Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

szabii98
Így van, ha másodlagos partner, akkor Bécs már önmagában 60%-os ér, mert alapjáraton 30%. Azért az már elég nagy szám az mellett, hogy magának is akar területet +szerintem ha a Participation nem éri el a 60%-ot, az életben nem is adná oda.

I met God. She's black

csak junior lehet, mert nem alárendelt volt és tuti nem hívta be coonak, tehát másodlagos partner volt...akkor lehet, hogy nem is volt elég pontja bécshez

Fogalmam sincs mi lehet ez. Az eu4 wiki oldal meg egyre kevésbé frissül, így semmi információm róla, hogy mi lehet ez a "nem akarok ujjat húzni a császárral" mentalitás...
szabii98
Sokkal inkább, mivel nem volt Ausztria a háború fő enemyje, csak egy junior partner, nem akar 2x annyi warscore-t feláldozni rád? Mondjuk a HRE császárként lép be, akkor nemtudom hogy junior partner lesz-e a háborúban

I met God. She's black

naugye

a példánál maradva játszottam magyarokkal már és nagyon csúnyán összevertem mindenkit

a kicsivel nem azért nem játszom mert kicsi, hanem mert a szerencse többet számít, mint egy nagynál...pl. valamelyik kis némettel bemakkolod PU alá a franciákat vagy ugyanezt ausztriával, na, az nem ugyanaz, de ugyanez igaz a szövikre meg konkrétan mindenre...arról nem is beszélek, hogy a balszerencse sem ugyanolyan pl. francia megtámad, nem mindegy, hogy ausztria vagy britanny vagy, persze újrakezded és akkor tízből 1szer nem támad be és 15ből 1szer lesz erős szövid és 20ból egyszer 1 te győzöl és arra hivatkozol; eu3ban ugyanez volt, amíg barral nem vertem agyon mindenkit, persze ott már a szerencse is játszott, a nagyoknál nem ez dominál

Jah, hogy inherit kell, integrate nem is jó? Hát erre annyi esély van, mint egy független politikusra 😄
Tudsz, ha megvan hozzá a development, ÉS választófejedelem vagy. De ahhoz meg kell örökölni egy választófejedelemséget. Tehát RM, PU, és utána inherit, az integrálás nem jó! :-) Szal esély van rá, csak nem túl nagy! :-D
Mondjuk, igen ez is eléggé hülyeség. Most miért ne lehetnél a HRE-n belül királyság? Nem értem. Az, hogy empire nem tudsz lenni HRE-n belül megértem, dehát király miért ne lehetnél...?
Egyébként tényleg nem volt mindig így, volt olyan verzió, amikor ő kapta az AE-t.

De bizonyos szempontból feleslegesen bonyolítják a dolgokat. Most például azért nem léptem be a HRÉ-be, mert úgyis ki kell lépni a western fókuszhoz. (Kell hozzá a kingdom level is, de ha belép az ember akkor duchy levelre vált vissza.) Gondoltam megspórolom ezt a kört...
Persze, mert mindig nagykutyákkal játszol. 😄 Más az amikor kicsi országgal kezdesz és bármit megtennél, hogy megmaradjon a francia klónterminátor szövetséged. 😄
gazda jó, ha leszeded neki a gyapotot akkor ad egy kis szalmát amire ráfekhetsz, gondoskodik gazda, jutalmaz

Lehet, hogy csak vigyázott rám? :-) Nehogy koalába lépjenek ellenem? :-)
dereng valami, bevallom sok területet nem adtam eddig szövinek 😊

ám tényleg a régi rendszer jobb volt
főleg a játék elején kell várni sokat,régen mindig a leggyengébbnek odacsaptam,és onnét ellehetett indulni
ha kis országgal játszol kész szenvedés az egész
de van olyan,mikor nem telik le a 10év ,és megigéred neki h adsz terűletet akkor bejön,nekem is volt ilyen többször is h bejöttek
Ugye tudod, hogy ez így hülyeség? Nem te kapod az AE-t hanem az az ország akinek adod a területet. Abból, ha másik országnak adsz valamit semmi AE-t nem kapsz. 😊
Lehet, hogy be kellett volna lépni az elején a HRÉ-be. De ezt most hanyagoltam.
Oké, de ha én háborúzok, akkor adjak neki területet, mert különben megharagszik! De félre a tréfával: ez lenne az új diplomáciai rendszer egyik sarokköve. Legalábbis így harangozták be. Hogy megszűnik a 10 éves korlát, de helyette jön az új trust, meg favour rendszer. Én most úgy érzem, hogy a korábbi jobb volt, mert legalább 10 évenként jött segíteni a szövi. Most meg 70 év alatt a franciákat egyszer sem tudtam behívni, mert mindig talál kibúvót. Megjegyzem a favour rendszer semmit nem ér, van 60 trustom és 50 favourom a franciknál, de ezzel a -60-s módosítót sem lehet ledolgozni.

Ennek így semmi értelme, egyszerűen kiszámíthatatlan lett a játék.
aham...én vagyok a francia...van egy közepes mennyiségű AEm, de megtámadom bart, el is hozom...közben a magyar szövim morog, hogy miért nem adtam neki a kontinens egyik legnagyobb városát az én kontómra (mert ugye az AE-t én kapom), miért nem vállaltam be egy koalíciót érte...hát, csak
tudomásul kell venni, hogy az EU rohadtmód koncentrált terület és az AE nagy úr...még az is lehet, hogy a kékeknek sem mindegy

Nem érted. Nem a császárt (jelenleg Ausztria) hívtam a csehek ellen, hanem a franciákat (akik most sem tagok). Ők viszont arra hivatkozva bújnak ki a segítség alól, hogy a cseheknek szövetségese a császár (-1000 módosító). Amit nyilván tudok, hiszen az osztrákok ellen hívnám a franciákat, a csehekkel elbánok egyedül is! :-)
És az ilyenekből vannak a rage quit-ek 😄
Hát ezen dobtam el én is az agyam mostanság. Skotokkal vagyok, belekerulok a vallashaboruba, sorra foglalom a claimes teruleteket, es semmit nem kapok bekekotesekkor, a tobbi szovetsegesnek meg mindegyiknek adott valamit 😞(
ausztria,ha császár,hre tag ellen sose jön,kivétel ha succession war ,azt úgy fogja fel,mintha hadüzenet nélkűl támadta volna meg
volt,de tök rendesek voltak,ők foglalták el,és rögtön átváltották az én színemre,onnét tudtam ,h nekem akarják adni
Würzburgra volt claimed?
spamyol
Utószülött László is portugál lett? :-)
nekem most adott a cseh,odaadta würzburgot
kihalt a habsburg-ház xd
Ráadásul ő nem akar jönni az én háborúmba, pedig már egy csomó szívességet tettem neki. A franciákról van szó. Például hadat üzent Barnak, az osztrákok meg beléptek, mert ők a császár. A francik hívtak engem, szuper - mondom -, Bécsre van claimem, legalább meglesz, kell a western fókuszhoz. Egyébként a franciák szövetségben voltak az osztrákokkal is, tehát soha jobb alkalom. Ráadásul az osztrákok szöviben voltak a csehekkel, akiket be is hívtak a háborúba. Még jobb: Prágára is van claimem, hasonló okokból. Tehát a két oldal: franciák, magyarok (én), Pápai Állam, plusz Szerbia (vazallusom) valamint Bar, Ausztria, Nürnberg, Csehország. Enyhe számbeli fölényben vagyunk, ezt lehet hozni!

Oké, nagy nehezen kimanőverezem az egyesült osztrák-cseh csapatokat, akik persze egyből rám ugrottak, ahelyett, hogy a franciákat abajgatták volna. (Akik akkor éppen Bar ostromára koncentráltak.) Majd az ellen fő ereje mégis inkább Rómát vette célba. Így szépen le tudtam vadászni a többi kisebb csapatot. Utána gőzerővel loholtam Prágáig, nehogy valaki más vegye ostrom alá. El is foglaltam, plusz még egy erődjét, meg Csehország felét. A maradékot pedig a közben befutó franciák. Plusz megsemmisítettem két nagy cseh sereget. Erre köt a francia egy olyan békét a csehekkel, hogy 10 százalék warrep, meg x arany!

Oké - mondom - ott vannak még az osztrákok. Itt is: Bécset elfoglalom, plusz még Karintiát, és még az ország felét, szétverek két osztrák sereget, de megint egy 10 százalékos warrepre meg némi hadisarcra köt békét velük.

A háború után ráadásul újra szövetséget kötött Franciaország Ausztriával, így aztán ha megtámadnám az osztrákokat, akkor ellenem vonulna hadba. Egy csehek elleni háborúba sem jön, mert Ausztria szövetségben van a csehekkel, és -1000-s módosítót kapok azzal az indoklással, hogy a HRE császára (Ausztria) szövetségben van a csehekkel, ezért ők nem jönnek ellenük. Dühítő.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.12.28. 14:27:23
Ezzel együtt meglett a BBB is, vagy csak a Napoleon?
Ezt már én is megfigyeltem. Mostanában nagyon nem akarnak területet adni. Nem csak hogy claimem volt rá, de még quest-em is és úgy se adta oda. Elég idegesítő -.- Bezzeg, ha az én háborúmba ő nem kap területet akkor egyből nyávog és -84 relation. -.-
Spanyolokkal. Ilyen célokért egyelőre kisebbekkel nem mertem belevágni. Na meg, ha a magyarok felszabadítása a cél, akkor oszmán és osztrák kilőve. 😊
Kösz 😊 az előző verziókban mindig kaptam területeket, de ebben a verzióban nem adnak a szövik területet nekem. és ők sem akarnak mindig területeket.
Utoljára szerkesztette: winterpeti, 2015.12.28. 12:52:34
Hogy a fenébe lehet elérni, hogy kapjak területet, ha belépek egy szövetséges háborújába? Claimem volt.
Az abszolút monarchia is ad +5-t...

Ha kimaxolod a porosz ideákat, akkor kapsz +7,5-t. Hozzá kimaxolod a qualitit, az megint +5. A hetes offenzív az megint +5. Plusz a protestáns church power, abszolút monarchia, tanácsadó, és már +30-n vagy, és még van még két policy, az egyik economic + qualitival +5, és +2,5, quality + religioussal.
Protestánsnál van olyan church power, ami +2,5-t ad. Tanácsadóból is van olyan, ami +5-t, az megvan már?
Valamikor régebben beszéltetek a napoleonról az nekem így jött össze:

Dipo
Politic
Utoljára szerkesztette: winterpeti, 2015.12.27. 19:48:05
Prussiával hogyan lehet meg csinálni az achit? Disciplin 125 % ?
7.5 meg van az alap ideákból és még 10 össze tudok szedni, de kéne még 7.5 valahonnan?
melyik országgal vagy?
Sziasztok!

Hogyan függetlenítenétek a cseh vazallus Magyarországot, ha a cseheket már megette Ausztria, és felszabadítani sem lehet őket?
1579-es játékkezdésről van szó. Törököket egy elég nagy koalícióval "meggyőztem", hogy engedjék el a magyarokat. Bohemia nem létezik...
Azert techet elore - foleg 10-15 evre /ennyivel nem is lehet/- nem nagy buli megvenni...meg 1-2evre sem szoktam, max. ha nagyon-nagyon muszaj

Igazabol en is hamarosan nekimegyek mingnek, csak arra vartam h a mandate of heaven lost malusza szetszedi de egyben maradt...megyek majd egy kort a megcsonkitott orszagokon, megprobalom mekkat elfoglalni ( csak nem ferek hozza) aztan nekimegyek mingnek
Mondjuk sokat nem fogok artani mert alig tudok hozni tole...100 development nem nagy dolog egy ekkora boszmetol...egyedul a power project miatt lehet erdekem mert ket rivalisom lehet: ming meg otto, namarmost ottokat nem tehetem be igy marad ming, de akkor 15evente menni kell hozza

Szerintem timurida kezdes jobb...azokkal raadasul mar jatszottam is, de alapvetoen mindegy mivel kezdesz mert ha a strategiad jo akkor ugyis mindent begyujtesz
Nekem +100on van a piety, az egyetlen ellensegem a rossz vallasi aranyom amit eppen csak 50% felett tudok tartani,ez az egy hatraltat, de 2 tech szint meg es meg ra az idea, tehat az 1600as kepen mar latszani fog valamennyire a hatasa
Igazabol nem pontosan 1/3 eg el...pl. 2 dev.-bol 1 ami 50%, 5bol 2, ami 40%, igaz 4bol csak 1...

szabii98
Shen játszott a Golden Horde-dal, onnan szedtem ezt a 30 developmentet, bár ő ugye nekiment Mingnek, neked meg szövid volt

I met God. She's black

Hát ja. Pénz miatt muszáj állandóan fosztogatni, másképp nem lehet eltartani a seregeket. Meg azért Uzbeknek van a legjobb kezdése. Sunni, 28 terület, 4/2/5-ös vezető, gyenge szomszédok, közel van Európához, mondjuk a jó trade központoktól meg messze van. A tech pedig azért olyan magas, mert 1700 pontot tud összegyűjteni és ha -100-on van a piety akkor -10% tech költség, esetleg egy befejezett idea is adhat még -10-et valamelyikre, meg ha egy jó event is bejön, akkor 10-15 évvel előre meg lehet venni nem túl drágán, ami egy picit op. Terjeszkedni meg vazallusokkal kell, most már kezdek én is szépen rájönni... 😄 Ja és 1/3-ot tudsz maximum felégetni, szóval kb. 2/3 developmented lesz.

YouTube csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCKeOAuMll4Xwh6XlrCj2-1w EU4, CK2, The Witness & sok más végigjátszás.

konkrétan felégetek mindent, a provinciák egy részét (főleg ázsiát) lepasszolom a vazalloknak és őket így dipó pontból olvasztgatom (persze az ő provinciáikat is felégetem mielőtt odaadnám)
van ugye az ideás 25% olvasztóm, a népbón 25%om és a kolóniális 50%om, tehát a coreosítás minimum költségen megy
hozzáteszem azért, hogy ezzel az égetősdivel nem lesz annyi (fele?) developmentem mint törökökkel a végén, tehát ha mindent elfoglalnék sem szaladgálnék 6m katonával...
30 developmentes provinciával most találkoztam először sztem...ázsia nem magas developmentes, égetés után meg konkrétan nem marad semmi...
anyagilag viszont elég cudarul állok....

dehogyis, olyan nomád vagyok mint a huzat...pl. ott van bukhara megalapítása, amivel muslim teches lehetnék bármikor és onnan lehetne gondolkozni a nyugatiasodáson (mondjuk nem vagyok tech hátrányban, tehát eltartana egy ideig amíg lemaradok), de nem, én maradok végig nomád 😊

ha +50 a viszony akkor kilép magától, ugye +100 a kapcsolatjavító meg osztasz pénzt neki, nálam ezzel malwa kilépett +60 viszonnyal és utána a többiek is, majd mindegyik szétvertem...pont most jön majd befejező kör, 47-től járnak le a truceok évenként 😄

szabii98
Idea-kkal azoknak az árát is le lehet vinni 😄

I met God. She's black