10049
Europa Universalis IV
  • Timakrisz
    ah basszus nagyon köszi, nem értettem mi a speckója :)
  • Lysandus
    Kell hozzá a Quest for the New World idea, és akkor tudsz felfedezőt (explorer) bérelni, ott ahol a tábornokokat is felfogadod. Az explorer egy speciális admirális, aki az ismeretlen vizeket is fel tudja fedezni. Plusz, ha az ismeretlen part mentén hajózik, akkor a part menti tartományok felfedezésére is van esélye. Tehát hajóhoz, flottához hozzárendelni, és fel-alá hajózgatni vele a part mentén.

A konkvisztádor pedig speciális tábornok, aki szintén tud felfedezni, csak a szárazföldön. Csapathoz kell rendelni, mint egy generalt.
  • Timakrisz
    Ah, köszi
  • browing
    Kell hozzá egy hajó meg egy explorer akivel már mehetsz terra incoizébe is.
    Felfedezőt ott tudsz "felfogadni" ahol kapitányt is.
  • Timakrisz
    Hogy fedezek fel? Ha próbálok rámenni, mindig Terra incoizé és nem engedi :(
  • Lysandus
    Fel kell fedezni. Mire te "meglátod" magától, csak úgy, az azt jelenti, hogy valaki más már 50 éve felfedezte. Tehát 50 év előnye van annak, aki felfedez.
  • Timakrisz
    Az hogy lehet, hogy egyes országok előbb fedeznek fel távoli kolonzálható tartományokat, mint én? Pl dopőlomacy techem nekem a legmagasabb, és expansion+exploration is, mégis mire megláttam egy kolonoizálható ausztrál vagy dél amerikai vagy nyugat amerikai teruletet, már a spanyolok/portugálok/franciák ott voltak :(
  • pocoksari
    sajna nem minden zöld az enyém...
  • pocoksari
    300év törökkel
  • pocoksari
    türelem, nem azt mondtam, hogy azonnal minden gondod megszűnik, hanem, hogy segít
  • Timakrisz
    Oké felépítettem, és ugyanúgy ott van a -50 :(
  • Timakrisz
    Ah, ebből nekem nem jött le, hogy azok az épületek leszedik :P
  • pocoksari
    250év törökkel
  • pocoksari
    1913, 1917
  • Timakrisz
    őőő hol ?:P
  • pocoksari
    már leírtam...
  • Timakrisz
    a nyavajás "sabotage reputation"'-t hogy tudom semlegesíteni?
  • pocoksari
    nem, kiküldöd és megvárod amíg végez, csak akkor csinálod úgy ahogy írtad ha sok a pénz, mert irgalmatlanul megnyomja a költséget ha limiten felüli kolóniát tartasz
  • Timakrisz
    Hogy éri meg kolonizálni? Rányomom, hogy kolonizal és egyből recal? és cswinálni az újat?
  • pocoksari
    nagy háború még nem volt a nyugatiakkal, lassan lesz mondjuk...elején török seregek jobbak is, mint a nyugatiak, de western vagyok már, igaz ez meg nem ad új egységeket, szóval nem western seregeket használok, majd lassan kiderül mire lesz elég a saját...
    kereskedelmet nem tudom...
  • Timakrisz
    csíter :P, a nyugati seregeket túlerővel verted be?vagy sikerült valahogy westernizálódni?
    a kereskedelmet(trade)Ű magyarázd már el légyszi, nem egészen értem hova érdemes küldözgetni a merchantokat, meg csak annyit értek, hogy a kereskedelmi útvonalak mentén trades épületet érdemes húzni, illetve a csomópontba
  • pocoksari
    200év törökkel
  • pocoksari
    nem
  • Timakrisz
    Észak amerikában nem érné meg jobban protekturátusokat létrehozni, mint elbaszni az energiát gyarmatokra akik úgy is félig onállósodnak?
  • pocoksari
    kizárt, mert theokrácia, csak királysággal játszom
  • pocoksari
    háááááát
  • heverő
    pocok, nem próbálnád meg a teutonokat? hard-on + ai bonus, nekem eddig (kétszer próbáltam) beletört a bicskám.
  • Timakrisz
    3 vazzalus kellett, hogy HRE császár legyek (illetve négy, mert 3:4 arány volt és kénytelen voltam fordítani) kellett 2 erős szövi, hogy az inváziókat megakadályozzam (aragon+savoy),+ 2 kisebb vazzall akiket mindig anexxálok... :S
    Na mind1, eléggé superior vagyok europában (hiába van koalíció ellenem, szétverem), bedaráltam az aztékokat, van egy Mexican Burgindia :) most azon agyalok merre tovább... valószínű afrika lesz+ bezúzom észak amerikát (úgy is átveszi a "Colonozálós államformát" bármit teszek... aztán spanyol+portugál és go dél amerika... közben az angolokat is elcsapkodom. Ha a végére marad időm talán még az otománokat is le tudom verni:)
  • barnetpowa
    Mire az a sok kapcsolat?
  • Timakrisz
    Még mindig nem megy ez a HRE crealas nekem, újrakezdtem Burgundiával, de a rohadékok csak úgy szavaznak rám ha betörök 3 electort vazzallusnak... utána meg hiába szabadítom fel a tartományokat, 90-100% nál tudok reformot váltani :(
    Colonizálás elfelejtve :( kénytelen vagyok kihasználni a zsoldosokat, mert folyamatosan jönnek ellenem. Technológiailag a legfejlettebb vagyok, szerencsére a csaták nagy részéből jól jövök ki. Az első 50 év volt nagyon kemény. Most azt csinálom, (mivel nincs jobb ötletem), hogy behódoltatom 1-1 háború után vazzalussá a kisebb ellenfeleket, és annexálom őket.
    Tudom, hogy túl sok a diplomáciai kapcsolat, de ha nem lenne akkor szívnék (nem értem hogy a fenébe csináltál múltkor olyan hamar HRE-t :( ).
    Ottománok terjeszkednek, de szerintem szanaszét verem őket szárazföldön, a tenger még nem érdekel... persze megint nem fogok nagyon Amerikában gyarmatizálni, de hát ez van.

101 év :)
  • pocoksari
    egyik se
    admin: expansion
    dipo: exploration
    mili: offensive

ahogyan van pontod
  • pocoksari
    törökökkel nekiálltam:
    100év
  • pocoksari
    szóval hátrány ha be van kapcsolva
  • pocoksari
    "You, the player, will never be given the lucky status."
    nem
  • Timakrisz
    A lucy nation nem csak a gépnek ad pluszt hanem neked is, franciák a 8 nemzet közé tartoznak akik kapnak, és ha megnézed a bónuszokat amit ad, hosszú távon rettenetes előnyt jelent.
  • Timakrisz
    Hmm szerintetek melyik Ideaval érdemes kezdeni? Diplomatic/economy/quantity?
  • Tuvok #1959
    Úgy nézem a kolonizálást is rendesen átalakították. A Portugáliával Dél-Amerikában kolonizált területeim Portugál-Braziliává váltak, és az ott állomásozó katonák is az övé lettek. Ezt meg lehet akadályozni valahogy ? Vagy ez egy vazallus ország kb ? Az adót onnan így nem is kapom meg ?
  • Tuvok #1958
    Kasztília jó szövetségesnek bizonyult, Aragóniával keveredett többször harcba, de azon kívül, hogy a flottáját kiütöttem nem sok dolgom akadt.
    Később a franciákkal is szövetkeztem, ugyanis neki Mo. volt szövetségese, és gondoltam javulhat a kapcsolat, ami igaz is lett, de Burgundia által/miatt a fél HRE-vel folyamatosan harcban voltam. Még ez se lett volna baj, csak Bohémiát támadva 28 stack hadsereg veszett oda az uralkodóval együtt, mert nem figyeltem, hogy hegyre fel, folyón át támadok. :D
    Szóval a franciákkal szerintem ne, meg ha nem követed el a bagatell hibákat amiket én szoktam, akkor végülis majdnem mindegy, mert messze a legerősebb vagy a környéken.
  • Timakrisz
    Melyik országokkal érdemes Ausztriával először szövetkezni?
  • pocoksari
    van hova, az biztos :D
    csatornának az az értelme, hogy egy rakat pénzt ráköltesz a semmire és ha azt akarod, hogy el is készüljön, akkor az eventek miatt beletolsz 2k monarchia pontot...egy akkor birodalom, amelyik elbírja a költségeit már nem egy flottával szaladgál, én egyszer sem mentem át a csatornán, szóval hülyeség az egész
    be lehet hódoltatni mással is a világot, én franciákkal kezdtem, de angolokkal, kasztíliával, ruszkikkal, lengyelekkel, magyarokkal, törökökkel, timuridákkal is erősen valószínű, hogy megoldható (nem sorolok fel mindenkit, de ezek ránézésre is elég potenciával rendelkeznek hozzá)