Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vagy pl a navy-nál. A trade powert védõ flottáknál legyen a maxon, de a "csapásmérõ" erõknél nem kell békeidõben.
Most pl kifejezetten jól jönne ha nem az egész sereget kéne ellátni. Magyarországon kell egy elég erõs sereget tartanom mert bármikor nekem eshetnek az erõs szomszédok. Viszont Amerikában fel kéne fedeznem a fehér foltokat, illetve maliban zúznám az ellent. De pont azért nem tudom mert ha felveszem a fenntartást akkor erõsen minuszba ugrok a nagy sereg miatt. Pedig ott maliban elég lenne a 10ezres seregem max utanpotlassal. Viszont ha meg leveszem a fenntartást akkor lezúzzák õk a seregem.
Ha nem ütközik a nemzeti ideákkal,akkor jobb a protestáns vallás, jobb bonuszt ad.
1. Azért van annyi katonája mert mondjuk egymástól távoli helyeken is jelen kell lennie. Egyik helyen kell számítani lázadásra netán háborúságra, a másikon viszont nem.
Én pl olyan lehetõségre gondolok mint a HoI-ban a prioritized egységek. Szóval valóban hiába a szõrszálhasogatás ez egy teljesen reális opció lenne.
Reformációnál azt csináltam eddig, hogy amikor már vallási egység 50% alá csökkent akkor áttértem a protestáns hitre. Aztán a katolikus tartományokat téritettem inkább protestánsra ott nincs a -8as módosító.
bocs de ez már szõrszálhasogatás a részedrõl, 😊 maradjunk annyiban hogy akinek kell a pénz az bizony használni fogja ezt a lehetõséget fõleg a játék elején egy nem túl combos gazdasággal megáldott országnál, és ismét csak azt tudom mondani neked(láthatóan nem vetted figyelembe) az egész téma a pénzspórolásból indult ki nem pedig abból hogy a játék késõbbi részében megéri e még mindig szórakozni a fenntartással egy 800 dukátot termelõ országnál.

és ha nem dolgozol meg a pénzedért vagy nincs ellenfél aki ellen kiküldhetnélek akkor verheted az asztalt napestig habzó szájal akkor sem fizetnélek ki, ha meg lázadozol ez ellen akkor majd a konkurens kollégáidat küldöm ellened, mivel a lázadást mindig minden körülmények között le kell verni függetlenül attól hogy kik azok és miért lázadnak.

a gyári munkásra se tartanak igényt ha nem tudnak összeszerelni valót adni neki.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

bal felsõ sarokban a címer mellett van bal alul a képzés/építkezés gomb, ott kiírja...gondolom a military menüben is, de nekem ez jobban kézre áll

Sceptrum
ezt a limitet honnan lehet pontosan lenézni? 😊

Azt gondoltam,h mivel az EU IV-ben már elég jó vagyok,akkor itt is tudok valamit,de enyhén szólva vakon vagyok a játékba. 😄 Mind1,ha azt mondod,h érdemes,akkor elkezdem,mert megvan az összes kieggel együtt.
ellenreformáció...kapsz 2 papot meg kis extra erõt a térítéshez, pikk-pakk megy vele, soha nem volt gondom vele

de ha a kérdés az kipróbáld-e vagy hogy ölj-e idõt abba, hogy megtanuld, akkor igen, egyértelmûen, jó játék, csak én unom

jó a ck2 minden kiegészítõvel pláne...ha nem vagy profi akkor a legjobb, azt nagyon élveztem, amíg agyalni kellett az elején...aztán rájön az ember a kiskapura (mint itt a PU) szerez hozzá egy nagy adag gyakorlatot és beleun

gyûjteni való a sereg, más igazából nincs vagy a sereg hozza magával...

ott pl. lehet érdemben ostromolni viszont badarság építkezni, itt fordítva van

1. ha a sereg 20%-a is nevetve veri le, akkor miért van annyi katonád? nekem magyarokkal még a limit felét se érte el a létszámom leszámítva az elsõ pár évtizedet...mondjuk a végén is csak azért emeltem fel a létszámot, hogy biztosan max. pontot kapjak a seregre a havi pontosztáskor...ráadásul te is lefokozhatod a sereged, ahogyan a példádban az angolok hazaküldték õket...

2. it is csak azt tudom mondani, hogy ha nincs szükség rá, akkor ne tarts annyit, ha pedig szükség van rá fizess...vagy ha már fizetsz, akkor keress nekik elfoglaltságot

különben meg nem hiszem, hogy ezzel kell tökölni és elbaszarintani rá órákat, hogy fel le tologatod a zsoldot egységenként...én még egyszer sem vettem fel hitelt, bizton állíthatom, nem ezen múlik a gazdasági jólét...ráadásul ha az én zsoldomat csökkentgetnéd tuti kardélre hánynálak és erre is biztos volt példa a történelemben 😊

Belenéztem kicsit,de egyelõre nagyon átláthatatlan az EU IV-hez viszonyítva nekem. 1-2 órát játszottam vele,de csomó fontosabb dologra még mindig nem jöttem rá. Meg ami kicsit furcsa volt,vagy inkább szokatlan,h EU IV-hez képest nincsenek annyira kiemelve a fontosabb gyûjtenivalók vagy h fogalmazzak. (pl monarchia pontok az EU IV-ben s a mellette lévõ egyéb dolgok) Tehát nekem egyelõre egy kisebb katyvasz,de sztem 3-4 óra,s letisztulna ez,csak nem tudom,h megéri-e. Azaz ad-e akkor játékélményt vagy sem.
Te melyiket részesíted elõnyben ? Melyik adott jobb játékélményt neked ?

Mert azt olvastam igen,h ott jobban lehet haladni,nincs annyira megnyirbálva az országok többségének a gazdasága,mint EU IV-ben a kezdetekben.
ez 20éves képem magyarokkal ck2-ben max. fokozaton:
20ev

jó, ck2ben sokkal skillesebb vagyok, mint eu4ben most, de mivel az idõd kb. ugyanannyi van, mint itt (400év) jól látszik, hogy ott lehet pörögni

annyi a különbség, hogy ha akarsz ott nézegetheted ki kivel hál, kinek ki a rokona stb., de igazából anélkül is jól el lehet lenni (engem spec. ott soha nem is érdekelt, hogy az uralkodóm megkapta-e "púpos" jelzõt vagy sem, más meg erre gerjed)...de jó játék, nekem tetszett, érdemes kipróbálni
ami szembetûnõ az az, hogy ha levered az ellenség seregét, akkor jóval magasabb pontot kapsz érte, mint eu4ben meg persze ott vannak a hordák (köztük az aztékok), akiket le kell verni...pl. ilyen csatákban: azték csata

Át kell téríteni õket... Sajnos elég nagy galibát tudnak okozni,ha rosszkor jönnek.
Protestánsokkal mit lehet kezdeni? Van szabadvallás gyakorlás?
Sceptrum
1520 körül kezdek ott tartani, hogy lehet újra kell kezdjem megint. Gazdaságom összeomlani látszik, 10 66-os kölcsön, sok a protestáns barom, nem ritkán 30k lázadások...
Még keresek valami B tervet, de elég reménytelennek tûnik...

Jaja véletlenszerû a halálozás már a magas kornál. Valaki 50 évesen,valaki 80 évesen. 😊
Sceptrum
Növeld a kapcsolatod elsõ körben a pápai állammal. Ez kicsit megdobja az influenced, ami végülis egy pontszám. Ezt a pontszámot tudod rákölteni egy jövõbeni kardinálisra. Kell hozzá egy nagy adag mázli, hogy olyan jövõbeni kardinális kerüljön be, aki alapból a te embered (nevébõl lehet következtetni, ha esetleg más ország gyorsabban költött rá pontot), és azonnal meg kell ragadni a lehetõséget, és nyomni kell rá a pontot, és ahogy nõ az influenced, 10 pontonként mindig tovább tudod növelni.
Amit viszont magam sem értek, hogy bekerült az emberem a kardinálisok közé, de egy fél év múlva bejött a helyére egy másik. 50 éves volt. Ilyen fiatalon halt volna? 😄

Joker,ha ennek a java royal marriagebõl van a világ körül random,kb kezdheted is újra 😊
Sok a diplomáciai kapcsolatod. Ha van szövetségesed,s van vele házasságod az 1 kapcsolatnak számít,ha nem szövetségeseddel van házasságod,az is 1 kapcsolatnak számít. Vagy ha van military access-ed valahová az is 1 kapcsolatnak számít. Ugyanígy,ha garantálod valamelyik ország függetlenségét.

Pápa nem lehetsz a játékban Joker,csak a pápai udvar vezetõje. De a kérdésedre a válasz az az,h úgy,h többségben lesznek a képviselõid a kardinálisok között. Oda meg ugye a jövõbeli kardinálisokból kerülnek.
Ezt a levonást mire kapom? Hogy tudom kiküszöbölni?

Mi szükséges ahhoz hogy pápa lehessek? Csak mert jól jönne 1 keresztes háború.
Tehát olvastam ismertetõket róla,azaz az alapvetõ különbségeket tudom,csak azt nem tudom,h mint játékosnak,aki játszott mind a kettõvel mi az összehasonlítási mérlege a játékélmény alapján.
Köszönöm. Ennyire ismerem azért a CK szériát,csak úgy értve kérek összehasonlítást,h például leülne-e az ember EU IV után vele játszani,vagy sem. Valamint játékélménybe össze lehet-e hasonlítani a két játékot,vagy az EU IV sokkal nagyobb játékélményt ad,vagy sem.
en ck2hoz is ertek :-)

CK játékok mindig a dinasztia alapításra vagy annak fenntartása körül mozognak, míg az EU játékok inkább az ország menedzselésére vagy jobban mondva a saját szájízed szerint formálására vannak kihegyezve, ha a célod csak a darálás és a minél nagyobb területek meghódítása akkor maradhatsz nyugodtan az eu4-nél.

nem érted a lényeget ez a téma 2 ok miatt jött fel.

1.nonszensz full fenntartáson tartani a lebzselõ katonáknak a 80%-át ha a sereg 20% is nevetve veri el az ellenfelet, erre a történelemben is számtalan példa van pl az angolok is szélnek eresztették a flottában szolgálók nagy részét (matrózokat, tengerészgyalogosokat, írnokokat,stb) mikor nem volt háború sõt még a hajók kapitányait is hazaküldték.

2. a másik ok pedig a pénzspórolás mert ha ellenség és lázadók sincsenek akkor fölösleges fenntartást fizetni, és úgy gondolom azért mindenkinek van itt annyi szürkeállománya hogy harc elõtt felnyomják maximumra az ellátmányt és várnak 1 vagy 2 hónapot a morál feltöltéssel.

Hozzáteszem,h tudom,h kicsit más tészta,de a kategórián belül van,tehát valszeg érdekelne,csak nagyon kíváncsi lennék egy olyan ember véleményére,aki már mind a kettõvel játszott.
Srácok,aki játszott hosszabb idõt a Crusader Kings 2-vel kérem írja már meg,h az EU IV-el összehasonlítva érdemes-e most nekiállnom,vagy inkább maradjak az EU IV-nél,mert jobb. Elõre is köszönöm!
Így van nem éri meg. Viszont pont azért nem regenerálódik a sereg mert nincs utánpótlás. Végülis mindegy melyik fele a zsold és melyik a hadtáp, a lényeg hogy ezt jó lenne alakulatonként állítani, én továbbra is emellett vagyok.
Napjaink példája: sokkal kevesebb a költsége egy otthon lévõ USA vadász századnak, mint annak amelyik ki van települve valahova a közel-keletre és naponta bombázgat meg hatalmas repült órákat produkál az állandó készültség miatt. Ugyanez igaz a szárazföldi alakulatokra is.
Írták nekem válaszra,h miért nem tudom már a pápai aktusokat gyakorolni,s azt a választ kaptam,h az ellenreformáció megszûnésével megszûnnek a pápai aktusok is. Tehát már csak reprezentatív jellegû a pápai udvar irányítása. Legalábbis az én játékomba. Kb 1650-1700 körültõl számítva nem tudtam semmit csinálni. Sajnos pontosan nem tudom mikortól.
Jórészt csak növeli a revolt risket, amit ha éppen nincs pontja, akkor tud okozni kellemetlenségeket. De valóban ezt is érdemes lenne moddolni, hogy rendesen, tartományokra és célokra lebontva lehessen akciózni.
ha nullára húzod a csúszkát,akkor nem regenerálódnak a csapatok, de ezzel igazából nem spórolsz, csak kapsz pár extra hónapot a számla kifizetésére...

két jogcímen fizetsz a seregnek:
- zsold, ugye ezt felezheted meg és ez csökkenti le 2vel a morált
- utánpólás, ezt tisztáztuk fent, továbbá ha maxon. van a sereg, akkor ez 0 értéket vesz fel...

persze üzbég paraszt ellen az alacsony morállal ellátott tank is elég...fõleg, hogy még ígyis magasabb a morálja 😊 de valódi ellenfél ellen nem érdemes kockáztatni

"Mamlukoknál nyomtam egy kis patkánykodást,s támogattam a lázadókat,most elvesztették a területük felét -pedig volt kb 100-120-,s kb 5-6 ország jött létre a területe felén."

ezzel az a bajom, hogy nem tudom igazából mérni, hogy a pénzemért mit kapok...pl. alap lázadás elvinne 5 tartományt, de tudom, hogy ha fizetek 50pénzt havonta, akkor 50 tartomány megy el és akkor azt mondom kártyát elfogad? nem ismerem magyarul az erejét...a te példádnál maradva lehet,hogy azok a területek ígyis elmentek volna

Nemcsak zsoldról van szó. Army upkeep sokmindent takar. Azaz mindent. Utánpótlástól kezdve a zsoldig mindent. Egy harcoló seregnek sokkal több utánpótlásra van szüksége mint egy nemharcolónak. Amire te gondolsz az ott is van a megfelelõ helyen: mivel hogy nem lehet teljesen nullára redukálni a fenntartást, hanem ugye mindig kerül azért valamibe a sereg ha lehúzod az upkeepet akkor is. Ez kb magába is foglalja a zsoldot (is) szerintem.
"egy idõ után megszûnik a befolyása." hmmm?

amit nem értek az a kultúra és annak terjedése...igazából én arra számítottam, hogy elfogadottá válnak idõvel és ha türelmetlen vagyok, akkor dipo pontért saját kultúrára nyomhatom...de csak nem akart elfogadottá válni egyik sem, ami sztem gáz...a balkánt mondjuk átnyomtam magyarra, mert oda húztam fel az adóbevételt hozó épületeket, de 200-300 év alatt a többi is beépülhetne már...

Ja. Azért kezdetekben lehetne nagyobb befolyása a pápai udvarnak. Azt viszont jól megcsinálták,h egy idõ után megszûnik a befolyása.
a PU alatt álló kúria irányító néha nyomott keresztes hadjáratot az aktuális ellenségre, de kb. ennyi...kiátkozást nem láttam vagy nem vettem észre...de ezt tuti javítani fogják

Én is hasonló taktikán vagyok ráadásul,aki még csóró,annak nagyon ajánlott az összes ellenséges területet átjárni,ugyanis van LOOT,s szedsz pénzt a területeken,valamint vissza is veted egy pár hónapra néhány szempontból az adott területet. Én eddig szám szerint 7x nulláztam be a franciákat,s most olyan tagolt,mint a kurvaélet.

Mamlukoknál nyomtam egy kis patkánykodást,s támogattam a lázadókat,most elvesztették a területük felét -pedig volt kb 100-120-,s kb 5-6 ország jött létre a területe felén.
"Persze Paul az uccsó bekezdés az alap. Úgy lehet pénzt spórolni is,valamint megakadályozod,h katonákat állítson elõ,az meg triviális,h területet foglalsz ezzel."

háhá, na itt jön a különbözõ stratégia 😊 ti legyõzitek az ellenséget, én meg is ölöm 😊

mert lesi a képernyõmet a piszok AI

Sceptrum
Én is így gondoltam, csak a WolfKrieger kolléga félreérthetõen fogalmazott 😊

a miért kap zsoldot az a seregem amelyik nem is harcol kérdére meg annyi hozzáfûzni valóm van csak, hogy fogjuk fel úgy, hogy a nem harcoló csapatok biztosítják a hátországot...nem látványos, igaz...de a való életben nem adni zsoldot háború közben a sereg felének nem biztos, hogy bölcs döntés lett volna...

nálam Pöst maradt 😊

Természetesen a kereskedelmi központnak kell lennie a fõvárosodnak,tehát Velencében,mert az teljesen mind1,h Mucsajpuszta a fõvárosod,annak köze nincs sok a kereskedelmi központhoz.
elmondom...
kitör a háború, ha nincs esélyed gyorsan elkapni a seregeit, akkor bevárod, csalogató sereget lerakod egy def. bónuszos helyre, rámoccan, csata megkezdõdik azonnal beviszed a fõsereget rejtõ hajóhadat a tartományodba (pár nap) vagy a szomszéd baromi közeli területrõl átküldöd a sereget, nyersz...mérlegelsz, hogy érdemes-e üldözni a legtávolabbi tartományába, ha leölted a claimes provinciára raksz foglaló csapatot, a többit felosztod 10-15k csoportokba és járatod az országában fel-le, fel-le és fel-le (nem szabad megállni a seregeknek), ahogyan képez azt leölöd...serege mellett a manpowert is elveszti, kimerültség miatt fél-egy év a képzés (vagyis csak lenne, mert manpower sincs) harci értéke 0 innentõl erre belépnek a szomszédok is ellene...simán összejön a 100% a sok csata (és az elfoglalt cb tartomány idõbeli tartása) miatt...elhozod a tartományt, szabadon engeded akit tudsz, a többiek még megcsapkodják...ettõl bármelyik ország ezer évre megrokkan...kicsi a sereg és a manpower, ettõl újra és újra megtámadják, amitõl csökken a sereg és a manpower, ami megint új ellenségeket szül...a franciákra pl. csak egyszer ütöttem...100 évig az életükért küzdöttek, majd "pártfogásba" vettem õket...magyarokkal a törököket is megnyomorítottam elsõ körben....

szétosztani sereget ilyen 2-3-4k fõs csapatokba nem szabad, fõleg nem 0 zsoldon, mert egy lázadássorozat (magas kimerültség mellett könnyen lehet ugye) legyilkolja a fél sereged...aztán ha mégis marad el nem foglalt tartománya(i) vagy egy szövije, akkor szintén legyilkol egy csomót mire feleszmélsz...a lényeg összegezve annyi, hogy hagynod kell képezni, attól megy tönkre