10049
Europa Universalis IV
  • Joker307
    Mostanság nem sikerült egyszersem elvennem ausztriától mert ő minden szarra kapott bónuszt én meg folyton csak a mínuszokat, még az is csak épp hogy rám szavazott aki a vazallusom volt.
    Következő játékomba majd ráfekszem, hogy mihamarabb össze szedjek elég választó fejedelmet.

Azt követően a reformokhoz az kell hogy minél több területet csatoljak a Hre be vagy más? Jobb viszony, vagy a választó fejedelmek mindegyike a vazallusom legyen?
  • Lysandus
    Ha te vagy a császár, simán megy. Ahhoz meg kell két-három választó...
  • Joker307
    HRE-t hogy lehet gyorsan összepakolni pl a magyarokkal?
    Hogy tudnék egyáltalán belépni aHRE be? Itáliai ország simán betudott lépni utólag, gondolom akkor van rá valami lehetőség.
  • pocoksari
    kulonben vicc, mert a gepnek oriasi elonye is van: lat mindent es mindenre oda tud figyelni es pikk pakk ki tud szamolni...raadasul azt is latja, hogy en mit csinalok, tehat ha en claimet gyartok es elkezdem pakolgatni a seregeket a hatarra akkir caloszinusitheto, hogy tamadni akarok...ilyenkor gyorsan fel kell erre keszulnie pl. szovetseget kot meg masokkal is, visszahozza a sereget a gyarmatrol stb. ha haboru van akkor kiszamolja hol mikor es mivel erdemes engem megtamadni vagy ellenem vedekeznie vagy milyen celpontot jeloltem ki a seregemnek es utjat allja ilyesmi...ez mennyivel jobb mint adni neki extra sereget hadvezert stb
  • pocoksari
    ha belegondolsz akkor a sok fejlesztes amit a techek adnak pont erre jok, mert a legvegere azokkal tudod elerni es meghaladni a limitet...ha az elejen is jutna mindenre penz akkor nem is lenne ertelme szamolni hiszen ha van es mindenre van akkor nem strategiai elem

es igen,a gep csal, de ha nem csalna akkor piszok egyszeru lenne a jatek...bar en jobban orulnek az okosabb gepnek mint ennek a turbozott valtozatnak...szerintem meg is lehetne oldani, csak lustak a svedek
  • sandow
    Egyszerű a válasz: csal a gép
    Az ilyen játékokban csalással segítik a mesterséges intelligenciát hogy ellensúlyozzák a gyenge teljesítményét.
  • Timakrisz
    Hát én ezt akkor nem értem, most pl az max army limitem kb 400 on van, de nem bírok fent tartani 250 nél nagyobb sereget, mert elviszi a pénzt afrancba... a mentett állásnál beléptem franciákhoz (ők a legerősebbek utánam), nem bírom megertni, hogy hogyan tud törleszteni kb 20 havi 1000-es hitelt (felvett ennyi loant)meg hogy tudja a 100+os seregét fent tartani...
  • pocoksari
    osztalyozok picit, hogy jobban ertsetek:
    1. te + koloniak ezek a jok
    2. vazallus, pu alatt levok, itt integralas, annektalas
    3. prokteratusok csak a vegen megsemmisitendok
    4. ellenseg, nincs olyan hogy szovetseges csak olyan
    akit kesobb gyilkolunk le es addig hivjuk oket segiteni

ezek az orszagok a terkepen, nincs mas

a kovetkezokeppen szerzunk teruletet(legdragabb elol):
    1. admin ponttal, barmelyik megszerezheto
    2. dipo ponttal, integralassal, annektalassal ill. a koloniaknak 3. feltol
    3. military ponttal epulo koloniat
    4. ingyen: hre osszepakolasa ide vehetjuk meg koloniak, vazallusok es nagyon boven ertelmezve a protektoratusok megorokleset az elpusztitott hatalomtol es ha a kolonianak foglalsz valamit (ez 5%-a at ossz kolonianak max.)

itt ti a 4. kategoriabol akartok folyamatosan 1. es 2. kategorias aron teruletet szerezni...hulyeseg
  • pocoksari
    es? legyen nala...nem az arany az elefantcsont a fuszer a trade power vagy kultura ad hatalmat/erot hanem a sereg...raadasul onmagaban a penzzel nem mesz semmire, el sem tudod kolteni a vegen, az elejen van nemi hiany de azt nem a fuggo teruletrol verjuk le
  • pocoksari
    csak a base tax, az nem az ado hanem az ado alapja erre jonnek ra a bonuszok/maluszok es az lesz az ado

de alapvetoen rossz a strategia...burodalmi tagot nem vazallizalunk es nem is olvasztunk be..ha a hret gordulekenyen be akarjuk olvasztani akkor nem szabad es raadasul dipo pontba is kerul
  • Joker307
    Köszi a választ! Akkor csak az adó számít, az arany, kereskedelem és egyéb bevételek nem?
  • Timakrisz
    Van nála sok arany :( (4 lelőhely)
  • pocoksari
    a protekratus orszag elkergetese asszem stab hitbe kerul, tehat max. akkor piszkald ha nincs rajtatok kivul mas a terkepen...meg ugye logikailag ha belegondolunk akkor olyat tamadni aki biztosan nem fog artani nekunk mikozben valami hasznot is hajt nem tul racionalis ha van mas celpont is boven
  • pocoksari
    a protekratus orszag elkergetese asszem stab hitbe kerul, tehat max. akkor piszkald ha nincs rajtatok kivul mas a terkepen...meg ugye logikailag ha belegondolunk akkor olyat tamadni aki biztosan nem fog artani nekunk mikozben valami hasznot is hajt nem tul racionalis ha van mas celpont is boven
  • pocoksari
    legyel nagyobb pintosabvan tibb base taxed pl. modenanak van 15 base taxje neked meg 30 akkor kirohog, hogy mit akarsz tole hiszen alig vagy nagyibb gazdagabb
  • Timakrisz
    Érdemes a megörökölt (leverem a "gazdáját") protekturátusokat "megtartani"? Vagy inkább zúzzam be őkeT?
  • Tuvok #2139
    Fantasztikus az új patch. A legelső jobb klikknél amit a játékban nyomok kivág asztalra, bezárja a játék magát.
  • Joker307
    Ha békés uton akarok vazalussá tenni valakitmi aza negativ tébyezőnél h Hungarian base tax compared to Modena -74?
  • kissssss
    meg úgy kb mindenkinek... ettől függetlenül mégiscsak jó lenne magyarul játszani vele. :)
  • Timakrisz
    Nekem is :))
  • Pares
    Nem akarok kötekedni, de a mai netes világban nagyon könnyű azt a minimális szinten megtanulni angolul, ami ehhez a játékhoz kell. Ha nem értesz valamit, gyorsan google vagy szótár, és mindjárt okosabb lettél. Az én angol tudásom 75%-a is játékokból, filmekből meg netről származik, nem az oskolából.
  • hitman1028
    sztem minimális nyelvtudással is lehet boldogulni a játékkal
  • razor1997
    Sziasztok!

Nem tudjátok, hogy a játékhoz készül-e a magyarítás? Mert, amíg a magyaritasok.hu nem omlott össze, ha emlékeim nem csalnak akkor a fórumon volt pár önkéntes aki belevágott és talán már volt is tesztelhető verzió(?), de mióta összeomlott az oldal azóta nem találok semmi infót a magyarításról.
    Ha valakinek meglenne a tesztverzió én annak is nagyon örülnék, mert így angolul elég nehéz kiigazodni nekem, kezdő játékosként.
  • Joker307
    Ez a commonba van tudom. Csak ez itt nem olyan amihez hozzá lehetne írni feltételekért stb. :S
  • Timakrisz
    Jó, de ez csalás ha átírod :P. Én megpróbálom kibekkelni Kínai techhel végig, bízom a sok lúd disznót győzben :)
  • pocoksari
    military tech kell, így tudsz támadni, amivel területet tudsz szerezni, amei elviszi az admin pontot és részben a dipó pontot
    ideagroup is segít, ha más nincs akkor építkezés és kultúraváltás
  • pocoksari
    de nem mondom meg, hogy hol van, mert nem támogatom az átírást, ha nem megy, akkor kezdj westernnel, nekem sem fekszik a teokrácia ezért nem is idegesítem vele magam
  • pocoksari
    WESTERNISATION_THRESHOLD = 7, -- techs behind to be allowed to westernize.
    WESTERN_POWER_TICK = 10, -- max power to transfer every month.
    WESTERN_NEEDED_BASE_POWER = 2000, -- needed for full westernisation
    WESTERN_NEEDED_MAX_POWER = 5000, -- needed for full westernisation
    WESTERN_POWER_TICK_REDUCTION_FACTOR = 15, -- reduce max power transfer by 1 for each multiplication of this in total monthly income.
  • pocoksari
    CORE_LOSE = 50, -- how many years until a core is lost.
    CORE_LOSE_CULTURE_GROUP = 150, -- how many years until a core in a country's culture group is lost.
    CORE_LOSE_PRIMARY_CULTURE_TAG = -1, -- how many years until a core is lost for the primary tag of a country (-1 = never lost)
  • Joker307
    Faszom a westernizálódásba, nem találom seholse a játékon belüli mappákba, valami ésszerübb követelmény rendszert szívesen írtam volna rá.

Valaki leírná a westernizálási stratégt, mit kell, érdemes félre rakni? Pl: arany, dip,adm pont, mil pont,stb?
  • Timakrisz
    Hmmm és a kövi kérdés: amikor Ottománokkal voltál, mikor westernizálódtál? (Ezek szerint nem érdemes taxos épületeket nyomni a fővároson kívül sehol sem, amíg nincs meg a western)
  • Timakrisz
    Most akkor toljam végig Kínai techhel? :( Vagy hagyjam a francba (1670 ben vagyok, legerősebb Military, legjobb economy).
  • pocoksari
    muhahaha
  • Timakrisz
    Hat basszus ennek így totál nincs értelme :(((
  • Timakrisz
    Ja de az sem ér semmit, mert cska a bevétel számít... frankó... :(
  • Timakrisz
    Vaaagy toborozzak akkora sereget, hogy ne legyen +bevételem?
  • Timakrisz
    De most akkor szopjak 80 évet míg veszternizálódok ??? :(
  • Timakrisz
    Igen 1 perce jöttem rá :S
  • pocoksari
    gondoltam, hogy szólok, de aztán meggyőztem magam, hogy majd rájössz...
    új szabály:
    The maximum amount of points per Monarch Power drained each month is reduced by 1 for every 15 gold of total monthly income, down to a minimum of 1 point per Monarch Point type. Thus, powerful countries with a high income will westernize more slowly.
  • Timakrisz
    Na amit meg most nem értek: Elkezdtem westernesedni Koreéval és csak 1-1-1 pontot ad rá :( Miért??? Amikor a magyarokkal vagy az aztékokkal csináltam havonta 15-15 pontot nyomott rá