Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DasIsFuck
az oszmánok itt is olyan op ideákkal meg eventekkel vannak ellátva mint a 3-ban?😄
ottomán tolerancia..pff meg conquest casusu beli az egész mamluk területre...

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"

Saxony-val nem túl nagy cucc Németországot csinálni...Nekem a Hanzával sikerült 😄
Mûködik itt is...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

hozd létre a jeruzsálemi királyságot valamelyik nyugat európai országgal(Kasztília,francia,stb) aztán ha kész az új királyság elmented a játékot és újra betöltöd csak most már Jeruzsálemet, nem tudom hogy mûködik e ez eu4-ben de nekem eu3-ban marha jó játékom volt a közel keleten.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

LSSAHPAUL
Hungary! 1521-ben járok, csak osztrák,olasz területeket foglaltam, a pápai állam kivételével az összes olaszt. Gondoltam neki megyek a töröknek 3x15K sereggel, egyiken 100-as tábornok, az öreg Hunyadi király a másikon, a 3.on a fia. Megerõsítettem a déli végvár rendszert, ugyanis a török nem játék, háborúztam velük párszor, szal nincs kizárva hogy fordítva sül el a dolog. Na utsó simítások, manpower 46.000-ren, erre fel a francia szövetségesem háborúba hív az angolok ellen. (ja flottám 32db-legkorszerûbb caravel, 10 évvel megelõzve a korát) Persze mennem kellett, érdekes volt amolyan kis világháború, a skótok a mi oldalunkon, az osztrákok,norvégok a másikon, meg kb 10-10 kis államocska. Na ez aztán izgi volt, a francia+skót+magyar flotta lenyomta az angolt, teljesen megsemmisültek, a norvég flotta se volt kicsi de lekéste az ütközetet, innentõl kezdve egy norvég kikötõben vesztegelt nem mertek kijönni, szárazföldön is jó csaták voltak az osztrákokkal. (békekötésnél szereztem is pár területet tõlük)
A 2. ideának az új világ felfedezését vállasztom, talán valami afrikai országot elérek sziciliából vagy pármából :p..

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Az új DLC-vel az Észak-amerikai indiánok is érdekesek. Fõleg ha ki van kapcsolva a "szerencsés nemzetek", akkor még nyugatiasítani sem kell, sõt az egyetlen igaz totemista hitet is megtarthatod. Elég vicces, hogy mikor az európaiak benyomják a képüket Amerikába, a Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig minden az enyém...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Nem. Itt olyan nincsen
Izgalmasat írtam,nem azt,hogy rövid legyen😄
Például Koreával izgalmas volt meghódítani a világot,Viyanagarral megalapítani Hindusztánt vagy Omannal lenyomni a törököket,Hansa-val elkezdeni a gyarmatosítást és létrehozni Németországot,Novgoroddal az orosz köztárságot,Bizánccal kiûzni a törökeket és helyreállítani a birodalmat.

Szóval ismer vki élvezetes,változatos játékmenettel rendelkezõ országot?
LSSAHPAUL
Vagy kapcsold be az iron man-t, lucky nations-t, és úgy magyarország 😄

pl saxonyból létrehozni németországot
ceylonból hindusztánt
bruneiból malakát
és peersze hardon xd,ezek a kihivások
Nem tudom mit dobálózik mindenki albániával. Próbáljátok ki szerintem Gird királyságát.
Ha csak simán kihivást szeretnél ajánlom az aztékokkat
Sziasztok,

Tudnátok ajánlani vmilyen államot,amivel izgalmas a játék?Lehetõleg ne lehetetlen küldetések legyenek pl. Albánia.
Én -75%os akcióban szoktam venni a Paradox cuccokat,és az amazonon,ahol dollárban mégolcsóbb.40-50 cent már megfelelõ ár az emlegetett spriteokért meg zenékért.
A kiegészítõ jellegû pakkokat 15 dollár/15 Euróra szokták beárazni sajnos a mi kárunkra,ebbõl ugye 3,75 dollár lesz akcióban,ami szintén már teljesen rendben van.Ne vegyél semmit teljes áron szerintem,csak ha nagyon akarod most nyüstölni a játékot.
DasIsFuck
sprite packekekt szerintem totál felesleges venni, csak lehúzásra jók szvsz.
egyébként én azt javaslom, hogy várj steamen amíg lesznek rájuk akciók, szerintem eggyik paradox kiegészítõ sem éri meg azt a horribilis összeget amennyiért árulják õket.

Egyéb iránt content kiegeket részesítsd elõnybe, de abból még csak 1 van, de már nyomassák az új kiegészítõt a wealth of nationt, szerintem a többit csak nagy leárazásakkor szerezd be.
(persze ha van felesbe 10k forintod olyan baromságokra mint zene meg indián unit pack akkor lényegébe mind1)

Meg szeretném venni a kiegészítõket, szépen apránként. Javasolna valaki sorrendet, hogy mit, miért érdemes; milyen alapvetõ pluszt ad. Azt látom, hogy vannak kinézetet, eseményt módosító kiegészítõk. CK2-bõl szándékozom áthozni a magyar mentésemet.
LSSAHPAUL
Írd meg a fejlesztõknek!
Egyébként baromi jól állok magyarokkal, italy enyém, 1520.

Kb összefoglalnám magyarokkal hogy kell KEZDENI 😊 hátha valakit nem érdekel. Hogy késõbb mi lesz azt nem tudom, de kezdésnek jó!
Alliance: Pápai állam, Austia, Bohemia
Cél: Lehetõleg minél hamarabb pápa lenni, és benyalni 3 diplomatával mindenkinek aki számít. (még az angoloknak is)
Ugyanis sokáig van regency, úgyse tudunk támadni!! Apropó amikor kérdezi hogy János legyen e a régens igen, és majd jönni fog Mátyás aki nagyon szuper csávó, meg majd a fia, és az unokája is az lesz!
Ha netalántán háborúba keveredünk a törökkel vagy egyéb muslimmal akkor nyomjuk be a keresztes háborút. Ellenben nem érdemes mert ez a CB is lejár és amikor már lenne seregünk, királyunk 😊 támadni õket nem fogjuk tudni mert ha benyomjuk és nem üzenünk hadat x idõn belül akkor várhatunk kb 20 évet.
Na a lényeg hogy velencének nem kell nyalni a seggét, ha közeledik a regency vége akkor kezdjünk el claim-ot gyártani, 3-4 terület tuti hogy miénk lesz az elsõ háború után. Továbbá tilos bármilyen olasz kisállam seggét nyalni mert hátha valahogy háborúba keveredünk velük, pápai állam-szövetségnek köszönhetõen.
Nagyon fontos hogy semmilyen advisort ne vegyünk meg, a pénzt gyûjtsük mert ha lehet építeni azonnal mindenhova Armory, késõbb training field.
Persze templom is kell mindenhova. Szal lesz a pénznek helye.
Béke kötés utána nem árt angol,spanyol,francia szövetség kötés még pluszban mert a sok elfoglalt HRE terület miatt, illetve overext-is nagyon magas lesz páran koalícióba lépnek velünk, és mivel õk nem HRE-tagok kiállnak mellettünk.
Szal az egész koncepció a sok diplomatával nyalásra, illetve az olasz területek bezsebelésére épül 😊 Vallással nem lesz gond mert nem terjeszkedünk csak is nyugatra.

Rájöttem. Két szóköz hiánya okozza a hibát... <#banplz>

Hihetetlen, hogy pont azzal a nemzettel kezdtem el játszani, amelyiknél ott van ez a félregépelés. Ugyanis a common/countries/sioux fájlban ha megnézitek a neveket, akkor a "Thathanka Iyotake#0" = 10 "Mahpiya Iyapato#0" = 10 bejegyzéseknél az "Iyotaka" és "Iyapato" szavak után hiányzik egy-egy szóköz, és egybe vannak írva a "#0"-val, így a játékban is ezekkel a jelekkel jelennek meg... Sajna a cheksum megváltozik, ha átírjátok. Na mindegy, csak hogy tudjátok, hogy ilyen is van. 😄

Sziasztok! Csak egy kérdésem van: Találkoztatok már olyannal, hogy néha az uralkodók/kolonizálók/kereskedõkhadvezírek neveiben szerepel olyan, hogy #0? CoP-al játszom indiánosdit, és gyakran elõfordul, hogy valakinek a neve úgy néz ki, hogy pl.: Keejee Wakuhee#0 Oglala. Amikor Magyarországgal játszottam, akkor nem vettem észre ilyet. Tudom, apróság, de nálam minden "immersion breaking" tud lenni, fõleg ha az indiánomat egy matematikai képletnek hívják.

Nem tudom h ki õ én is csak találtam a videót de csináltam is gyorsan egy Imperium Romanumot 😊

ki ez a kilencvenhét tunguska? <#vigyor3> érdekes néválasztás.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

DasIsFuck
mappán belül vannak a fájlok, elvileg ott akármelyikbe beírhatod.
a lokalizációs fájlok csak a játékban lévõ szövegeket tárolják, innen olvassa a játék a különbözõ event leírásokat és egyéb feliratokat.

Egyéni nemzet
na itt van jól

Hali. Ez nem pont arról szól de vannak benne értékes tanácsok. És ez alapján szerintem valahogy meg lehet csinálni.

http://www.youtube.com/watch?v=obie8t4cDZk

Ja mellesleg nekem a Conquest of Paradise verzió van meg. Nem hiszem, hogy ez sokat jelentene de azért kiírom hátha
Nálam localisationfájl nincsen csak mappa. Vagy mit is értünk localisationfájl alatt?
A Mapaban meg csak angolokra spanyolokra és franciákra vonatkozó dolgok vannak, de ezek egyike sem olyan formátúak mint amit leírtatok.
Egy pontos leírást ha kaphatnék nagyon hálás lennék
DasIsFuck
EU3-van nekem, de gondolom hasonló a kódolás.

Amit SuperGalaxy leírt #1305-ös hsz-be.
ha egy már létezõ kúltúra csoportba raktad át a magyart akkor szimplán a common/countries mappában a Hungary.txt fájlban rögtön a második sor a graphical_culture = kell átírni arra amelyik kúltúra csoportba átraktad.
ha finnugorba raktad akkor talán latingfx-et kell megadni, ha közel keleti kultúrákba raktad akkor meg muslimgfx

ha egy új kultúra csoportot csináltál akkor meg a graphicalculturetypes fájlban kell beraknod ezt az új kultúrát.
pl ha csinálsz egy szkíta kúltúrát akkor ebbe a fájlba ezt be kell írnod egy GFX végzõdést mögé rakva és meg kell adnod a countires mappában lévõ hungary fájlba a graphical_culture = szkítagfx-et.
a lokalizációs fájloknál meg elég ha valameliykbe csak beírod a kúltúrád nevét majd a végére rakod ;;;;;;x-ez mint a többi sornál van.

azt egyébként vedd számításba, hogy ha így jársz el akkor alap esetben a különbözõ kúltúra módosítók nem fognak mûködni, a 4-be nem tudom pontosan h hogy vannak jelen, de pl a 3-ban a nyugatszláv kúltúrákat amikkel egy csoportba voltál gyorsabban tudtad átkonvertálni, meg a tatárt is.
a 4-bene z nyilván más formában, de szintén jelen van, ezek modolgatása meg méginkább bonyolult.

Gondolom magyar. Nem vagyok inekciós csak szeretem az anyanyelvemet. És szeretném terjeszteni
LSSAHPAUL
Bocsi az offért de engem érdekelne hogy mire írod át, ha már ennyire fontos, törökre?

Várjunk csak? Leírnád pontossan légyszives mit is kell csinálni a localisationfájlban? Csak mappát találtam...
gondolom kell csinalni egy
" Jézusmagyarvoltmegaszaturnuszroljöttünk YML file-t" vagy mit és kell bele valamit írni

A birodm kreálásához nem értesz véletlen ?
Tehát, hogy ne csak németrómai császárság legyen. Szivessen nekivágnék egy kinai császárságnak
Dehogy nem! Ha jÓ hirt kapok minden nap karácsony.
jaja ezt próbáltam. de mivel nincsen hozzárendelve szín attetszõ lessz a mappon. Esetleg ötlet vagy megoldás?<#lama><#lama><#lama>
SuperGalaxy
Ha nemzeti érzületedet ez ennyire zavarja, akkor leírom neked, csak mert karácsony van (vagy nincs):

1. Fogod a common/cultures fájlt, megkeresed benne, hogy "Hungarian", megfogod és ctrl+X ctrl+V-zed át finnugorba, vagy sémibe, vagy csinálsz egy szkítahuntibetietruszk csoportot és oda.

1/b. Az egyik localisationfájlba beírod a szkítahuntibetietruszkot, ha csináltál.

Ennyi.

Közeleg a tél. Bizony.

azt nem lehet. Még ha fin ugor lenne vagy shémi. De délszláv...
Azért ha valaki olvas valamit syóljon
LSSAHPAUL
Szard le.

Üdv.
Újra elõvettem a játékot.
Érdekelne azóta sikerült e valakinek megmodolnia, hogy Magyarország ne Nyugatszláv legyen?
Vagy valaki nek ötlete, javaslata?
ilyen hüle küldetéseket nem tudom miért fogadtok el...

Hegi90
140 gold és 10 havonta? ez kinek éri meg? 😄

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

LSSAHPAUL
Igen. Én is megcsináltam, Máramarost kellett megtérítenem. Asszem 140zsébe került a +2 theológus felbérlése, és havonta -10 zsé a fizuja. Amint megkaptam a küldit (amúgy is hasznos a unity van) kirugtam a fószert. Szal megéri. Természetesen így is lesz kb 3 év, addig semmiképp ne háborúzz!! Legalábbis magyarokkal nem lehet a fószert és a sereget egyszerre eltartani 😊

Hegi90
van egy olyan küldetésem, hogy legyen 100%-os a religious unitym. Jelenleg egy tartomány vallása tér el az állam vallásától, viszont hiába küldök oda misszionáriust. 0%-ot halad és csak eszi a pénzt, mivel van egy olyan debuffja, hogy mivel not-accepted culture-be tartozik az a bizonyos tartomány, ezért levon 2%-ot a progressbõl. A kultúrát meg nem tudom átkonvertálni, mivel a vallása más 😄. Ennek mi értelme van? Hogy lehetne ezt feloldani anélkül, hogy többezer aranyat meg pontokat beleöljek egyházi pontokba?

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Igen. Majd valahol akkor kezd kiegyenlítõdni a dolog, amikor bejön a terció, elõnybe meg kb. akkor fordul, ha megérkezik az Orániai Móric-féle gyalogság, illetve késõbb a Gusztáv Adolf mintájú.

A törökkel szemben mondjuk tercióval már sikerült gyõzni, de kb. másfélszer-kétszer akkora veszteségeim voltak egy csatában.
eastern gyalog: 2 pontos, ottomán gyalog: 4 pontos, nomád gyalog: 4 pontos

eastern lovas: 3 pontos, ottomán lovas: 5 pontos, nomád lovas: 7 pontos
+ nomád tolhat full lovast...ez kiegészülve a rossz pozícióval meg mondjuk némi balszerencsével kijön, hogy biza bukta

megvernik a seregeiteket.... arra pl nem gondoltatok hogy jobb egységek vannak az ellenfélnél? mert pl a török és a tatár népek a kezdésnél igen jó egységekkel rendelkeznek , erõs a lovasság. ez nem lehet a probléma?
A galaxisban 3ezer az alapjáték. Ennyiért ez baráti, nem?
LSSAHPAUL
Az ostrommal ne foglalkozz, pár éve alatt megadják magukat, arra figyelj oda azért hogy akkora sereg legyen mint amennyi a várban van!
A csatákkal valóban nagy gáz van, hihetetlen hogy mi történt, játék eleje igaz, 1458 háborúba keveredtem a krimi tatárokkal, (mellesleg a törökkel is mert szövik, én meg akkor már benyomtam a keresztes hadjáratot ha már úgy is harcolok a törökkel kapjak egy kis jutalmat 😊 na szóval nagy arccal megtámadok a full 15.000-res kipihent, 3-3-3-3 tábornokos seregemmel egy szakadt 6000-res krími sereget, látom morál oké, mindjárt megnyerem, de csak megy a csata, csak megy minjárt elfogy a krimiek morálja erre csata vége kikaptam! Nézem miért hát minden katonám elfogyott 😄, pedig csak -1 pontot kaptam a domborzat miatt, ez nem indokolja ezt a muhi szerû vereséget. Vissza is töltöttem a linken már egy okosabb, nem nagy arcú taktikát látsz, ahol az osztrákok mennek elõre én meg foglalom a területet 😄

Esetleg a katonai ideákat lehet fejleszteni meg ha szintet lépsz a katonai fejlesztésben akkor erõsebb egységek lesznek elérhetõek. Ezeket be kell állítani. És a vezér képességei is nagyon sokat számítanak.

eu3-mal elvoltam mint hal a vízben, de ez az eu4 rohadt nehéz még easy-n is. a megváltozott kezelõfelületet hamar megszoktam, de a csatákkal nagy bajaim vannak, fele akkora seregekkel vernek szarrá néha... (most legutóbb pl. 15 ezer (10 gyal, 5 lov) svéd katomát szedte szét 7 ezer dán/norvég) na meg az ostromok is baromi nehezen mennek... ötlet? köszi elõre is.
Ez érdekes. Nekem eddig még csak úgy sikerült belépni, ha elõbb én lettem a császár! :-)
LSSAHPAUL
Conquest of Paradise-ban elkezdtem a magyarokkal, de eddig ez a legnehezebb az összes eu sorozat közül. Nagyon gyenge a sereg 😞 Próbáltam azt csinálni amit eddig, az osztrákokat és velencét szétszedni, hát esélytelen, 2x -es túlerõben lévõ seregem nem bírt nyerni. Újrakezdtem, nekimentem a töröknek 😄 hát nem, ugyanaz, túlerõben lévõ seregem nem nyer. Jó akkor nekimentem a barbár krími tatároknak, na itt jött a meglepi, 3x-os túlerõben lévõ seregem is kikapott, olyan mintha le volna véve a fizetés, de fullon van.
És ami a legdurvább az AI szemtelenül tökéletesen szervezi a csapatait. Képes volt ott hagyni a már majdnem bevert ostromot csak azért hogy a 3 tartománnyal arrébb lévõ csatába erõsítést küldjön, na ez kihívás már kérem!
Perr pill jól állok, 'pápa lettem', keresztes hadjáratot hírdettem a török ellen és fél európa beszált, gyakorlatilag mindenki, és 2 hadvezérrel csak annyit csinálok hogy beszállok a gyõztes! harcokba, így jön a katonai pont, illetve presztizs, illetve ráálok elõszõr a provinciákra így úgy néz ki hogy a török európai területeinek 90%-a enyém, este folytatom, gondolom átkelünk a Boszporuszon.

magyar-osztrák viszonyra megoldás ,ha belépünk a HRE-be
http://www.youtube.com/watch?v=ehKvta872sQ
kapunk némi pluszt és meglehet indulni keletre és délre
Bár az elején ha megtámadnak akkor szerintem túl sok esély nincs mert klasszisokkal nagyobb a seregük :/

Igazából nálam a törökök nem indítottak ellenem direkt offenzívát. Szövibe vagyok a franciákkal meg az oroszokkal velük karöltve volt egy-két kisebb háború amelyek során el lettek verve néhányszor de keleten csúnyán lealázták õket szóval már nem jelentenek komoly veszélyt. Nekem eleinte az osztrákokkal voltak problémáim õket szerencsésen levertem egy kis külsõ segítséggel de a helyükre jött az iszonyatosan megerõsödõ Bohémia.Fél Európa az övék és nagyon erõsek.