Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

én pl. most franciákkal maradok le techben 😊
az admint elviszi, hogy corrá tegyem a terkákat, a dipót pedig a béke...egyedül a katonai áll jól, ezért katonai ideát választottam...

Akkor menyél CS-zni
LeWyTy
De én utálok minden szöveget kibogarászni és kiírni a fordítóba... akkor inkább csak nyomkodom a gombot.

?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?

Valaki nem vágja hogy tudnám bebiztosítani az uralkodómat legalább 40 50 évre? Modolási ötletek is jöhetnek
én sem de ha elég türelmes vagy és használod a google fordítót akkor nem lehet baj. Ha gondolod és elmúltál 18 vegyél fel skypra és kitárgyaljuk a témát.(ez esetben írj egy privát üzenetet
LeWyTy
Oksa... a legnagyobb problémám hogy nem tudok jól angol<#idiota>

?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?

Ajánlom, hogy legelõször kezdj valamelyik bennszülött néppel.
Én az irokez ekkel tanulgattam. Az egésznek tutorial hangulata van. Van 2 nép rajtad kívül és körben a nagy felfedezetlen pusztaság.
Baromi unalmas lenne, ha elejétõl végéig a történelmet kellene lépésrõl lépésre ismételned - mondjuk tanértéke lenne, de akkor nem játéknak hívnák 😊
Elõször játszd végig mindegyik tutorialt, aztán olvasd el a guide-et. Akkor már tudni fogod, mi merre hány méter, a többi meg tapasztalattal jön 😉
szabii98
Õ egy híresebb videós, és a linknél található az õ let's play-e, bár angol nyelvû. Aragóniával játszik és elég sokáig eljutott, talán tud segíteni ha belenézel 😊

I met God. She's black

LeWyTy
Kár hogy semmit nem értek benne... az egységek készítésén kívül nem sok mindent értek....
Politika,szövetségek,kereskedés,meg a kismillió minden ami van... hiába csináltam végig a tutorial 10x nem értem meg 😄

DasIsFuck
így van, kitûzöl valamilyen célt magadnak és megpróbálod elérni.
nagyjából ez a lényeg.

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"

LeWyTy
De azon kívül hogy rohadtul nem értem... ebben mit is kell csinálni?
Végigjátszani a történelmet?
Meg is lehet változtatni?
Pl a magyarokkal felfedezhetem amerikát?
Elfoglalhatom japánt?

Akkor Gondolom meg kell várnom mire Ladislau(aki Hunyadi László szerintem), elpatkol és Mátyás kerül a trónra, akinek a képességei még az apjánál is jobbak(de az 1,2,1-es Ladislau ül a trónon>.<😉.
Az Administration, Diplomatic és Military pontokat az uralkodó, a tanácsadók és események befolyásolják.
Elõre pörgeted az idõt a koronázása napjáig és úgy kezdesz.
Én mondjuk saját uralkodó nemzetséget is csináltam magamnak
Hogyan lehet a fejlesztési pont limitet növelni? Illetve mitõl függ?
Tudja valaki, hogyan keülhet minél hamarabb trónra Mátyás, ha meghal Hunyadi János és Ladislau Postomous kerül elõször utána a trónra és Mátyás lesz az utódja?
0/0/5ös második bizánci uralkodó, ez komoly? :S 😄
Ha már technológia. Az EU4-ben az ideiglenes tech máluszt tök könnyû kijátszani.

Az EU3-ban ugye voltak a csúszkák, és ha kaptál egy negatív tech módosítót, az mindenképp korlátozta a fejlõdésedet, hiszen a kapacitás nagy részét minden ország a tech fejlesztésre nyomta (kivéve, aki jó sok pénzt és óriási inflációt akart felhalmozni, de ugyebár ez nem volt egy jó ötlet). Így napról napra elveszett valamennyi a tech fejlõdésbõl.

Az EU4-ben viszont a fejlesztés egyik pillanatról a másikra történik. Kit érdekel, ha három évig -10% van a fejlõdésre - majd fejlesztesz negyedik évben. Addig pedig gyûjtöd a monarch pontokat; ha meg már közel lenne a limithez, csinálsz vele valami más hasznosat, pl. parancsnokot toborzol, stabilitást növelsz és így tovább. <#beka3>
Viccelsz? Az EU3 és EU4 techjeiben csak annyi a hasonlóság, hogy mindegyik 3-ról (EU3 ottók 5-rõl) indul, illetve a nevek és a bónuszok, amit adnak. De a szisztéma teljesen más lett.
másik gépen
majd ezen is lesz, reméljük 😊

DasIsFuck
hogy mi azt nem tudom, de az kikövetkeztethetõ, hogy ha az easternél,nomádnál van míg a westernél nincs így kivehetõ h valami negatív módosító.
és ugye az ottomán tech-be nincs.

az eu4 mivel nincs meg nem tudom, de én úgy halottam h a tech-ekhez nem nagyon nyúltaka 3-hoz képest.
lehet jobban beleszámít de az alap gondolom ugyan az mint a 3-ba van.

Hát én Mátyás Királyt kicsit megerõsítettem és vele szoktam kezdeni szóval ezzel behozom a méltatlan hátrányt
De igen utána elég random. És mivel az ai megkapja a történelmi adatok szerinti tápot így csak mélyül a hátrány. De akinek nem tetszik irány vissza az age of empires méltán nagy de letûnt korszakába
Mi a nyavalya az a slow_limit? A többit vágom.

EU4-ben változott a helyzet a 3-hoz képest. Elsõsorban azzal, hogy az uralkodók értékei nagyon sokat számítanak a techben is. Az meg, hogy milyen uralkodót kapsz, gondolom elég random dolog.
valaki ismer modolással foglalkozó fórumot vagy oldalt? csak mert én nem találom
Ezért cheteltem szarrá magyarországot
3ban sem volt sétagalopp, de pont ez a jó benne. 😄 <#nevetes1>
Keresztes hadjárathoz hogy tudok csatlakozni?
magyarokkal vagyok 1457ben és a pápa meghirdette a háborút az oszmánok ellen, de nem tudok ellenük háborút indítani, mert nem találom a keresztes hadjárat casus bellit.
szabii98
EU3ban behuztad a mappot? azigen. van kep?😮

I met God. She's black

DasIsFuck
eu3-ból.
ottoman = {
modifier = 0.80
start_level = 5
cav_to_inf_ratio = 0.5

eastern = {
modifier = 0.85
start_level = 3
cav_to_inf_ratio = 0.6
slow_limit = 6

western = {
modifier = 1.0
start_level = 3
cav_to_inf_ratio = 0.5

nomad_group = {
modifier = 0.1
start_level = 3
cav_to_inf_ratio = 1.0
slow_limit = 6

a technológiákhoz ennyi van kódolva, amibõl látszik, hogy az easternen van lassítás míg az ottománoknál nincs.
tekintettel arra, hogy a western annyiiban jobb csak h a módosítója nagyobb.(valszeg eu4-be kb ugyan ez van)

a history fájloknál is csak az adott kezdõdátum uniói,háborúi és egyéb dolgai vannak kódolva, de az h mi fog csinálni az ai az nincs.

azért esik szét a játék késõbbi szakaszában mert akkor már akkora a tech különbség a nyugatiak és a magyarok között h onnan már lehetetlen tartani+nincs is olyan nagy manpowere az orzságnak és ha erre rávesszük azt h az ai játéka korántsem olyan hatásos mint azt egy ember csinálná így az olyan helyzteket nem is tudja megoldani.

DasIsFuck
leginkább a hivatalos fórum mod szekcióját ajánlom, ha szeretnél pár dolgot változtatni a játékon belül.

Van egy olyan gyanúm, hogy lesz benne részed. <#eplus2>
Kösz, szeretem a kihívásokat. 😊
sok szerencsét 😊

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Én is kezdek egyet Bizánccal, a régi idõk emlékére, aztán meglátjuk mi sül ki belõle.
hmmm...így elsõre nem hiszem, hogy sikerülhet...de pár hónap múlva amikor überpro leszek kiderül...egyértelmûen az lesz a célom, hogy behúzzam a teljes térképet...eu3-ban is sikerült, itt is megoldom valahogyan 😊

Nem a muszlimra, hanem az ottománokra gondoltam, bocs. Ottoman tech group, ugyanannyi málusz, mint az easternnél (asszem +20%). Ebben is kódolva van a késõbbi lemaradásuk. A katonai egységeket nem néztem még meg, de szinte biztos vagyok benne, hogy a koraiak erõsek. A késõbbieket meg nehezen érik el a tech lemaradás miatt.

A lassítás alatt nem tudom, mit értesz. Tudtommal az EU3-ban is ugyanakkora volt az ottomán és a "keleti" (eastern) lemaradás a technológiában, leszámítva, hogy az ottók magasabbról indultak, asszem 5-rõl.

Az AI teljes randomitását megkérdõjelezném. Pl. követik a küldetéseket. Az eventek meg szinte minden országnál mások. Ezen kívül pl. Magyarországgal játszva tudtommal mindenkinek az az érzése, hogy Ausztria mindenképpen megtámadja Magyarországot, a törökök mindenképpen igyekeznek megszerezni a balkáni államokat és így tovább. Bár lehet, hogy ezek a küldetésekben vannak benne. Plusz: biztos vagyok benne, hogy az is szerepet játszik a cselekményben, hogy melyik ország mennyire van ellenséges viszonyban a másikkal. Lényeg a lényeg, igyekeztek úgy összehozni az EU4-et, hogy 100-200-300 év múlva hellyel-közzel hasonló erõviszonyok legyenek, mint a valóságban. Nyilván minél messzebb haladunk az idõben, annál nagyobb lesz az eltérés, meg aztán ott van a játékos ténykedése is.

A bukott mentésemben a végére, kb. a 16. század közepére ugyebár az országom lényegében összeomlott (ez lehet az én hibám is <#nyes>), a törökök szépen terjeszkedtek a balkánon, a franciák megerõsödtek, ahogy a lengyelek is. Moszkva hatalmas területeket szerzett. Kb. ennyi lényeges változást érzékeltem. A nagy furcsaság csak annyi volt, hogy Anglia csúnyán megszívta a skótok révén, és technológiában is lemaradt. Az EU3-ban ekkorra már szinte minden borult volna, még ha nem is csinálok érdemlegeset.
Én a játék kezdetekor a csehekkel léptem szövire, az osztrák viszonyt akartam építeni (mivel ezt választottam elsõ missziónak), ill. a lengyeleket szemeltem ki célpontnak és jelöltem riválisnak. Na, ebbõl kb. semmi nem jött össze. A Habsburgok, ill. Magyarország mint osztrák rivális miatt a viszonyom sosem ment 100 fölé, igazából az 50-et sem érte el (folyamatos border tension, rival, stb.). A csehek az osztrák támadáskor elárultak, korábban a lengyel csatában meg nem hívhattam õket, mert engem is a Teutonok hívtak segíteni. A lengyeleket meg nem tudtam kettesben a teutonokkal leverni, mert utóbbiakat közben Dánia (és vele persze a skandinávok) tizedelték meg, egyedül meg nem volt erõm Lengyelo.+Litvánia+Moldávia ellen. White peace, utána támadtak a HREmperor osztrákok, akikkel elvileg a jó viszonyt kellett volna ápolni... Bukás, Horvátország kiszakad, lázadások, játék abbahagy.

Apropó, cascading alliance van a 4-ben is? De utáltam...
Akkor valamit félreértettél... Két külön dologról írtam, vesszõvel elválasztva, a másodikban gondolatjelek közé foglalt példákkal.

"pár évtized alatt világhatalom bármelyik kis európai egyprovinciás Csóringerlandbõl, <-VESSZÕ
országok - Cseh-, Lengyel-, stb. - kígyózó terjeszkedése nomád területeken ésatöbbi"
Taníts mester!
Vagy linkelj valami jó oldalt pls
DasIsFuck
nem azért de semmi ilyen nincs a muszlim tech grouphoz csatolva.
pl eu3-ba a muszlim group kisseb módosítóval rendelkezik, de nincs rajta lassítás ellentétbe az easternel amin van egy ilyen kód.

vannak eventek amik történelemhez vannak kötve, de a játékmenet az sandbox és random h épp mit csinál az ai.
Pont ez a lényege.

az adott kezdõ pontok meg azért számítanak mert ha épp van 1-2 vazallusa az országnak vagy perszonáluniója,jó provinciája teljesen más felállás és balansz van.

Hivatalos bolt/digitális forgalmazók Brazíliában,ez digitális kiadás,tehát kulcsot veszel amit Steamen aktiválsz.Azaz nulla.
Hegi90
bajorokkal, csehekkel, vagy velencével érdemes játék kezdetekor egybõl szövetségre lépni, utána nyomatni a claimet lengyelekre/valamelyik balkán nemzetre, másik diplomatával meg osztrák kapcsolatot javítani.
Sajnos a lengyelek elõbb utóbb mindenképp meg fognak támadni, az osztrákokról nem is beszélve.
Annyiban segít most a játék, hogy nagyon durva warscore-orkat lehet kapni már a legkisebb csatákért is. Pl 0.9%-ot kapsz már akkor is, ha 1k-s sereget kinyírsz. A csapatmozgásokra figyelve ezt könnyen elõnyödre tudod fordítani, fõleg azoknál a nemzeteknél, ahol kurva sok a manpower (Emperor, Lengyelo., törökök). Másrészt a 3. résszel ellentétben itt jobban megéri offenzívre és qualityre építkezni.

Vazallusokat és nem-core tartományokat nem éri meg tartani.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Hegi90
és onnan mennyi a szállítás?

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Hegi90
lol azért elég erõs túlzás cseheket meg lengyeleket csóringerlandnek nevezni <#idiota>

Én is belefolytam Hunyadi János régensünkkel és a Magyar Királyi Fösereggel(hosszú ékezet híján), 4lovas 16 gyalogos ezreddel, a Bohémia Lengyel unió(Litvánia, Mazóvia és még vmi kicsi vazallus) közötti háborúba Breslauért.
Érdekes hogy ahogy rögtön, és még jó párszor Krakkót, a kereskedelmi központjukat kezdtem ostromolni, az egyesített seregükkel mindent hátrahagyva nekem jöttek.
És bár Hunyadi kora legjobb hadvezére volt(talán Montecuccoli volt nagyobb), váltakozó sikerrel folytak a csaták, hát persze hogy visszaverik a sereget ha már elõtte kimerült.
De ha kezd nagyon kimerülni az ország, diplomáciai pontokkal csökkentheted 0-ra, így a sereg morálja egyenesbe jön, a lázongások lecsillapodnak stb.
Viszont elköltöttem a diplomácia techre szánt pontokat, dehát dokkot minek építeni egyetlen kikötõre, marketplace-ek(+1 trading power) helyett majd courthouse-okat(+20% tax modifier) építek a 4. szintû admin technológia kifejlesztésével.
Nuuvemen máris akciós a játék
EU IV Ez kb 5000 forint.
Az extreme edition 6k.
Valóban, sokkal nehezebb, de reálisabb is lett a játék. Nekem így bejön 😊 Mondjuk kicsit erõsnek tartom a tech fejlõdés (meg úgy általában minden) uralkodói képességhez kötését, talán átestek a paci túlfelére. De még mindig jobb, mint ami a háromban volt (pár évtized alatt világhatalom bármelyik kis európai egyprovinciás Csóringerlandbõl, országok - Cseh-, Lengyel-, stb. - kígyózó terjeszkedése nomád területeken ésatöbbi). Aki itt gyengébb országból akar bivalyerõset, tényleg fel kell kötnie az alsót 😊

Minimális EU4 (és elég jó EU3) tudással elsõ játékom kudarcba fulladt. A lengyelek ellen nem volt elég katonai erõm, villámgyorsan fogyott a manpower - erre a négyben külön figyelni kell, mert rohadt lassan tölt újra. A revoltriskrõl nem is beszélve, ami meg gyorsan nõ. Szóval az osztrák sógorok is betámadták totál kimerült országomat (mivel claimet szereztek Sopronra), gyorsan white peace a lengyel-litván-moldován szövetséggel. Volt egy-két csata, ami pont elég volt arra, hogy belássam: buktunk. De a Habsburgok nem érték be Sopronnal, ellenben nagyon tetszett volna nekik, ha Horvátországot elengedem. Legyen úgy. Viszont ekkorra már annyi volt a revoltrisk és a lázadás, hogy a 4-esre legyengült seregemmel nem tudtam vele mit kezdeni.

Kész, vége, jöhet az újabb játék, némi tapasztalattal felvértezve 😊 Asszem, átnézem a guide-ot is, nem árthat meg 😊
Na ha ebben a játékban letarolod a teljes térképet akkor templomot építek neked😊
en is most kezdem tanulni...pontosabban a ck2-t elfelejteni es xvisszarazodni az eu kornyezetebe...ahogy nezem ezek a koaliciok es a keves manpowet elegge behatarolja a lehetosegekez...