10049
Europa Universalis IV
  • Ntj
    Szerintem bele is fogok. Franciák a szövetségeseim jó lenne, ha ők elszórakoztatnák Hollandiát amíg én a többivel vagyok elfoglalva.
  • pretorius07
    Hát ha neked is van szövetségesed... No meg nem mindegy,hogy mellette kik állnak. Meg ha háborújuk közben van az örökösödési háború,akkor simán nyerhető.
    Nyílván a jövő kifürkészhetetlen:)
    Én belevágnék,üsse kavics:)
  • Ntj
    De szép kis lehetőség.... Ráadásul a litvánok még az oroszokkal vannak elfoglalva, úgyhogy nem is lépnének be a védelmükre. Csak azért félek, nehogy túlságosan megizzasszon ez a háború (létszámba mondjuk 2x annyi az én seregem a szövetségesei nélkül) ill. félek, hogy ha meg is szerezném a trónt mindig diszlojálisak lennének. Szerintetek? Menjen a claim, majd a war, vagy inkább ne?
    lengyel trón
  • geo91
    megreformálják a hajógyártást, flottakarbantartást és a tengeri kereskedelmet.

persze hogy miért kell ehhez egy 623. fizetős dlc... az ember rákölti az eredeti játék árának többszörösét, ha mind megveszi... szégyen hogy a paradox is "el-EA-esedett"...
  • Chris
    Ez számomra szimpatikus.
    Én úgy értelmezem, hogy a minimum 75% autonomy-s "overseas" területeket "state"-é tudod alakítani, hogy kb. teljes jogú területek legyenek azok is, de ezeknek távolságtól, fejlettségtől, stb. függően fenntartási költségük van. Egyszer core-olsz "colonial core"-ig, utána szerintem újra core-olhatsz ha "state core"-t akarsz.

Így például úgy gondolnám, hogy fenn tudsz tartani egy portugál dél-amerikát addig, amíg túl költséges nem lesz és nem engeded el colonial nation-ként, vmint csak magasabb admin tech mellett válik lehetségessé a többirányú koloniális expanzió.

Még nem tudni hogy fog pontosan kinézni, de ez is úgy tűnik ugyanazt a célt szolgálja, mint az estates: elmélyíti a micromanagement lehetőségeit, amivel ha foglalkozol és jól tervezel, akkor sok pluszt tudsz kihozni a nemzetedből, de az sem katasztrófa, ha nem csinálod, csak ebben az esetben nem optimálisan mész előre, nem facsarsz ki minden erőforrást. Pont ez a nagyszerű ebben a játékban.
  • Ntj
    mare nostrum
    Most láttam. Miről szól ez, valaki összefoglalná röviden, nem nagyon értem? :D
    Utoljára szerkesztette: Ntj, 2016.03.01. 15:26:23
  • Chris
    Rápillantottam az első videójára, hogy lássam hogy kezdett és én is csak onnan tudtam meg.
    Nem véletlenül 1.14-el nyomja, mivel úgy tűnik ott volt egy olyan hiba, hogy ha vazallussal gyártattál magadnak sereget, akkor nem vont le érte manpowert, viszont ha a gyártást egyből cancellezted, akkor "visszakaptad" a manpower árát (1.15 patch notesban most olvastam, hogy ezt javították). Ő csinált rá army templatet, így 10 kattintással instant kreált magának 8k manpowert. Ez kutya közönséges csalás, lévén így végtelen manpowered van, amivel meg nem kunszt háborúkat nyerni.
  • kissssss
    program hibákat kiskapukat kihasználja...
  • Lysandus
    Mit csinál? Mi az az exploit?
  • Chris
    Exploitol, így teljesen irreleváns. Ez kb. egyenértékű azzal, mintha beírná, hogy iddqd/idkfa...
  • Timakrisz
    Szerintem az a fuggetlensegi event habsburgoknal...
  • Arzew
    Nekem nincs meg,de így is tudok örököst elnevezni. Szerintem az a decemberi patchel jött :)
  • --deathstroke--
    Én sem értem ezt amit a mostani dev diaryban írtak, de ez az estates rendszer sem túl világos számomra. Kinek van meg a kozákos dlc? Megéri megvenni? Mert az tetszik benne hogy az örököst el lehet nevezni :D

HengerH: milyen országgal vagy? Te akarod megtámadni őket? Mert pl.: Poroszországgal a quality-vel jobban járnál mint az offenzívvel.
  • Kacyking
    Helló!
    A következő lenne a problémám. A save converter régen a crown authority alapján döntötte el mennyire marad egyben a birodalmad, de ez most ugyebár nincs. Néztem mindkét játék wikijét, de nemigen esik szó erről. Tapasztalatok? Jó lenne ha nagyjából egyben átvészelné a birodalmam.
  • pretorius07
    Na ez nem sikerült,telefonról nem megy ez...

Linkek:

• pretorius07
    Hehe,sógorok nem aprózzák el:)
    Kicsit túlvállalták magukat... Szerintem még koalíciót is kapnak,kár,hogy szövetséges kezdetek óta...

Plusz egy kép... Itt kicsit lent van a manpowerem:) Azt hiszem még egyszer méretre szabom a törököket a maradék 20 évben gallokkal,skandikkal:) Sógorok szerintem a fentiek okán nem ugranak most be:)

• hitman1028
    offenzív
  • HengerR
    A quality vagy az offenziv idea nyerőbb ha választani kell? A franciák "kicsit" eltángáltak legutóbb és kellene valami ami megment :D
    Utoljára szerkesztette: HengerR, 2016.02.29. 20:23:24
  • Arzew
    Remélem ez is csak a DLC-ben lesz benne mint az Estatek :/

Amúgy aki itt csinált WC-t melyik néppel csinálta ? Épp Litvánokkal próbálom de kemény lesz :D
    Utoljára szerkesztette: Arzew, 2016.02.29. 19:57:17
  • Lysandus
    És mi ez a territory meg states rendszer? Meg hogy most már a tartományok után is kell fizetni? Nem hozzák, hanem viszik a pénzt?
  • barnetpowa
    Köszi szépen!Isten vagy :D
  • wednes
    "lépés hogy legközelebb berakják az oláhokat a nyugati tech grupba és rómainak nevezzék őket..."

Ha már úgyis olyan base tax tartományaik vannak, simán.
  • --deathstroke--
    Itt van a kép róla :P

(De több kultúrát is megvariálnak, pl.:finn, észt, orosz, ír,felföldi, stb...)
  • Lysandus
    Ave Ceasaru!
  • kissssss
    "román kultúra bekerül a magyar culture groupba. "

omg... az Erdélybe betelepített németekhez közelebb állunk kulturálisan mint a szomszéd románokhoz az elmúlt 700 évben, innen már csak egy lépés hogy legközelebb berakják az oláhokat a nyugati tech grupba és rómainak nevezzék őket...
  • --deathstroke--
    A magyaroknál bejön a szlovák kúltúra és az erdélyi kultúra, emellett a román kultúra bekerül a magyar culture groupba.
  • szabii98
    Változnak a magyar provinciák
    emellett az íreknél is lesz kis változás
    változik Afrika, Kongónál átlehet majd menni a másik oldalra, sok új provincia és náció
    és itt található a korrupciós rendszer
  • --deathstroke--
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-25th-february-2016.910409%2F Ez az a link, az előző nem erről szól. :D
  • --deathstroke--
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-18th-february-2016.909070%2F

Itt van. A rendek bevezetése is értelmetlen volt, ezért nem is vettem meg a kozákos dlc-t (na meg sokkal drágább mint a többi dlc)
  • Lysandus
    Nem láttam, mi az?

(Én már a rendek bevezetésének sem láttam értelmét. Legfeljebb annyit, hogy velük csökkentették a bevételt, a man- illetve a trade powert.)
  • --deathstroke--
    Láttátok a dev. diaryban az új korrupciós rendszert? Csak én nem látom értelmét?
  • Ntj
    Még meg se született. :D Elég jó volt ahhoz, hogy hívjak orvost, de hiába...
    örökös
  • matyineni
    Custom game beállítással lehet, amihez neked létre kell hoznod egy saját nemzetet, majd a beállításokban beállítani, hogy Nations: Random setup és Random nations: Historical.
  • Timakrisz
    Csak az új világot lehet randomizálni, europa/ázsia/afrika marad.
  • barnetpowa
    Szevasztok.Nem rég szereztem be az eldorado dlc-t.Olyan kérdésem lenne hogy hogyan lehet megoldani hogy az államok ne történelmileg,hanem random legyenek lerakva a mapon?
    Pl: Ciprust egy képen Balti tenger mellett láttam egy képen,svédeket pedig Tibetben.Erre keresem a választ.

Előre is köszi a választ!
  • szabii98
    Ők biztos másféle verzióval játszanak! :D
  • Timakrisz
    Hogy ezeknek soha, semmilyen reagency concil nem üt be...
  • Arsenalll
    megnéztem az első részt, ez mi, hogy a vazallusból ki lehet szedni bármennyi manpowert??:/ mondjuk így se egyszerű ennyi idő alatt a wc, de azért na:/
  • hitman1028
    ez lett jaunpur

• Malarki
    Befejeztem a lengyeles játékom, most kezdenék egy újat, jó lenne valami közép- vagy dél-amerikai nemzetet kipróbálni. Tudnátok ajánalmi valamit abból a térségből, akikkel érdemes próbálkozni? Vagy tök mindegy melyiket választom, egyforma az összes?