10049
-
Malarki #2959 Nem volt heir, jött is az örökösödési háború :D
Lehet a franciák voltak, biztos lefizettek egy marokkóit 3 kiló tevesz*rral, hogy hugyozzon bele a jó Fülöp ivóvizébe. -
Lysandus #2958 Nézd, lehet hogy az örököse lefizette a szárnysegédjét, hogy szúrja hátba a csatában. :-) -
#2957 Sikerült folytatni, kicsit rendbe hoztam a dolgokat.. 1517, franciákkal háborúzok. A drága angol barátok belevittek..jó, gondoltam..talán majd lesz esélyünk. Aha, még Velence is partra szállt nálam, az angolok meg szarnak az egészre :D -
kissssss #2956 venice you are drunk go home.... -
Malarki #2955 Mondjuk most nála elég érdekesen alakul Európa történelme :D
De azért Ázsia se semmi. -
#2954 Nem kell elveszteni. Eddig egyszer sem volt példa rá, hogy vizen vesztettem volna el egységeket. Kis odafigyeléssel rögtön lehet látni, ha jön az ellenség flottája, olyankor menni kell. Ha 10-esével pakolod őket partra, a több forduló miatt nagyobb a veszély, és mire odaér még 10, az első 10-et már rég leütötték. Kis csapatokat nagyobb ellenfél ellen öngyilkosság használni.
A török meg angol flottával nincs értelme hadakozni az elején, úgyis ő fog nyerni. Képtelenség fenntartani akkora flottát, ami ezekkel elbír.
Nem ideát írtam, hanem act-et. De egyébként az idea se rossz, ha valaki komolyan gondolja a sunni tömeges konvertálását.
Az osztrák nálam már nem császár.
De, ha a szövetségesed, akkor nem is kell mozdulni tőle, majd ő mozdul ha kell. A HRE-t a szövetségesei által, vagy császárként kordában tudja tartani, Kasztíliával egyedül a franciák ellen meg amúgy sem sok esély van. Ha Európa egyik legerősebb állama a szövetségesed, akkor legalább nem kell attól tartani, hogy neked üzennek hadat, csinálhatod a kolónizálós témát.
Nem 10-20 évre választok szövetségest, sokszor a játék végéig is kitart némelyik. -
Malarki #2953 Na de kérem, egy 12 ezres datolyadobáló különítmény ellen vezetett 25 ezer jó spanyol katonát, az elődei meg százezres franci seregek ellen vívtak csatát és semmi bajuk se lett.
Na de mindegy, a jó uralkodó úgy is csak a gyengéknek való :D -
kissssss #2952 akkor érezd magad szerencsésnek..... se ebbe se az előző részben soha de soha nem volt olyan uralkodóm amivel lehetett volna haladni a fejlődésben, bár nem tudom mit csodálkozok ezen engem mindig is nagy ívben elkerül a szerencse, vagy a jó loot egy rpg-ben, és stb, stb.... -
Lysandus #2951 Nem tudom, de nekem Mátyás (6/5/5) még mindig 80+ évesen halt meg. Mindig végigcsináltam vele a westernizációt, de volt mikor a protestantizmust is. Mondjuk csatába eszem ágába sem volt küldeni! -
Lysandus #2950 Kinyírták a csatában. Egy 6/5/6-os király még a széltől is óvunk!!! -
kissssss #2949 magas értékekkel rendelkező uralkodókra van 50% esély hogy még 30 éves koruk előtt elpatkolnak és a gép pofátlanul rá is hajt erre, sok minden mellet ezt is az eu3-ból hozták át.
egyetlen olyan alkalmam se volt hogy a jó képességű uralkodóm végelgyengülésbe haljon bele.
Utoljára szerkesztette: kissssss, 2015.05.05. 18:35:28 -
pocoksari #2948 mert nem vettél neki fényes páncélt a kovácsnál...én tuti tökönszúrnám magam, ha megdögölne a jolly joker
annyira kell óvni, hogy még az ételt is meg kell rágni neki, nehogy karcolódjon a foga -
pocoksari #2947 eladod a hajókat, mert úgyis szétvernék a flottát, de 40db transzportot tartasz, mert azokkal meg simán tudsz sereg szállítani úgy, hogy 1 hónap a kirakodás? feltételezem elég egyszer elveszíteni a 40 transzportert a 40k sereggel, hogy 10 évig nyaldosd a sebeid :)
ha a te flottád az erősebb, akkor te mész ki a tengerre, ha az övé, akkor meg te húzodsz vissza a kikötőbe...ez elég egyszer
nem kell missionary idea, mert úgyis lesz ellenreformáció, addig meg a vazall tartogassa csak a szunnita észak-afrikát
annyira az osztrákok erősödésének sem kell örülni, mert ha burgundia az övék, a franciák padlón, akkor császárként semmivel sem jobb ellenfelek, mint a warmonger francia, sőt, mozdulni sem tudsz tőle, mert mindenkivel szövik vagy császári jogon védik -
Malarki #2946 Mert kellet egy parancsnok és mert nem tudtam hogy csatában meg tudnak halni. -
pocoksari #2945 6-5-6os uralkodóval csatába menni, miééért? -
pocoksari #2944 jó ideák:
admin: administrative, humanist
dipó: influence, exploration, diplomatic
military: mindegyik kivéve naval
persze előfordulhat, hogy nem tudsz mást választani a monarchia pontok miatt...vagy rákényszerülsz pl. az exploration késői választása miatt be kell választanod az expansiont is (ha diplomáciai úton mész csak akkor,de ha katonai úton, akkor seregbón) -
Malarki #2943 25 évente lehet national focus-t váltani. Én nem igazán szeretem, pont ezért mert sokáig nem lehet változtatni. Akkor jó ha valamiben nagyon ratyi az uralkodó, pl 5-6-2.
Egyébként itt a hadvezér meghalta csatában? Csak mert most volt egy tök jó uralkodóm(6/5/6), beraktam tábornoknak, harcoltam Marokkó ellen, erre kaptam az üzenetet hogy meghalt a király és örökösödési háború lesz. Mindezt úgy, hogy 23 éves volt... Ez csak szimplán balszerencse vagy valamelyik őrült marokkói turbános nyakazta le a csatában?
Utoljára szerkesztette: Malarki, 2015.05.05. 18:06:01 -
wednes #2942 Az én MP veszteségem nem jelentős 40-50 ember. Az, hogy a kolónia gyengébb lesz azt nem tudtam. Mondjuk ha függetlenségi háborúra kerülne sor, akkor akkor könnyebb leverni őket. :P -
wednes #2941 Plusz érdemes a nemzeti fókuszt váltogatni is a 3 pont között. kb 20-25 évente lehet ezt nem tudom pontosan. Ilyenkor +2 pont, amire teszed a másik kettő -1. Általában arra teszem, amire épp ideát is tolok, mert oda kell bőven pont. Persze ezt az uralkodó hozott pontjai is befolyásolják.
Néha én sem alkalmazok advisort. Főleg, ha technikailag jól állok (és az épületek sem kívánnak annyit) és úgyis bünti van a fejlődésen. Akkor inkább dőljön a pénz. -
Lysandus #2940 Mindig olyat vegyél fel, amelyet megengedhetsz magadnak. A játékban a szűk keresztmetszet a monarch pont. Az egyetlen mód, hogy pénzért monarch pontot vegyél, a tanácsadók alkalmazása. Ezt viszont csak úgy érdemes csinálni - különösen az elején -, hogy maradjon azért pénzed is. Építkezni és természetesen a hadseregre. Sőt, az elején vagy háborúban lehet olyan helyzet is, hogy egyáltalán nem alkalmaz az ember tanácsadót. Később viszont, amikor már van folyamatosan magas bevételed, azaz ömlik a pénz a kincstárba, akkor egyértelműen a hármas a jó választás.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.05.05. 14:41:39 -
#2939 Advisorok tekintetében mit tudtok mondani? Gondolom, az elején a 3as pénzpazarlás +luxus is...de 1-es, 2es..? -
Malarki #2938 Most én is a spanyolokkal nyomulok, nálam kicsit másképp alakultak a dolgok :D
Kezdésnek letaroltam Granadát, utána Aragóniát is inkább bedaráltam, mert felbomlott a PU Nápollyal. Utána Észak-Afrikának estem neki, elég jó célpont mert gyengék a muszlimok. Utána gyarmatosítani ezerrel. ha megvan mind a négy kolonistád akkor rohadt gyorsan lehet terjeszkedni, és kell is. Dél-Amerika se rossz, tele van cukorral és kakaóval, de még arany is van. A portugálok nagyon nem voltak ellenfelek, bár nekik is van egy szép nagy területek Chilében, de ők inkább Afrika felé terjeszkednek. Az őslakosokat én mindig kiirtom, pláne az elején mikor még lassan megy a gyarmatosítás nagyon idegesítőek tudnak lenni.
Európában a franciákra nagyon kell figyelni, mert OP-k és ott vannak a szomszédban. Minél előbb meg kell őket gyengíteni, amennyire csak lehet. Az osztrákok ha megöröklik Burgundiát akkor jó szövetségesek lesznek, illetve Itáliában is érdemes keresni valami erősebb államot, Milánó, Velence vagy Savola jó szokott leni. Angliával felesleges próbálkozni, mert ő úgy is áttér protestánsra és akkor oda a szövetsége. Meg amúgy se segít soha, csak ül otthon a szigetén.
A gazdaságot futtatni kell, mindhárom bevételi forrást(adó, kereskedelem, termelés) lehet húzni épületekkel és kell is. Mindig olyat próbálj húzni, aminek a technológiája már előrehaladott és nem fenyeget a veszély hogy lemaradsz. Idővel előrehaladva minden drágább lesz, szóval turbozni kell a gazdaságot is.
Az ideákból nálam az első mindig katonai, Quality vagy Offensive, utána a többi tetszés szerint. Ha gyarmatosítani akarsz akkor értelem szerűen Exploration és Expansion. Viszont egy fajtából sose legyen kettő, tehát ne fusson két katonai egy időben mert annak semmi értelme.
Igazából nem tudom mit mondjak még, ha érdekel valami akkor kérdezz :D
-
#2937 Base tax és base manpower nő, amikor várossá válik.
Plusz eventek által extra base tax növelés, ha kereskedsz velük, illetve időről-időre beépül valamennyi a kolóniádba.
Ha leütöd őket, manpower-t vesztesz, hasznod viszont nincs belőle.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.05.05. 13:57:28 -
wednes #2936 "...mert a bennszülöttek mindig lázadnak időről időre (persze ha nem irtod ki őket, de szerintem kár lenne). "
Van annak hátránya ha szétcsapjuk őket a pár katonai ponton kívül?
Eddig én mentem előre és daráltam. :) -
#2935 Köszi a tippeket! :D
Nálam a portugálok 1500 körül sehol sem voltak a kolonizálásban, csak Ivory Coast-nál, mert a franciák gyepálták őket(Aragónia belerángatta valami háborúba)
Ugye a végén már 4 colonist-om volt, baromi sok pénzt elvittek..legközelebb odafigyelek -
#2934 Én úgy kezdtem, hogy a hadihajókat eladtam, sok pénzt elvisznek és túl nagy hasznuk nincs, vett belőle Aragónia, a Pápa, de még a francia is mielőtt riválisnak tett, használja csak az angol ellen...
Úgyis csak arra lennének jók, hogy az angol vagy a török elsüllyeszte őket később. Inkább használok 40 csapatszállító hajót, így bárhová pikkpakk át tudom tenni a hadsereget, persze vigyázni kell nehogy találkozz hadihajókkal háború idején. :) A maradék meg kereskedő hajó, nagy része Sevilla node-ban.
Egyébként szerintem jól csináltál mindent, annyi, hogy én elsőre vagy Defence vagy Offence ágat csináltam meg, a nagyobb riválisok ellen jól jön.
Ja, és Portugáliát 1480-ra letakarítottam a térképről, ugye ő a kolonizálásban sokáig az igazi ellenfél. Másodikra szerintem jöhet az Exploration idea, nehogy lemaradj a jó helyekről, és uccu a Karib térség és Észak Amerika. Dél Amerika annyira nem kiemelkedően jó, meg bőven van hely később is.
Egy Konkvisztádort használok automatikus felderítésre, egy explorert felfedezni, a királyom pedig a tábornokom is, nem kár értük, ritka gyenge ház a Trastamara. De már végre nálam Habsburgok vannak. :)
A stability miatt nem kell aggódni, ha jóban vagy a pápával, kapsz annyi influence-t, hogy vehetsz rajta stability-t is időnként, de nem javaslom a szövetséget vele, mert különféle balfék háborúkba keveredik Tuscany-val meg a többi olasz pereputtyal, akik általában jóban vannak a franciákkal, velük meg csak akkor érdemes kezdeni, ha te kezdeményezel és tudod mit csinálsz. :D
Érdemes a missionary strenght act-eket elfogadni, hogy az észak afrikai sunni mocskot áttérítsd, viszont !! A missionary-k és a colonist-ek együttesen rengeteg pénzt emésztenek fel, szóval ha fogytán vagy, ne konvertálj és ne kolonizálj egy ideig, tegyél félre pár ezer dukátot, majd mehet a móka megint. Építs sok Temple, meg amik utána jönnek, meg mindent amivel nő a bevételed, trade power-ed, stb.
Sajnos a hadsereg pénzét maxon kell tartani, mert a bennszülöttek mindig lázadnak időről időre (persze ha nem irtod ki őket, de szerintem kár lenne). Kétezer katona bőven megteszi minden épp kolonizálás alatt álló provinciában.
Én több infláció csökkentő eventet kaptam amikor 10 fölé ment, így szerintem jobb hamar elkezdeni kolonizálni, mert lemaradsz.
Ha megvan az 5 kolónia államod, ironman-ben kapod a Five Colonies achivement-et, illetve asszem a Karib tengeri partokért is kapsz egyet, a Way to India-t (vagy ilyesmi).
Aragóniát én nem integráltam, mert amikor diplomatikus úton 10-es tech szintnél megalakítod Spain-t, úgyis beolvad magától.
Ausztria nekem kitünő szövetségesnek bizonyult, a HRE belügyeibe nem hívogatott, viszont a francia vagy angol ellen előszeretettel vonul veled hadba, a lényeg, hogy jól álljon emberanyaggal. Ha megörökli Burgundy-t, akkor nyert ügy, gyepálni kell a franciákat ahogy lejár a truce. És ne légy a riválisai szövetségese. :) -
#2933 okés, köszönöm a tanácsot! -
wednes #2932 Hi.
Szerintetek hány gálya ér fel beltengeren egy nagy hadihajóval? Ill. ez az arány állandó, vagy a technika fejlődésével elbillenhet a mérleg nyelve a vitorlások felé, még beltengeren is?
Vagy kérdezhetném gyakorlatiasabban is. Szét akarjuk verni a velencei, török stb flottát. Mennyi heavy ship kellhet hozzá? -
hitman1028 #2931 castille első ideája az economic legyen,min az első hármat kell csak,mert az arany miatt felmegy az inflációd,második legyen egy katonai,mert ha másodikként teszed meg az explorationst,kb erre az időre fog esni aragonia beolvazstása és nem tudsz fejlődni,harmadik idea már lehet az explorations,negyedik az expansions,utána már tetszés szerint lehet
én legalábbis igy csinálnám -
#2930 Heló mindenki!
Úgydöntöttem hogy kezdőként belevágok egy kis kalandba. Nem mondanám magam nagyon kezdőnek, talán már írtam is ide, rengeteg lets play-t nézek a játékról, hogy mi merre hányméter, úgyhogy megint úgy döntöttem, na gyerünk játsszunk. ~1520ig jutottam Kasztíliával, volt Iberian Wedding, meg minden jóság, épp integráltam Aragóniát, és akkor beütött jópár bad event(minusz stability, nem volt pontom boostolni, peasantok, meg ilyesmik). Ezért szeretném megkérdezni, hogy -bár szerintem- eléggé óvatosan játszottam, mennyire tettem tönkre kb. mindent? Gyorsan az elején háborúba keveredtem Marokkóval, abban a háborúban bekebeleztem Granadát, utána diplomatikus módon beolvasztottam Navarrát, szereztem már marokkói területet, és úgy döntöttem hogy én bizony kolonizálni fogok.. Így az első idea-m a colonisation lett..talán itt még nem is rontottam el, de a második az expansion. Ez eredményezte -szerintem-, hogy nem volt semmi pénzem(1,5-3 dukátos volt a bevételem..nemtudom soknak számít-e), és alig bírtam fejlődni. Mennyire lőttem mellé, tudnátok segíteni? Gondolom az idea-k nem voltak a legjobbak, techben is eléggé lemaradtam(mondjuk a franciák iszonyat gyorsak voltak).. ötletek? Mit csinálnátok másképp? :D (vagy inkább mit nem) -
hitman1028 #2929 ottománok mindig a limit fölött tartanak hadsereget -
Timakrisz #2928 Na basszus ilyen nincs, Danokkal ironmanezek, semmi agresszio, a norveg sved pu mellett 2 alli (cseh-litvan) erre egyszser csak bekerulok egy oszman haboruba. Na mondom, sima liba nem lesz itt gond. Erre mit latok, feltrappol egy 28ezres Ottoman army (1480!!!) es szetveri a kis 15ezres seregemet (nem is akartam lemenni), wtf nézem: 25 ezres zuzza velencét, cseheknel egy 24ezres garazdalkodik, ÉÉÉÉS a kép magáért beszél (megjegyzem mar kb 10 eve tart a háboru):
Na le is koccoltam a francba, dehogy ontom en a drága viking vert :D
Ilyet még nem láttam, hogy ilyen korán PARTRASZÁLLNA a török ilyen messze).
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.04. 20:22:46 -
Lysandus #2927 Minek hozzam létre Németországot Magyarországgal? :-) -
#2926 A második sorban levő lovas és gyalogos egységek mindaddig nincsenek használva, amíg valaki az első sorban meg nem hal és nem szűkül az első sor. Az ágyúk viszont tudnak lőni a hátsó sorból is, ezért célszerű a teljes hátsó sort kitenni ágyúkból. -
Malarki #2925 Hát nem tudom, ennyi ágyú szerintem bőven sok egy seregbe. Nálam 25 ezres hadtestek vannak, abból 14 gyalog 6 lovas 5 ágyú. Ennyit még a legtöbb tartomány el tud tartani, nem morzsolódnak le de elegen vannak hogy egyedül is csatát vállaljanak.
A diplomácia meg a gyengék fegyvere, be kell darálni az egész HRE-t aztán létrehozni Németországot és kész, nem kell a választókkal sz*rozni :D -
Lysandus #2924 Szövi voltam vele (Brandenburg), házasság is volt, harcoltunk is együtt, első is voltam nála a listán, mégis magára szavazott! :-) És még HRE területet se foglaltam. Eddig! :-D
A csehek meg szövi nélkül is rám szavaztak, igaz majdnem maxon volt a viszony, és náluk is Hunyadi dinasztia uralkodik időközben.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.05.04. 16:27:08 -
Timakrisz #2923 nagyon jó kis szösszenet, csak annyit fűznék hozzá, hogy inkább Bohemia szavaz magára mindig, Brandenburg ha szovi vagy vele és segitesz a háborúiban akkor téged választ (sőt még annak sem kell lenni, cska ne foglalj HRE területeket) -
#2922 Az én favoritom:
A teljes hátsó sor ágyú, tehát annyi van belőle, mint lovas és gyalogos összesen, mivel hátulról átlőnek az első sor felett. A két oldalon 2-2 lovas flank-eljen.
Tehát pl. 6 gyalogos, 4 lovas, 10 ágyú.
Ahogy nő a csata szélesség, úgy lehet növelni.
Pl. 12 gyalogos, 4 lovas, 16 ágyú.
Nekem ez a módszer brutál bejött.
Olyan népeknél, ahol a lovasság erősebb, mint a gyalogos (Timurids ?) lehet elöl több ló gyalogos helyett.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.05.04. 15:35:20 -
Lysandus #2921 Pont ez, hogy nem tettem vazallussá egyet sem! :-)
Magyarokkal vagyok, és az első 100 évben nem akartam a HRE-vel törődni. Az első 100 évben elfoglaltam a Balkánt, Kisázsia egy részét, és természetesen Konstantinápolyt. A horvát tengerpartról és az Égei tengerről kiszorítottam Velencét. Plusz nyugatosodtam, és váltottam a protestáns vallásra. Az első ideám a vallási, a második diplomáciai, a harmadik a védekező.
Meg eredetileg is a ligaháborút szerettem volna felhasználni a császári cím megszerzéséhez. Csak mivel a wikin sincs normális leírás hozzá, ki kellett tapasztalni, hogy megy a dolog. Tehát a ligaháború menete a következő: 1550 után valamikor bejön egy esemény az evangélikus liga megalakulása. Innentől kezdve lehet csatlakozni a katolikus vagy a protestáns ligához. Előbb-utóbb egymásnak esik a két fél. Ha a katolikusok nyernek, akkor a katolikus lesz az "államvallás", ha protestánsok, akkor a protestáns. Ettől kezdve csak az államvallás híve lehet császár és választófejedelem. Tehát a református választófejedelmek mindenképpen elbukják a posztjukat. (Erre is van megoldás, amire ki fogok térni.) Én ott követtem el a "hibát", hogy a lehető legtöbb protestáns és református választót megdolgoztam diplomáciai eszközökkel. Amikor viszont győztünk, akkor rögtön csak három elektor maradt, a többiek a katolikusok és reformátusok kiestek.
Tehát: maradt Brandenburg, Szászország és a kölni érsek. Brandenburg szokás szerint magára szavazott, a szászok Brunswickra, Köln rám. Gondolom nekem volt a legnagyobb presztízsem és/vagy legitimációm, mert én nyertem. Az AI viselkedéséből mindenesetre annyi leszűrhető, hogy Brandenburg mindig magára szavaz. A szászoknál nincs esélye egy HRÉ-n kívülinek, mindig találnak maguknak egy birodalmon belül favoritot. (Nyilván amint császár lettem bevittem Magyarországot a birodalomba, és úgy már engem támogattak.) Köln viszont a meggyőzhetők közé tartozik. Mint kiderült a református elektorok győzködése annyira mégse volt baj. Olyan jó kapcsolatot alakítottam ki velük, hogy első szóra békésen áttértek a protestáns hitre, úgyhogy a választói rangjukat is visszakapták, így most az elektori testület fel van töltve a szövetségeseimmel.
És végül arról, hogyan lehet református vagy éppen ortodox állammal császárnak lenni az új rendszerben. A ligaháborúnak van egy harmadik kimenetele is. Ha elég hosszú ideig elhúzódnak a harcok (senki nem tudja, hogy mennyi ez az elég hosszú idő), akkor felugorhat a wesztfálai béke esemény, ennek aláírása teszi lehetővé azt, hogy bármilyen keresztény (akár ortodox is) felekezethez tartozó uralkodó betöltse a császári vagy elektori tisztséget. Ennyi. -
wednes #2920 Majd jön egy hozzáértőbb ember és leírja, mert én annyira nem vagyok penge ebben.
Befolyásolja, hogy milyen országgal ill milyen technikai jellemzőkkel (keleti, nyugati) rendelkezel.
Ágyúból minél több legyen. :) Meg lovasból is lehet több, legyen párosan, hogy 2 oldalt hatékony szárnytámadást tudjanak véghezvinni. Mondjuk legyen 8 gyalogos 2 lovas 5 ágyú.