Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

a Magyarokkal vagyok, Dél Amerikát kezdtem el kolonizálni és 4-5 tartomány után létrejött a Brazil-Magyar kolónia, akiket már nem én irányítok, hanem vazallusaim. ez mindig így van? mert most Afrikát kezdtem el kolonizálni... ha ott is így lesz akkor ez így elég értelmetlen...
meg kell hódítsam a saját kolóniáimat, egyáltalán lehet őket annektálni, mert most ilyen funkció nincsen
Nincs arra lehetőség, h a diplomaták tevékenységét automatizáljuk? Baromi idegesítő dolog állandóan állítgatni őket...
Solten
Keleti front:

A Koalicios intervencios erok megtortek az oroszok makacs ellenallasat.

Saor Alba

Még mindig jobb, mint a write only. 😊
Solten
<#integet2> Tobbnyire read only uzemmodban vagyok itt <#smile>

Saor Alba

<#eljen> wow téged is rég láttunk errefelé <#wave>

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

elhiszem, csak időt igényel hogy beletanuljak a játékba mert nem látom át hogy mi mire hat 😄
de majd szép lassan 😄

The Stronger you become the Weaker you really are! "egy aggro warrior amúgy kinéz, tojás-grim rá a ww-fegyó :D meg inner fire " Switch friend code: SW-4792-5729-8873

muhaha, pedig azok nagyon jóóók

belekezdtem és magyarokkal kb semmit nem tudtam csinálni
aztán az Ottoman birodalommal kb csődbe vitt albánia elfogalása

a tutorial jó volt, de az indulás elég nehéz 😄

The Stronger you become the Weaker you really are! "egy aggro warrior amúgy kinéz, tojás-grim rá a ww-fegyó :D meg inner fire " Switch friend code: SW-4792-5729-8873

Solten
Lengyel kerdes megoldva, a lovagrend alapveto celkituzese a keleti poganyok "civilizalasa". Drang Nach Osten!

Saor Alba

Na, igen. Ésszerűbb megoldás volna, hogy minél messzebb állomásoztatod a seregeidet, annál drágább a fenntartásuk. És konkrétan ott az event, ha a gyarmatokon beszállásolod őket a helyiekhez, akkor olcsóbb, viszont jön a hőbörgés, mint Bostonban. 😊
A 6 kolóniás overextension vs. 1500-ra meghódítva Kína az angolokkal problémát úgy lehetne megoldani, hogy korlátozni kellene az anyaországon kívüli hadsereg létszámát. Pl. max. az anyaországival megegyező lehetne a gyarmati hadsereg, különben brutál unrest penalty, vagy pénzbeli penalty jöhet. Aztán lehetnének eventek és techek, hogy az arányt növeli/csökkenteni lehessen. Ad absurdum most lehet, hogy az anyaországban alig van katona, a gyarmatokon meg százezer. Ez teljesen irreális.
Most tesztelem a 11-el, eddig hibátlanul működik. Történelmileg realisztikusabb, habár itt is bele szoktam nyúlni az adatbázisba, mert kissé szláv-pride a készítők miatt. Achokat el kell engedni, azok nincsenek modban.
sziasztok

dlc-k mennyire kellenek a játékhoz? most kezdek bele és elég rég toltam akár csak hasonló játékot is (civ 2 még x éve meg total war shogun)
kezdőbarát? vagy magas a tanulási görbe?, köszi

tökéletesre ugyse lehet megcsinálni
attól, mert valami a valóságban úgy történt ahogy, és az nem egyezik a játékbeli képpel még nem jelenti azt, hogy mindenáron a történelmet kell leutánozni...az angolok pl. biztosan képesek lettek volna pár kolóniát összeszedni, ha tudják, hogy ott egyáltalán van föld és az mondjuk kell is nekik...a lényeg annyi, hogy nem a történelemet kell megismételni, hanem a keretfeltételeket kell hasonlóra belőni, mint akkor volt...aztán majd kialakul...te is azért küldöd a felfedezőt, mert tudod, hogy van ott föld, ha úgy hinnéd, hogy nincs, akkor nem küldenél...a spanyolok bepróbálkoztak a valóságban, a játékban miért nem tehetnék ezt az angolok vagy éppen velence?

az overex. meg azért van, hogy ne foglaljam el a térképet 1500ra, nem másért; a valóságban ha az egyik katonád kihúzta a kardját a többi ország neked ment, mert féltették az uralkodók a seggüket, érdekeiket...így tudták megoldani a készítők, hogy foglalhass számottevő területet, de mégis legyen valami korlát, ami megakadályozza, hogy végigroboghass a térképen

probálkoznak itt-ott történelmi dolgokat beépíteni több-kevesebb sikerrel

Érdekes, amit írtál, mert eddig nem hallottam a VeF-ról. Tehát azt lehet mondani, hogy történelmileg pontosabb, mint az alapjáték? És a magyarokat érintő játékmenet is történelmibb? Mert akkor érdekelne és utána nézek. A többi, meglévő dlc-vel hogy jön ki? Illetve az achi-kat engedi, bár lehet, ez a kérdés marhaság...
Ja, magyarokkal továbbra sem érdemes játszani. A Kárpát-medence a Paradox stúdió szerint Európa szegényháza. Azon tényleg visítva röhögtem, hogy a valóságban lepukkant tarló Havasalföldnek magasabb a base taxsza, mint Pestnek. Az amerikai kontinens szép, részletes, kismillió területtel, Európa országahatárait meg mintha az ökör hugyozta volna.
A patchek és az El Dorado DLC miatt ránéztem az alapjátékra. Hát okkal nem azzal játszom. Néhány kellemes ötlettől eltekintve katasztrófa. A tordesillasz szerződést se sikerült értelmesen megcsinálniuk, habár egy fokkal jobb, mint mikor egymás mellé tette, mint valami sormintát, a kolóniáit az összes európai gyarmatosító hatalom. Most protestáns (anglikán nincs az alapjátékban) Britannia észak-amerikai kolóniái mellé a pápa utasítása miatt nem jöhet más. Vicc.

A felfedezgetések értelmesebbek lettek ezekkel a küldözgetésekkel, habár nem ártana, ha pénzbe is kerülne. Egy-egy expedíció azért a költségei miatt se lehettek "futottak még államok" szabadidős tevékenysége.

A lázadások és a koalíciók a tréfa kategóriába tartoznak. Nagy nehezen berántom India alsó ötödét (valamiért mil-techben ott tartanak, ahol az európaiak, így a laza elefántlövöldözésből komoly háború lett), erre a over extension miatt (6 db terület - lol), hirtelen az egész birodalomban lázadások törnek ki. Logikus. Pl. Londonban úgy felháborodtak az indiai szubkontinens gyarmati sorba vetése és kirablása miatt, hogy a manpowerem másfélszerese lázadást csinálnak, nehogy elefántcsont és selyem jöjjön a szürke, esős hétköznapjaikba...

Az amerikai függetlenségi háborút meg olyan komolyan veszik, hogy amint megvan a történelmi 13, már lázadoznak is. Teljesen mindegy, hogy a 16 század elején járunk és semmi nem indokolja. Csak és kész.

A kolonizáció megint hitpersebességben van. Gyakorlatilag a britekkel a 15 század végén, mindenkit megelőzve lehet 2-3 gyarmatot csinálni. Erre sem voltak képesek valami korlátot beépíteni. De a többiek se lazáznak. A portugálok a 16. század elején uralják a fél Csendes-óceánt. Kivéve persze a spanyolokat, nehogy legyen egy értelmes ellenfél. Azok kétfalvas indiánok ellen veszítenek Amierikában...

Szóval az alapjáték még mindig szar, megvárom a VeF 2.03-mat
Vicces.
Ki van maxolva az exploration és expansion idea slot, erre a gyarmattal határos cocomecekre nem kapok casus bellit, de az egy határral odébb levő aztékokra igen...
Cool. Sebaj, szövetségesek.
Viszont baromi nehezen terjed az uralkodóház. Kíváncsiságból megnéztem, hogy a jól terjedő Habsburgoknak mekkora az adóalapjuk. 280 dukát, az enyém 600 fölött. És vazalluson kívül sehol sincs Trastemara ház.
Van lehetőség arra, hogy a monarchiából köztársaságot csináljak jóval az 1700 - 1800-as évek előtt? Tudom, hogy ennek az egyik módja a forradalom útján vezet, de 1500 körül, erre nem nagyon van mód. Más esetleg?
Nemcsak a spanyolok, hanem egész Európa. Mármint valójában.
Hát... ezt a spanyolok érezték a saját bőrükön is az igazi történelem során. 😊

ám annyira nem éri meg az aranyflotta.
kapsz évente 220-230 pénzt,de kapsz mellé évi plusz 0,40-0,50 inflációt
nekem portugáliával nem jött be,később már bántam h megcsináltam
http://www.eu4wiki.com/Idea_groups#Exploration
Idea bonus.png Bonus:
Permanent Casus Belli against Primitives
A yucatan félszigeten megindult az országom, de aztán kolóniállam lett, és most nem tudok hadat üzenni mexikónak 😞
Koloniális területen hogyan lehet megtámadni az őslakókat?
nem,csak mexikóba legyen egy gyarmati országod
automatikusan küldi a pénzt
Hogy tudom azt elérni, hogy a dél amerika Treasure fleet" pénzt hozzon nekem? Rendszeresítenem kell egy flottát?
Igen, összefügg.
A lucky nation -> historical és az ironman összefügg?
Köszönöm mindenkinek, így minden világos lett.
Ahogy már előttem írta valaki: azok az indián törzsek, amelyeknek csak egy tartománya van, képesek migrációra, tehát átvándorolnak egy szomszédos provinciára némi bónuszért cserébe.

Szerintem is hagyd az indiánokat elsőre, a velük való játékot most egyébként is megnehezítették.
gyakorolni kell, párszor én is nekiálltam, de az igaz, hogy patchekként változik a nehézsége, mostanában nem próbáltam

nem szeretem, mert ha megdöglik a mentés, akkor vége az egész játéknak...nálam már nem egyszer volt ilyen...nem állítom, hogy ez jelenleg is létező probléma, de baromi sokszor volt olyan, hogy betölthetetlen volt a mentésem

Rápróbáltam már 1-2-szer, mert nagyon izgatta a fantáziámat, de nem nagyon sikerült. Gyanítom az új patch után mégnagyobb szopás a military access változásoknak köszönhetően, nem beszélve arról, hogy ha vmilyen csoda folytán sikerül is, akkor meg ott van az új liberty desire feature amellé, hogy ha a játék megöli az uralkodódat (amit nálam mindig előszeretettel csinál, a'la 20 év összefüggő regency kasztíliában), akkor egyből elveszíted...

Kikapcsolni? Egy magára vmit is adó férfi csak és kizárólag ironman-en játszik... 😉

Indiánok ha csak egy darab területük van, akkor vmennyi monarch pontért átköltözhetnek bizonyos időközönként egy szomszédos területre. Kettő területnél ez az opció már elvész.

Egy területet csak akkor lehet coreolni, ha:
- szomszédos vmelyik már core-osított területeddel
- vazallusod szomszédja
- tenger/óceán parti terület és egy saját parti terület colony range-én belül van

A liucky nations-t ki szoktátok kapcsolni az options-ban? Vagy hagyjátok történelmin?
feltéve ha hasznosan töltöd azt a 100-150 évet 😊

mint minden stratégiai játékba az elindulás a nehéz
ha túl élsz 100-150 évet akkor szinte bármelyik állammal könnyű
Köszönöm, akkor betanulok a törökökkel és hagyom az indiánokat.
feladni? neeeeeem; beütni a francikat és máris kész a nyugati szuperhatalom

anglia könnyű,csak fel kell adni a háborút met kb 1 százalék esély megnyerni,utána trade conflict skótokkal ,vazallussá tétel és máris kész nagy-brittania
angliával nyugis fejlődni mert a nagy flotta miatt ugyse fog senki se partra szállni ,persze csak ha nincs a fél világ ellened
az, speckó képesség az egy tartományos indiánoknak

angliát nem javaslom (az elején franciákkal harc, majd burgundi is odacsap; közben rózsák háborúja, nem annyira jó kezdőként) a nagyok közül; de az osztrák macerás, mert ő a birodalom feje és ezért vannak kötelességei; a török és a lengyel&litván pedig nem western; bár a török piszokjó...a legnyugisabb nagy az kasztília; a francia erős, de van dolga is 😊

"indiánoknál az a területről-területre vándorlás"

nem foglalkoztam eddig az indiánokkal de valószínűleg valamilyen speciális nomád képesség.

"Akkor magyarokkal jó kezdeni, vagy valami gigásszal kezdjek?"

ha kezdő vagy és belevágsz egy Magyar kalandba akkor garantálom hogy el fog menni a kedved a további játéktól 😊
Kasztília, franciák, osztrákok, oszmánok, lengyel litván unió, talán még anglia is, ezek nagyhatalomnak számítanak játékkezdéskor érdemes ezekkel kezdeni, vagy ha nem akarsz nagy tételben játszani de azért az egytartományos törpeállamokkal se akarsz szenvedni akkor Milánó, Brandenburg, Aragónia,Svédország, Nápoly.

Így már értem, köszönöm. És mitől függ, hogy egy területet be lehet core-olni, vagy sem? Akkor magyarokkal jó kezdeni, vagy valami gigásszal kezdjek?
Illetve az indiánoknál az a területről-területre vándorlás, az mi, amit írtam?
Ne az őslakosokkal szerezz tapasztalatot az "igazi" játékhoz, amit vmilyen európai nép jelent, mert a legtöbb dolog teljesen máshogy működik. A core lényege, hogy nem járul hozzá az overextension-höz az a terület, ami be van core-olva. Overextension-nel romlik a national unrest, diplo reputation, better relations, trade power, stb. De mindennek utána lehet olvasni az eu4 wikin, plusz a játék is kiírja.

Valaki elmagyarázná röviden, hogy mi a jelentőségük a core provinciáknak? Navajok-kal kezdtem, gondoltam velük jó lesz tapasztalatot szerezni a magyarok elött. Létre is hoztam a core provinciát, de nem látom, hogy valami is érdemben változott volna. Nem nőtt a bevétel, sem a manpower nem nőtt, stb. Mi a rákra van hatással a core?
Illetve a másik kérdés, hogy pl. a pueblo indiánok körbe vándorolnak a nem kolonizált környékbeli provinciákon, mindig más és más területük van, és az aktuálisat elhagyják. Ez hogy lehetséges? Nekik nem kell kolonizálni? Vagy ez valami más?
sosem lehet tudni <#awink>

http://www.europauniversalis4.com/news/paradox-celebrates-international-women%E2%80%99s-day-dlc