10049
Europa Universalis IV
  • hitman1028
    olyan kezdést kell választani,ahol az osztrákok szövik és nem fognak megtámadni
  • Chris
    Biztos ez? :) Még a régi szép időkben sem, mikor a 100 éves háború kellős közepéről indultál óriási francia túlerővel szemben úgy, hogy ha nem mented ki az első 10 napban a fősereget, akkor a franciák tönkreverik azt, és még ha vért vizeltél sem volt biztos, hogy akár white peacere ki tudtad hozni a háborút? :)

Az volt ám a kihívás, ott PU-ba verni a franciákat a pireneusoki gerilláskodással, tengeri evakuálásokkal... Óriási élmény volt, nagyon sokszor nekifutottam, nagyon sokszor apróságokon csúsztam el mire sikerült. :)
  • Tuvok #6558
    Vagy a franciákkal kell kezdeni. :D
  • hitman1028
    eszembe se jutna feladni a francia területeket xd
  • pretorius07
    Én is nemrég kezdtem,ne aggódj,az alapokat 18-20 óra után elsajátítod. Aztán meg tényleg minden mást lassan felfedezel:)
    Az említett monarch pontokat még a power projection értékkel lehet növelni. 50 felett ad mindenből egyet. Ezt meg a riválisaid legyőzésével lehet 50 fölé tornázni.
    De figyelj arra,hogy ha sok a szövetséges,vagy sok katonai vezetőd van,akkor viszont viszik a pontokat.
    Adócsuszka nincs. Csak a hadsereg fenntartással játszhatsz,meg kikapcsolhatod ideiglenesen az erődjeid,horgonyozhatod a hajókat. Ezekkel viszont óvatosan,ha megtámadnak,bajban leszel:)
    Adót növelhetsz pl pápai befolyásért,vagy advisorokkal...

Elsőre én angliával toltam teljes kampányt. Igaz,fel kell adni a francia területeket (kezdőként nem vészes taktika),de utána nyugis a fejlődés,mert nem nagyon fognak megtámadni. Lehet tapasztalni,kolonizálni,stb. A végére meg lehet terjeszkedni:)
  • Tuvok #6555
    Vannak magyar Youtube-osok, még ha nem is annyira profik, de nézhető.
    Vagy Marbozir csinált anno egy nagyon jó tutorialt, igaz ő angolul tolja rettenetes lengyel akcentussal.
  • wednes
    A legjobban a próba játékok segítenek. Nem kell félni semmitől, mert az ember úgyis újrakezdi aztán. :P
    Paradox játékot újoncként még sose vittem végig elsőre, egy lendülettel.

Ahhoz játszani kell, az ember ráérezzen, hogy mégis mekkora hadserege legyen, most mit áldozzon be dipo vagy admin pontokat, hogy belevágjon háborúba vagy nem stb.
  • szabii98
    Hát az biztos, hogy nem egy egy hét alatt megtanulható játék! :D sőt, szerintem ameddig az ember játszik , elég sok esély van arra hogy minden nap felfedez valami újat. Én azt ajánlom , hogy kérdezz sokat, használd a wikit mert sok jó dolog van rajta, nézz youtube-osokat(Arumba, Shenryyr2, DDRJake stb...)
    Bár az angol tudásod korlátozott, az azért kellhet hozzá
  • Timakrisz
    Én is ős cives vagyok szintén 3-5 még most is tolom néha, de ez sokkal jobb, csak kell hozzá minimum alapfokú angol, hogy gyorsabban bele jöjj
  • wednes
    Ha valakinek bejön ez a stílus évekig el lehet vele lenni. A legtöbb itteni ember évek óta játszik vele. :) úgyhogy emiatt ne aggódj, hogy elsőre összetett, ez benne a jó. A gyenge angol sem akadály. Nekem se jó, mégis belejöttem pár játék után, pár youtube vidi után, fórumozás után.
  • EM64T
    :D

Szóval bazira összetettnek tűnik elsőre, ami jó is, rossz is... Pl. más játékoknál hosszú távon unalmassá tud válni, hogy az ember egy hét alatt bebiflázza a játékmenetet, monotonná válik az egész. Ugyanakkor ez a rengeteg lehetőség, pláne, hogy az angol tudásom korlátozott, még éppen elboldogulok vele, de azért nehéz... Pont a minap gondolkoztam azon, hogy egy stratégiánál mennyire nem fontos, hogy csuklóból nyomd jól az angolt, mint mondjuk egy rpg esetében... na, itt fordul a dolog.

Viszont az naggyon tetszik, hogy van Német-római Birodalom :)
  • kissssss
    "vagy nem ilyen egyszerű a dolog? "

ne csodálkozz majd ha kihullik a hajad nagy része... :D
  • EM64T
    Hát ha már így... :) Azt észrevettem, hogy az Administrative, Military és Diplomatic Power értékek befolyásolják mit tehet, és mit nem. Ezeknek a szintjét rátermett uralkodóval és rátermett advisorral emelhetem. És még mivel? Illetve egy alapvető adó-csúszkát nem találok, hogy növeljem a bevételeimet -- vagy nem ilyen egyszerű a dolog?
  • sadface #6547
    Sajnos én nem tudok róla.. Viszont van egy nagyon elmés kis wikije, egy rakat infóval. Guide amúgy se ér sokat, nem nyom a játék semmit a kezedbe, végtelen szabadságod van emiatt minden run más és más. Viszont ha kérdezel, biztos valaki fog segíteni.. :) Remélem sokáig örömöd leled benne!
  • EM64T
    Aztamindenit! Most találtam rá erre a játékra sok éves Civ (3-5) és Total War után. Hát, nem semmi! Nem enyhén összetett! Létezik hozzá magyar nyelvű manual? (Annak idején a Civ3-hoz például igen részletes volt.) Egyenlőre eléggé tetszik.
  • hitman1028
    múltkor ezzel csesztem el h a másikat választottam,így lemaradtam a fejlődésben
  • hitman1028
    szerencsére jóban vagyok a csehekkel ,így jöttek segíteni és meg lett egy achi is
  • szabii98
    és nem kell aggódni a stability hit meg az ilyesmik miatt, a végső event ad egy csomó presztízst és stabilityt
  • szabii98
    Az alsót kell választani, 1-2 évig eltarthat a lázadozás, de utána örökre eltűnik a Sejm(nyilván a felsővel is, de az nem olyan jó opció elvileg :D)
  • pretorius07
    Nekem ez Angliával volt anno,úgyhogy egy darabig köztársaság voltam:)
    Sok választásom nem volt,mert épp alig volt sereg,preztízs amúgy sem sok... De hamar levittem a köztársasági tradíciót...
  • hitman1028
    már megint ez

• pretorius07
    Moszkvát úgy gondolom megközelíteni,higy Genovát vazallussá teszem,majd diplo annektálom egyszer. Így ott leszek a szomszédban gyakorlatilag...
  • hitman1028
    sokan azt hiszik ,h mindenképp el kell jutni bécsig/berlinig,pedig ezek elég közel fekszenek a tengerparthoz ,így egy-egy imperialist cassus bellivel mindkettőt meg lehet szerezni,moszkva kicsit időigényesebb ,mivel egy háborúval nem lehet eljutni oda,és így lesz ideje szövetségeket kötni ,nekem legalábbis így jött össze
  • pretorius07
    Abban biztos vagyok,hogy francia-burgund háborúban is jöhet event,kivéve,ha a császár burgund oldalon harcol. Ez meg most lehetetlen:)

A sok szövi az elején meg azért kellett,hogy rám szavazzanak. És ez akkor is megtörtént volna,ha nem régens jön az osztrákoknál,mert 4 szavazat az enyém volt akkor éppen.
    De akkor member leszek,és valahogy rendbeteszem a szövetségi rendszerem.
  • pretorius07
    Matyinéni,hre-ben csak annyit akarok terjeszkedni,amíg szomszéd lesz Bécs/Berlin. Bár lehet megyek majd a magyarok felé észak itálián keresztül. Jah,és csak ezután mehetek az 5. reformra majdan...

Chris,köszi! A big blue blob nem cél most,csak max ha összejön,de nem fektetek bele plusz energiát. De én is hasonlóan gondolkozom,jó az a hre:)
    Ez amúgy a second try,először kicsit másképp kezdtem,de félbehagytam,mert 100 év maradt már csak,esélytelen volt a napoleon achi. És az elsőben háborúban voltam burgundiával az inherit idején,bár ott csak a francia területeket kaptam meg. Az jó kérdés,ha mint francia emperor támadok,és beüt az event,akkor is csak a francia területeket kapom,a többi darabolódik e? Elvileg mint emperor teljes egészében nekem kellene kapni.
    Puding próbája az evés. Csinálok egy backupot,meglátjuk,max visszatöltöm,bár nem túl ironmanes,de no:)
  • Chris
    Pár dolog:
    - Big blue bob már nem hiszem, hogy meglesz, mert optimális esetben ahhoz már vhol Skandinávia keleti részén kellene tartanod
    - Nem kell annyi relation, csak ha nagyon fontos, mert megeszi a diplo pontjaidat
    - Nem gondolnám, hogy megérné választókkal szövetséget kötni, mert úgysem fognak rád szavazni (nagy maluszt kap a nem-HRE/nagy ország), csak ha a komolyabb jelöltekkel vmi nagy butaságot követ el a gép (sok AE)
    - HRE -> Revoke Privilegia jobb és fontosabb, mint bármi más a játékban, ehhez meg kell tartani az emperori státuszt, ahhoz meg előny HRE tagnak lenni... de fordítsuk meg a dolgot: milyen hátrányokkal jár, ha HRE tag leszel? Kb. semmilyennel. (nem mellesleg örökölni az osztrák trónt óriási máknak számít, ami előfordul millióból kb. egyszer)
    - Nem vagyok benne teljesen biztos, de szerintem ha háborúzol Burgundia ellen, akkor pont nem örökölheted meg a trónt franciaként. De lehet itt ezt felülírja az, hogy császár vagy, mert a császár örököl első sorban. Nem ártana ennek utánanézni.
  • matyineni
    Szia. Lépj be HRE-be, és tedd meg minden területedet a birodalom részévé. Ez rengeteg authority-t fog adni és az első reforma kb. elég is lesz. Utána szedd vissza a Burgundoktól a HRE területeit bármilyen módon, az is adni fog a-t. Ajánlanám, hogy ne a HRE-n belül terjeszkedj leginkább, hanem a Spanyolok/Olaszok felé és vigyél be minél több területet a HRE-be. Ezáltal menni fognak a reformok és egyesítheted a HRE-t elég gyorsan.

Közben pedig én a YouTube csatornámon befejeztem a Holland végigjátszásomat, a végére közel 300 AE-m volt Euprópában és 0 koalícióm. Illetve elkezdtünk egy 3 személyes Extended Timeline végigjátszást, ahol 960-ban kezdünk Európán belül és idáig elég nagy sikere van a sorozatnak, akit érdekel itt az első 3 része annak is:

• pretorius07
    Hello! Tanácsot szeretnék kérni.
    Elkezdtem egy francia kampányt. Cél a better than napoleon achi (meg a blue blob,de az másodlagos)
    1470 körül járunk,megvan minden angol tartomány a kontinensen,calais is.
    Kezdésnek van kötöttem hat szövetséget,5 elector+castile.
    Szegény habsburg meg is halt,régenstanács okán én lettem az emperor.
    Itt jön a kérdés: tegyem magam hre taggá,vagy ne?
    Ugyebár ha belépek,könnyen maradhatok hosszasan emperor,nincs a -50 modifier. Viszont így "csak" hercegség leszek,ami addig nem baj,amig a birodalom az enyém.

Most indítok majd háborút burgundia ellen,hogy beüssön az inherit event.
    Így további bonyodalom,hogy ha netán beüt,és megkapok mindent,akkor lehet az emperor státusz sem annyira fontos már (bár tetszik a force limit bónusz,meg egyebek),mivel baromi erös nemzet leszek,és a sok plusz nélkül is mehetek előre. Mert ugyebár a sok relation sem tesz jót a diplo pontoknak.

Én effelé hajlok: hre tag leszek,felbonthatom a spanyol szövetséget,inkább megeszem őket is. Így megmaradhatnak az elektor szövetségek,és hosszan lehetek uralkodó (már ha nem lesz régenstanács)
    Közben megeszem bécset,berlint,észak itáliát. Ha netán ezek után elvesztem a birodalmi trónt,már elég erős leszek az oroszok ellen is.

Vélemények? Köszi!!!

• Timakrisz
    Írország :) Később még nagyobb lett :) Szerintem a "rendek"kel addig nincs gond, amíg folyamatosan terjeszkedsz és adsz nekik annyi területet, hogy meg legyen a kellő influencéjük. Az elégedetlenség meg kompenzáható pénzzel, repuval vagy legitimacyval.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.15. 08:38:04
  • heverő
    ha magas (nem piros) a loyality nem lázadnak úgy vettem észre.
  • Lysandus
    Írország, vagy Salzburg? :-)

heverő:
    Így igaz, az angol terjeszkedésben a diplomácia is óriási szerepet játszott. Indiában például az egymással vetélkedő rádzsákat játszották ki egymás ellen.

pretórius: a spanyol felkelést viszont az angolok támogatták, elsősorban anyagilag. De Wellington partra is szállt a félszigeten.

tuvok: nálam nem lázadtak fel, amikor elvettem tőlük területet (bármelyik rendtől).
  • barnetpowa
    Aha világos.Még pont a disaster előtt lejárt az event "hatása" és megmenekültem.Köszi a válaszokat :D
  • Tuvok #6528
    Azért rögtön lázadnak.
    Csak akkor szabad tőlük területet elvenni, ha nem Event adta nekik az Influence-t, hanem eleve százalékosan sok van nekik, vagy ha valami Disaster van kialakulóban.
    Ha Event, akkor az eltűnik idővel magától, a lényeg a lojalitásuk fenntartása.
  • hitman1028
    el kell venni tőle területeket
  • barnetpowa
    Meg tudnátok mondani hogy az influence-t hogyan tudom csökkenteni hatékonyan? :D Sajna kissé figyelmetlen voltam és eventekkel túl magas lett a clergy influence-je :/
    Utoljára szerkesztette: barnetpowa, 2016.03.14. 11:49:36
  • pretorius07
    Ezzel azért vitatkoznék. Vagyis ugyanazt írtad le,amit én. Amikor Napoleon terjeszkedett,elfoglalva Itália felét,meg stb,akkor igenis az olaszok a francia sereget növelték. A spanyol gerilla pont az a példa,amit én írtam. Amikor a nemzet fellázad hódítója ellen. Amíg egy elfoglalt állam lojális, addig növeli a hűbérest. Ha fellázad,nyílván nem.
    De pint ezt írtam le. Hogy minnél nagyobb egy birodalom,annál nagyobb eséllyel szakadnak el szakadárok. Onnantólmeg nyílván csökken a birodalom hatékonysága.
  • heverő
    Amikor Napoleon elfoglalta Spanyolországot, akkor csúcson voltak. Aztán a spanyol gerillaháború a teljes francia hadsereg vmi 40%-át kötötte le és a franciák manpowerje, se a force limitje nem növekedett. :) Ahogy Anglia szárazföldi ereje sem volt akkora, mint amekkora a fél világnyi gyarmatbirodalommal arányban állna.
  • Timakrisz
    nem rossz, de nekem ma meg ez volt: :) szerintem ez még ritkább :D
  • kissssss
    na ilyet is ritkán látni.
  • geo91