• halgatyó
    #86
    Valamit bagyon tisztázni kellene: Magyarország lakosságának a belső fogyasztása (most nem a luxuskörülmények között élő pártmuftikra gondolok, akik aztán a "rendszerváltás" után is igen jól éltek)
    szóval a dolgozó lakosság belső fogyasztása A SAJÁT IPARI ÉS MEZŐGAZDASÁGI POTENCIÁLUNKBÓL SZÁRMAZOTT, ÉS NEM HITELEKBŐL!
    Akkor Magyarországon volt pl. egy Ikarus, egy Orion (ilyen néven most valami kínai márka fut), Videoton, Danuvia, Csepel művek, Biogal gyógyszergyár, Kőbányai gyógyszergyár, Magyar Vagon- és Gépgyár, volt (asszem 2 db) hajógyár, voltak különféle bányák, vas- és acélművek, cementgyárak, üveggyárak (sík- és öblös-, több helyen) konzervgyárak, cukorgyárak, és még számtalan gyár és üzem, továbbá volt mezőgazdasági termelés és a raktározás is hazai kézben volt.

    Amit itthon nem tudtunk megtermelni, azt megkaptuk máshonnan, az itthon megtermelt cuccokért cserébe.
    Hadd ne térjek most ki a közbiztonságra és a létbiztonságra (munkanélküliség, kilakoltatások, mokkabűnözés, bűnözők korlátlanul növekvő jogai, stb...)

    Nem akarom nagyon védeni azt a rendszert, de nem ártana mindenkinek összehasonlítani a maival a dolgozó kisemberek szemszögéből nézve.
    Lehet, hogy az Ikarus busz büdösebb füstöt ereget és lassabban megy, mint a Volvó. Vagy a Csepel teherautó talán nem versenyképes a nyugati piacokon a DAF-al, Volvóval, stb. De ezek itthon készültek, és ha nyugatról semmit sem tudunk venni, akkor azzal kell majd szállítani az embereket a munkába és az árukat meg nyersanyagokat.

    Számomra nagyon érthetetlen, hogy akik ezt a rongy gyalázatfos rendszert védik, azok hogyan képzelik el például az iszonyatos mennyiségű hitel visszafizetését???????????

    HITELT VISSZAFIZETNI UGYANIS CSAK MEGTERMELT ÁRUK ÁLTAL LEHETSÉGES, PUSZTÁN MEGSZORÍTÁSOKKAL NEM! A földünk és vizünk pedig gyorsan elfogy, és akkor már semmink sem marad, közben a hitelállományunk tovább emelkedik, mint ahogyan eddig is emelkedett, a teljes iparunk rablószarrá privatizálása meg se kottyant!

    Mostanra nem maradt a kezünkben eszköz, amivel meg lehetne termelni a hitelek (és csillagászati kamataik) visszafizetéséhez szükséges javakat.

    További tragédia, hogy ezt minden józan ember már 20 évvel ezelőtt észrevette, nem kell ehhez közgazdásznak lenni! HOGY LEHET AKKOR, HOGY AZ IMF MEG A TÖBBI HITELEZŐ NEM MONDTA, HOGY VIGYÁZAT FIUK, HA LEÉPÍTITEK AZ IPAROTOKAT, AKKOR HOGYAN FOGJÁTOK VISSZAFIZETNI????
    És nemcsak nekünk nem mondták, de más országoknak sem.

    Ha én mint magánszemély, kölcsön adok valakinek, akkor alaposan megnézem, hogy azt vissza tudja-e fizetni.
    A nemzetközi pénzügyi szervezeteket ennyire hülyék vezetnék???
    NEM HISZEM!!!!
    Ezek előre betervezték, hogy csőd legyen ebből. És akkor majd lépnek, De hogy mit, azt még most is csak tipelgetni lehet. Attól félek, hogy a valóság még a tippeknél is rettenetesebb lesz.