413
Tájszavak és tájszólás, avagy a magyarok ékes beszéde
  • ElectricalTech
    a Barcson született, kolozsvári(ez mondjuk nem biztos) anya nevelte nagyapám(de megcsűrtem-csavartam) szokta azt mondani, hogy: \
  • ElectricalTech
    a Barcson született, kolozsvári(ez mondjuk nem biztos) anya nevelte nagyapám(de megcsűrtem-csavartam) szokta azt mondani, hogy: "az apád szakramentumát". párszor megkérdeztem tőle, hogy mi az, de ez mindig csak akkor jutott eszembe, miután feljött a borospincéből és sose kaptam kielégítő választ :DD
  • Hiperwolf
    Ezt mondják emberekre?
  • Koppixer
    csekmetek vagytok mind!
  • Hiperwolf
    Adsz fel feladványt vagy passzolod?
  • PrasCo
    Így van!
    Érdekesség, hogy partikulárisan a családomban, Vas és Zala megye határán, Telekesen hombárnak kimondottan a liszt tárolására szolgáló jókora faládát mondták. Ebben egy kisebb rész szolgált a rétes-, és egy nagyobb a kenyérliszt tárolására.

...és természetesen +fav, érdekes és tanulságos téma, gratula! :)
  • szucsy89
    Egyébként +fav :)
  • szucsy89
    A bamba ember kifejezés a fiatalok körében terjedt el rá mostanában, egyébként gabona, illetve egyéb áru tárolására használatos tároló.
  • Hiperwolf
    Az bizony. Mondják még kalimpászmadárnak is.

Tippem: bamba ember.
  • tigeroo
    megnéztem neten mert nemtudtam, felénk ezt "csűrnek" hívják (de hallottam hajdú biharban csőrnek is)
  • tigeroo
    ez tetszik , +fav

nekemis van egy pici szabolcsi tájszólásom (csÚszÓs helyett csuszós, meg ilyesmi)
  • PrasCo
    Tippem: A mókus. (Őrségi vagyok. :) )

HA jó a tippem, legyen mondjuk a 'hombár'!
  • Hiperwolf
    Itt megoszthatnánk egymással, hogy egyes dolgokra milyen szavaink, vagy kifejezéseink vannak.
    Nagyszülők, dédszülők által előszeretettel használt mondásai is jöhetnek.
    Ezzel megismerhetünk sokféle magyar beszédstílust, ami szerintem tök érdekes. Engem legalábbis nagyon érdekes, hogy egy adott dolgot vajon hogy mondhatnak Erdélyben vagy a Felvidéken.

Csinálhatnánk akár egy találóskérdésláncot is, feltesz valaki egy kérdést, mit jelenthet az adott szó vagy kifejezés, és ha valaki tudja, akkor feltesz ő, vagy ha nem tud, passzolhat és feltesz az, aki akar.

Kezdem ezzel:
    Mi az a kalampácmadár?