10049
Europa Universalis IV
  • wednes
    Igazából azt kéne tudni, hogy hogyan állsz. Mik a bevételeid és mik a kiadásaid. A legdrágább tanácsadók eszik a pénzt.

Hadsereget se szoktam max létszámon tartani. Ez is nép meg idea függő, de pl: fenntartok egy alap sereget, főleg saját lovast és tűzért egy kevés gyalogsággal. Háborúba meg hozzájuk csapom a gyalogos zsoldosokat és vegyes seregekkel harcolok. Ez háborúban drágább, de békében olcsóbb felállás és manpower kímélő. Háborúba viszont van hadi adó és fosztogatás, hogy kicsit kompenzáljam a zsoldosokat.

Oda építsél épületeket, előszőr, ahol a negnagyobb növekedést fogja nyújtani. Kiválasztasz egy piacot az építés fülnél és láthatod a tartományaid trade powerjét és plusz mennyit fog hozzátenni. PL: 10+7

Vagy ugyan ez az adónövelő épületeknél a bevétel szerint: 5+0,6 ; 4 + 0,3 stb.
  • Timakrisz
    + kereskedő jön a kolonizációs területek után is, ha a te kolóniáidnak van a legnagyobb trade powerjük ott. Marketplaceoda kell, ahol trade node van és te birtoklod, amúgy nagyon egyszerű felismernia helyeket, rányomsz az építésre, és ott van mennyit fog nyomni pl a kereskedelmen, az adott tartománynál, ha ez az érték 5 fölött van akkor talán megéri, ha 10 fölött akkor mindenképpen.
    a hajók horgonyoztatása alatt értsd: leviszed a fenntartási költséget 0 ra.
    igazából nagyon változó melyik néppel, hogy lehet pénzt csinálni, a "lucky nationok" alapben nem indulnak penzugyi gondokkal, sem egyik nagyobb állam sem.
    Kikkel kezdtél?
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.30. 13:51:44
  • jocika
    Köszi, valami hasonlót próbáltam csinálni. A fenntartási költségeket csökkentettem, de a horgonyzást nem találtam, de az jobb lenne. A megfelelő helyekre marketplace, ott mi a megfelelő hely? Csak nagyváros, vagy megfelelő termény, vagy népesség?A vallási bónuszt hol tudom bekapcsolni? Az estate részen szoktam pöcögni, de nagyon még nem mertem duhajkodni.
    A kereskedő dolgokat nem szoktátok módosítani? Pl. hogyan lehet újat csinálni, már ha lehet? Illetve, mitől függ, hogy gyűjteni érdemes, vagy átmenő kereskedéssel érdemes foglalkozni?
  • pretorius07
    Plusz kereskedőt csak megfelelő ideákkal tudsz szerezni. Pl diplomaticnál a trade idea,vagy adminnál az expansion (utobbi nem biztos,csak így emlékszem hírtelen)
    Ha pénzhiány van,akkor ezeket teheted:
    -Fogadj fel olcsóbb tanácsadókat,
    -ha épp nem használod a támadó hajóid,akkor horgonyoztasd őket,
    -a nem létszükséges erődöket is kapcsold ki ideiglenesen. A határközelieket hagyd,de az ország belsejében elég csak háború idején,
    -vedd lejjebb a hadsereg fenntartását,vagy rúgj ki pár ezredet. Ezzel megint óvatosan,hírtelen támadás,vagy lázadás esetén bajban lehetsz.
    -ha gyűjtesz kevés pénzt,fektesd be. Építs a megfelelő helyekre marketplace-t,templomot,stb,
    -nem tudom,milyen valláson vagy,de soknak vannak bónuszai. Pl katolikusnál influence-ért cserébe kaphatsz 10% adóbónuszt 15 évre 50 pontért. nekem szinte mindig be van kapcsolva.
    -jah,és ahol lehet,az autonómiát csökkentsd,mert az minél magasabb,annál kisebb a temelékenység. De ezzel is óvatosan,mert unrestet okoz...

Asszem kb ennyi...

Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2016.03.30. 12:09:40
  • jocika
    Tudnátok a gazdasággal kapcsolatban tanácsokat adni? Állandó pénzhiánnyal küzdök, próbálom a kereskedőimet jó pozícióba rakni a kereskedelmi node-kon, próbálom a termelékenységet feljebb tornázni tanácsadóval, de nem igazán akar működni. Majdnem teljesen visszavettem a ráfordításokat, így legalább ki tudtam fizetni a kölcsönöket, de nem az igazi így sem a gazdasági fejlődés.Gazdaságilag nem tudok ötről a hatra jutni. Kereskedők sem "születnek" csak úgy. Tényleg, ezek, hogyan "termelődnek"?
    Persze kezdő vagyok.
  • sadface #6755
    akár.
  • EM64T
    Beszarás... ha lenne ilyen, és nem venném észre, szóljatok már!
  • sadface #6753
    Picit pihentetem az agyam most.

Connacht kezdés és 1500~

• Timakrisz
    HRE államot foglalsz az minimum -30 relationa kornyezőkkel 2 az -60 fix koalicio, főleg ha egy háborún belül+nincs is claimed mindre.
  • Timakrisz
    én meg hét végi akcióban steamen 1500ért :)
  • sadface #6750
    Ha drágának találod, várd steamen a salet pl. Ott rárakják a 75%ot még a dlc-re is! Nem kell mind, az Art of War és a Common Sense nagyon jó, nekem megvan melléjük a El Dorado, es most szerzem be a Res Publicat es a Conquest of Paradiset. Nem költöttem rá sokat, kb 4-5k-t eddig, de mindent forintot megért.
  • hitman1028
    galaxisba ennyi volt
  • EM64T
    Hogy a fenébe?
  • hitman1028
    alapjátékot én 3ezerért vettem anno
  • hitman1028
    békekötésnél lehet megnézni,h mennyivel romlik egyes országokkal a kapcsolat,ha sokkkal 50-en felűl romlik,garantált a koalició
  • EM64T
    Nos, valamit nem jól csináltam, mert koalíció alakult ellenem a német államokból, és percek alatt úgy szétszedtek, mint foxi a lábtörlőt: felszabadították a frissen elfoglalt "városállamokat", függetlenítették Pomerániát. Pedig casus bellivel támadtam meg Hamburgot és Lübecket (az ő legyőzésük és annektálásuk alakította ki a koalíciót). Hol lehet azt nézni, hogy milyen állapotban vannak a "koalíciópontok"? Azt hiszem ezzel a némi kis tapasztalattal most új kampányt kezdek, igyekezvén mindent jobban csinálni :)

(szívesen megvenném eredetiben a játékot, de elképesztőnek tartom, hogy a DLC-kkel együtt nem áll meg 30 ezer forintnál. Maga az alapjáték 12500, egy egyéves játékot lehet venni ennyiért, nem egy 2013-asat.)
  • hitman1028
    a térképen a kékek a szövetségesek ill oldalt a diplomatsnál mutatja h épp töröknél javitja a kapcsolatokat
  • sadface #6743
    Kidobtam. :)
  • hitman1028
    religiousnál csak az első kell ,a casus belli más vallás ellen
    legjobban akkor lehet kihasználni,ha császár vagy és megnyered a vallásháborút,ezzel lehet rendet rakni hre-n belűl
  • Timakrisz
    Semmi, jók a képek, dobf fel facére is légyszi az event alá egy postban az imgur linket.
    A "minden ember jól jön" az kb európára igaz, kelet afrikára, délkelet ázsia. De Pl a legkeményebb "ütközőzónára, mint amilyen a balkán-földközi tenger, csak pont/slot vesztegetés egy kb 0 harcértékkel bíró ország, mint ők.
    Szerintem a religious idea fölösleges, bár lehet kis államnál megéri, de én pl Hamburggal sem vettem fel, jobb helyük is van azoknak az admin pontoknak.
    Admin az szinte must have mindenhol, ha nem elsőre, de a top 3-4 ben benne kell legyen, még ha nem a világhodítás is a célod.
    Humanistara en is nagyon rakattantam mostansag, nagyon baráti az a + religious unity + unrest bonusz amit ad + az idea cost csökkentés.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.29. 15:33:07
  • Chris
    Szerintem a humanist + religious kombó az overkill, inkább vagy-vagy, de némi micromanagementtel meg lehet oldani azok nélkül is. Lázadások inkább akkor problémásak, amikor a miniállam elkezd növekedni, de az autonomyval, estates rendszerrel, hadsereg helyezgetésével kiválóan ki lehet küszöbölni. Én a lenti Theodoros játékom alatt orthodoxként sunni területeket foglalva állandó 10% körüli religious unityvel, megannyi kultúrával is vígan elvoltam. Csak kicsit nagyobb odafigyelést igényel.
  • sadface #6739
    Mindig megoldottam, sose volt olyan, hogy tartósan megmaradt volna.Az elején ugye nem terjeszkedtem, aztán mire bajom lett volna velük már voltak ágyúk és kb stackwipeoltam minden lázadót szinte mindig. Favágó módszerrel csináltam, core+autonómia+vallás közben meg lecsapkodtam azt a pár stacket. A másik nagy hiba utólag, hogy nem vettem fel az admin ideát. Kezdetben csak a szentföldig akartam csinálni és azt megtartani + tökig fejleszteni aztán vérszemet kaptam..
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.29. 13:50:18
  • szabii98
    Gratula! Sosem volt rebel problémád?
    Nekem mindig az egyik első idea a humanist, plusz a religious jól jön ha sok olyan terület kell, ami más valláshoz tartozik. Az ám az ultra jó kombó! :D
  • sadface #6737
    Na vége.. Az első végigjátszott ironmanem, szerintem egy jó játékos többet is kihozhatott volna belőle.

Knights
    Jerusalem
    Szentföld
    Keresztes Államok (elképzelés Sajna becsúszott egy plusz provincia [Ar Raqqa] meg ugye egyiptom, mert csesztem a törököket megfogni az elején.... :( )
    Jeruzsálemi Birodalom 1821 Ha már megvan az Empire rank. :P

Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.29. 13:32:55
  • sadface #6736
    Előbbi szerintem korábbi kép, utóbbi pedig jobb oldalt a diplomaták között.

Azon az alapon, hogy "minden ember jól jön". Nézd el, nem ástam bele magam annyira, mostanság kezdtem el komolyabban ironmanbe játszani. A diplomata azért maradt ott, mert ottfelejtettem (... :D) . Amúgy még 40 év és végzek, Miről kellene képeket raknom?
  • jocika
    Kezdőként kezdő kérdés. Honnan látni, hogy szövetségben van Alodia-val, és, hogy a töröknél van a diplomatája?
  • Timakrisz
    Totál fölöslegesen tartod a diplomatád a töröknél, neki állandóan quest lesz egyiptom+levante. Azt sem értem, hogy egy olyan elmaradott országgal, mint Alodia, miért vagy szövetséges, olyat kellett volna választanod akiknek az osztrákok/lengyelek/magyarok is szövijük. Háborúban "passzivan" segitesz nekik, és kapsz favort a leendő hódításaifhoz.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.29. 06:42:10
  • sadface #6733
    Jerusalem 1700~
  • sadface #6732
    Az érzés..

1
    2

Csoda, hogy még élek, most még 20 év van 1700-ig, majd akkor dobok fel képet. Három háborút nyertünk egymás után a kebab ellen, de most a BBB meg a hollandak bohém segítséggel elég csúnyán megcsapták a spanyolokat meg az osztrákokat, (ráadásul ausztria elvesztette a HRE-t :/ )szóval a következő necces lesz... Most járt le a truce, 4-es fortok mögül várom őket (Jeruzsálemben hatos+a capital), aztán hadd szóljon. Poén, hogy még így is pluszba vagyok. Azért még én se hiszem el, hogy egy fos kis szigetből ideáig el lehet jutni úgy, hogy a kebab első száz éve free volt. Lehetne nagyobb területem de inkább csak egy-egy provinciát nyúlok le és többet adok a magyaroknak meg a PLC-nek, hogy tovább erősödjenek.
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.29. 00:42:08
  • Timakrisz
    :) Csigalom nyugavér.
    Na hosszú idő óta a legizgalmasabb háborúmat vívtam meg. Most úgy érzem mindent letörlesztettem CW-nek :)
    Domination War :)
  • Chris
    A gép ismét "zseniális stratégiával" vert meg.
    Ahogyan írtam, az egyetlen szövetségesemet, Muscovyt, a játék egymaga nekiküldi egy HÁROMSZOR akkora lengyel-litván-livónai szövetségnek, aminek egyértelmű a végkimenetele. Természetesen a gép ilyet soha, de soha nem csinál meg, egyszer sem láttam kb. Muscovyt, hogy megtámadta volna Litvániát ilyen helyzetben. Ha belépek a háborúba, engem is szétszednek, ha nem lépek be, akkor Muscovy természetesen bontja a szövetséget, majd nem akarja visszacsinálni tizensok évig, aminek következtében később szednek szét.
    Ez utóbbi történt, litván-lengyel támadás, szintén háromszoros túlerő, NULLA szövetséges, természetesen elvesz 10 (!) területet, 30, azaz harminc AE pontért.

Egy fél délutánom ment rá, hogy bassza meg magát a Paradox...
  • Timakrisz
    facebookra is told fel légyszi :) és mindenki, akinek kedve van a "versenyhez".
    Létre hozod Hannovert? Én tök sokat agyaltam , de aztán letettem róla.

Hamburg - 1702

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.28. 21:37:02
  • Chris
    Theodoro, avagy gót terjeszkedés majdnem 60 év után:

Ismét művel mocskos dolgokat a gép:
    - elején Crimea ostrománál (csak az az egy terület maradt, 9-es stack kellett az ostromhoz) rámspawnolt Circassian rebelst (!), vmint Trebizondian separatists-eket (!), amikkel nullázta a manpoweremet, a pénzemet úgy, hogy csak 5-ös seregem maradt, ergo az ostrom megállt... hitelek, zsoldosok, küszködés, centizés
    - legelején lespawnolt a genovai Azovra 27 rebelt, azok azóta is ott állnak, esélyem sincs megszabadulni tőlük, elfoglalni a genovai területeket, a fenti képen, a jelenlegi állapotban 20-as a forcelimitem... elképesztően szegény területek ezek a hordás területek
    - kezdetben szerencseként éltem meg, hogy a lengyel-litván PU nem jött létre, de ez így mégrosszabb, mert szövetségben vannak és így sokkal nagyobb Litvánia force limitje
    - Muscovy volt az egyetlen "nagy testvérem" aki megvéd (Litvániától, oszmánoktól, timuridoktól félek), nagynehezen összehozom a szövetséget, erre fogja magát és nekimegy egyedül a litván-lengyel-livóniai szövetségnek úgy, hogy 3x annyi emberük van. Természetesen behívott a háborúba, de szívni nem akartam, nem fogadtam el, ezért búcsút is mondhattam a nagytestvérnek... Más esetben mikor csinál ekkora baromságot a gép? Nevetséges.
  • hitman1028
    na ,franciao végleg eltűnt
  • Pokki
    Saxe-Lauenburggal próbálkozom, úgy néz ki szerencsém van..
    teljes album

Utoljára szerkesztette: Pokki, 2016.03.28. 20:14:05
  • hitman1028
    újabb kísérlet
  • sadface #6724

Ha így se bírom megfogni őket.. :) Azért scary.. Törökök - Tunisz - Oroszok... Ráadásul megint hostile.. Pedig nekem tetszett az előző diplomata uralkodójuk... :)
  • sadface #6723
    Jerusalem 1580~

Nem tudom mennyit tudok ma játszani ezért inkább most belövöm. :) A török kérdés megoldva, ha szétcsapnak lesz hova mennem. edit: huhuuu neutralok:D Talán békénhagynak.

PUtól nem félek, vagy a lengyelek vagy egy OPM az etiópok ellen. Akár melyik alá kerülök, simán szabadulok.
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.28. 15:34:20
  • Chris
    Theodoro 2. menet:

Crimea és Georgia már vazallus, de az estatek és az azokkal való mikromanagement csodákra képes, jól tologatva a bábukat nagy előnyre lehet szert tenni.
    Nem tudom hogy fogom Genova szép noble rebelljeit onnan kiebrudalni, gondoltam támogatom őket, hátha arrébb takarodnak, de nem...

• pretorius07
    Naja... Másodszor vertük el a törököket,egyszer sem war leader voltam,és a köcsög cseh egy fikarcnyi provinciát sem adott nekem,pedig volt claimem bőven... Ezt utálom én is. Ha én nem adok neki fordított helyzetben,akkor meg be van sértődve. A másik amit nagyon nem szeressek,hogy ha én indítok háborút,a szövetséges nem lép be "másik háborúban harcol" címszóval,engem meg gond nélkül behívnak egyszerre 3 háborúba is,leszarja az AI,hogy már fut két másik... És ugye ha nem lépek be,megint én szívok,ha meg belépek,akkor meg vagy megyek,és nyerünk,de csak veszteség,vagy nem megyek,akkor meg vesztes háború a vége...
    Lenne még mit optimalizálni:)