Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
a vége lesz az érdekes...kíváncsi vagyok hogy haladsz majd...sacc. 1775ig meglesz nekem a wc 😉
A "Relative strength of alliances" kapcsoló funkciójára kíváncsi lennék, mert ő csak Sienával, én viszont a franciákkal, osztrákokkal, csehekkel és a harcipápával is szövetségben vagyok.
A Relative worth of province a Development háromszorosa, ezt kisakkoztam. A Core hiánya -20, de ha van, akkor nincs plusz kapcsoló, csak a -20 tűnik el.
A bantuk azért fosósabbak.

A Relative worth of province a Development háromszorosa, ezt kisakkoztam. A Core hiánya -20, de ha van, akkor nincs plusz kapcsoló, csak a -20 tűnik el.
A bantuk azért fosósabbak.

Ha nem hasznalod a reduced overseas coring cost-ot soha nem lesz belole wc
legnagyobb kűlönbség a patch és a dlc között a diplomáciánál a harmadik fűl,mondjuk pont az a leglényegesebb xd
én még azért kivárok a modokkal
dipoanexet túlságosan hanyagoltam. Indiába hamarabb bele kellett volna csípni. Illetve volt pár gyerekbetegség a háborúk során, sokszor hülyén kértem el területeket. Úgy érzem benne maradt ebben a játékban vagy 300-400 development, azzal azért megközelíteném a te 4200-dat😄
A TBARW Transparent political mapmode mod frissítve lett, már működik, viszont elég furán néz ki :/
mit csinálnál másképpen?
Török
Istenem, de hülye vagyok... Figyelmetlen voltam és sikerült hadat üzenni egy olyan nemzetnek, akivel béke csak 1 év múlva jár le.:S Pedig már örültem, hogy nem kell minden percbe figyelgetni a lázadásokat, de most vagy 3-4 évre jól megszívattam magamat. Ráadásul nagyon érik egy regency council is. (65 éves uralkodó, 1 éves örökös)
Amúgy összegzésképpen sztem nem állok olyan rosszul, főleg hogy ez az első wc próbálkozás, de azért lenne, amit másképp csinálnék. Nem hiszem, hogy sikerülni fog, de most már kíváncsi vagyok meddig jutok el. Többi ország is próbál kicsit a kezemre játszani: Nincs Commonwealth. Lengyel-Litván rendesen lefoglalja az oroszokat, Franciák 30 ezres seregnél többet nem tudnak kiállítani, spanyol nem lesz, illetve nem látszik, de Ming szétesett vagy 20-30 államra...
Istenem, de hülye vagyok... Figyelmetlen voltam és sikerült hadat üzenni egy olyan nemzetnek, akivel béke csak 1 év múlva jár le.:S Pedig már örültem, hogy nem kell minden percbe figyelgetni a lázadásokat, de most vagy 3-4 évre jól megszívattam magamat. Ráadásul nagyon érik egy regency council is. (65 éves uralkodó, 1 éves örökös)
Amúgy összegzésképpen sztem nem állok olyan rosszul, főleg hogy ez az első wc próbálkozás, de azért lenne, amit másképp csinálnék. Nem hiszem, hogy sikerülni fog, de most már kíváncsi vagyok meddig jutok el. Többi ország is próbál kicsit a kezemre játszani: Nincs Commonwealth. Lengyel-Litván rendesen lefoglalja az oroszokat, Franciák 30 ezres seregnél többet nem tudnak kiállítani, spanyol nem lesz, illetve nem látszik, de Ming szétesett vagy 20-30 államra...
most 😄 ts3.hostingbazis.hu:5038
a custom nation achikat lehet custom térképen megcsinálni v csak sima térképen?
mikor?
ja,már megvan
melyik mappába van a cloud?
de az ironman is kűlönböző modokkal volt ,gfx overhaul ,tbrw meg stb
Na, új patch-el és DLC-vel a Local Ironman mentések működnek, a mentéseknél Ironman-nek írja, a Play-nél viszont azt, hogy a mentés "editált", vagy "másik user"-é. Szóval nem tudom most mi van <#nemtudom>#nemtudom>
Az egyik mentésemben közel vagyok egy achi-hoz, majd kiderül adja-e.
Cloud-ot nem próbáltam, lehet mennek azok is, legfeljebb át kell tenni Local-ba.
Az egyik mentésemben közel vagyok egy achi-hoz, majd kiderül adja-e.
Cloud-ot nem próbáltam, lehet mennek azok is, legfeljebb át kell tenni Local-ba.
most várhatom mig a modjaimat,amit használok frissitik 1,14-re xd
A nem HRE tagok közül Kasztília vagy Spanyolország lehet csak a befutó.
ha a császárok a csehek,akkor ez nem ritka esemény
az a ritka,ha olyan kapja meg,aki nem császár és nincs a hre-be
az a ritka,ha olyan kapja meg,aki nem császár és nincs a hre-be
Két esemény van. Ha harcban hal meg a burgund király, vagy ha örökös nélkül. Az első jobb, ugyanis Burgundia PU-ban van három németalföldi állammal, és ha csatában hal meg a király és bekövetkezik az örökösödési válság, akkor Burgundia első lépésként automatikusan megörökli (inherit) mind a három hercegséget. Míg a második esetben nem.
Olyat, hogy a cseh örököl már láttam, de olyat még soha, hogy a Holland ill. Brabant tartományokat ne kapja meg. 😄 Nyilván azok kiszakadtak Burugndyból, de ez tényleg nem olyan nagy szám. 😄 Kövit akkor tedd, ha az aztékok szerzik meg. 😄
De ez meg nem olyan nagy szám! :-DDD
NA AKKOR ILYET TUTI NEM LÁTOTT SENKI!!!! 😄

1.14-et még nem ismerem, nyilván eddig is megpróbált blokkolni a flottájával, de nem mindig állt ott, amikor kikötött át lehetett surranni. Valahogy csak meg lehet most is oldani. (Folyamatos blokádot a valóságban is csak a XVIII. század végén sikerült felállítani. A briteknek, amikor a Trafalgari csatában megsemmisítették, elfogták a francia-spanyol hadiflottát, de a attól még a megszálló francia sereg ott várakozott a csatorna túlsó partján. Akkor dolgozták ki annak a módszerét, hogyan lehet állandóan járőrözni, hogy megakadályozzák az átkelést.)
Velence eddig end node volt. Szerintem most is az.
Ha a HRE visszaállítására hajtasz, akkor az az érdeked, hogy minél több állam legyen a birodalomban, tehát a birodalmon kívül terjeszkedj, a birodalmon belül pedig tartsd fenn a rendet.
Velence eddig end node volt. Szerintem most is az.
Ha a HRE visszaállítására hajtasz, akkor az az érdeked, hogy minél több állam legyen a birodalomban, tehát a birodalmon kívül terjeszkedj, a birodalmon belül pedig tartsd fenn a rendet.
Ok, akkor nem engedem kilépni őket.
Velence kicsit macerás, mert nem tudok bemenni Veneziába.
Ráadásul az 1.14be ez van: No longer possible to pass through a canal if you're at war with or embargoed by controller
Bár én eddig se tudtam átmenni, ha a Velencei flotta (ami a kezdetekkor sokkal nagyobb mint az Osztrák) blokád alatt tartja azt a részt.
Brescia dolog jó ötletnek tűnik.
Úgy emlékszem Velence nem end node (legalább is mintha mentek volna kifele is nyilak a node-ból)
Kisebb osztrák tartományokat érdemes vassalizálni? (Asszem Hesse idegesített fel mert sokszor Emperor aspirán volt)
Velence kicsit macerás, mert nem tudok bemenni Veneziába.
Ráadásul az 1.14be ez van: No longer possible to pass through a canal if you're at war with or embargoed by controller
Bár én eddig se tudtam átmenni, ha a Velencei flotta (ami a kezdetekkor sokkal nagyobb mint az Osztrák) blokád alatt tartja azt a részt.
Brescia dolog jó ötletnek tűnik.
Úgy emlékszem Velence nem end node (legalább is mintha mentek volna kifele is nyilak a node-ból)
Kisebb osztrák tartományokat érdemes vassalizálni? (Asszem Hesse idegesített fel mert sokszor Emperor aspirán volt)
Kicsi nagyon, amikor már nagy volt a birodalmam, akkor is csak pár % volt 😞
Érdemes. A birodalmi tekintélyed (imperial authority, IA), amin a reformok elfogadása múlik egyik lényeges összetevője, hogy hány hercegség van a birodalomban. Minél több, annál jobb. Ráadásul ha hagyod őket kilépni, akkor előbb-utóbb elkezdenek birodalmi területeket csipegetni a gyengébb szomszédoktól. A nem birodalmi tag kezén lévő birodalmi terület pedig csökkenti az IÁ-t. Ha akarod Velencét be is tudod léptetni, ha az utolsó tartománya Brescia, akkor kénytelen oda tenni a fővárost, ergo belépett a HRÉ-be, azaz plusz egy tagállam.
Rómával próbáld meg a vazallussá tételt, hátha bejön.
Velencét ne hagyd meg Velencének, vedd el core-osítsd és tedd át oda a fő kereskedelmi kikötőd. Megéri. Később átrakhatod majd Genovába is, ha már ott tartasz. Mind Velence, mind Genova úgynevezett "end node", Bécs meg nem. Velencébe és Genovába csak folyik be az üzlet, de ki már nem megy onnan semmi. Bécsre ez nem igaz.
Rómával próbáld meg a vazallussá tételt, hátha bejön.
Velencét ne hagyd meg Velencének, vedd el core-osítsd és tedd át oda a fő kereskedelmi kikötőd. Megéri. Később átrakhatod majd Genovába is, ha már ott tartasz. Mind Velence, mind Genova úgynevezett "end node", Bécs meg nem. Velencébe és Genovába csak folyik be az üzlet, de ki már nem megy onnan semmi. Bécsre ez nem igaz.
Mennyi esélye van az osztrákoknak, hogy a cseh PU-ból inherittel jönnek ki? Mert ha egy HRE-tag inherittel - és nem ingetgrate-tel - szerez meg egy választófejedelemséget, akkor megkapja az elektori címet is.
25 év alatt 2 örökösöm halt meg...
Sgnk, én a visszacsatolást úgy értem, hogy szépen lassan egyesével visszafoglalod, mivel már HRE-n kívüliek lesznek, ezert nincs akkora AE utánuk. De csak kb 2-4 oldalt lapozz vissza postolgattam egy ironmanes HRE "helyzetjelentést" screenshotokkal. Cseheket azzal az eventtel tudod PUzni, amit linkeltél.
Sgnk, én a visszacsatolást úgy értem, hogy szépen lassan egyesével visszafoglalod, mivel már HRE-n kívüliek lesznek, ezert nincs akkora AE utánuk. De csak kb 2-4 oldalt lapozz vissza postolgattam egy ironmanes HRE "helyzetjelentést" screenshotokkal. Cseheket azzal az eventtel tudod PUzni, amit linkeltél.
Csak a Common sense-t gondoltam megvenni, ha ennyiért jó, a kozákokat csak leárazás után. Az ára után gondoltam, hogy masszívabb kiegészítő lehet...
Meg hát több mint 6000ft-ot kiadni egy DLC-ért.... Azért elég nagy túlzás, akármennyire is új dolgokat hoz be a játékba.
Hát nem tudom... Common Sense nekem már megvan, de a Kozákosat tuti, hogy csak karácsonykor veszem meg, mert ha kijön kétlem, hogy lenne rá akció, viszont karácsonykor remélem lesz vagy egy 60%-os leárazás.
1. Papal State-et nem tudom békén hagyni, mivel azt is vissza kell csatolni. Max az merült fel bennem fórumokat olvasgatva, lehet hogy elég ha vassal (marad esély, de kevés állítólag, bár nem tudom mikor derülne ez ki). Ha ez igaz, akkor Venice-t meg a Pápai államot (kivéve Roma) meghódítanám, Romát meg vassallá tenném. Ezzel talán a Pápai büntit is elkerülném. Vélemény?
3. Van egy event, ami elméletileg ad még esélyt: http://www.eu4wiki.com/Austrian_missions#Bohemia_must_accept_Austrian_over_lordship
Gondolom ehhez nem kell Habsburg uralkodó, csak arra kell vigyázni, hogy a Csehek ne legyenek addigra túl erősek (bár egy Lengyel szövetséget nem tudom hogy lehet kivédeni).
3. Van egy event, ami elméletileg ad még esélyt: http://www.eu4wiki.com/Austrian_missions#Bohemia_must_accept_Austrian_over_lordship
Gondolom ehhez nem kell Habsburg uralkodó, csak arra kell vigyázni, hogy a Csehek ne legyenek addigra túl erősek (bár egy Lengyel szövetséget nem tudom hogy lehet kivédeni).
Még akciós a Common sense a steam-en. Érdemes megvenni, vagy várjak. hátha a karácsony leárazásban olcsóbb lesz? Illetve a Cossaks elővételben 19.99 euro a Paradoxnál. Mintha drágább lenne, mint a szokásos a steam-en. Nagyobb kiegészítő lesz, azért?
1. Hát szerintem már csak azért is érdemes (bár csak szép lassan), mert nagyon gazdag és erős tartományok. Én a Papal Statet békén hagytam.
2. passz, kereskedelemben béna vagyok 😊
3. Mindenképpen, Csehek jók, claimük van a lengyel területekre, és igaz, hogy elektror, és -50, de ezzel is "simán" végigvihetőek a reformok, továbbá jó eséllyel PU-zhatod a magyarokat is, így a keleti oldal felől lesz 2 erős fix államod is akik nem öldöklik egymást (mivel a magyarnak meg questje van a Morávia/sziléziai területekre)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.12.01. 10:29:24
2. passz, kereskedelemben béna vagyok 😊
3. Mindenképpen, Csehek jók, claimük van a lengyel területekre, és igaz, hogy elektror, és -50, de ezzel is "simán" végigvihetőek a reformok, továbbá jó eséllyel PU-zhatod a magyarokat is, így a keleti oldal felől lesz 2 erős fix államod is akik nem öldöklik egymást (mivel a magyarnak meg questje van a Morávia/sziléziai területekre)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.12.01. 10:29:24
Sziasztok,
Újabb kérdéseim lennének ezúttal Ausztria témakörben:
1. Érdemes a Shadow Kingdom event-el foglalkozni? Elég sok energiába kerül (AE, Dipo), főleg Roma visszacsatolása (ami plusz negatívumokkal jár, mivel nem tudom visszaadni rögtön a Pápának, ahogy kérik). Ha ezeket (Venice+Papal) nem rakom vissza a HREbe, akkor mi történik? Az összes Észak Olasz tartomány(Savoy, Milan, Switz.....) távozik a HRE-ből? És ah igen, akkor az mivel jár?
2. Ahogy elfoglaltam a Velencei tartományokat felmerült bennem az igény, hogy a kereskedelmi központot oda mozgassam Bécsből (elkerülendő az 50% büntit). Ezt hogyan lehet megtenni? Érdemes? Később ha jól haladok és Genoa is meglesz, akkor újra mozgathatom?
3. Bohemiaval csináltam az elején egy gyors PU-t (mivel az első Interregnum utáni Habsburg uralkodó után valahogy mindig átvált vmi más házra). Viszont (mivel Elector) alap -50 es kapcsolati büntivel jár a többi Electorral szemben, szóval nehezebb Emperornak maradni. Érdemes Bohemiát PU-zni az elején vagy lesz még később esély erre (a Habsburg ház elhagyása miatt kérdezem)?
Előre is kösz a válaszokat.
Utoljára szerkesztette: Sgnk, 2015.12.01. 10:15:40
Újabb kérdéseim lennének ezúttal Ausztria témakörben:
1. Érdemes a Shadow Kingdom event-el foglalkozni? Elég sok energiába kerül (AE, Dipo), főleg Roma visszacsatolása (ami plusz negatívumokkal jár, mivel nem tudom visszaadni rögtön a Pápának, ahogy kérik). Ha ezeket (Venice+Papal) nem rakom vissza a HREbe, akkor mi történik? Az összes Észak Olasz tartomány(Savoy, Milan, Switz.....) távozik a HRE-ből? És ah igen, akkor az mivel jár?
2. Ahogy elfoglaltam a Velencei tartományokat felmerült bennem az igény, hogy a kereskedelmi központot oda mozgassam Bécsből (elkerülendő az 50% büntit). Ezt hogyan lehet megtenni? Érdemes? Később ha jól haladok és Genoa is meglesz, akkor újra mozgathatom?
3. Bohemiaval csináltam az elején egy gyors PU-t (mivel az első Interregnum utáni Habsburg uralkodó után valahogy mindig átvált vmi más házra). Viszont (mivel Elector) alap -50 es kapcsolati büntivel jár a többi Electorral szemben, szóval nehezebb Emperornak maradni. Érdemes Bohemiát PU-zni az elején vagy lesz még később esély erre (a Habsburg ház elhagyása miatt kérdezem)?
Előre is kösz a válaszokat.
Utoljára szerkesztette: Sgnk, 2015.12.01. 10:15:40
ez még csak a patch,ehhez jön még a dlc
És ha kikapcsolom, attól még az ironman-achi lehetőség nem veszik el?
<#wow1>#wow1> az szép... ha ez nem vágja haza a mentéseket akkor semmi.
(kapcsoljátok ki az automata frissítést ha steames)
(kapcsoljátok ki az automata frissítést ha steames)
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Fpatch-1-14-full-patch-notes.893380%2F
itt az összes változás,elég sok lesz xd
itt az összes változás,elég sok lesz xd
De, láttam. Szavojának jó esélye van örökölni Burgundiát, ha házasságot köt velük, mert szomszéd is, és talán az egyetlen ezek közül, amelyik nagyobb három tartománynál.
spanyolok egy internal conflictsba elvesztették európai és afrikai tartományaik nagy részét(nápoly,görögo,szicilia,málta stb ,így elérkezettnek láttam ,hogy támogassam a lengyeleket függetlenségűk elnyerésébe
érdekes h spanyol brazil is a mi oldalunkra állt xd
ahogy lenni szokott ,mindenki rászállt a spanyolokra ,így a 3 háborút nem sokáig bírta
skerűlt végre behúzni ausztriát
szépen halad india is,sajnálom h pont most nem tudom befejezni xd
érdekes h spanyol brazil is a mi oldalunkra állt xd
ahogy lenni szokott ,mindenki rászállt a spanyolokra ,így a 3 háborút nem sokáig bírta
skerűlt végre behúzni ausztriát
szépen halad india is,sajnálom h pont most nem tudom befejezni xd
Mit reggeliztél? Mákos sz@rt ? 😄
úgysem lesz hosszú életű...
Na ilyet tuti nem láttatok még!:

okc, értem
ez jó, erős kezdés