10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    ebből is látszik, hogy ez kvázi adottság, beletörődsz vagy elpusztítod
  • pocoksari
    akkor támadhatod meg ha ugyanaz a dinasztia
  • pocoksari
    megszünteted a szomszédságot - hülyeség
    megszünteti a szomszédságot - nem fogja
    vallást váltasz - hülyeség
    vallást vált - nem fog
    elpusztít téged - nem tud
    elpusztítod - megoldás
  • pocoksari
    bháááá....eu4 wiki
  • Timakrisz
    Mitől függ az, hogy ha van Claimem a Trónra tudok e érte háborút indítani vagy sem?
  • Timakrisz
    A Neighborgh Heretic Region-t hogyan tudom leszedni? (mármint, hogy ne legyen)
  • pocoksari
    mármint olcsóbban is coreosítod
  • pocoksari
    mert amire van claimed azt 0 dipó pontért hozod el, tehát nem csak olcsóbban hozod el, hanem dipó pontot is spórolsz
  • Timakrisz
    100 év Ottománok

Az oké, hogy Mammelukokat és Krímet bezúzod 100 év alatt, de hogy a Timuridákat+egész Balkánt is és emelett Afrikát szétkolonizálod+Amerika, nem bírok rájönni, hogy csinálod :(
  • Timakrisz
    Én el tudom költeni :) sosem volt rá gond, amúgy most épp azt csinálom amit írtál előbb, és azt nem értem, hogy miért kerül a Mamelukok elleni 3.háborúmnál (ezt ők kezdték) 0 dipó pontba a terület elfoglalása békekötéskor...
  • pocoksari
    próbáltam már mindent,de nem jött össze a felvétel, amúgyse lenne túl szórakoztató, mert piszoklassan játszom, van amikor 1-1 óráig csak áll a játék és gondolkodom :D
  • pocoksari
    mamelukokra kapsz claimet és ott a -33%népbonusz, nem annyira drága a coreosítás úgy (szíriát ebben a játékban nem engedtem el), perzsákat elengedtem, majd olvasztottam (így ez dipó pontba került)
    volt koalíció, de azok keleti népek, szóval nem volt vészes, simán átgyalogoltam rajtuk

a lényeg az, hogy próbálom megosztani a területek megszerzését az admin és dipó pontok között, tehát coreosítok és vazallusokat is annektálok, így nem csak tisztán az admin pont fogy (dipó pontból így is költöttem a kultúracserére, mert túl sok volt), de a korábban leírt módszer miatt admin pontból sem kell túl sok

a másik, hogy keletre koncentráltam, mert ott könnyebben haladok...nekimehettem volna az osztrákoknak is majd a franciáknak helyből, le is vertem volna őket, viszont sokkal több manpowerbe került volna, ezért mentem az olcsó lowteches népek felé

pár hozzászólással ezelőtt azon sajnálkoztok, hogy sok a pont, mire lehet elölteni, itt meg azt kérdezed mitől haladok gyorsan...abból a pontból, amit ti nem tudtok elkölteni :)
  • Timakrisz
    Szerbiáról Boszniáról meg nem is beszélek ... Tégy már fel youtubere egy videót egy első 100 évről :) Ne haragudj, de annyira hihetetlenek ezek a bazi nagy hódítások az elején... főleg hardon.
  • Timakrisz
    De erővel hogyan? Mammelukot én is bevertem már 2x 50 év alatt de tenger sok pont , ha coresítani akarom :( Ha meg előbb felszabadítom Szíriát az max arra jo, hogy fele erőből megoldom; 100 év alatt ekkora terjeszkedésnél nem fogtak ellened ossze?
  • pocoksari
    nem, mindkettőt erővel foglaltam el, nem volt PU alatt egy ország sem a török játékban
  • Timakrisz
    Neked akkora mákod volt itt, hogy PU-ztal a Krimekkel és a Mammelukokkal is???
  • Timakrisz
    Nem olyan nehéz lemaradni. Nekem az a taktikám, hogy a Militaryt azt fejlesztem és a diplomacyval lemaradok, az administrációt meg addig viszem fel, hogy legyen egy dipo es egy admin ideám, utána a pontokat ideákra költöm el, viszont a military fejlesztést szinten tartva nem kerülök nagy hátrányba.
  • Joker307
    Bele néztem a játék mappájába és sehol se találom az ezért felelős részt. Valami utalást találtam egy 7 techre kell lemaradni a szomszédtól de az se biztos h az volt.
    Pedig már rengetedsze modoltam a paradox játékait.
  • Joker307
    Lehetne egy min adm techhez is közbi, kb 10hez
  • Joker307
    Szerintem úgy lenne a logikus ha a Westernization feltétele egy részről, hogy beérd min 3,4-gyel a szomszédot, legyen maxon a stability és pl 90 felett a Legitimáció, 0 core mentes terület,stb. Ezekbe látnék logikát.
  • Joker307
    Gondolkoztam h átirom a játékon belül, vagy lecsökke tem de félek h az AI játékának kárára menne, bár kicsi rá a valoszi üség.
  • browing
    Egyetértek veled Joker, számomra is full logikátlan ez a fajta rendszer ami az Eu4-ben.
    mondhatni idegesítő...
  • Joker307
    Probálnék lemaradni de nem tudom mire elcseszni a pontokat... kárba meg nem akarom h vesszen
  • Joker307
    Idegesítő h én vagyok a legfejletteb ország és nem weszter izálódhatok..
  • Joker307
    Milyen logikA mentén va. Az hogy westernizálodáshoz nem behozni hanem lemaradni kell techbe.
  • Timakrisz
    Mindent én gyarmatosítottam, nagyon hamar sikerült nyitnom Amerikában (szerintem olyan 1490-1500 fele), Indiánok felét bevertem mire a többiek megjelentek.
    Ami viszont megállított az a spanyol-francia(portugál-angol) koalíció volt :( kb 200 év volt míg szétvertem. Azt meg végkép nem értettem, hogy a HRE tagok miért rüheltek végig (1810re sikerült létrehoznom, de csak azért mert 7ből 6 a vazallusom volt a többiek nagy részét meg elfoglaltam). Nem értem a HRE-t még mindig, próbálom nem bántani egyiket sem, hogy rám szavazzanak, illetve csak azt aki elfoglal valamelyik msikat, és releaseltetem az adott tartományt, de így is útálnak :( .

Magyaroknál nekem a taktika, hogy elején Velencének legalább 1 tartományát elfoglalni +szerbia+bosznia, aztán westernizálódni amilyen hamar lehet (ez olyan 1480-85 re meg is van), és egyből kolonizáni, és befoglalni az arany termelő helyeket illetve kávé+fűszer. Aztán ahogy alakul. Marokkó szerintem felejtős (nincs értelme) Afrika keleti partja csak ahoz kell, hogy hamar át tudj menni dél amerikába. Malit érdemes megzúzni az arany miatt, és egyből menni dél afrikába a trade nodes kontrol megszerzéséért. Gyarmatosítani egy kb 16hadtestes alakulattal bőven lehet, még az aztékokat is nagyon könnyű beverni vele. Kb 2-3 lepcsőben ki kell nyúvasztani őket, mert a Mexikói gyarmat az egyik legerősebb; western indiankat meg a kereskedelem miatt érdemes megszerezni.

Most koreával tolom, meglátjuk mi sül ki belőle, már Afrika egy részét megszereztem :) Most próbálok Dél amerikába kolonizálni, viszont a westernizálódás nagyon nem megy... rettenetes hosszú idő és pont... majd meglátjuk
  • Joker307
    Az igen! Gyarmatosított területeket te gyarmatosítottad nagy részt vagy inkább elvetted? Amerikának mikor álltál neki?

Én most kezdtem egy újat magyarokkal, próbálok lényegesen agresszívebb lenni és csak akkor neki állni gyarmatosítani amikor már van kb 100k seregem. Mert legutóbb azzal szívtam meg hogy ment a gyarmatosítás, elvitt egy kis sereget, plusz elvitt marokkó védelme is és így nem maradt seregem európába háborúzni
  • Timakrisz
    Ausztria 1.6 Hard 1821

• pocoksari
    ramesz a fovarosra es az pont a fovaros

kulonben meg van egy korona a fovaros felett, eleg eszreveheto
  • hitman1028
    van egy kis jel a tartományoldalon
  • Timakrisz
    Honnan lehet megtudni, hogy egy országnak mi a fővárosa?
  • Timakrisz
    Semmi, ha jól emlékszem II Ferenc Józska csinált egy "reformot" ami a meghódított népekben nagy ellenérzést váltott ki, és ha nem fizetek 200 admin-dipo-military pontot akkor kitor az össznépi lázadás :D
  • Timakrisz
    "faji/népi" bónuszok ideák
  • Joker307
    Tetszik ez a stratégia, megpróbálom beépíteni a taktikámba.
    Va. Valami módszer amivel gyorsabb a claim, core, térítés vagy kevesebb pontba Kerül?
  • Joker307
    Te mit csináltál? :D
  • Timakrisz
    Bocsi, de nem tudtam megállni, hogy ne szúrjam be :D (tudtam, hogy ez lesz a döntés eredménye, de nem gondoltam volna, hogy 2-3 percig kell bezárogatnom az ablakokat :))) )
  • pocoksari
    számít
  • pocoksari
    én nem pazarolnám a dipo pontot a kultúracserére...
  • pocoksari
    ha integrálsz vagy annektálsz, akkor megkapod coreként az összes tartományát
  • pocoksari
    nem jó...
    odaadja a trade powerje 50%-át, cserébe te véded (ő téged nem), ő pedig gyorsabban "kutat", majd idővel átvált nyugati techre és "felszabadul"

ha gép használja pl. spanyolok protektorátus alá vonják mondjuk az etiópokat...hadat üzensz a spanyoloknak (közben claimet gyártasz az egyik etióp tartományra), levered őket és elszedsz annyi területet amennyit csak lehet (overextension a korlát és a claimek), gyorsan beolvasztod, majd hadat üzensz az etiópoknak, erre a spanyolok belépnek warleadernek, így ütöd őket tovább és megint elszedsz annyi területet amennyit csak lehet...kikerülök a spanyolokkal lévő trucet így (persze ehhez a diplomatának nonstop claimet kell gyártania)...ha több protektorátusa van és mondjuk 12 hónap alatt coreosítasz, akkor olyan ütemben leamortizálsz valakit, hogy öröm nézni