10049
Europa Universalis IV
  • Party Hard
    magyarítást csinálja valaki? vagy hallott valaki valamit valahol?
  • Party Hard
    Jeee. Csak mert belepislogtam a játék mapáiba és ugyanolyan adatokat találtam mint a 3 as ban... ahol akármit csináltál mindenki akkor halt meg amikor a történelemben is...
    Mindenesetre kicsit koppinthattak volna a total war ból valamenyicskét

Kezdőknek ajánlom az észak amerikai indiánokat bemelegítésnek
  • Pluskast
    Elhalálozási biztos nem. Nálam pl V. László 50 éves koráig uralkodott, míg Mátyás aki az örököse volt kb 10 évig mert mire trónra került volt úgy kb 60 éves :) Mondjuk a fix az bizonyos szintig megvan mert a mostani uralkodómat Hunyadi Ulászlónak hívják az örököse meg Hunyadi János Szóval keverték a történelmi figurákat némi randomitással, bár a sorrend maradt.
  • Party Hard
    Ne mááár.
    Még mindig fix az uralkodók sorrendje illetve elhalálozási ideje?
    Miért ilyen buták a fejlesztők?
  • Solyom2
    Ti se tudtok 1024x768as felbontást beállítani vagy csak én vagyok a béna?
  • a.carkey
    Ugyanezt éreztem. A magyar vonal kritikán aluli maradt.
  • a.carkey
    Ezen én is felidegeltem magam.
  • Pluskast
    Én kipróbáltam de egyelőre nem veszem meg. Szép és jó de igazán sok újdonságot nem tartalmaz. Vannak benne új dolgok de valahogy nem látom, hogy ettől az egész játék más lenne mint a harmadik rész. Kb vagy 5 órát toltam vele de úgy egy óra után az volt az érzésem, hogy kicsit rókabőrös a játék. Félre értés ne essék jó játék csak picit többet vártam.
  • McCartman
    Így volt már EU3ban is, basszák meg.
    Ja, lényeg a balansz főleg, hogy váltig állították, hirdették, hogy sokkal történelem hűbb játékra törekednek mint eddig bármikor. :D
  • Muki100
    Balance miatt van így állítólag - csehekkel és lengyelekkel raktak egy csoportba. Oláhok meg délszlávok ha jól tudom.

Csak az a baj ha pl. megveszi egy amcsi akkor az egy életre így fogja megjegyezni.
  • McCartman
    nyugati szlávok.. rittyenteni kéne egy kis posztot hivatalos fórumra a témában.
  • browing
    hát kapják be a fejlesztők, hogy szlávnak nevezik a magyart...
  • McCartman
    Ez így van, megszoksz vagy megszöksz. A kínálat pedig sajnos elég szűkös.
  • Torisaru
    Üdvözlök minden ambiciózus conquistadort, condottierét, reformátort és végül dinasztikust^^
    A HoI3 fórum után ide is csatlakozom mivel alig 3 nap és indul történelmi kalandunk.
    Előszóban annyit hogy az EU3-at Toszkánával végigjátszottam , birodalom méretű gyarmatokat alapítva Amerika északi és déli részein, Észak Afrikában, Indokínában és kiszakítottam Francia földből egy nagyobb darabot, talán most elég bátorságom lesz a Hunyadiakkal kezdeni.
    Egyszóval elvonási tünetekkel várom a IV. részt hetek óta.
  • Hegi90
    hát sajnálom hogy így érzel, szerintem jó döntés volt tőlük új ruhát adni az ui-ra, sok új játékost megszerezhetnek vele és nem hiszem hogy pont emiatt a régiek nem vennék meg.
  • McCartman
    Nem merültem el a demóban így nem állítom feltétlen, hogy egyszerűsödött volna. A beta alapján kialakult prekoncepció szülte a hozzászólást, azokban említették, hogy nem az előnyére változott a játék sok téren.
    Maga az előd sem volt tökéletes, sőt. Én egy játékot sem vittem benne végig mert hamar túl unalmassá vált egy idő után, érdemi kihívás nélkül.
    Ezért illett volna még komplexebbé tenni mert ha az a te olvasatod szerint trágyadomb volt akkor ez csak a völgy mélyén csordogáló szarfolyam.
    A lényegi kritikám a kezelőfelületet illette, amit tartok is, borzalmasan bazári,gagyi benyomást kelt az előd után, nagy kár érte.
  • McCartman
    Az átláthatósággal sosem volt probléma, legalábbis számomra.
  • Hegi90
    a játék összetettségén nem csökkentettek semmit (sőt, a trade routokkal csak növelték inkább), az érthetőségét segítették elő. A játék még ugyanúgy kihívás marad ahogy az összes elődje. Csak mostantól a kihívás nem egy trágyadomb megmászását jelenti, hanem egy hegyet.
  • Hegi90
    attól nem lesz komplexebb vagy egyszerűbb a játék, hogy egy pillantásra le tudom olvasni a pénzügyi mérleget
  • McCartman
    A Paradox játékokban pont az (volt) a jó, hogy hosszú tanulási folyamat szükséges a kiteljesedéshez és a program teljes körű élvezetéhez, nem a mai szórakoztatóiparra jellemző 2 bites agyi kapacitást igénylő tucattermék.
    Pont, hogy a komplexitás lenne a lényeg, nem az egyszerűsítés.
  • McCartman
    Átlátható volt az elődben is, mindennek megvolt a maga helye.
    A különbség a megjelenítésben keresendő. A nagy,színes piktogramok egyértelmű visszalépés a professzionálisabb, opcionálisan szöveges megjelenítés helyett.
    Gyerekes megjelenítést kölcsönöz az egésznek, kevéssé vehető komolyan az előd után.
  • kissssss
    "Az eu3-ba kb 2 hét alatt tanultam bele úgy, hogy easyn el tudtam vezetni egy közepesen erős országot, ez nem lenne szerintem 12 óra se."

ezért szeretem az ilyen játékokat, játszva megtanulja az ember az alapokat és még közbe rá is cuppanunk a játékra anélkül hogy észrevennénk, persze értem én a kezdőknek biztos hasznos lesz ez az új megoldás.
  • Hegi90
    ja, de most ad tanácsokat is, meg hogy mire érdemes figyelni. nem kell mindent magadtól kitapasztalni. Az eu3-ba kb 2 hét alatt tanultam bele úgy, hogy easyn el tudtam vezetni egy közepesen erős országot, ez nem lenne szerintem 12 óra se.
  • kissssss
    eddig is volt ilyen az eu3-ban, csak rajta kelet hagyni a kurzort valamin és pár pillanat után ki is írta hogy hogy-s mint működnek a dolgok.

• AgabaHUN
    Én benne lennék, persze csak a teljes játékmechanika megtapasztalása után.
  • Hegi90
    egy save game hekknek én nagyon örülnék
  • Hegi90
    szerintem meg pont hogy végre átláthatóbb lett az egész, kézre áll minden, intuitívre lett megtervezve.

a kezdő játékosok is jobban átlátják így a dolgokat. ha valamit nem értek vagy segítség kellene, nyomok rá egy kérdőjelet és megmondja hogy mi ez, minek van rá hatása, illetve mikre van hatással.
  • McCartman
    Olvastam, hogy mindenki áradozott az új UI láttán.
    Nekem homlokegyenest ellentétes benyomásaim vannak pont.
    Az egész sokkal gyerekesebb lett ezekkel a hatalmas piktogrammokkal. Pl. diplo screenen is, sokkal szebb és professzionálisabb megjelenése volt EU3ban a szövegalapú információknak meg úgy en bloc az egész interfacenek mint ezekkel a dedós nagy színes ábrákkal.
  • Hegi90
  • Muki100
    Nem próbáltam de elvileg így lehet bármelyik országgal lenni:
    1) Pick one of playable nations, for example VEN (Venice). (And, for example, MOS (Muscowy) as playable one.)
    2) Go to \Europa Universalis IV Demo\common\countries
    3) Rename "Venice.txt" to "Muscowy.txt" and "Muscowy.txt" to "Venice.txt"
    4) Open \Europa Universalis IV Demo\common\country_tags\00_countries.txt
    5) Change tag allocation to VEN = "countries/Muscowy.txt" and MOS = "countries/Venice.txt"

Ha simán a bookmark fájlban átírtam a tageket nem működött.
  • Muki100
    Kint a demo steamen... első benyomás: Máramaros provincia feleannyi bevételt hoz mint a Shetland szigetek
  • HunAnFionn
    Üdv!

Mivel úgy tűnik, hogy a korábbi részekhez képest az EU IV-ben "játszhatóbb" lesz a többjátékos mód, megkérdezném: valakit érdekelne egy heti rendszerességgel működő multiplayer csapat indítása?
  • DasIsFuck
    Én azt rakatnám, bele, hogy minden ai által irányított ország mikor kezded a játékot sorsoljon ki magának egy fő csapásirányt...
    mondjuk a főbb országok kaphatnánakk egyedi dolgokat a kis államok meg culture groupra szabottakat.

pl Branderburg kisorsolná a gép enki, hogy a fő misszió megalakítani az egyesített német birodalamt és akkor a brandenburg ai ezen cél megvalósítása érdekébe csinálná elsődlegesen a dolgait, vagy egy olyat sorsolna ki a gép neki, hogy menj és kolonizáld amerikát és akkor e cél érdekébe csinálná a dolgait.. de ezek mind randomizálva lennének szal mindig random kapnának vmit az országok és így a sanbox mégjobb lenne a játékban..

a másik a német egyésg vagy japán egység, tehát elég szánalmas, hogy ezeket az ai az életben nem fogja megvalósítani, míg franciák szarrá blobolják magukat meg a lengyelek és litvánok..
  • kissssss
    -.-' eu4-röl van szó.
  • Muki100
    CK2-ben is van tatárjárás.
  • kissssss
    még jó hogy nem lessz benne tatár buli, valamit a ck3-nak is hagyni kell.
  • Muki100
    1444-1819(?)
  • Joker307
    Tudja valaki hogy pontosan mettől meddig fog tartani a játék? Gondolom megint nem nem lesz benne a tatár járás...
  • SuperGalaxy
    Fú, én azt rendesen lekéstem xd Nem tudjátok, hol lehet megnézni utólag?
  • McCartman
    EU 4 LIVE STREAM, ma este 8kor, itt