Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
I met God. She's black
Kezdésnek letaroltam Granadát, utána Aragóniát is inkább bedaráltam, mert felbomlott a PU Nápollyal. Utána Észak-Afrikának estem neki, elég jó célpont mert gyengék a muszlimok. Utána gyarmatosítani ezerrel. ha megvan mind a négy kolonistád akkor rohadt gyorsan lehet terjeszkedni, és kell is. Dél-Amerika se rossz, tele van cukorral és kakaóval, de még arany is van. A portugálok nagyon nem voltak ellenfelek, bár nekik is van egy szép nagy területek Chilében, de ők inkább Afrika felé terjeszkednek. Az őslakosokat én mindig kiirtom, pláne az elején mikor még lassan megy a gyarmatosítás nagyon idegesítőek tudnak lenni.
Európában a franciákra nagyon kell figyelni, mert OP-k és ott vannak a szomszédban. Minél előbb meg kell őket gyengíteni, amennyire csak lehet. Az osztrákok ha megöröklik Burgundiát akkor jó szövetségesek lesznek, illetve Itáliában is érdemes keresni valami erősebb államot, Milánó, Velence vagy Savola jó szokott leni. Angliával felesleges próbálkozni, mert ő úgy is áttér protestánsra és akkor oda a szövetsége. Meg amúgy se segít soha, csak ül otthon a szigetén.
A gazdaságot futtatni kell, mindhárom bevételi forrást(adó, kereskedelem, termelés) lehet húzni épületekkel és kell is. Mindig olyat próbálj húzni, aminek a technológiája már előrehaladott és nem fenyeget a veszély hogy lemaradsz. Idővel előrehaladva minden drágább lesz, szóval turbozni kell a gazdaságot is.
Az ideákból nálam az első mindig katonai, Quality vagy Offensive, utána a többi tetszés szerint. Ha gyarmatosítani akarsz akkor értelem szerűen Exploration és Expansion. Viszont egy fajtából sose legyen kettő, tehát ne fusson két katonai egy időben mert annak semmi értelme.
Igazából nem tudom mit mondjak még, ha érdekel valami akkor kérdezz 😄
Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.
Plusz eventek által extra base tax növelés, ha kereskedsz velük, illetve időről-időre beépül valamennyi a kolóniádba.
Ha leütöd őket, manpower-t vesztesz, hasznod viszont nincs belőle.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.05.05. 13:57:28
Van annak hátránya ha szétcsapjuk őket a pár katonai ponton kívül?
Eddig én mentem előre és daráltam. 😊
Nálam a portugálok 1500 körül sehol sem voltak a kolonizálásban, csak Ivory Coast-nál, mert a franciák gyepálták őket(Aragónia belerángatta valami háborúba)
Ugye a végén már 4 colonist-om volt, baromi sok pénzt elvittek..legközelebb odafigyelek
I met God. She's black
Úgyis csak arra lennének jók, hogy az angol vagy a török elsüllyeszte őket később. Inkább használok 40 csapatszállító hajót, így bárhová pikkpakk át tudom tenni a hadsereget, persze vigyázni kell nehogy találkozz hadihajókkal háború idején. 😊 A maradék meg kereskedő hajó, nagy része Sevilla node-ban.
Egyébként szerintem jól csináltál mindent, annyi, hogy én elsőre vagy Defence vagy Offence ágat csináltam meg, a nagyobb riválisok ellen jól jön.
Ja, és Portugáliát 1480-ra letakarítottam a térképről, ugye ő a kolonizálásban sokáig az igazi ellenfél. Másodikra szerintem jöhet az Exploration idea, nehogy lemaradj a jó helyekről, és uccu a Karib térség és Észak Amerika. Dél Amerika annyira nem kiemelkedően jó, meg bőven van hely később is.
Egy Konkvisztádort használok automatikus felderítésre, egy explorert felfedezni, a királyom pedig a tábornokom is, nem kár értük, ritka gyenge ház a Trastamara. De már végre nálam Habsburgok vannak. 😊
A stability miatt nem kell aggódni, ha jóban vagy a pápával, kapsz annyi influence-t, hogy vehetsz rajta stability-t is időnként, de nem javaslom a szövetséget vele, mert különféle balfék háborúkba keveredik Tuscany-val meg a többi olasz pereputtyal, akik általában jóban vannak a franciákkal, velük meg csak akkor érdemes kezdeni, ha te kezdeményezel és tudod mit csinálsz. 😄
Érdemes a missionary strenght act-eket elfogadni, hogy az észak afrikai sunni mocskot áttérítsd, viszont !! A missionary-k és a colonist-ek együttesen rengeteg pénzt emésztenek fel, szóval ha fogytán vagy, ne konvertálj és ne kolonizálj egy ideig, tegyél félre pár ezer dukátot, majd mehet a móka megint. Építs sok Temple, meg amik utána jönnek, meg mindent amivel nő a bevételed, trade power-ed, stb.
Sajnos a hadsereg pénzét maxon kell tartani, mert a bennszülöttek mindig lázadnak időről időre (persze ha nem irtod ki őket, de szerintem kár lenne). Kétezer katona bőven megteszi minden épp kolonizálás alatt álló provinciában.
Én több infláció csökkentő eventet kaptam amikor 10 fölé ment, így szerintem jobb hamar elkezdeni kolonizálni, mert lemaradsz.
Ha megvan az 5 kolónia államod, ironman-ben kapod a Five Colonies achivement-et, illetve asszem a Karib tengeri partokért is kapsz egyet, a Way to India-t (vagy ilyesmi).
Aragóniát én nem integráltam, mert amikor diplomatikus úton 10-es tech szintnél megalakítod Spain-t, úgyis beolvad magától.
Ausztria nekem kitünő szövetségesnek bizonyult, a HRE belügyeibe nem hívogatott, viszont a francia vagy angol ellen előszeretettel vonul veled hadba, a lényeg, hogy jól álljon emberanyaggal. Ha megörökli Burgundy-t, akkor nyert ügy, gyepálni kell a franciákat ahogy lejár a truce. És ne légy a riválisai szövetségese. 😊
Szerintetek hány gálya ér fel beltengeren egy nagy hadihajóval? Ill. ez az arány állandó, vagy a technika fejlődésével elbillenhet a mérleg nyelve a vitorlások felé, még beltengeren is?
Vagy kérdezhetném gyakorlatiasabban is. Szét akarjuk verni a velencei, török stb flottát. Mennyi heavy ship kellhet hozzá?
én legalábbis igy csinálnám
Úgydöntöttem hogy kezdőként belevágok egy kis kalandba. Nem mondanám magam nagyon kezdőnek, talán már írtam is ide, rengeteg lets play-t nézek a játékról, hogy mi merre hányméter, úgyhogy megint úgy döntöttem, na gyerünk játsszunk. ~1520ig jutottam Kasztíliával, volt Iberian Wedding, meg minden jóság, épp integráltam Aragóniát, és akkor beütött jópár bad event(minusz stability, nem volt pontom boostolni, peasantok, meg ilyesmik). Ezért szeretném megkérdezni, hogy -bár szerintem- eléggé óvatosan játszottam, mennyire tettem tönkre kb. mindent? Gyorsan az elején háborúba keveredtem Marokkóval, abban a háborúban bekebeleztem Granadát, utána diplomatikus módon beolvasztottam Navarrát, szereztem már marokkói területet, és úgy döntöttem hogy én bizony kolonizálni fogok.. Így az első idea-m a colonisation lett..talán itt még nem is rontottam el, de a második az expansion. Ez eredményezte -szerintem-, hogy nem volt semmi pénzem(1,5-3 dukátos volt a bevételem..nemtudom soknak számít-e), és alig bírtam fejlődni. Mennyire lőttem mellé, tudnátok segíteni? Gondolom az idea-k nem voltak a legjobbak, techben is eléggé lemaradtam(mondjuk a franciák iszonyat gyorsak voltak).. ötletek? Mit csinálnátok másképp? 😄 (vagy inkább mit nem)
I met God. She's black
Na le is koccoltam a francba, dehogy ontom en a drága viking vert 😄
Ilyet még nem láttam, hogy ilyen korán PARTRASZÁLLNA a török ilyen messze).
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.04. 20:22:46
A diplomácia meg a gyengék fegyvere, be kell darálni az egész HRE-t aztán létrehozni Németországot és kész, nem kell a választókkal sz*rozni 😄
Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.
A csehek meg szövi nélkül is rám szavaztak, igaz majdnem maxon volt a viszony, és náluk is Hunyadi dinasztia uralkodik időközben.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.05.04. 16:27:08
A teljes hátsó sor ágyú, tehát annyi van belőle, mint lovas és gyalogos összesen, mivel hátulról átlőnek az első sor felett. A két oldalon 2-2 lovas flank-eljen.
Tehát pl. 6 gyalogos, 4 lovas, 10 ágyú.
Ahogy nő a csata szélesség, úgy lehet növelni.
Pl. 12 gyalogos, 4 lovas, 16 ágyú.
Nekem ez a módszer brutál bejött.
Olyan népeknél, ahol a lovasság erősebb, mint a gyalogos (Timurids ?) lehet elöl több ló gyalogos helyett.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.05.04. 15:35:20
Magyarokkal vagyok, és az első 100 évben nem akartam a HRE-vel törődni. Az első 100 évben elfoglaltam a Balkánt, Kisázsia egy részét, és természetesen Konstantinápolyt. A horvát tengerpartról és az Égei tengerről kiszorítottam Velencét. Plusz nyugatosodtam, és váltottam a protestáns vallásra. Az első ideám a vallási, a második diplomáciai, a harmadik a védekező.
Meg eredetileg is a ligaháborút szerettem volna felhasználni a császári cím megszerzéséhez. Csak mivel a wikin sincs normális leírás hozzá, ki kellett tapasztalni, hogy megy a dolog. Tehát a ligaháború menete a következő: 1550 után valamikor bejön egy esemény az evangélikus liga megalakulása. Innentől kezdve lehet csatlakozni a katolikus vagy a protestáns ligához. Előbb-utóbb egymásnak esik a két fél. Ha a katolikusok nyernek, akkor a katolikus lesz az "államvallás", ha protestánsok, akkor a protestáns. Ettől kezdve csak az államvallás híve lehet császár és választófejedelem. Tehát a református választófejedelmek mindenképpen elbukják a posztjukat. (Erre is van megoldás, amire ki fogok térni.) Én ott követtem el a "hibát", hogy a lehető legtöbb protestáns és református választót megdolgoztam diplomáciai eszközökkel. Amikor viszont győztünk, akkor rögtön csak három elektor maradt, a többiek a katolikusok és reformátusok kiestek.
Tehát: maradt Brandenburg, Szászország és a kölni érsek. Brandenburg szokás szerint magára szavazott, a szászok Brunswickra, Köln rám. Gondolom nekem volt a legnagyobb presztízsem és/vagy legitimációm, mert én nyertem. Az AI viselkedéséből mindenesetre annyi leszűrhető, hogy Brandenburg mindig magára szavaz. A szászoknál nincs esélye egy HRÉ-n kívülinek, mindig találnak maguknak egy birodalmon belül favoritot. (Nyilván amint császár lettem bevittem Magyarországot a birodalomba, és úgy már engem támogattak.) Köln viszont a meggyőzhetők közé tartozik. Mint kiderült a református elektorok győzködése annyira mégse volt baj. Olyan jó kapcsolatot alakítottam ki velük, hogy első szóra békésen áttértek a protestáns hitre, úgyhogy a választói rangjukat is visszakapták, így most az elektori testület fel van töltve a szövetségeseimmel.
És végül arról, hogyan lehet református vagy éppen ortodox állammal császárnak lenni az új rendszerben. A ligaháborúnak van egy harmadik kimenetele is. Ha elég hosszú ideig elhúzódnak a harcok (senki nem tudja, hogy mennyi ez az elég hosszú idő), akkor felugorhat a wesztfálai béke esemény, ennek aláírása teszi lehetővé azt, hogy bármilyen keresztény (akár ortodox is) felekezethez tartozó uralkodó betöltse a császári vagy elektori tisztséget. Ennyi.
Befolyásolja, hogy milyen országgal ill milyen technikai jellemzőkkel (keleti, nyugati) rendelkezel.
Ágyúból minél több legyen. 😊 Meg lovasból is lehet több, legyen párosan, hogy 2 oldalt hatékony szárnytámadást tudjanak véghezvinni. Mondjuk legyen 8 gyalogos 2 lovas 5 ágyú.
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
A két "vallás" mentén fölállt szövetségek kezdték a háborút - ha a hülye császár nem annyira elvetemülten vallási fanatikus, akkor akár még nyerhetett volna is, ezzel konzerválva a (HRE) hatalmát - , de a végére, a kifulladt vallási "lelkesedés" helyére a nemzetállamiság került és ebben már alulmaradt a HRE - a franciák nagyon szép munkát végeztek a háttérben, vallási felekezet ide, vagy oda.
Amúgy, többen ezt tartják az első világháborúnak: Európa 1/3-a kihalt...
Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2015.05.03. 16:05:22
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Egyébként nekem nem az a bajom, hogy benne van, mert direkt készültem rá, hanem ahogy megcsinálták. Azt hittem, hogy ha én vezetem a háborút, akkor majd én leszek a császár. Hát nem! Megnyertem nekik a háborút, Ausztriát lesöpörtük a térképről, és ezek a <#kocsog>#kocsog> elektorok Szászországot választották meg! Hálátlan disznók! Tehát nem abból lesz a császár automatikusan, aki protestáns ligát vezeti, ha nyernek.
Oké, visszatöltöttem egy korábbi állást. A hét elektorból háromnak folyamatosan ki volt "fényezve" a valaga, a lehető legmagasabb kapcsolat, garancia, szövi, házasság (ahol lehetett), stb. Erre a háromból kettő - Szász választófejedelem, és a Brandenburgi Őrgróf - magára voksolt a győzelem után. Mert igaz, hogy én voltam náluk az első a rangsorban, de ők inkább magukra szavaztak, merthogy nekik császári ambícióik vannak. Megint Szászország nyert.
Baromi nehéz császárnak lenni a HRÉ-n kívülről...
Ausztria végül előttem békét kötött, ő a HRE irányítását vesztette el de más vesztesége nem volt, viszont a nevemben odaadta Nápolyt és az Észak afrikai provinciáim...
Amíg magas a háborús lelkesedés az irreálisan kedvező ajánlatok sem érdeklik a gépet. Biztos úgy gondolja lesz még jobb is. 😊
Ha kezd zuhanni a lelkesedés és nő a kimerültség, akkor lehet egyezkedni.
Az angolok be sem avatkoztak (pedig ők kezdték az egészet), a franciák a sebeiket nyalogatták egy punitive war után, gyakorlatilag a kétszeres túlerő a töröknek volt köszönhető, egyébként nyerhető lett volna szerintem. Amíg ők meg nem jelentek, simán tartottam az északi határaim, a jól bevált 6-4-10-es csapatösszeállítás szép túlerőket vissza szokott verni.
A vége felé mindenki sorban adta meg magát az angoloknak 10% war reparations feltétellel, de nekem egész végig nem engedte, pedig ajánlottam több dolgot mellé. Gondolom riválisként kevésbé hajlik a békére, ha hasznot lát a legyalázásomban. 😊
Esetleg még a vallásilag legegységesebb.
Logikus, hogy bárhová be lehet állni. A katolikus franciák a protestánsokat támogatva kiüthetik a rivális Habsburgokat. Mondjuk a török az kilóg belőle így is én is furának érzem. És a jelenléte a háború lefolyását jelentősen eldöntheti.
Nem gondoltam, hogy ekkora balhé lesz ebből, soha nem is láttam ekkora háborút. Bár a kolóniák megmaradtak, az angol kiszedte a PU-ból Naples-t és saját vazallusává tette, felszabadította Fez összes észak afrikai core-ját (enyémek voltak), leölte az összes hajóm és katonám (igazából a török volt, aki nem tudom hogy került ebbe a balhéba..), a pápaállamot annektálta, Ausztria pedig lekerült a HRE éléről, a protestáns lett a hivatalos HRE vallás.
Viszont lett egy vagom pénzem. 😊 A land force limitem kb. egyenlő az angoléval, a naval viszont a duplája (gondolom az 5 méretes kolónia államom miatt), úgyhogy mire lejár a truce, 250 hajóval fogom körbevenni az angolt, és mivel megvan az offenzív és defenzív idea végig, technológiában is előtte vagyok, vissza fogom venni Nápolyt tőle, és talán mást is... Ha Aragóniát integrálnám, lenne +30 force limit előnyöm, de pont a háború előtt olvasztottam Provance-t, így a diplo rep megint negatívban van...
A francia padlón volt, a kebab döntötte el az egészet, de még nem jöttem rá hogy került a sunni egy katolikus-protestáns ligaháborúba. Nekem ez új.
Igazából nekem 1-2 szimpatikus achivement többet jelent, mint az, hogy meghódítsam a világot, ezért kezdtem ironman-ezni. Alig 16-17 achi-m van meg csak, ezen akarnék javítani, de némelyik rettenet nehéz, főleg egy ilyen hétvégi játékosnak mint én.
Egyébként újabban a kolóniák nem üzennek hadat maguktól ? Nekem úgy rémlik háborúztak önállóan, de most nem csinálnak semmit.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Ironman csak az achivementekhez kell, en is agybajt kapok, ha a 22 eves 14+ os osszmonarch pontos uralkodom meghal 3-4 ev utan es lesz egy 1/0/0 as orokosom... WCt nem is probalom ironmanben.
Gondolom ez is új dolog, nem rémlik régebbről. Asszem feldobta, hogy válasszak katolikus meg protestáns között, és mint pápahű állam a katolikust választottam. Olyan opció nem rémlik, hogy "egyik sem".
Sajnos az angol csúnyán kitolt velem, tőlem nem fogadott el semmilyen békeajánlatot csak Ausztriától, aki kissé sokat adott neki, de nem adtam még fel, bosszút forralok.
Alig pár évvel egy francia ellenes koalíciós háború után az angolok kezdtek egy háborút, amivel gyakorlatilag egész európa háborúba keveredett, amibe valahogy bekerültek a törökök is, és gusztustalan túlerővel állunk szemben. Mi a gyalázat ez ?? A kolóniák is ütik egymást, elvesztettem 100+ hajót, 70ezer katonát, és még csak most kezdenek engem foglalgatni. Épp kezdtek a dolgok egyenesbe jönni, egy rakás lázadást vertem le. Pokolba az ironman móddal, ezt úgy látom valami csalás nélkül nem fogjuk megnyerni. 😞
El doradoval játszom (ugye ez a legújabb?)
ki lehet valahogy valahol kapcsolni, hogy a gyarmatokból ne csináljon külön államot hanem megmaradjon saját tartománynak?
Eddig mire komolyabb kolonizálásra került sor, le tudtam takarítani a térképről a portugálokat, így viszont hogy küldire kell küldeni a felfedezőt, rettentő lassan halad minden. Fel tudtam fedezni vele a Hudson öblöt Észak Amerikánál, meg a Nyugat afrikai partokat, de ennyi. És a portugál már rég ott volt. Dél Amerikába meg a Karibi térségbe nem tudom még küldeni, de a gyanúm szerint a portugál már ott is ott van.
Elsőre nem szoktam az Exploration-t felvenni, olyan kicsi a range, hogy nincs értelme, meg enélkül is adják az eventek Cristobal Colón-t, meg más felfedezőket is, mire megvan a Colonist csóka, már látom egész Amerikát. De így necces...
e felől nincs kétségem 😊
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,