10049
-
pocoksari #3039 hááát, sztem ez a sorrend, legalábbis ilyen sorrendben választanék a lucky nationök közül:
Austria, France, Ottomans, Castile, England, Muscovy, Portugal, Poland, Sweden, Brandenburg
-
hitman1028 #3038 sztem minden országgal élvezetes a játék -
Malarki #3037 Nem nagy cucc, ezért is nem játszom nagy nemzettel. Most a gyarmatosítás mitt vagyok a spanyolokkal, az európai dolgokra nem is nagyon figyeltem. A kis államokat sokkal jobban szeretem, ez előtt pl. Braunschwiket vittem, az előtt meg Savoyat, de voltam már Brandenburggal, Perzsiával, India is megvolt Bengallal. -
Timakrisz #3036 azt tudom, de azokra a hatalmakra gondolok amiket a gép lucky nationként kezel (ezek közt a spanyol van a legjobb helyzetben a 3 szomszéddal, aranybanyaval, és kolonizációs bónusszal+iberian wedding 85% eséllyel)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.11. 20:33:01 -
pocoksari #3035 játékos nem lehet lucky, csak a gép -
Timakrisz #3034 Nem nagy cucc egyik lucky nation nagyhatalommal sem 100-150év alatt domináns birodalommá kinőni (igazából 50 elég), még Ironmanben sem. Ha akkora érdekességre vágysz, kezdj kis állammal a HRE-ből (pl Toscana, Savoy) akik azért nincsenek akkora hatranyban, de megiscsak okos dontesek sorozata kell, ahoz, hogy legyen sulyod a terkep alakulasaban. Ha meg nagyon kihivasokat akarsz ott vannak a Master of India, Prester John, re-Reconquesta es barátai achievementek :)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.11. 20:31:13 -
Lysandus #3033 És azt se felejtsük el, hogy a HRE államok felé duplán nő az AE, ha valaki birodalmi tartományt foglalt. Tehát három jó birodalmi tartomány kerülhet ugyanannyi AÉ-be, mint 12 fele akkora base tax-szal rendelkező nem HRE tartomány. -
Malarki #3032 Már indításnál is kétes volt, pont ezért csináltam így. 150 éve egyértelmű csúcshatalom vagyok a világon, 125k katonával, a második helyen Burgundia áll 97k katonával, de velük szövetségben voltam, a harmadik legerősebb állam Nagy-Britannia volt 87k katonával... Így már egy ideje borzalmasan unalmas volt az egész, kolonizáltam, ütöttem Marokkót, Egyiptomot, a franciákat, aztán ugyan ez elölről. A burgund szövetséggel együtt több mint 200k katonánk volt, gyak azt vertünk sz*rrá akit akartunk. Már azon is gondolkoztam hogy abbahagyom.
Aztán jött ez a háború, mondom végre egy kis izgalom. És az is volt, végig érdekes és fordulatos volt. Nem úgy mint az előző háborúk, hogy odamentem, levertem az ellent a 3x akkora hadsereggel, aztán bámultam az ostromokat. Viszont ekkora égésre én se számítottam :D
De így még jobb, mert most megint van cél, talpra állítani az országot. Én ezt szeretem, nem azt ha a térképet kell bámulni. Most van bőven mit csinálni, pénzügyileg stabilizálódni, a hadsereget helyrerakni, a lázadókat leverni, a gyarmatokat megregulázni, fejlesztésekben is el vagyok maradva, úgy hogy a frissen trónra lépő VIII. Fülöpből nagy királyt csinálhatok :D -
pocoksari #3031 köszi, de csak 8 hónapon múlt, azért nem kicsit izgultam a végén, főleg, amikor láttam, hogy orissát nem tudom egy körrel elhozni és 200% feletti volt a overex, miközben truceon keresztül kell támadnom, átfutni a 4-es fortján (mondjuk vagy 300k katonával futottam rá azonnali ostrommal) és még békét kötni, mielőtt felfordul az ország :)
-
pocoksari #3030 a pontoknál már múlkor is néztem, hogy van valamilyen módosító tényező, amiről nem tudom, hogy mi a franc...de ugye a wc-nél nem a pont a lényeg, hanem, hogy van :P -
pocoksari #3029 elég nagy hibának tűnik, hogy részt vettél ebben vagy éppen te kezdeményezted
alapból a franciknak nincs ennyi szövije, tehát társcélpontnak be lettek jelölve mások, ami übergáz
a gép ha elveszíti a seregét, akkor izomból és vég nélkül pótolja őket, nem érdekli az adósság, ha nincs manpower, akkor zsoldost tol, tehát nem áll le...namármost, ekkor területet nem lehet megszállni, főleg, hogy 1:1ről indult az egész, tehát egész egyszerűen, ha nincs meg a war goal (így a csatapontok is egálban vannak) és érezhetően több területet sem lehet elfoglalni, mint a másik csapat (ha mégis foglalsz pár területet se ér semmit, mert akkorák az országok), akkor konkrétan nem ér semmit az egész (jó, élvezted, de a másik oldalon meg az egész játékot kidobtad az ablakon) -
Malarki #3028 Tegnap este megvívtam EU pályafutásom legnagyobb háborúját. Amolyan 30 éves háború jellege volt, de nekünk nem kellett ennyi idő, 21 év alatt is nullára tudtuk redukálni Európa 3/4 részét.
A résztvevő felek:
Spanyolország(én), Portugália, Burgundia, Szászország, Milánó, Velence, Oroszország meg még pár kisebb német államocska. Velünk szemben Franciaország, Anglia, Ausztria, Magyarország,a HRE nagy része, Dánia, Nápoly és Lengyelország. 21 évig püföltük egymást minden eredmény nélkül.
Elvileg koalíciós háború volt a francik ellen, így kezdetben az ő területükön folyt a harc. Aztán szépen folyamatosan egyre keletebbre tolódott az egész, Észak-Olaszország, majd Dél-Németország, végül Németalföldi és egész Közép-Európa is hadszíntérré vált. A végleteik harcolt mindenki, békét kötni se lehetett mert folyamatosan +5% és -5% között mozgott a WS, egyik oldal se tudott felülkerekedni. A megszállásokat felszabadították, egy győztes csata után jött egy vesztes.
Eszméletlen mennyiségű kárt szenvedett egész Európa. Részemről 12k arannyal, 125k katonával és további 130k tartalékossal kezdtem meg a háborút, a végén 300 arany tartozásom volt, manpower 0, és összesen egy 12k-s hadseregem maradt és a teljes 150 hajós fliottám megsemmisült. A háborús kimerültség az egeket verdeste, gyak, minden részvevőnek 10+ volt, még nálam is pedig nyomtam le ahogy tudtam. A háború kezdetén valami 500k hadereje volt mindkét félnek kb, ebből a végére marad nekünk 30k nekik 25k. És a végén még a semleges békének is örültem.
De ezzel nem ért véget a muri. Minden ország kimerült, jöttek a lázadások. Nálam Afrikai területek nagy része fellázadt, pluszba a katalánok, Szászország gyak, darabokra esett, Nagy-Britanniában a skót lázadtak fel, a HRE-ben egy rakás vallási felkelés tört ki, Velence összes balkáni területe fellázadt, a gyarmatok nagy része is függetlenedni akar. Katonám semmi, pénzem nuku, alsó hangom 40k lázadó van a területemen, plusz a 2 legnagyobb gyarmatom már el is szakadt, de a többi is közel áll hozzá. A katonai és diplomácia pontjaim vagy 10 éve arra mennek el hogy letörjem a felkeléseket és levigyem a kimerültséget, meg amúgy is szar az uralkodó.
Ilyen háborút mióta játszom nem láttam, emg ekkora sz*rban is régen voltam mint most. De éppen ezért mádom ezt a játékot! -
Lysandus #3027 Gratula! Csak meglett a WC! -
Timakrisz #3026 Csíter :)
gz
Érdekes, hogy én egyszer már több pontot összekalapáltam WC nélkül (24k+)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.11. 07:04:04 -
pocoksari #3025 véget ért...nyertem, muhaha:
térkép
dipó
sereg
vége -
pocoksari #3024 a tartományoknál a base tax számít, mármint az AE-nél...fruli, verona és treviso kövérek, míg a török tartományok 2-4 base taxosak...ugye ez az egyik a oldal, a másik a távolság, a harmadik, hogy a török más vallású és azt annyira nem bánják ha baszogatod -
Lysandus #3023 Hát ja. Én sem véletlenül indultam el a magyarokkal délre. A balkáni kis országok behúzása után még mindig a török volt az egyszerűbb. A lengyel litván perszonálunió az elején nagyon erős, a HRÉ-től meg kínszenvedés csipegetni az AE miatt.
A birodalom közelébe sem mentem, amíg nem sikerült megszerezni a császári címet. Most se foglalok tőlük (egyszer úgyis enyém lesz az egész). Egy kivétellel: Velence. Velencét mindenképpen el kell hozni, mert az egyetlen kereskedelmi end node, ami elérhető közelségben van. És nagyon jól fel lehet futtatni, Alexandriából, Aleppóból, Ragúzából lehet oda steerelni a tradet.
Mondjuk beszédes, hogy Fruli, Verona, Treviso elfoglalása után egyből megalakult a koalíció ellenem, miközben a töröktől hatosával, nyolcasával hoztam el a tartományokat, és a kutyát nem érdekelte. Itt meg három tartomány után már jajveszékelni kezdtek. Pedig CB-m is volt - nem is egy -, és mint császár a birodalmi területeket kértem vissza a nem birodalmi tag Velencétől. -
#3022 Nem tudom, nem néztem, de ha van is, akkor se kéne ilyen balfék módon ragaszkodni hozzá.
De már töröltem az ironman mentést, Ausztria és a franciák balhéi miatt mindig csak én szívtam. -
Lysandus #3021 Diplomácia ideák? Az előző verzióban nem ért sokat, de mivel a jelenlegiben nyakra-főre alakulnak a koalák jelentősen felértékelődött a szerepe. De ugyanez igaz az Influence ideákra is, sőt, az talán neked még jobban bejönne, ugyanis van benne egy olyan, hogy -20% AE inpact. A +2 dipo rep, és a +1 dipo kapcsolat mindegyikben benne van. Igazából a kettő együtt nagyon nagy lehetőségeket rejt. -
Lysandus #3020 Nem lehet, hogy Szászországgal kapcsolatos küldije van? -
#3019 Nekem is ez volt a franciákkal, 100 éves háború után levertem Provance-ot, full anex, hopp vagy 10 országos coalition, Spanyol-Burgundi-Osztrák, természetesen, és a kis one province minor légypiszok Lorainne megtámad:) jött mindenki, ggwp -
kissssss #3018 a lánya ha jól emlékszem a pogány litván fejedelemhez ment hozzá aki meg is keresztelkedett.
és persze hogy szeretik a lányát mivel ő nem tudta olyan szorosan tartani a gyeplőt mint az apja, már 12 évesen megfenyegették a lengyel nemesek a gyereket hogy különböző engedményeket csikarjanak ki belőle.
és még Lajos volt a szemét....
én nem nagyon vagyok oda ezért a lengyel magyar barátság szektakultuszért, az elmúlt 120 év bebizonyította hogy Magyarország nem bízhat meg senkiben se ha szomszédokról van szó, még akkor se ha szövetségesről van szó, a lengyelek is csak addig vigyorognak barátságos arccal amíg hasznot látnak ebből a "barátságból" -
Malarki #3017 I. "Nagy " Lajos.
És hát a jó polákok nem emlékeznek rá túl nagy szeretettel, sőt, kimondottan rossz a megítélése, 12 éves uralkodását elég kártékonyak tartották. Ami viszont érdekes, hogy a lányát aki halála után lengyel királynő lett a mai napig tisztelik és szeretik, sőt, még szentté is avatták. -
kissssss #3016 " Micsoda hülyeség, ülök két országnak a trónján és nézeteltérésbe kerülök magammal"
na azért ez nem teljesen így van :)
elég csak megnézni a lengyel magyar perszonáluniót volt is egy elég véres nézeteltérés a két fél között annak ellenére hogy az uralkodó egy volt. (most nézzétek el nekem hogy hirtelenjébe nem emlékszem az aktuális királyra) -
Chris #3015 Hogy én erre nem gondoltam! :) Ja, de. ;)
Ami a gondot okozza, az a kitartott hadserege, ami nagyobb lesz az enyémnél, úgy meg nem foglalkozik a kölcsönös szeretettel. De ha lefoglalom amíg elhízok, akkor nem lesz ideje a függetlenedéssel foglalkozni. Ami viszont ordas faszság, hogy a Burgundy ellen vívott háborúból "akart ő is területet" és mivel nem kapott, kaptam negatív módosítót a relációban. Micsoda hülyeség, ülök két országnak a trónján és nézeteltérésbe kerülök magammal, hogy egy általam indított háborúban akarok-e a másik zsebembe is területet tenni? A perszonálúniónak kb. úgy kéne működnie ilyen téren, mint a vazallusnak...
-
pocoksari #3014 ahammm, fel kell tolni a kapcsolatot maxra
(én dipó repust választanék, mert rövid távon erősebb (azonnal hat), tehát normalizálni a kapcsolatot vele jobb... a better relation hosszútávon érdemes)
meg ugye hízni kell és akkor minden mindegy :) -
#3013 Ha a Was at war, az AE, meg egyéb negatív kapcsolók eltűnnek, akkor javulni fog a helyzet, és a Liberty desire is lejjebb megy. Ha elérhető egy Better relations over time csóka, azonnal vedd meg. Bár jópár patch-el ezelőtt, de nekem is volt PU-ban a nagy kék folt, és az integrálásig hűséges talpnyaló volt, csak joban kell lenni vele. Ha pedig ő hűséges, senki nem tudja támogatni a függetlenedést sem. Várj pár évet amíg megnyugszik a helyzet, aztán gyakorlatilag nem lesz ellenfél Európában. -
Chris #3012 Ugyanígy vagyok vele minden esetben, DE ezt most a nagy kék warmonger, velük pontosan az a célom, hogy egy jó 20-30 évig egyáltalán ne álljanak talpra. Nemcsak hogy war repet kértem, de a háború után, a csapataim kivonását követően egyből hadat üzentem Burgundynak úgy, hogy az osztrák még mellettem volt, Burgundy meg 4 kisállammal és Aragonnal... szerintem kitaláljátok ki nyert még úgy is, hogy az én seregem otthon a rózsák háborúját próbálta megnyerni, és a kezdeti vereségek után a kontinensen Ausztria white peacet kötött. Ezen felül "ész nélkül" foglalok területeket, hogy a kritikus tömeget elérjem... Miért? Mert 73%-ról indult a liberty desire-je úgy, hogy "padlón volt". Ha kimaxolja a hadseregét, plusz még be talál olvasztani az 5-ből 2 vazallust, sóval fogja behinteni a szigetországot is. És akkor még arra nem is gondoltam, hogy mi van ha vmelyik barom úgy gondolja, hogy milyen jó vicc lenne támogatni a függetlenségüket...
Szóval amíg ilyen vidáman vagyunk a franciákkal, addig folyamatosan ellátom őket munkával, had háborúzzanak, ahhoz úgyis nagyon értenek. Nem szeretném, hogy bármelyik nagy megerősödjön, így vagy Ausztriát fogom megtámadni következőleg casus belli nélkül és felszabadítom Stíriát, nehogy megörökölje Burgundyt, mert akkor game over, vagy a Kasztília/Portugál párost, nehogy 2 hónap alatt bekolonizálják az újvilágot, mert az meg úgy kell, mint púp a hátra. Amit viszont nem tudok, hogy merjem-e vazallizálni Skóciát? Már így is 80+ az AE, mondjuk Európa leszarja őket a távolság miatt, de inkább a franciákra gyakorolt liberty desire-től félek.
-
pocoksari #3011 alapvetően a kicsi országokat nem ismerem, de birodalmon kívülit kellene támadnod, esetleg PU-ban reménykedni vagy átgondolni, hogy valaki beállna-e alád vazallnak...a császári címmel is próbálkozhatsz
de az AE nagyon durva, osztrákokkal békés voltam, így nem jött elő viszont a törökökkel nem véletlenül nem európa felé fordultam először -
pocoksari #3010 én is láttam olyat, hogy valamelyik rákattan 1-1 országra/területre...de hát ez van, ha az osztrákok excel-táblája alján az szerepel, hogy a legjobb célpont a szász pofa, akkor az oda támad élete végéig...mérlegel képletek alapján, de nem tanul, ennyi -
pocoksari #3009 war repet nem kértem volna, gondolj bele, leverted, ezért anyagilag padlón van és a sereget/flottát is pótolnia kell, erre te lehúzod 10%-al...a PU/vazall/kolónia poziban lévőket én folyamatosan tápolom
ha pl. a kolónia hadat üzen,akkor azonnal küldöm a pénzt, ha újonnan alakul, akkor szintén, de gyártott vazall is azonnal kapja a pénzt...az osztrák játékban lévő góliát litvánnak (PU) is folyamatosan toltam az ezreseket
meg így építkezni is könnyen tudnak...amit olvasztással te kapsz meg, viszont a monarch pontot ő tolja bele
-
zelgadis23 #3008 Sziasztok! Az EU 4 Eldorado-t most telepítettem fel (1.10 path, hard), de a koalíciók miatt számomra alig játszható. Branderburggal vagyok, elfoglaltam két tartományt – 17 tagos koalíció simán lever, gondoltam elég lesz 1 tartomány is, így csak 7 országból álló koalíció alakult, Vannak erős szövetségeseim, Ausztria, Lengyelo, Brunswick, Cseho, Dánia PU Norvégiával és Svédországgl. Támadni nem nagyon tudok, mert 1-2 országnál több nem segítene. Bár a koalíció sem támad, lassan 10 éve egy helyben állok, semmit sem tudok csinálni, claimet sem merek gyártani, mert ha lebukok AE büntetés megint, ezáltán még nagyobb koalíció. Javítgatom mindenkivel a viszonyt, de a koalíció nem akar megszűnni.
Akkor most várjak 15-20 éveket 1 tartomány meghódítására, amíg megszűnik az AE? A diplo annektálás sem sokkal jobb, bár ott csak fele akkora AE büntetést kapok. Érdemes egyáltalán a 1.10 path-al játszani? Van valakinek tippje, mit kellenék csinálni???
-
#3007 Na azt hiszem a játékban valami megkattant. A szövetségesem, Ausztria 130 éve egyetlen provinciát sem szerzett, csak Saxony-t próbálja napra pontosan minden egyes truce lejártakor befoglalni, akinek szövetségese a francia, aki persze minden alkalommal egyedül elgyepálja a kétszeres túlerőt. Ausztria nem csinál semmit, nem terjeszkedik, csak rá van kattanva Saxony-ra. Unom már, hogy miatta szívok, mégis csak ő az egyetlen nagyhatalom a csigaevő ellen.
Ja, és a kolóniáim se csinálnak semmit, nem üzennek hadat, nem gyártanak claim-eket, hiába vannak agresszívre állítva. Ez normális ? -
Chris #3006 Nah, láncra vertem a vadállatot... :D
Most azon gondolkodom kinek eresszem neki először. :) -
pocoksari #3005 kicsit lehangoló, hogy ennyi meló benne van és a végén bukta lesz :(
-
pocoksari #3004 lassan vége, 1800:
térkép
dipó
sereg -
#3003 Így van. -
#3002 Ha Henrynek van utódja Angliánál, az elején, akkor nem lesz War of the Roses? :D -
Malarki #3001 Na ezzel a moddal már én is szemezek egy ideje, csak eddig még nem volt rá időm. -
hitman1028 #3000 én most kipróbálom a random world,random natons-t,eddig élvezem
kicsit más ,mint a megszokott,néha kelll a váktozatosság
ezzel a térképpel
természetesen ironmanba