93
  • Willenbrock
    #93
    Az atomerőművek hosszú idő alatt megtérülnek és a legolcsóbb energia előállítók.Bár a fűtőelem gyártás,kezelés nem olcsó.Egyelőre csak ez az ami képes lehet fedezni az igényeket és viszonylag olcsón adhat energiát.Már új technológiákon is dolgoznak hogy veszélytelenebb,olcsóbb és hatékonyabb lehessen az atomerővel való energiatermelés.Volt már szó hidegfúzióról meg mindenféle új lehetőségekről.Szerintem ebben lesz a jövő.A közlekedésben pedig az elektromos járművek továbbfejlesztése jöhet szóba,a gyors tölthetőségre és a növekvő teljesítményre már most is vannak példák.Csak lassan halad az átállás és egyelőre elég drágák ezek a járművek is.Az persze kérdés hogy lesz-e elég idő arra hogy az új technológiák a szükséges szintre jussanak és elterjedjenek,vagy mindent bedarál majd egy gyors összeomlása az fosszilis alapú energihordozókra épült társadalmaknak.(mekkora offtopic lett ez egyébként :))
  • Lucy in the Sky
    #92
    Ne haragudj, reméltem hogy nem veszed magadra, mert egyáltalán nem rád értettem. Bár azt nem értem, hogy a kommunistázás akkoriban miért lett volna probléma, hiszen ők vállaltan és büszkén komancsok voltak, és hiszem, hogy többnyire a szó mára elfeledett, pozitív értelmében. A nagyszüleim, tanáremberek, ennek a rendszernek a felépítésére szentelték az életüket, és hittek benne, az önös érdek, anyagi gyarapodás csak sokadlagos szempont volt a számukra. Jó emberek voltak, a legjobbak akiket valaha ismertem. Ezért akár vakhitű kommunista is lehetnék, de nem vagyok, talán mert sikerült épp ebbe a nyomorult korba születnem, így egyszerre láthatom annak a világnak az alapvető hibáit is a kapitalista rendszer végnapjaival együtt, ami, miközben szörnyen elkeserítő, egyúttal mosolyra fakaszt, hiszen bármelyik a kettő közül, bármelyik! Kommunizmus vagy kapitalizmus, alapjául szolgálhatott volna egy ideális, élhető társadalomnak, de az emberi gyarlóság közbeszólt. A hatalom birtokosainál törvényszerűen "elmennek otthonról", az esetleges jószándék helyébe gátlástalanság, aljas intrikák kifinomult művészete és a paranoia lépnek, legyen az illető nagytőkés vagy pártfőtitkár, végső soron csak emberek. Ragadozók elől sikerrel menekülő főemlősökből kifejlődött faj, az egyedre leselkedő veszélyforrások elhárításának ősi reflexével, a milliók fölötti hatalom pedig nem illik ebbe a képbe, akár USD, akár szorgos proletárok millióiról beszélünk. Erre szolgáltatna megoldást a demokrácia nevű képződmény, de ez is bukásra van ítélve, ha a felkínált opciók mind eleve velőig rothadt, korrupt csoportokat jelentenek, bizonyára az imént ecsetelt vezérfőemlős-fixációk miatt. Ezért aztán a demokrácia másik buktatójára, a választópolgár szellemi kvalitásaira már kár is vesztegetni a szót... Szar az egész, majmok bolygója -live-.
    Öröm az ürömben, hogy itt lehetünk és "élvezhetjük" a műsort, ez nem adatott meg sokaknak, ezt kell értékelni :)
    Meg lehet fogadni arra, hogy mi jön ezután, az energiaválság korában. Mindenünk az optimizmus.
  • gforce9
    #91
    Értem én mit írsz, de kicsit, ha visszafogottabban, nyugodtabban fogalmaznál, esetleg több fület elérne.
  • halgatyó
    #90
    Én nem írtam olyat, hogy irigylem őket!
    Amikor gyerek voltam, nagyon jól emlékszem azokra a félő felnőttekre, akik még a Kádár rendszer alatt is csak suttogva merték kimondani a "kommunisták" szót, előtte gyorsan laposan körbepillantva....
    Én még felnőtt koromban is vonultam ki május elsején úgy, hogy KÖTELEZŐ VOLT. (a zászlókat szerencsére nem én vittem)
    Csak azt írtam, hogy a pillanatnyi helyzetünk -- ami épp gyors változásban van -- NEM jelenti azt, hogy mondjuk 20 év múlva is jobb lesz itt, mint mondjuk Iránban vagy Észak-Koreában.
  • halgatyó
    #89
    Sok hozzászóló ecsetelte színes szavakkal az észak-koreai vezetők jellemét és politikai irányvonalát (hú de finom voltam!)

    Vajon mit szólnának ezek a fórumtársak, ha egyszercsak Észak-Koreaában is lenne egy olyan rendszerváltás, mint nálunk?

    Megmondom én: Kim Jung El (vagy hogyhívják) lenne a miniszterelnök, valamelyik besúgó (akit mondjuk patkánynak becéznek a belső lágerekbe hurcolt emberek) az meg lenne a köztársaági elnökük, a most is jól élő és hatalmaskodó pártfunkcionáriusokból lennének a legnagyobb kapitalisták, off-shore cégek alakulnának, a dolgozó emberek életminősége semmit sem javulna, az országot elárastzaná a kábítószer és a tatárbűnözés, stb....

    Közben a még meglevő (kétségtelenül korszerűtlen de mégiscsak termelő!) üzemeiket és gyáraikat bezárnák és felrobbantanák, hpogy az ország még véletlenül se tudja ellátni önmagát...
    aztán jönne az eladósítás. Aztán a földet és még az ivóvizet is kihúznák az emberek lába alól...

    Az itteni urak, akik a kapitalizmust dicsőítik, mindezt kiváló és csodálatos dolognak tartanák! Legalábbis én ezt szűrtem le az itteni hozzászólásaikból.
  • Lucy in the Sky
    #88
    by NEXUS6: "Mondjuk mert az amcsik kicsit megtámogatták a gazdaságokat, hogy az oroszokkal szemben felállítandó haderőt legyen miből fenntartani."
    És ez dettó igaz volt a szovjet érdekszféra nyugati kitüremkedéseire is, minden bizonnyal főképp ez tette lehetővé a "legvidámabb barakk" létrejöttét és fennmaradását. Hogy Hruscsov, Brezsnyev regnálása alatt a KGST átlag fölötti életszínvonal volt a jellemző erre az országra, az azért (is) volt, mert potenciális ütközőzóna voltunk, ami - a korszerű ADAC ütközési tesztek tanulságai alapján is - sokkal jobban működik akkor, ha "van benne anyag".

    Most egy kvázi hatalmi vákuum kellős közepén leledzik az ország, következésképp mindenki ellenség, és ahogy a dolgok állnak, ezen mielőbb változtatni akarnak a Kedves Vezetők, csak hogy biztos, ami biztos, a mi lelkünkön száradjon a harmadik VH kezdőlökése is. Na jó, ez utóbbi csak demagóg blabla, elnézést - ami viszont tuti, hogy a jelen geopolitikai helyzetben egyszerűen nincs mozgástere az országnak, ezt jó volna észben tartani. A Kedves Vezetőknek főleg, kár, hogy ők most mással vannak elfoglalva...

    Észak-Korea meg... zseniális, ha nem lenne, ki kéne találni - de irigyelni őket, az ott élő "polgárokat", azért az súlyos elmezavarra utal, talán egy áLampolgár csereprogram keretében kezeltethetnénk azokat az embereket, akik irigykednek :)
  • halgatyó
    #87
    Ami változott, az az ember életében a legfontosabb: AZ ÁLMAI, VÁGYAI, TERVEI!
    Pontosabban azok elérhetősége.
    Munkahely, megfelelő kereset, család, megfelelő színvonalú és felszereltségű családi ház (esetleg lakás), autó, és a szabadidő tartalmas eltölthetősége, kikapcsolódás, művelődés, utazás, színvonalas szórakozás.

    Ez akkor ott, nyugaton megvolt. Voltak persze ott is vesztesek, de volt egy szociális háló (amit aztán szétfeszített az analfavéta bevándorlók milliós, agresszív, nyúl-szaporaságú sokmilliós tömege)

    Mindenki emlékezhet azokra az időkre. Azok a nyugatiak, akik idejöttek, NEM az ottani gazdag réteghez tartoztak! Azok a gazdagok nem ide hozzánk jöttek, hanem sokkal drágább helyekre mentek.

    Mindenki (aki akkor élt) emlékezhet azokra a nyugati cuccokra: az autóikra, ami ott a családok majdnem mindegyikének volt, a mozgási szabadságukra (a fizikai mozgásszabadásg, amit az autó biztosított és a politkai mozgásszabadság),
    emlékezhetünk a magnóikra, szines tévéikre, automata mosógépeikre (bár ezt ritkán láttuk a saját szemünkkel, mert ezeket nem hozzák magukkal az emberek)

    Mi itthon szintén álmodoztunk, vágyakoztunk, spóroltunk. Egy fekete-fehér tévére, egy mosógépre, egy magnóra, később egy használt autóra (első autóm egy mocskvics volt, 250ezer kilométerrel, '82-ben vettem kemény 25ezer forintokért, akkor 30 éves voltam, csopvez. mérnöki beosztásban) Mai szemmel egy kb. észak-koreai színvonalú tragacs volt, és mégis hogy örültem neki! Lassan, időnként elromolva, de elvitt ahová kellett, a sok cuccal.

    Ezek az álmok és tervek azok, amik összeomlottak. Nagyon sok emberben. Mit kaptunk mi az akkori terveink és vágyaink helyett? Fizetőparkolási gyalázatszennymaffiákat, tákolmánybíróságot, a halálbüntetés eltörlését a rablógyilkosoknak, aztán fizetős autópályákat, kilakoltatásokat, UTÓLAG tetszőlegesen módsított banki kamatokat, demokráciának hazudott trükkös diktatúrát, agymosást és tömeghülyítést, rablóprivatizációt és offshore-"lovagokat", család helyett ránk KÉNYSZERÍTETT buzifelvonulásokat, ingatlanadót, egekbe szökő benzinárakat, sétálóutcákat és süllyedőoszlopokat, Demszky-karókat és tonnás kősziklákat, közterületfelügyelet nevű leírhatatlanul aljas és gyűlöletes bandákat, kábítószert, agyahülye fiatalok randalírozását a tanítási órákon (no nem az elitiskolákban!), "integrált" oktatást, fizetős egészségügyet, egyre duzzadó várólistákat, Greepeace-terroristák bődületes hazudozásait, CO2 hantát, szmogriadó hazugságtömeget, szájzár töevényeket és "polkorrekt" közbeszédeket (ordítva hányok), bizonyos történelmi események KÖTELEZŐ értelmezését (börtönnek fenyegetve a hitetleneket), Szartisjus matricákat, RIIA-t, ACTA-t, HADOPI-t (bejönnek ám ide is, nem kell rájuk sokat várni!!) és életminőség rontást és megint életminőség rontást, és megint életminőség rontást, és a vágyaink, álmaink szarbatiprását, az ember és ember közötti különbségek egekbe emelkedését,
    és még sorolhatnám órákig.
    De nem teszem, mert idegességemben szétverem a billentyűket.
    Sok millió Breivik kellene ide.
  • halgatyó
    #86
    Valamit bagyon tisztázni kellene: Magyarország lakosságának a belső fogyasztása (most nem a luxuskörülmények között élő pártmuftikra gondolok, akik aztán a "rendszerváltás" után is igen jól éltek)
    szóval a dolgozó lakosság belső fogyasztása A SAJÁT IPARI ÉS MEZŐGAZDASÁGI POTENCIÁLUNKBÓL SZÁRMAZOTT, ÉS NEM HITELEKBŐL!
    Akkor Magyarországon volt pl. egy Ikarus, egy Orion (ilyen néven most valami kínai márka fut), Videoton, Danuvia, Csepel művek, Biogal gyógyszergyár, Kőbányai gyógyszergyár, Magyar Vagon- és Gépgyár, volt (asszem 2 db) hajógyár, voltak különféle bányák, vas- és acélművek, cementgyárak, üveggyárak (sík- és öblös-, több helyen) konzervgyárak, cukorgyárak, és még számtalan gyár és üzem, továbbá volt mezőgazdasági termelés és a raktározás is hazai kézben volt.

    Amit itthon nem tudtunk megtermelni, azt megkaptuk máshonnan, az itthon megtermelt cuccokért cserébe.
    Hadd ne térjek most ki a közbiztonságra és a létbiztonságra (munkanélküliség, kilakoltatások, mokkabűnözés, bűnözők korlátlanul növekvő jogai, stb...)

    Nem akarom nagyon védeni azt a rendszert, de nem ártana mindenkinek összehasonlítani a maival a dolgozó kisemberek szemszögéből nézve.
    Lehet, hogy az Ikarus busz büdösebb füstöt ereget és lassabban megy, mint a Volvó. Vagy a Csepel teherautó talán nem versenyképes a nyugati piacokon a DAF-al, Volvóval, stb. De ezek itthon készültek, és ha nyugatról semmit sem tudunk venni, akkor azzal kell majd szállítani az embereket a munkába és az árukat meg nyersanyagokat.

    Számomra nagyon érthetetlen, hogy akik ezt a rongy gyalázatfos rendszert védik, azok hogyan képzelik el például az iszonyatos mennyiségű hitel visszafizetését???????????

    HITELT VISSZAFIZETNI UGYANIS CSAK MEGTERMELT ÁRUK ÁLTAL LEHETSÉGES, PUSZTÁN MEGSZORÍTÁSOKKAL NEM! A földünk és vizünk pedig gyorsan elfogy, és akkor már semmink sem marad, közben a hitelállományunk tovább emelkedik, mint ahogyan eddig is emelkedett, a teljes iparunk rablószarrá privatizálása meg se kottyant!

    Mostanra nem maradt a kezünkben eszköz, amivel meg lehetne termelni a hitelek (és csillagászati kamataik) visszafizetéséhez szükséges javakat.

    További tragédia, hogy ezt minden józan ember már 20 évvel ezelőtt észrevette, nem kell ehhez közgazdásznak lenni! HOGY LEHET AKKOR, HOGY AZ IMF MEG A TÖBBI HITELEZŐ NEM MONDTA, HOGY VIGYÁZAT FIUK, HA LEÉPÍTITEK AZ IPAROTOKAT, AKKOR HOGYAN FOGJÁTOK VISSZAFIZETNI????
    És nemcsak nekünk nem mondták, de más országoknak sem.

    Ha én mint magánszemély, kölcsön adok valakinek, akkor alaposan megnézem, hogy azt vissza tudja-e fizetni.
    A nemzetközi pénzügyi szervezeteket ennyire hülyék vezetnék???
    NEM HISZEM!!!!
    Ezek előre betervezték, hogy csőd legyen ebből. És akkor majd lépnek, De hogy mit, azt még most is csak tipelgetni lehet. Attól félek, hogy a valóság még a tippeknél is rettenetesebb lesz.
  • gforce9
    #85
    Szerintem nyugat egy centit sem változott. Ugyanez volt akkor is. Az erős eltiporja a gyengét. És természetesen itt nem fizikai erőről beszélek. Csak ugye a 80-as 90-es években a nyugat rádión, vagy becsempészett akciófilmek formájában érte el nálunk a többségünket, és mint tudjuk a filmek és a média sosem az igazságot mondja el.

    Annyi történt, hogy belekóstoltunk. Hát nem az történt, mint amit szerettek volna az emberek, hogy eljön a kánaán. Nem olyan finom az a kapitalizmus, mint ahogy a filmeken és a médiák szűrőjén keresztül elképzeltük. Bőven van árnyoldala is. Utólag belegondolva az átlagember számára talán még jobb is volt 70'-től 90'-ig az élet, mint 90'-től 2010'-ig.

    Persze vannak akiknek jut a kapitalizmus által generált fogyasztói rendszer szeletéből. Jut nekik új autó pár évente, szép lakás stb. Az átlagember ezekből általában kimarad. Neki a hitel törlesztés jut. Én úgy vélem, hogy úgy ugrottunk bele ebbe a rendszerváltásba, hogy a többség igazából nem is tudta, mit is akar. Ugyanezt el lehet mondani az EU csatlakozás kapcsán történt népszavazásról. Fogalmuk sem volt az emberekenek arról, hogy ez mivel is jár. Talán, ha annyit elárulnak az embereknek, hogy az alkalmazott demokrácia arról szól, hogy akinek pénze-vagyona van, az az úr, lehet másképp alakul ez az egész, lehet nem ennyire ész nélkül indulunk neki.
  • halgatyó
    #84
    Hmm... Koreáról már nem sok szó esik

    Ehelyett védik ezt a döbbenetesen foslék rongy rendszert (erről az itteniről írok, a koreai sz**rt se érdekel)
    Hogy kik? Hát a "rendszerváltás" nevű nagy színpadátrendezés nyertesei.
    Kik ellen? Hát a vesztesek ellen. Akik nem voltak jókor jó helyen. Akiknek nem volt kapcsolatrendszerük, Soros ösztöndíjuk, megfelelő pedigréjük, stb.

    Az itt a baj, hogy a többség egy-egy rendszer PILLANATNYI állapotát figyeli. Holott ennél fontosabb a múlt alapos átgondolása, és a jelen helyzet ismeretében a jövő valamiféle előre saccolása.

    Sokan vannak, akik a nyugat rendszerét a 80-as évekig tartó kapitalizmussal azonosítják. Amikor a Szabad Európa rádiót hallgattuk, pedig hogy zavarták!
    Akkor ott jólét és szabadság volt, főleg hozzánk képest. (Itt se volt azért ANNYIRA rossz a helyzet, ha a maihoz viszonyítjuk, és FŐLEG NEM AKKOR, HA A JÖVŐNKHÖZ!!)

    Csakhogy közben történt egy rakás igen súlyos változás. Nemcsak nálunk, hanem nyugaton is.
    Sőt, kijelenthetjük: AZ IGAZI RENDSZERVÁLTÁS NEM NÁLUNK TÖRTÉNT (ezekben a viszonylag jelentéktelen országokban), HANEM NYUGATON!

    1980 és 1990 között végbement a nyugat SZEMMELLÁTHATÓ megváltozása. (Lehetséges, hogy a színfalak mögött ezt korábban előkészítették, de az még számunkra nem volt látható, előresejthető. A hitelcsapdába belelépésünk sem volt túl nyilvános, pedig később döntő borzalomnak bizonyult.)

    A nyugati társadalmakban (és nálunk is) a dolgozó középosztály jelentősége, MEGBECSÜLTSÉGE drasztikusan esik vissza,
    ÉS NEM LÁTHATÓAK AZOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI ERŐK, AAMELYEK EZT A FOLYAMATOT MEG TUDNÁK ÁLLÍTANI.
    Azok az erők viszont nagyonis láthatóak, amelyek elősegítik, fenntartják, és jelenleg sajnos döntő erőt képviselnek.

    Ezért nyugodtan kijelenthetjük:
    Az a tény, hogy most pillanatnyilag (MÉG egyelőre) jobb itt élni, mint Iránban vagy Észak-Koreában, NEM JELENTI AZT, HOGY EZ A JÖVŐBEN IS ÍGY MARAD!
  • Doktor Kotász
    #83
    Neked biztosan baj, csak még nem jöttél rá. :-D
  • Doktor Kotász
    #82
    A pesti gyökerek, akikről beszélsz, 4-5 emeletes házban laknak, és ott nincs olyan, hogy kimegyek és lefestem a házat. Gondolkodsz te néha? :-)
  • Willenbrock
    #81
    Igen feláll rájuk-gond?
  • Cef
    #80
    Én azon csodálkoznék, ha tervgazdaság lenne. A kapitalizmus sokkal hatékonyabb, már pedig a hatékonyság fontos szempont, ha csökkennek az erőforrások. Valószínűbb, hogy a kapitalizmus fog majd alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, vagy valami teljesen újat találnak majd ki. Ki tudja...
  • Cef
    #79
    "És ne gyere azzal a baromsággal, hogy még mindíg Kádár rendszer van, mert nincs."

    A hitelfelvételre értettem, hogy azóta is tart, hajnal volt már, nem bírtam egyértelműen fogalmazni.


    "Szal jól működik az a fránya kapitalista rendszer, feltéve persze ha nem szívják szét az ország vérét, de akkor már talán az un komcsi rendszer is műxik. Felhívom a figyelmedet, hogy kapitalista rendszer van a nagyon sok szegény országban, aztán mégsem jutnak ötről hatra."

    Ahhoz szerintem több köze van a béna politikusoknak, mint a kapitalista rendszernek, nem tudják rendesen működtetni, aminek országonként meg van a maga oka és a története. De az játszik a leginkább össze, hogy kapitalizmus =/= gazdagon élünk amíg meg nem halunk.

    "Akkor volt kb 500 Mrd Ft. Most meg +20 000 Mrd Ft."

    A mai árfolyamon 500 milliárd vagy az akkorin?

    "Mindezt úgy, hogy szinte minden állami vagyont eladtak, az egészségügyet, oktatást leépítették, a hadsereg képességei töredéke annak, ami akkor volt, a közszféra nagysága és képességei szintén, a MÁV vonalait, járatait jórészt bezárták, amit lehetett privatizáltak belőle, a Volán cégeket szintén, stb. stb stb. az adóterhek meg természetesen nőttek."

    Egyfelől az egészet nem lehetett azon a szinten működtetni amin volt, hiszen gyakorlatilag sz*rra építették a várat. Vagy szebben fogalmazva, nem lehetett azon a szinten fenntartani, nem volt miből. Ehhez hozzájön a népességfogyás, a munkaképesek számának a csökkenése. Az állami cégek gondolkodásmódja mint a Volán meg a MÁV megmaradt a 30-40 évvel ezelőtti szinten, amikor még mindegy volt ki-mit csinál, mert nem volt cél a gazdaságos működés, nyugodtan lehet lenyúlni a pénzt. A demagóg politikusok meg csak hab a tortán. A rendszerváltás és a privatizáció nem volt rendesen előkészítve és rosszul volt levezényelve. Ami meg azóta folyik az sokszor már tragikomédia.
  • NEXUS6
    #78
    Mellesleg szerintem barátkozz meg a tervgazdaság és a tömegek fogyasztásának szabályozásának/korlátozásának gondolatával. Mert tartok tőle hogy az lesz a jövő, hogy a kapitalizmus a világ népességének 1-2%-át kitevő kiváltságosak játékszere lesz, illetve marad, mint ahogy ma is. A dolgozóknak meg a fenntartható fejlődés eszméjétől vezéreltetve megszabják, hogy mi jár.

    Csodálkoznék, ha nem ez lenne 50-100 év múlva.
  • NEXUS6
    #77
    Magyarországról a VH után keményen vitték ki a cuccosokat szovjet barátaink jóvátétel címen, szal erőforrás az csak az volt, ami itt termett, meg a munkások két erős keze.

    Nyugaton az un Marshal segély is kb úgy nézett ki, hogy az angolok abból törlesztették a kölcsönbérleti szerződés során felhalmozódott tartozásaikat, a németek meg a jóvátételt, de igy ők legalább ettől mentesültek. Mi nem.
    Persze pl az angoloknál is jegyrendszer volt úgy az 50-es évekig, persze utána bejött az élet. Mondjuk mert az amcsik kicsit megtámogatták a gazdaságokat, hogy az oroszokkal szemben felállítandó haderőt legyen miből fenntartani.
    Azonban mivel orosz fenyegetés máshol, pl a házuk táján Latin Amerikában nem volt oda max a demokratikusan megválasztott kormányzattal szemben fellépő diktátorokat exportálták a nép megnyugtatása érdekében.

    Szal jól működik az a fránya kapitalista rendszer, feltéve persze ha nem szívják szét az ország vérét, de akkor már talán az un komcsi rendszer is műxik. Felhívom a figyelmedet, hogy kapitalista rendszer van a nagyon sok szegény országban, aztán mégsem jutnak ötről hatra.

    Amúgy megvan, hogy a Kádár rendszer végén mennyi volt az államadósság és mennyi most?
    Akkor volt kb 500 Mrd Ft. Most meg +20 000 Mrd Ft. Mindezt úgy, hogy szinte minden állami vagyont eladtak, az egészségügyet, oktatást leépítették, a hadsereg képességei töredéke annak, ami akkor volt, a közszféra nagysága és képességei szintén, a MÁV vonalait, járatait jórészt bezárták, amit lehetett privatizáltak belőle, a Volán cégeket szintén, stb. stb stb. az adóterhek meg természetesen nőttek.
    Szal, hogy ez van?

    És ne gyere azzal a baromsággal, hogy még mindíg Kádár rendszer van, mert nincs.
  • Cef
    #76
    "Mellesleg nekem Sztálin vagy akárki semmivel nem rosszabb ember mint akárki más"

    Sztálinnak a későbbi éveiben az volt a heppje, hogy esténként tivornyákat csapott az embereivel, jól leitatta őket, és ha valaki részegen véletlenül valami olyat mondott ami neki nem tetszett már vitték is el. Ilyenkor még direkt heccelte is őket, gyakorlatilag erre játszott. Sztálin egy számító, kegyetlen ember volt. Ezt tudjuk róla, ismerjük az életútját. Nem ő volt a megtestesült gonosz, ő is csak ember volt, de nem volt jó ember. Tény, hogy a hatalomba bele lehet zakkanni, sokszor előfordult sok-mindenkivel.

    "1. Már nem él, pontosabban nem tegnap halt meg ergo totál mind1 hogy mit csinált."
    Szerintem nem az.

    "2. Ha valaki azt hiszi egy személy képes bármit is csinálni az idióta. Ott állt mögötte egy komplett seregnyi politikus akiké a tényleges szereposztás volt, az adott ember mindig csak egy kirakat dolog."

    Hitler is és Sztálin is önerőből küzdötte fel magát a legfelső pozícióba és gyakorlatilag teljhatalmuk lett a saját országukban. Nem voltak egyedül, körül voltak véve hozzájuk hasonló politikusokkal, de ők irányítottak, nem voltak kirakatbábok.
  • theCREATOR
    #75
    Mind1 hagyjuk.

    Mellesleg nekem Sztálin vagy akárki semmivel nem rosszabb ember mint akárki más mégpedig két okból.

    1. Már nem él, pontosabban nem tegnap halt meg ergo totál mind1 hogy mit csinált.
    2. Ha valaki azt hiszi egy személy képes bármit is csinálni az idióta. Ott állt mögötte egy komplett seregnyi politikus akiké a tényleges szereposztás volt, az adott ember mindig csak egy kirakat dolog. Vagy szerintetek Hitler robbantotta ki a vh-t? Egy ember? Ugyan már gyerekek.
  • Cef
    #74
    "Megsúgom a kapitalista hitelből míg a kommunista önerőből."
    Szerinted mi ingyen kaptuk az újjáépítéshez szükséges erőforrásokat? A végeredmény pedig kelet és nyugat között ég és föld volt. Ami meg az újjáépítés után jött az meg végképp.

    "Nézd meg mondjuk csak a mi csodás országunkat... Mikor kezdődött a csodálatos hitelfelvétel ami a mai napig tart?"

    A derék kommunista korszakban, a Kádár rendszer idején, ami azóta is tart. Amiért utálod a nyugati világot, attól még a tények fölött nem kéne elsiklani. A következő mi lesz? Sztálin jóságos öregúr volt, Rákosi meg egy meg nem értett hős?
  • theCREATOR
    #73
    Nézd meg a kettő típus miből épített újra. Megsúgom a kapitalista hitelből míg a kommunista önerőből.

    Nézd meg mondjuk csak a mi csodás országunkat... Mikor kezdődött a csodálatos hitelfelvétel ami a mai napig tart?

    Az amit utoljára írtál meg nem más mint a pesti gyökerek igénytelensége, basznak venni egy doboz glettet vagy akármit és kikenni mert fúú az milyenmáá'
  • Doktor Kotász
    #72
    "Ja azok a mocskos komcsik 2 vh után képesek voltak rendbe hozni az országot, a szemetek! :D"

    A kapitalisták is, úgyhogy az nem érdem, hanem kötelező feladat volt. Mellesleg mondjuk az NSZK, NDK. Megnézjető, melyik részt építették jobban újjá. Sagítek, ahol kapitalizmus volt, ott mindenőtt jobban sikerült az újjáépítés.
    Szóval vehetjük úgy, hogy szar munkát végeztek a komcsik, és az újjáépítésük inkább elkúrás, mert meg sem közelítették a nyugati kontinensrészt.

    Egyébként, ha ma a belvárosban letérsz a forgalmasabb utakról, és egy kis mellékutcába mész, majd minden tizedik házon ott vannak az 1945-ös vagy 1956-os géppuskanyomok.
  • Doktor Kotász
    #71
    "Teszek rá hogy a déli kis sárga ördögök min háborodnának fel vagy min sem,azt a wc kefét viszont szívesen megetetném velük utána."

    Aha, értem, a déli kis sárga koreaiakra szarsz magasról, de az északi kis sárga komcsikra feláll a faszod, úgy szereted őket.

    Ezt szeretted volna mondani?
    AZért ez így elég bizar comin out volt a részedről. :-)
  • Doktor Kotász
    #70
    "Az a vicces, hogy bár gőzöd sincs mi folyik ott valójában, de itt tényként írsz mindent.
    Nézd meg a McGuyver magyar epizódját és hasonlítsd össze azzal ami akkoriban valóban volt Magyarországon. Kb. ugyanakkora az információ hiány Észak-Korea esetében is. Mivel nincsenek hivatalos adatok semmiről, minden hasraütés szerint megy a híradásokban is. Az éhezés az egyetlen valós tény.
    Dél-Korea meg ugyanaz a nép és ugyanúgy eltűr mindent, lásd Samsung problémák."



    Tegyük fel Koreába akarsz utazni. Ezt Délen úgy teheted meg, hogy felülsz a repülőre, leszálsz, és a vám-ellenőrzés után mehetsz, amerre akarsz. Észak_Koreába meg úgy mehetsz, hogy nyolcvan papír, pecsét, okmánybélyeg, engedély, és a végén elutasítanak, hogy mocskos imperialista vagy. De ha esetleg sikerül engedélyt kapnod, akkor adnak melléd vezetőt, aki végig azt figyeli, hogy merre mit csinálsz, kivel beszélsz, stb.

    A két dolog között lényegi eltérés van. Az információ Észak-Koreáról annyi, amit a kémszolgálatok felderítenek (gyakorlatilag semmi, csak műholdfelvételek), meg az, amit az Észak-Koreai rezsim a hírügynökségeknek átad. A nagy vezér temetésén fetrengenek a kisdobosoktól a katonákig a középkorú, meg az aggastyán. Egy madár leszáll egy 60 méteres Kim Dzsong Il szobor előtti fára, és nézi a földet, hogy merre van egy pocok egy giliszta, vagy a rosseb tudja mit eszik, amit bekaphatna, és azt körtölik világgá, hogy a madár a hős vezető szobra előtt lehajtott fejjel tiszteleg.

    Mondjuk közben meg internet az nincs, mert onnan lehetne tájékozódni, külföldre menni tilos, stb. Mond te ebből milyen képet raksz össze?

    Egy gazdag és szabad országét?

    Hogyan sikerült neked?

    Pusztán logikailag érdekel...

    És egyébként hogy jön ide, hogy egy gagyi tévéfilmsorozat készítőjének fogalma sem volt az 1980-as évek végén, hogy hazánknak nincs tengerpartja, meg pálmafája, és nagyjából nem azonos Albániával?

    Vagy a McGuyver szerinted hivatalos és sajtó álláspontot képviselt az USA-ban?
    Várjál, segítek. Volt egy forgatókönyvíró, akinek semmi kedve nem volt kutatómunkát végezni, csak jövő keddre kész kellett lennie a következő résszel, és dolgozni sem nagyon tudott, mert a feleségének az volt a legfontosabb problémája, hogy milyen cipőt vegyen fel a kosztümhöz... A forgatókönyvíró meg teljesen bestresszelt, hogy ez az oszlásnak indult tehén mit nyávog itt neki. Az a szőke kis ribi meg milyen jól szopik a stúdióban, hogy kapjon valami szerepet, s inkább azt kúrná, mint itt izzadna háromszázhuszonnyolcadik rész sztoriján, miközben a felesége basztatja, hogy nem vele foglalkozik, a félhülye gyereke meg bukásra áll gyurmafoglalkozásból is.

    Na ezért volt oltári baromság a McGyver hazánkban játszódó epizódja, és nem azért, mert átmosták az agyát, hogy mi van itt. Mert konkrétan fingja nem volt, és még magasról le is szarta.

    Neked meg miért öröm és boldogság egy ilyen faszságról elméleteket gyártanod?
  • Cef
    #69
    Jah, élelmiszerhiány, elnyomás, de csuda jó is volt. Persze 56 után jobb lett a helyzet, persze hitelekből, azt is azért, hogy lenyugtassák a jó népet. Az már egy másik dolog, hogy a privatizáció rosszul volt megszervezve és átgondolva, meg maga a rendszerváltás is. Egyébként csodával határos módon a nem kommunista országok valahogy jobban újjáépültek. Igaz, hogy ahhoz nagyban hozzájárult az USA gazdasági segítsége, de tény, hogy hosszabb távon nem ők szívtak, hanem mi.
  • theCREATOR
    #68
    Ja azok a mocskos komcsik 2 vh után képesek voltak rendbe hozni az országot, a szemetek! :D
  • NEXUS6
    #67
    Igen van rosszindulat, a nagy nemzeti búskomorságból fakad a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzáállás.

    De a valóság talán az, hogy hiába vannak nálunk tehetséges emberek is, az átlag talán nem tehetségesebb mint bármilyen más nemzet. A nagy magyar nemzeti okosságunk okán viszont megy a sültgalambvárás. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem melózunk, de azt igen hogy minden melóért pénzt várunk, és ugye majd az állam, majd az önkormányzat, majd a multik pl rendbe rakják a szomszéd parkot. Adózni azt nem adózunk, minek, hogy etessük azt a sok ingyenélőt!? Szídjuk a szemét komcsikat, hogy ellopták az országot 50 évig, de a rendszerváltáskor az ország szétrablását csak spontán privatizációnak hívjuk.
  • theCREATOR
    #66
    Én azt utálom amikor magyarnak állítják be azt akinek valamelyik szülője magyar.
  • torreadorz
    #65
    Szép ez a lista, de most sorold fel azokat a magyarokat közülük akik itthon tudtak sikerrel alkotni valamit... Azt hiszem nem lesz hosszú a listád.

    Az első ember a listádon (Jánosi Marcell) jó példája hogy mi történik ha valaki itthon próbál meg bármit is elérni/alkotni... Ha itthon bárkinek is kettőnél több IQ-ja van és feltalál valamit akkor jobban teszi ha elhagyja az országot mert külföldön hires és gazdag ember lehet, itthon meg eltapossák a földbe.

    Mert sajnos nem csak magyarország adta a legtöbb okos embert a világnak, de a legtöbb hülyébbet is...

    Ahogy Hofi mondta, magyarországon a egy főre jutó bunkók száma 2...
  • Willenbrock
    #64
    Teszek rá hogy a déli kis sárga ördögök min háborodnának fel vagy min sem,azt a wc kefét viszont szívesen megetetném velük utána.
  • jackoneill90
    #63
    Nem tudom miről beszéltek,de magyarországon már nincs demokrácia. Legalábbis külföld csak ezt erőlteti a világ tudatába. nemet_szakvelemeny_compact_disco ORBÁN KÖZBESZÓLT? Nekünk is rakétákat kéne fellőni orbán apjának születésnapjára. Még lehet, hogy a maszatra is azt fogják mondani hogy kémműhold. Megszállják az országot meg keményen embargókkal sújtják majd. Annyira nem demokratikusak ezek a nyugati országok még annyira sem mint országunk, csakhát ők irányítanak.
  • theCREATOR
    #62
    Fűevés igen. Kíváncsi vagyok a fűevéssel meddig maradnál életben mert hogy 2 hét alatt meghalnál az fix.

    Azt vágod, hogy itt nálunk is van elég rendesen éhezés? 2,5 millió fő magyarországon nem szegény hanem MÉLYSZEGÉNY. Európa közepén a demokráciába... Szóval nem tudom miről beszélünk
  • Molnibalage
    #61
    '60-as években gyártott / tervezett buszokkal járnak ottan. Mikor leselejtezék itthon a ~30 éves röntgengépeket és elküldük oda örültek, mint majom a farjának, mert nekik az már ultramodern.

    A kiaraktban van számítép és miden szar, de az ország 25%-án vezetékes víz és áram, meg úgy semmi sincs. Ember, erdőben bóklásznak, meg füvet főznek itt-ott, hogy ne haljanak éhen...
  • jackoneill90
    #60
    Egy vírust lőttek fel a rakétával. Szerintem tudatosan úgy csinálták, hogy szétessen. A Légáramlatok meg majd jó szétszórják, a fertőzöttek meg majd elviszik repülőgépen máshova is a betegséget.
  • theCREATOR
    #59
    Ebbe azért nem lennék ilyen biztos.

    Simán vannak egy 80 as évek szintjén. Legalábbis a Mo-i 80 as évekén (vágod, hogy nem csak pest volt ugye? :) )
  • Molnibalage
    #58
    Tehát a '40-es évek átlag fejlettsége a városokra igaz. Vidéken valahol ipari forradalom szinjén lehetnek...
  • Molnibalage
    #57
    40-50 éves buszok és trolik járnak. Vonatok 50-es évek. Gőzmozdonyos is üzemben vannak. Északa a fővárson kívül gyak. nincs közvilágítás.

    Mi kell ennél több...?
  • mad mind
    #56
    Az a vicces, hogy bár gőzöd sincs mi folyik ott valójában, de itt tényként írsz mindent.
    Nézd meg a McGuyver magyar epizódját és hasonlítsd össze azzal ami akkoriban valóban volt Magyarországon. Kb. ugyanakkora az információ hiány Észak-Korea esetében is. Mivel nincsenek hivatalos adatok semmiről, minden hasraütés szerint megy a híradásokban is. Az éhezés az egyetlen valós tény.
    Dél-Korea meg ugyanaz a nép és ugyanúgy eltűr mindent, lásd Samsung problémák.
  • Molnibalage
    #55
    ÉK épített fel egy bődületesen nagy haderőt, amit mai napig fenntart elavult voltában. Mire jó egy támadó hadműveletre trenírozott haderő? Északról ástak több alagutat délre és nem fordítva.
  • WoodrowWilson
    #54
    A személyeskedés téged minősít.