10049
Europa Universalis IV
  • --deathstroke--
    Sziasztok!Sereget hogyan érdemes összerakni?Eddig 5 gyalogos 1 lovas és 1 ágyú összeállítást használtam de nem annyira hatásos..
  • Timakrisz
    hááát nem tudom hogyan, mert elektort nem lehet máskép vazalussá tenned, csak erővel.
  • Lysandus
    Sikerült ez diplomáciával is! Csak kicsit agyalósabb! :-)
  • Timakrisz
    Nem olyan nehéz, csak kb 100 év kell hozzá: lényeg: a Trier+Cologne+Saxonyt+Maint vazzalizald. Ezt katonai kezdő ideákkal viszonylag könnyen meg tudod valósítani. Reformozni vagy 150 évig nem fogsz, de 1600 után már könnyű lesz.
  • Kotomicuki
    De lehet, hogy a csehek se nagyon mozgolódnak, mert az ő "felkelésük" volt az elektor mozgató rugója - és a házasságától, feltétlen remélt angol segítség, ami sohasem érkezett meg.
  • Lysandus
    Érdekes módon az én játékomban a rajnai palotagróf (más néven a pfalzi választófejedelem) nem nagyon mozgolódik. Legalábbis császári babérokra nem tör.
  • Kotomicuki
    Mer', hogy pontosan ez volt a 30 éves háború lényege: egy különc "kisúr", amúgy elektor, magának követelte a cseh trónt és összerúgta a port a habsburgokkal - vesztünkre, mi is belekeveredtünk a "katolikus ellenes" oldalon és a csatákban eléggé gyáván megfutó csehek azóta is a magyaroknak tulajdonítják az elszenvedett vereségeket és az elveszett "függetlenségüket".
    A két "vallás" mentén fölállt szövetségek kezdték a háborút - ha a hülye császár nem annyira elvetemülten vallási fanatikus, akkor akár még nyerhetett volna is, ezzel konzerválva a (HRE) hatalmát - , de a végére, a kifulladt vallási "lelkesedés" helyére a nemzetállamiság került és ebben már alulmaradt a HRE - a franciák nagyon szép munkát végeztek a háttérben, vallási felekezet ide, vagy oda.
    Amúgy, többen ezt tartják az első világháborúnak: Európa 1/3-a kihalt...

Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2015.05.03. 16:05:22
  • Lysandus
    A 30 éves háborút rakták be ezzel a vallási liga dologgal. :-)

Egyébként nekem nem az a bajom, hogy benne van, mert direkt készültem rá, hanem ahogy megcsinálták. Azt hittem, hogy ha én vezetem a háborút, akkor majd én leszek a császár. Hát nem! Megnyertem nekik a háborút, Ausztriát lesöpörtük a térképről, és ezek a elektorok Szászországot választották meg! Hálátlan disznók! Tehát nem abból lesz a császár automatikusan, aki protestáns ligát vezeti, ha nyernek.

Oké, visszatöltöttem egy korábbi állást. A hét elektorból háromnak folyamatosan ki volt "fényezve" a valaga, a lehető legmagasabb kapcsolat, garancia, szövi, házasság (ahol lehetett), stb. Erre a háromból kettő - Szász választófejedelem, és a Brandenburgi Őrgróf - magára voksolt a győzelem után. Mert igaz, hogy én voltam náluk az első a rangsorban, de ők inkább magukra szavaztak, merthogy nekik császári ambícióik vannak. Megint Szászország nyert.

Baromi nehéz császárnak lenni a HRÉ-n kívülről...
  • Tuvok #2911
    Na ja, csak mire ez bekövetkezett, az egész Ibériai félsziget el volt foglalva. :(
    Ausztria végül előttem békét kötött, ő a HRE irányítását vesztette el de más vesztesége nem volt, viszont a nevemben odaadta Nápolyt és az Észak afrikai provinciáim...
  • wednes
    Lehet high szinten volt még a war enthusiasm.

Amíg magas a háborús lelkesedés az irreálisan kedvező ajánlatok sem érdeklik a gépet. Biztos úgy gondolja lesz még jobb is. :)

Ha kezd zuhanni a lelkesedés és nő a kimerültség, akkor lehet egyezkedni.
  • Tuvok #2909
    Sajnos a franciák is protestánsok voltak az angolok, lengyelek, litvánok, számos HRE hercegség, Velence, Bohemia mellett az osztrák magyar PU és a Kasztíliai-Aragóniai-Nápolyi PU meg a pápa ellen, azt hiszem még Muscovy volt velünk, de ő nagyon leragadt keleten.
    Az angolok be sem avatkoztak (pedig ők kezdték az egészet), a franciák a sebeiket nyalogatták egy punitive war után, gyakorlatilag a kétszeres túlerő a töröknek volt köszönhető, egyébként nyerhető lett volna szerintem. Amíg ők meg nem jelentek, simán tartottam az északi határaim, a jól bevált 6-4-10-es csapatösszeállítás szép túlerőket vissza szokott verni.
    A vége felé mindenki sorban adta meg magát az angoloknak 10% war reparations feltétellel, de nekem egész végig nem engedte, pedig ajánlottam több dolgot mellé. Gondolom riválisként kevésbé hajlik a békére, ha hasznot lát a legyalázásomban. :)
  • wednes
    Nem a legerősebb protestáns állam a vezető?

Esetleg még a vallásilag legegységesebb.

Logikus, hogy bárhová be lehet állni. A katolikus franciák a protestánsokat támogatva kiüthetik a rivális Habsburgokat. Mondjuk a török az kilóg belőle így is én is furának érzem. És a jelenléte a háború lefolyását jelentősen eldöntheti.
  • hitman1028
    a két ligába bárki beléphet,független a vallástól is,csak azt nem értem a protestáns liga vezetője mi alapján választódik ki,általába mindig más
  • Tuvok #2906
    Nekem egyáltalán nem rémlik ez a liga dolog, de idén most játszok először.

Nem gondoltam, hogy ekkora balhé lesz ebből, soha nem is láttam ekkora háborút. Bár a kolóniák megmaradtak, az angol kiszedte a PU-ból Naples-t és saját vazallusává tette, felszabadította Fez összes észak afrikai core-ját (enyémek voltak), leölte az összes hajóm és katonám (igazából a török volt, aki nem tudom hogy került ebbe a balhéba..), a pápaállamot annektálta, Ausztria pedig lekerült a HRE éléről, a protestáns lett a hivatalos HRE vallás.
    Viszont lett egy vagom pénzem. :) A land force limitem kb. egyenlő az angoléval, a naval viszont a duplája (gondolom az 5 méretes kolónia államom miatt), úgyhogy mire lejár a truce, 250 hajóval fogom körbevenni az angolt, és mivel megvan az offenzív és defenzív idea végig, technológiában is előtte vagyok, vissza fogom venni Nápolyt tőle, és talán mást is... Ha Aragóniát integrálnám, lenne +30 force limit előnyöm, de pont a háború előtt olvasztottam Provance-t, így a diplo rep megint negatívban van...
    A francia padlón volt, a kebab döntötte el az egészet, de még nem jöttem rá hogy került a sunni egy katolikus-protestáns ligaháborúba. Nekem ez új.

Igazából nekem 1-2 szimpatikus achivement többet jelent, mint az, hogy meghódítsam a világot, ezért kezdtem ironman-ezni. Alig 16-17 achi-m van meg csak, ezen akarnék javítani, de némelyik rettenet nehéz, főleg egy ilyen hétvégi játékosnak mint én.

Egyébként újabban a kolóniák nem üzennek hadat maguktól ? Nekem úgy rémlik háborúztak önállóan, de most nem csinálnak semmit.
  • kissssss
    fúú b* :DD ne fárasszál....
  • pocoksari
    nekem elég újnak tűnt, igaz kihagytam pár hónapot, osztrákokkal gáz volt, hogy nem lehetett birodalmi döntést hozni, amíg meg nem oldódott a valláskérdés
  • hitman1028
    ligába csak akkor lépek be mikor kialakulnak az erőviszonyok és az erősebbek mellé állok,vagy csak nézem ahogy egymást űtik
  • hitman1028
    én franciákat 1710be buktam el ironmanbe xd
  • Timakrisz
    A protestans katolikus liga már reges reg benne van a jatekban, és lehetett (es most is lehet) valasztani, olyat, hogy nem lepsz be.
    Ironman csak az achivementekhez kell, en is agybajt kapok, ha a 22 eves 14+ os osszmonarch pontos uralkodom meghal 3-4 ev utan es lesz egy 1/0/0 as orokosom... WCt nem is probalom ironmanben.
  • pocoksari
    tehát ha most benéznék a szobád ablakán,akkor nem találnálak ott, mert a konyhában lennél és bosszút forralnál?!
  • pocoksari
    nem lesz meg a wc...1750:
    térkép
    dipó
    sereg
  • Tuvok #2898

Gondolom ez is új dolog, nem rémlik régebbről. Asszem feldobta, hogy válasszak katolikus meg protestáns között, és mint pápahű állam a katolikust választottam. Olyan opció nem rémlik, hogy "egyik sem".
    Sajnos az angol csúnyán kitolt velem, tőlem nem fogadott el semmilyen békeajánlatot csak Ausztriától, aki kissé sokat adott neki, de nem adtam még fel, bosszút forralok.
  • pocoksari
    há' minek lépkedsz be a ligákba?!
  • Tuvok #2896
    Mi az ördög ez már ???
    Alig pár évvel egy francia ellenes koalíciós háború után az angolok kezdtek egy háborút, amivel gyakorlatilag egész európa háborúba keveredett, amibe valahogy bekerültek a törökök is, és gusztustalan túlerővel állunk szemben. Mi a gyalázat ez ?? A kolóniák is ütik egymást, elvesztettem 100+ hajót, 70ezer katonát, és még csak most kezdenek engem foglalgatni. Épp kezdtek a dolgok egyenesbe jönni, egy rakás lázadást vertem le. Pokolba az ironman móddal, ezt úgy látom valami csalás nélkül nem fogjuk megnyerni. :(
  • hitman1028
    nem,ha 5nél több összefüggő tartományod van,akkor automatikusan megalakul
  • zlcsi123
    sziasztok

El doradoval játszom (ugye ez a legújabb?)

ki lehet valahogy valahol kapcsolni, hogy a gyarmatokból ne csináljon külön államot hanem megmaradjon saját tartománynak?
  • Timakrisz
    Szerintem multinál lenne jelentősége, mert gép ellen nagy értelmét eddig nem találtam.

• Tuvok #2892
    Nem vagyok elájulva ettől az El Dorado-tól. :/
    Eddig mire komolyabb kolonizálásra került sor, le tudtam takarítani a térképről a portugálokat, így viszont hogy küldire kell küldeni a felfedezőt, rettentő lassan halad minden. Fel tudtam fedezni vele a Hudson öblöt Észak Amerikánál, meg a Nyugat afrikai partokat, de ennyi. És a portugál már rég ott volt. Dél Amerikába meg a Karibi térségbe nem tudom még küldeni, de a gyanúm szerint a portugál már ott is ott van.
    Elsőre nem szoktam az Exploration-t felvenni, olyan kicsi a range, hogy nincs értelme, meg enélkül is adják az eventek Cristobal Colón-t, meg más felfedezőket is, mire megvan a Colonist csóka, már látom egész Amerikát. De így necces...
  • wednes
    Az espionage ideát használta már valaki? :) Mit lehet azzal elérni, hátráltatni országokat?
  • kissssss
    " kettőt együtt is agyonverném"

e felől nincs kétségem :)
  • pocoksari
    igazából ez relatív, mert a kettőt együtt is agyonverném :) mondjuk még mindig tápolok, de annak lassan vége és akkor elindul a szekér, de a vége nagyon húzos lesz...fizikailag menni fog, pusztán az a kérdés, hogy lesz-e elég admin/dipó pontom...ha nem kapnék +50% meg +100% coreing costot, akkor nagy biztonsággal wc lenne, de hát kapok, így valószínűleg nem lesz ez olyan sima történet
  • kissssss
    lengyelek meg franciák maradtak ringben ahogy az várható volt.
  • pocoksari
    1700:
    térkép
    dipó
    sereg
  • Tuvok #2886
    Na hallod aztán ezt hogy ? :D
    Spanyolokkal játszok, és olyan irgalmatlan gyatra uralkodókat sehol nem láttam, mint a spanyol Trastamara házban... 1-1-1, 1-2-1, 1-3-2, 2-3-1, ilyenek sorban, a 0-0-0 Enrique-ről nem is beszélve az elején, akitől nem tudtam megszabadulni közel 80 éves koráig.
    Azért imádkozok, hogy az osztrák meg angol házasság végre szüljön nekem egy értelmes habsburg vagy york kölyköt, mert brutál módon le vagyok maradva technológiában ezek az agyament inkompetens királyok miatt. :D
  • hitman1028
    nekem is az van
  • Timakrisz
    Na végre, mit kerestem én ezt :D THX!

Őőő de nekem a legfrisebb patch van, akkor fog működni?
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.04.28. 21:09:21
  • hitman1028
    https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=381321692&searchtext=
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=354529569
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?l=hungarian&id=310638421
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=309155924
    ezek vannak bekapcsolva
  • Malarki
    Hát azért nem kicsit van felturbózva :D Elég fura így az alapjátékhoz képest.
  • hitman1028
    ez sima ironman,csak kicsit grafikailag van felturbozva
    Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2015.04.28. 18:27:41
  • Malarki
    Milyen mod ez?