogatódézsa. Itt vájlingnek mondják.
Mi az az escájg?

tigeroo
tökmindegy mert mindegyik forma helyes, csak kazinczyék ezt "hivatalosították"

de majd jön valaki és felvilágosít minket😊
Felénk a nagyobb méretû füles edényekre használják.

Hiperwolf
Igazad van, én is hülyeséget írtam kicsit, de E/2-ben hagyományos igéknél az "-sz" a személyrag.
T/2-ben a "-tok/-tök".
Az igének a tövére rakjuk a ragot, két rag egymás után nem állhat.
Ilyen logikával a "jõ" + "tök" => "jöttök" teljesen értelmes.

PrasCo
Na, ú'naggyábul az! 😄

@nearo: Na, ez nekem új. 😊 Elõttem csak annyi volt meg, ugye, hogy adott egy használati tárgy, amit azt követõen soha, sehol nem láttam már háznál, és a megnevezésével sem találkoztam.

Mindenesetre feldobok egy talán jobbat: Mi a vájdling?
Bueno nacho
Valamilyen szinten kapcsolódik hozzá, de én csak szimplán 'álldogál' jelentésben ismerem 😊

A világon 10 féle ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, aki nem, és aki tudja, hogy ez a vicc valójában ternáris.

CattiBrie
"ki ne ismerné például azt, hogy mit jelent a stoki, a mikádó vagy a rovancs szavunk, mit a kamburc, a topa vagy a smiró, mit jelent a priccs, a lafi vagy a hessz. Ki ne ismerné, hogy mit jelent a jakumó, a pullman, a zsold, a gamás, a gempa, a grimbás, a redva, a rikis, a sipu. A vamzer, a dikó, a sibár, a hátéká, a kummantás vagy a spagóca."

:-)

Forrás: mnytud.arts.klte.hu

[/spam]&#8482;

Használ itt valaki még kamburcot?<#nevetes1>

Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...

nearo
Csak "kötekedni" jöttem 😊
Nem vagyok benne biztos, hogy a hombár kifejezetten tájszólás lenne... egyetemen Üzemi Szállítási Rendszerek nevû tárgy keretein belül tanították a hombárt meg a silót. A kettõ nagyjából ugyanaz, ömlesztett áru tárolására szolgál mindkettõ. A különbség annyi, hogy ha az építmény magassága meghaladja az átmérõjének 3-5-szörösét, akkor silónak nevezzük, ha kisebb akkor hombár.

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

vrtg
Max egy pestinek vagy dunántúlinak lehet bullshit a jösztök, viszont a keleti nyelvterületeken a legtöbb ember ezt használja (Erdélyben pl. szerintem nem is ismerik a másikat), attól függetlenül, hogy a jöttök van beállítva nyelvi sztenderdnek. Egyébként nem tudom te milyen alanyi ragozást tanultál suliban, de nálam E2 az "te", nem pedig õ, vagyis ebben az esetben "te jössz".

PrasCo
Én arra tippelnék, hogy valaki láb alatt van, szerencsétlenkedik, vagy csak dologtalan.
Valahogy a "Ne áfogassá' má itt!" van meg a fejemben.
Hiperwolf
Ja, a tippem lemaradt.
Talán ásít?

szucsy89
Nálunk pucércsigának is mondják. Az áfogatról fogalmam sincs hogy micsoda. 😊
Hiperwolf
Helységneveknél alapból "-ön", "-en", "-ön" ragokat használunk, mert a helységen rajta vagyunk, nem benne.
Ezek után (fõleg ha még "hely"-re is végzõdik a helységnév, mert akkor tényleg "-en"-re kell végzõdnie) nekem a "-ban"-ra és "-ben"-re végzõdõek nagyon idegesítõek.
Szívem szerint mindent azzal mondanék, ha a józan eszemre hallgatok.
Vagy ha nem földalatti város. <#vigyor>

Hiperwolf
Meztelencsiga.

Hiperwolf
Monják még régiesen E/3-ben úgy is, hogy "õ jõ". Namost véleményem szerint ez egy folyamatos jelen ragozás volt, de ha erre rakjuk a "-tök", akkor még mindig "jõtök", de elképzelhetõ, hogy régen ez volt a helyes, aztán, mint ma sokan helytelenül az "utána" szó helyet "utánna"-t mondanak, az á hangot röviden ejtve, ez is átalakult.
Bár lehet, hogy ez most valami oltári hülyeség. <#vigyor>
De valóban a "jöttök" az elfogadott, nem E/2-bõl képezzük a T/3-at.

Bueno nacho
Nyugat-magyarországi létemre nekem a SátoraljaújhelyBEN volt a furcsa anno 😊 Nekem oda mindig is Sátoraljaújhelyen kívánkozott, de lehet, ez csak az én heppem.

És azt tudjátok, mit jelent, amikor valaki áfogat? 😊

A világon 10 féle ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, aki nem, és aki tudja, hogy ez a vicc valójában ternáris.

veszelka
kágyilló

szucsy89
A Reszkessetek Betörõk elsõ részében is jösztököt mond Macaulay Culkin 😛

De igen, a "jöttök" a helyes.
bakkerman
akkor nyíregyre ne gyere 😄

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

Piszkos  Fred
A "kellesz" szó az, amit én speciel ki nem állhatok 😄

Aki itt erős akar lenni, az olyan, mint a vas. Addig ütik, amíg meleg.

jöttök
azért mer'

én jövök
õ jön
õk jönnek

mi jövünk
ti jöttök
õk jönnek

A jön az alap, abból képezzük, hogy ti jöttök.
jön + tök ... jöttök, done kész nincs vita ezen...a jösztök bullshit

szucsy89
A 'jösztök' - 'jöttök' kifejezésekkel mi van? Én Szatmárból származom, de amikor középiskola után jó 4-5 évvel ezelõtt Budapestre kerültem, többször is volt ebbõl adódóan kellemetlenség. Melyik a helyes és miért? 😄
Hegi90
:😄DD

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

<#eljen><#eljen><#eljen><#eljen> faszfejség ez a kéttés végzõdéses hülyeség
akyyy
én általánis iskolás koromban asszem3 vagy 4-ikben, kellet írni fogalmazást, aki jót irt, az tán még jó jegyet is kapott, akkor nagyon jól mentek az ilyen kitalált fogalmazások. irtam is valami levelezésrõl, és pécs szerepet benne, persze hogy nem azt itam hogy pécsett, de mivel helyettesitõ tanár volt, megkérdezni se tudtam hogy most hát ez miért?

azóta leszarom hogy hogy van helyesen, hagyományõrzés az apjuk faszát, az biza nekem gyõrön illetve pécsen marad! 😄

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

ez nyelvtani dolog, nem feltétlen tájszólás(már csak azért is, mert ez a két város azért nincs túl közel egymáshoz 😄 )
régen megkérdeztem a magyar tanáromtól és olyasmi választ adott, hogy a nyelvészek hagyományõrzésbõl(??) nem számûzték a helytelen kifejezések közül, mivel ez egy "beragadt" locativus-rag a magyarban, ami már kikopott a nyelvbõl, viszont ezek a városnevek még mindig õrzik õket, annak ellenére, hogy van helyes, kortárs megfelelõjük.

\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" &#8212; Canalys Analyst Tim Coulling

tutituti
helyrag.mint az amott.
és megmaradt a nyelvtanban.Kb minden várost úgy mondtak régebben.
itt olvastam

A Sólyom Végveszélyben a férfiak Titanic-ja. Posztapok/zombie addict

talán nem teljesen idevág, de én sosem értettem miért kell 2-3 város nevével kivételezni nyelvtanilag pl. gyõrött, pécsett... wtf?
tutituti
az azért érdekes.
A legnagyobb vér istván csekmetezi le a másikat

igen, pl. Tirexi rendszeresen lecsekmetezi a vérpistikéket...

tutituti
azaz nálunk is ment ez a szakramentum.

Hiperwolf
"Az apád szentségit!"
Hagyd rá. Sg. 😄

na ezt nem tudom hogy miért küldte el kétszer, ráadásul csak félig <#wilting>

\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" &#8212; Canalys Analyst Tim Coulling