6309
-
TokraFan #3378 ennek némileg ellent mond, hogy a fröcsögő videósok 90%-ka a GTA-val hasonlítgatja a játékot, ami az almát körtével tipikus esete. Azt csak szimplán képtelenek felfogni, hogy a két játéknak semmi köze egymáshoz, és bár igen, van néhány open world elem, amiben jobb a GTA, de az a játék gyakorlatilag másról sem szól, a CP2077-ben pedig csak a körítést adja egy sokkal komolyabb, összetettebb, mélyebb tartalom mellé.
Ha már hasonlítanak, tegyék ésszel. Mondjuk térjenek ki arra a kb. ezer fícsörre is, ami a GTA-ban egyáltalán benne sincs, nemhogy jobb lenne. Innentől ez fröcsögés, nem kritika.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.12.22. 18:02:48 -
lammaer #3377 Lol. mogács is tolja a cyberpunkot.... igy még a bugok is viccesebbek -
#3376 Meg meg :) -
#3375 Igen egyébként. :D Meg a depressziós féle. Az engem a Galaxis Utikalauz Stopposoknak emlékeztetett kicsit. :D Meg már megtalálta valaki a feszítővasat? Leírását olvassátok majd el. Jók az ilyen kis kikacsintások. :D
Utoljára szerkesztette: Hexex86, 2020.12.22. 16:42:45 -
#3374 A GlaDOS-os a legjobb :D -
#3373 Te is:)
"It is actually quite obvious: this time again, everything started with Stanisław Lem. If one of the main topics of cyberpunk is an in-depth reflection on the complicated relationships between man and digital technologies, the first Polish proto-cyberpunk text – as with Lem, also innovative in the international arena – is considered to be Summa Technologiae (1964), specifically its fourth and sixth chapters. In the chapter ‘Intelectronics’, Lem considers, inter alia, the phenomenon of information overload (the concept of the ‘megabyte bomb’ appears for the first time) or the issue of the ‘ghost in the machine’, i.e. the possibility artificial intelligence having awareness. On the other hand, ‘Phantomology’ for the first time and immediately on such a scale discusses the issue of the ‘perfect simulation’: virtual reality, based on technology or pharmaceuticals, which is indistinguishable from the real world."
Volt amerikai és volt lengyel cyberpunk világ is. 2077 a kettő keveréke.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.12.22. 16:13:38 -
#3372 Pedig érdekes küldetés alakul ki szerintem a Delamain mellék küldi szálból. Érdemes megcsinálni. -
#3371 Ja, de ahhoz végig kell vinni a Delamain küldetéseket, nem? Az meg egyelőre számomra a legidegesítőbb dolog a világon. Minden k sarkon pampog, hogy "V, itt egy kocsink a közelben" ....
Mondjuk ez jó motiváció arra, hogy megcsináljam végre a küldetést.
A Calibrun tényleg nagyon gyors én külső nézetből irányítom, de tetszik, hogy viszonylag kicsi, ezért lehet vele manőverezni. Meg ingyé volt, szóval az tetszik benne a legjobban. :) -
A problémám csak azzal van, hogy az a járgány gyors mint az őrült, illetve annyira süllyesztve van benne az ülés, hogy belső nézetben játszhatatlan. Ami kár, mert a teljes teteje és oldala átlátszó, így belülről a legszebb látványt adta jármű.
Nekem a Delamain adta járgány a kedvencem eddig, stabil, piszok jól irányítható, megfelelő sebességgel. -
#3369 Tudom :) Az autó viszont tényleg jó és ilyen korán ilyen kategóriás autót nem lehet még venni sem a játékban, mert el sem adnak annyi street crednél,ami kb ekkor reálisan van, még ha pénz lenne is rá. -
#3368 csak jelezném, hogy az ott amúgy egy easter egg
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!ha elolvasod az ott található szilánkot, akkor láthatod "Homályember" bejegyzését a barlangjáról, a mozi sikátorában lelőtt szüleitől.
Valamint hogy Ő aza hős, akit a város megérdemel, nem pedig akire szüksége van.
Szóval, a járgány az valójában a Batmobile :D
Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2020.12.22. 12:49:52 -
#3367 Ha valaki még nem ismerné, hogyan lehet az Act II elején ingyen Caliburnt szerezni:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Ghost Town főküldetést végig kell vinni, segíteni kell Panamnak megölni a faszit, aki ellopta a kocsiját. Majd 3 napot várni és éjjel 11-12 óra között visszamenni ugyanabba a barlang-alagútba a pálya jobb alsó szélén, ahol ez a harc volt és a barlang közepén ott lesz a Caliburn egy nyitott konténerben. Ha beleülünk, örökre a miénk, hívható, mint Roach.
Ha nem spawnolna akkor nekem az segített, hogy a barlang szélén mentettem és újraindítottam a játékot.
Ez az egyik legjobb autó a játékban. Vagy talán a legjobb. -
lonvard #3366 A prológus az a Dex féle nagyobb munka befejeztével véget ér, és utána ahogy észrevettem sok tekintetben magasabb szinten folytatódik a játék, színesebb lesz a kínálat ellenféltípusokból, újabb fegyvereik lesznek, erősebbek is lesznek. Az új pisztolyt az egyik ilyen újabb fajta ellenségnél találtam. Rám lőtt vele, leszedte az életerő felét, lángolni kezdtem, viharos gyorsasággal marta le rólam a maradékot, szóval utána mentem nézni, hogy hát ez meg mi volt. Hú nekem is tetszik. Kisebb sorozatokat lő vele, 2-3 lövedék, de mindegyik talál és felgyújtja az enemyt. És akkor ez egy ilyen common pisztoly, ami kiesett az egyik bandatagból. Szóval ennél szerintem lesznek még bőven jobb fegyverek.
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2020.12.22. 12:30:24 -
#3365 És ezt hol találtad? -
#3364 Kicsit visszatérve Night City-be.
-
#3363 Valamennyire off de vicces:
-
#3362 Witcherben azért a legjobb vértek és fegyverek a witcher-vértek voltak, azokat meg le kellett fejleszteni és upgrade-elni folyamatosan. Az első végigjátszásnál én sem csináltam és simán be lehetett fejezni a talált dolgokkal is.
A CP meg könnyű, igen, a pénzből implantokat vagy autókat vehetsz, bár a legjobb autók ingyen megtalálhatóak. Ahogy a legjobb fegyverek és ruhák is. -
caps lock #3361 Tárgykészítés/fejlesztés szerintem felesleges vagy legalábbis súlytalan. Egyáltalán nem használom. Mindig dobnak az ellenfelek jobb fegyvereket, lőszerből se fogytam ki még soha. Witcherben ugyanígy volt, lehetett felszerelést gyártani, de minek? Legendás cuccokat is találhatunk, kocsikat szintúgy. Implantokon kívül semmire se kell költeni. Abból meg már megvan minden amit akartam. Tele vagyok pénzzel és semmire se tudom már használni, pedig még csak a felénél tartok kb. a játéknak. Nincs hová fejlődni, hardon nem akad ellenfelem.
Utoljára szerkesztette: caps lock, 2020.12.22. 11:14:43 -
Zsoltee_a_bator #3360 Igen, sot, sokszor a regeny marketinganyag az rpg-hez. -
#3359 Ez egyáltalán nem igaz. Dehogy készül a legtöbb rpg regények alapján, egy rakás világot tudok mondani, ahol előbb volt az rpg és utána lettek a regények. Pl. Dark Sun, Forgotten Realms, majdnem az összes régi AD&D vagy D&D világ. De mondhatnánk a Bioware Dragon Age vagy Mass Effect játékait is.
Legfeljebb az inspiráció volt előbb. Vannak olyan rpg-k, amelyek kifejezetten egy regény alapján készültek, de nem ezek vannak többségben. A World of Darkness játékok (Vampire, Werewolf, Mage stb.) sem egy kifejezett regényt dolgoznak fel, hanem úgy általában veszik a mondákat, az irodalmat, a filmeket és ezekből csinálnak valami sajátot. -
fluency #3358 Nagy vita nem lehet, mert Pondsmith elmondta, hogy nem olvasta Gibson Neurománc című regényét, mikor megalkotta a Cyberpunkot. Már nem emlékszem, melyik cikkben olvastam, de a wikin le van írva:
"Cyberpunk was designed by Mike Pondsmith as an attempt to replicate the gritty realism of 1980s cyberpunk science fiction. In particular, Walter Jon Williams' novel Hardwired was an inspiration, and Williams helped playtest the game. Another key influence was the film Blade Runner. Many also assume William Gibson's Neuromancer was an influence; however, Pondsmith did not read the novel until a later date. Other sources included the film Streets of Fire and the anime Bubblegum Crisis.". -
Irgum76 #3357 a regényeik alapján készült a papír rpg mint a legtöbb szerepjátéknál könyvek alapján készül -
#3356 Ez egy ősi vita, hogy a genre-alkotók nélkül mi lett volna és mi nem és ezért mit várunk el az utókortól és mit nem. Pondsmith cyberpunk világa sokat merít nyilván Dicktől meg Gibsontól meg egy rakás mástól, de ettől még ez az ő világa. Olyan, amilyennek ő megalkotta és nem egyenlő pl. Gibson cyberpunk világával. -
fluency #3355 "William Gibson vagy Philip K. Dick nélkül nem lett volna szerepjáték". Ezt a mondatodat nem tudom értelmezni. Most általánosítasz vagy csak a cyberpunk világra értetted? -
Irgum76 #3354 most szájkaratézhatnánk estig ebben úgysem értenénk meg egymást -
#3353 Ez olyan, mint azt mondani, hogy mivel Tolkien népszerűsítette a fantasyt, ezért minden fantasynek Tolkien-szerűnek kell lennie. Nem így van. Ez Pondsmith cyberpunk világa, Gibson, aki egyébként egy Sapkowski kategóriás seggfej, igazi faszparaszt, már be is szólt nekik az első E3 videónál, de ezt le kell szarni.
Ez a játék a CP2020 szerepjáték hangulatvilágát lőtte be és azt hozza is. Erre garancia, hogy a játék alkotója részt vett a fejlesztésben. -
Irgum76 #3352 William Gibson vagy Philip K. Dick nélkül nem lett volna szerepjáték
úgyhogy inkább az ő világuk -
Daermon #3351 Még nem néztem a videót, de ez elég alap infó, ha ilyet nem tudnak az azért gáz :D -
#3350 Vehettek volna 5 mp-et és kigooglezzák, hogy a "Cyberpunk" az nem egy lengyel regény, hanem egy amerikai asztali szerepjáték a kilencvenes évek elejéről. Első kiadása azt hiszem Cyberpunk 2012 volt, a második, ismertebb, ami később magyar nyelven megjelent, az a Cyberpunk 2020. Az R. Talsorian Games adta ki, ennek tulajdonosa Mike Pondsmith, aki a játék fejlesztésekor is ott volt, mint tanácsadó.
A lore ezen alapul. Ez nem William Gibson vagy Philip K. Dick cyberpunk világa, hanem Pondsmith cyberpunk világa. -
#3349 Engem ott elvesztettek a srácok amikor a Witcher 3-ra mondták, hogy "azért lett jó a 3. rész mert volt előtte kettő rész és semmi kiemelkedő nincs benne!". Még régebbi elmélkedős, filozofálós videóba mondták. Bárcsak minden játéknak a harmadik részére ez igaz lenne.
Utoljára szerkesztette: Hexex86, 2020.12.22. 01:58:30 -
#3348 -
#3347 > hacsak nem nyírja ki őket a GTA-s suttyó cunami.
Nagyon rá vagy gyógyulva erre a baromságra. Nem kellene erőltetned, mert se a GTA-nak, se a GTA-t kedvelőknek semmi köze ahhoz a botrányhoz, ahhoz a szarcunamihoz, amit a CP most kapott. A kapzsi saját felsővezetésük, a stúdió fejesei hazudtak a világnak, a befektetőknek, ők titkolták el a valódi állapotokat és adatták ki a játékot a pénz miatt, ők nem nézték szarba sem a saját fejlesztőiket és azok figyelmeztetéseit - na ezért van most hiszti, ezért lesz(?) most per, ezért van most életképtelen prevgen kiadás, stb. Nem a GTA-val hasonlító netes posztok miatt, nem a vicces grafikai bugok és glitchek miatt, ezeket úgy telibeszarja az ipar és a tőzsde, hogy ihaj. :)
Utólag már érthető, hogy az előzetes previeweket író újságok, streamerek és bloggerek miért nem kaptak prevgen verzióhoz hozzáférést és addig is miért kellett előre rögzített sajtóanyaggal illusztrálni a cikkeket.
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2020.12.22. 01:00:18 -
TokraFan #3346 Ezt az AI dolgot nem kell túlmisztifikálni. Még abban sem vagyok biztos, hogy nem írták meg, mert láthatóan rengeteg olyan dolog maradt ki a jáétékból, ami már félig készen volt.
NPC-k esetén hatalams kódolásra sem gondolnék, kis túlzással egy if/then/else faék kombóval leírható az, hogy mit csináljon az NPC. (HA X sugarú körben Y távolsgon belülre kerül a játékoshoz, AKKOR forduljon arccal felé, és csináljon RANDOM ezt+azt). Forgalom ugyanez (HA X idő alatt nem tud tovább haladni egy akadály miatt, AKKOR keressen alternatív útvonalat és kerüljön, vagy HA a játékos ütközik egy NPC járművel, AKKOR a járműben ülő NPC szálljon ki, és RANDOM válasszon egy tőmondatot az anyázás.txt/anyázás.sound fájlból).
Nyilván ennél kicsivel bonyolultabb, de nehogy azt hidd, hogy itt egy öneálló értelemmel megáldott MI-t kell létrehozni. Nem volt idejük erre, ennyi. Meg lesz csinálva, hacsak nem nyírja ki őket a GTA-s suttyó cunami.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.12.22. 00:49:45 -
lonvard #3345 Jó de te nem tudod elképzelni azt az állapotot, hogy egyszerűen csak nem akarok kijelölni semmiféle küldetést, mert éppen mondjuk csak felfedezek a városban? És akkor minek jelöl be a térképen egy útvonalat, ami felé nem is akarok menni? Ezt az opciót szeretném kikapcsolni. Szerintem ki lehet kapcsolni, csak valahogy még inkább fejlesztő és nem felhasználóbarát a szoftver. :)
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2020.12.21. 23:21:33 -
#3344 Igen, és nekem ez a szörnyű. 2020-ban ilyen npcket és AI-t látva, hát nem tudom, nekem hiányzik az "ész" a játékból, zavar, hogy az NPC/AI buta mint a tök. Maga Night City zseniális, istentelenül részletes és változatos, olyan mélységben vannak az egyes részletek kidolgozva, amit én még sosem láttam. Utoljára talán a Division 1-ben élveztem ennyire bolyongani New Yorkban, az épületek között tátott szájjal járkáltam napokat (és próbáltam felismerni korábbi útjaim alapján a helyszíneket), de NC bőven túl tesz azon is.
...és pont ezért zavar és zökkent ki a buta AI ebből az álomból. Az ellenfelek rém ostobák, egy ZS kategóriás indie FPS-ben kb. ilyen az AI. Az NPC-k pedig szörnyűek, főleg ami a viselkedési mintájukat és az útvonalkeresést illeti. Változatosnak változatosak kinézetre, tényleg van itt minden náció, minden nem, minden stílus, bőrszín, stb. és nagyon ritka a két egyforma arc is, de se életciklus, re reakciók, se interakciók, semmi - azon kívül, hogy ha lövök egyet, lekuporodnak, majd despawnolnak, vagy clippinggel átmennek bármin :D És még lehetne sorolni a városi dugókat, az akadályba ütközéskor megforduló és random irányba elinduló járókelők, stb.
Valószínűleg belenyúlnak majd ebbe is (írták is), mert ez így tényleg gáz. Nekem legalábbis kellenek az élő, hús vér npck és a környezetre reagáló viselkedéseik is ahhoz, hogy az amúgy tökéletesen felépített város tényleg egy élő, lélegző város legyen. Amikor ugyanaz az npc három nap múlva mindig ugyanott brunyál a kocsma wcjében, vagy egész játékidő alatt egy helyben áll/ül és eszi azt az egy tál szusit (a láthatatlan tányérjából), az azért 2020-ban necces picit. Egy Cyberpunk 2077-nél pláne az, főleg azért, mert egy, nem ez lett beigérve és kettő, ha valakik, akkor a CDPR-ben bízott az ember, hogy meg is csinálják.
Nyilván kivételt képez minden sztorihoz kapcsolódó npc, azokat végig jól kidolgozták, jól összerakták, bár az eventekhez kapcsolódó npcknek sem jutott túl sok combat AI :)
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2020.12.21. 23:03:16 -
#3343 Ja, legalább fél, de inkább egy évet kellett volna még ezen dolgozni. Szerintem last gen konzolon (alapkonzolon) akkor sem lett volna sokkal jobb a játék, de legalább pc-n vagy next gen konzolon bugmentesebb és feature complete lett volna a végtermék.
Meglátjuk mit tudnak peccselni. Két nagy patchet ígértek be: egyik januárban, másik februárban jön. Addig legfeljebb ilyen mini hotfixek lesznek, mint amiből volt is már kettő. -
#3342 -
#3341 A remény hal meg utoljára, most lesz elég dolguk a bug-okal és az optimalizálással, előbbiből néhány meglesz záros határidőn belül nyilván. Utóbbit lássuk be ha a több hónapnyi halasztás alatt sem tudták véghez vinni ezután sem lesz rövid idő, vagyis jó eséllyel hónapok kérdése.
Na eztán jön ha jön az Ai, bár ez is mint írtam nyilván függ attól mennyire nehéz átírni mint attól hogy akarják-e vagy lehet-e.
A physics meg nem lét kérdés így nem hiszem hogy változtatva lesz :( A mini map kizoomolás hiányáról nagy sebességnél nem is beszélve.
Így is nyilván játszható a játék csak számomra szomorú hogy évekkel ezelőtti játékokban mennyire jobban működik és hogy van benne ami itt nincs.
Majd becsukom a szemem ha ilyennel találkozom a játékban :) -
#3340 Szerintem is. De nem tudom, nekem ezek nem akkora problémák ma sem. Én még ma is szoktam játszani a Morrowind-del (tudom, régi játék), ahol lényegében nincs npc AI. Teljesen random rohangálnak fel-alá a karakterek, Balmorában pl előbb-utóbb mindegyik a folyóban köt ki, vicces az egész.
Ettől még a Morrowind a legjobb Elder Scrolls játék, Skyrim, Oblivion a kanyarban sincs (Daggerfall meg túl random, az Arena meg egy rakás szar volt már megjelenéskor is). -
Irgum76 #3339 mi mást?
ha vásárolnál vagy ilyesmi azt külön tudod kijelölni és azt fehérrel mutatja