Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Na 2 óra szívás után szokásos 😞 röhej, hogy eddig 20ból 20x a teutonok mindig a lengyelek ellen voltak, mostmeg bezzeg velük vannak... kapják be
Na most fejeztem be megint egyet 😊 SZóval osztrákokkal unio, de sajnos õk a fõnökök, egész jól ment kb 1480ig, aztán azok a barmok mindenbe belekötöttek, és persze mindenki összefogott ellenük... a végén megint a mocsok lengyel litván páros vert be 😞
Kilépni hogyan lehet az únióból?
jobb lenne? 😊
Na megnéztem osztrákokat: alap 36 unit, 2x akkkora manpower mindenki elfogadja a szövetséget, kb 10-15 év alatt bezúzok mindenkit a környéken 😞... nem tudom, miért írták a fejlesztõk az elején, hogy magyarral "easy" a game...
mondjuk frissíthetnéd...

Oké, akkor akik azt írták, hogy a lengyelekkel kell szövetséget kötni légyszi árulják el hogy kell, mert fogalmam nincs, és az osztrákokat még csak-csak leverem a csehekkel, de akkor jönnek a lengyelek és vége... (normál fokozat 1.1 es patch)
ma v holnap végzek,majd utána
Magyarokkal mutassatok videot és ne easy-n 😛
és igy is gyõztem xd
nekem ez spec. nem tetszik...nem néztem végig, belepörgettem csak ide-oda, de a lényeg, hogy a manpowert pazarlod , az angol háborúnál simán bedropoltak az angolok és egyesültek...burgundínak mekkora serege van? ezt állítsuk szembe a maradék 20k katonával, akiknek nincs utánpótlása...nagyon hamar vége lehetett volna

ezért jó kis kihívás xd
Magyarnál 0 tábornokkal kezdesz és egy ratyi alap unit típussal, régenstanáccsal, és mindenki rühell a környéken aki erõsebb mint te 😛
https://www.youtube.com/watch?v=BvJP7YeSkaA&lc=z12ael0yoxyyc5pji04cjtfgyviwyftjgsw0k
Nagyon várom, hogy a magyarokkal mit sikerül elérned 😊
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_4_2_rt2qe7e7zg.jpg
ám jelenleg igy állok ,persze ez csak európa az egész nem fért rá xd
https://www.youtube.com/watch?v=ehKvta872sQ
legegyszerûbb ha az elején belépsz a hre-be,itt egy kis utmutató
Na majd várom az okosságokat... mert ezekkel a tetves rohadt mocskos genyó osztrákokkal és lengyelekkel semmit nem tudok csinálni...
mindj végzek a franciákkal,akkor kezdek egyet a magyarokkal,természetesen hardon xd
Basszus nem megy 😞( komolyan egybõl elejétõl jópofizok velük, diplomatát ráuszítom, maxra viszi a reput és nem... és Bármit, de tényleg bármit csinálok, a kurva osztrákok mindig rámszálnak, mindenféle szövetséges sereggel... 😞 már ma is 10 estem neki... nem értem mit rontok el. Ti is normálon játszatok?
Ha ráviszed a kurzort, ki kell írnia, hogy miért nem köti meg... (Pl már maxon vannak a diplomáciai kapcsolatai.) A lengyelekkel próbálj a játék elején szövit, akkor meg szokta kötni. Mehet a házasság is, és jó eséllyel még a trónját is megöröklöd.
Ok én ezt vágom, de akkor a törpiek hogy kötöttek szövetséget velük???

Milyen fokozaton toljátok amúgy? Én normalon.
mivel a két nemzet alapból rivális,és a riválisok ritkán kötnek szövetséget
ott a link az egy kép a "helyzetrõl" 😞 ja és alitvánokkal is maxosan vagyok cimbi...
Na most nagyon rámentem a lengyelekkel való "jópofizásra". Hiába állítom be rivalnak az õ rivaljaikat, kimaxolom a reput, mégsem tudok szövit kötni velük 😞 ez miért van?

http://imageshack.com/a/img33/7852/o6ys.jpg
Nicsak, egy beszélõ varázskard! <#worship>

Tanácsadót jelent. Mindegyik tanácsadónak van valamilyen tulajdonsága, amellett, hogy plusz monarch pontokat ad valamire.
Van olyan lehetõség néha, hogy feldobja kapjak ilyen-olyan bónuszt (pl +1 stability, vagy +x% valami), VAGY választhatok free artist philosoper stb közt... ezek mire jók? (mármint a 2 free artists, és társai?)
Sziasztok!
Tudnátok mondani jó multiplayer felállásokat, hogy ki kivel legyen. 2-3 személyre lehetõleg.Lehet Co-Op de egymás ellen is.
LSSAHPAUL
Kiírja hogy miért nem fogadja el ha ráviszed a kurzort a csíkra.
A legolcsóbb kell az elején, csak is gyalogság, pop limitig. Minden prov ad egyet, és utána nézd meg a legerõssebb provokat, pl sopron, szepes és itt lehet kettõ is.
A lényeg hogy mindig szöviben támadj, és ne te legyél aki az elsõ 5 összecsapást megvívja 😊 fontos hogy kevés embered nyiffanjon ki, mert úgy néz ki ingyen visszakapod 😊 de békekötés után jön az igazi háború, éveken át is harcolhatsz folyamatosan a felkelõkkel.. mert úgy is túl sokat fogsz kérni 😊
Ha nem te vagy a háborúban a vezér szövi akkor meg nagyon észnél kell lenni, mert nem kapsz a végén semmit. Ilyenkor te csak a másik oldal vezérével tárgyalhatsz, szal mehetsz neki egybõl, a többi szard le, vagy az egész háborút leszarhatod 😊

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

gyarmatra en ugy megyek, hogy kerek seregatconulast a gyarmati orszagtol, kipakolok eleg sereget majd beutom az anyaorszagot es elszedem a gyarmatot

gyakorlatilag ket orszag veszelyes hosszutavon: francik meg a ruszkik ezek kozul is inkabb a ruszkik a rengeteg manpower es az alacsony teli force limit miatt...a tobbi orszag semmit sem er...a ruszkik ellen mondjuk szoktam menni segiteni es probalok kozel ferkozni hozzajuk, mert ha nem figyelsz pikk-pakk kiernek kamcsatkaig

ez volt az elso magyaros jatekom (ez meg kieg es patch elotti verzios):
elso
meg van egy patch utani, arrol nincs kepem, de emlekeim szerint ott is rendet raktam a terkepen :-D

lssahpaul: Nekem pl más vallásúval nem sikerült szövetséget kötnöm. Pedig maxon volt a "repum". Tehát amikor megerõsödtél akkor nekiálltál sereget csinálni? Milyen egységre érdemes menni? Elején sok gyalogos? Vagy inkább tartalékoljam a zsetont lovasságra?
romaval meg jobban kell lenni, de semmi szerzodes, szovit akar majd ezert tele kell tolteni a dipo slotokat es igy nem ajanlja fel tehat el sem kell utasitanod majd...ertelmetlen haborukat mas hasznara nem kell vivni, a papa meg nem tud erdemben segiteni csak te neki, ez meg eleg egyoldalu...

LSSAHPAUL
kb 1580, kolonizálgatok épp. A töröktõl a balkánt szép apránként elvettem, a krimi tatároktól kikényszerítettem georgia, meg valami kis ország szabadon engedését, osztrákoknak gyakorlatilag végük, a felét beolvasztottam, viszont az új császár a nagy barát csehek lettek, így most õket támadom 😄, nem szeretem ha valaki megerõsödik. Ami érdekesség: skócia nagyobb mint anglia, a briteknél amúgy is van még vagy 3 ország, pl írország is megalakult. Burgundia még él, lengyelország hatalmasra nõtt (valszeg mert én is segítettem neki, mai napig segítjük egymást). Amit látok az az hogy a spanyolokkal,portugálokkal elõbb utóbb lesz valami gyarmatháború. Az oroszokkal meg eu-ban, szerintem neki fog menni a lengyelnek. Szal végig kurva érdekes az egész, ja nem mondtam meg ki jött be 4.ik havernak a szövibe a csehek helyére 😊 tisztára south park 😊 a mamelukok, bakker ezeknek semmi se szent ütnek ezek mindent(keresztényt,iszlámot), csípem õket.

Ok és ti jelenleg hol tartatok (sahpaul és pocoksari)?
Sziasztok!
Tudnátok mondani jó multiplayer felállásokat, hogy ki kivel legyen. 2-3 személyre lehetõleg.Lehet Co-Op de egymás ellen is.
szerintem meg:
lengyelekkel szovi, hazassag , garantalni oket, seregatvonulast kerni adni ha lehet, teutonokat berakni rivalisnak igy a lengyel jobban fog szeretni
osztrak szovi, hazassag seregatvonulas, garantalas, velence rivalisnak
francia ua. itt angol rivalisnak
4. slotnak raguza vazallnak, majd vazallra utni bosnyakot, szerbet es beolvasztgatni

velencetol elszedni a nem birodalmi teruleteket, ha tudsz akkor osztrakok szovijere rautsz es az osztrakoktol elszedsz egy styriahoz tartozo tartomanyt, majd elengede vazallnak ezutan kovetkezo korben rakenyszerited az osztrakokat, hogy styria tobbe corejat adjak vissza, majd beolvasztod styriat

ami fontos, hogy szovinek nem megyunk segiteni max.akkor ha a haboru atterjed hozzank...csak beszallunk es uldogelunk...annyit max. lehet ha nem jar vetaldozattal, hogy a megszallast segitjuk esetleg jo kulonbekevel kiszallunk...de a manpowert nem pazaroljuk masert

ha lenygel, osztrak jonne akkor siman haduzi a toroknek, amit elfoglalunk azt vazallkent elengedjuk, majd a kovetkezo korben a corejait visszakerjuk a toroktol es beolvasztjuk

epitkezni nem szoktam, csak ha buntit kapnek a tech fwjlesztesere...ideakat nyomom, dipo es seregminoseg

Na és még 2(3) 😊. Csak pápaként indíthatok keresztes hadjáratot? Hogy lehetek pápa?

A bevételt, hogy tudom növelni?
és még 1 😊 Milyen épületekre érdemes "rágyúrni", és mindenhol építsek, vagy csak 1-1 megyében inkább mindent?
Ah köszi. Közben én is rájöttem erre az improv.relation. dologra (megint vesztettem vagy 10x 😊 ). Lengyelekkel bepróbálkoztam, de rivalisok, alig barátkoznak, és volt, hogy osztrák szövetséges támadta be õket, amikor segítettem az osztrákok, meg jól hátbavertek...
Stabilitynek és a prestizsnek van jelentõsége? És a technológiai fejlesztéseknek? Melyiket érdemes?
LSSAHPAUL
A lengyelek a kulcs, óriási seregük van ugyanis litvánia is hozzájuk tartozik. Kezdésnél lengyel,róma ami tuti, és még a csehek is jöhetnek szövinek, 4.nek a franciák. Jah nem kell sereget gyártsál, mert ezekkel a szövikkel mindent lenyomsz, jah a lényeg hogy nem elég megkötni egy szövetséget hanem folyamatosan nyomni kell rájuk az 'impromoved relationst', nem tudom neked miért nem jött be. És akkor jönnek segíteni. Amit észre vettem az pl a dán,norvég, és pl északafrikában harcolok magyarokkal 😊 (enyém tunézia,algéria,marokkó) na ha ilyen messzire kell jönni segíteni akkor nem jönnek.
A lényeg hogy a török nem játék, sokkal könnyebb lenyomni az osztrákokat 😊, szal õket már csak akkor érdemes megtámadni miután tiéd olaszország, ausztria, és unatkozol, +persze keresztes hadjárat keretében, ergo te vagy a pápa, mert a többi nép szarik a törökre.
Pénz: semmilyen advisort nem szabad sose felbérelni, figyelni kell a vizi és földi pop-limitet, ha nincs háború levenni a zsoldot, a hajó flottát csak is light ship-ekre építeni ezekkel béke idõben támogatni a kereskedelmet, építeni mindenféle épületet 😊 Jah elfelejtettem mondani hogy velencével igy is úgy is háború lesz, szal vedd úgy hogy velence a tiéd szõröstül bõrüstül, arra kell vigyázni ne hogy a szövetségesed is kapjon belõle 😊
Ja a claim, nagyon fontos, szal az imp.relation hamar eléri a 100-at és az ipse visszajön, kérdés mit csináljunk vele, hát itt a válasz, valamelyik szomszédos ellenséghez küldeni claim gyártás miatt, azaz Diplomacy, cover, és ott a legfelsõ lesz a claim.

Igen, nálam is egy kicsit lassabb lett, de azért még az élvezhetõ kategória maradt.
Na és még 1 dolog... még ha ki is bekkelem sokáig, úgy hogy nem vesztek csatát, segítek a szövetségeseknek, elkezdõdnek a paraszta/fanatikus/nemesi lázadások... a perztisem a béka segge alatt, a stabilitym állandóan zuhan... mit lehet ezek ellen tenni?
Ah és még annyi: hogy a fenében bírnak fenntartani az ellenfelek 30-as seregeket kisebb országokból??? Meg utánpótlással feltölteni olyan hamar?
Sziasztok!

Kaphatnék pár tippet az elején magyarokhoz?

Most kezdtem el fórumozni, mert bármit csinálok kb 15. re kezdtem újra, hiába szövetkezek Bohémiával, Papal Statevel, teutonokkal, ha engem megtámad valaki soha nem kapok segítséget sehonnan 😞
Genyó osztrákok, kb 30-as sereggel 1460-80 körül majd mindig szétvernek, vagy a Lengyelek és szövetségeseik 😞
Pénzt, hogy tudok többet szerezni? Max 3-4 dukát jön be havonta 😞
A claimot hogy tudom "terjeszteni"?
Illetve a megszált területet (amit beverek egy ostromkor), hogyan tudom "magamévá tenni" 😊 ?
A legjobb eredményem is az volt, hogy 1500 ig jutottam, de egyfolytában fogy a zseton (max 17-es armyt bírok fentartani, úgy hogy nincs advisorom se).

Válaszokat elõre is köszi

ps.: (visszaolvastam jó pár oldalt, de ez a diplomatikai benyalás pl nekem nem mûködött: ( )
Jó a mod amit ajánlottál, ki is próbáltam, tetszik.
Csak az a gond, hogy lassabb lett a játék, igaz nincs egy szuper gépem, de az alap verzió simán futott. Ez nálad is így van?
Sziasztok!
Hali
Már régóta játszok ezzel a játékkal én nagyon tetszik, pár hete leszedtem egy ígéretesnek tûnõ módot ami igen jól sikerült szerintem. Készítõi folyamatosan frissítik és nagyon segítõkészek ha problémád akadna.
Arra gondoltam, hogy kipróbálhatnátok és összeírhatnánk pár dolgot Magyarországgal kapcsolatban. Mit gondoltok errõl az ötletrõl?
ja amúgy a mód neve: Veritas et Fortitudo
Hali. A national ideas-t mindenképp megkapod ahogy a kisebb ideákat kifejleszted az nemzethez van rendelve nem lehet változtatni. De az idea slotokat te tudod kiválasztani.

Sziasztok! Kasztíliával kezdtem egy game-t, elsõsszõr játszom ezzel a játékkal (az egész szériából). Valami tippet tudnátok adni? Ezalatt bármilyen tippet értek egységek összetétele, találtam ilyet hogy national ideals azthiszem és hogy onnan melyiket érdemes lenne kiválasztanom. Elõre is köszi 😊
LSSAHPAUL
Én most úgy kolonizálok hogy kifigyeltem, a törökök szöviben vannak algériával, és tunéziával. Keresztes hadjárat a török ellen, és mentem is anexálni tunéziát, algériának is lenyúltam több mint a felét. Utána elkértem még a jussomat a töröktõl (túl sok területet nem lehetett mert lehet így se tudom lenyomni az overextensiont). És már megy is a kolonista északafrika belsejébe. (a most foglalt algír területtel szomszédosba)

DasIsFuck
nekem pl prodctionba sikerült túlszárnyalnom a poroszországos szintet, meg simán tudom tartani a lépést land technológiába...
nem is értem hogy akkor miért is maradt le a török birodalom eggyre jobban európától az évek során, mert paradox szerint ez vmi paradoxon😄

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"