Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
az admint elviszi, hogy corrá tegyem a terkákat, a dipót pedig a béke...egyedül a katonai áll jól, ezért katonai ideát választottam...
?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?
?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?
Én az irokez ekkel tanulgattam. Az egésznek tutorial hangulata van. Van 2 nép rajtad kívül és körben a nagy felfedezetlen pusztaság.
I met God. She's black
Politika,szövetségek,kereskedés,meg a kismillió minden ami van... hiába csináltam végig a tutorial 10x nem értem meg 😄
nagyjából ez a lényeg.
"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"
Végigjátszani a történelmet?
Meg is lehet változtatni?
Pl a magyarokkal felfedezhetem amerikát?
Elfoglalhatom japánt?
Az Administration, Diplomatic és Military pontokat az uralkodó, a tanácsadók és események befolyásolják.
Én mondjuk saját uralkodó nemzetséget is csináltam magamnak
Az EU3-ban ugye voltak a csúszkák, és ha kaptál egy negatív tech módosítót, az mindenképp korlátozta a fejlõdésedet, hiszen a kapacitás nagy részét minden ország a tech fejlesztésre nyomta (kivéve, aki jó sok pénzt és óriási inflációt akart felhalmozni, de ugyebár ez nem volt egy jó ötlet). Így napról napra elveszett valamennyi a tech fejlõdésbõl.
Az EU4-ben viszont a fejlesztés egyik pillanatról a másikra történik. Kit érdekel, ha három évig -10% van a fejlõdésre - majd fejlesztesz negyedik évben. Addig pedig gyûjtöd a monarch pontokat; ha meg már közel lenne a limithez, csinálsz vele valami más hasznosat, pl. parancsnokot toborzol, stabilitást növelsz és így tovább. <#beka3>#beka3>
majd ezen is lesz, reméljük 😊
és ugye az ottomán tech-be nincs.
az eu4 mivel nincs meg nem tudom, de én úgy halottam h a tech-ekhez nem nagyon nyúltaka 3-hoz képest.
lehet jobban beleszámít de az alap gondolom ugyan az mint a 3-ba van.
De igen utána elég random. És mivel az ai megkapja a történelmi adatok szerinti tápot így csak mélyül a hátrány. De akinek nem tetszik irány vissza az age of empires méltán nagy de letûnt korszakába
EU4-ben változott a helyzet a 3-hoz képest. Elsõsorban azzal, hogy az uralkodók értékei nagyon sokat számítanak a techben is. Az meg, hogy milyen uralkodót kapsz, gondolom elég random dolog.
magyarokkal vagyok 1457ben és a pápa meghirdette a háborút az oszmánok ellen, de nem tudok ellenük háborút indítani, mert nem találom a keresztes hadjárat casus bellit.
ottoman = {
modifier = 0.80
start_level = 5
cav_to_inf_ratio = 0.5
eastern = {
modifier = 0.85
start_level = 3
cav_to_inf_ratio = 0.6
slow_limit = 6
western = {
modifier = 1.0
start_level = 3
cav_to_inf_ratio = 0.5
nomad_group = {
modifier = 0.1
start_level = 3
cav_to_inf_ratio = 1.0
slow_limit = 6
a technológiákhoz ennyi van kódolva, amibõl látszik, hogy az easternen van lassítás míg az ottománoknál nincs.
tekintettel arra, hogy a western annyiiban jobb csak h a módosítója nagyobb.(valszeg eu4-be kb ugyan ez van)
a history fájloknál is csak az adott kezdõdátum uniói,háborúi és egyéb dolgai vannak kódolva, de az h mi fog csinálni az ai az nincs.
azért esik szét a játék késõbbi szakaszában mert akkor már akkora a tech különbség a nyugatiak és a magyarok között h onnan már lehetetlen tartani+nincs is olyan nagy manpowere az orzságnak és ha erre rávesszük azt h az ai játéka korántsem olyan hatásos mint azt egy ember csinálná így az olyan helyzteket nem is tudja megoldani.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
A lassítás alatt nem tudom, mit értesz. Tudtommal az EU3-ban is ugyanakkora volt az ottomán és a "keleti" (eastern) lemaradás a technológiában, leszámítva, hogy az ottók magasabbról indultak, asszem 5-rõl.
Az AI teljes randomitását megkérdõjelezném. Pl. követik a küldetéseket. Az eventek meg szinte minden országnál mások. Ezen kívül pl. Magyarországgal játszva tudtommal mindenkinek az az érzése, hogy Ausztria mindenképpen megtámadja Magyarországot, a törökök mindenképpen igyekeznek megszerezni a balkáni államokat és így tovább. Bár lehet, hogy ezek a küldetésekben vannak benne. Plusz: biztos vagyok benne, hogy az is szerepet játszik a cselekményben, hogy melyik ország mennyire van ellenséges viszonyban a másikkal. Lényeg a lényeg, igyekeztek úgy összehozni az EU4-et, hogy 100-200-300 év múlva hellyel-közzel hasonló erõviszonyok legyenek, mint a valóságban. Nyilván minél messzebb haladunk az idõben, annál nagyobb lesz az eltérés, meg aztán ott van a játékos ténykedése is.
A bukott mentésemben a végére, kb. a 16. század közepére ugyebár az országom lényegében összeomlott (ez lehet az én hibám is <#nyes>#nyes>), a törökök szépen terjeszkedtek a balkánon, a franciák megerõsödtek, ahogy a lengyelek is. Moszkva hatalmas területeket szerzett. Kb. ennyi lényeges változást érzékeltem. A nagy furcsaság csak annyi volt, hogy Anglia csúnyán megszívta a skótok révén, és technológiában is lemaradt. Az EU3-ban ekkorra már szinte minden borult volna, még ha nem is csinálok érdemlegeset.
Apropó, cascading alliance van a 4-ben is? De utáltam...
"pár évtized alatt világhatalom bármelyik kis európai egyprovinciás Csóringerlandbõl, <-VESSZÕ
országok - Cseh-, Lengyel-, stb. - kígyózó terjeszkedése nomád területeken ésatöbbi"
Vagy linkelj valami jó oldalt pls
pl eu3-ba a muszlim group kisseb módosítóval rendelkezik, de nincs rajta lassítás ellentétbe az easternel amin van egy ilyen kód.
vannak eventek amik történelemhez vannak kötve, de a játékmenet az sandbox és random h épp mit csinál az ai.
Pont ez a lényege.
az adott kezdõ pontok meg azért számítanak mert ha épp van 1-2 vazallusa az országnak vagy perszonáluniója,jó provinciája teljesen más felállás és balansz van.
Sajnos a lengyelek elõbb utóbb mindenképp meg fognak támadni, az osztrákokról nem is beszélve.
Annyiban segít most a játék, hogy nagyon durva warscore-orkat lehet kapni már a legkisebb csatákért is. Pl 0.9%-ot kapsz már akkor is, ha 1k-s sereget kinyírsz. A csapatmozgásokra figyelve ezt könnyen elõnyödre tudod fordítani, fõleg azoknál a nemzeteknél, ahol kurva sok a manpower (Emperor, Lengyelo., törökök). Másrészt a 3. résszel ellentétben itt jobban megéri offenzívre és qualityre építkezni.
Vazallusokat és nem-core tartományokat nem éri meg tartani.
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Érdekes hogy ahogy rögtön, és még jó párszor Krakkót, a kereskedelmi központjukat kezdtem ostromolni, az egyesített seregükkel mindent hátrahagyva nekem jöttek.
És bár Hunyadi kora legjobb hadvezére volt(talán Montecuccoli volt nagyobb), váltakozó sikerrel folytak a csaták, hát persze hogy visszaverik a sereget ha már elõtte kimerült.
De ha kezd nagyon kimerülni az ország, diplomáciai pontokkal csökkentheted 0-ra, így a sereg morálja egyenesbe jön, a lázongások lecsillapodnak stb.
Viszont elköltöttem a diplomácia techre szánt pontokat, dehát dokkot minek építeni egyetlen kikötõre, marketplace-ek(+1 trading power) helyett majd courthouse-okat(+20% tax modifier) építek a 4. szintû admin technológia kifejlesztésével.
Minimális EU4 (és elég jó EU3) tudással elsõ játékom kudarcba fulladt. A lengyelek ellen nem volt elég katonai erõm, villámgyorsan fogyott a manpower - erre a négyben külön figyelni kell, mert rohadt lassan tölt újra. A revoltriskrõl nem is beszélve, ami meg gyorsan nõ. Szóval az osztrák sógorok is betámadták totál kimerült országomat (mivel claimet szereztek Sopronra), gyorsan white peace a lengyel-litván-moldován szövetséggel. Volt egy-két csata, ami pont elég volt arra, hogy belássam: buktunk. De a Habsburgok nem érték be Sopronnal, ellenben nagyon tetszett volna nekik, ha Horvátországot elengedem. Legyen úgy. Viszont ekkorra már annyi volt a revoltrisk és a lázadás, hogy a 4-esre legyengült seregemmel nem tudtam vele mit kezdeni.
Kész, vége, jöhet az újabb játék, némi tapasztalattal felvértezve 😊 Asszem, átnézem a guide-ot is, nem árthat meg 😊