10049
Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Rajnai Palotagrófság :-)
  • kissssss
    :-D enye benye már megint az indiánokkal skalpolod szegény békés európai telepeseket.....
  • Tuvok #2195
    Tessék szépen a kezdőt segíteni, nem piszkutálni ! Örülök, hogy valami nagyhatalom nem tett el láb alól rögtön az elején :D

Szűk 80 év után messze jobban állok, mint gondoltam volna, 30 felett a bevétel, 80+ Barque és Caravel a keripontokon, már megcsinálhatnám Italy-t, csak akkor oda a Köztársaság :(
    A franciák eléggé közellenséggé váltak mostanában (látszik is), háborúzni kezdett az angolokkal, akik behívták Kasztíliát és Portugáliát, persze vesztett, mire a dögszagra jött Burgundia, a Palatinátus, Ausztria (aki több területet is visszaszerzett), és még sokan mások. Szerencsére még épp időben dobtam a gallokat, mint szövetségest.

• Lysandus
    Peched van, mert én is zseni vagyok! :-D Nézd meg az EU III topikban a Krík Szabad Állam játékomat! :-)

Egyébként attól függ, honnan indulsz. Én mondjuk a sziúkkal vagyok most, és ő elég messziről - a Nagy Tavakon túlról - indul, nyilván a keleti part felé. (A legenda szerint a szabadságharc bukása után az USÁ-ban turnézó Kossuth egyik előadását meghallgatta Ülő Bika is. (Ekkor már túl volt Little Big Hornon.) A beszéd után odament Kossuthhoz, és 100 ezer sziú harcost ígért neki segítségként, ha ismét harcba indulna a magyar szabadságért, ezért választottam a sziúkat. :-))))

Szóval már nem tudtam teljesen lezárni a partot, de ennek volt egy jó oldala is. Egyedül a franciák kötözködtek velem, de akkor meg befoglaltam egész Kozmopolita Mexikót, és hiába foglalta el egy vagy két tartományomat északkeleten (Micmac, stb), mindig volt annyi háborús pontom, hogy megússzam területi veszteség nélkül a békét. Mondjuk az ország nagy részét nem is látják a nyugatiak (nem fedezték fel) én meg nem vagyok hülye acsess-t adni nekik. :-)

Egyébként biztos csináltam pár hibát, de Észak-Amerika így is simán meglesz. Ha az időből futja Közép-Amerika is. De majd kezdek egy újat a cserokíkkal is.
  • pocoksari
    nagy spilernek tetszik lenni, toszkana kifejezetten eros foleg azt figyelembe veve, hogy elsore milyennek tunik...azert az nem albania valljuk be ;-)
    jok az ideak, magas az ado, nyugati, kicsik vannak korulotte mikozben az uralkodo bitangjo...italykent kap claimet es nem maradsz koztarsasag mikozben az olasz ideak is nagyon jok....
    de en lelepleztelek ★
  • pocoksari
    1796.hozzaszolasban
    korbe kell rakni a partot es igy nem fernek hozza a tobbiek...es igy nem is fogy az admin pont...zsenialis voltam mar akkoriban is
  • Lysandus
    De hosszadalmas ez a nyugatosodás egy észak-amerikai bennszülöttel. Ráment majdnem 100 évem. Ráadásul a gyarmati nemzeteket (Kozmopolita Mexikó, Angol Új Foundland, Kasztíliai Kanada csak admin pontokkal lehet bekebelezni. Nem tudom elengedtetni őket a békével, mint más vazallusokat, hogy aztán én tegyem vazallussá őket, majd nyomjak egy diploannexet, diplopontokból. Egyenként kell core-osítani őket, tonnánnyi adminponttal a békekötés után...
  • Joker307
    Amikor a magyarokkal játszom akkor rendszeresen megsinyli, de mindig ő keresi a bajt. Kb 50 év alatt akárhogy is probálkoznék mindig tönkre vágja a kapcsolatunkat, utána meg kénytelen vagyok tönkre vágni.
  • Tuvok #2187
    25 körül, ha az army és fleet is maxon van.

Az egész HRE kissé mérges lett egy időre, de alapból úgy kezdtünk, hogy rühelltük egymást a Pápaállammal, szóval a háború csak idő kérdése volt (ha jól rémlik egyébként a claim megszerzése után nem sokkal valaki csak behívott a balhéba, nem is én üzentem hadat).

Egyébként csak érdekességképp említem, hogy Ausztria leszállt a magas lóról, belekeveredett egy nagyon csúnya balhéba Dániával, aki hozta a franciákat, spanyolokat, Svájcot, több kis HRE-st, Bavaria-t, lengyeleket, meg még nemtom kiket és körberágták, illetve Tirol, Salzburg és Augsburg is független lett, Ausztria alig pár provinciából áll :D Majd teszek képet.
  • hitman1028
    purple phoenix arise mod
    lényege hogy bizáncból létrehozzuk a római birodalmat,mindenkinek csak ajánlani tudom
    http://www.kephost.com/image/6kG
  • Joker307
    Pápai állam elfoglalásáért jár levonás
  • Joker307
    Szép! :) Kereskedelemből mekkora a bevételed ?
  • Timakrisz
    Viszont majdnem annyi pont mint neked :)
  • Tuvok #2182
    Ha már kis országról volt szó, nem Albániával kínoztam magam, hanem Tuscany-val belekezdtem egy kereskedős játékba. Nem panaszkodhatom bő 50 év után. Trade idea 5 kereskedővel, 50-nél több Barque járja a keripontokat, és szép lassú türelmes diplovazallus terjeszkedés, épp függetlenné vált Korzika és Szardínia...

• pocoksari
    de pici
  • Timakrisz
    Akkor "triggelődik be" a harc a trónért, ha meghal az uralkodó örökös nélkül, addig nincs CB rá.
  • Joker307
    Az erőm meg lenne h kiverekedjem magamnak a trónt.
    Osztrákoknál most Regency van és rájuk nyomtam a Claimot,akkor most támadjam meg, vagy várjak valamire? Uralkodó nincs náluk. Régen lehet még a 3ban ugy rémlik h cassus bellit kaptam akkor ha claim throne aktiváltam.
  • hitman1028
    nekem meg van az új kieg,csak még nem tudom mennyire jó
  • Timakrisz
    Ha van egy ország akivel RM-ben vagy, és ÖRÖKÖS NÉLKÜL hal meg az uralkodó, és CLAIM THRONEZEL akkor 3 dolog van:
    1. rettenetesen sok reputációt vesztesz (és a többi olyannal is akik RM-ben vannak vele)
    2. vagy te öröklöd meg PUban és más indít háborút
    3. vagy más örökli meg és te háborúzol.
    Akkor érdemes benyomni, ha elég erős vagy megvívni egy örökösödési háborút, és mindenképpen szeretnéd a trónt.
    Amúgy a nemrég linkelt Ottomános játékomban "beszoptam", örökös nélkül halt meg az uralkodóm, és Jaipur vagy ki uralkodott felettem, de "kiverekedtem" magam a PUból ...
  • Joker307
    Magyarítás nincsen sajnos, elkezdték de lefújták.
  • ferinc
    Sziasztok!
    Van-e már rendes magyarosítás? esetleg valaki unalmába nem magyarosította le?(Crusader Kings 2-nél tapasztaltam ilyet) Ha valakinek van az küldje már el valahogy mert CK2-őt megértettem nagyjából magyarosítás nélkül is de a Europa Universalis 4 nekem 1 teljesen más játék :D sokkal bonyolultabb szerintem... Előre is köszönöm ha valakinek megvan írjon vagy vmi!
  • Joker307
    Játékban ausztria elég nagy, burgundiát is megörökölte. Ha sikerül personal uniba kerülnöm vele és 50 év után annektálom akkor az a rengeted terület mind core nélkül lesz, mert az akkor az azonnali halál kb...

Még mindig nem jelent meg rá cassus belli...
  • Cottonysum
    Ti megvettétek már a Res Publica kiegészítőt? :)
  • Joker307
    Ausztirára lett egy olyan lehetőségem hogy "claim throne" hívjak elő. Megnyomtam a dip oldalon az opciót, viszont nem jelent meg rá cassus bellim. Mikor jeleni meg vagy mit kell még érte tenni?
  • Timakrisz
    Ottomans 1.6 Hard 1821

Nem egy pocok, de kezdőtől nem rossz...szerintem :D Ottoman tech grouppal toltam végig, sok lúd disznót győz elve alapján :)
  • Timakrisz
    Írtam már: nekem hardon 1480-1510 közt. Mindenképpen érdemes, mert keletre nincs értelme elején terjeszkedni, mert nagyon csóró tartományok vannak :(
  • Joker307
    Westernizáció nektek mennyi idő alatt szokott összejönni Mo.val? Lemaradást csak 10es adm.techtől érdemes nem? Akkor már van 3 idea és missionárius erő is akkor nő ami a balkán miatt nem árt.
  • Tuvok #2168
    Ha nem háborúzok, egész apró államokkal is el szoktam lenni. Csak hát unalmas.
    Mondjuk az, hogy Burgundia harmad annyi regimenttel lecsapott a Tiroli hegyekről, az már szinte érdekes.
  • Timakrisz
    :) Albániával kezdj és ha túlélsz 1 évet akkor gratulálok :D
  • Tuvok #2166
    Heheee, 70 év alatt letöröltek a térképről Ausztriával, szerintem ez valami új rekord lehet :D
  • pocoksari
    20% base taxot el kell ernie es elfogadotta valik, ha idovel ez 10% ala csokken akkor ez elveszik
  • Joker307
    Az hogy egy kúltúra csatlakizik hozzád az mitől függ? Mert amikor elfoglalom a balkánt a görögök mindig becsatlakoznag de a szerb,román részlegre még egyszer nem volt példa. Előlehet segiteni valahogy?
  • pocoksari
    na pont ez az, hiaba van tibbszaz allam abbol egynel kell figyelni a jatekelmenyre megpedig a jatekis allamanal a gep gep ellen azonos feltetelekkel jatszik...itt az ember vs. gepet kell helyre rakni
  • pocoksari
    mar targyaltuk
  • Joker307
    Ez már lehet volt tárgyalva de Magyarországnak 1444-es időkbe miért nincs aranybányája? Úgy tudom hogy elég nagy termelés folyt itthon a középkorban.
  • kissssss
    csak azt felejted el hogy a játékban nem te vagy az egyedüli "játékos" :) a gépnek még saját maga ellen is játszania kell a százvalahány államalakulattal együtt.
  • Timakrisz
    1.6 alatt nem működik.
    Fölösleges elengedned horvátországot, foglald be velencét, meg 33 választófejedelemséget vazallusnak MIUTÁN westernizálódtál (skilltől függően 1480-1510) és emmyi. Érdemes Brandenburgot, a cseheket és palpatinékat... bár a viszony ausztriával erősen meg fog romlani.
  • Joker307
    Ha jól vettem ki azért mert horvátországgal túl nagynak számít és nem tud belépni a HRE be. A videóban látott technikákról mi a vélemény?
  • Joker307
    https://www.youtube.com/watch?v=ehKvta872sQ

Előzőleg azt akartam irni h HREhez hozzáadni a főváros tartományát.
  • Joker307
    Láttam egy videóit ahol mutatták hogy lehet gyorsan belépni a Hre be, jó viszony ausztriával, 195 felett, beépíttetni a fővárost. Ez oké de minek engedte szabadon horvátországot?