10049
Europa Universalis IV
  • --deathstroke--
    Ismerem már ezt a bugot, régebben én is sokszor találkoztam vele, de mostanában már azt hittem hogy megoldották..ezek szerint még nem. :D A bagett mindig is OP volt, de azért meg lehet őket fogni a jaték elején, általában egy ausztria-castille-aragon elég rá :D
  • sadface #6599
    Ráadásul túl sok erőforrást öltem bele és most már az osztrákok se akarnak kakaskodni velük.. -60 attitude toward the enemy modifier miatt.. Lehet újrakezdem és a szigetekre fogok koncentrálni és egyből kolonizálásra.
  • pretorius07
    Bizony... A francia elán... Én most pont velük játszok,megvan a 15% morál,meg még 15% defenzív ideákból,plusz van egy 10%-os tanácsadóm is. Minden csatát úgy kezdek,hogy az ellenfél majdnem csak feleannyi morálról indul. Egy 10k-s sereggel megvan egy 15-16k-s ellenfél is,és kevesebb embert vesztek így is... (Persze ehhez kell a jó hadszíntér is)

Próbáld meg,hogy lebontod az erődjeid a francia területeken,így nem lesz warscor-ja azokból,és csatákkal nyerj inkább. Lassan,de biztosan. Csalogasd a hegyekbe,légy védő inkább,mint támadó.
  • hitman1028
    az a baj ,ha a franciákat az elején nem fogod meg ,nagyon megerősödnek
  • sadface #6596
    Rávettem magam egy Nagy Britannia ironmanre, de cirka 100 év után elegem van a franciákból. Egyszer tudtam spanyol-osztrák segítséggel elcsapni őket, visszavettem a coreomat délen, elvettem Párizst (aztán rájöttem, hogy az achi már megvan -.-) spanyoloknak és osztrákoknak is adtam területet. Burgundiától is elvettem két provinciát calais mellett. De azóta... Sorra bukjuk a háborúkat 1v3-ban. Beszarás. Ha nam az AI töketlensége miatt, akkor a semmiből előtűnik egy 30k-s stack két csillagos generálissal. Már ott tartunk, hogy a széthullott csigaevők kb mindent visszavettek és háborúról háborúra egyre reménytelenebb az egész. Az utolsó háborúba már tettem rá, csak küldtem be a 20k-s merc stackeket halni, hátha elfogy a manpowere és ki tudom hozni egálra.. Ha mégegyszer megtámad lehet feladom a maradék európai területeket és megyek Amcsiba. Pedig olyan jól indult, 1455-re már az összes ír opm-et elfoglaltam, Skócia meg vazallus.. Ráadásul a rózsák háborúját is megúsztam. Áh. Így állok:

ps: hétvégi játékos vagyok, eléggé ostobán játszok szerintem, de élvezem. :DD
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.20. 11:39:13
  • szabii98
    Burgundiával vagyok, Franciák háborúban Angliával, haderejének nagy része a csatornán túl van..oh baszki, regency. oké még 2 év , addig eltart a háború. erre event, heir dies. k. új heir, 0 éves, még 15 év semmittevés :))))
  • hitman1028
    ez tipikus hiba,akkor szokott előjönni ,mikor felszabadul egy sokáig elfoglalt terület,nem volt ritka a 200 éves ember se,úgy tudtam h valamelyik patchel javították már
  • hitman1028
    ahhoz vallást kell váltani ,ill teutonictól kell szerezni területeket,csak úgy magától nem lesz
  • kissssss
    első kép top kek
  • --deathstroke--
    Nekem is az a bajom a total warokkal hogy nem tud már igazán megújulni, főleg a harcrendszerben. (Bár ott azért könnyebben le tudok győzni egy fele akkora sereggel egy kétszer akkorát mint eu4-be). Najó ez az életkor nem semmi, jól tartja magát a nagymester :P

Moszkva pls...Nem hiszem el hogy inheritálta Moszkva Angliát..Kedvenc állatom a multipléjör mert csak ott lehet ilyenket "luckolni" (valahogy singleben sosem találkozok ilyen érdekességekkel)
  • EM64T
    Urak! Haq Poroszországgal akarok lenni 1648-ban, akkor valóban Brandenburgot választom, és ha jól manőverezek, Poroszország lesz belőle?
  • Tuvok #6589
    Továbbá az AI nem fizet egyetlen petákot sem azokért az aktív Fort-okért, amelyik: másik országgal határos; tengerrel/óceánnal határos; wasteland-del határos.
    Ergo pl. a török gyakorlatilag egyetlen Fort-jáért sem fizet a 10-12-ből egy kanyi vasat sem, míg neked, mint 1-2 provinciás apróságnak a fele bevételed az egyetlen Fort-odra megy el.
  • Tuvok #6588
    Kihívást kerestél, bocsi az inkorrektségért. :D
  • Chris
    Elképesztő, hogy milyen mocskos módon csal a játék még mindig...
    Teljesen elfoglaltam/annektáltam Crimeát, Circassiát, Shirvant vassalnak, meg még 2 Golden Horde területet, volt egy 8k-s seregem, 0 manpowerem, erre lespawnolt nekem 21k krímeai felkelőt. Ezt hogy a fenébe számolja ki? Crimeának még a fénykorában sem volt 21k-s force limitje, hogy számolta ki, hogy ennyi rebelt tesz le? Muscovy természetesen nem jön át segíteni, 10 loant nem fogok felvenni, hogy leverjem őket, mert az államcsőd....

Eleve nem tetszik ez a rebeles faszság... ha 0 db harcra fogható ember van egy nemzetben, akkor honnan jönnek a 10-20-30k-s felkelő seregek? Gyerekek meg asszonyok lázadnak fel?
  • Chris
    Nem túl korrekt egyből egy ilyet húzni, még jó, hogy nem a Three Mountainst mondtad... :)
    De kérésed számomra parancs:

;)
  • Tuvok #6585
    Gothic Invasion.
  • Chris
    Na megcsináltam a Holy Trinity-t, sétagalopp volt, 1500 környékére meg is lett. Még terjeszkedni sem tudtam nagyon, mert a körülöttem lévők mind összezártak a nagy hatalmakkal, úgyhogy a végén a mamelukokat vmi minimál 25-30k-s forcelimittel vertem meg.

Ajánljatok új achit, mi legyen a következő? :)
  • szabii98
    A provinciákat mindenki megkapta patch-el
  • Ntj
    Semelyik DLC sem éri meg az árát. Csak akkor, ha le van árazva. Másképp egyik sem éri meg. Azért nehogy már egy rohadt kiegészítő többe kerüljön mint az alapjáték. Annyira szánalmas már ez a lehúzás.
  • sadface #6581
    Nekem spec a mai napig csak common sense+art of war volt meg. Most vettem egy el doradot mert szeretek vacakolni a custom nationnel. A többi nekem eh. De szépen apránként egy ezresért salen be lesznek húzogatva..
  • Timakrisz
    Na ebből látszik, hogy melyik dlc érte meg az árát... :(
  • Ntj
    art of war pls xd
  • szabii98
    Így kerültek be az új provinciák a peccsekkel (nagyon nagy kép)
  • hitman1028
    na kész lett lengyelek

• wednes
    Háborúba felemelhetsz hadi adót. Ezt a 3 fülön Economy-nál találod. bal alsó Rise War taxes. 20%-al csökkenti a hadsereg kiadásait 50 military pontért cserébe 2 évre. Persze ha nagyon kellenek a katonai pontok akkor nem kell ellőni.

Ebbe a játékba az a jó, hogy minden szitu függő. Nincs általános tanács arra, hogy éppen mire gyúrjál. Kellhet pénz, kellhetnek monarcy pontok, kell nagyobb sereg stb.

Aztán egy frissen annektált terület nem is termel akkora adóbevételt az elején. Magasabb a autonómiája, szeparatizmus van stb. Mindennek kiírja az okát, ha ráviszed a kurzor nyilat.

A megszállt területen csak akkor van bevételed, ha fosztogatod egy sereggel (rajta állsz). Persze olyan területet nem érdemes kifosztani, ami hamarosan a tied lesz, mert magad elől teszed tönkre, ideiglenesen.

A békekötéseknél törekedjél plusz dolgokat is elérni. Minél jobban elvered az ellenfeleidet, annál több követelést tolhatsz át. Fizessenek havi jóvátételt, adjanak egy összegbe is pénz. Én abból szoktam építkezni.
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.03.18. 20:42:53
  • Tuvok #6575
    A játék legelején tanácsadót mondanám, abból is admin (hogy minél előbb ideád legyen), illetve military, 1-2 tech szint különbség is drasztikusan befolyásolhatja 1-1 csata kimenetelét.
    Épületet csak akkor, ha van rá annyi fölös pénzed, abból is a Temple (Church) és a Marketplace ami pénzt hoz, de csak oda érdemes őket építeni, ahol magasabb a Base Tax, ill. a Trade Power (amit a számok mutatnak a térképen amikor kiválasztod az adott épületet építéshez).
  • szabii98
    Tanácsadók
  • EM64T
    Az elején úgy látom hiába foglalom el a területeket (úgy veszem észre, hogy onnan is jön be pénz, attől függetlenül, hogy csak megszálltam a területet), csak mínuszban van az államháztartás. Mire érdemes előbb költeni: építeni az eyik provinciában, vagy tanácsadót felvenni? Mert a kettő együtt nem megy.
  • Chris
    Nem érted. Korábban nem volt választásod, mert már eleve kezdéskor háborúban álltál a franciákkal... Amit írtam erre vonatkozott.
    Aztán behozták ezt a mostani állapotot, ami összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint volt.
  • wednes
    Én is nagy Total War-os voltam és sok mindenben felüdülés volt az EU.IV (tudom, hogy azért felépítésben eléggé különbözik a 2 játék). Ma sincs vele bajom, de úgy érzem nem tud megújulni illetve abban nem erősödik, ami a lényege, a 3D-s harc taktikai lehetőségei.

Szerintem itt többet taktikázok egy háborúban, mint ott a 3D-s csatatérképen, annak ellenére, hogy gép számolja. No meg itt a nagy ellenfél tényleg nagyobb falat, a kicsik meg tényleg bolhák, akik nem fognak hátba támadni, csak mert muszáj nekik. Meg mindig is tetszett mikor nem csak csatákból áll egy stratégiai játék.
  • --deathstroke--
    Én is beleöltem 100-200 órát a tört játékba mire megvettem, de engem már az elején lenyűgözött hogy a total warokhoz képest mennyire összetett és nehéz. Amúgy elég jó casus bellik vannak főleg a játék vége felé (pl.: nationalism). Nem gondoltam volna hogy pont Oroszországgal hozom ezt össze: Afrika lenyomata nem tudom mit keres ott, pedig a videókártya már új..lehet hogy újra kéne rakni a játékot :P
  • EM64T
    Nagyon érdekes! Itt lényegében meg kell adni az indokot, miért indítunk háborút, és pl. poroszokkal kezdve 1718-ban máris benne vagyok egyben Svédország ellen, aminek a célja: az erőfölény megmutatása. Nagyon érdekes! Na most megyek, meglesem a wikiben, hogy hogyan tudom annektálni a háború során megszállt észak-pomerániai területeket :)
  • Ntj
    Ha neked az a 98 a nevedben a születési dátumod, akkor nem te vagy a legfiatalabb, hanem én. :) Egyébként hasonlóak a tapasztalatok nekem is, magyar videókat kell nézni és az sokat segít, nem kell hogy feltétlenül tutorial legyen.
  • pretorius07
    Jogos,most már nekem sem jutna eszembe feladni:)
    És mikor én kezdtem velük,akkor még száz éves háborús kezdés volt. Azért azt kezdőként biztos senki nem nyerné meg...
  • hitman1028
    hát igen,már alig hasonlít az alapjátékra,az ember nem is gondolná mennyi ötlet van benne
  • szabii98
    Én is valahogy így kezdtem el, érdekelt-érdekelt de nehéznek tűnt, összetettnek. Sokszor újrakezdtem, most is inkább csak akkor játszom, ha valamiért megjön a kedvem hozzá, de szeretem a játékot nagyon.
    Viszonylag fiatal vagyok, valószínűleg itt a legfiatalabb, és mindig érdekes visszatekinteni arra, hogy pár éve egy játékkal játszottam pl, és most ismét előveszem, mennyire más az élmény, mennyivel többet megértek. Na itt is valami ilyesmi történt.
  • wednes
    Kezdőként lehet nagy falat már ez a DLC-kkel kitömött, szétpachelt, módosított változat (persze ha megvan a teljes mindenség hozzá).

Arról el lehet gondolkodni mit kapcsolna ki az ember, most hirtelen nem is tudom. Mondjuk a Cossacks DLC-t biztos. :P

Én is a Youtube videóra esküszöm. Még akkor is jó, ha nem tutorial és nem magyarázó jellegű. Mert magyarul ilyen nincs is, szerintem. Az ember megnéz 10-15 rész már el is kezdheti a játékot.
  • hitman1028
    én eu3-mal kezdtem és mikor megjelent már tudtam h jól lesz
  • Tuvok #6562
    Anno amikor elkezdtem, a tutorialnak futottam neki, de annyira gagyi és semmitmondó volt, hogy le is töröltem a játékot. Hónapokkal később adtam neki egy esélyt újra, de már inkább elkezdtem egy játékot azt hiszem Kasztíliával. Vagy Aragónia, vagy a franciák betámadtak és tönkre is vertek, úgyhogy megint elment a kedvem tőle, letöröltem. :)
    Utána vettem a fáradtságot, hogy megnézzek pár Youtube-os kezdő tutorialt, hogy legyen valami fogalmam a játékról, nem tudtam pl. hadi morálról sem, így nem is foglalkoztam vele, persze hogy rommá vertek..
    Legalább 100 óra játék után kezdtem érezni, hogy van fogalmam arról mi miért történik, és csak valamikor 200-300 óra után mertem megvenni a játékot eredetiben.
    Szerintem nem vagyok egyedül azzal ha azt mondom 1000 óra után is tud újat mutatni a játék, és mindig van mit tanulni.
  • hitman1028
    burgundy v aragon betámadja,és mikor már kimerűlt ,akkor lecsapni