10049
Europa Universalis IV
  • Timakrisz
    Szerintem ezek után ez egy totál értelmetlen macera dolog, szívem szerint kikapcsolnáma francba game optionsbe; egyedül kis államoknál van értelme moly(j?)olni vele, a World Conquistadoroknak mint én ez csak egy újabb nyavaja :)

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.07. 15:13:37
  • wednes
    A 3-ból (adó, MP, trade) 2 csökken attól függően, hogy melyik rendről van szó, a másik érintetlen, sőt a fennmaradó 1 kap bónuszokat.

Egyes területeken mondjuk csökken -25%-al a trade power. Mondjul egy 3.5-ös erősségről lemegy 2,625-re ahol nem Burgers van. De ahova beteszed a Burgers-t, mondjuk egy 20-as erősségű csomópontra ott meg +50%, felmegy 30-as értékre, +10% Local Goods Produced is jár.

A Clergy terület meg -2 Local Unrest, +10% Local tax, +2% Local Missionary Strength. Persze az ember bukja ilyenkor a MP és a trade 25%-át. Összeségében nem mindegy, hogy milyen provinciákról van szó.

Ez egy 3 ágú libikóka játék. Tény, hogy akkora pluszt nem ad a játékhoz. Illetve egyáltalán nem annak érzi az ember.
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.03.07. 14:40:48
  • Lysandus
    Szerintem meg de. Rosszabbul jár az ember. Ugyanis az autonómia csökkenti az adót, a manpowert, és a trade powert/kereskedelmi értéket is. Márpedig ahol rendek vannak, ott sosem lesz nulla az autonómia.
  • Lysandus
    Ugyanúgy, ahogy eddig. A békékötésnél. Annyi még, hogy tudod őket úgyis hívni, hogy területet ígérsz nekik (ez a hadüzenetnél van, amikor arról döntesz, hogy kit hívj be). Ha területet ígérsz neki, akkor nem kerül favorbe behívni.
  • wednes
    Rámész egy területre és a második kis ablakban, ahol az épületek vannak alatta középen van az Estates ablak. Van egy négyzet is benne. Ha a tied a terület akkor üres a négyzet. Erre kattíntva lehet cserélgetni, hogy ki legyen a gazdája az adott területnek.

Természetesen minden váltásnak következményei vannak. Akitől elveszed az értelemszerűen nem fog örülni neki és befolyásolja lojalitás és a befolyás értékeket.
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.03.07. 13:22:11
  • Timakrisz
    Na várjunk, hogyan tudok területet adni neki? Vagy elvenni?
    A Favor egy idő után elveszik? Csak mert pla Franciák PUba kerültek Ausztria alá, és egy elég kemény háborúban, de "felszabadítottam" őket, kaptam 16 Favort.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.07. 13:04:24
  • wednes
    Azt azért érdemes figyelni, hogy milyen területeket adjunk nekik. Ugyan van olyan event, hogy bizonyos területeket követelnek, ha a politikai helyzet olyan akkor oda kell adni nekik. De lehet később majd másra cserélni.

Ahol magas a trade power oda mehet a Burghers, ahol az adók számítanak oda a Clergy, ahol meg magas a manpower oda meg a Nobility. Igazság szerint a nemességet csipázom a legkevésbé. Ha ügyesen kisakkoza az ember, akkor összbevétele nem lesz rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne estates a rendszerben.
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.03.07. 11:35:20
  • Lysandus
    Rendekkel (estétekkel) nem érdemes foglalkozni. Csak ne lázadjanak, és ennyi. A lehető legkevesebb területet kell nekik odaadni, mert hiába adnak pluszt az egyik oldalon (adó, manpower vagy trade), a másik kettőben meg bukók mert ahol rendek vannak, ott 25 százaléknál nem megy lejebb az autonómia.

Favor: hadat üzensz, és 10 favorért jön veled a szövi.
  • Timakrisz
    Na megvettem a Cossacksot én is. Őszintén szólva elég nagy csalódás :( Ennyit tényleg nem ért (6000ft). Közel nem ad akkora +-t ami indokolná az árat.

Kérdések:
    Állandóan jelez, hogy ez-az van az estatekkel. Érdemes velük foglalkozni? A Loyality-t 40-50 fölött tudom tartani, de az influence mondjuk, ha van 4 akkor 2-nek mindig alacsony.
    Hogyan tudom felhasználni a Favor pontokat?
  • jocika
    Köszönöm.
  • pretorius07
    Én a lengyeleket végeztem nemrég:
    Humanist (kötelező!),arisztokrata,quality,diplomatic,defensive,trade,economic,meg offenzív.
    Ezekbőla diplo cserélhető,nekem az a késői nyugatiasodás miatt volt,de nem bántam a plusz diplo relation miatt.
    A quantityt egyébként egy nagyobb szárazföldi hatalomnál nem találom annyira fontosnak. Inkább építs barakkokat. Mivel sok tartomány van az irányítás alatt,úgyis lesz manpower elég. Főleg ha minőségi a sereg,akkor kevesebb ember is fogy a csatákban.
  • hitman1028
    hát első ideának mindenképp a humanistot venném fel,az embernek nincs kedve mindig lázadásokkal bajlódni,és ezzel lényegesebben kevesebb lesz,a kelet-európai országoknál meg szinte kötelező a western focus miatt
    oroszoknák most végeztem ott :humanist,offenzív,exploration,expansion,quantity,trade,deffenziv,utolsónak meg mindegy én a diplomatát vettem fel
  • Tuvok #6468
    Blackjack & Hookers.
  • mark1011
    Sziasztok! Már 300 órát toltam bele az EU IV-be, de gondolom ezzel még mindig amatőr vagyok az ide írogatókhoz képest. Már végigtoltam néhány kampányt (nem Iron Man módban, ahhoz még nem tartom elég tapasztaltnak magam), illetve tervezgetek még jónéhány országgal végigjátszást. Arról szeretném kikérni a véleményeteket, hogy az alábbi országokhoz melyik idea csoportok illenének a legjobban?
    (Nem a felvétel sorrendjében írom az ideacsoportokat)
    Teutonok majd Poroszország, végül Németország (ez a végigjátszás már megvolt és szerintem teljesen jók voltak ezek az ideák):
    Administrative, Economy, Influence, Trade, Quantity, Quality, Offensive, Defensive (nem gyarmatosítottam, de meghódítottam a német (beleértve az osztrák, svájci, cseh területeket), a németalföldi, az itáliai, a balti, lengyel, skandináv területeket + Lotharingiát és Oroszország északi területeit Arhangelszkig)
    Milánó majd Olaszország:
    Administrative, Economy, Religious, Influence, Trade, Quantity, Quality, Offensive (ez is megvolt, bár utólag inkább a defenzív kellett volna az offenzív helyett az army tradition miatt, de minden mással meg voltam elégedve, itt a Földközi-tenger térségében terjeszkedtem, nem gyarmatosítottam)
    Ottománok (ez is megvolt, itt sem gyarmatosítottam, de meghódítottam Madeirától Új-Guineáig eléggé sok mindent, szerintem itt is sikerült jó ideákat választani, Bécs megszerzésével nyugatosodtam):
    Administrative, Economy, Religious, Trade, Influence, Quantity, Offensive, Deffensive
    Moszkva majd Oroszország (meg akarom szerezni az európai szláv területeket (a Balkánt vazallusok formájában) valamint a cári Oroszország legnagyobb kiterjedését és Alaszka is kéne, illetve ha marad még idő akkor egyenletesen délre haladnék még Ázsiában):
    Administrative, Religious, Expansion, Influence, Trade, Quantity, Defensive, Offensive
    Anglia majd Nagy-Britannia (elsősorban gyarmatosítanék, Európában csak annyit tennék, hogy elfoglalnám a francia atlanti partvidéket, hogy eggyel kevesebb gyarmatosító hatalom legyen, illetve Hollandia létrejöttekor még őt is lerohannám, hogy ő se zavarjon a gyarmatosításban, esetleg még később szereznék még francia területeket, hogy elég nagy legyek ahhoz, hogy a gyarmataim ne nagyon akarjanak elszakadni):
    Ami biztos: Exploration, Expansion (India és Malajzia miatt), Economy, Trade, Quantity (a Manpower miatt muszáj)
    Amiben nem vagyok biztos: Quality (hogy jó katonáim legyenek, de nem akarom őket védekezésre vagy támadásra specializálni), Maritime és Naval (hogy nekem legyen magasan a legjobb és legnagyobb flottám - de olyat olvastam a wikián, hogy ezek nem kellenek feltétlenül ahhoz, hogy Nagy-Britanniáé legyen a legütőképesebb flotta)
    Kasztília majd Spanyolország (itt is főleg gyarmatosítanék, Európába max annyit csinálnék, hogy megeszem Portugáliát meg Itáliát, illetve megszerezném Észak-Afrika nyugati felét):
    Ami biztos: Exploration, Expansion, Trade, Quantity
    Amiben nem vagyok biztos: Religious (Észak-Afrika miatt, de lehet e nélkül is át tudnám téríteni), Quality, Naval, Maritime (ugyanazokból az okokból, mint Nagy-Britanniánál)
    Valamint van néhány ország aminél néhány kivétellel fogalmam sincs miket kéne választani:
    Holland majd Hollandia (elfoglalnám egész németalföldöt, meg a német területek ÉNY-i negyedét, meg gyarmatosítanék):
    Biztos: Exploration, Expansion, Quantity, Trade (ha már híres kereskedőnép), Maritime
    Többi: Quality? (hogy ne legyenek gyengék a seregeim), Admin ? (de ha nem foglalok el fél földrésznyi területet akkor van értelme?), Economic ? (de a németalföldi területek amúgy is elég gazdagok + ott van már a Trade is), Naval ? (hogy még jobb legyen a flottám, de britekkel meg spanyolokkal szerintem így sem tudok versenyezni)
    Magyarország (nem gyarmatosítanék, Közép és/vagy Kelet-Európát foglalnám el, Béccsel nyugatiasodnék):
    Biztos: Admin, Economic, Quantity, Defensive
    Többi: Quality? Offensive? Religious? Trade? Influence?
    Lengyelország majd Unió (nem gyarmatosítanék, Közép és Kelet-Európát hódítanám meg, Prágával nyugatiasodnék):
    Biztos: Admin, Economic, Quantity
    Többi: Humanist? Religious? Trade? Defensive? Offensive? Quality? Influence?
    Ti mely ideacsoportokat választanátok?
  • jocika
    Az a kolóniás sorozat? Én csak azt találtam.
  • Tuvok #6465
    Használ ő mindent abban a káoszban ami van nála néha, arra értettem, hogy 1 éve is ezt a képletet istenítette, és most a Kasztíliás sorozatban is.
  • Ntj
    Az odáig jó, csak ezt bírni kell anyagilag is. Na majd kipróbálom. :) Kicsit néztem Arumbát, ahogy láttam ő használt 12-2-6 felállást is.
  • Tuvok #6463
    Az ágyú nagyon sérülékeny és drága, de nagyon erős, kizárólag a hátsó sorba való. De oda bőven. :)
    Ha dől az első sor, nincs értelme maradni tovább egy másodpercet sem.
    A csatának az a lényege, hogy többet ölj, mint amennyit veszítesz, ez pedig ezzel a felállással gyakorlatilag garantált.
  • Ntj
    Igen, ezen a gyalog+ló=ágyú képleten én is gondolkodtam már, csak attól félek, hogy ha a hátsó sorban nincs tartalék és eldőlnek a lovasok+a gyalogosok akkor elég hamar a frontra kerülnek az ágyúk. Ez nem szokott probléma lenni?
  • Tuvok #6461
    Én úgy szoktam, hogy adott mennyiségű gyalogos, mellé 4 lovasság (flankelni), és közel annyi ágyú, mint az előző kettő összesen, mivel azok ugye átlőnek az első sor fölött.
    Tehát pl (gy-l-á): 6-4-8, 6-4-10, 10-4-14, 14-4-16....stb. Idővel növekszik, ahogy a development/supply limit is nő.
    Ha magas a Cavarly combat ability, akkor lóból lehet több (pl. 8-6-12), de lovasnak gyalogossal szembe kerülni nem egészséges.
    Ami fontos:
    Gyalogos ne legyen szélen, mert nem tud flank-elni, csak a ló.
    Hátsó sorban ne legyen gyalogos és lovasság, mert semmit sem csinálnak, amíg az első sorból ki nem dől valaki.
    Ágyú soha ne legyen elöl. Ha csata közben az ágyúid elől kidőlnek és azok kerülnek előre, menekülj el.
    Lovasságból páros szám legyen, 2-2 tud max flankelni, 3 is tud, de egy kocka kimarad, 5-ből meg csak 4 tud, mert: vagy 1 kitólódik és nem csinál semmit; vagy beljebb tolódik mindenki, és a 3 szélső flank-el, 2 meg középre szorul és gyorsan leütik.
    A flank-elő egységgel szemben nincs semmi, az csak támad oldalról, ezért fontos és hasznos.

A flank-elés persze akkor működik, ha a gyalogosod annyi, mint az ellenfél gyalogosa és lova együtt, neked ezek mellé a szélekre kell 2-2 ló. Hátul meg ennyi ágyú, ahánnyal szemben ellenfél lesz.
    Példával:
    Ellenfél 9 gyalogos, 1 ló, 5 ágyú.
    Neked ezzel szemben a legjobb ha van: 10 gyalogos, 4 ló, és 10 ágyú.
    De soha nem több, mint a lehetséges Combat Width, amiből van az alap, plusz tech, mínusz a terrain típusa.
    Ennél többet semmi értelme sincs vinni, mert csak állnak a széleken, vagy a hátsó sorban, és nem csinálnak semmit, vagy kiszorítják az ágyúkat, amikkel szembe nem kerül semmi. Az attrition mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy támad vagy nem, ezért felesleges manpower pazarlás.
    Ostromnál kizárólag a minimális mennyiségű gyalogos, és annyi ágyú, amennyire Siege bónusz jár. Ló egy sem, mert nem tud ostromolni, csak felőrli a manpowert haszontalanul, ahogy az ostromba dobált felesleges mennyiségű más egység is. Sokszor látok ostromokat mindenestül, 40ezres hadsereggel, lovastól, szekerestől. Felesleges.

Arumba is legtöbbször a 6-4-10 hadseregekkel operál, és az igényeknek megfelelően felosztja, vagy kombinálja őket. Ez nekem is bevált.
  • hitman1028
    minél több ágyú,annál jobb xd
  • pretorius07
    Én nem vagyok tapasztalt,de szerintem fontos a nemzet is. Ha van tradicióban,ideában valami combat ability,akkor az legyen túlsúlyban...
    Én kezdetekben kevés lovast szoktam,inkább gyalogos,kevés tüzér. A vége fele meg szinte mindből azonos mennyiség. Pl egy 45 ezres sereg 17-14-14,vagy hasonló.
    Lengyelekkel minden seregemben több lovas volt,mint bármi,és azonos gyalogos/tüzér,mert ott volt 50+ lovas harci erő.
  • Ntj
    Tapasztalt játékos vagyok, de azért gondoltam megkérdezlek titeket erről, kíváncsi vagyok ki mit mond. Milyen seregfelállással érdemes játszani, korokat és tech grouppokat tekintve?
  • hitman1028
    nem nagyon törődök velűk,néha volt lázadás ,de csak kétsereg,meg1 stabilitás vesztés,úgylátszik ezt visszavették
  • Tuvok #6456
    Az Estate-ekkel még mindig nem vagy kibékülve, mi ? :D
  • pretorius07
    Azért nézve a térképet történtek szép dolgok,nem sok ország maradt fent:)
    Gratula!
  • hitman1028
    mindegy,ez lett belőle és kész xd
  • Timakrisz
    hmmm kicsit nekem gyengecskenek tunik...
  • hitman1028
    ez lett muscovy
    jó érzés volt a hatalma csúcsán lévő commonwealthet legyőzni

• jocika
    Ezt : http://www.funstockdigital.co.uk/ , vagy ezt :http://www.gamesrocket.com/ ismeri valaki? Egész jó áron van az egyiken a Kozákok, a másikon pedig a Konklávé. Venném, de nem ismerem az oldalakat. Vásárolt esetleg valaki már náluk?
  • Tuvok #6450
    Csak az úgy meg már lassú és drága, és az idő az, amiből nem sok van már.
    Nem értettem mit csesztem el, mindig megtettem Trade Company-ba minden határos provinciát, aztán rájöttem, hogy a Portugálok Goa-t sosem tették Company-ba, és ez volt a bűnös..
  • hitman1028
    de ha már ott vagy indiába,akkor lehet sima claimeket is gyártani
  • Tuvok #6448
    A hindu isten húzná a punjabi micsodájára Gujarat-ot mostmár, másodjára maradok le a Master of India achi-ról, mert az a nyomorult westernizálódik és oda az Overseas Expansion CB..
  • Arzew
    No Litván játékban sikerült megszerezni a császári címet,de sajna a reformáció miatt nem mennek olyan gyorsan a reformok mint kéne :/ Viszont végre rájöttem,hogy működnek a PU-k :D a Lengyelek után most már a Cseheket meg az Osztrákokat is PU alá gyűrtem :P
    Most meg gyors megy a szövi az Angolokkal meg Spanyolokkal és a liga háború előtt még szétcsapjuk a Franciákat remélhetőleg :D

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=637050356
    Utoljára szerkesztette: Arzew, 2016.03.03. 15:29:58
  • pretorius07
    Véget ért az első ironman játékom. Sajnálom:)
    Egyrészt mert az utolsó 15 évre kaptam egy 1-2-1-es uralkodót,emiatt nem tudtam semmit csinálni,hogy meglegyen a 32-es tech mindenből,meg a fullos idea-fa. Mert ugye a béke,core-ozás vitte volna a pontokat.
    Másrészt mert ekkora túlerőt kiépíteni élvezetes volt,és még simán lett volna célpont. (Skandikat szívesen hátbaszúrtam volna:))
    De elégedett vagyok,egyedül a provinciám lett kevés az első helyhez,de az csak a fent említett monarch pont hiány miatt...

Iszonyat jó volt lengyelekkel játszani,csatát alig vesztettem,háborút sosem,unrest sem volt sok,lázadás szintén alig-alig.
    Ajánlom mindenkinek,aki még nem próbálta!

• pretorius07
    Ebben az a szomorú,hogy még büszke is rá,és a video alatti kommentekben meg még isteníti is a sok láma.
    Plusz kétlem,higy csak ennyi csalás lenne. Soha egy lázadás,vagy régens (ahogy azt előttem mondották),ami kicsit megzavarná? Én egy kicsit túlterjeszkedek,és megy fel ezerrel az unrest.
  • Lysandus
    Ez tényleg csalás, akárhogy is nézzük.
  • Timakrisz
    baszki ezt szurt nekem is szemet, probaltam taktikazni az elejen ahogy o de nezem basszus hogy a francba marad neki annyi embere, nekem meg a legjobb kezdesnel is csak kb 2-3k
  • HengerR
    Austria van a terítéken quantity meg defenzív ideával.
    A francik elkanászosodtak (fél spanyolország + észak itália) amíg én a birodalmat próbáltam összetákolni és felpofozni a törököt. Más terjeszkedési útjuk meg nincs szóval jönni fog az áldás... Igazából csak addig kellene kihúznom amíg megvan a sáskahad.
  • Kacyking
    Nos tud valaki valamit arról, hogy akkor a save converter most mi alapján számol?