Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A begyûjtés automatikus a fõvárosod régiójában."
Ezt értsem úgy, hogy ha Zágráb a fõvárosom (Velencéhez tartozik), akkor Velencébe nem kell kiraknom kereskedõt collectelni? Vagy inkább úgy értendõ, hogy ha a fõvárosom egyben a kereskedelmi központ is, akkor igaz állítás.
"A nyíllal ellenkezõ irányba visszanyomni csak kereskedõvel lehetséges."
Tudtommal megfordítani a steer irányát nem lehetséges.
Ezt értsem úgy, hogy ha Zágráb a fõvárosom (Velencéhez tartozik), akkor Velencébe nem kell kiraknom kereskedõt collectelni? Vagy inkább úgy értendõ, hogy ha a fõvárosom egyben a kereskedelmi központ is, akkor igaz állítás.
"A nyíllal ellenkezõ irányba visszanyomni csak kereskedõvel lehetséges."
Tudtommal megfordítani a steer irányát nem lehetséges.
miért vonnád össze a sereget? sok értelme nincs...
claim kell, anélkül nagyon drága ás lassú az egész...önmagában a cb nem ér semmit, max. ha másnak akarsz terkát adni
Nem kapsz. De van pár út a CB-hez:
- Diplomácia, claim-egy területére (eleve úgy kell kezdeni egy háborút hogy az összes szomszédos területére claim-et szerzel, így kevesebbe kerül majd a core)
- 500 pénzért megveszed az igaz vallás védelmezõi posztot, ez bármilyen nem katólikus ellen ad CB-ét
- a vallási ideát választod ott szintén támadhatsz bárkit aki nem katólikus
De mondom claim egy területére és kész, max 2 éven belül megvan.
Az infamyt egyáltalán nem ugyanúgy kapod! Asszem a keresztes háború a legfaszább ezen a téren 😊 de kiírja hadüzenetnél ha ráviszed az egeret.
- Diplomácia, claim-egy területére (eleve úgy kell kezdeni egy háborút hogy az összes szomszédos területére claim-et szerzel, így kevesebbe kerül majd a core)
- 500 pénzért megveszed az igaz vallás védelmezõi posztot, ez bármilyen nem katólikus ellen ad CB-ét
- a vallási ideát választod ott szintén támadhatsz bárkit aki nem katólikus
De mondom claim egy területére és kész, max 2 éven belül megvan.
Az infamyt egyáltalán nem ugyanúgy kapod! Asszem a keresztes háború a legfaszább ezen a téren 😊 de kiírja hadüzenetnél ha ráviszed az egeret.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
A meghatározó dolog a "hatósugár". Ez fokozatosan növekszik a tech szinteket átlépve (hogy admin vagy diplo azt nem tudom, nincs most elõttem Ha ráviszed az egeret akkor mutatja hogy melyik szinten mennyit ad a hatósugárhoz). Illetve exploration ideában van egy 50%-os hatósugár növelés. Az elején elég nehéz, illetve kell egy ugródeszka terület valahol valamelyik afrikai iszlám államban. Ha szerencséd van úgy jársz mint én: mire el tudtam kezdeni gyarmatosítani, még a spanyolok be se tették a lábukat nyugat-afrikába, csak dél-amerikában nyomulnak. Viszont általában afrikában kezdik a nyomulást, ez a tendencia. Illetve amig nem lesz a te területed a gyarmatosítandó terület, addig legyen ott katonád egy kevés, hogy az õslakos lázadást le tudd verni különben kezdheted elölrõl a kolonizálást.
az AI mindig tudja hogy milyen fajta egységeid vannak hol vannak és mennyi van belõlük.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Én úgy szoktam, hogy mindegyik trade node területén tartok egy rendvédelmi szervet a lázadások leverésére és egy-két helyen meg komolyabb erõt. Ha jönnek, akkor szépen odaslattyogok és az ostromba belefáradt nyomorultakat porrá verem. Nem kell sietni, mert csak a manpoweredet kukázod ki vele 😊
Ha közvetlen határomon lesz a török akkor kapok automatikusan cassus vellit ellene vagy csak ha keresztes háború esetén?
Ugyan akkora „infamy”t kapok ha tõle foglalok?
Ugyan akkora „infamy”t kapok ha tõle foglalok?
A lényeg,h ha nagy birodalmad van,sok szomszédos országgal úgy kell elosztanod,h a legveszélyesebbekhez összpontosuljanak nagyobb erõid,így könnyebb reagálni az esetleges fenyegetésekre,háborúkra. Nekem már csomó területnél 100k felett vannak a limitek,tehát akármennyit állomásoztathatok lényegében,mert 40-60-asával vannak feldobálva a stratégiai pontok köré a katonáim.
Ahhoz hogy M.o-val gyarmatosíthassak mire érdemes oda figyelnem, miket kell fejlesztenem, elfoglalni?
Alapvetõen hülyeség a provincia limitjénél nagyobb sereget állomásoztatni, pláne télvíz idején. Azért az összevonás háború esetén nem egy nagy kaland. Amúgy sem a határon kell tárolni a sereget, mert akkor tudja az AI, hogy mid van.
Persze hogy alap 😊 neked meg sokaknak, de tuti van pár olvasó akinek hasznos lehet, ezért nem címeztem senkinek se a hsz-t. Az sg-és eu forumok nagyon hasznosak mert állítom hogy olyat is megtudhat itt az ember amit kb 2 órás böngészéssel se bukkanna rá. Ha eszembe jut valami én is ide írom..
Pl 😊 visszatérve a 30k-ás seregre még egy adalék: nagyon oda kell figyelni hogy ahol már gyártottál egy sereget ott mindig ugyanazt a típust gyártsad, mert ha veszteségek lesznek két 500-ast összelehet vonni egybe! (már csak 29 😄)
Pl 😊 visszatérve a 30k-ás seregre még egy adalék: nagyon oda kell figyelni hogy ahol már gyártottál egy sereget ott mindig ugyanazt a típust gyártsad, mert ha veszteségek lesznek két 500-ast összelehet vonni egybe! (már csak 29 😄)
Köszi,akkor ezek szerint lemaradtam,vagy gyorsan elnyomtam egy fontos üzenetet,ami az ellenreformációról szólt,s azért nem vettem észre,h eltûntek a diplomáciai aktusok lehetõségei.
Magyarok 350 év elteltével. 3 éven belül integrálom az oroszokat,tehát a nyers magyar terület óriásivá fog duzzadni,s miután õket integráltam eltudom kezdeni a spanyolokat,akiket azért nem tudtam eddig,mert hiába PU-im már 150 éve, növelték a területeiket a felfedezésekkel amerikai belterületeken. S mikorra vége lesz a játéknak már az angolok is az integráció alá fognak esni.

Az ellen-reformáció végével eltûnnek a pápai diplomáciai aktusok. Annyira ne sajnáld! A kiátkozást 200 év alatt egyszer nem tudtam elsütni, mert mindenki minimálisan jóban volt Rómával, az egy szál õket fenyegetõ Nápoly meg a szövim. A törökök veréséhez jól jön a keresztes hadjárat a módosítok miatt, de ennyi. A plusz diplomatád és hadvezéred marad, ami a leghasznosabb.
Persze Paul az uccsó bekezdés az alap. Úgy lehet pénzt spórolni is,valamint megakadályozod,h katonákat állítson elõ,az meg triviális,h területet foglalsz ezzel.
Törökök után jön majd a másik áldás ne aggódj. Mamlukoknak hívják õket! 😄 Nálam a törököknek 3 területe maradt,s a Mamlukok teljesen feljöttek Szófiáig. Viszont szintúgy félnek tõlem,s nem mernek megtámadni.
Viszont van egy érdekesség. Már kb 50 éve enyém a pápaság állandóan,azonban már nem tudok diplomáciánál excommunicatelni,meg crusadet indítani. Persze vissza lett állítva a pápaság Rómába,tehát nem értem. Lehet,h mivel egy idõ után fokozatosan megszûnik az egyház befolyása az államok felett,így megszûnik ez a két funkció is,s csak reprezentatív jellegû lesz a pápaság intézménye ?
Törökök után jön majd a másik áldás ne aggódj. Mamlukoknak hívják õket! 😄 Nálam a törököknek 3 területe maradt,s a Mamlukok teljesen feljöttek Szófiáig. Viszont szintúgy félnek tõlem,s nem mernek megtámadni.
Viszont van egy érdekesség. Már kb 50 éve enyém a pápaság állandóan,azonban már nem tudok diplomáciánál excommunicatelni,meg crusadet indítani. Persze vissza lett állítva a pápaság Rómába,tehát nem értem. Lehet,h mivel egy idõ után fokozatosan megszûnik az egyház befolyása az államok felett,így megszûnik ez a két funkció is,s csak reprezentatív jellegû lesz a pápaság intézménye ?
Szal persze lesznek negatív hatásai a nagy seregnek, nincs hajó,advisor,épület. A török gyengébb nálam perpill mert valamiért szétesett.. sorra függetlenkednek a leigázott országai, pl bulgária stb, jelenleg az összes balkáni terület fel van lázadva, és inkább az izgat hogy maradjon még török a balkánon mire megtámadom 😊 Egyékbént van pénzem még kb 500 a béke kötésekbõl, nemsokára az osztrákoktól is befolyik valami. (gyakolatilag békekötésekbõl tartom el az államháztartást 😄)
Annyi még elárulok hogy leütöm az összes létezõ katonáját az ellenségemnek, szétosztom a 30k seregem egyenlõ részekre az összes provinciájára, fentartás csúszka le minimumra, aztán szép lassan foglalom be a területeket.
Annyi még elárulok hogy leütöm az összes létezõ katonáját az ellenségemnek, szétosztom a 30k seregem egyenlõ részekre az összes provinciájára, fentartás csúszka le minimumra, aztán szép lassan foglalom be a területeket.
Persze hogy a játék elejére és Mo-ra vonatkozott amit írtam, azt hittem ez világos.
Most PU-zom a briteket. Elvileg 350 év játék után az oroszokkal,britekkel kiegészülve készítek majd nektek egy képet. Kíváncsi leszek rá.
Mármint vagy Dél-Afrikában,vagy Dél-Amerikában vannak a legnagyobb aranybányák. (összefüggõvel értem a legnagyobbat) Nem tudom sajnos pontosan,nem emlékszem.
Talán Mexikó-nál van a legnagyobb összefüggõ aranybányarendszer. 4-5 körül van. Azt a legérdemesebb talán bevágni.
Hana1: Nekem 180 ezres seregem van,s 230-240-es bevételem,tehát annyira ez sem igaz. Nyilván már jó pár száz évvel elõrébb járok,mint Te,de legyünk pontosak. Ez,amit te írtál a JÁTÉK ELEJÉRE igaz csakis kizárólag,amíg kicsi vagy,s tegyük fel a magyarokkal vagy.
Törököket meg mindig bevertem a franciákkal karöltve. Sokszor a legnagyobb seregük volt,de csak jó szövetséges kérdése,s nincs problémád velük. Engem soha nem támadtak meg,mindig én kezdeményeztem ellenük. Nem igazán mertek,mert ha van egy erõs szövetségesed, már 2x meggondolja az AI,h megtámadjon-e.
Törököket meg mindig bevertem a franciákkal karöltve. Sokszor a legnagyobb seregük volt,de csak jó szövetséges kérdése,s nincs problémád velük. Engem soha nem támadtak meg,mindig én kezdeményeztem ellenük. Nem igazán mertek,mert ha van egy erõs szövetségesed, már 2x meggondolja az AI,h megtámadjon-e.
Nem beszélve arról, hogy az elején a 30k-s sereged szépen fog amortizálódni szinte bárhol, különösen télen. A feltöltéskor pedig igencsak negatív lesz a kassza.
Az aranyat termelõ provinciák fixek? Úgy döntöttem kimaradok az európai civakodásokból és belekezdek a gyarmatosításba. Afrika még jóformán érintetlen. Behúzom Malitól az aranybányákat, meg az amerikai aranylelõhelyeket is. Kíváncsiságképp puskáztam a francia játékomból (ahol már ismert az egész térkép és szinte teljesen gyarmatosították), de ott olyan területeken is van arany ami ebben a listában nincs benne:
http://eu4wiki.com/List_of_provinces
Pl. Benguela Afrikában. Vagy pl. itt az eu wiki annyit ír hogy Mexico, holott a játékban 4 tartomány van konkrétan mexikóban ami aranyat termel. Szóval ez a lista nem igazán jó.
http://eu4wiki.com/List_of_provinces
Pl. Benguela Afrikában. Vagy pl. itt az eu wiki annyit ír hogy Mexico, holott a játékban 4 tartomány van konkrétan mexikóban ami aranyat termel. Szóval ez a lista nem igazán jó.
Rá kell kattintani a kereskedelmi gócra,h normális, a TE ORSZÁGODAT érintõ infokhoz juss. Bocs a sok caps-ért de ennél egyértelmûbben már nem tudom sem kiemelni,sem leírni.
Kérek mindenkit keresse szépen ki a lentebb említett 3 hozzászólást,s olvassa el nagyon figyelmesen.
Kérek mindenkit keresse szépen ki a lentebb említett 3 hozzászólást,s olvassa el nagyon figyelmesen.
Hosszan nem érdemes fenntartani nagy sereget, fõleg a limitedet átlépve. Nem fog fejlõdni a gazdaság, épületekre nem lesz pénzed. Egy idõ után azt veszed észre, hogy a többiek elhúznak. Szerintem érdemesebb 1-1 háborúhoz zsoldosokat fizetni, mit folyamatosan fenntartani egy limitnél nagyobb állandó hadsereget.
Kereskedõ: Krakkó, Ragusa: pénzbeszedés + piacok építése a hozzá tartozó területeken (legalábbis tapasztalatom szerint az elején ez hozza a legtöbbet), ha valaki jobbat tud, engem is érdekel.
Törökök: nem lesz az annyira gyerekjáték, törökök megveréséhez érdemes lezárni hajókkal a Boszporuszt.
Kereskedõ: Krakkó, Ragusa: pénzbeszedés + piacok építése a hozzá tartozó területeken (legalábbis tapasztalatom szerint az elején ez hozza a legtöbbet), ha valaki jobbat tud, engem is érdekel.
Törökök: nem lesz az annyira gyerekjáték, törökök megveréséhez érdemes lezárni hajókkal a Boszporuszt.
Nem akarlak elkeseríteni de a törököknek 1600 körül már 150 ezres seregük van😊
A kereskedelmi nézetben a kereskedelmi gócnál csak 2 dolgot ír ki,h neked mennyi a trade powered (,ha nincs az adott kereskedelmi gócban,akkor nem írja ki,csak a 2. dolgot),valamint h mennyi jövedelem MARAD BENT. NEM azt írja,h mennyi jövedelem ott a tiéd,hanem mennyi NEM MEGY TOVÁBB,NEM MEGY KI,tehát MENNYI a begyûjthetõ pénz. DE NEM CSAK neked,hanem az összes ott részt vevõ állam között oszlik meg az a pénzmag.
Srácok. Csakis kizárólag azért éred el késõbb a nagy kereskedelmi bevételt,mert a földrajzi felfedezése, konkvisztádorok,telepesek térfoglalásai nyitják meg a nagy bevételû óceánon túli kereskedelmi útvonalat.
Wolf azt jól írtad,h azért kell több trade power,h ne kapjanak belõle a másik kereskedelmi pontban részt vevõ felek.
EMBEREK! Nyissátok meg a kereskedelmi pont menüjét,s ott látjátok PONTOSAN,h mennyit szedtek be. Ott kikeresitek,h Hungary,s ott kihozza,h mennyi a trade power,mennyi a jövedelem,s még 2-3 infot ad ki. Na azokat elemezzétek,s ott ki lehet szûrni,h mi a gond. Kevés a trade powered ? Vigyél oda több hajót vagy építs trade powert adó házakat a területen,ami hozzá tartozik.
Nekem kb 1500 óta van kb 2-300 trade powert adó flottám,tehát tényleg hülyeség az,h kezdetekben nem lehet erõs, nagy trade powert adó flottát építeni.
Srácok olvassátok el ezt a 3 hozzászólást, mindegyik a kereskedelmet magyarázza:
#580 #836 #558
Wolf azt jól írtad,h azért kell több trade power,h ne kapjanak belõle a másik kereskedelmi pontban részt vevõ felek.
EMBEREK! Nyissátok meg a kereskedelmi pont menüjét,s ott látjátok PONTOSAN,h mennyit szedtek be. Ott kikeresitek,h Hungary,s ott kihozza,h mennyi a trade power,mennyi a jövedelem,s még 2-3 infot ad ki. Na azokat elemezzétek,s ott ki lehet szûrni,h mi a gond. Kevés a trade powered ? Vigyél oda több hajót vagy építs trade powert adó házakat a területen,ami hozzá tartozik.
Nekem kb 1500 óta van kb 2-300 trade powert adó flottám,tehát tényleg hülyeség az,h kezdetekben nem lehet erõs, nagy trade powert adó flottát építeni.
Srácok olvassátok el ezt a 3 hozzászólást, mindegyik a kereskedelmet magyarázza:
#580 #836 #558
1450-ben 30K-ás sereget építettem hungaryval 😊, azért csak ennyit 😄 mert teljesen levetett katonai fenntartás mellett ekkor fordult minuszba a költségvetésem. De jó, tényleg érdekes játékmenet alakulgat.. van már 2 német miniállam vazalussom, illetve elfoglalatam istriat,dalmaciat,ragusat.
Most épp az osztrákokat ütöm le, de gyerekjáték ekkora sereggel, nagyon élvezem egyenlõre.
Azt tervezem hogy pápa leszek(már van egy csuhás bejuttatva), és keresztes hadjáratot hírdetek a török ellen. Ezzel a sereggel azt csinálok velük amit akarok, elsõ körben a tengerpartot szeretném megszerezni.
A trade-el nem foglalkozom, úgy van hagyva minden ahogy a játék kezdõdött. De ha valakinek van valami ötlete mit csináljak annak tükrében hogy az adriára van 4 core területem, azt nagyon szívesen megköszönném!
Most épp az osztrákokat ütöm le, de gyerekjáték ekkora sereggel, nagyon élvezem egyenlõre.
Azt tervezem hogy pápa leszek(már van egy csuhás bejuttatva), és keresztes hadjáratot hírdetek a török ellen. Ezzel a sereggel azt csinálok velük amit akarok, elsõ körben a tengerpartot szeretném megszerezni.
A trade-el nem foglalkozom, úgy van hagyva minden ahogy a játék kezdõdött. De ha valakinek van valami ötlete mit csináljak annak tükrében hogy az adriára van 4 core területem, azt nagyon szívesen megköszönném!
Megelõztél Wolf.
A bárka a trade poweredet növeli, tehát ha collectest véd akkor többet szedel be, ha steerelsz akkor többet szipkáznak el.2 hajó az lópikula szerintem, nekem 20 van a collectesnél pl.De azt is nézni kell, hogy megéri e összeségében, hiszen ha a hajók fenntartása drágább mint ami plusz bevételt ad, akkor már kevésbé jó(mondjuk más meg kevesebbet lop, tehát mégis jó, ez most jutott eszembe<#nevetes1>#nevetes1>)Az épületeket én ott húztam fel ahonnan a collectes területre közvetlenül kerül be az árú, konkrét példával élve a Sevilla node teljes területén húzom fel szépen a trade poweres épületeket, jelenleg 90%-a az enyém a powernek.Ami a bevételt illeti, ne várjunk csodát mondjuk 100 év után szerintem, nekem is csak kb 20 arany jön be kb ennyi idõ elteltével.Mondjuk nem is vagyok valami nagy ász, ez az elsõ játékom.
A több százat általában a játék végére éred el mert az elején se érték se erõ nincs sehol.
Az értéket fõleg a gyárak dobják meg de az alap épületeket sem lehet elhanyagolni, az erõt pedig az alap épületek és a hajók. Ahol begyûjtesz ott arra kell törekedni, hogy minden pénz bent maradjon és senki ne kapjon belõle csak te. Ez szinte lehetetlen elérni de ez legyen a cél. (Így mûködik a kereskedelem napjainkban is. Minden cég monopóliumra törekszik.) A leghatékonyabb módszer ha a régióhoz tartozó összes területet magadévá teszed. Minél több területed van a régióban annál kevesebb vizet zavarnak a többiek, bár a hajókkal is csúnyán bele lehet piszkálni.
A begyûjtés automatikus a fõvárosod régiójában. A többi régióban pedig ahol van érdekeltséged, automatikus a nyilakkal megegyezõ irányú továbbítás azokba a régiókba ahol van erõd. A kereskedõvel lehet a teljes kimenõ forgalmat egyfelé terelni. A nyíllal ellenkezõ irányba visszanyomni csak kereskedõvel lehetséges. Az aktuális helyzet tükrében el kel döntened, hogy hol és hogyan érdemes beavatkozni. Például ha francia vagy és nagy érdekeltséged van a karibi régióban akkor arra kell koncentrálni, hogy onnan minden bordó felé menjen. Nyilván a spanyolok és az angolok másképp fogják gondolni. Viszont ha a spanyoloké egész panama akkor azzal semmi dolgod nincs mert úgyis mindent a karibi térségbe tolnak hogy onnan küldjék haza.
Az értéket fõleg a gyárak dobják meg de az alap épületeket sem lehet elhanyagolni, az erõt pedig az alap épületek és a hajók. Ahol begyûjtesz ott arra kell törekedni, hogy minden pénz bent maradjon és senki ne kapjon belõle csak te. Ez szinte lehetetlen elérni de ez legyen a cél. (Így mûködik a kereskedelem napjainkban is. Minden cég monopóliumra törekszik.) A leghatékonyabb módszer ha a régióhoz tartozó összes területet magadévá teszed. Minél több területed van a régióban annál kevesebb vizet zavarnak a többiek, bár a hajókkal is csúnyán bele lehet piszkálni.
A begyûjtés automatikus a fõvárosod régiójában. A többi régióban pedig ahol van érdekeltséged, automatikus a nyilakkal megegyezõ irányú továbbítás azokba a régiókba ahol van erõd. A kereskedõvel lehet a teljes kimenõ forgalmat egyfelé terelni. A nyíllal ellenkezõ irányba visszanyomni csak kereskedõvel lehetséges. Az aktuális helyzet tükrében el kel döntened, hogy hol és hogyan érdemes beavatkozni. Például ha francia vagy és nagy érdekeltséged van a karibi régióban akkor arra kell koncentrálni, hogy onnan minden bordó felé menjen. Nyilván a spanyolok és az angolok másképp fogják gondolni. Viszont ha a spanyoloké egész panama akkor azzal semmi dolgod nincs mert úgyis mindent a karibi térségbe tolnak hogy onnan küldjék haza.
(A) kérdés kiegészítés: Amellett, hogy hány bárka, függ-e attól, hogy a collectes központot véded, vagy a steeres központot.
(😎 kérdés: Erre gondolom igen a válasz, ha steer ha collect.
(😎 kérdés: Erre gondolom igen a válasz, ha steer ha collect.
sajna ez tényleg elég összetett ... nekem is 1.85-2.15között szokott lenni a kereskedelmi bevételem (Hungary-val) ..
a./függ vajon a bevétel, hogy hány bárkával véded a kereskedelmi útvonalat?
b./a piacokat csak abban a kereskedelmi lefedettségben érdemes építenem, ahol van kereskedõm a központban?
a./függ vajon a bevétel, hogy hány bárkával véded a kereskedelmi útvonalat?
b./a piacokat csak abban a kereskedelmi lefedettségben érdemes építenem, ahol van kereskedõm a központban?
Akárhogyan csûritek csavarjátok a kereskedelem magyarázatát, azért egy elég összetett dolog ez.
4 kereskedõm van, Velencében collect, Zágráb a fõváros. Bécsbõl steerelek egyszer, illetve Konstantinápolytól Ragusáig, és onnan tovább Velencébe.
Két kereskedelmi hajóval Velencét ellenõrzõm. Trade income: 2.-/hó Valamit nagyon rosszul csinálok akkor? Velence trade value egyébként 10,2.
Rohadtul nem áll össze nekem, hogy hogy lehet havi több százat keresni ezzel. 😄
4 kereskedõm van, Velencében collect, Zágráb a fõváros. Bécsbõl steerelek egyszer, illetve Konstantinápolytól Ragusáig, és onnan tovább Velencébe.
Két kereskedelmi hajóval Velencét ellenõrzõm. Trade income: 2.-/hó Valamit nagyon rosszul csinálok akkor? Velence trade value egyébként 10,2.
Rohadtul nem áll össze nekem, hogy hogy lehet havi több százat keresni ezzel. 😄
tapasztalatok hard fokozatban? Kicsi országgal eddig nem sikerült emlékezeteset alakítanom, de furcsa mód ezeket a kudarcokat látom így utólag a legjobb játékélménynek. Az oroszokkal viszont nem éreztem nagy különbséget a normalhoz viszonyítva, bár próbáltam PUzni és az nem igen ment. Pikk-pakk elszakadtak... Mondjuk normalon ezt nem próbáltam, tehát lehet, h ott is ez van.
Pont ezért nem gyaktam be a fél világot,mert én is ettõl féltem,h megunom. Most még van is viszonylag nagynak számító hatalom,akik püfölésre várnak.
Nekem kb 100-150 év békeidõ volt,ha összesítve nézzük,tehát nem nagyon terjeszkedtem,meg háborúzgattam.
Nekem kb 100-150 év békeidõ volt,ha összesítve nézzük,tehát nem nagyon terjeszkedtem,meg háborúzgattam.
viszont unom, abbahagyom...
hmmm...elértük az 1millió szövetséges sereglétszámot, derék
nekem 104 pénz jön havonta kereskedelembõl és 363 összesen, 1760ban...kíváncsi lennék ha mindenkit beolvasztanék mennyi jönne 1000 területtel 😄
nekem 104 pénz jön havonta kereskedelembõl és 363 összesen, 1760ban...kíváncsi lennék ha mindenkit beolvasztanék mennyi jönne 1000 területtel 😄
A játék legélvezetesebb része, mikor mások nehezen összekalapált gyarmatbirodalmát kell szétverni. 1700-as évek végétõl nem árt, ha van espionage idea, mert akkor lehet csinálni norvég-kanadát, francia-usát, és így tovább. 😄
Ezeknél tényleg nem írja egyik tartománynál sem hogy node központ lenne. Érdekes. Integrálásnál számít ha már megy az integrálás folyamat és közben 190 alá esik a viszony? Vagy ez csak a megkezdéséhez kell?
Úgy értem egyébként a kérdésemet Warcat teljesen specifikálva,h normális nézetbe,nem kereskedelmi területi nézetbe melyik területhez,tartományhoz,provinciához tartozik Sevilla, Bourdeaux ? Mert Sevillánál is 2 lehetõség van, Bourdeauxnál meg legalább 4.
Azt egyébként nagyon támogatnám,mert tényleg marha nagy hülyeség az egész seregért fizetni,fõleg ha még a játék elején jár az ember,s nincs nagyon pénze.
Másrészt meg spanyolokkal játszva persze,h nem nagy dolog a pénz,meg a kereskedelmi központ birtoklásáért járó extra. Kezdj vmi nehezebbekkel, ne tier1-es országgal,azután már mindjárt fontos lesz a legkisebb extra bevétel is! 😄
Jah az elõzõ hszomba nem fikázni akartalak,most visszaolvasva nagyon úgy hangzott,de a szándékom nem az volt,remélem kitûnik majd belõle neked.
Jah az elõzõ hszomba nem fikázni akartalak,most visszaolvasva nagyon úgy hangzott,de a szándékom nem az volt,remélem kitûnik majd belõle neked.
90%-át már leírtam egyébként ennek. Sõt a részvényes példámat is látom használod. Egészségedre! 😄 Nem baj legalább nyomatékosítjuk a dolgot,úgyis errõl szól a kérdések nagy aránya.
Egyébként meg DIREKT kihangsúlyoztam a kereskedelmi terület birtoklásánál,h nem az egész kereskedelmi terület az,ami engem érdekel,hanem csakis kizárólag a központ,de látom nem bíztad a véletlenre,s leírtad mind a kettõt,de sajnos válasz a kérdésemre,még mindig nem született meg. :S
Pl.: Sevilla és Bourdeaux melyik tartományhoz tartozik ?
Egyébként meg DIREKT kihangsúlyoztam a kereskedelmi terület birtoklásánál,h nem az egész kereskedelmi terület az,ami engem érdekel,hanem csakis kizárólag a központ,de látom nem bíztad a véletlenre,s leírtad mind a kettõt,de sajnos válasz a kérdésemre,még mindig nem született meg. :S
Pl.: Sevilla és Bourdeaux melyik tartományhoz tartozik ?
egyre inkább úgy érzem, lassan csinálhattok egy tutorial módot 😊
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
Remélem elõbbutóbb megmoddolja valaki úgy hogy lehessen állítani mely seregek kapnak fenntartásra pénzt és melyek nem. Mert így elég gáz hogy egy kis háborút akarok vívni a seregem töredékével és fel kell venni a military kiadást az egészre...
Azért remélem használjátok a különbözõ térképmódokat, egybõl a 3. megmutatja szép szinesen melyik terület melyik kereskedelmi zónához tartozik.
A zónák fõ tartományát tökmindegy,hogy ki birtokolja.Az csak extra trade powert biztosít.Az egész egy részvénye rendszerû,annyit kapsz az összaranyból,amennyi %részvényt biztosít a gócban jelenlévõ trade powered.
Trade powert a tartományok és az azokban felhúzott épületek adnak,illetve a zóna védelmére kirendelt kereskedelmi flottád nagyága.A kereskedõhajó közvetlenül a nagy csatahajó után van,Az alapverzió 3 trade powert ad/db.
Ez kevésnek tûnik elsõ blikkre,DE nem kerülnek monarch pontba,és óceánparti birodalmaknak baromi sok lehet!Naval ideán belül a grand navyvel pl Spanyolországgal az 1500as évek végére több mint 200 hajót bírt el a a naval force limitem.Eznekívül annyira jók,és olyan sok pénzt lehet a kereskedelemmel összehozni,hogy az sem érdekes, ha jóval túlléped a határt.Sokba kerül,de az AI nem tud mit kezdeni vele mert oda nem fog követni,és ezért teljesen elnyomod a te javadra a mérleget.Pl Sevilla node spanyol része + épületek +40 hajós flotta 95% felettipénzbevételt eredményez.
Érdemes megemlíteni,hogy a trade power csak akkor nagyon fontos,ha más is jelen tud lenni a nodeban.Ha nagyhatalomként az összes tartományt birtoklod,akkor nem igazán tudnak belepiszkálni.
A node értékét kétféleképpen lehet növelni:a másik nodeból odaterelt arannyal,illetve épületekkel.Ezek jellemzóen a trade valuet és a termelékenységet növelõ épületek.
Steering elmagyarázásába nem megyek megint bele,volt már.
Kereskedõt otthoni nodeban elég ritkán érdemes hagyni,csupán 10% extra bevételt biztosít,ez nem sok.Hasznosabb feléd terelni az árukat,ha van mit(másik hatalom is terelheti feléd a cuccost,mert az õ nodeja meg a tied után jön,ekkor nem kell extra kereskedõ mert jófelé megy a cucc,és a te trade powered automatikusan hozzáadódik az irányhoz)
Az igazán hatlmas,pénzügyet triviálissá tevõ kereskedelmi haszon akkor jön be,ha létrehozol egy hatalmas terelõláncot:erre jó példa a Kína-India-Afrika/Omán-csücsök-le a keleti parton Swáziföldön át Dél-Afrikába,onnan Elefántcsontpartra,át a Karib-tengerre,majd Sevilla-Bordó-Antwerpen.
Na ha egy ilyen láncot bebiztosítasz kereskedelmi flottával,fürödhetsz a pénzben kb.
A zónák fõ tartományát tökmindegy,hogy ki birtokolja.Az csak extra trade powert biztosít.Az egész egy részvénye rendszerû,annyit kapsz az összaranyból,amennyi %részvényt biztosít a gócban jelenlévõ trade powered.
Trade powert a tartományok és az azokban felhúzott épületek adnak,illetve a zóna védelmére kirendelt kereskedelmi flottád nagyága.A kereskedõhajó közvetlenül a nagy csatahajó után van,Az alapverzió 3 trade powert ad/db.
Ez kevésnek tûnik elsõ blikkre,DE nem kerülnek monarch pontba,és óceánparti birodalmaknak baromi sok lehet!Naval ideán belül a grand navyvel pl Spanyolországgal az 1500as évek végére több mint 200 hajót bírt el a a naval force limitem.Eznekívül annyira jók,és olyan sok pénzt lehet a kereskedelemmel összehozni,hogy az sem érdekes, ha jóval túlléped a határt.Sokba kerül,de az AI nem tud mit kezdeni vele mert oda nem fog követni,és ezért teljesen elnyomod a te javadra a mérleget.Pl Sevilla node spanyol része + épületek +40 hajós flotta 95% felettipénzbevételt eredményez.
Érdemes megemlíteni,hogy a trade power csak akkor nagyon fontos,ha más is jelen tud lenni a nodeban.Ha nagyhatalomként az összes tartományt birtoklod,akkor nem igazán tudnak belepiszkálni.
A node értékét kétféleképpen lehet növelni:a másik nodeból odaterelt arannyal,illetve épületekkel.Ezek jellemzóen a trade valuet és a termelékenységet növelõ épületek.
Steering elmagyarázásába nem megyek megint bele,volt már.
Kereskedõt otthoni nodeban elég ritkán érdemes hagyni,csupán 10% extra bevételt biztosít,ez nem sok.Hasznosabb feléd terelni az árukat,ha van mit(másik hatalom is terelheti feléd a cuccost,mert az õ nodeja meg a tied után jön,ekkor nem kell extra kereskedõ mert jófelé megy a cucc,és a te trade powered automatikusan hozzáadódik az irányhoz)
Az igazán hatlmas,pénzügyet triviálissá tevõ kereskedelmi haszon akkor jön be,ha létrehozol egy hatalmas terelõláncot:erre jó példa a Kína-India-Afrika/Omán-csücsök-le a keleti parton Swáziföldön át Dél-Afrikába,onnan Elefántcsontpartra,át a Karib-tengerre,majd Sevilla-Bordó-Antwerpen.
Na ha egy ilyen láncot bebiztosítasz kereskedelmi flottával,fürödhetsz a pénzben kb.