1378
Wasteland 2
  • Malachit
    Ja tényleg volt is rólla szó korábban, csak épp nem találtam meg, ha jól emlékszem. na majd rákeresek. Remélem nem beszéltem vele már, mert fél Prison ki van takarítva és nem sok kedvem van megint nekiugrani :D Igaz nem nehézek az ellenfelek már ilyen szintű karakterekkel (sebződés nélkül kaszálom őket). Csak a disco bot életben tartása okoz fejfájást :D
  • Shiwo
    AG Centerben lehet szerezni valami gyümölcsöt, ami elég durván megdobja a Karizmát egy rövid időre.. 3 - 4 karakterrel betolsz belőlük egyet, mielőtt beszélnél a csávóval a csatlakozásról és nagy eséllyel fel tudod venni
  • Etelkozi Vata
    A kérdésedre a válasz igen.
  • Malachit
    Akkor sajna a 3 lehetőséggel felvehető karaktereket buktam a rakétaválság végén :( Csak a főnöknek van 8-as karizma a leadership miatt (de lehet az se kellet volna, nem tudom), a többinek akiket csináltam 1-es, a dokinak és a hobónak meg amennyi be an állítva annyi van. Karizma eddig nem nagyon számított sehol sem. Amúgy jó lenne tudni, hoyg mennyi össz érték kéne :D Le volt itt írva korábban, hogy ha mindenkit kiiktatunk azokon a területeken, akkor az őrült szerzetes esetleg csatlakozhat. Ez valakinek sikerült? Mert angol oldalon ilyenre utalást nem találtam.

Kenyérpirító képességet nem raktam ki egyiknek se. Túl ritka jószág és mindíg kellett valami fontosabbra.

Zöld csáveszt nem vettem fel, de ha ennyire bírja akkor visszamegyek érte és felveszem, ha target dumy-nak ennyire jó :D Disco bot idegesítő, viszont free xp a javítása. Igaz nem sok, de akkor is minden xp pontot meg kell becsülni :)

Nem a csapattagok akcióznak maguktól, hanem a csatlakozott npc-k, ami totál idegesítő. Jó lett volna, ha beraknak legalább egy olyan opciót rájuk, hogy a viselkedési sémájukat be lehessen állítani, vagy adni nekik pár parancsot (pl. itt állj, ne csinálj semmit, ezt, azt lődd, stb.) Amúgy a vezetés elégé jó skill, mert a pontosságot növeli a csapattagoknak fegyverhasználatkor.

Energia fegyóból most csak egy egylövéses rakétavető kinézetűm van. 6 Ap lövés vele. Pókba 40 körül sebez. Ez így eléggé karcsú még most :(

A fegyverek meg egy vicc, de az összes. Mindíg a legkritikusabb pillanatban ragadnak be és ahhoz képest, hogy milyen kis esély van rájuk írva, inkább utánna csapnék egy tizedes értéket mindnek.

Shotihoz van egy szűkítőm, lehet rárakom neki. Under Over eddig a legjobb belőlle. Remélem lesz még jobb is, mert így most kezdéskor egy körben fegyver váltással 3 lövést tud leadni. Előnyt meg nem vesztek vele, mert ált. pont a zsórási szélessége a probléma. Inkább az egy kupacban és egymás mögött álló célpontokra használom. Akkor nagyon effektív tud lenni, de sajnos elég rikán jön ki a lépés így :(

Fegyverkovács szakma szintje befolyásolja a szétszedéskor kapható alkatrészek minőségét?
  • Shiwo
    nem lehetetlen kinyírni a Night Terrort, csak nem éri meg.. olvastam, hogy valaki próbálkozott vele, jó sokáig lőtte, qrva sok lőszere elment, alig ér XP-t és ugyan olyan random lootot dob, mint a legtöbb mezei ellenfél

elvileg ha kellően magas a Leadership, nem kellene, hogy önálló akciózásba kezdjenek a társaid.. pláne skill 7 környékén :\
    nem lehet, hogy még alacsony volt, mikor sokat rambózott ?

robotok ellen az energiafegyver a hatékony... amúgy ha jó energiafegyver kell :
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ha a rakétaválság helyen összeszedted az uránt a kenyérpirítóból, akkor azt le tudod adni a Citadellben.. cserébe a játék egyik legbrutálisabb (energia)fegyverét fogod megkapni

disco bot kábé semmire nem jó, cserébe idegesítő.. ne sajnáld, ha szétlövik...

shotihoz meg esetleg keress olyan upgrade-et, ami csökkenti a szórás szélességét.. úgy nem veszélyezteti a társakat, és közelre továbbra is brutális.. bár elveszted az előnyét, hogy egyszerre több célpontot is sebezhet

• Etelkozi Vata
    Az BDM-es csóka az alacsony karizma miatt nem szokott csatlakozni (az egész csapaté együtt számít).
    Ha a Darwin Village zöld csókára gondolsz, Night Terror, akkor az elvileg csak követ téged, nem harcol, viszont kiváló golyófogó és gyógyítja saját magát. Igaz lehetetlen kicsinálni.
    A suicide hajlammal egyetértek, elég idegesítő.
    A sniperek nem rosszak, de valóban nincs párja az assaultoknak, amikor 3-as sorozat headshot betalál. Asszem 316 volt a max sebzésem egy sorozattal.
    Az energia fegyvereknek majd később lesz komolyabb szerepük. Bár már Damontában jól tudtak volna jönni.
  • Malachit
    Na tegnap a BDM-et választottam rakétaválságnál, de érdekes módon a csákó nem akart csatlakozni a csapathoz végül. (valamit mondott amit nem értettem a szövegben. Méltatott, meg minden, hogy milyen faxa gyerekek vagyunk, meg kemények és szeretne csatlakozni, de valami nyűg miatt nem lehet neki és nem is ajánlotta fel a lehetőséget :( Pedig nagyon jól jött volna egy 7. fő a csapatba aki végre valami normális távolsági fegyver képességel kezd és nem a semmiből kellene felfehúznom neki.

Eddig az alap 4 főból 1 sniper lett és 3 assaultos a következő skillekkel (saját emberek ált. 22-24. szintűek most):

Rablónak van: riszasztó, széffeltörés és csapdahatástalanítás (mind 8. szint most a fegyverrel együtt)
    egyik lett a doki surgeon, combat med és észlelés (surgeon 10, combat med 7, észlelés 8, fegyver 9-10 asszem)
    snipernek van fegyver kovács és szerelés (sajna kevés az intje így vele lassan nő) (fegyver most 10, kovács 5, szerelés 4)
    és van a főnök (magas karizmával, leadership, smart és kiss ass) (8, 7, 8, 8, fegyver 9-10)

A csapatba felvettem még AG-ben a dokit, de annak a pisztoly skillje 1 vicc. Kihúztam neki maxra az energia fegyvert, de abból meg még jót nem találtam, így sajna eléggé hasznavehetetlen (specifikus használat csak nehézpáncélos ellenfelek ellen használható valamennyire) Mivel agyas így kiraktan neki kényszerből a hard ass-t is (7), valamint maxoltam neki a számítógéphekkelést.

A kezdéskor felvehető csaj lelépése érzékenyen érintett, helyette az alkesz hobót vettem fel, mert neki legalább van távolsági skillje, mégha nem is a legjobb (sghotgun). Neki 10-esen adtam +1 intet a +1 skillpont miatt és mostanra a lokpcket felhúztam 9-re nálla az ajtók miatt. Ha 10 lesz szerintem elkezdem vele a nehézfegyvert is, mert az shotgun sokszor hasznavehetetlen a saját csapattagok miatt :/

Összeszedtem még 1 disco botot is, de mivel npc így a harcokban inkább csak nehezítésként érzékelem az életbentartását, mivel mindíg előrre rohan és szitává lövik én meg agyalahtok folyamat az életbentartásán a harc alatt. Még jó hogy a javítás skillel ingyen meg lehet szerelni max éeltpontra (90 van neki ami nemtúl sok).

Láttam, hogy össze lehetett volna szedni még a zöld lényt is, de azt nem mertem bevenni a csapatba npc-nek. (nem tudom mit tud és ha állandóan gyógyítani kell csak zabálja a medkiteket.

Amúgy minden pc csapattag suicid hajlamúra van programozva. Redet is alig bírtam életben tartani a Damotában míg végigverekedtem magam a térképen. Állandóan előrre rohant és széjjel lövette magát. Egyszer meg úgy hátbasorozta a részeg hobómat hogy az meghalt. Ekkor elszakadt a cérna és fejbelőttem, had tanuljon, majd újrakezdtem a harcot az elejéről.

Ja azt elfelejtettem írni, hogy elejétől kezdve legnehezeb fokozaton játszok és ez csak a 2. nekifutás. Elsőt még a nemműködő rádió toronynál abbahagytam a rosz kiosztás miatt.

Néha a snipert sebzésben nagyon karcsúnak érzem. Inkább ilyen húzásra jó főleg, vagy kivégzésre, esetlegesen kritikus távoli célpontok sebzésére. Az ilyen 500+ hp-s mikrobik ellen kevésnek tartom.
  • Malachit
    Úgy tűnik mindenki letudta a játékot, mert nem nagyon van hozzászólás már.

Én szép lassan haladok benne. Most helyeztem el a 2. ismétlő egységet és takarítottam ki azt a területet.

Titan kanyonba még visszanézek, mivel a rakétaválságot függőben hagytam. Remélem meg tudom oldani úgy, ahogy végül döntöttem (Diamond kapja az atomot, mivel az egyetlen valamire is használható karaktert tőllük lehet beszerezni. A másik kettő teljesen használhatatlan). Próbáltam az őrült szerzetest is beszerválni, de utalást nem találtam rá a neten hogy lehetne, és a beszélgetéskor sem adta, mint opciót.
  • Encore
    A sok szemétnek itt ott lehet szerepe, de csak hülyeségek. Ami küldetés tárgy, azt úgyis sárgával kiírja. A szemetet felesleges cipelned magaddal. Pl a hógömb vagy kristálygömb, mindig eladogattam, aztán a végén volt egy pali, akinél az lett volna a fizetőeszköz trade-nél. Majdnem minden ilyen junk tárgynak lehet szerepe itt-ott, de ezért mindent cipelni felesleges. Akkor nemsokára, ha bejutsz a Citadelbe lesz egy saját tárolód pakolt oda. Van ilyen hátizsák item, amit ha valaki vsel akkor nagyobb a teherbíró képessége.

Amúgy is érdemes az erőre gyúrni egy-két emberrel, mert ha például akarsz olyan karaktert, akinél vannak rakétavetők, gránátok, szóval egy igazi nehézfiút, akkor annak kell majd az erő.
  • Malachit
    Akkor a karizma csak annyit ad hozzá a játékmenethez, hogy több csapatépítési lehetőség fog feldobódni a játék végigvitele során. Pl ha 1-es a karizma, akkor adott karakter(ek) nem ajánlják fel, hogy beállnának, míg ha mondjuk 8-10 közötti, akkor meg autómatikusan adja a lehetőséget, ha jól beszélsz velük, és korábban nem tettél neik valahol keresztbe.
    Röviden: színesebb és szükség szerint specializáltabb csapatot építhetsz magasabb karizmával. :)

Sniper karakteremet amúgy módosítottam. Most pont annyi van neki inten, hogy 3-at kap szintenként, ami már kielégítő. (persze amit adtam, azt elvettem máshonnan, mert élvezni szeretném a játékot, nem csak letudni félisteni képességű karakterekkel :)
  • lammaer
    A karizma ott játszik szerepet hogy KIKET vehetsz fel abba a 7 főbe. De alap karizmával (nálam mindenkink 1es) is találsz embereket akik csatlakoznak és kitöltik a 7es limitet.
  • Malachit
    Akkor mi befolyásolja, hogy maximum legyen?
  • Shiwo
    nem, elvileg a csapatlétszám nem a karizmától függ.. de valóban max 7 fős lehet ( + egy-két nem irányítható kis követő)
  • Malachit
    Na eljutottam szerintem AG végéhez.
    (Vizet elzártam, generátort meg megjavítottam. Ott hagytam abba, hogy az egyik npc meggyógyított mindenkitingyen. A loggot nézve még mindíg van megoldatlan feladat, azokat majd még kibogarászom. (rádiót gondolom aktiválni kellene, de előtt eminden mellék küldetést is le szeretnék tudni.) Akit tudtam megmentettem.
    Minden sarokba benéztem amit csak láttam. Korábban növénnyel elzárt területekre visszamentem. Sajonos nem merek eladni semmit sem, mert nem tudom mi lesz a szemét majd és mi kellhet esetelg valakinek később. Ezért minden szart magammal cielek, ami meg is látszik, mert lassan mindenki túlterhelt lesz (még csak sárga jelölés van 5 emberen, de épphogy tudom tartani, nehogy átmenjen pirosba a súly)

A csapatban átlag 5. szintű mindenki. Lassan már elkezdik eltalálni a célpontokat is :) Írta valaki, ha jól emlékszem, hogy a robbanószerek milyen haszontalanok voltak neki. Hát azért tapasztalatom szerint 2-3 dinatmit rúd/csőbomba elkél falbontásra, vagy 1 kupacban álló vérnyulak ellen :D Ezek a nyulak amúgy nem tudom milyen speedet szívhattak, mert kb fél területnyit lerohannak egy körben és még harapnak is egyből :/ Zombikat nem nehéz kijátszani egymás ellen, hogy a sajátjaikat sebezzék.

Szerintem a dokiból fogok energiafegyverest faragni majd, de gondolom az még később kell. Mivel intje max így elég sokat kap szintenként, de 4 skillnél többet nem akarok egy karakternek, mégha max-ot is kapja minden alkalommal.

Olvastam valahol, hogy max 7 fős lehet a csapat, de gondolm az csak maximum karizmával lehet megcsinálni, nekem meg egy embernél (akit beszélgetős, vezetősre csináltam) is csak 8 vagy 9-es jött ki.
  • Shiwo
    szerintem érdemesebb párhuzamosan, mert ahogy halad a történet, ahogy mész az új helyekre, egyre növekedni fog a szükséges skillek értéke.. most hiába leszel egy valódi mészáros, ha közben meg nem tudsz ajtókat nyitni, meggyőzni másokat, stb.. bár elképzelhető, hogy esztelen gyilokgépként is el lehet jutni a végjátékig
  • Malachit
    Alapból minden likba benézek és a kamerát is pörgetem, igaz kcist nehézkesnek érzem a kezelését (lassan forg).

A piszkálásról tudtam, de elsőre nem akartam csinálni ilyet, de mivel a mesterlövészt kiszámolva látom már hol van teljesen felesleges 2 pont és azt átrakva az intre pont 3-ra ugrana a skill/szint lehet megpróbálom :) Így 2 skillpont/szint nagyon lassúnak érzem a fejlődését, a többi saját készítésű karakterem 3-4-5 pontot kap a maga sint miatt.

Elsőre érdemes kimaxolni egy fegyver skill-t és majd utánna rámenni a többire ami fel van véve, vagy próbáljam valamenyire párhuzamosan húzni őket? Ahogy rövid kalandozás alatt tapasztaltam elég sok harc van és a relatíve nagy pontatlanság miatt eléggé kiélezett (meg persze élveszetes, de néha iszonyat bosszantó is) tud lenni egy - egy menet. Viszont a bomba hatástalanítás/széffeltörés skillek is nagyon gyakran használva vannak. (risztó még csak 1x volt az első helyszín egyik kerítésén). Beszédkésség is csak még 2-s kellett (már 5-ös a kigyúrt vénlányon, mert találtam ranger csillagot amit a filébe rakatam :) ) Leadernek adtam smoth és kiss-t az meg 3/2 most, de amíg nem tapasztalom, hogy valahol kelene, addig inkább fegyverhazsnálat/leader ship fog menni. Nyulakkal meg volt 1 igazi mákom, találtam 1 rakétavetőt és a teheneknél 1 karimra (öregcsaj) ráment 5 (körbeállták) és a dokival pont úgy sikerült lőnöm, hogy mind kifeküdt az öreg csaj körül, de az meg semmit sem sebződött :D
  • Shiwo
    arra figyelj, a föld alatt van 1-2 terem, amit elég nehéz észrevenni, legalábbis én először simán elsétáltam mellettük.. és nem az észlelés miatt, hanem pont olyan szögben volt alapból a kamera és sötét volt bennük..
    Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2014.12.12. 12:46:35
  • lammaer
    AG center eléggé az eleje az egésznek, de megértem ha nincs kedved újrakezdeni (én se szoktam, sajnos nincs annyi időm).

Viszont a játék kimentett állásait könnyű egy sima text editorral is megpiszkálni, mivel kódolatlan XML formátumban van. Szóval ha becsületesen állsz hozzá, valamit levonsz, valamit megnövelsz és nyugodt lelkiismerettel játszol tovább.
  • Malachit
    Kösz a válaszokat. Megnéztema karaktereimet, csak a mesterlövész van kicsit elrontva 2 skill / szint :( Ezért nem kezdek új játékot AG center közepéről.

Doki kemény volt azzal a kispisztoléval a legnehezeb fokozaton 2x kinyírta a komplett csapatom :D Amikor sikerült megcsinálni a cuccot vele, akkor is kifektette kómába az egyik karakterem a 6 ból + mind 1 lövéses volt neki :D

Gondolom a vízcsap nyitás és a kukorica gyermekeinek likvidálása (Jó kis xp és nagy harc volt) után át kell mennem a másik oldalra és ott is lerendezni mindent/mindenkit. Középen a barlangot elsőnek már megcsináltam :) Oda most megyek vissza, hátha változott valami a vízcsap miatt.
  • Shiwo
    ha még nem ismered a játékot, akkor nem biztos, hogy jó ötlet volt a legnehezebb fokozat (:

a fegyverek azok érdekesen tudnak sebezni, ellenfél függő is a dolog, nem tudom, hogy a nehézség befolyásolja -e
    a nyulak meg tényleg kemények

azért a "rifle mindenkinek, oszt csókolom" megállapítás nagyon nem igaz, bármennyire is hangoztatják páran..
    magas kezdeményezés is kell hozzá, különben az ellen bemászik az arcodba, oszt bachatod.. ugyan ez a helyzet a sniperrel

fegyver alkatrészt majd a citadellában veszi meg az egyik csóka, oda meg akkor tudsz bemenni, ha sikerült az AG Center küldetés.. bár az állításokkal ellentétben nem kerestem én se halálra magam, szóval nem tom, lehet bennünk van a hiba..

Computer skill nem fog ártani idővel, szóval jó, ha rágyúrsz..
    sokszor előfordul egyébként, hogy 1-1 dolgot nem csak 1 skillel tudsz használni..

de alapvetően csak max lemaradsz 1-2 párbeszédről, megoldási lehetőségről vagy némi lootról, netalántán mellékküldetésről. ha 1-1 skill hiánycikk.. végleg elakadni nem fogsz ilyesmi miatt

a loss control az alacsony Leadership miatt van.. ha fejleszted valamely emberednél, akkor egyre kisebb eséllyel önállósítják magukat
    elvileg mindegy, hogy melyik emberednek van felpakolva.. a 3. skill még nem tul combos, ezért kezd rambózni.. majd olyan 6-8 körül már elég ritkán fog előfordulni a dolog.. mellette némi bónuszt is ad a közeli társaknak

a karizma főleg csapatszinten számít, lesz pár olyan felvehető csapattag, aki nem hajlandó csatlakozni, ha túl alacsony a csapat össz-karizmája
    ha jól rémlik, egyénszinten tán annyit befolyásol, hogy a Leadership adta bónusz nagyobb sugárban érvényesül

a magas intelligencia viszont hosszú távon tényleg kifizetődő.. a skillek hatékonysága nem igazán függ a tulajdonságoktól.. viszont alacsony int-tel nehéz lesz több skillt is felnövelni magasra.. én is elsőre túlságosan elapróztam a dolgokat, így újrakezdtem az egészet.. ekkor már mindenkinek 9-re pakoltam az Int-et (lvl 10-en meglett a 10) így sok skillpontom volt.. lvl 30 környékére már 4-5 skill is elérte a 10-et

az elején picit nehezebb lehet, ha mindenkinél az INT a magas, és a többi főérték nem túl combos, de túlélhető a dolog, pláne, ha felvetted Angel-t.. később meg kifizetődik a dolog, és nem kerülsz hátrányba, mert mondjuk az elején a beszerezhetőbb, egyszerűbb dolgokra (shotgun, pistol, melee) pakoltál..

az egyedüli skill, aminek szerintem tényleg szinte semmi haszna, és csak poén dolgok miatt lehet érdemes növelni, az az állatokkal való szüttyögés

Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2014.12.11. 15:38:59
  • Malachit
    Tegnap AG Centerben nyomultam (Most jutottam le az pincébe). Hát ezek a vérnyulak meg repülő bogarak eléggé kemények. Normális az, hogy a rifle, ha talál csak 4-eket sebez, míg a jellemzői szerint max 18, vagy mennyi lenne a 20 töltényesnek a sebzése, ha jól emlékszem? Igaz legnehezebb fokozaton kezdtem :D

Írtátok, korábban, hogy a rifle jó mindenre, mást nem is kell húzni skillből fegyvernek, de én azt tapasztalom, hogy 1 kör alatt minden tücsök/bogár az embereim arcéba mászik és onnan meg már a levonás miatt nagyon lecsokken a találati pontosság :/ Gondolkodtam sörétesen mint második fegyver, de 0-a skillel egyszer se talált egyik emberem se vele harcban :/ Közelharci fegyverhasználatra meg mindenki azt mondta szükségtelen, emlékeim szerint.

Fegyverszétszedésre is írtátok, hogy milyen fasza, mert tonna lóvét adnak az alkatrészekért citadelben majd. Hát próbaként szétszedtem vagy 6 felesleges fegyvert (mesterlövészpuska, shotgun, smg), de mind szemét lett csak. Most a fegyverszétszedés ereményét, hogy mit kapok belőlle a skill szintje befolyásolja (Csak 2-es van még az egyik emberemnek)? A fegyvereket érdemesebb csak magasabb skill szinttel szétszedegtni, vagy ez a pénzkeresési opció már megszünt valamelyik javítással?

Dokicsajt felvettem a csapatba, de mivel alapból van már elsősegélyes skilles emberem specelve erre (mindkettő skilel), így nem nagyon használom, viszont van neki számítógép skillje, amit meg még semmire sem tudtam használni. Érdemes neki azt húzni majd? Meg Persze pisztoly skill van a csajnak, amit gondolom érdemes majd lecserélni valami másra.

Még azt tapasztaltam, hogy felvettem a tudós csajt, első harc és loss controll elkezdett futkározni meg lőni random (még jól is jött ki véletlen belelőtt egy közeli bogárba 2x), de máskor meg totál idegesítő volt, hogy pont a kritikus pillanatban nem tudok kilövést csinálni vele egy másik alacsony hp-s közeli bogárra.
    Na most a kontroll-t a leadership befolyásolja ahogy néztem. Van is a főkarakternek 3-asig kirakva egyből, de most az érvényességét befolyásolja, ha a harcot nem priónak őt kiválasztva kezdem? Vagy a 3-as még nagyon alacsony? UGyan ennek a fő karakternek kiraktam magas karizmát is (tán 8-as), most az mit is befolyásol csak? a csapat max létszámát, mást nem (pl.: beszélgetés, har, kiss, smart ass sikeresség nem? irányításkontroll-t nem?)

Ahogy elnéztem, pár karaktert eléggé elcseszem, mert mindenkinél jó lenne a kiemelkedő inteligencia a skillpontok miatt, nállam meg 2-nél csak 4 és 5. :/

Mesterlövésznél a koordinációt kimaxoltam, érzékelést meg csak 7-re raktam, fordítva jobb lett volna? (intje csak 4, így sajna csak 3 pont/szint :( )

Kösz, ha válaszol valaki majd :)
  • Malachit
    AG centerben, amikor belépek és lefolyik a csajjal az első beszélgetés, a végén van egy Kiss beszélgetési opció utalva a másik vészhívásra, ha jól értem. Mivel valamivel előtte lép szintet az egyik karakterem (kb fél órányi játékidő valahol még az épületen kívüli harcok során), érdemes visszatöltenem és kiraknom a skill-t vele, vagy hagyjam az egészet (és menjek tovább), annyit nem változtat az események folyásán?
  • Encore
    Tulajdonképpen egyetértek...nagyjából. Én is nagyon élveztem végig és ami rosszat írtam azt nem a játék ellen írtam, hanem a játékért. Ha ezeken változtatnának a folytatásra, akkor az nagyon durva lenne.

Maradjunk annyiban, hogy az év legjobb nem fanatasy, körökre osztott RPG-je. :)
  • lammaer
    "ez a játék az idei év egyik legjobbja"

A posztapokaliptikus RPG kategóriában biztos :)
  • Etelkozi Vata
    Mondjon bárki bármit, szerintem - ismétlem, én szerintem - ez a játék az idei év egyik legjobbja. Semmilyen szempontból nem kimagasló, de minden szempontból átlagon felüli. És már ez önmagában nagy szó.

Még szubjektíven: idén egy játékot sem élveztem játszani annyira, mint ezt.
  • ltoro
    Szia, én még csak tervezgetem a játék elkezdését, köszönöm a véleményed, értékelésed élménybeszámolód! :)
  • Sir Quno Jedi
    Meg ilyenkor van okosabb gammákban a kivárás. Ha te jössz előbb egy embereddel, várhatsz is valami eseményre és akkor jössz.
  • Encore
    Igazad van, ez is egy taktikai lehetőség, de számomra jobb, amikor én dönthetek arról is, hogy ki, mikor lépjen. Volt pár olyan csata, ami máshogy alakult volna.
    Egyszerű példa: Több sérült ellenfél egymás mellett, köztük egy emberem. Az én köröm jön és beadja elsőnek azt az emberemet, akinél a rakétavető van. Tök jó lenne közéjük lőni és egy találattal mindhármat, de kettőt biztosan kiiktatnék. De előtte el kéne hoznom onnan a köztük álló emberem (aki szintén sérült), de mivel nem válthatok át rá, ezért nem megy sehova. Tehát vagy lövöm a rakétát és megölöm a három ellent plusz a saját emberem, vagy nem lövöm a rakétát és máshogy próbálom megoldani a szitut.

Bár ha végiggondolom, tekintve az ellenfél AI képességét, akkor túl könnyű lenne a játék még a legnehezebb fokozaton is.
  • Sir Quno Jedi
    Tudsz taktikázni, hiszen pont figyelembe kell venned, ki milyen gyors. Sőt, gondolom ez fejleszthető. Amúgy így reálisabb is talán. Papíros RPG-ben is van initiative.
  • Encore
    Értem, tehát minél kevesebbet taktikázhatok egy taktikai harcban, annál hardcore-abb. :)
  • lammaer
    Ettől lett "Hardcore" ez az RPG :D
  • Encore
    Köszi az infót, ős x-comosként nekem ez a metódus nagyon kötötté tette a harcot.
  • lammaer
    Szép hosszú analízis.

Az hogy miért nem váltogathatsz a csapattagjaid között a combat initiative stat miatt van. Azt dönti el ki jön előbb...
  • Encore
    Felesleges ezen vitázni :)
    Engem az érdekel, hogy dönthessek, így oldom meg a küldetést, vagy x más módon (rábeszélem, hazudok, ellopom, összeugrasztom, elterelem, stb).
    Hogy ezenfelül mitől HC a HC és mitől light, engem nem érdekel. A fallout 2-ben is a szerteágazódást és a döntéseket szerettem.
  • wedge31
    A fallout 1-2 az lehet viszonyitási alap ebben egyetértünk.
    A fallout 3 meg az NV viszont nem hcrpg még modokkal se szvsz, ha ezt te másképp látod akkor ebben nem fogunk közös nevezöre jutni soha de ez nem is probléma.
  • Encore
    Tetszett, különben nem ölök bele ennyi időt.

Teljesen mindegy honnan indult, a fallout rendesen továbbfejlődött, így már az viszonyítási alap. Az a baj, hogy HCRPG-ként sem tudja hozni azt, amit mondjuk a New Vegas (kivéve magát a harc részét, de az csak egy szelete egy RPG világnak. Engem jobban érdekelnek a választási lehetőségek).
    Arról már nem is beszélek, hogy mi van olyankor, ha az F3 vagy NV-t modokkal felturbózzuk.
  • wedge31
    Az a probléma, hogy folyamatosan a light rpg fallout3-ot vagy NV-t emlegeted mig ez egy old school hcrpg egészen más prioritásai vannak a két müfajnak.
    Persze ettöl még hasonlithatod öket össze de egész más müfaj a kettö, wastelandból nött ki a fallout gyak átvéve az egész lore-t.
    Mindenesetre ha 110 órát beleöltél akkor tetszenie kellett / hacsak nem vagy mazoista... / és jól szórakoztál, ez a lényeg.
  • Encore
    A végére értem. Nem tudom pontosan, de legalább 110-120 órát beletettem. :) Igyekeztem mindent felfedezni, mindent megcsinálni (amit lehetett persze, mert ha oldalt választasz, eleshetsz ettől-attól)

Nem olyan jó, mint a Falllout 2, vagy a 3 és a New Vegas, de ott van mögöttük! Kevés nem fantasy RPG van, ezért mindennek örülni kell.
    Tetszett az old schoolsága, és, hogy mindenben régimódi volt. Ennek minden előnyével és hátrányával.

Sajnos sok negatívuma is van, illetve, ha nem is negatívum, de olyasmi, amin jó lenne változtatni a folytatásra (ha lesz), hogy még jobb legyen.
    A sztori nem mutatott sok újat a fallout szériához képest, sem a fő, sem a mellékküldetések nem voltak igazán érdekesek. Ez a karakterekre is igaz, hiába a vége főcímnél a megemlékezés, kivel, mi lett. Többségükre nem is emlékeztem. Illetve egy figura maradt meg Ertan, vagy mi volt a neve, a csapatomba is felvettem. Azért maradt meg az emlékezetemben, mert sátánista és állandóan begőzölt harc közben és lőtt mindenfele... Máskor is bepánikolt egy-egy emberem, de ő 10-ből 8-szor csak rohangált magától, mint a meszes. :)

A harc csak féli olyan, amilyennek lennie kéne. Amit végig nem értettem, hogy mi alapján játszódik a körmozgás. Lép az ellen, majd jövök én, lépek két emberemmel, erre megint az ellen lép. ??? Teljesen kiszámíthatatlannak éreztem néha, hogy ki fog lépni. Arra gondoltam, hogy ez talán a "reflex lövés/mozgás" (anno X-comban ez volt a neve), amit én is tudok használni. Azaz az AP egy részét feláldozod arra, hogy az adott ember az ellenség körmozgásában, reflexszerű lövést adjon le, ha egy ellenfél a hatótávjába lép. Ez így oké, én is használtam. DE! Nem hiszem, hogy a gép minden második emberét erre állítja be, egyszerűen túl sokszor volt, minden csatában, hogy léphettem egy, vagy két emberemmel jó esetben, majd a gép jött (nem mindig minden emberével), aztán jöttem én a maradék embereimmel. Ha valaki érti, mi alapján zajlott, akkor magyarázza el nekem, mert tényleg nem vágom. :)

Ezzel kapcsolatban még egy dolgot nem értek. Mikor az én köröm jön, akkor miért mindig csak azzal az emberemmel léphetek, akit a gép dob? Van egy sorrend és aszerint léphetek. Miért nem dönthetem el én, hogy a körömben melyik emberemmel, milyen sorrendben lépek? Komoly taktikai előnytől estem el így. Az is lehet, hogy bug volt, de nekem nem engedett embert váltani. Ez komoly gond egy taktikai játék esetén.

Az is kicsit buta megoldás, hogy míg a fegyver újratöltés elvesz egy csomó AP-t, addig a fegyverváltás nem. Sőt, az egész csapat inventoryjában turkálhatok és adhatom egyiktől a másiknak a cuccokat, akár gránátot, vagy fegyvert és semmibe nem kerül. Nem von le érte AP-t, holott javában zajlik a csata.
    Lehetett volna több taktikai elem is az egészben, kapáslövés kevesebb AP-ért, célzott lövés, stb.

A világ, amiben játszódik nem éri el a fallout szintjét. Ezerszer látott helyszínek és frakciók (börtön, kannibálok, fosztogatók). Sőt, még kicsit túl is bonyolították. Nem biztos, hogy jól vettem ki, de például a vallás fanoknak két nagy csoportja van és abból az egyik, három alcsoportra oszlik és azok is hadakoznak kicsit egymással.. Felesleges volt ennyire elaprózni.
    A játék második fele szerintem jobb lett. Kalifornia, Hollywood sokkal hangulatosabb környék és több a település is, mint Arizónában. Talán egy fokkal a küldetések is jobbak.

A véletlenszerű támadások a főtérképen utazva hamar idegesítőeké váltak és azok a pályák egyformák, van belőlük kb 5-6 és azok ismétlődnek. A játék második felében csak időhúzásnak voltak jók. Az ellenfelek IQ-ja sem a legjobb. Simán szétlövi a saját emberét, ha miatta takarásba kerül az enyém. :P Gránátot is odadobja, nem zavarja, hogy több embere van az adott helyen, mint nekem.

Amúgy sok a poén benne, hollywoodban érdemes elolvasni a temetőben a fejfákat. :) A vége főcím is jó hosszú, mert ahogy kivettem sok a poénos név ott is. De a humor nem kárpótolja az elbaltázott dolgokat. Bug az viszont van rengeteg. Mellékküldetések váltak megoldhatatlanná, dolgaim tűntek el (nem az óriás béka lopta el), sőt egy emberemmel valami történt, mert a játék felétől kezdve a mozgás távolsága 1-2 kocka lett! Nem volt túlterhelve, az ereje nagy, AP-je volt, nem volt semmilyen hatás, vagy befolyás alatt. Elvettem tőle minden cuccot, felszereltem mással, de semmi eredmény.
    Hollywoodtól kezdve 9-en voltunk. Hét ranger, egy hapsi meg egy kutya. Az utóbbi kettőt nem tudtam irányítani, de harcoltak mellettem. Leléptek volna, ha megcsinálom a küldetéseiket, de inkább vittem magammal őket. Addig sem a fő embereimet lövik. :) A kutya egész erős, nagyot harap és alig találják el. Ha ő meghalt, mindig visszatöltöttem annyira megszerettem. :P

Talán a skill pontokat is túl bőkezűen osztja a játék, a végére volt olyan emberem, akinek 30 elkölthető pontja volt, de már nem kellett, mert kétféle fegyverből ki volt maxolva és már volt a csapatban mindenféle figura, nem sok akadály volt előttük.

Amit még nagyon sajnálok, hogy igazán gonosz nem lehettem a játékban. Ugye eleve rangerként indulsz. Lehet rossz döntéseket hozni, magára hagyni valakit, vagy keménykedni, de igazán gonosznak lenni nem. Fallout 3-ban például kiszabadítottam a rabszolgatartoktól a gyereket úgy, hogy nem vették észre, hogy én voltam. Utána elvállaltam a rabszolgatartóktól a küldetést, hogy hozok nekik szolgákat. Megkerestem a kiszabadított kölyköt, aki hálálkodott, majd elkaptam a haverjaival együtt és rabszolgát csináltam belőlük (újra). Szóval ilyesmire gondolok. :)

A fenti sok negatívum ellenére jó szórakozás, megvan a bája és körökre osztott harcrendszer egy nem fantasy RPG-ben! Végre!

Viszont maximum két végigjátszás van benne, olyan sok irányba nem lehet vinni az egészet. Most vagy az Ag centert mentem meg, vagy a másikat, ehhez hasonló elágazások vannak, de nem sok. Az meg, hogy a három vallásőrült csoport közül ki mellé állsz, olyan mindegy, mindhárom egykutya. :)

Azt mondanám, hogy szép kezdés (a wasteland 1-et hagyjuk most), és ha innen indulnak neki a folytatásnak, akkor lehet, hogy megszületik egy új fallout 2. :)
  • Etelkozi Vata
    Én az instant gaming oldalon vásárlok. Steamen és originen is használtam fel kulcsot gond nélkül
    Az áraik pedig magukért beszélnek
    Ezt a játékot 4 rugoert vettem de most még olcsóbb
  • lammaer
    Annyi van csak, hogy az ilyen 3rd party árusok esetén meg van az esély hogy lopott kulcsot árulnak ilyen módon, és ha a steam kiszúrja akkor legrosszabb esetben a ilyet tartalmazó fiókot teljes egészében bannolják.
    Mondjuk olyan emberrel nem találkoztam akivel ez történt, de mivel nincs ingyenebéd valószinüleg igaz lehet a sztori.

Papíron sokmindenért bannolhat a steam - pl én egyszer felháborodva azon hogy az USD és EUR átváltás a steamen 1:1-ben megy, egy céges amerikai gépről vásároltam egy játékot (igy 10USDbe került 10EUR helyett), ami szintén büntettési tétel a steamnél, de még élek :)