413
Tájszavak és tájszólás, avagy a magyarok ékes beszéde
-
Dean Winchester #133 a sámli láb része az kb.10cm magas :D
-
clio1616v #132 csöszmörög - lassan megy
mondogalódik - mérgelődik és közben mondja a magáét
szökik a labda(erdélyi) - elgurul -
clio1616v #131 nem, amikor a németek itt voltak és laktak nagyszüleim mesélték, hogy tőlük tanulták
németből
spar mint spórolni, herd mint tűzhely = fával fűtött tűzhely
van, aki sparhertnek mondja -
#130 kecmereg?
:) -
clio1616v #129 kicsukod :) -
Kódia #128 "A hokedli olyan szék amelynek nincs háttámlája csak négy lába és ülőrésze, nem mellesleg alacsony magasságú."
Nálunk is ez a hokedli csak elég magas, a sámli az a kicsi nálunk. -
Kódia #127 Régen a mamám a bögrét findzsának hívta. -
Kódia #126 Zalában még az a furcsa nekem, hogy sokan a zacskót "acskónak" mondják, a megyek szóra azt mondják, hogy "mensz". Ha pl. valami morzsálódik (kenyér, nápolyi) akkor úgy mondják, hogy "zsurmálódik". -
#125 Ismerjük hát. :D
Kis konyhaszekrény. -
Dean Winchester #124 passz...
kredencet ismeri valaki? :D -
#123 Ejj, beelőztél a hokedlivel. :D
Én spárherdként mondanám a tűzhelyet, ha úgy mondanám. Nem az volt egyébként egy régi tűzhelyfajta márkája/neve? -
#122 Itt is használatos a hokedli, de az nem ugyanaz, mint a szék, mert annak nincs háttámlája.
Nagyszülőknél volt olyan, az alacsony, háromlábú kis kerek cucc volt. -
Dean Winchester #121 a mobil-t egyik ismerősöm rádiótelefonnak mondja.
picit fura volt elsőre így hallani, de még másodjára is :D
eszközöket, növényeket is lehetne említeni amit más helységben máshogy hívják.
pl. gyökér -> petrezselyem
krumpli -> burgonya (bár van aki pityókának nevezi viszont azt én picit édesebbnek és apróbbnak ismerem, no meg a növény talaj feletti része is máhogy néz ki)
kukorica -> tengeri, törökbúza
#84: puja -> gyerek?
a többiről nem hallottam még :D
akky:
spárhét , azt én sparhetként ismerem.
hokedliről hallottam már ! A hokedli olyan szék amelynek nincs háttámlája csak négy lába és ülőrésze, nem mellesleg alacsony magasságú. -
#120 nálunk az mackó :D apám kömüves volt, szóval a furik is alap dolog.
csőcső fel se tünik pedig nagyon sokszor ugy köszönök :S
meg a tűzhely még rokonoktól spárhét :D meg a hokedli a szék xD -
#119 Illetve a "megébredek" -
TomStorm #118 Kizárod hátul az ajtót?
Ilyet is hallottam már -
#117 A tv-ről jut eszembe, nálunk távirányító, viszont 100 kilométerrel arrébb már keresztanyám úgy mondta, hogy adjam neki oda az adaptert... azt se tudtam miről beszél még anno :D -
#116 zárd el a tévét -
#115 Hehe, nem rossz topik.
Most elképzelhetitek, hogy mennyi szót ismertem eddig fel; úgy, hogy miskolci vagyok, egyik szülő borsodi/bodrogközi (zempléni), másik pedig hajdúsági :) Mindkét helyen szedtem fel információkat :D -
#114 Hát azért amit most Pesten nyelvjárásnak nevezünk, minden, csak nem szép. :/
Itt most nem feltétlen a hangtanra gondolok, hogy ezt most e-vel vagy ö-vel ejtem, hanem inkább a nyelvtanra.
És ez elég gáz, hogy a nagy művelt pesti nem képes adni arra, hogy szépen beszéljen. :( -
#113 "pl. szeg helyett szög és mi az hogy röpülő? a föl is csak a tejen van stb."
Ettől még ugyanolyan értelmes lehet egy ember, hogy így használ pár szót, nem úgy mint te. Ezért vannak különböző nyelvjárások, de nincs olyan, hogy a pesti a jó, a vidéki meg a rossz, szerintem mindegyik egyedi, és pont ettől szép. -
#112 pestközeli* -
#111 Én ha olyan társaságban vagyok, szoktam "felézni", szerintem jópofa.
Pedig Pestközeli vagyok.
Püspökladány, Debrecen környékén a föl helyett pillét mondanak, rá fogok szokni, szvsz sokkal szebb szó, mint amit mi használunk.
Egyébként a szókörnyezetből úgyis kiderül, hogy mit akarunk mondani... -
ldavid #110 szvsz ilyeneket értelmesebb ember nem használ
engem még az ő-zés szokott zavarni, főleg mikor a szó jelentése is megváltozik pl. szeg helyett szög
és mi az hogy röpülő? a föl is csak a tejen van stb. -
#109 Én úgy hallottam, hogy Erdélyben nem bekapcsolják a tévét, hanem becsapják.
Várjál aranyom, becsapom a tévét!
Fura. -
clio1616v #108 mint az oltsd el a lámpát -
#107 rozsdaboglya.
mellesleg papás-mamás szóhasználat: zárd el a tv-t! -
#106 A csotrogány is abszolút negatív, semmire se használható járműre mondják :) -
clio1616v #105 esetleg még csotrogány :D -
clio1616v #104 akkor már miért nem szétmosogatsz :D
a felmosni Zalában a padlót szoktuk -
#103 (szerintem is idegesítő, nem mellesleg nem helyes!) -
#102 A másik ami Szabolcs-Szatmárban nagyon elterjedt, a "fele" szó haszálata kb. minden más szó után... megyek elfele, gyere idefele, tegyed lefele... Pesten megőrülnek tőle :) -
#101 Mindig hülyét kaptam, ha valahol gömbként árulták a fagyit! :) -
#100 Igazad van fórumtárs! Nem érdekel engem sem a hagyományőrzés, nekem is Pécsen és Győrbe, mert én ilyen vidéken lakom :) -
#99 Gyerekkoromban a fülemnek az volt furcsa, hogy a Szeged környékén élők a férfi nagyszülőt, nem papának, hanem tatának mondják. Nálunk a tata az kb annyit tesz, hogy vén trottyos :) -
#98 Nálunk csettegőnek, esetleg ketyerónak hívják a furikot, de hallottam már tragacsnak, sőt traktornak is.
Nálunk a tragacs az olyan jármű, ami már szinte semmire se használható. -
#97 Fú, ez a 'felmosogatok' de idegesítene :D
Szatmárban valamiért úgy mondják, hogy 'sepreni' a 'seperni' helyett, na az is nagyon idegesítő. -
Kódia #96 Vicces volt amikor Borsodból Zala megyébe költöztem. A párom családja és a munkatársaim sem értették sokszor, hogy mit mondok
Pl. a szotyit én makukának hívom, a kenyér véget dumónak, amit én furiknak hívok az Zalában tragacs. El-,fel- igekötőket másképpen használom pl. felmosogatok, bár igyekszem ezt elhagyni. -
#95 mi macok-nak mondjuk :D -
clio1616v #94 ezt Zalában tócsninak, máshol hallottam már lapacskának is