Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LSSAHPAUL
nem, csak gondolom a többiek se tudnak hozzá fingani a moddolás témához, az alapjáték annyira jó hogy minden nap kicsorog a nyálam mikor játszok 😄 de tényleg.

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

miért van az, hogy ha felteszek 1 kérdést elcsendesedik a fórum
Ennyire gáz arc lennék?
modolási leírást tud valaki ajánlani?
Üdv! Én is sokat játszottam az EU3-mal, és most letöltöttem én is a 4-et. A kérdésem az lenne, hogy amikor nem volt fent egyik patch sem, akkor minden jól mûködött, de feltettem hozzá az 1.2-es patch-t, és az osztrákok mintha megálltak volna. Nem háborúznak, csak ha megtámadják õket vagy a szövetségeseiket stb.

Eddig patch nélkül mindig harcoltak a franciákkal, Burgundyt békés úton annektálták stb. Most nem. Pedig a patch a hibákat hivatott kijavítani. Van valami megoldásotok?
kezdésnek a spanyolokat ajánlom,alapból elég gazdagok
Sziasztok!
Kezdõ vagyok az Europa Universalis világában, és elég sok kérdésemlenne.Melyik országgal lenne a legegyszerûbb beletanulni a játékba, hogy tudok kereskedõket, kémeket stb-it szerezni?
Hogy tudom gyorsabbá tenni pl a haditechnikám fejlesztésének a gyorsaságát?
Milyen arányban kellene összetennem lovasokat és gyalogosokat hogy erõs hadseregem legyen?
Bocsánat a sok kérdésért, a válaszokat elõre is köszönöm.
SuperGalaxy
Tudom, hogy már korábban is voltak erre kísérletek, de mit szólnátok, ha készítenénk egy magyar EU4 oldalt fórummal meg leírásokkal?

Közeleg a tél. Bizony.

Kmarha
az szép. én meg litvánokkal akarok kolonizálni .. csak a sztyeppéken túlra nem ér el a kezem 😄DD

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Solten
<#alien>

Saor Alba

1615

Meg egy kis falat Észak Amerikából:

Bizony! A térítésre ügyelj, különben nincs annektálás a primitiveseknél! Amúgy britekkel elég kényelmes játszani. 17 századtól egy darab csendõrbrigádot tartok csak otthon, mert a közelébe nem jut az enemy a szigeteknek. A többi a gyarmatokon kalapálja akit kell. Olyan naval force limetem van és jövedelmem mellé, hogy ahhoz is engedély kell, ha valaki a tengerbe akar pisálni úgy, hogy egy brit hajó ne kezdje ágyúzni közben.
LSSAHPAUL
Tehát ha elengedem mint vazallus, és utána békésen annektálom akkor kap core-t? :p ha így van akkor thx az infót :p

Én É-Amerikát szoktam gyarmatosítani, mert mire odajutok, a karib térség már a spanyoloké. Ha 3 colonist van akkor gyorsan lehet haladni. Be szoktam keríteni észak-amerikát: indiánokat békénhagyom, ha szerencsém van akkor mások is. Elõször végig gyarmatosítom a tengerpartokat, utána keresztben irány Kalifornia, északon párhuzamosan ugyanígy haladok, és elõbbutóbb beleütközök a wastelandokba. Innentõl meg lefõtt a kávé a többieknek, csak szépen komótosan gyarmatosítgatni kell az amerikai területeket. Esetleg az aztékokat húzom be az arany miatt.
Reload helyett ilyenkor engedd ki vassalba, aztán késõbb annektálod. Akkor lesz core.
LSSAHPAUL
Hehe, én is ezt szoktam csinálni a törökökkel, de sereget még nem sikerült bezárnom, viszont a szétszabdalt területei ha fellázzadnak akkor azok úgy is maradnak, általában meg is születik egy állam 😊
Magyarokkal próbáltam gyarmatosítani, de beszívtam, reloadolni kellett, szal elfelejtettem azt a szabályt hogy core-osítani csak bizonyos távolságból lehet, kinéztem egy észak olasz tengerparti provinciát, provance-vagy mi a neve, de sose lesz rajta core mert túl messze van, ha nincs rajta core nem tudom kivenni a HRE-bõl, azt meg nem kell ecsetelnem hogy mivel jár :p. Sõt, még1x visszakellett töltsem mert naivan azt hittem Siena már közel van, hát ugyanez :p

Karibi térségbõl minél nagyobb szeletet kanyaríts ki, mert ott van a nagy pénz a Chesapeake node mellett. Ott meg addig háborúzz (Chesapeake), amíg nem a tiéd az egész. Aztán Panama node kell az Óceániai node-ok jó felé irányításához. Brazil node felé csak akkor menj, ha a spanyolokkal vagy portugálokkal nyomod, mert onnan furán kanyarog a trade. Hudson node-ot csak akkor, ha nagyon nincs jobb dolgod. Ja, és az ellenfeleddel úgy köss békét, hogy a hadseregeit lehetõleg kerítsd körbe saját államokkal és ne adj neki accesst. Nálam éppen Great Karooban állomásozik egy 30 ezres spanyol sereg. Onnan meg nem megy sehova és a következõ 50 évben, ha másokkal is háborúzik, akkor fog neki hiányozni. 😄
Tudtok javasolni, tippeket adni a gyarmatosításhoz, hogy érdemes, praktikus. Enyém Bermuda ás Manhattam, arra felé terjeszkedek, érdemes kötekedni a nagyobb indián országokkal?
így van, ellened szövetkeztek...amelyik kormány félti a hatalmát az ördöggel is lepaktálna...itt a fõ motiváció szerintem nem a saját országuk védelme hanem a saját hatalmuk védelme, ami mondjuk egybe esik és így mégsem kell azt mondaniuk, hogy azért döglik meg mindenki, mert én királykodni szeretnék továbbra is

LSSAHPAUL
Nem velük léptek koalícióba, hanem ellened vagy bárki ellen. Ez szerintem mindenkivel elõfordul aki a magyarokkal játszik, ugyanis a török tuti hogy ellenfeled lesz, az már csak részlet kérdés hogy a túl gyors terjeszkedés miatt melyik európai állam lép be még a koalícióba ellened. Egyébként ilyenkor ha meghúzod magad akkor szép lassan kilépdesnek a koalícióból, ergo ez az egy választás van, különben véged.

Komolyan nem értem néha az AI-t. Most vettem el 3 kolóniát a spanyoloktól Észak-Amerikában, meg Jamaicát a miheztartás végett, erre nem odateszi a következõt is a foghíjra?!! Ott van neki egész Dél-és Közép-Amerika, Afrika, erre velem szomszédol.
"Nem is értem hogy lehetséges 1500-ba h keresztény államok koalicióra lépnek a törökkel..."

Pedig van benne logika, senkit sem érdekel a vallás addig míg saját érdeke nem kívánja azt.
Benned látják a nagyobb veszély hiába vagy katolikus.
Megkezdtem a kolonizálást. A Balkánon való haladást viszont egy török, osztrák, velence koalició beavarta.
Nem is értem hogy lehetséges 1500-ba h keresztény államok koalicióra lépnek a törökkel...
én spec a 2gyalog:1lovas arányt szoktam használni és 10-20k katonánként 1 ágyú...utánaolvasva persze az ember rájön, hogy sokkal több ágyú kellene, de az ugye extrém sok pénzt eszik meg...pl. nálam 20k katona: 12k gyalog, 6k lovas, 2k ágyú míg a fórumokon valami ilyesmit tekintenek jónak: 10 gyalog, 3 lovas 7 ágyú, inkább arányokról van szó, mintsem konkrét seregekrõl
itt olvashatsz többet
nekem sohasincs sok ágyúm, mert drágának tartom, másrészt, ahogyan idõvel megerõsödöm inkább a gyors foglalást (és így a rengeteg gyalogot) részesítem elõnyben (idõ faktor), mert a seregeim (vagy pontosabban a csatlósaim seregei) ígyis-úgyis gyõznek

de abban biztos vagyok, hogy a túltöltött lovasság nem jó...

LSSAHPAUL
Én mindig úgy csinálom hogy a limiten legyek lovassággal.. lusta vagyok kiszámolni a %-ot, kb 20%-al lépheti túl a gyalogságot, szal úgy csinálom hogy gyártok túl lépek lovassággal a limiten (piros lesz a szám a seregnél), aztán annyi gyalogságot gyártok hogy eltûnjön a piros.
Tipp neked a 14-gyaloghoz kb 17 lovas kéne.. ágyút tuti nem növelném.

Szerintetek milyen összetételt érdemes az 1500-as évekbe Magyarországgal?
Jelenleg 14000 gyalogság 4000 Lovasság 2000 Ágyú
Ágyúk számán gondolkozom hogy növeljem.
Van rá esély h a kúltura vagy a vallás az elfoglalt core területeken átváltson hazaira( balkán térség, sunni, ortodox, szerb, szláv népekrõl beszélek)
Defender of the faith ad valami jó casus bellit Ottománok ellen?
Hogy hogy a lengyeleknek van Keresztes háború Cassus Bellije míg nekem semmi... Végig határos vagyok az ottománokkal, a lengyelek meg ép csak beficcenek és õk kapnak?
Nem lengyel a pápa.
Játszottam sokat Brandenburggal és Magyarországgal és egyszerûen az eventek típusai ég és föld, M.o. után Brandenburgnál annyi pozitív és jó event jött fel amit M.o.-nál 200 év alatt még találkozni se találkoztam...
És a Claim-ot fel lehet gyorsítani valahogy mert 1000 nap jelenleg a törökök ellen...
Lehet olyannal trükközni, hogy change-eled a kultúráját egy kisebb országnak, majd szabadon engeded. Ha vassalból is kiengeded, akkor jó esély van national decisionsban primaryt váltaniuk. Ha összejön (némi szerencse is kell hozzá), akkor re-vassalizálod vagy PU-zod és pakolgathatod hozzá a frissen elfoglalt helyeket. Az AI valahogy mindig szorít a diplomatic powerjébõl a cultchange-elésre, hogy non-acceptedjei vannak.
Elvileg random event az accepted culture, de nem egy meteorzápor gyakoriságú 😄
Hmm, ebbe van valami. Tanuló pénznek jó volt... :S

Mitõl függ és hogyan tudom elérni hogy egy kultúra (Szerb) Accepted Culture legyen?
mert a nyertes rákényszerítheti a vesztest, hogy az visszaadja más államok coreját...osztrákoknak meg volt corejuk

mi ebbõl a tanulság? olyan háborúban nem veszünk részt, amelynek kimenetelére nincs befolyásunk...éppen ezért nem is barátkozunk távoli országokkal

Anglia a szövetségesem, háborút indított Spanyolok ellen, Spanyolok lezúzták az angolokat. Hozzám nem is jöttek, egy területemet se foglalták el mégis Anglia elajándékozta az osztrák területeimet! Hogy??
Kmarha
a terv jó, de a lengyelektõl kicsit félnék. Az elsõ két játékomba õk okozták a legtöbb gondot (törököket mindig megúsztam). Gyarmatosítás elõtt vagy PU viszonyba kellene lenni, vagy amit én szoktam választani, jelentéktelenné gyengíteni õket. Mondjuk egy Cseh-Bavaria PU-val talán nem lesz gond (hogy jó viszony esetén is leválnak-e egy idõ után, nem tudom, de gyanítom igen, semmi sem tart örökké, történik egy random esemény, ami hatására már válnak is ki, én jártam így)

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
nincs.
F10-el lehet ilyen képet kimenteni játék közben. Animált gifet azokból már egyszerûen lehet csinálni. Biztos van rá program google-n is, én a Gimpet használom, 1 perc az egész. Kijelölöm a képeket, behúzom gimpbe egy ablakba (ott automatikusan rétegekbe rakja õket), méretre vágom, elmentem és beállítom, mennyi legyen a várakozás a képkockák között.

*sosem kellett 20-30 000-es seregnél nagyobbal szembeszálnom
A játékba van mod ilyen gif készítésére?

PU-t ha nem integrálom és jó a viszony akkor nem fog leszakadni?

60 év. Osztrákoktól Behúztam Grazot, Kraint és Görz-t. Velence volt a következõ cél de írtátok hogy nem szabad hagyni a törököket megerõsödni ezért mikor afrikába támadott akkor én is betámadtam, így könnyebb dolgom volt, 2 háború volt, sosem kellett 20-30 000-es seregnél szembeszálnom. Bohémiával játék eleje óta jó a viszony, Bavaria PU-m.

Terveim szerint a sraffozott területek elfoglalása után Amerika felé fordulok. Még sosem gyarmatosítottam de kiakarom próbálni.

Kmarha
elnézést a gifet kisebbe akartam

Kmarha
Végre volt egy kis idõm folytatni, így letelt a 150 év (épp egy kisebb háborúval Velencével)

M.o. PU-ból beintegrálva, Perm és pár kisebb ország vazalusból szintén befalatozva az anyaországba (Permet elõtte még feltápoltam az Orosz háborúban).

Az elsõ 50 év a Lengyel háborúkkal telt (miközben néztem mily hatalmas ellenfél alakul Oroszország és Franciaországból). A második a Krími háborúval, plusz Magyarország és Cseh PU-vá tételével, kisebb országok vazalusba hajtásával, és a Norvég-Francia jó-iszony ápolásával.

Oroszország nem hagyta magát, és a kisebb régiók egybeolvadása után, a következõ 50 év, egy, szerencsére az erõs háttértámogatással nekem egyszerû, számukra durva Orosz, Svéd, Török, Krimi - Litván(én), Magyarország, Cseh, Norvég, Dánia, Perm háborújába torkollott.

Sajnos az idõm nagy részét a hadakozás vette el, pedig lentebb írtam, milyen siralmas állapotban volt az ország, egyéb területeken. A PU-knak hála, a hadakozás nagy részét átvették tõlem, én csak kiigazítottam itt-ott a frontvonalat, így sikerült mind a kereskedelmet, mint a régiók épületeit rendbe tenni. Kereskedelembõl még mindig csak 20 körüli, de a többi bevétellel együtt, már havi 100 dukát folyik be a kasszába.

Mivel Francia megjelent pár távoli kontinensen, és én sem akarok már sokat Euban hadakozni, lassan elkezdem a kolonizálást is (az ideát már felvettem hozzá, csak kell egy kis nyugalom a pontok begyûjtésére)

Mozgalmas egy 150 év volt:

Van egy másik problémám kaptam egy olyan ország módosított,ami +10 lázadást és 20% magasabb stabilizációs költséggel büntet.Meg lehet ezt szüntetni?
Sziasztok,

Novgoroddal játszom és megalapítottam az orosz köztársaságot,de egyszerûen nem bírok a törökökkel.Van valamilyen elíxir ellenük?A legerõsebb és a legnagyobb hadsereggel rendelkeznek.Krími tatár kánság is szépen feljött mert inkább az eleve ortodox területeket kezdtem meghódítani.Nincs valamilyen gyors módszere sunnita kánságok gyors integrálásának?
Nem tetszik az a változtatás,h ilyen könnyen meg lehet változtatni egy terület kultúráját.
Persze, nehogy örüljek 😄 Kösz az infot, akkor viszont neki esek törököknek. Úgy terveztem h úgy lesz a legnagyobb esélyem ha sikerül a tengeri hatalmat megszereznem akkor nem tud átjönni kis ázsiából.

Arra van valami opció hogy értesítsen ha van Claim Throne-ra jogom?
azert nem ennyire rozsas a helyzet magyarokkal...osztrak ellened fordul ha nem rakod pu ala, torok magatol nem esik szet mivel sok az alap core terulete amit be tud huzni...ha mamelukot leveri,vakkor a torok kemeny ellenfel, ezert kell az elejen leverni..arrol nem is beszelve ha rendesen tamadsz akkor egy pu-t sem tudsz megvedeni az autobomlastol

Pl írországot létre lehet hozni valamelyik kis országgal?
Indiánokkal milyen, van esély fejlödni, tulélni? 😄
Ázsiai és arabhoz nincs kedvem., eu vagy amerika között gondolkozom 😊
Osztrák, velencei területekkel, PU bohémiával azért eléggé bevan biztositva M.o. Törökök meg maguktol széthullodtak...
Kmarha
Magyarországon kívül?

Tudtok valami gyenge kicsi országot amivel érdekes és kihivás játszani?