6309
banner
  • fluency
    Igazad van Fred, ha már kijelentek valamit, akkor illene pontosan fogalmazni. :)
  • PiszkosFred
    Igen, ez a része lényegében egy vizuális segédlet és távolságokat áthidaló eszköz volt a KM/GM kezében, mintsem teljes értékű játék. De, számomra az volt a legközelebb ahhoz, amekkora szabadságot egy pnp ad, hiszen a kalandorok a dnd 2.5e (bár lehet, hogy már 3e volt) szabályrendszerét használva bolyongtak az általam megalkotott világban úgy, hogy az internetnek köszönhetően azt a világot, mint aktív KM/GM én irányítottam "realtime", amennyiben szükséges volt. Egy offline szerepjátékban a lehetőségeidet mindig a fejlesztői gondolatok korlátozzák, hiszen jelenleg nincs olyan AI, ami ezt le tudná kezelni, ha pedig egy fejlesztő nem gondolt arra, amire te, akkor azt nem tudod megcsinálni.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2021.01.05. 11:11:36
  • MerlinW
    My bad, én kevertem. Lényeg hogy szerepjáték :)
  • lwb
    Sok játék átvesz rpg elemeket, ez igaz. Az hogy mi lesz rpg és mi valami más rpg-elemekkel, az szubjektív. Nekem a GTA sosem lesz rpg, fejlődéstől függetlenül, az AC meg nagyon akar witcher lenni, de pont a lélek hiányzik belőle.
  • Shiwo
    az végül is olyan lehetett, mintha asztalnál bábukkal játszanád le a harcot, csak virtuálisan megoldva.. bár még mindig limitált, hisz csak azt tudod megcselekedni, amit beleprogramoztak..

bár mintha hasonló a Sword Coast Legends-be is bele lett volna téve, nem ?
  • Shiwo
    hát igen, kérdés, mennyi elemet vagy mely elemeket kell átemelni a Tabletop RPG-ből a CRPG-be, hogy azt RPG játéknak lehessen nevezni ?

Elég a szintlépés ? A szerteágazó fejlődés ? Hogy küldiket kapj ? Hogy a küldetéseket különböző módokon meg tudd oldani ?
    Hogy a párbeszédekbe legyen beleszólásod, különböző jellemeket játszva, különböző végkifejletet elérve ? Vagy hogy több végkifejlet legyen ?

És még számos más szempontból lehetne vizsgálni a dolog...

Szóval tényleg személyfüggő, hogy ki mit tart annak számítógépes játékok terén.. én mondjuk amondó vagyok, ha annó a Diablo RPG volt, akkor ennyi erővel az Assassin's Creed meg a GTA legutóbbi része is az..
  • PiszkosFred
    "számomra az RPG még mindig az asztali játék, mesélővel, karakterlappal, kockákkal és a fantáziánkkal (:
    azt átültetni számítógépre lehetetlen"

Neverwinter Nights kalandszerkesztő része azért visszahozta ezt, főleg a dungeon master módban, ami csak egy paraszthajszállal volt másabb, mint a pnp verzió. Rengeteg kalandot/modult raktunk össze anno, hogy aztán mesélőként hostolva rászabaduljanak a cimborák. De, az kétségtelen, hogy az emberi (interkatív) KM miatt, mint tényező volt csak élvezhető, előre scriptelt verziók mindig korlátozni fogják a játékosok lehetőségeit.
  • Although_
    A CP 2077 már hasonlítható a skyrimhoz. A W3 még nem, mert az inkább DA3 ami nagy grindelős játéktér, alapvetően igaza volt azoknak akik azt mondták nem mérhető a skyrimhoz mert még mindig story alapú játék egy nagy játéktérben. A DA3 is ilyen csak az jobban rákényszerít a griondelésre. A CP 2077 viszont, ha még nem is hozza skyrim tevékenykedő polgárait ami az élet látszatát adja mégha maga a párbeszédek felületesek is, már igen. Ebből lehet az, sokkal sokkal nagyobb méretben. És a régi állítások miszerint nem lehet megcsinálni open worlben amit a Dragon Age tudott vagy az izometrikusok most megdőlni látszanak.
  • PiszkosFred
    /szőrszálhasogatás ON:
    a héten már harmadjára olvasom, hogy a TES világa Tamriel, pedig nem :) A TES világa a Mundus, ez foglalja magában a halandók létsíkját/bolygóját a Nirn-t (amelynek a megnevezett Tamriel csak az egyik kontinense a sokból), illetve szintén enne része a Nirn "körül" található Isteni/Aedra és a "nem isteni"/deadra (Oblivioni) létsíkok. :)
    /szőrszálhasogatás OFF:
  • lwb
    Másfajta rpg egy diablo, meg egy skyrim, mint mondjuk egy planescape torment vagy fallout 1, esetleg arcanum. Diablo az külön alkategória az rpg-knél: looter akció rpg. Skyrim meg leginkább a szabadságával és az ökörködéssel lett híres, nem a csodás történetével és karaktereivel, ez igaz. Én jól elvoltam vele, a lényeg ott a karaktered és nem annyira a történet meg a párbeszédek.

Rpg az nagyon tág fogalom szerintem, sok minden megfér alatta.
  • lwb
    Igen, a régebbi rpg-knél ezt még meg lehetett csinálni, de ahogy jött a mo-cap technika, a minden szöveg voice overelve és társai, úgy fogytak az erőforrások a huszonötféle választás és eredménye kidolgozására. A Fallout 1-ben ezek a választások csak pár sor szöveget jelentettek meg a végén egy képkockát a slideshowban. Egy CP-ben mindez egy rakás új jelenet leforgatását, mocap színészekkel, stúdióhangok felvételével stb. Röpködnek a milliók.
  • Shiwo
    még mindig több RPG elem volt a Skyrim-ben, mint a Diablo-ban, pedig annó az is lett év RPG-je (vagy a 2. része, de egy kutya ilyen tekintetben...)
  • Although_
    Nem mondtam nem rpg de nagyszerűnek mint játék nevezhető, ami sok embernek remek kikapcsolódást nyújt. Mint év rpgje a nulla szintű párbeszédeivel, nulla szintű társaival, minimális választási lehetőségeivel, és nagyszerűnek kicsit sem nevezhető fő sztorijával.
    Vicc. kategória. Egy jó rpgnek rendelkeznie kell ezekkel a dolgokkal. A skyrim nem rendelkezik.
  • Shiwo
    számomra az RPG még mindig az asztali játék, mesélővel, karakterlappal, kockákkal és a fantáziánkkal (:

azt átültetni számítógépre lehetetlen, így nincsenek is túl nagy elvárásaim.. de ettől függetlenül lehet számítógépre is jó, hangulatos CRPG-t készíteni..

és jogos, hogy azért még a BG is limitált volt ilyen szinten.. annó tán a Fallout 1 volt, amiben tényleg megvolt a lehetőséged a sokféle választásra.. például csatlakozhattál a Master-hez bedarálva a Vault 13-mat, bombát rejthettél el a hátsója alá, rábeszélhetted az öngyilkosságra vagy Rambó módra legyalulhattad... vagy sz@rtál az egészre, míg el nem indult a mutáns invázió...
    Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2021.01.05. 10:14:25
  • lwb
    Ezt megértem, gondolom túlhype-olták, ami előfordul. Nekem itt a kedvencem a Dragon Age Origins volt, ahol eleinte azt magyarázták, hogy "you can enslave nations with necromancy" meg ilyenek, aztán a végeredmény egy eléggé lineáris, de attól még nagyon jó rpg lett.
    Messze nem az a csoda, amit ígértek, de sebaj.

Én ezért - ha egy játék nagyon érdekel - semmi PR anyagot nem nézek meg belőle. Elvárásaim szinten maradnak.
  • Carlos
    Ok, akkor átfogalmazom.
    Én (és sokan akik legalább 2-3x végigjátszották a játékot) többet vártunk annál amit kaptunk ugyanis úgy volt reklámozva a játék, hogy a választásaid befolyásolják a világot (küldetéseket, karaktereket, bandákat).
    És ezt nem kaptuk meg. Emiatt vagyunk csalódottak. De a játék nem szar. Sőt.
  • fluency
    Megelőztél. :)
  • fluency
    Öööö... izé... Merlin, nincs olyan, hogy Forgotten Realms szerepjáték szabályrendszer. A Forgotten Realms az a D&D egyik, ha nem a leghíresebb világa.

A The Elder Scrolls sorozat High Fantasy, mint az FR, de saját szabályrendszere és világa (Tamriel) van. Talán emiatt a High Fantasy settings miatt hasonlítják össze a kettőt. Mindkettő világ nagyon népszerű és kidolgozott.
  • lwb
    Kristálygömb elővesz: settlement lesz a vége és fizetnek valamit. Mint az ilyen perek 90%-ában Amerikában. Nem hiszem, hogy tárgyalásig eljut a dolog.
  • lwb
    A Skyrimnek semmi köze a Forgotten Realmshez. A FR az egy DnD világ, semmi több, nincs szabályrendszere, egy szimpla általános fantasy világ, Baldur's Gate, Icewind Dale, a régi goldbox játékok (SSI-tól: pools of ...), az Eye of the Beholder játékok játszódtak ott. De DnD szabályokon épül. Skyrimnak otthont adó Tamriel nem különösen hasonlít a FR-re szerintem. A TES játékok szabályrendszere meg eltér a DnD-től lényegében minden elemében.

Ennek ellenére egyetértek veled, a Skyrim az RPG. Az RPG az nem abszolút fogalom, vannak átmenetek. Van akció rpg, pl. a diablók vagy akár a mass effectek. És van másféle rpg is. Nehéz a definíciót meghatározni, sok is ezen a vita, de nekem ahol egy (vagy több) karaktert játszok (akit én kreálok vagy aki előre kreált, de én alakítom a képességeit) és a karakter fejlődik, a világban küldetéseket oldok meg, npc-kkel kerülök interakciókba és van mindemellett egy fő történetszál, az nekem rpg. Biztos van kivétel, ami mindennek megfelel és mégsem, de ettől még talán ez a legjobb definíció.
  • lwb
    Ennek jelenleg egyetlen rpg sem felel meg a piacon. A legtöbb rpg-ben nincs is előélet választás vagy max ad 1-2 bónuszt a skillekre mint POE vagy Outer Worlds. Abban igazad van, hogy sok választás lényegében csak illúzió, de ez is igaz minden crpg-re. Sőt, a többség választást sem kínál, egyféleképp tudod megcsinálni, csak kérsz érte pénzt vagy nem a végén. Ez kb az összes bioware játékra igaz. De a Baldur's Gate-ben sem volt többféleképp megoldható küldetés, a második részben is annyi volt a választás, hogy megküzdesz vele vagy megkíméled, esetleg lepaktálsz vele. De nem hiszem, hogy én lettem volna az egyetlen, aki minden végigjátszásnál visszament és leverte Firkraagot, amint elég erős lett.
  • Carlos
  • Shep
    Nem tudom mi az oka de olyan összefüggsételenül, követhetetlenül írsz, hogy fáj olvasni. Értem én ,hogy szerinted ez a világ legjobb játéka de attól még nem mindenki hülye aki másként látja és esetleg nem találta meg benne a számítását. Na mindegy részemről téma lezárva ez akkor is csak egy 70%-os vmi ami így sem rossz de süt róla, hogy kellett volna neki még legalább fél év, hogy kész legyen.
  • Evoluti0N
    Ez a mai hozzászólásokra csak úgy általánosságban.
  • MerlinW
    Tehát a Skyrim sem rpg? Az ami a Forgotten Realms szerepjáték szabályrendszerre épült? Ez olyan mintha a D&D-re mondanád hogy nem RPG és ha az nem akkor mi? :)
    Nem kevered te az RPG fogalmát a vállról indítható rakétával?:)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.01.04. 23:05:05
  • Although_
    Csak megjegyzés szinten olyanok vannak a játékba minden questnél!!! Ami képesség függő bejutás. Most nem a kimenetelekről beszélek egy egyszerű gigről. De ami képesség függő ott is ér meglepetés ha bekapcsolod a hack nézetett. Mert lehet ki tudod nyitni. Olyan szinten, össze van rakva amit egy ilyen nagy cégtől nem vártam egy szar gig questet is meg tudok csinálni úgy, hogy nem ölök meg senkit sőt egy rablótámadást is le tudok szerelni. De lehetőségem van gondolkodás mentes rambot is építeni. És mindez számít is. A CD utoljára a skyrimmal szemben vesztes W2ben tett le szar év volt szégyenteljes év. Egy tényleg jó rpg szenvedett vereséget egy jó tömegjátéktól. De mindezt mindent Kancsiborz már elmondott. Csak figyelni kellett volna meg nem csak a vonalat követni....Felfedezni vannak meglepetések már én is vadásztam össze netrunner cuccot csak úgy követve egy nyomot....Egyszerűen élni kell benne és nem a hibáit nézni. Persze, hogy van. Ez kb olyan kísérlet mint a DAO volt a maga idejében vagy inkább sokkal nagyobb. Reménytelen :) Mert a befektetők gyorsan vissza akarják kapni a pénzüket. Bárkit kinevettem volna 2 éve ha azt mondja lesz még játék amibe ennyi időt ölnek. És itt van :)
  • Although_
    Én normál félbeszakít hard majd most very hard :) Amivel te próbálkozol azzal én nem fogok elsőre :)
  • Although_
    Még a polgárháborúba se tettek bele energiát.Komolyan a nulla semmi teljesítményt akarod mérni a CPhez? Az a játék az alfa és omega a kezdet amivel ez a szar kor elkezdődött amit mindenki másolni akart, hogy annyi pénzt keressenek. Elhiszem neked kurva jó játék volt. De a lentebbi kérdések pont adják mint rpg sehol nem volt Carlos csak okosabb volt mint mi akik szenvedtünk vele 10 órákat míg megértettük ez már kicsit sem rpg. Hiányzik belőle minden amitől az rpg rpg.
  • TomStorm
    Nulláról Very Hard fokozat,MINDEN UI kikapcsolva brutál nagy homlok/térdcsapkodást eredményez:DD
  • Although_
    Tényleg? Mondj egyetlen questet ami nem lineáris volt? Mondj egyetlen élő társat ami nem dísz volt?
    Mond egyetlen szálat ahol tényleg számított a döntésed.
    Mielőtt írsz valami hülyeséget gondolkodj. Mert két dolog van te tényleg semmit nem láttál fogtál fel ebből amivel játszol. Vagy nem is érdekel.
    Szólók én tudok mondani egy questet és egy társat a Skyrim nem alapból a teljesből ami meg volt írva.
    Mindenből egyet. Neked eszedbe jut az egyetlen megírt quest egyetlen megírt társ?
  • caps lock
    Skyrim kb. minden fronton veri a CP-t. Milyen jogon szarozol le valamit ha még a tutorialt se csinálod végig? OFF vége, csak nem tudtam elmenni a megjegyzésed mellett. Én többet játszottam a Skyrimmel mint a CP-vel valaha fogok, és elhiheted hogy nem szeretem vesztegetni azt időmet olyanra ami nem érdemli meg.
  • TomStorm
    Nagyon komoly a Very Hard!De arra egy karakterrel kell az elejétől ráállni és iszonyat megtervezni mindent.
    Most ezt csinálom,nem érdekel már a több karakter/több stílus
  • Although_
    1,6 patchal már be se tudom dobni a kukába a elnémított őrt mert meghallják és elkezdenek keresni. Ha megtalálnak végem is van. Szó szerint taktikusan körbe vesznek. Ha hagyom de pont az a lényeg mindenre fel lehet mászni majdnem mindenre legtöbbször már a tetőn közlekedem szigorúan csak este very hardon fokozaton, most. Mire bemegyek már nincs mivel körül vegyenek mert 2-3 maradnak, de így is van visszatöltés. Ez a W3-ban elképzelhetetlen volt 20 óra után.
  • Carlos
    Neem. Matrjoskaval az egyik chip volt titkositva amit el kellett lopni. Badummtsss...
    Utoljára szerkesztette: Carlos, 2021.01.04. 22:15:30
  • Although_
    Tényleg nem az valami matrojska baba?
    Annyira nem láttam, hogy 1 végigjátszásom volt mert untam a harcrendszert, a tök mindegy milyen nehézségre teszem. Stb. Azért féltetem a a CP 2077 mert egy lépésre voltak a skyrimtól.Az igazi profittól a tömegterméktől, ahogy Mateusz megígérte egy dolog maradt a történetek és a karakterek a fősztori. Most meg? Letettek valamit ami jóval több mint vártuk, nem véletlen láttok olyan arcokat akik izometrikus rpgnek örültek ennyire utoljára. Nem azért mert a W3 szar rpg lenne. Csak ez teljesen más szint. Izometrikus rpg egy open world világban, élvezhető fejlesztéssel, craftal, ahol hardon én is mondom szigorúan hardon és főleg very hardon. Olyan élményt ad ami a W3 kb sose.
    Edit: Van értelme a fejlesztéseknek, a craftnak. Stb. stb...Hagyjuk gyerekek. A W2 eredeti kiadása tényleg élvezhető volt mint fejlesztés, craft, történet. A W3-ra ebből csak a sztori maradt meg a karakterek.
    Utoljára szerkesztette: Although_, 2021.01.04. 22:13:01
  • Although_
    A dragon Age práhuzam a területek a társak, a questek történetek, a W3ban semmiféle erős open world érzés nem volt a gagyi szörnyekkel, meg. Hagyjuk...Lehet nem a legjobb példa de azért mondtam modern verzió. Mindent tudott amit a Dragon Age origins a zsebkendőnyi terület meg a csoda amit jelentett 7 év volt annak a kis csapatnak és korszakalkotó játékot csináltak. Egy etalont. A W3 úgy látom hozta a maga stílusában. De mint open world vicc kategória.
  • Although_
    Oké leírom szerintem min lehetne javítani. Kifejezetten open world véget. A karakterek ne várjanak csak ott ahol a quest szól, megoldható szerintem,
    Lehessen telefonon segítséget kérni kis barátunktól. Szóval ne csak solo legyen. Legyen epic feladat is társakkal az alap már be van programozva szerintem.
    Majd persze pénztől függően költözni,
    Esetleg testőrséget fogadni :D
    Csupa hülyeség. De tényleg az van. Persze lehet fokozni a frakciók közötti háborút is.
    Mondom ebből és amit fent felsoroltam nem olyan nagy munka szerintem. Akkor ebből virtuális valóság lesz. A sztori karakterek, történet meg van csak fokozni kell meg a sokak által kritizált open world élményt fokozni és mindenki EA, Activision, Beth "elmehet a faszba". Ahova valók
    A CD világához képest.
  • MrAndree
    Végülis W3 sem egybefüggő, Skellige külön van. Meg Toussaint is... :D Mondjuk a Dragon Age párhuzam ettől még elég erős, tekintve, hogy ott kb zsebkendőnyi területek voltak.
  • MerlinW
    Szerintem a W2-ről beszél és sosem látta még a W3-at :)
  • MerlinW
    Ha a W3 nem open world akkor mi a fene? A 136 km2-es (1,5x nagyobb, mint a GTA 5 térképe) szabadon bejárható területével és rajta 200+ mellékküldetésével? Értem én CP LSD-n vagy hetek óta, de azért térjünk már észhez kicsit :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.01.04. 21:56:56