413
Tájszavak és tájszólás, avagy a magyarok ékes beszéde
-
Dean Winchester #253 kopaszcsurinak ismerem :D
felénk a dorkó = sima tornacipő
-
#252 Tényleg keveritek a dolgokat. -
#251 Felénk is használatos a gang, de inkább a "gáder" jellemző. -
FL Zoli #250 szerintem pedig a tájszólás egy olyan szinonima amit nem országszerte ismert/használt.
-
Micsu #249 sokan keveritek a szezont a fazonnal, szinonima nem egyenlő tájszólás de majd egy nyelvész kijavít ha tévedek -
FL Zoli #248 Nem messze tőlünk a Taktaközben azt, hogy "Mit tetszett mondani?" úgy mondják, hogy HE? -
#247 Ma olvastam éppen a szomszéd néni kiírását a lépcsőházban. "Fürgeje a tárlóban"
Kiváncsivá tett a néni :)
Ismerős valakinek a kifejezés? -
FL Zoli #246 Baz megye
csuri-t az én pisilésre hallottam, kisgyerekek használják inkább. Már ha témánál vagyok:) a "Dobok egy sárgát" kifejezést sokfelé nem ismerik
Süsü=kapucni, debrecenieknek erre van valami hülye szavuk de nem ugrik be:)
vinyetta=levonó=matrica
pupu=köldök
talu=toll
gang= ez lehet mindenütt gang, de a hosszú oszlopos tornácot, teraszt nevezik így
Meg nálunk nem libikóka van, hanem lipityóka, nem szervusz, hanem szerbusz. "Hajat mosok", "megmosom a hajam", nem kimosom a hajam -
#245 A csurit mi is mindkettőre használtuk és használjuk még mindig.
Sőt, a rövid hajra nálunk, Dél-Baranyában még ezt is: "csuti -
#244 Bizony ám. -
#243 Dorkó: rövid- és magasszárú, jellemzősen nagyon vékony szövetanyagból készült, műanyag talpú sportcipő (80-as évek végétől nagy divat volt) - járulékos "fícsőr", hogy a gombostűfej nagyságú kavicsokat is darabra pontosan megérezted benne a cipőtalpad alatt. :)))) -
#242 a csuri nálunk valami kis csúnya, esetlen dologra is használatos jelző. -
#241 A grábla a gereblye lesz. -
#240 dorkó az a magasszárú tornacipő sztem -
#239 csúzli egyértelmű.
Viszont a csuri-t én már két szóra is hallottam használni: veréb és a frissen rövidre nyírt haj.
dorkó-t nemtom. :) -
#238 Csodálom, hogy senki sem említette - egykori kedvesemtől hallottam, aki Veszprém megyei volt: grábla.
Lehet tippelni :)
Középiskolában, sokat röhögtünk kollégiumi szobatársakkal, amikor a budapesti osztálytársunk nézett, mint a vakegér ezekre a szavakra:
* dorkó
* csúzli
* csuri
Ja, és Baranya-megye. -
#237 kapok érte egy vuclit?:D
egyébként nem is tudtam, csak semmi más nem jutott eszembe. -
#236 jah az:D 1 faluban mondják így a közelben -
#235 meglestem mi az a vucli, ettől sem féltem volna:D
csirka = csirke? -
#234 csirka?
(vigyázat beugratós) -
#233 cukrászmurva jól hangzik:D -
#232 Mindent, amit a bagoly, csak ember méretű, titokzatos lény.
Ezek a gyerek riogató alakok persze csak 4-5 éves korunkig voltak hatásosak, megfelelően előadva (pl. sötétedés után, ha nem akartunk bemenni a házba). -
#231 oszt akkor mitszólsz a görcsleveshez?:D
(nekem az a kedvenc levesem, mert nemvagyok leveses, de a félöklömnyi tésztát imádom nyammogni) -
#230 nem tájszó, de nekem a császármorzsára egy ideje a cukrászmurva a kedvenc megnevezésem :DDD
mellesleg a rongyleves mekkora már! vizuális típusok előnyben :) -
#229 nem a vucli volt a micimackóból? -
#228 nagy* -
#227 na, akkor a rézfaszú országos rém, mert mindkettőtől messze lakom.
a nag fekete mi tud? -
#226 ja igen, még volt valami más is, de arra már nem emlékszem. azzal mamám próbált arra rávenni vagy 18 évvel ezelőtt, hogy ne kelljen éjszaka hazavinnie a bátyáimhoz:D valami "macus" volt. -
#225 A bagoly szerintem egész Hajdú-Bihart bejárta.
Volt egy másik gyerekkori rém: a Nagy Fekete.
Elképzelhető, hogy csak amolyan családi szörny volt, de hatékony -
#224 nálunk is van rézfaszú bagoly, de van mumus is:D bátor voltam, egyiktől sem féltem:D ilyen nevekkel csak nevetni lehet rajtuk
a seggbedöf a legjobb, kár, hogy felénk nincs:D -
#223 csiribiri > gondolom ilyen jólhangzó rím hogy gyerekeket "elkápráztasson":D
tényleg, nálatok mi volt a gonosz lényecske?
nálunk szabolcsban ha sötétedésig nem mentünk haza akkor elkapott volna a seggbedöf.
hajdúszoboszlón elvisz a rézfaszú bagoly volt a szöveg :D több helységről nemtudok
nálatok volt ilyen?
-
#222 pontosan ez:)
baluszter? -
#221 Susnya mifelénk a gazos, esetleg csenevész (alacsonyra nőtt, satnya) bokros terület -
#220 varázsszó:D de hangoskodó kiscsajszikra is mondják, hogy csiribirik. gyanítom, nem ez a megfejtés:D
tényleg, mi a csiri-biri értelme? csak nem olyan, mint a heje-huja?:D -
#219 jól melléfogtam akkor:D
-
#218 A Mágnás Miska egyik közismert betétdala, a Csiri-biri kék dolmány fönt van a youtube-n.
Egyszer jött egy kérdés: az illető Argentínából írt, elég jó magyarsággal, írta, hogy szép a dal, tetszik neki, de nem érti a csiri-biri kifejezést, mit jelent? -
#217 szabolcsiként kedvenc gyümölcsöd az alma? -
#216 a betakarított tengerit mielőtt a csűrbe hányjuk előtte a zöldjét leszedjük, az a suska gyk. a levele a termésnek (suskázás meg a folyamata) -
#215 suska a pénz nem? de hogy lehet suskázni?
mi a susnyás? -
#214 :D