413
Tájszavak és tájszólás, avagy a magyarok ékes beszéde
-
#333 Túrós palacsinta? Hogyne meg a lekvárosat is és a kakaósról ne is beszéljünk!
Amúgy tócsni, mackó, lepcsánka. -
Leri927 #332 hmm mifelénk prézli nélkül pirított hagymával és tejföllel létezik a nudli (ami ha jól rém,ik a német tészta szóból alakukt ki)
ismeritek a túrós palacsintát? -
clio1616v #331 rosszseb eszi -
Leri927 #330 tájog az vmi betegség népies neve...
Mifelénk amugy Fene egye meg -ként ismert (szintén vmi betegség akar lenni) -
Leri927 #329 Én zalai vagyok de a tócsnin az errefelé krumpli prósza néven ismert , egy veszprémi ismerősöm szokta tócsninak hívni -
Dean Winchester #328 nagyon fasza ?!!! :D -
#327 lácsó? -
#326 pömpölő xd -
#325 ezt melyik tájon mondják? -
#324 Sudrimankó? -
Dean Winchester #323 butyélás -> melózni, munkába menni, munkát végezni :D
Pl. kőműves megszólal na akkor gyerünk bútyélni, ergo menjünk dolgozni -
Dean Winchester #322 most már direkt nem árulom el, de csak mert te vagy rá kíváncsi -
#321 áruld el a jelentést, mert tényleg kíváncsi vagyok:) -
Dean Winchester #320 a-a :D még várok, hátha valaki tudja, ha nem akkor mondom a megfejtés.. -
#319 felénk pedig nem lekapcsolják a tévét, villanyt, hanem leoltják, feloltják az idősebbek szerint.
-
#318 az a butykos lenne? (csak tipp én nem ismerem) -
Dean Winchester #317 bútyélást ki használja? -
#316 mikor a kojtolt olvastam, (alföldiként) egyből rávágtam a pustolt. aztán csak tovább kellett olvasnom... :DDD -
#315 Nálunk az egyik kolléga probál nyelvészkedni és az eltérő nyelvjárásokből néha jókat derülünk.
Ahonnan Ő származik(alföld) ott a kémény kojtol és nem füstöl,meg télen a szél mikor hordja a havat akkor pustol.Ja és a széken nem billeg hanem kácsong
Azok meg neki furcsa mikor mi mondjuk hogy elgyújtottuk a kályhát. Meg poénbol mindig visszakérdez, hogy hol, mikor az otthon helyett otthol-t mondunk -
#314 erre nyugaton, a Szigetközben is jellemző az é->í váltás. a fénykép például fínkíp. -
#313 Renault -
#312 clio -
#311 hajdúszoboszlón hallottam először ezt az "íí" beszédet, de érdekes volt.. amúgy szíp ízes beszéd ezis:)
-
#310 Ne mondjík mán ilyet jóasszony
Hájszen amirűl itt beszílgetünk, azok csak szómagyarázók, szófejtegetők, tájszólás az a beszílt szövegbűl fakadó, hivatalostól elütő szóhasználat.
Hajdúsági emberre nem jellemző az ő-zés, á-zás, erre mifelénk í-znek, ű-znek, ú-znak, többnyire már csak az idősebb korosztály.
szép - szíp
béka - bíka
kő - kű
ló - lú
kacsa - ruca ... meg a többi -
#309 Pufajka oroszból átvett szó.
A pufajka igencsak nehéz ruhadarab, gyapjúkóccal volt bélelve.
A II. világháborúban az orosz katonák pufajkát viseltek télen, ami nem csak kabát, de nadrág is lehetett, nálunk is volt a pufajka (ami így kabátot jelent), és a pufajka nadrág.
Nincs igazán pozitív kicsengése ennek a szónak, az 50-es években egyenruha darab volt a BM-nél és a HM-nél is, ismert a "pufajkások rémuralma" kifejezés?
Erről persze nem a ruha tehet, a pufajka sokszor szerepelt munkaruhaként, a hidegben dolgozók munkaruhá tartozéka is volt. -
#308 a buga inkább a napraforgó "tányérja" nem? azt szoktuk csépelni cséplővel:D
a he de igaz, mai napig igen helyett sokszor csak annyit mondok hogy "há" :D -
MaRee #307 Néhány borsodi / szabolcsi kifejezés:
dencel - az ágyon fetreng
cula - ruha
pócurka - csomag
buga - napraforgómag
Bár ezek inkább borsodiak, kiskoromban ott laktam. Itt szabolcsban örök érvényű a HE(minél hosszabb az E a végén, annál nyomatékosabb), jóember, meg a jófiju :D -
clio1616v #306 sakk matt -
#305 szotyola = szotyi, makuka, mag = napraforgómag
pufajka = vastag nagy puffadt téli kabát, tollkabát, pehelykabát -
#304 Nincs is vele semmi baj. Szerintem, ez amolyan "magyaros" szokás :) -
#303 igen, nálunk is. én mai napig nénjének hívom a nagynénémet, pedig városi vagyok. -
#302 Nene - nálunk a nagynénit, rokont takarja. -
#301 igen, már nem használják, ezért gondoltam, hogy rákérdezek.
nene? -
#300 Anyós, após.
Igazi, régi szavaink. -
#299 jól hangzik:D
ipa, napa ismerős? -
#298 Vacak -
#297 mit jelent? hallottam már, de halványlila gőzöm nincs. -
multi13 #296 Rosszul mondják, igazából ráf az, és a régi fakerekű parasztszekér kerekét összefogó vasabroncs a ráf. http://eee.hirdetes.ro/termekkepek/9b15c5759_3.jpg -
#295 hat felenk mindenki slaugnak hivja, sot a regebbi filmekben (80-as evek) is slaugnak hivtak.
#292 nem bannam ha igy lenne :)
-
#294 A csekmetet mondta már valaki?