• gforce9
    #85
    Szerintem nyugat egy centit sem változott. Ugyanez volt akkor is. Az erős eltiporja a gyengét. És természetesen itt nem fizikai erőről beszélek. Csak ugye a 80-as 90-es években a nyugat rádión, vagy becsempészett akciófilmek formájában érte el nálunk a többségünket, és mint tudjuk a filmek és a média sosem az igazságot mondja el.

    Annyi történt, hogy belekóstoltunk. Hát nem az történt, mint amit szerettek volna az emberek, hogy eljön a kánaán. Nem olyan finom az a kapitalizmus, mint ahogy a filmeken és a médiák szűrőjén keresztül elképzeltük. Bőven van árnyoldala is. Utólag belegondolva az átlagember számára talán még jobb is volt 70'-től 90'-ig az élet, mint 90'-től 2010'-ig.

    Persze vannak akiknek jut a kapitalizmus által generált fogyasztói rendszer szeletéből. Jut nekik új autó pár évente, szép lakás stb. Az átlagember ezekből általában kimarad. Neki a hitel törlesztés jut. Én úgy vélem, hogy úgy ugrottunk bele ebbe a rendszerváltásba, hogy a többség igazából nem is tudta, mit is akar. Ugyanezt el lehet mondani az EU csatlakozás kapcsán történt népszavazásról. Fogalmuk sem volt az emberekenek arról, hogy ez mivel is jár. Talán, ha annyit elárulnak az embereknek, hogy az alkalmazott demokrácia arról szól, hogy akinek pénze-vagyona van, az az úr, lehet másképp alakul ez az egész, lehet nem ennyire ész nélkül indulunk neki.