Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- bajor és cseh esetleg extra német lovagrend szövi (utóbbi hamar visszaüt)
- osztrákokkal béke esélytelen
- claim gyártás krain, stb jó goldos területeken és ha háborúba sodródsz vele akkor csehek-bajorok jönnek ám😊 (de kegyeteln manpower veszteség lehet/lesz az elsõ pár háború) koalíciót még érdemes lehet osztákokra tolni.
-Késõbb szövi franciákkal és senki sem fog cseszegetni (eddig ez az én tapasztalatom)
Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html
Nekem nagyon bejött a játék, tegnap reggel 6-kor néztem fel az órára h lehet késõ van már egy picit 😄
Brandenburgot kezdtem el (a magyarok mellett persze, de a mogyorókkal még küzdök). Kicsit lassan lendültem bele. Polák és szász szövetséget kötöttem. A cél Germany létrehozása lett, amihez egy halom területet core-ra kell tenni. Egy hibát rögtön elkövettem: Meckleburgot nem annektáltam, hanem vassalizáltam. A foglalások meglehetõsen jól mentek, megúsztam minden nagyobb háborút, és egy dánok elleni gyõzelemmel Lübeck is hozzám került. Itt kaptam egy parasztháborút, ami alatt, ha megtámadnak elég csúnyán végeztem volna de hálistennek csak a parasztokat kellett üssem bár elég sokba került pénzben és fejlõdés lassulásban is. Már csak Nünberg hiányzott, illetve a szászok békés annektálása + Meckleburg, és itt kihaltak a Hohenzollerok. Bumm kaptam egy Jagello királyt iszonyat statokkal egy mégiszonyatosabb örökössel és 0 legacyval + terjedõ reformációval és protestánsokkal. A szász annekció könnyen ment mert velük +200 lehet az improved relations, de Mackleburgnál ez max 100 lehetett és volt elég minuszom aggreszióért meg unlawfull területek miatt, így sok évbe telett míg meglett a békés annexióhoz szükséges +190 pont velük. Betámadni nem mertem õket, mert a vassalizálás megszüntetése azonnali -100 prestigezsel járt volna többek közt. A lényeg, hogy meglett a német birodalom, mondjuk erõsen katolizálva, ami annyira nem történelemhû, de kezelnem kellett a lázadásokat. Közben a magyarok és a svédek kikönyörögtek egy egy szövetségi szerzõdést. Jelenleg Ausztria felszámolása folyik és a francia határ felé való terjeszkedés. Kiváncsi leszek mint bírnak a franciák mert jelenleg 3x erõsebbek nálam hadügyileg, a másik ilyen erõs nép meg az orosz😊
A magyaroknál meg Hunyadi János iszonyat jó hadvezér 😊 Kicsit elrontottam a diplomáciát és a nyakamba kaptam az osztrákokat a lengyelekkel, litvániával és még 4 kisebb állammal együtt. Mintegy 90 ezer katonát a 17 ezres seregem ellen. Hunyadi megállt a Máramarosban és a nekiesõ 37 ezres vegyes sereget szó szerint kiírtotta. Ezer embere maradt a 37 ezerbõl a támadónak, míg nekem 10 ezer, furcsamód mégis engem hozott ki vesztesnek, de így bármikor szívesen veszítek 😄 Végül azért gyõzött a túlerõ (elfogyott a manpower), de a kezdeti igényeik miszerint Sopron és Pozsony az osztrákoké, Máramaros pedig a lengyeleké lement annyira, hogy csak Sopront vitték az osztrákok. Szóval egy remek hadvezért kapunk az elején csak a régenség miatt nem indíthatunk háborút. Bocs h ilyen hosszú lett, de remélem meghozza pár ember kedvét a játékhoz.
Közeleg a tél. Bizony.
Hogy tetszik? 😄
Közeleg a tél. Bizony.
<#nevetes1>#nevetes1>
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
de lásd milyen vagyok, segítek: 80-20 arányban gyalog lovas hogy ne legyenek túl drágák, rájuk az ingyenes leader és ennyi. a többit úgyse befolyásolhatod.
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
szóval a kérdésem a következõ: kinek,milyen stratégia jött be a seregek összeállításával kapcsolatban?
mi a bevállt stragégia
1.) offenzívára
2.) védekezésre
Saved gamesnél nézem a térképet hogy állok a többiekhez képest, és nekem van 9 ideám, az összes többi országnak 1, franciáknak 2.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
(Közben háborúztam egyet nem war leaderként Ausztriával, és az aktuális war leader adott nekem egy területet az általa kötött békében! Na ilyet se láttam az EU3-ban! 😄)
Közeleg a tél. Bizony.
-A területeid egy trade központhoz tartoznak, és ott keletkezik bevétel.
-a trade központok között áramlás zajlik egy adott irányba, ami bizonyos trade node-ok esetében maximalizálja a bevételt (Velence)
-A kereskedõd bevételt csak abból a tradebõl tud elhozni, ahová a fõvárosod is tartozik - de elterelni bárhonnan lehet (áramlási irányt kell a te javadra fordítani, (arra menjen az áramlat, ahol te kereskedsz) lehetõleg egy nagy értékû áramlatot kell kialakítani.
-A trade powert növeli (mennyire tudod irányítani, maximalizálni a részesedésed egy terület bevételébõl) a tradehez tartozó területeid száma, kereskedõ hajóid száma (építhetõ-küldhetõ), a kereskedõ figurád által küldött trade power, meg a területeidre építhetõ fejlesztések is adnak trade powert.
-Vannak az áramlási nyilak két node között, ha ezek teljesen a te területeden haladnak, és van kereskedõd a kiindulási helyükön, akkor a nyilon lévõ "gombot" használva lehet terelni a trade-et a kívánt irányba.
Eddig ennyi jött át nekem. Magyarországgal szopás, mert, nincs saját trade node, 3 tradezone van... így sok dolgot még nem tapasztaltam meg. Mert terelni sem lehet érdemben a kereskedelmet, mert alig érinti az országot.
Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html
Közeleg a tél. Bizony.
Nagy rajongója voltam az elõzõ résznek, úgyhogy már mikor az elsõ hírek kiszivárogtak a játék fejlesztésérõl, majd kiugrottam a bõrömbõl. És mit ne mondjak, nem kellett csalódnom! Fantasztikus lett a játék; szerintem nehezebb, mint az elõzõ volt, de nem is baj, remek érzés megélni, ahogy az egyes hullámvölgyekbõl kivezetheted az országodat 😄
Kezdésként valami könnyût akartam kipróbálni, így a franciákra esett a választásom, mert ott sokat lehet tengeren/földön háborúzni, meg gyarmatosítani is. Az elsõ háborúban befoglaltam az angoloktól a kontinentális területeiket (kivéve Calaist-mert attól elválasztottak a burgundiak). Aztán elkezdtem a vazallusaimat beannexelni. Alig jutottam el az elsõig, az angolok egy nagy koalíciót vezetve minden oldalról rám rontottak, és kénytelen voltam egy Trianon-szintû békét elfogadni; vissza kellett adnom minden területemet, amit az imént elfoglaltam, és a vazallusaimról is lemondattak. Gondoltam, nem töltöm vissza, inkább kikászálódok a gödörbõl. Alapos hadsereg-, és gazdaság-újjászervezés után nekirontottam korábbi vazallusaimnak, akiknek a területeire volt core-om, és így büntetlenül leigázhattam õket. Kaptam egy eventet 1470 körül, ami felosztotta Burgundiát köztem és az osztrákok között, így negyedével megnõtt a területem. Ez jól is jött, mert új háborúk következtek, és egy nagy koalíció, ezúttal az osztrákokkal az élen, megint meghátrálásra kényszerített, teljes területemet megszállták, de végül sikerült egy kis... khm... ügyeskedéssel békét kötnöm, úgy, hogy csak egy-két területem lett oda. Az országom azonban instabil volt, körülöttem zajlottak a háborúk, nem egybe én is belekavarodtam. Jöttek az '500-as évek, a reformáció, de a francia föld még mindig nem volt egységes, és egy ex-vazallusom még mindig életben volt, ráadásul az egyik ellenem szervezõdött koalícióban. Aztán a szövetség szétesett, angolok hadba keveredtek az Ibérián domináló aragónokkal, úgyhogy én szépen elfoglaltam Burbonnaist. Már csak a kezdeti angol terkák maradtak, amik ugye két darabban vannak szétszórva. A déli csomót (Gascogne, meg még valami) elfoglalták az aragónok, az északi provinciák fele pedig egy patrióta-lázadás következtében visszakerült hozzám, a másik része azonban töretlenül angol maradt. Újjászerveztem a seregeimet, és elég erõsnek éreztem magam, hogy megtámadjam Aragóniát, és azt a két déli cuccot is visszacsatoljam. Sajnos azonban hívták Kasztíliát és Portugáliát, és totális vereséget mértek rám, majd sarcként elvették a teljes kincstárat. Aztán bekaptam egy parasztháborút, aminek köszönhetõen egy évtizedig küzdhettem a lázadók ellen a túlélésért, és sajnos sokuknak el is kellett, hogy fogadjam a követelését, de területet nem vesztettem, és a zûrzavar közepette (igaz nagy adósságok árán), de sikerült fenntartanom a gazdasági növekedést is, és felállítanom egy szedett-vedett hadsereget, amivel kordában tudtam tartani az eseményeket. A hülye angolok azonban ismét betámadtak. Ez vicces volt, mert egy sereget tettek partra, de mikor 30k-val ellene meneteltem, visszamenekült a hajóra. Többé nyomát se láttam xD.
Ennek a kalandnak az lett az eredménye, hogy vígan visszafoglaltam a megmaradt angol területeket. Aztán tizenhárom évnyi csatározás után vége lett a parasztháborúnak, visszaállítottam hármasra a stabilitást, és eltüntettem az utolsó fekete foltokat is a francia térképrõl. Még néhány év, és a seregem ismét a legnagyobb volt a világon (na jó, talán az oszmánok megelõztek, de az most mindegy). Nagy örömömre Aragónia és szövetségesei megint valahol messze háborúztak, így egy villámgyors háborúval visszaszereztem a jogos földjeimet.
Többször megfordult a fejemben a játék során, hogy visszatöltök, mert egy-egy hatalmas vereséget szenvedtem, de rájöttem, hogy sokkal izgalmasabb az egész, ha hagyom, hogy a történelem kivezessen a mélypontokról. Imádom az EU4-et, alig várom, hogy menjek vissza játszani 😄
Közeleg a tél. Bizony.
"“The Hungarian People shall never rest, never! Until the Ottoman Turks have been driven from Europe for all time or until 31 December 1820. Whichever comes first.” Janos Hunyadi, 11 November 1441
"
Tervezem hogy ezeket a büdös osztrákokat letolom a térképrõl, úgy hogy még a kultúrájukat is kiirtom, szépen betelepítek mindenhova Magyarokat a területeikre!
volt egy próbajátékom timuridákkal...megpróbáltam figyelmen kívül hagyni az overex.-t...nem lehet 😊
Modolás topikot nem akar valaki nyitni aki tudja hogyan kell?
Nincs a jutúbon esetleg olyan "let's play" videó, ahol jó játékos játszik és magyaráz?
Hunyadi László nem volt király, hiszen lefejezték, úgy meg elég nehéz uralkodni. Nagy lett volna az országban a fejetlenség 😊
a franciákkal próbálkoztam kicsit...elég gyorsan megutáltak, koalícióban a portugál, spanyol, aragón, osztrák (burgundi terkával kiegészülve császárként), angol, velence, lengyel meg egy tucat kisebb...párszor összepakoltam õket tengeren és vizen egyaránt...szóval megállapítottam, hogy nem a gép hanem a szabály miatt nem fog menni...
?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?
Van olyan aki szokott multiba is játszani? Össze kéne hozni egy csapatot akikkel alkalomadtán összejönnénk és játszanánk egy két órát, mert random emberekkel nem sok értelme van.