Tájszavak és tájszólás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
NOKIA Lumia 800 White @ Mirosoft Surface RT 64GB
Illetve a fagyit nem gombócba kérjük hanem gömbként 😄 Pesti barátaim nem hitték el , aztán mikor jöttek és mentünk fagyit venni meglepõdtek 😄
\"Az a baj Ogli-G annyira gengszter mint a tekn?sbékám!\"
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Esetleg azt, hogy hová valósiak vagyunk.
Én Dunaharasztin lakom, ez egy sváb városka, úgyhogy itt eredendõen sok a német eredetû szó.
Kutya,
Macska,
Passz,
Villanypózna.
padon villogó,
lesmester,
bizserefa?
Mi az az escájg?
de majd jön valaki és felvilágosít minket😊
T/2-ben a "-tok/-tök".
Az igének a tövére rakjuk a ragot, két rag egymás után nem állhat.
Ilyen logikával a "jõ" + "tök" => "jöttök" teljesen értelmes.
@nearo: Na, ez nekem új. 😊 Elõttem csak annyi volt meg, ugye, hogy adott egy használati tárgy, amit azt követõen soha, sehol nem láttam már háznál, és a megnevezésével sem találkoztam.
Mindenesetre feldobok egy talán jobbat: Mi a vájdling?
A világon 10 féle ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, aki nem, és aki tudja, hogy ez a vicc valójában ternáris.
:-)
Forrás: mnytud.arts.klte.hu
[/spam]™
Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...
Nem vagyok benne biztos, hogy a hombár kifejezetten tájszólás lenne... egyetemen Üzemi Szállítási Rendszerek nevû tárgy keretein belül tanították a hombárt meg a silót. A kettõ nagyjából ugyanaz, ömlesztett áru tárolására szolgál mindkettõ. A különbség annyi, hogy ha az építmény magassága meghaladja az átmérõjének 3-5-szörösét, akkor silónak nevezzük, ha kisebb akkor hombár.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Valahogy a "Ne áfogassá' má itt!" van meg a fejemben.
Ezek után (fõleg ha még "hely"-re is végzõdik a helységnév, mert akkor tényleg "-en"-re kell végzõdnie) nekem a "-ban"-ra és "-ben"-re végzõdõek nagyon idegesítõek.
Szívem szerint mindent azzal mondanék, ha a józan eszemre hallgatok.
Vagy ha nem földalatti város. <#vigyor>#vigyor>
Bár lehet, hogy ez most valami oltári hülyeség. <#vigyor>#vigyor>
De valóban a "jöttök" az elfogadott, nem E/2-bõl képezzük a T/3-at.
És azt tudjátok, mit jelent, amikor valaki áfogat? 😊
A világon 10 féle ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, aki nem, és aki tudja, hogy ez a vicc valójában ternáris.
De igen, a "jöttök" a helyes.
Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!
Aki itt erős akar lenni, az olyan, mint a vas. Addig ütik, amíg meleg.
azért mer'
én jövök
õ jön
õk jönnek
mi jövünk
ti jöttök
õk jönnek
A jön az alap, abból képezzük, hogy ti jöttök.
jön + tök ... jöttök, done kész nincs vita ezen...a jösztök bullshit
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
azóta leszarom hogy hogy van helyesen, hagyományõrzés az apjuk faszát, az biza nekem gyõrön illetve pécsen marad! 😄
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
régen megkérdeztem a magyar tanáromtól és olyasmi választ adott, hogy a nyelvészek hagyományõrzésbõl(??) nem számûzték a helytelen kifejezések közül, mivel ez egy "beragadt" locativus-rag a magyarban, ami már kikopott a nyelvbõl, viszont ezek a városnevek még mindig õrzik õket, annak ellenére, hogy van helyes, kortárs megfelelõjük.
\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" — Canalys Analyst Tim Coulling
és megmaradt a nyelvtanban.Kb minden várost úgy mondtak régebben.
itt olvastam
A Sólyom Végveszélyben a férfiak Titanic-ja. Posztapok/zombie addict
A legnagyobb vér istván csekmetezi le a másikat
\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" — Canalys Analyst Tim Coulling