10049
Europa Universalis IV
  • Tuvok #2999
  • Malarki
    A HRE miniállamok nagyon érzékenyek a hódításra. Én legutóbb Braunschweig-gel játszottam, ott is 150 évig szenvedtem a koalíciókkal.

Egyébként én sose játszok nagy országokkal, most kezdtem egyet a spanyolokkal a gyarmatosítás miatt, de mindig ilyen kis államokkal vagyok. Nekem az az élvzet, hogy egy kéttartományos kis semmiségből 400 év alatt világhatalmat csináljak. Aztán vagy összejön vagy nem.
  • Tuvok #2997
    Switzerlake. Erre hajtanék. :D
  • hitman1028
    van svájci kihivás:szerezz száz tartományt úgy,hogy ne legyen egyse vizzel határos
    én sose próbálok úgy játstzani,mint mások,csak azt nézem meg,hogy indult el.eu4ben minden játék más és más,felesleges másolni
  • Tuvok #2995
    Nézem igen, nekem nem is az a célom, csak jót játszani, vagy valami acsi.
    Általában megnézek 1-1 let's play sorozatot, majd elkezdek hasonlóképp játszani ( lehetőség szerint beleszámítva a random faktorokat), majd rájövök, hogy általában ezek a feltöltők a Paradox által támogatott emberkék, és olyan verzióval játszanak, amiben garantáltan nem buknak el.
    Csak példaként, elfoglaltam Baden-től egyetlen provinciát, claim megvolt, majd a béke után 12 tagot számlált a koalíció ellenem, majd jött a punitive war és vissza is vették.
    A videóban a csóka Baden-től mindkét provinciát elvette (full annex), és mellette Alsace-t is elfoglalta, 3 tag a koalícióban, háború nem volt, alig 1 év múlva fel is oszlott. Hiába a Better Relations Over Time miniszter. Gyakorlatilag folyamatosan háborúban van, nekem viszont már a lebukott claim fabrikálás miatt is koalícióval kell számolni. Gyakorlatilag mozdulni se tudok.
    Mondhatnám még, hogy Ausztria szóba se áll velem, mindent kimaxoltam vele, mégis szint alatt vagyok vele Border friction meg Army strenght miatt. A csókánál Ausztriával azonnal az elején ment a szövetség.
    A franciák előszeretettel mártogatják a kést belém, szövetséges Savoy-jal, holott nagyon ritkán barátok, most bezzeg igen. És hol van core-om ? Hát Savoy-nál...
    Gyakorlatilag 40-50 évente újra kell kezdenem majdnem minden ironman-t, csalni nem akarok, feladni viszont utálok dolgokat.
    A napokban elbuktam Saxony-val, Hanzával, Hesse-vel, és úgy néz ki Svájccal is el fogok. Ezek a HRE koalíciók gusztustalanul megkötik az ember kezét.
  • Malarki
    Azért azt is nézd, hogy aki WC-ben gondolkodik, az nem Svájccal kezd :D
  • Tuvok #2993
    Azért jó, hogy egyesek WC-ben gondolkodnak. :D
    Alig 30 éve játszok a svájciakkal, olyan 10-12-szer stack wipe-oltak eddig, nemhogy nem haladok sehova, de az életben maradáshoz se sok reményt fűzök. :D
  • wednes
    Köszi a választ.

Értem akkor, így "költséges" a dolog, nem anyagilag.
  • Lysandus
    Ha nem rivális embargózol, akkor az havonta egy dipó pontba kerül. Rivális elleni embargó ingyenes, és még power proj.-t is kapsz érte.
  • Timakrisz
    1.10 alatt nekem is voltak ilyenek, de most pl 1.14 ben francia vagyok, 1536 behódítottam szinte minden francia teruletet, ibéria egy kis részét t, dél angliában partra szalltam, enyem a fele irsziget es semmi. Szerintem az a kulcs, hogy legyenek BAROMI EROS szövetségeseid (nekem spain, ausztia, bohemia, dania, + 2 vassal (britanny es northumbria (felszabaditottam oket es relationnel vassallizaltam nem erovel) es ezert persze be kell vallalni +2-3 relationt, de szerintem megeri. Kolonizalni most kezdek, kicsit lemaradtam, de hamarosan bezuzom a portugalokat, az angolokat a skotokkal egyutt, aztan, ha majd megerosodok a spanyolokat is ( de most nagyon jo szovettsegesek lesznek meg egy jo ideig). Most az a terv, hogy kivereztetem a HRE országokat a nagy gyarmatositokat meg vazallizalom. Meglassuk, pénz van/jon manpower fullos, csak az ilyen 2-3 eves heirek regency council mellett szivatnak, hogy 10-12 évig no war :( es a kocsog gep hiaba segitek neki, és foglalok claimes provinciat nem adja nekem.
    1.14 Ironman franc (btw van egy osztrak mentesem is, de az csak hard... alakul, lehet lesz valami :) no lucky nations).

• pocoksari
    ha elég nagy vagy akkor nem alakul koalíció :P
    nekem mindenkivel 1000 AE van, mégsem szövetkeznek...
  • Chris
    Nem is azért nehéz, hanem az AE alakulása és az ebből adódó koalíciók miatt.
    Én akkor szoktam le a játékról, mikor a patch kijövetele után a Havasalföld Dracula's revenge achievmentért való heroikus küzdelem közben az addig megszokottakhoz képest, mikorra elértem a kritikus tömeget, sokkal gyorsabban alakult egy 10-12 résztvevős koalíció ellenem, osztrákok, franciák mind riválisnak jelöltek és instant léptek be a koalícióba (franciákat pl. máig sem értem hogy a francba, kb. a térképen sem látták merre vagyok, emiatt AE-jük sem nagyon lehetett ellenem, rivalizálás miatt meg csak úgy nem kellene), majd aztán instant jött a punitive war hadüzenet. Vmilyen oknál fogva a punitive war közben újfent elkezdett alakulgatni egy új koalíció ellenem, más tagokkal, majd miután elérték a kb. 10 résztvevőt, a még folyó punitive war közben kaptam egy új punitive war hadüzenetet az új koalíciótól is... Majd ez még egyszer megtörtént, aztán ott találtam magam, hogy nagyokat pislogva nézem, hogy egyszerre 3 db punitive wart folytatok egész európa és a közel kelet ellen, csak a balkánt birtokló romániaként. Egy, azaz egy darab Konstaninápoly hiányzott csak az achievmenthez, ami már nem volt főváros...
    Mindez nem sokkal azután történt, hogy az ezt megelőző patch-ben meg elcseszték az összes folyamatban lévő mentésemet (spanyol wc attempt, első dracula's revenge, stb.).
  • Timakrisz
    2014.július.... hol volt akkor még 1.10....
  • wednes
    Hi.

Az embargókról szeretnék egy kis felvilágosítást kapni. Ha nem riválist embargózunk akkor előjön a "costly embargo". Most akkor nem éri meg nem riválist büntetni, vagy ennél árnyaltabb a kép? Vagy ez függ az aktuálius node-nál lévő befolyásunktól is?

Nagy-Britanniával vagyok, Hollandia betolta rám a korlátozást, de mivel nem riválisom és nem is egy ligában játszunk így, ha én, visszont embagrózok előjön a felirat. Pedig helyretenném őket háború nélkül, egyenlőre.

Tehát a kérdés, hogy nem riválist érdemes -e embargózni vagy sem?
  • joki95
    Nezz DDRJake videokat. Neki ryukyu-val is sikerult.
  • Timakrisz
    El nem hiszem, hogy ezt a jatekot valaki Ironmanben WCre megcsinalta 1.1X patch alatt... vagy csak en vagyok olyan rohadt peches, hogy a 4/5/5 os uralkodoim 20-30 ev kozt meghalnak 2-5 éves heireket hagyva hatra... hogy a francba terjeszkedjek igy??? grrrrrrrrrr
  • kissssss
  • Lysandus
    Innen szép a győzelem. Erre nem tudok mást mondani. :-)
  • hitman1028
    és a német kisállamok,akik nem is harcolnak,tele vannak 2 csillagos tábornokokkal,míg nekem jó ha 1 lesz
  • Lysandus
    Különösen a francia!
  • wednes
    Ha a lucky nations be van kapcsolva alapból jobb tábornokokat kap a gép.
  • Lysandus
    Neked kb. 10-20 között lehetett a katonai tradíciód, amikor ezeket a tábornokokat vetted, az angolnak meg olyan 50 körül. A military ideákből szerezhető egy-egy pip plusz (ami egyébként sem jelenik meg a tábornok statisztikáiban) elhanyagolható a magas tradíció idején vett tábornokok képességeihez képest. Az ideák között legfeljebb olyanok vannak, amik hozzáadnak az éves tradícióhoz 1-1-et, az egyik a defenzív, a másik azt hiszem az arisztokratikus sorban van. Illetve ezek sem adnak hozzá, hanem az éves csökkenést (ami alapból azt hiszem 5 százalékpont) mérséklik. A legkomolyabb tradíció módosító egyébként az innovatív sorban volt, a technológia vagy tudás transzfer volt a neve, és éves szinten 2-2 százalékpont pluszt jelentett a katonai és a tengerészeti tradícióhoz. Csak ezt 1.9-ben kivették. Gondolom túl erős volt, mert ha ezt behúztad, plusz még az összes tradíció módosítót (ideák, épület: katonai akadémia és admiralitás, stb.) is, akkor meg lehetett azt csinálni, hogy a katonai vagy tengerészeti tradíció békében sem csökkent. Márpedig a játék filozófiája szerint tradíció alapvetően csak háborúban szerezhető, ostromokkal, megnyert, de az elvesztett csatákkal is.
  • szabii98
    és Franciaország mindig nyer :D vagy inkább legtöbbször
    ezek ilyen tipikus EU4 szabályok
  • Timakrisz
    Jah francia army tradition 17,6 2 db 4/3/1/2 es generalis nekem meg a 30+szal semmi :(
  • kissssss
    a gép mindig minden helyzetben és körülmények között csal. :)
  • Lysandus
    Nem attól függ a tábornok szintje, hogy hány katonai ideád van! Hanem a katonai tradíciótól. 50 százalék felett már jó eséllyel dobja a kétcsillagos generálokat. (Az ideák között max olyan van ami egy-egy pippel megnöveli a manőver, ostrom stb. értékeket, de ezeket a tábornokokon nem fogod látni, ezt automatikusan számolja a program.)
  • Timakrisz
    hát a faszom kivan a géppel...ha már semmi nem jön neki össze akkor beadja magának a 2-3 csillagos generalokat a rohadék... nem hiszem el, technológiában fejlettebb vagyok, ideában ugyanott és kapom a 2-3 pipes generalisokat, a rohadék mocsok geci meg a 2-3 csillagosokat,... ez annyira de annyira fel tud baszni... vettem 6 generalist egymas utan a legjobb egy 1/3/0/1 es volt... 1610 ben skandinaviával ... es 2 military idea mar ki volt love... angolnak meg csak 1 defensive es kapja a3/4/2/1 meg az ilyeneket :(((

ja es a masik.: angol kolonia dél afrikában (meg nincs kesz, great kaloo vagy mi) gold... haboru, elfoglalom, 25 pontért atveszem, jon a nagy sereg visszaveszi LEROMBOLJA es a haboru utan meg elefantcsont van benne nem arany...
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.07. 17:30:17
  • Timakrisz
    Nem tudom, 1.10 ben törökkel viszonylag nagy sikereket ertem el, konnyen (nem postoltam, mert dél-kelet Ázsia mindig megmaradt :( ), de 1.14 alatt elég nehéz velük.... viszont ausztriával meg sokkal könnyebb
  • pocoksari
    elvileg nem kellene sikerülnie
  • pocoksari
    nem lesz meg a wc törökökkel...ehhh, pedig nagyon tepertem...lassan lesz 1800as képem
  • joki95
    Mother Russia WC attempt
  • Lysandus
    Köszi!
  • pocoksari
    én kimaxoltam a környéken az AE-t, szóval ez kb. lényegtelen :)

ha nagy vagy, akkor bármekkora vazallt is meg tudsz tartani, ugye 60 és 100 base taxnál kapsz máluszt a viszonyra, tehát 50 base taxos ország 110 base taxos vazallja kb. azonnal elszakad...de ha 1-2-3k base taxod van akkor simán megtartod az óriásokat is

addig érdemes hizlalni, amíg meg tudod tartani (hozzád képest nem túl nagy, ezt tudod csekkolni, mármint a függetlenségi vágyát) és amíg be tudja olvasztgatni a kapott területeket, tehát ha 0 admin skillű vazallal akarsz +150% máluszu területeket olvasztgatni, akkor annak kb. soha nem lesz vége...én mondjuk kb. 100 base tax körül kezdem el őket olvasztani (meg frissítgetem őket, tehát beolvasztom és ugyanabba az irányba/régióban alapítok egy másikat, hogy magasabb admin tech szintje és így jobb admin eff.-je legyen, tehát több területet is oda lehessen adni neki (nem mindegy, hogy 25 base taxot adhatsz neki oda max. vagy 100at)

külsősnek területet nem adok, mert ha nincs fixen veled (=vazall vagy pu), akkor lehet ellened is, gondol egyet és beáll az ellenség mellé szövinek, te támadsz ő pedig az ellenséget támogatja (=kb. tökönszúrtad magad)

ha tudod, akkor az utolsó előtti döntésig menj...az elején amúgyis tápolnod kell magad, tehát magadnak foglalj
  • Lysandus
    Szerintem annyira nem rossz a religious idea group. A Holy War CB kifejezetten jó, ugyanis 75 százalékos AE penaltit ad.

Egyébként annyit segíts már mester, hogyan megy ez a vazallus etetés? Elméletben tudom, hogy mi az, de a gyakorlatban? Meddig érdemes őket hizlalni, van olyan pont, amikor már nem lehet őket annektálni, mert túl nagyok?

Ugyanígy: a HRÉ-ben meddig érdemes a tagokat növelni? Van olyan mérethatár, amikor már nem szavazzák meg az utolsó két reformot a méretük miatt? Vagy zavarjam le gyorsan a reformokat az utolsó előttiig, és csak onnan hizlaljam őket?
  • Malarki
    130 év alatt egyesített Németország és Olaszország? Az igen.
  • wednes
    De kikapcsolhatod. Indítás előtt lődd ki az optionsban, utána menj a mentésedre és indítsd a játékodat. Nem azonnal tűnik el a bónusz, hanem új hónap kezdésnél, mikor jön a bevétel.
  • Lysandus
    Elkezdett játék közben szerintem már nem...
  • szabii98
    játék közben nem lehet a lucky nations-t kilőni, mi? :D azthiszem franciaország túl op
  • Pokki

Amint látjátok az Olasz Királysággal vagyok, Velencével egyesítettem, a barátom pedig Pomerániával Németországot. Egy kis csellel megakadályoztam még a játék elején, hogy a törökök elfoglalják Bizáncot, pontosabban én támadtam meg őket, vazallussá tettem és azóta nem mernek lerohanni az ottománok. Konstaninápoly már az enyém. :P A Balkánt én és a lengyelek osztjuk fel magunk között, jelenleg a magyarokat olvasztom be, majd visszafoglalom az osztrák kézen lévő magyar területeket is. További érdekesség, hogy kb 1470-től egészen mostanáig a franciák unióban voltak a spanyolok alatt, tehát eléggé izgultunk meg féltünk hogy nehogy integrálja, aztán nemrég kitört a szabadságharc. A spanyolok a szövetségeseim voltak, mégsem csatlakoztam a franciák ellen (akik már a szövetségeseim) az európai egyensúly fenntartása érdekében. Terveim között szerepel még Genoa elfoglalása, spanyoloktól Sardinia megszerzése, és majd kolonizálás feltehetőleg Afrikában.
    :)
    Utoljára szerkesztette: Pokki, 2015.05.06. 11:29:34
  • Lysandus
    Jó gondolat abban az időben mindenben a franciák ....-kát látni! :-)

De az is lehet, hogy rövidlátó volt, mint a svéd Gusztáv Adolf. Őt is elkönyvelhetjük egy 6/5/6-os királynak, mégis belavírozta magát az osztrák vértesek közé, akik le is vágták.