6309
banner
  • Carlos
    Vagy beletolod a szemedbe a "minden fegyvered nem halálos" cuccot és akkor még ezzel se kell szarakodni. Csak igy egy valag pénztől és SCtől esel el.
  • Carlos
    NEM igaz.
    Ha öngyilkos leszel akkor senki se hal meg. A secret endingnél sem. :)
  • Carlos
    Kerüljük már azt az egy nyamvadt küldetést! MAz lett egyedül kidolgozva rendesen, azon megy a rugózás.
    Amire encore gondol (és a videóban is bennevan amit régen linkeltem):

- első küldi ahol a csajt kell kivenni a fürdőből, meg van halva. indicátor, hogy kérd AZONNAL a hypo-t hogy belekúrd a mellkasába. Ha nem nyomod meg, akkor jacky magától dobja oda. -> meghalhatna a csaj és bonyolódhatna a wakako-val a helyzet, hogy elbasztad.
    - panam EMP robbantás... ha nem nyomod meg a gombot akkor mi lesz??? Panam rácsap a kezedre és megnyomtad a gombot. -> ahelyett hogy nem nyomtad volna meg és "kézzel" kéne leszedni egy üldözéssel a Kung Tao gépet (akár)
    - Végén amikor mész hanako-hoz és behajol az ember akit ha van 20-as erőd lecsapod. Ha nincs, akkor elüti a prof.

Szóval ez az amit én úgy hívok, mint "illusion of choice".

Számomra az nem "többféle megoldás" hogy lopakodva meghackelve lerobbantom a gránátokat az övéről vagy kyberpszicho-t csinálok belőle és a cimbijei ölik meg vagy pofánküldöm a sotiva esetleg 200 m-öl kiveszem célpuskával (SZAKSZÓ!!! aki tudja, tudja)
    Utoljára szerkesztette: Carlos, 2021.02.07. 08:08:45
  • Encore
    Én olyasmire számítottam, mint például a Risenben (nem tudom melyik rész, de sokszor van többféle megoldási lehetőség), hogy adott a feladat: szerezd meg xy-tól a fegyvert. És megszerezheted:
    - megveszed (ha jó beszélőkéd, mert amúgy nem eladó és van pénzed is)
    -ellopod a kulcsot az övéről és bemész a házba (tolvaj skill)
    - rádumálod egy lövészversenyre és arra hogy a fogadás tétje a fegyver (beszéd skill)
    - Beszélsz a szemközti nővel (talán kurtizán volt), hogy tartsa szóval, amíg feltöröd a házán a zárt és bemész a fegyverért (zártörés skill)
    - A ház hátsó kis ablakán (ahol nem férsz be), bedobod az idomított majmot, hogy lopja ki a fegyvert (ehhez nem emlékszem már milyen képesség kellett, de majmot biztosan kellett venni).

Ilyesmi többféle megoldásra gondolok egy HC RPG esetén (Risen pont nem HC mondjuk). Azt én is tapasztaltam, hogy ha belopakodok akkor rá tudom venni, hogy inkább meneküljön, de ez nem többféle lehetőség. Csak két opció a legvégére.

De mondom, nem mondták szó szerint, hogy ilyesmi komplexitás lesz, csak azt sugallták. De lehet, hogy én láttam bele többet.
  • TokraFan
    Félelmetes, mennyire nem ért itt senki a fejlesztéshez! Persze miért is kéne, hiszen nem játékfejlesztők. A gond az, hogy akkor ne szakértsenek játékfejlesztésről. Ha én nem tanultam fizikusnak, nem fogok véleményezni egy atomerőművet.
    Jelezném, hogy nem a játék kritikával van bajom, az mindenkinek magánügye, hogy tetszik neki vagy sem. De 2évezni itt, meg egyéb marhaságok, amikor ez a project 320Millió dollárt vitt el...? Ne vicceljünk már. Emberek, attól hogy számotokra egy ötletet k*rva egyszerűnek tűnik megfogalmazni, azt még nem lesz könnyű implementálni egy játékba. Most abba bele sem megyek, hogy csak a várost 2 évig építették, amihez az assetek zömét egy magyar cég csinálta 1 éven keresztül (értsd: ez még szart se ér, gyakorlatilag olyan, mintha meglennének a Lego kockáid egy komolyabb modellhez, de azt még össze kell rakni).

A konkért fizikai fejlesztés (értsd: kódolás, grafika stb.), 4-5 év volt, de előtte már írták a scriptet, készültek a concept artok és hasonlók. Számos elemet, amit megcsináltak, azért került ki később, mert nem működött jól a gameplay-el, ezt előre nem lehet tudni. Megálmodják, elkészítik (hónapokig tartó munkával), majd elkezdik tesztelni és kiderül, hogy nem igazán illik a játékba (ilyen volt pl. a falon mászkálás).

Szóval értem én a kritikát, nincs azzal baj, de fotelszakértők ne legyenek már olyan emberek, akik életükben nem láttak egy sor C++ kódot, vagy nem modeleztek meg egy 3D objektumot. A játékfejlesztés, főleg ezen a szinten, bőven egyetemi szint ma már, mérnökök, magasan kvalifikált IT szakemberek és képzőművészek szakterülete, nem 2db geek hétvégi kiruccanása, mint anno a 80-as években.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.07. 05:08:45
  • hykao #4537
    Azt amúgy nem tudom kipróbáltátok-e, hogy a hentelős fegyveres módot választva is meg lehet oldani akár azt is, hogy ne legyen ölés és az ezzel együttjáró lebaszás és pénzlevonás a küldetéseknél. Anélkül, hogy életszerűtlen nem halálos módosítást hajtsunk végre a fegyveren vagy a szemünkön. Bár nem egyszerű. Ha nem fejen és szív környékén lődözöd az embereket, hanem mondjuk lábon, egy idő után ugyanúgy kifekszenek, de nem halnak meg! A falakon át is használható szovjet brutál maroklőfegyverrel pl. még az is megoldható, hogy riasztás és észrevétel nélkül szétlődözz mindenkit akár alulról több emeleten át, anélkül, hogy meghalnának. Egyfajta szovjet Piszkos Harry szerűen. :)
    Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.06. 23:15:31
  • hykao #4536
    MÉG EGY KIS SPOILER

Érdekes módon egyedül a Hanakós végkifejletet választva lehet elkerülni, hogy bárki meghaljon. Mármint az NPC-ket tekintve. Smasher ugye bármelyik esetben életben hagyható, de a Panames esetben Saul, a Rouge-os esetben pedig Rogue hal meg biztosan, illetve mindkét esetben Hanako is, utóbbi még a titkos végkifejlet esetében is. (ezt a hírekből tudjuk meg) Hanako ajánlatát elfogadva lehet a legkevésbé véres a végkifejlet. Találkozhatunk újra Jackie-vel, Takemurával, Odával és a végén - ha Földre visszatérést választjuk - Hanako is bejelnetkezik, és kilátásba helyezi, hogy esetleg megbízatásokat ad majd nekünk. :) ...és senki nem hal meg az NPC-k közül. :)
    Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.06. 23:06:21
  • hykao #4535
    Hát itt is van ilyen! Konkrétan pl. akit meg kell ölnöd, ha belopózol hozzá riasztás nélkül, utána rá tudod venni, hogy inkább hagyja el a várost! Több esetben is van erre lehetőség. Sőt, még sokminden más is, amire nem is gondolna az ember. Érdemes a küldetésekről videókat nézegetni a youtube-on. Meglepő, hogy néha mennyi lehetőség van. Magam is meglepődtem, mert egy esetben pl. konkrétan likvidálás volt a feladat! Aztán azt hittem a fixer árulást fog rámkiabálni, de nem, még meg is dicsért, hogy így megoldottam! Plusz pénz is járt az elegáns megoldásért!

Az igaz ugyan, hogy erre magától az emberek jó része nem jön rá, csak ha kísérletezik. Mert semmi nem utalt rá, hogy megoldható így is. Párbeszédek alakításával sok esetben nem tudunk nagy eltéréseket generálni, a cselekedeteinkkel viszont annál inkább! Illetve sok esetben cselekedeti előfeltétele van a többféle párbeszéd lehetőség megjelenésének!

KIS SPOILEREK

Amit leírtam ez konkrétan annál a küldetésnél van, ahol a szórakozóhelyen be lehet állni a tánctérre táncikálni. Aminek a tulaja egy levitézlett bérgyilkos. A nevére sajnos már nem emlékszem az embernek. A lényeg, hogy amikor elé kerültem, elég kevés idő volt a párbeszéd alakítására, ment mindig a gyorsan fogyó csík, azonban néhány fordulat után belátta, hogy nem beszélek hülyeségeket, mert ha engem ki is nyír, akkor lesz majd más, aki sikerrel jár. Ha elhagyja a várost, ugyan újra kell kezdenie elölről mindent, de az élete megmarad.

Általában amelyik feladatnál van legalább két szemben álló fél, ott mindig lehet többféle megoldást találni.

Egy másik példa még az elejéről: A Militeches Meredith Stout ad egy vírusos vagy nyomkövetős 10000 kredites kártyát. A Maelstromnál ezzel kéne fizetnünk az amúgy is feszült helyzetben. Ha feltörjük, és leszedjük a vírust, nyomkövetőt a kredit kártyáról, akkor békésen meg lehet úszni a Maelstrom találkozót, és valaki azt írta itt, hogy a későbbiekben Royce vagy, hogy hívják a főnököt, még a segítségünkre is lehet bizonyos küldetésekben. Ha Meredith-t eláruljuk ily módon, akkor viszont nem ő vár ránk kifele jövet, hanem az a fickó, akit a kocsiba pakoltak, és vegzálnak a Meredith-es találkozónkkor. Ez esetben értelem szerűen Merddith-szel nem tudunk majd egyéjszakás kalandba bonyolódni, hisz az óceán fenekén fog pihen, megkopasztva, holtan egy betoncipellővel a lábán. :) (ez a megfelelő helyen alámerülve meg is tekinthető...)

A legtöbb esetben elkerülhető az ölés, és lopakodva is meg lehet oldani a feladatokat, bár sok esetben ilyen döntés következménye az lehet, hogy egy másik karakter ezt meg nem veszi jó néven. :)

Arra is csak akkor jöttem rá, hogy Takemurát meg lehet menteni, amikor feldobott a youtube egy videót erről. Hisz Johhny annyira állítja akkor és ott, hogy már úgyse lehet megmenteni, hogy rövid próbálkozás után nem is erőltettem a visszamenést abba a helységbe, ahol még együtt voltunk, illetve elég alacsony is volt a fejlettségi szintem ahhoz, hogy könnyedén végigverekedjem magam visszafele az Arasaka osztagon.

Bizonyos körülmények esetén még Jackie-vel is újra lehet találkozni, és váltani vele pár szót, pontosabban a lenyomatával, amikor Hanakóval az apját hívjuk elő a "doboz"-ból az Arasakánál. Itt Hanakót meg tudjuk kérni, hogy Jackie-t is hozza elő. :)
    Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.06. 22:45:05
  • Encore
    Például ha likvidálni kell valakit, akkor ne csak annyi döntésem legyen, hogy bemegyek szemből, vagy belopakodok hátulról. Fallout 3 vagy New Vegasban volt olyan, hogy akit meg kellett ölnöd, azzal beszélhettél és mondjuk többet ajánlott, hogy a megbízódat intézd el.
    Vagy a Risen, ahol volt egy feladat, amit vagy hatféleképp megoldhattál. De itt maradva, F3-ban a párbeszéd és a skillek jobbak voltak. Ha magas volt az intelligenciád és jó a beszélőkéd, akkor hazudhattad azt egy mellék küldetésről, hogy megcsináltad, holott nem (megbízó nem tudta ellenőrizni). Valami ilyesmit vártam volna ettől is, de lehet, hogy csak a marketing miatt hittem azt, hogy lesz ilyen komplexitása.
  • hykao #4533
    Amúgy a bugok javításán kívül meg a nextgen konzolokon PC-s szintre hozáson kívül már nem n agyon lenne értelme óriási újrafabrikálásoknak. DLC-k jöjjenek, átgondoltak, sztori orientáltak, és a hibáik miatt ingyenesen. Aztán a nagyobb energiát a folytatásra kéne inkább fordítani, és arra, hogy az már ne küzdjön régmúlt játékokat és időket idéző gyermekbetegségekkel...
  • hykao #4532
    A többféleképpen megoldható küldetések alatt mire gondolsz pontosan? Ez pont egy olyan eleme a játéknak, amivel kapcsolatban nem volt hiányérzetem (legalábbis nem nagyon, a többi dolog tükrében...), pedig nehéz lenne azzal vádolni, hogy nem elég kritikus szemmel nézem a játékot. Még meg is tudott lepni bizonyos esetekben, amikor egy-két esetben csak youtube videókból derült ki számomra, hogy ezt vagy azt máshogy is meg lehet oldani. Pedig mérget vettem volna rá, hogy nem. :)
  • Sir Cryalot
    nyarat mondtak, de most előrébb vették a DLC-t ahogy elnézem , mert az nem reális hogy kijönne mind nyár előtt.

Ez elég komolynak tűnik nekem mert ha elkezdenek ilyen rendszermemória sebességeket elérni SSD-vel akkor át lehet tolni annak a számításnak az eredményét is meg mást is amit most realtime számolgat (RTX: on) , és akkor lenne rendes frém vagy valami olyan RTX ami nem told-fold.
  • hykao #4530
    Pedig a tényleges munka, nagy kapkodásokkal lehet reálisan két év. Addigra már lehetett sokmindenük a játékhoz, ami csak összerakásra és felhasználásra várt, akár már kidolgozott részekkel, ám ne felejtsük el, hogy 18-ban még kamuvideót kellett csinálniuk! Valahogy akörül érkezett meg KR, aki vélhetően fenekestül felforgathatta az eredeti elképzeléseket.

A montázsra zsugorodott időszakban gondolom megismertük volna kicsit jobban Jackie hátterét, az anyját, a csaját. Én amúgy amíg nem kezdtem játszani a játékkal, abban a hitben voltam, hogy Jackie végig a társunk lesz, és ennyire nem lesz sötét és borús a történet azért. Szerencsére a mellékküldetések bohóságai kicsit lazítanak a fojtogató nyomasztó fő szálon. (Főszálnak veszem Rogue és Panam küldijeit is)
    Aztán azt is elképzelhetőnek tartom, ha kicsit jobban belemélyedünk a sztoriba, túl azon, hogy KR igen későn érkezne be - a kifizetett gázsijához képest is :D -, ha még jobban összemelegedünk Jackie-vel (így vagy úgy akár - mintha korábban lett volna arról is szó, hogy lehet vele is kialakítani valamit...) akkor mégnagyobb orrbabaszás jellegű lett volna, amikor egyszercsak kikerül a történetből...úgy, hogy amúgy szinte mindenki mást meg lehet menteni (magunkon kívül - micsoda bullshit ez is amúgy...), vagy el lehet kerülni a halálát...

Így viszont úgy áll össze a kép kicsit később, hogy ki a muter és ki csaj pl.stb...aztán a zavart tovább növeli, hogy ahogy haladunk a történetben helyszínről helyszínre, ahogy egy másik bármilyen nemű (főszál, mellékszál, autóvásárlás, rendőrségi baromságok stb...) küldetés keresztezi a sűrű újratervezéssekkel és visszatolatgatásokkal tarkított utunkat, azonnal bejelentkezik valaki telón vagy sms-ben , hogy egyszeri földi halandó játékos már azt sem tudja első játszásra, hogy most a történet változik-e vagy mi történik. Idővel persze nagyrészt kitisztul a kép, de nem minden tekintetben. Szerintem vannak olyan részek, részletek a játékban, amiket még a fejlesztők sem tudnak, hogy pontosan mit is akartak vele... :D
  • Evoluti0N
    Delayed? Még megjelenési dátuma se volt. Csak annyi, h 2021. :D Vagy most már nem is jön idén? Engem különösen nem érint, mert PC-n játszottam meg fogom játszani, ha megint előveszem, de vicces.
  • PiszkosFred
    "Egy csapat mindig annyira erős, amennyire a leggyengébb tagja az." - a lastgen konzolok miatt esélytelen a dolog. Kihagyni őket nem tudják (már nem), így a szűk keresztmetszet mindig is azok lesznek és ennyi. Biztos, hogy fejlődik majd a rendszer, de mindaz, amit ŐK megálmodtak és amit elkezdtek összerakni, az ebben a felállásban sosem fog kiadásra kerülni. (Lásd a szinte végtelen részletességgel megalkotott környzetet, a Night City féle "babaházat", amiről lerí, hogy eredetileg sokkal többre lett volna hivatott, mint amit kaptunk belőle)
  • Sir Cryalot
    "The release date for Cyberpunk 2077's next-gen update has been delayed, making room in CD Projekt Red's plans for further fixes and improvements."

ebből bármi lehet ha jól csinálják , és ennek PC-n az RTX IO a párja meg

"AMD is doing something very interesting with their upcoming 6000-series cards. If you use the right combination of motherboard, CPU and GPU from the AMD ecosystem, you can share RAM between both processors. We have no doubt that Nvidia might be working on something similar,but of course AMD has the advantage since they also make CPUs."

gyártóknak meg az az érdeke hogy legyen system seller :D

no mans skyhoz ennek semmi köze nincs, ebben normális kontent van :D

ráadásul vízválasztó lehet 30fps vs. HFR témában :D
  • Carlos
    Szintén. És is szeretem ezt a játékot a gyíkságaival együtt. Bár az is tény, hogy a 4ik végigjátszás very hardon most pihen egy kicsit mert besokalltam. A hangulat fantasztikus csak annyi annyi dolog van amivel jobbá lehetne tenni... és félő, hogy nem lesz rá "kapacitás".
  • Encore
    Egyetértek.
    Az a fájó amúgy, hogy a játékban még most is van potenciál, mert a hangulatot nagyon hozza. Ha az nem lenne, akkor egy sort sem írtam volna, hanem letudom egy csalódásnak és kész. Mérges vagyok, mint mikor nem valakire vagy dühös, hanem valakiért.
  • Carlos
    Sajnos én is igy látom. Megy a hőbörgés, rinyálás, toldozás-foldozás, de hogy nem lesz no man sky az hétszencség.
    1: No man sky csapatnak (nem emlékszem a nevükre) meg kellett alapozniuk magukat a szokmában, kis csapat, első játék, persze félrement de mára már bizonyították hogy tudnak ha akarnak. (persze előrendelni senki sem fogja a kövi játékukat) :)
    2: CDPR irgalmatlan mennyiséget eladott, bukta már nem lesz belőle, megvannak a GTR-ek, házak, porsche-k a vezetőknek. Mennek tovább. Szarnak ők arra, hogy mit gondol a "paraszt" aki megvette. Sose érdekli őket. A DEV-ek akik tényleg húzták az igát meg inkább kihagyják a CV-ből a CP2077-et és mennek máshová (lásd witcher 3 után).
    3: Tuti tervezik és designolják már a W4-et. Ez 100% A DEV-ek dolgoznak a patch-eken, stb ez is 100%. Itt a kérdés az, hogy mikor lesz a migráció CP-ről W-re. És itt jön a bökkenő. Amikor játékot csinálsz akkor eleinte kell neked engine programozó, tool programozó, stb. Oda nem kell semmi. De pont ezek azok az emberek akik rendbe tudnák rakni a CP-t mert nagyon mélyen van gond, mert egy nem jön a delamain autó trigerre bug kb junior szint fixelni. Melléraksz egy tesztelőt és kész is 1 óra alatt.

Szó mi szó én kicsit csalódtam a CDPR-ben. Kommunikáció 0. Ez kb a hőzöngő hülyegyerek mentalitás amit csinálnak. No man sky-ék legalább release után bekussoltak a világégés után és léptek egy olyat, hogy beszart tőle mindenki.
    Erre ez a dilettáns banda (továbbra sem a DEV-eket fikázom, hanem az upper management-et) és nekiesik a moddereknek, kamu bocsánatot kérnek, postolnak a közösségi médiumokban olyanokat hoyg az ember leginkább rágyújtaná a székházat a tetves bandára. (és itt most kivételesen az egyik DEV-et is szidom aki azt nyilatkozta, hogy "szeretem felbaszni a játékosok agyát a be nem fejezett kvesztekkel. igy nyitott marad minden. szeretem őket felidegesíteni")... (mondjuk lehet hogy a szájába adták szerencsétlennek, hogy legyen "magyarázat" a félbemaradt questeknek).
  • Encore
    Nem fognak tudni mindent belepakolni, amit megígértek, mert némelyik elemet elég komplex lenne beleerőszakolni egy olyan játékba, ami nem arra lett tervezve. Például a küldetések többféleképp történő megoldásához nem csak minden mission-t kellene újra tervezni, de hozzáigazítani a pályát. A komplexebb dialóghoz az kell, hogy amit válaszolsz annak legyen hatása. Ez megint érint mindent, ami jelenleg kész van.

De hogy valami "egyszerűbbet" említsek ott vannak a rendőrök. Ahhoz, hogy ne oda teleportáljanak, hanem rendesen kiérkezzenek, nem csak nekik kell AI-t írni, hanem a közlekedő autós NPC-knek is, hisz ha jönnek a rendőrök, nekik le kéne húzódni, vagy valahogy reagálni. Ugyanígy a gyalogos NPC-knek is kell valami, hogy ne akkor menjenek át a zebrán (a zöld ellenére), ha jön a rendőrautó.

Nem vagyok játékfejlesztő, de komolyabb rendszereket integrálunk össze egymással, amiben én mint projektvezető veszek részt és azt tapasztalom, hogy ha valami kimarad a fejlesztésből, ami tűnhet apróságnak, amiatt is lehet, hogy újra kell tervezni mindent, majd újra optimalizálni.

A CDPR most optimalizálja konzolokra a játékot és ha utána beletesznek egy halom új elemet, akkor megint újra kell azt optimalizálni. Nekem ez nem tűnik reálisnak, de adja az ég, hogy tévedjek.

Az sem utolsó szempont, hogy így is eladtak belőle nagyon sokat, dől a lé. A refund nem hiszem, hogy fáj nekik, elhanyagolható ezek száma az eladáshoz képest, a részvényeik pedig visszaállnak úgyis. Kicsit még hangos a net, lesz pár per, de ilyen eladások mellett ez nem nagy érvágás.

Ez csak a véleményem, semmi sem támasztja alá, a tévedés jogát pedig fenntartom. :)
  • Carlos
    Nagyon sokmindenben egyetértek. De a két év fejlesztés tényleg kevés. KB az a valid, hogy 16 körül elkezdték a tényleges fejlesztést a devek.
    Engem érdekelne hogy miért gondolod, hogy nem lesz No Mans Sky féle patchelés (nekem is megvan az elméletem, kivi lennék hogy az-e mint a tiéd)
    Utoljára szerkesztette: Carlos, 2021.02.06. 15:37:39
  • TokraFan
    Ezzel egyébként egyet tudok érteni, a rockerség nem tudom, hogyan kapcsolódik ehhez az egészhez? Még a zenei stílus sem határoz meg semmit, mert anno a punk zenének számos irányzata létezett, a rocktól a synth/ inkább darkwave elektronikus zenéig. De a rockosabb hangszereket és vonalat toló punkzenekarok tagjai sem néztek ki a klasszikus értelemben vett rockernek, azok is a jól meghatározható punk stílust képviseltették magukon a küllemüket illetően.

Úgyhogy Ezüstkéz Jancsi sehogy nem illik nekem ide, de ezt elősorban csak nála érzem. A játék többi szereplője, illetve az NPC-k esetén szerintem jól hozzák a stílust. Az meg normális -sőt, csak így hihető-, ha nem mindenki néz ki úgy, mint egy punk a 80-as évekből. Elvégre, nem attól cyberpunk, hogy mindenkinek kivétel nélkül punk haja van és punk stílusban öltözik 2077-ben.

Azt sem igazán értem, hogy az autókkal mi van?? Bár van 1-2 modernebb forma, jellemzően a 70-es, 80-as évek vonalai köszönnek vissza legtöbb esetben, ami nyilván hülyeség 100 évvel később. Még akkor is, ha egyébként bejövősek, és a kidolgozásuk is nagyon rendben van.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.06. 15:14:35
  • TokraFan
    "Mert ez, ebben a formában max két évnyi munkát feltételez."

Azért ez enyhe túlzás. Nem nagyon lehetsz tisztában a játékfejlesztéssel.
  • TokraFan
    A Mátrix után a John Wick-ig (ez kb. pont 10év) semmi értelmes filmje nem volt, leszámítva talán a "Ház Tónál". Az "Amikor megállt a föld" is középszer votl, a többi meg kb. nulla. A John Wick siker lett, de mint mondtam -nézz utána nyugodtan-, nem ennek indult, a kifejezetten olcsó bödzsés B-kategóriás akciófilm volt eredetileg, más kérdés, hogy ritka szerencsés módon egy tehetséges rendező, egy addigra leszálló ágban lévő, de egyébként kiváló színész (KR), és egy meglehetősen bugyuta, ugyanakkor eredetinek számító ötleteket is felvonultató forgatókönyv jött össze jókor, jó időben, így a közönség úgy kapta fel, mint egy AAA címet...Abban természetesen igazad van -ezt írtam is-, hogy azóta ismét felkapták, ehhez még társul a róla kialakult "jóember" kép, ami meg az interneten terjed, ez így együtt most tolja a szekeret. Aminek egyébként örülök, nekem a kedvenc színészeim egyike, éppen ezért mondtam azt, hogy -legalább is szakmai szempontból, mert az anyagiak nem igazán érdekelnek, nem abban mérem a sikert-, egyértelműen a 90-es évekre helyezem karrierje csúcsát.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.06. 14:37:46
  • Encore
    Én is beleöltem nyolcvan órát, úgyhogy ideje a vélemény nyilvánításnak. Ami tetszett:
    - Hangulat
    - Város
    - Karakterek
    - sztori (fő és mellékek is)
    - Gunplay

A fenti pár dolog elég volt, hogy engem bent tartson és játsszak vele. Ugyanakkor keserédes az egész, mert ott vannak a negatívumok is. A bugok nem érdekelnek (bár kétszer is futottam bele gamebreaking bugba a főszálon, ami miatt régebbi mentés betöltése kellett pár órányi játék buktával), de ezeket majd javítják.

Jobban zavar három dolog:
    - Azon elemek, amelyeket beígértek/sugalltak és végül nem kerültek bele
    - Azon elemek, amik benne voltak, de láthatóan kiszedték.
    - Azon elemek, amelyek benne vannak és 15 évvel ezelőtti szintet képviselnek.

Az elsőről csak annyit, hogy minden azt sugallta az elmúlt évek marketing kampányában, hogy sokféleképp megoldható/variálható, stb. szóval, hogy HC RPG-t kapunk. Nem az lett. Egyszerűen hazudtak.

A második, a kivágott elemek, amik remélhetőleg visszakerülnek. Braindance például. Lehet venni felvételeket, csak nem tudod lejátszani. Vagy ott vannak a hirtelen véget érő mellék küldetések, stb. Ha visszakerülnek (HA), az még adhat egy löketet még egy végigjátszásra, mert a karakterépítés önmagában sovány. Hiába a lopakodás vagy hackelés, mindkettő gyenge és nagyon érződik, hogy ez elsődlegesen lövöldözésre lett fejlesztve.

És akkor ott vannak a játékban lévő elavult elemek, amikkel az a nagy baj, hogy hiába a hangulat meg minden, ezek a megoldások azonnal kirántanak az immerzióból. Példa: Rendőrségi bűneset. Ha távolról megnézed, minden NPC el van helyezve és állnak. Arra várnak, hogy elég közel érj, hogy triggereld az eseményt. Közel mész, elindul az esemény, de elmész onnan és visszamész 20 óra múlva, ezek még mindig ott vannak. Miért nem lehet ez dinamikus, mint a GTA-ban? Random történik és mindenképp lezajlik és valaki nyer.
    Vagy mikor egy mellékküldetés véget ért, amiben szerepel pár NPC, akkor a küldetés végeztével azok ott maradnak, egy mondatot ismételgetnek és ha visszamegyek órákkal később, még mindig ugyanúgy ácsorognak. Ilyenkor annyira érződik, hogy az egész csak illúzió. Sétáljanak akkor be valahová, ahová nem követhetem őket, vagy valami.

Hiányzik az AI majdnem mindenhonnan (autós NPC, gyalogos, rendőr), ami szintén illúzióromboló. A skill vagy economy rendszer kidolgozatlan. Jó eséllyel fogsz overpower karakterré fejlődni 15 óra alatt, mert nem tesztelték le, hogy ha itt is van egy módosítód mondjuk a kritikus találatra, meg ott is, meg ilyen implant, olyan implant, akkor kijönnek olyan eredmények, hogy hajjaj. Azt érzem, hogy sok mindent csak beledobáltak tesztelés nélkül.

Ez azért gáz, mert 2012 vagy 13-ban jelentették be, bár egyesek szerint csak 16-tól zajlott a fejlesztés (akkor minek kellett bejelenteni 12-ben?), de akkor is, ha négy éve dolgoztak rajta, akkor mire ment el a négy év? Mert ez, ebben a formában max két évnyi munkát feltételez. Valami nagy gáz volt ott a háttérben, és amiről tudunk, az csak a jéghegy csúcsa.
    Ami nekem a legjobban fáj, az a primitív dialóg rendszer és annak a hiánya, hogy többféle megoldása legyen egy küldetésnek. Ezeket ki lehetne fejteni részletesen is, de nem látom értelmét. Az az óriási szerencséje, hogy a komment elején írt pozitívumok nekem sokat nyomnak a latba, és a sok hülyesége ellenére szerettem játszani vele. Kérdés, mit hoz a jövő? Ha nyomnak egy No man Sky-t, azaz fejlesztik éveken át és idővel belepakolnak mindent, amit ígértek, akkor egy epic játék lesz belőle. De félek, hogy ez nem fog megtörténni. Hogy miért nem fog, az szintén megérne egy hosszabb kifejtést, de minek..

A végére egy elmélkedés, enyhén SPOILERES, de csak a játék elejére. A stúdiót meglephette, hogy KR rábólintott a szerepre és miatta lett sok minden átalakítva. KR miatt nagyobb lett a hírverés és olyanok is megvették, akik nem annyira gamerek. A fejlesztők pedig akkor mindfuckoltak, hogy 20 óra mire először megjelenik KR a játékban (elmagyarázom mindjárt), de az emberek KR-t akarják majd mielőbb látni. Ezért kivágtak egy halom küldetést a játék elejéről, ezeket látjuk a montázsban. Így már KR megjelenik nagyon gyorsan a játékban. Ezt szerintem az is alátámasztja, hogy sok mellékküldetésnél is megjelenik, olyankor is, mikor nincs értelme. Megjelenik, nyög két szót és eltűnik. Gondolom úgy voltak vele, hogy ahová csak lehet, benyomják Silverhandet, ha már KR alakítja.

Visszatérve a montázsra és a kivágásra. Ezzel előbbre hozták KR megjelenését, viszont gyakorlatilag kinyírták Jackie karakterét. Nem szó szerint (bár úgy is). A montázsos rész hiányzik, hogy a játékosnak bármiféle érzelmi kötődése legyen hozzá (ha rendesen megismertük volna őt is, a nőjét, az anyját is, akkor más lenne), ezért amikor történik, ami történik, nem vált ki semmit. Holott V karaktere számára egy fontos motiváció, ami történik, csak épp a játékos nem érzi ezt át. És mindez azért, hogy előbbre hozzák KR felbukkanását. Szerintem nem érte meg.

Mindegy, meglátjuk idén mivé fejlődik a játék.
  • hykao #4517
    Amúgy még egy olyan Jim Morrisonos kép is felsejlik bennem, amin aranykeretes pilot stílusú napszemcsi van rajta, és egy atomrobbanás képe tükröződik benne. :)
  • hykao #4516
    A gatyáról és a csukáról beszéltem, mint Jim Morrisonos. Értelmezzük már amiket leírok basszus, ne mindig valami direkt vagy indirekt mellé értelmezéseket kelljen már magyaráznom. A lényeg amúgy sem ez, hanem, hogy nem punkos, hanem inkább a 60-as évek végi ruházatot és zenei világot hozza vissza, amit soha senki nem képzelt a kiberpankos jövőképbe. Amúgy nem ujjatlan pólóban van végig, hanem inkább valamiféle golyóálló mellénynek tűnő hacukában.

A punk szó azóta a lázadás szinonimája, amióta zenei műfajá vált. Előtte inkább csak simán egy lekicsinylő jelző volt, valaki igénytelen életmódjára, kinézetére, züllöttségére stb.

Ha Rogue tud punkosabban kinézni, akkor Johhny-nak sem kéne a '60-as évek végi rocksztár kinézettel riogatnia. Ami egyáltalán nem kiberpunkos, de még csak nem is punkos. :)
  • lwb
    A Refused-ot már a CDPR költötte hozzá, az eredeti Johnny Silverhand nem hasonlított Keanura a könyvekban és nem volt zene sem hozzá, szövegek igen (ezek itt is feltűnnek), de a zenét te képzelted el.
    Egyébként semmi Jim Morrisonos nincs Johnnyban. Morrison az életben nem viselt újatlan pólót, amilyenben Johnny van az egész játékban. Nem is hiszem, hogy divat volt a 60-as években az ... Ezt a Morrison dolgot te képzeled hozzá.

A punk dolog inkább a lázadásban értendő. A punk nem a színes haj meg bakancs és kitűzők, hanem hogy lázad az establishment ellen. Na ez Johnny Silverhand.
  • Sir Cryalot
    "Cyberpunk 2077 hits 1188p 60 FPS on PS5 without optimizations"

sokszor meg nem , 10 tflopsal ez brutális(an rossz) eredmény, sok van a tányéron

és nvidia fanfár szerint 1080p 90fps -t tud a laptopos rtx3060 "általában"

tűkön ülök mi lesz :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.02.06. 10:15:15
  • Sir Cryalot
    Jó ez, csak gameplay rovására ment a "sztorimód", azzal együtt hogy sztorimódba egyesek szerint nem kell "HFR" (high framerate)

ez ******-ség, és szerintem ennek a játéknak nincs is rendes solo-ja, és ezt arra alapozom hogy a nehézség beállítás az mit állít be. Pl. ha követsz egy bizonyos upgrade path-t (legendary quickhack) akkor semmit se :D

és azért változna meg alapjaiban a játék HFR-től mert akkor lenne rá budget hogy frakciók nem csak 5-5 talpassal képviseltessék magukat szinte végig (és most arra se nagyon van frame budget) hanem folyamat baszogassanak , neked meg az is célod a játékban hogy azt ne tehessék meg sikeresen. Vagy pl. sztoriba beavatkozva (amire nincs is más példa csak amikor a militech kiszáll a maelstromhoz? ).
  • Carlos
    Én már akkor letette ezekről amikor nem jött ki az önbefűzős nike és a légdeszka. Hazugság az egész!!!!! :)
  • Carlos
    Egyetértek.
    Más lenne a dolog, ha a gog-on vagy steam-en Early Access lenne a neve mellett vagy egy indie esetleg kisebb 50 fős csapat első szárnypróbálgatása lenne. Akkor mindenki dicsérné őket és elnézné a butaságokat. De igy ez elég szekunderszégyen.
  • hykao #4510
    De ha valaki jobban szereti ezt a műfajt, együtt dalolhatja Makopurival: PONPON SHIT :D
    Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.06. 08:21:22
  • hykao #4509
    Hát épp erről beszélek, hogy hol van itt a punk? Nem kell bemutatnod a műfajt, anno a '80-as évek végén még a hajam is punkosan volt nyírva, együttest is csináltunk, és a suli ballagáson ki voltak készülve a sérómtól a tanárok, szülők, amikor 3.-osként ott virítottam a hajammal a sorfalat állásnál ahol elvonultak a ballagók. :) Dead Kennedys és Nazi puinks fuck off-os pólókban járkátam surranóban a suliba. Még a UK Subs koncertre is elmentem, amire már nem volt elég a Fekete Lyuk mérete, a felette lévő nagyobb helyiségekben kewrült megrendezésre...

Azonban a 80-években sem gondolta senki, ahogy most sem, hogy a cyberpunk és a jövő Jim Mossisons féle bőrgatyás-csukás hosszú hajú sokkal inkább rockeres dolgot fog jelenteni. A Samurai (azaz a svéd Refused együttes valójában) nem rossz zenéket nyomat, de nem igazán punkos, ahogy Johhny kinézete sem!

Van punkosabb zene a játékban a rock csatornán nyomják néha, de az nem Samurai zene. Íme: Full of shit

Ha már itt tartunk a Pondsmith féle univerzum licenc díja sem lehetett olcsó, ha eddig nem állt kötélnek filmes, játékos felkérésekre, most meg igen.

A játékban azért modernizálták a technológiát, a mai korhoz a '80-as '90-es évek beli elképzeléseket. Nem CRT monitorok figyelnek mindenütt, és nem monokróm pont mátrix szerű szöveges megjelenítéssel... Az autók nem olyan vészesek, bár némelyik nagyon kutyául fest. (a 70-es évek beli kis japán modellekre emlékeztető pl...) Ám még a '80-as években sem gondolta senki, hogy 4-5 tonnásak lesznek, a motorok meg (az az összesen kétfajta ami a játékban van Arch meg Akira szerű) közel tonnásak a jövőben. :)

(hozzáteszem az Alien filmekben is az újabbakban azért nem ilyen kijelzők vannak - Prometheus, Alien Covenant, játékban meg csak az Alien Isolationban találkoztam ennek retrózásával)

Autók
    Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.06. 08:16:20
  • hykao #4508
    Ahhj, látom nem sikerül maradéktalanul értelmezni amit írok, ezek mind vagy csak hanggal szereplő emberek (még csak nem is nevezném mindegyikőjüket színésznek...), vagy pedig alacsonyabban árazott színészek (nem a hírnévről beszéltem, hanem a BEÁRAZOTTSÁGRÓL), vagy pedig egy filmből készült játékról beszélsz pl. Diesel esetén. Ezen esetekben maga a színész sosem kap annyit, mint egy ilyen esetben, ahol felkérnek egy jelenleg magasan árazott "A" kategóriás színészt. Névvel, hanggal, arccal, síppal dobbal, nádi hegedűvel. Hamill sosem volt "A" kategóriás ÁRAZÁSÚ színész, ahogy a többiek sem. Ráadásul én még semmilyen játékban nem találkoztam vele, mint színésszel. Jó szinkronszínész azt tudom, de mi köze ennek egy teljes színészi játékbeli szerepeltetéshez? A szinkronszínészi és a teljes színészi munka között árazásban legalább egy, ha nem két számjegy beli különbség van.
    (itthon nálunk majdhogynem 3 számjegyes különbség is lehet pl. 3-9 000 forinttal is képesek kiszúrni egy befutott régi motoros és híres színész szemét egy szinkron munkáért, miközben egy tévésorozatban, vagy nagyobb költségvetésű filmben a teljes színészi munkájáért 3-9 millió is ütheti a markát...)

Az általad felsoroltak némelyikét sokkal többre tartom Reevesnél, ám nem erről beszéltem, hanem egy színész ÁRÁRÓL.
    Aztán ilyet se láttam még, hogy ezek egyszercsak beleröpítették Reevest ebbe a játékba, nem előre megtervezetten, hanem félúton, ami biztos, hogy nem volt olcsó mulatság sem anyagi sem pedig egyéb ráfordítások ügyében, főleg annak fényében, hogy azt a pénzt lehetett volna akár újabb munkatársak felvételére is költeni, hogy rendesen befejezzék a munkát, vagy legalább nagyobb készültségi szintet érjenek el.

Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.06. 07:44:57
  • lwb
    KR gázsiban sehol se volt akkoriban. Kis Buddha? Bertolucci művészfilmje? Gombokat kapott érte. Az ördög ügyvédjénél lemondott 2 millió dollárról, hogy Al Pacinot le tudják szerződtetni. A Mátrixért sztárgázsit kapott, ez igaz, de ugye épp ennek készül a negyedik része jelenleg. Nem kis pénzért.

A John Wick filmek meg listavezetők voltak a moziban, óriási sikerek lettek. Még a régi Bill and Ted is kaptt tavaly egy folytatást. :)
    Egyébként az internet szerint a legtöbb pénzt a Toy Story 4 (2019) szerepéért zsebelte be, ha a Mátrixot filmenként vesszük és nem az egész franchise-t egyszerre. Ami meglepő azért. Lehet persze vitázni, hogy Mátrix volt-e a fénykora vagy a mostani John Wick filmek / Mátrix folytatás, de az tény, hogy Mark Hammil, amikor WC-ben játszott sehol nem volt hozzá képest. Hogy Sean Bean soha nem volt akkora sztár, mint KR, hogy Patrick Stewartra mindenki kiöregedett Picardként emlékezett már az Oblivion alatt is, ami persze igazságtalan, de attól még így van. KR az egyik legnagyobb név, aki jelenleg is releváns, A-listás filmeket csinál és videójátékban szerepel. Még Keefer Sutherland a MGS5-ben is kisebb név volt, mire a játék kijött. (A 24 sorozat addigra rég végetért)
  • TokraFan
    KR-nek most megy a szekér ismét, de azt messze nem állítanám, hogy most van karrierje csúcsán. Ott a 90-es években volt, illetve a 2000-res évek elején (Speed, Matrix, Ördög Ügyvédje, Kis Buddha stb.).

A John Wick egy B-kat izének indult eredetileg, valójában csak azért vállalta el, mert nem akadt neki jobb az utóbbi években. Aztán ahogy az lenni szokott és amilyen szinten kiszámíthatatlan a szórakoztató ipar, a közönség valamiért felkapta a filmet (nem ok nélkül mondjuk), ami visszahozta őt is.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.06. 05:31:48
  • lwb
    "Továbbmenve, miért dobtak rá egy Jim Morrisons szerű szerkót, bőr gatyát meg csukát, ami a 1960-as évek végi rock korszakot idézi (ahogy a Samurai zenei anyagok és a karakter hosszú haja is). 2023-ban nincs az az alternatív jövőkép, amiben tömegeket lehetne fellázítani ezzel. :)"

Forrásanyag. Nyilván nem ismered. A CP2077 nem önálló IP, hanem egy létező IP-t, az R. Talsorian Games Cyberpunk 2013-2020-RED sorozatát dolgozza fel. Ez egy létező asztali szerepjáték világ, ami - és itt a lényeg - a késő 80-as, korai 90-es évek popkultúrája által elképzelt korai XXI. századot dolgozza fel, mint alternatív jövőt. Ezért néznek úgy ki az autók ahogy, ezért vannak punkok egyáltalán, meg ilyen klasszikus 80-90-es éveket idéző rockzenekarok. A CP2077 nem egy jövőkép, hanem egy alternatív jövőkép. Kb. mint az Alien sorozat vagy a Star Trekek. Nyilván senki nem gondolja, hogy száz év múlva még CRT monitorokat meg monokróm kijelzőket fogunk a galaxist bejáró űrhajókon használni, ennek ellenére a forráshűség miatt az Alien franchise termékeiben azok vannak. Azt sem gondolja senki, hogy 60-as éveket idéző pompadour vagy bubi-frizurás, feszesnacis űrhajósaink lesznek 3-400 év múlva.

A cyberpunk 2077 világa erős hangsúlyt helyez a "punk"-ra a cyberpunk szóból. A legtöbb cyberpunk fikció vagy játék elfelejti a punk részt és csak a cyberre fókuszál. A Deus Exek pl., régi és az újak, egyáltalán nem "punkok". Semmi punk nincs egy kormányszerv ügynökében, egy cég biztonsági főnökében egy rendőrben. Az R. Talsorian Games játékvilága és az azt feldolgozó CDPR játék, a CP2077 viszont nem ilyen, ott szerepe van a punknak is. Johnny egy tipikus punk, rockzenész, iszik, drogozik, pinázik, antikapitalista a végletekig, egy igazi extremista seggfej, de így is szerethető. Ez adott volt a forrásanyaggal, ha a CDPR nem ezt akarta, hanem egy alternatív jövőképet, egy deus ex klónt, akkor nem vette volna meg a franchise jogait , hanem önálló játékot csinál. Nem ez volt a cél.
  • lwb
    Annyi pontosítás, hogy sem Sean Bean, sem Sir Patrick nem voltak játékmodellek nyilván az Oblivionban. Mindkettő figuráját a béna alap Oblivion karaktergenerátorral csinálták, nem is hasonlítanak a színészre. Sir Patricknek meg volt összesen vagy 4-5 sora a játékban, kb 5 perc anyag az egész vagy még annyi sem. :)

Abban igaza van hykao-nak, hogy KR jelenleg nagyobb név, mint ezek az emberek voltak ezekben a játékokban akkor. KR az egyik legjobban fizetett hollywoodi színész, a John Wickek jelenlegi sikerfilmek, készül a 4. rész, ahogy készül az új Mátrix is, az ember most van a karrierje csúcsán. Mark Hamillt nagyon szeretem, de soha nem tudott felmászni a SW hátán olyan csúcsra, mint pl. Harrison Ford. Hendrickset két okból imádjuk, erre most nem térek ki, mindenki tudja.
  • MerlinW
    Öööö...

Mark Hamill (Wing Commander, Star Citizen) +szinkronhangként mint Joker minden Batman játékban és rajzfilmben,
    Vin Diesel (2Fast2Furious, Riddick 1-2),
    Yvonne Sstrahovski (Mass Effect 2-3)
    Christina Hendricks (NFS),
    50 Cent (GTA),
    Liam Neeson (Fallout 3),
    Jenny McCarthy (Red Alert 3),
    Bill Murray (CoD MW2-3),
    Sean Bean, Patrick Steward (Oblivion),
    Carmen Electra, Lil' Kim, Snoop Dogg, Method Man, Redman, Fat Joe, Ice-T, Xzibit, Ludacris and Busta Rhymes (Def Jam),
    Jamie Kennedy, Steve-O, David Arquette, Funkmaster Flex (NFL 2K5),
    Mickey Rourke (Rogue Warrior)

Mindegyik játékmodellként, vagy FMV-ként, nem csak szinkronként.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.02.06. 02:26:46