10049
Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Egyszerűbben is lehet nyugatosodni most már. Ha megvan az admin tech 10, Bécs és Prága, szeparatizmus kisebb mint egy akkor csak egy gombnyomás, egy döntés. 0 monarch pont költséggel.
  • hitman1028
    de nem érted,ha elfoglalod prágát v bécset,automatikusan nyugativá válsz,azért nyugatinak lenni mindig előny a többi tech grouppal szembe
  • pretorius07
    Nem látom értelmét nyugatiasodni,a minusz 20% modifier eltűnt már,mert megvannak az ideák is,meg eventek miatt is. A nyugatiasodás meg elvisz agy rakat monarch pontot,amiből megvan pár tech simán...
    Plusz egy ekkora országban elég kellemetlen kezelni egy -5-ös untestet,ad hoc felkelésekkel. Mire odaérek egyik végéről a másikra... Nem esne jól a stability drop sem.
    Lehet én gondolkodom rosszul,de jelenleg nem látom hátrányát az eastern groupnak. Bőven tudom fizetni a drágább advisorokat is. Admin-military tech kornak megfelelő,vagy feletti,a diplo lassan szintén utoléri magát,de az amúgy sem olyan fontos,lévén nem tengeri nagyhatalom vagyok.

( A csehek beverése meg a leszűkítése pár tartományra kifejezéssel párosult az előző kommentemben,prága nincs köztük:) Bár nem lenne gond megszerezni. )
  • Lysandus
    Igen, de azt írta, hogy a cseheket is bedarálta, nem? Akkor meg csak egy kattintás előbb-utóbb.
  • Timakrisz
    Uh, jó rég játszottam lengyelekkel :D De ha a cseheket beverte, akkor ezek szerint Prága is az övé, bár mondjuk attól függ mikorra.
  • --deathstroke--
    Danzig már a lengyeleknek nem ad western focus lehetőséget, de Moszkvának, és az orosz/rutén kultúrájúaknak igen.
  • szabii98
    Gdansk már nem ad a lengyeleknek rá opciót, se a magyaroknak. Csak Prága és Bécs
  • Timakrisz
    Ezt nem értem, miért ne kellene nyugatiasodni? 1500-ra (de inkább hamarabb) simán megvan Dansk, onnan már max 15-20 év és csak egy kattintás...
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.02.22. 13:32:59
  • hitman1028
    meg mondjuk mikor svédek függetlenségi harcba kezdenek,megtámadni őket
  • hitman1028
    a western focushoz elég mondjuk prága ,és már nyugati is vagy,egy gombnyomásra
  • pretorius07
    Most én js egy lengyel ironmant csinálok. Első iron mód,összesen második játék. Elsőre Angliával egy szép karriert futottam be végül,megettem a franciákat is,minden tech 32,negyedik legnagyobb sereg,stb...
    De ezek a lengyelek nagyon op!
    1600 előtt vagyok még,legjobb katonai techhel a világon,plusz két military idea maxolva. Russia nem lesz,mert enyém egy csomó core,ami kell hozzá (novgorod,smilenssk,stb.)
    Lovagrendeknek se híre,se hamva már rég. Cseheket megzabáltam,alig van pár tartományuk. Svédeknek segítettem felszabadulni,azóta szövetségesek,akkor alázzuk Moscovyt,amikor akarjuk:)
    Kezdetektől osztrák-brandenburg szövetség,és míg cseh császár volt,addig arany életünk volt! Most brandenburg a hre vezető,így egyenlőre nyugatra nem megyek.
    Sajna az ottománok igen megnőttek,de szerveztem egy ütős erőt ellenük. Szövi spanyolokkal,franciákkal,osztrákokkal,brandenburggal. Törökök háború után voltak,bár 120 ezres sereg,de nulla manpower. Nosza rajta,nekimentünk öten:)
    Nálam 125 ezres sereg,100 ezer tartalékossal,a szövetségnek összesen 3-szoros túlereje az oszmán-tunéz-marokkó-jampur vagy mi négyes ellen.
    Jelenleg az oszmán birodalom szinte teljesen megszállva,török sereg alig,az is zsoldos.
    Este teszek fel képet majd:)

Lenygyelekhez tapasztalat. Nem engedni Russiat megalakulni,mindig legyen egy tartomány nálad legalább,ami ehhez kell. Humanista idea kimaxolva,mire commonwealth megalakul. Északot bekebelezni. Nem kell nyugatiasodni,bőven tartható a lépes. Egyedül diplo techel vagyok lemaradva,mert a sok vassal-annex elvitte a galambokat.
    Bár még több,mint 200 év van hátra,de nagyon durva lesz itt a helyzet:)
    Amira figyelni: osztrák-svéd szövi ne bomoljon fel! Ők három oldalról biztosíték,így csak délen lehet kavar. De az hamarosan megoldódik,mikor lesz pár köztes állam a törökök,meg köztem:)
  • hitman1028
    hihetetlen mik történnek

ilyet még nem is láttam, h ilyen korán kiváljon,ráadásul ottománok támogatták xd

succession war livániával

amit elveszít xd,ez jelenti lengyelország halálát,és így litvánia alá kerűl muscovy,ahonnét persze rövid időn belűl felszabadul
  • Timakrisz
    Valamit rosszul csinálsz, amint megtéríted katolikusnak (Quest) őket (kb 30 év) egyből eltűnik Granada mint "core" claim nemzet akármi (pl később sem lehet releaseltetni, ha mondjuk más néppel megagyalod a spanyolokat.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.02.21. 10:28:13
  • Kotomicuki
    Nekem az nem tetszett a játékban, hogy - igaz, kezdőbbként - pl. itt nincs egy lázadója sem Granadában, míg nekem 100 évemet vette el annak a 3 tartománynak a lecsillapítása és a folyamatos lázadások megszüntetése...
    Amikor már-már vége volt egy "sorozatnak", akkor mindig jött egy event és kezdődött minden előröl - gyakran a megkezdett core-osítás, befejezett áttérítés is elveszett, nem kevés kárt okozva ezzel!
  • Tuvok #6346
    Nincs az a kölcsön, amit idővel ne lehetne visszafizetni. :)
  • szabii98
    A különbség az, hogy én belerokkannék pénzügyileg :D
  • Tuvok #6344
    Te is ezt tennéd. :D
  • szabii98
    de szeretem mikor a háború elején 21k katonája van a töröknek, aztán hirtelen megjelenik egy 33as stack és kiderül hogy az összes pénzét elköltötte mercek-re:))))
  • szabii98
    Most én is elkezdtem a lengyelekkel egyet és ugyanez a probléma :D van pár jó szövim nyugatra, de bohémiát nemtudom megtámadni mert az osztrákok bevédik, a litvánoknak adok területeket de ha több mint 41 provinciájuk van akkor cseszhetem, szóval egy kis idő múlva és is megrekedek
  • Malarki
    Hát én eddig talán egyszer láttam ilyen osztrák-magyar PU-t.
    De igen, ez elég nagy ütés volt, így most egy jó darabig kb csak malmozhatok magamban. Keletre Litvánai pu-ban van, délre osztrák-magyar PU, nyugatra meg a császárság. Szóval amíg nem tudom létrehozni az Uniót addig semmit se tudok csinálni :D
  • szabii98
    Hogy lehet most a legkönnyebben PU-ba vágni a litvánokat? Ha jól emlékszem régen volt rá decision, mostmár nincs:(
    szerk.: meg is van, szinte egyből kaptam a "We need a Jagellion!" eventet :D
    Utoljára szerkesztette: szabii98, 2016.02.20. 15:18:27
  • Ntj
    Pedig igen gyakori. Mo. választhat, hogy Hunyadi Mátyás vagy PU Ausztriával, bár ez nem 1452-ben szokott megtörténni. Biztos meghalt Ladislaus Postomus, bár egy a lényeg, neked lengyelként ez nem túl jó dolog. :D
  • Malarki
    Ilyet se sokszor láttam még. KÉP
    Utoljára szerkesztette: Malarki, 2016.02.20. 12:23:49
  • szabii98
    Hátrányod nem igazán van. Az uralkodás alatt azonos dinasztiátok lesz=könnyű pu-ba vágni ezeket az országokat, főleg ha sokáig él egy király.
    Ha szövetséget kötsz, házasodsz erős országokkal, mint a franciákkal, osztrákokkal, velük is kaphatsz pu-t. Azért az elég jó deal
  • Malarki
    Üdv! Most játszom először a lengyelekkel és itt ugye ilyen speckó választásos monarchia van. A kérdésem az hogy mi hátrányom származik abból hogy ha külföldi örökösöm van? A pomeránok nagyon nyomulnak, nekem meg az összes presztízsem rámegy hogy a saját jelöltem maradjon a nyeregben.
  • Ntj
    Én most Tunéziával játszom, Extended Vanilla Expirience modot használva, természetesen ironmanben. Játék elején Aragon Ausztriával hadat üzent a Fro.-val és Angliával szövetséges Navarrát, na gondoltam csapok a lehetőségre. Elfoglaltam 2 területet Szicílából+Valencia-t aminek köszönhetően tudok majd nyugatiasodni,ha lesz 10-es admin tech-em. Eleve most is csak 6-os admin techhel rendelkezek(1505-10 körül), nem lenne rossz egy humanist vagy administrativ idea, de így is alig tudok haladni admin terén, pedig csak Északkelet-Afrika (Alexandriáig) illetve európai területeimet (Szicília,Málta,Dél-Szardínia,Beleares-szk.,Valencia) coreosítottam, Északnyugat-Afrikát (azt viszont az egészet, több mind 100 developmentes Marokkót most annektálom) vazallusterjeszkedéssel szereztem meg, 1-2 tartomány csak a kivétel. Még egy kis érdekesség: Bizánc megélte a 16. századot, mivel a törökök az elején nem foglalták el, mert nekem segítettek Aragónia ellen és nem nagyon vették fel utána a küldit. Mellesleg itt egy 15. századi teljesen "realisztikus" kép.
    a legtörténelmibb szövetség
    Utoljára szerkesztette: Ntj, 2016.02.19. 17:23:03
  • hitman1028
    régen ott volt
  • Tuvok #6333
    Szerintem a Core Cost-nak az Influence-ben jobb helye lenne a Claim fabrikálás idő, AE impact, és az Unjustified demands csökkentés mellett.
  • Timakrisz
    Ha a nevét nézed ok, hogy adminisztratív, csak akárhogy nézzük, hasznosság tekintetében arányaiban szerintem 10 egységre lebontva :
    6 pont admin 3 pont Military 1 pont dipo. Szóval át kellene kicsit variálniuk. Az expansion is pl szerintem simán elférne a dipo groupban... és ugye van pár totál használhatatlan ideia :(
  • Tuvok #6331
    A Core Cost csökkentése rohadt jó dolog, csak rossz Idea Group-ban van...
  • --deathstroke--
    Én szinte mindig a religious ideát használom a humanist helyett, mivel ezzel az ideával nagyon hamar át tudom konvertálni a vallásukat, de ezek szerint kicsit lebecsültem a humanistet :D
  • Timakrisz
    Hehe épp ezt akartam írni, én pl a világuralmi törekvéseimnél 3.nak legkésőbb 4.nek a humanistet szoktam felvenni. Elsőnek azért nem szeretem, mert ha európai állammal indulok, elég sokba kerülnek a coresítések.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.02.19. 15:28:58
  • hitman1028
    sztem is a humanist nagyon jó idea,általában elsőnek veszem fel
  • Tuvok #6327
    A Religious csak a vallási problémák orvoslására jó, a Humanist ellenben mindenre. :) Nagyon alábecsült idea group, pedig az egyik legerősebb. -10% Idea Cost, nincs szeparatizmus, nincs lázadás, ez mind rengeteg pénz és manpower spórolás, és az Event-ek is jók. Egyetlen klikkel western lettem, a királyaim is erősek, sose volt még ilyen stabil Mo játékom.
  • --deathstroke--
    35k lesz a videókártya. Amúgy miért humanist ideát vettél fel? A religious idea nem jobb? Simán claimolhatsz, mivel a franciák gyarmatai később jól fognak jönni.
  • Tuvok #6325
    Természetesen Ironman. Azt nem hinném, hogy belerokkannék, gyengébb nálam és a felhízott subject elleni trükkök a mai napig működnek, csak elég claim kell. Nem sok kedvem van a legjobb szövetségesem ellen harcolni (amúgy is van 80 favor-om vele), de nem tűnik rossz poénnak, hogy a pincsikutyám is lehetne. :)
    Humanist, Offensive, Quantity, Diplomatic.
  • Timakrisz
    Ha ironman akkor nem claim, ha nem akkor igen. Ironmanben, belerokkansz, meg fogod tudni csinálni, de kb 30 evig nem fogsz tudni utána semmit sem érdemlegesen...
    Észak olaszország ilyen hamar leszakadt a HRE ből? Milyen ideákat vettél fel?
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.02.19. 08:07:23
  • Tuvok #6323
    Claim Throne, vagy nem Claim Throne, ez itt a kérdés.
  • Szasza1397
    köszönöm :)!
  • matyineni
    Religious ideas, inquisitor (hívható a konzulba), stabilitás, katedrális, clergy által birtokot terület. Ezekkel lehet csökkenteni az időt, vagy random eventekkel, +9,5% szerintem elég lesz bármire. :) Ha pedig zeal volt, akkor várni kell egy pár évet.

@szabii98
    Kártyából pedig egy GTX 660/660 Ti-t vegyél használtan a hardverapro.hu-ról. Kb. 30-40k között kapni garanciálisat, ami simán seggbe rúgja a GTX 950-et. Ha pedig AMD-t nézel, akkor egy HD 7870 XT-t nézz ami olcsóbb és jobb, viszont ritkább. Ha kell segítség, akkor írj rám, mert ott már van jó "hírnevem"! :D

Újat venni pedig kurvára nem éri meg...