6309
-
TokraFan #4783 Alapvetően egyetértek, két megjegyzéssel:
1. Az okokat ne szűkítsük le a vezetők hibájára, ez nem ilyen faék egyszerű kérdés. A vezetők egy piaci szereplőt irányítanak, mely piacon számos kedvezőtlen hatás mellett, az optimálistól már igen messze lévő környezetben kell teljesíteni. Itt ugyebár a határidőt megszabta pl. az állami támogatásban szereplő dátum, ami 2020 december 31 volt. Már csak azért is ki kellett hozniuk. Amikor a támogatást igényelték, nem volt Covid (ezt sokan bagatelizálják, pedig durva időkiesést okoz többszáz alkalmazottat és egy alapvetően irodai munkára felállt rendszert átköltöztetni HomeOffice-ba). Ez önmagában 3-4 hónap mínusz, ami előre nem volt látható, tehát nem a vezetés hibája. A befektetők nyomása szintén valós probléma, mert bár kiadójuk nincs, de befektetőik vannak, és tudjuk jól mivel jár, ha a befektetők elkezdenek kihátrálni és tömegesen kivenni a pénzt a projectből. Aki nem irányított még céget, annak persze fogalma nincs minderről (mondjuk a játékosok 98%-ának).
2. Minden probléma ellenére a játék a prev.gen platform kivételével simán hozza az elvárt szintet, játszható, a tartalom bődületes, a város csodás. Hibák, javítani valók vannak, de hol nincsenek ma már? Nem a kritikával van bajom, hanem az agyatlan fröcsögéssel. Nekem is van számos meglátásom, ahol jobb megoldást is el tudnék képzelni a játékban, de mivel a játék egészében élvezetes, nem fogok úgy fröcsögni egy nyomorult JÁTÉK miatt, mintha az életemért küzdenék valahol Szibériában. Azt meg főleg nem tudom tolerálni, amikor kettős mérce van és olyasmiért okádnak a játékra, amit más, az egekig magasztalt "Év Játéka" címek sem hoznak, mert ez szimplán eszetlenség.
Az viszont tény, hogy az AAA játékfejlesztésnél már olyan szintre jutott az ipar, amit sem költségben, sem kreativitásban, sem technológiában nem lehet már könnyen megugrani, hibátlanul kiadni pedig gyakorlatilag lehetetlen. Itt a kérdés majd az lesz, hogy merre tovább? Mert amikor az egyetlen fejlesztő által tákolt kis indie címből is eladnak már annyit, mint egy dollármilliókért, többszáz emberrel fejlesztett AAA címből, aki vajon ki lesz olyan hülye, hogy tőkét kockáztasson? Majd jönnek a hatvanezredik semmit mondó Assassin bigyók, hatvanezredszerre is csak átskinezve, ugyanazzal a motorral és mindennel, mert ez fogja megérni. A fotelmegmondók pedig elégedettek lehetnek, hogy nem kell a 7éves avétos hardverüket lecserélni, mert a rági sz*r elfut majd azon is...Igaz, nem lesz semmi új, de legalább megy a trabi. -
TokraFan #4782 "Azért vártak GTA szerű dolgokat, mert ez volt mondva!"
Soha nem volt ez mondva! Ez egy RPG, a GTA meg soha nem volt az. Innentől párhuzamot vonni tévedés.
- Rengeteg nem halálos fegyver is van, vagy feltehetsz olyan kibervert, ami a halálosból is nem halálos fegyvert "csinál". Szóval ez az érved sem valid.
- Sztori egyéni ízlés kérdése, most kiemelsz egyetlen endinget a busszal, de van még 6 másik, ahol egészen más történik. Ott volt a Mass Effect, a második részt mindenki ajnározza, nekem viszont rohadtul nem tetszett, mert az egész gyakorlatilag arról szól, hogy minden egyes főszereplő magánéleti baromságaival kell foglalkozni, hogy az egyébként világvége csata előtt nagy kegyesen hajlandóak legyenek megbízni bennem és részt venni a csatában. Hagyjuk már...Aztán mégis élveztem a játékot, mert jelezném, ez csak egy JÁTÉK, nem egy nagyívű irodalmi dráma! Szóval elfogadom, hogy a sztori neked személy szerint nem tetsziik, de ez nem egyenlő azzal, hogy az rossz lenne. Ez csak annyiot jelenet, hogy a Te elvárásaidnak nem felel meg.
- Zene olyan, amilyen. Szintén ízlés kérdése, nem minősíti a játékot. Nekem nem tetszik a rock, így hozzám sem áll közel, de azt sem mondanám, hogy zavart volna, és jópár track van, ami kifejezetten ütős és illik a világhoz.
- Smasher nem vicces, ha olvastad a többi dialógot is, akkor kiderült volna számodra, hogy egy tetves görény akinek számos élet szárad a lelkén, attól függetlenül is, hogy ezüskézzel mit csinált.
- Implantokkal nem tudom mi bajod van, azzal a rendszerrel pont nincs semmi gond. Ha már kötekedni akarnék, sokkal inkább szedném elő a crafting rendszert, ami tényleg átgondolatlan. De akkor ismét csak az egekig magasztalt Fallout 4-et tudom felhozni, ahol pl. az építés volt egy kínszenvedés, olyan rossz implementációt még sehol nem láttam. Arról nem beszélve, hogy mai napig a community által összetákolt unofficial patch-el játszható, mert a Bethesda évek óta b*szott kijavítani egy csomó bugot. Szóval a CP még így is köröket ver rá, kvázi félkészen. Persze a jövőbe nem látok, nem tudom, a CDPR mennyire fogja ezeket orvosolni, de a W3 gyatra megjelenési minsősége után azt rendbe tették, szóval a bizalmam megvan egyelőre.
Vagyis a bugokra -melyek jellemzően egyébként grafikai hibák-, felesleges fókuszálni, ilyen összetettségű játék tlényszerűen nem jött még ki hibátlanul, sok esetben fél/egy évg szokott tartani, mire javítják más címeknél is. Gamebreaking bug szinte nincs, a harmadik végigjátszásban vagyok, eddig egyetlen küldetés bugzott be, de azt is megoldotta egy visszatöltés.
Vannak persze javítani, fejleszteni való részek, de az a sz*rcunami amit a játék kapott, messze nem indokolt, főleg más, az egekig magasztalt címek _megjelenés utáni állapotával_ összevetve. -
#4781 > Egyetlen hibát követtek el, az a prev.gen hulladékokra történő kiadás.
Tegyük tisztába a dolgokat, bár most úgy tűnik, hogy mindenki a CDPR-t "szidja" és a CP2077 játékukat, de valójában minden, amit itt felhoztak a játék ellen, az egész iparra vonatkozik. Tegnapelőtt EA, Ubisoft, tegnap Bethesda, ma CDPR, holnap Blizzard és aztán goto 10...
Az elmúlt évek faszságai ugyanúgy bejelentkeztek a CDPR-nél, csak annyi a különbség, hogy náluk a Witcher 3 kezdése egyedi dolognak tűnt, egészen decemberig, amikor is kiderült, ezek sem jobbak a többi AAA stúdiónál és azok vezetőinél.
Bármilyen elemzést is megnézel az elmúlt problémás játékmegjelenésekkel kapcsolatban, az alábbi kifejezést fogod benne megtalálni, mint kiváltó ok: "alkalmatlan menedzsment, vagyis rossz döntések a felsővezetők részéről". És onnantól az összeomló kártyavár alatt ugyanazok találod szintén:
1: Vezetők által kitűzött vállalhatatlan határidők, amely miatt
2: kezdődik a túlórás kapkodás a premier előtti utolsó órában, amely miatt
3: a nagy csinnadrattával beigért megoldások elmaradnak, kivágásra kerülnek, amely miatt
4: a játék az utolsó időszakban már nem úgy hírdeti magát, mint egykoron (lásd a CP-nél az rpg megnevezés helyetti adventure game használata)
5: a menedzsment által vezetett hype trainre felkapaszkodó játékosok csalódnak és kezdődik a szarcunami a mai digitális elmebaj (dacos lepontozás "mert megtehetjük", majd refund és állandó hiszti mindenfelé, ahol csak szóba kerül a játék, stb.)
+1: Az sem segít, ha egy a vezető fejlesztő lelép a projekt közepén és/vagy éppen egy A listás celebet leszerződtetnek, aki miatt a játék egy részét rebootolni kell.
Maga a CP kidolgozott része hiába zseniális, a város egy csoda, a sztorihoz köthető karakterek tényleg olyanok, hogy az openworld elemek nélkül egy interaktív mozifilmnek is elmehetne az egész, hiába van megannyi részlet olyan alapossággal kidolgozva, mint máshol sehol eddig, ha...
...ha a fenti 1-5 pont miatt a játék félkészen debütál, bugos (vegyük egybe az összes gameplay hülyeséget a rossz AI-től a bugokig) és technikailag hulladék a célplatformon és nem azt kapod meg, amit megigértek. Írta valaki lentebb, hogy nem olvasott cikkeket, nem volt emiatt elvárása sem, és neki így szórakoztató. Teljesen korrekt. Viszont aki követte a fejlesztést, az nem így látja. Idővel mindenki legyint és túl fog ezen lépni, de még "friss a seb".
Teljesen mindegy, hogy minek nevezik a játékot, az összes stúdió eljátszotta már ezt az elmúlt 10-15 évben, és mégsem tanul belőle senki sem. Although barátunk kedvence az Age of Conan is akkorát bukott, hogy a fal adta a másikat (pedig ott még csöcsös/pinás képekkel is hypeolták a népet), a Bethesda sem mossa tisztára magát a FO76 miatt (pedig próbálkozik), ahogy a Hello Games/Murray is megkapja minden nap, hogy mekkora szart kapott a nép No Mans Sky gyanánt (őt mondjuk azóta tankkönyvekbe fogják rakni, mert ha valaki, akkor az egy igazi megváltás sztori), vagy ott van a Bioware az Anthem féle... "akármivel", ami szórakoztató volt 2 óráig, aztán rájöttél, hogy lószar az egész (már egy éve le kellett volna lőni, de még lélegeztetőgépen tartják (1-2 hétig biztosan)), és még lehetne sorolni Final Fantasy 14., WC3 reforged, Alien Colonial Marines, Arkham sorozat utolsó része, stbstbstb.
Ugyanaz a minta, ugyanazok az okok, ugyanaz a reakció, az ipar nagy körforgása nem mostanság fog megváltozni. Sajnos.
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2021.02.19. 12:08:06 -
#4780 Amúgy ha rádobtak volna - vagy akár még most is megtehetik egy javítással - a városra egy klímaváltozás effektet (mod már van), amivel a füst és por nagyban korlátozná a látótávolságot, jelentősen gyorsulhatna a megjelenítés, illetve eleve cyberpunkosabb lenne a környezet. Nappal jórészt verőfényben jövünk megyünk, eső ritkán van, ami elég illúzióromboló amúgy. :) Értem én, hogy Kalifornia, de a Blade Runner is ott játszódik és - főleg a 2049-ben - sokkal szennyezettebb a levegő, borúsabb az idő. -
#4779 Jól kibontják. :) Van a koncert, ahol tömegeket lázítunk fel, olyan dalszövegekkel, amik fekete kutyákról meg mittomén kinek a baladájáról szólnak...meg egyéb ködös dolgokról...jó tudom, ezek már megvoltak eleve Pondsmith-től. Oké. Na szóval fellázad az a nagy tömeg a fekete kutyára, akik amúgy egy akkora helyen vannak, mint egy nagyobb lakás előszobája. :) De hol az a nagy tömeg? Hát hárman megyünk a szegényesen díszletezett 2023-ban az Arasaka ellen. :) Oké, legalább a fiatalkori Rogue dögösen néz ki, és neki már 54 évvel a jelen előtt is olyan motorja volt, mint nekem most a játékban. :)
Alt meg saját elmondása alapján jobban érzi magát a jelenlegi "bőrében", mint amikor még Johnny-val kellett üzekednie. :) Ezért kár volt atomot robbantani a fekete kutyával fellázított tömegre. :) Főleg, hogy az Arasaka olybá tűnik meg sem érezte a robbanást, és ugyanolyanra újáépíttette hamar még az épületet is. :)
Persze, hogy bámulod a bolygót, mert már nem volt idejük normális befejezésre. :) Ha már megy haza, fene se bámulja a bolygót, volt elég időd rá, amíg lábadoztál... Amúgy miért kell felmenni az űrbe azért, hogy kihúzzanak a fejemből egy pendrive-ot? Miért van gravitáció az űrállomáson? Hol a súlytalanság? A földön 1970-es éveket idéző Toyota Starlet szerű szarokkal jövünk-megyünk, miközben már a technológia olyan, hogy az űrbe megyünk gyógyulni, mesterséges gravitációs űrállomásra? :) Oké, ez legyen cyberpunk a mérhetetlen céges gazdagság és a mérhetetlen szegénység ábrázolására....de azért kötve hiszem, hogy 2077-ben bármilyen szegénynek is '70-es éveket idéző Starlet szerű szarja lesz. (max egy nagyon gazdagnak hülye ízléssel, muzeális jellegű...) -
Although_ #4778 Nagyon komolyan tolod. :)
Bomba, épület felrobbantás, nem hiszem azon töprengtek most megfelelő méretű a bombafelhő. Az egész a sztori kibontásáról szólt. J története.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Egyébként meg nálam Johnny meg se jelent a végén csak képzelet szüleményeként ahogy eltávolították a chipet ugye. Majd egyedül várod, nézve az ablakon a bolygót. Hogy leélhesd azt a pár hónapot ami maradt. Amiért küzdöttél. J. úgy elküldte a faszba az első karakterem minden alkalommal, hogy nem voltak puszi pajtások. Valóban pár helyen érezhető volt nincs teljesen kész. De jó lett -
#4777 Az egész játéknak nevezett katyvaszt kb ezek mentik meg:
- a valamiféleképp mégis tetten érhető atmoszféra (mégha nem is tökéletesen cyberpunkos)
- az egyáltalán nem rossz zenék (mégha a Samurai-osok nagyon nem ideillők is)
- azok a dolgok, amik ki lettek dolgozva (pl. egyes mellékszereplők, vagy pl. Judy arcmimikája kiemelkedő - tökéletes ellenpéldája Johnny-énak, ami rohadt elnagyolt - ebből is látszik, hogy Reeves valahogy a vége felé röppenhetett bele a produkcióba, jól felfordítva fenekestül az egész koncepciót...aztán az öltözékek, persze ez is felemás, mert ami jól néz ki, az általában nem túl acélos védelmi erősségű...és van egy csomó szarul illeszkedő darab...de legalább volt idő ráfordítva, és volt művészeti felelőse ennek az elemnek...egyes melléktörténetek - jobban élveztem a US Cracks-es mellékvonalat, vagy az ital automata kalandjait, mint a fősodrony egyes elemeit stb.)
- jelenleg egy űrt tölt be
Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.19. 11:04:43 -
#4776 Sztorihoz még: hol a bomba? Ami akkora gombafelhőt csinál, mint a játékban ábázolva, az azért méretes, és Johhny nem fér hozzá. Amihez Johhny hozzáférhet - persze már a feltételes mód is nagyon nagy jóindulat -, és elfér egy szütyőben, az piszkos bomba. Az nem csinál ekkora gombafelhőt, viszont csernobili körülményeket idéz elő. Szóval akkor egy SZTALKER vagy METRO 2033 környezet dukálna a városhoz... :) De biztos, hogy nem lófrálnék még 54 év után sem a város utcáin, és az a pár NPC sem, akik jelenleg "benépesítik" a várost. :) -
#4775 A sztorinál meg konkrétan meghalnak mellékszereplők, ha megölöd őket. :D Akik amúgy a végén ott díszeleghetnek a sok hűhó semmiért végkifejleténél. :) Igaz a buszra nem szállnak fel veled. :) -
#4774 Én a sztorira gondoltam, nem egyes gigekre. Egyébként sok gignél kifejezetten mondják,hogy lehetőleg próbáld meg békésen elintézni vagy utalnak rá, hogy a célpontot nem feltétlen kellene megölni, elég lenne csak elijeszteni pl. Nyilván ezért bónusz jár.
V nem bérgyilkos. -
#4773 Hogyne lenne lebaszás folyamatosan. A megbízók folyamatosan lebasznak ha ölsz, már-már idegesőtő mértékben, és a pénz is jóval kevesebb, akár harmadannyi is lehet. Pontosabban ha nem ölsz, akkor háromszorannyi, mint az alap egyes eseteben, de mindenképp jóval több. Ha mindig ölsz, akkor nem fogod észrevenni, mert mindig kevesebbet fogsz kapni. :) A lebaszás az viszont rohadt idegesítő. Főleg amikor valaki megölésével bíznak meg, és utána azzal basztatnak, hogy mekkora mészárlást rendeztem. :)
Johhnyval a végkifejlet mindenképp az, hogy érzelmileg közelebb kerülünk egymáshoz, akárhogy is. ...bár ha nagyon akarod erre ráhúzhatjuk a Stockholm szindróma maszlagot. :D
Ha már itt tartunk az is gáz, hogy egy nagyobb csetepaténál többet szedek össze az összeguberált fegyverekből, mint a melóra kapott pénz. :)
Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.02.19. 10:35:58 -
#4772 Simán lehetsz ellenséges Johnnyval. Nem vagy haverságra kényszerítve, csak akkor te olyan döntéseket hoztál a játékban, hogy ez lett a vége. Próbálj meg ellentmondani neki, a társaságok oldalára állni minden küldetésben és nem ez lesz a hangvétel köztetek, meglátod.
Én azt sem érzékeltem, hogy valahol lebasztak volna, ha nagyon sokat gyilkolsz. Lényegében nincs jelentősége a történet szempontjából, hogy hány embert ölsz meg küldetések alatt. A Dishonoredban pl ez nem tetszett: a legjobb dolgok a henteléshez kapcsolódtak, de a játék a rossz befejezést adta, ha használtad is őket. Itt nem etőtl függ a befejezés.
A Traum teamben és a rendőrségben igazad van.
Egyébként szerintem ő arra gondolt, hogy eleve nem kellett volna prev-gen vasra reklámozni sem, elővételben sem. -
#4771 Te végiggondolod amiket írsz? "Egyetlen hibát követtek el, az a prev.gen hulladékokra történő kiadás" - ez komoly? Miután elővételben eladtak többmillió játékot a "prev. gen hulladékokra", utána nem kellett volna kiadniuk ezekre? Ma már mindenki aki pénzt akar keresni, és nem valamelyik konzol gyártó elkötelezettje, az legalább 3 platformon dobja piacra a termékét.
Aztán, azt komolyan gondolod, hogy sok ember csak ült otthon, és álmodott magának egy játékot, amit csak beképzeltek maguknak, és most ezt kérik számon? :D Ne viccelj már...
Azért vártak GTA szerű dolgokat, mert ez volt mondva! De ezek a dolgok benne is vannak a játékban, csak szarul kidolgozva, vagy értelmetlenül. Nyílt világ, ellopható autók, zsaruk stb. Rémlik, hogy utcagyerekként épp egy balul sikerült (mint minden a játékban tulajdonképpen...) autólopással indul a történet? Vagy ez kimaradt neked? Amikor az elején még lenne némi értelme autót lopni vagy rabolni, akkor még túl fejletlenek vagyunk, később meg sok értelme nincs (meg úgy egyáltalán autóval közlekedni sem...)
De kétlem, hogy bárkinek akinek aggályai vannak a játékkal, alapvetően az lenne a baja, hogy nem elég GTA-s... Sokkal inkább az, hogy IDENTITÁSZAVARBAN szenved. Mi is tulajdonképpen? Van benne sok minden, mint a búcsúban, de nem áll össze egységesen értelmezhető valamivé. Nincs egy kifejlett, végigvitt irányvonal. Nincs rendesen átgondolva, kiegyensúlyozva, befejezve.
Már ezerszer írtam, de a teljesség igénye nélkül:
-Ha ennyi fegyver van, és ennyi energiát fektettek a fegyverhasználatba, akkor ne moralizáljon végig, még akkor is, ha pl. egy bérgyilkos! melónál pár semmirekellőt lepuffantok... Akkor legyen egy olyan választás, hogy hentelünk, és emiatt ne legyen pálca törve felettünk. Vagy ne legyen ennyi lőfegyver, legyen több - életszerű - nem halálos. Az elején amíg nem valami agyonfejlesztett spec lőfegyverrel osztod az ellent, addig annyit kell lődözni mindenkit, hogy már irreális nagyon is...3-4 ellenfélnél ha nincs több egy helyen, akkor hamarabb le lehet ütögetni őket ököllel (nem gorillakarról beszélek...), mint fejbelövésekkel... :D Amíg nem haladunk előre sokat, hogy fejlesztődni tudjunk gyakorlatilag a frontálisan gyorsan nekimenni és ököllel kiütni taktika a leghatékonyabb (miközben lődöznek) főleg, ha enm akarunk gyilkolni - ez is vicces...
-A történet is ezer sebből vérzik, kusza, logikai bukfencek, gyermekies momentumok garmadája. Egyáltalán túl elvont, ezzel a Johhny a fejemben dologgal. De ha már így alakult: miért arra terelték a dolgot, hogy "összehaverkodunk"? Miért nem végig kín, ez a kényszer-házasság? Hisz egy olyan emberről beszélünk, aki görény volt a csajával, az oldalvizes csajával, a rajongóival, az együttesével, és atombombát robbantott a városban - nem háború idején, és nem egy ellenséges országban (2x történt ilyen a valóságban, és mind a mai napig még ez is rendkívül sok aggályt vet fel!!!) Ja és nem a cyberpunk egyik alaptézise miatt ám, nem, hanem a csaja miatt - akivel amúgy szintén görény volt... :D Nem azért, mert a nagy gonosz globalizációs cég szúrta a szemét. (Ha már itt tartunk mi magunk is szarunk erre valójában, hisz csak sima megélhetési bűnözők vagyunk, csak a siker és a pénz hajt - és később is csak a saját szarunk érdekel a fő történeti vonal szerint...)
Sok bénázás után (hisz valójában bármit csinálunk végül minden balul sül el, vagy szar kimenetele lesz...) érzelmileg kötődünk, és a végén még át is engedhetem a testem atombomba robbantó Johhnynak, hogy rém unalmas és lapos befejezésként felüljek a 213-as buszra. :D (mekkora már...képzeljük el a világ legdrágább sci-fi filmjét, aminek a végén felülök az 1-es villamosra a Hungárián. :D ...persze egy olyan Budapesten, ahol amúgy csak 2 db villamos van egy kis BKV telepen, magában a városban nincs, csak a végén egy darab áll a Hungárián miattam... :D)
Persze előtte még adok egy gitárt a szomszéd kissrácnak, mert amúgy olyan rendes vagyok amikor épp nem atomot robbantok, és még a piás apját is jól kioktatom, amire minden erkölcsi alapom megvan, hiszen csak egyszer robbantottam atomot a saját nagyvárosomban, és amúgy is egy Teréz anya karakter vagyok... :D NONSZENSZ :D
-A zenék és Johhny kinézete alapján az egész inkább cyberrock vagy cyberhardrock :D
-Miért kell hülye kérdésekre, hülye válaszokat adnom valamikor a játék folyamán, hogy a végén egyedül mehessek az Arasaka ellen? Egyáltalán miért Johhny-n múlik, hogy mit csinálok? Smashert miért kell még jól meg is alázni vagy egyáltalán mi a baj vele? Hogy kinyírt egy görényt, aki atomot robbantott? :O Mégis ő a főellenség a végén. Vicces valójában. Nemde? :)
-Repülő alkalmatossággal, csoda csizmával hatalmas felhajtással, tető légvédelem felől érkezünk abba a szerencsétlen nyomorult Arasaka toronyba, vagy pedig szintén hatalmas felhajtással, rombolva, ölve, alagútfúrva :D - miközben ha egyedül megyek, már bent is vagyok az épületben a felszínen érkezve... :D :D :D Logikus nem? Hisz a többiekkel sokkal nehezebb lett volna a bejáraton keresztül megérkezni. :)
-Az implantoktól mi a faszért nem lehet legalább bagóért megszabadulni? Hol halmozódnak pontosan amúgy? Valami titkos láthatatlan táskában, vagy a bőröm alatt? :) Aztán feleslegesen van annyiféle, hogy már zavaró. Némelyiknél komolyan gondolkodni kell, hogy mire is való olyan faramuci néha a leírása... A legjobbak, legdrágábbak, leg high tech-ebbek persze nem ám úgy van, hogy a legelitebb helyen, egy nívós dokinál vannak. Néha a legputrisabb környék leglerobbantabb koszfészképen találsz rá valami komoly kütyüre...
Rengeteg elem bele van szuszakolva a játékba, hogy aztán ne történjen vele semmi, ne legyen kidolgozva, vagy befejezve - ilyen a Trauma team vagy a rendőrség is pl. Előbbiből szobrokat lehet venni, kitűzők, jelvények mittomén mik vannak még, miközben a játékban az egy szem kezdeti küldetésben kapnak egy 10 másodperces szerepet, meg ha céges kezdést választunk a fiókomból kézbe vehetem a Trauma team-es kártyámat
Vég nélkül lehetne sorolni a sok-sok baromságot, és akkor még T alakba vágódó karakter modellekről, és a sok-sok bugról nem is beszéltem. Meg arról sem, hogy még jelenleg is minden egyes javítás újabb hibákat is hoz magával... :)
Felületes szemlélőnek maga a csoda lehet a játék, de ha kicsit elgondolkodunk a történeten, vagy csak simán kinyitjuk a szemünket, szembeötlik a sok sok, kusza, identitászavaros, belezsúfolt, de részleteiben ki nem dolgozott alkotóelem, amik valahogy nem állnak össze egy egységes egésszé... -
Sir Cryalot #4770 Ezek ilyen gyanús dolgok szerintem ,hogy van egyszer
J.
T.
P.
kb. azonos kidolgozottsággal, de egymással úgy alakul hogy nem találkozhatnak :D
NA MIÉRT: mert eredetileg 1-1 starthoz lett volna mind3... -
Although_ #4769 Elárulok egy titkot neked a szerepjáték nem azt jelenti neked tetszik vagy sem :)
Mindenkinek tetszik valamelyik a corpo a nomád a streetkid.
Szerepjáték azt jelenti képes vagy a "gyártó" által felajánlott szerepet eljátszani legyen az corpo vagy streetkid és azt megoldották vagy sem.
Igen sajnos lehet mondani érezhető félkész a termék. Ezt azért mondom mert láttam a DAO-ban milyen amikor befejezed. És kész van. Az viszont tényleg 7 évig készült, rá is ment a Bioware. Megfizethetetlen.
A CP 2077 félkészen is köröket ver a "mezőny" jó részére. Messziről nézik. Hogy is kellene "rpg"-t mint műfajt készíteni.
Avowed a következő versenyző az Obsidiantól. És ők tényleg jók. -
Sir Cryalot #4768 Na meg lássuk be hogy potenciálisan , (ha kampány jellegű választás lenne az elején, nem kozmetikai) a street kid lenne a 3 közül a legkevésbé érdemes/érdekes választás. A gettóval ,múmia fixer, szlenggel amit be kell fogadni új playernek meg stb-vel.
És gyanakszom is hogy nem is azzal kezdték, hanem ahhoz lett hozzábutítva a többi , mert azért ez elég meredek hogy ennyivel le legyen tudva hogy Jackienél kötsz ki és elejétől ez lett volna a terv. Agyrém.
Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.02.18. 22:30:44 -
Sir Cryalot #4767 Valakinek nagy igaza volt hogy nem lenne szabad hogy ennyi átjárás legyen "background"-ök közt, igaza volt.
Mert amikor te különböző fixerekkel dolgozol az átjárkálás, és így nem lehet tudni hogy kinek van épp lábára lépve aminek következménye lehetne mert sosincs. Meg azért látszik a fixerek kerülik a corp-os melókat, ami nem gyengén filler tartalmat helyez a kilátásba az összes ilyennél.
Na ez így nem stimmel, meg ANTI KAMPÁNY. Mindenesetre már elhiszem hogy tudna futni multiban , mert ledőlt a dominó hogy végre nagyjából fut rendesen belvárosban fix frémmel , és elcseréltem a vsync-et képszakadásra így most van vagy 20-25 ms input lagom is , kész VR és még messze nem álltam le :D
-
TokraFan #4766 Rengeteg órám van a Fallout 4-ben, csak a 88-as menedék építésére elment vagy 80 órám. Jó játék, de mondjuk már ott elvérzik a CP-vel szemben, hogy minden egyes épületbe betérve hosszú másodpercekig töltöget. Kifelé is, befelé is.
A sztoriban sincs annyi elágazás, ettől még jó játék. Csak érzékeltetni akartam, hogy a CP számos ponton fejlettebb, jobb, mégis sarazzák, azt meg istenítik.
W3-ra nem azt írtam, hogy a sztori nulla, hanem azt, hogy ha vigigvitted, akkor az ujrajátszhatósági faktora semmivel sem gazdagabb, mint a CP-nek.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.18. 21:22:30 -
Although_ #4765 A W3 lett az első a Fallout 4 a második mint rpg.
Nem mondjunk olyat nincs újrajátszási faktora a fallout 4 nek. A frakciókkal 3 különböző vége van legalábbis.
A sztori érdekes, hogy született. Legalább az a színvonal. A skyrim után tömeges levéláradatot kapott a Beth, a Fallout 4 előtt. Kérünk companionokat kérünk valódi frakciókat.
Nem mondanám nem teljesítették. Elhiszem neked nulla értékű mert vannak akiknek csak a nagyon jó a jó.
A Fallout 4 nem lett rossz. Skyrim után. ha ért meglepetés a CP 2077 előtt. Az a Fallout 4 volt.
Az "olasztól" aki a Bethnél ezért felelős volt sokkal jobbat nem lehet elvárni mert ez a jó szint amit tud.
Voltak benne jó karakterek? Voltak. Voltak benne különböző frakciók railroad, brotherhood, stb. Igen.
Sors fintora egy érdemben jobb játékkal csak másodikak lettek a W3 mögött.
Meg a W3 mint sztori nulla? Na. -
TokraFan #4764 "Azért van sok embernek hiányérzete a játék kapcsán, mert érződik rajta, hogy kicsit több odafigyeléssel, kicsit jobban gazdálkodva az anyagi és egyéb forrásokkal sokkal összeszedettebb lehetne a végeredmény."
Mondják ezt olyan emberek, akik életükben nem fejlesztettek játékot. Innentől komolytalan.
Azért van sok embernek hiányérzete, mert CyberGTA-t vártak és egy StarTrek holoszobát, ahol szinte egy IRL világ tárul eléjük. A hype miatt olyasmit láttak ebbe bele, ami nincs. Miért van az, hogy akik nem lovagoltak a hype vonaton, azok sorra azt írják, hogy számukra év játéka?
Egyetlen hibát követtek el, az a prev.gen hulladékokra történő kiadás. Az védhetetlen. A játék maga viszont zseniális, PC-n semmivel sincs több probléma vele, mint bármilyen más, hasonló méretű és összetettségű címmel.
Ott vannak a példák: egyik sincs kanyarban sem a CP-hez, aztán mégsem megy a sírás, hogy nincs újrajátszhatósági értéke (ami mellesleg nem igaz, én a harmadik körömet tolom például)!
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.18. 21:07:11 -
Sir Cryalot #4763 Na nyertem vagy 5 framet mert felértem ésszel és kikapcsoltam az nvidia driveres ambient occlusiont (ami elvileg a specialitásom ).
És amikor kevesebb van mint illik , akkor akár 100 fölé is vihetem a CAS-t akkor is kevesebb van ( ami viszont nem user error) . -
Sir Cryalot #4762 Kb. az lett hogy mind3 kampány össze lett vonva a street kid-be.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Meg az is gyanús hogy a Panam vs. Hellman résznél TE is ülhettél volna gépen ami lezuhant ha lett volna 3 kampány és ott is összeérhetett volna. Messze-messze elegánsabb módon. Heist helyett...
Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.02.18. 17:45:56 -
#4761 Ne feledkezzünk meg róla, hogy amikor bejelentették a játékot, elkezdték fejleszteni, akkor még szó sem volt RTX-es videokártyákról, de még az Xbox One is csak akkor jelent meg... Aztán az egész nagy reklámkampány sem az új generációs konzolokhoz dedikált játékról szólt... Én magam is egy Cyberpunk 2077 Limited Edition Xbox One X-en játszottam, amihez már vagy 2 évvel a végül megjelenés előtt hozzászegezték a játékot...persze csak 2020 december 10.-én vált letölthetővé... :)
Vélhetően túl sok új irányt vett a fejlesztés ahogy haladt előre, és ennek esett áldozatul a felemás végeredmény - és akkor a legjobbat feltételeztem. :) -
Sir Cryalot #4759 Én nem szaroztam volna se RTX-el se belvárossal, kivágtam volna mindkettőt. Kaptál volna egy arrest warrantot a fejedre a heist után , és meg lenne oldva a rendőrpara is ( critical mission failure ha nem tudod lerázni x idő alatt ) ,és jobban is nézne ki mint az ahogy most a játék legelején le van zárva a "továbbjutás".
Szerintem nem igazán érzik hogy mennyire szabad techdemónak avagy játéknak lenni.
Nem lett volna elhasználva a belváros asset csak PS5 és tsai-n Addig meg fasza prerenderes éjszakai repülős részek a város felett max. mert te ott illegál vagy, kinnti részek meg mennének rendesen , és taktikusabban... És így talán lehetett volna 3 kampány, de inkább 2 mert ez a street kid is borzadály , a corpo is csak elméletileg jó , az N meg rövid.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!(ALAGÚTFÚRÁS !!!!???!?!?! )
Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.02.18. 16:54:41 -
#4758 Az emberek kevesebb hazugságot, több beteljesült ígéretet, és magasabb (el)készültségi szintet várnak.
Egy soha el nem készülő, vagy több mint 10 évig készülő Duke Nukem Forever szerű sztorinál inkább egy ilyen megjelenés, én is így gondolom.
Azonban azért hülyét sem szabad csinálni magunkból, és azt mondani itt minden rendben volt/van.
Azért van sok embernek hiányérzete a játék kapcsán, mert érződik rajta, hogy kicsit több odafigyeléssel, kicsit jobban gazdálkodva az anyagi és egyéb forrásokkal sokkal összeszedettebb lehetne a végeredmény.
Reméljük másodjára vagy harmadjára sikerül. ... Vagy legrosszabb esetben majd másoknak... Akik esetleg nagyobb tiszteletet mutatnak a közönségük irányában... -
TokraFan #4757 Ezt az újrajátszhatóság problémát sem értem. Ez egy sztori vezérelt RPG, nem egy stratégiai játék. Vannak elágazások, van 7db ending, lehet menni más nemű karakterrel így néhol mások a dialógok és más NPC-vel lehet összejönni. A karaktert egészen más irányba lehet fejleszteni, ami másfajta játékélményt jelent (más élmény lopakodni/hekkelni, mint rambózni). Ennél több mi kellene? Szerintem emberek nincsenek tisztában azzal, mire képes ma a játékipar. Kvázi real világot várnak olyan NPC-kkel, akikkel úgy tudnak beszélgetni mint egy IRL emberrel, meg olyan sztorit, ahol a második végigjátszásnak szinte semmi köze az elsőhöz ha valahol mást választanak a dialógusban. Ilyen nem létezik, ehhez gyakorlatilag 2-3 teljes értékű CP2077-et kéellett volna csinálni, egy szintén nem létező MI-vel.
Skyrim - Év játéka. Az alapjátékot kijátszva újrajátszási értéke sztori szinten nulla (ne keverjük a kiegészítők/modok miatt újrajátszási lehetőséggel, mert azok a CP-nél egyelőre nincsenek. Hasonlítani a vanillát kell)
Witcher 3 - Év játéka. Az alapjátékot kijátszva újrajátszási értéke sztori szinten nulla
Fallout 4 - Év játéka. Az alapjátékot kijátszva újrajátszási értéke sztori szinten nulla
Soroljam még? Tényleg mi a fenét várnak emberek??? Gondolkodni kéne, de az már nem megy. -
#4756 MAjd mesélj!!! -
Kancsalborz #4755 Az újrajátszhatósággal kapcsolatban még nem tudok véleményt mondani, nekem az első végigjátszás lett 226-óra, a másodiknál tartok 83-óránál, a történet harmadánál kb. Eddig nem érzem hogy untatna, meg láttam egy csomó új dolgot mert totál más a karakterem, de nem tudom még mennyire tudom másként "kifuttatni" a végjátékot, mennyire lesz más... :)
-
Sir Cryalot #4754 Van ez a küldi, mikor elszabadul a Peralez féle "kamyonet" :D és kivisz a külvárosba, na az szint , ha Rage2-t fel lehetne húzni oda akkor mehetne a könyökön kijövős post apocalypse a levesbe.
KURVA GÁZ ERŐLTETNI a belvárost meg az RTX-et. -
Sir Cryalot #4753 Ezt mindenképp érdemes tanulmányozni,rengeteget tanulni belőle -más kárán ugye
mert azért van itt "kár" ,nem véletlenül vált le róla Musk ( pedig cybertruckozott mint a pinty , utólag meg azt mondta hogy főleg az interior tetszik neki , ehe-ehe, meg nem a cdp a befektetés hanem a bitcoin °_o ...... )
De az is tuti hogy megyek Rage2-zni ha kijött az epic launcheren pusziért , hogy megnézzem hogy azokkal az assetekkel mit lehetne kezdeni ennek a fényében , mert az azért eléggé ott van a szeren ehhez képest is , más kérdés hogy nincs benne annyi szív meg lélek mint ebben, meg még arra is kíváncsi vagyok milyen hiányérzetet okoz a CB.
" az újrajátszhatóság hiánya."
hát igen, ezt a R2 -ék is megszívták pedig ott nincs sztorizós kötöttség se .
Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.02.17. 19:16:59 -
#4752 Igen, szerintem az elégedetlenkedők nagyrésze (köztük én is) évek óta ette a hype madzagot azon a vonaton...
Ezért is volt túl nagy elvárásunk a játékkal kapcsolatban.
Igy utólag a legjobban ami zavar nem a sok kis hülyeség, hanem az újrajátszhatóság hiánya. (mindezt 3.5 végigjátszás után mondom). -
Kancsalborz #4751 +1
Hasonló tartalmú és értelmű hozzászólásomért egy hónapja még "fanboy"-já lettem, majd megsímogatták a buksimat, "hogy ha majd megokosodom" én is belátom hogy ez a játék jó, csak nem eléggé...XD
Magam részéről én már csak remélem hogy a jövőben sok ilyen "átlagos, bosszúságokkal teli fél-játék" jelenik meg, és én elégedett leszek.
De ez is szintén csak egy vélemény természetesen, amit 300-órányi játék után, és anno a megjelenés előtti agyament hype teljes ignorálásával alkottam.
Irreális elvárások , spam-ek elkerülésének érdekeben, őszinte felfedező jatékélmény megéléséhez ajánlom másnak is ezt a receptet... ;) -
Kancsalborz #4750 +1
Hasonló tartalmú és értelmű hozzászólásomért egy hónapja még "fanboy"-já lettem, majd megsímogatták a buksimat, "hogy ha majd megokosodom" én is belátom hogy ez a játék jó, csak nem eléggé...XD
Magam részéről én már csak remélem hogy a jövőben sok ilyen "átlagos, bosszúságokkal teli fél-játék" jelenik meg, és én elégedett leszek.
De ez is szintén csak egy vélemény természetesen, amit 300-órányi játék után, és anno a megjelenés előtti agyament hype teljes ignorálásával alkottam... ;) -
#4749 Egyetértek. Én kétszer vittem végig: egyszer pc-n, egyszer series x-en. Aztán még a végét párszor megcsináltam, lényegében az öngyilkosos befejezést kivéve mindegyik endinget megcsináltam, a don't fear the reapert is.
Nekem a 2020-as év játéka volt, nem is kérdés. Megelőzte a tsushit meg a last of us 2-t is. Egyik játékban sincs ennyi órám, ami tavaly jött volna ki, simán 120 óra legalább.
Sokat segített, hogy semmit nem néztem meg megjelenés előtt, egy promó videót sem. Nem voltak olyan elvárásaim, mint sokaknak. Plusz last gen konzolon meg se próbáltam. -
#4748 -
TokraFan #4747 "Komolyra fordítva a szót, csak el kellene fogadnod, hogy vannak más vélemények a tieden kívül. Hatalmas rajongótábora van a Goat Simulator-nak is, de attól még a játék szar. Itt is ez a helyzet. CP lehetett volna jó játék, talán lesz is (kétlem), de jelen pillanatban egy átlagos, bosszúságokkal teli fél-játék, amit csak a hájp meg a dráma tart életben. "
Ez leírod, aztán ugyanazon mondaton belül magad is elköveted a hibát. Kijelentő módban írsz, holott ez csak a Te személyes vélmeényed. Szerintem pedig a játék nem átlagos, nem szar, és nem bosszúságokkal teli fél-játék, hanem szimplán zseniális. Harmadik végigjátszást tolom éppen, és rohadtul élvezem még mindig. Ezt nem sok játék tudta elérni nálam az elmúlt 10évben. Ez is csak egy vélemény. El kellene fogadnod, hogy vannak más vélemények a tieden kívül is! ;-) -
Sir Cryalot #4746 Lehet próbálgatni mert configba nyulva 100fole lehet vinni a CAS-t. -
Sir Cryalot #4745 Ez a jatek medium mellett normalis AA-val jobban nezne ki mint ultra rtx. Felteve hogy van normalis preprocessz aminek a hianya nem halalja meg magát mert nincs sok pusztithatosag max kordon. -
Sir Cryalot #4744 Nem éri meg (nvnek se eri meg) . Az erne meg ha fenyt meg arnyekot kuldene amit rafeszit a kliens(nem szinkronban). Azert csinaljak mert meg beetetés van addig hawai van. -
TomStorm #4743 Ez az egyetlen olyan game amit Geforce Now csak Rtx3090 vagy magasabb Tesla kártyákhoz dob be.Szarhoz nem fog csatlakozni az biztos.
Viszont más játékoknál már bedobál Rtx 3070-hez Gtx 2070-hez vagy régebbi játékoknál akár Gtx 1070-hez.
Na ilyenkor restart és dobja is a jót D