194
  • megjegyzés
    #194
    Szerintem a legérdemibb hozzászólás. :)

    A cikkről annyit, hogy bár szeretem az sg-t - ezért olvasom :) - ez most elég gyengécske lett, tartalmilag és pontosságban is elmaradt az origo-stól. Leginkább azt hiányolom, hogy kihagyta azt, h Őssejtből állítják elő - ergo állati eredetű - így talán jó pár comment nem született volna meg.

    A társadalmi reakcióból pedig kihagyni a pénzt... valszeg azon fog múlni az egész - mint azt már többen is megjegyezték.

    A heves reakciókat nem nagyon értem, tekintve, h nem valószínű, h mi megérjük a tömeges fogyasztást, de persze a vélemény az vélemény bármennyire demagóg is. A "húsevők" és a "vegák" az életben nem győzik meg egymást, főleg ilyen érvekkel, h az állat lelke és már fürödtem disznó vérében és akkor mi van - sarkított példa, de gondolom értitek.

    Ha meg már Én is demagóg akarok lenni, akkor oké, h egy ponton túl mindenevőként folytattuk tovább az életünket, de az nem jelenti azt, h jelenleg is biológiai szükséglet a húsevés. A "húsevők" azért esznek rántott húst minden vasárnap, az ízlik nekik és pont.

    A vega rossz fizikai felépítéséről és kihalásáról meg annyit - már nem emléxem ki írt ekkora baromságot - h távol keleti országokban több vallás is előírja a vega étrendet és valahogy nem féltem őket a kihalástól, sem attól, h egy nátha viszi el őket.

    Végül, hogy a tartós fizikai megterhelés és a hús kapcsolatáról beszéljek - ugyan csak demagóg módon - lefogadom, ha kicibálok egy szerzetest egy Shaolin templomból - aki az anyatejjel jutott utoljára állati fehérjéhez - úgy lever, vak a poharat. De ha gondolod megmérkőzhettek háromnyomásos földművelésben is, akkor is a szerzetes nyerne és tovább is élne, mint Te.

    Vegáknak meg - gondolok itt, a növényeket nem bántjuk...stb - annyi, hogyha nem az a hitvallásod, hogy a mobilnak is lelke van: Vigyük a tamagochi temetőbe! Akkor ne térítgess, hanem érvelj észérvekkel, mert bár tiszteletben tartom, hogy ebben hiszel, retorikai szempontból ez 0.

    Demagóg. Vége.
  • Garou
    #193
    Részedről ez egy tipp, hogy nem tudja. Szerintem meg igen. Ha utána olvasol esetleg, majd meglátod, hogy nem olyan hülyék, mint tartják róluk.

    Tudom, hogy a disznó mennyire okos, pl elássa a "kamu" kaját, aztán amíg a többiek azt lopják el tőle, elássa az igazit, meg hasonlók. Informálódtam eleget a témában.

    Nem vagyok vega, de megvan bennem az empátia, nem szeretem, ha szenved egy állat, ezért tartom jó dolognak, ha valahogy kiváltjuk, illetve visszafogjuk a húsfogyasztást. Remélem a fenti projekt sikeres lesz.

    Még csak annyit, hogy miközben az emberek tudják, hogy átveri őket a kormány, a gyógyszeripar, a reklámok, a taxis, meg a pub-ban a pultos, addig simán beszopják, hogy a legfontosabb dolgok egyike -a kaja- az úgy és onnan jön, ahogy azt nekik beadták, szépen, frissen, egészségesen, prémium minőségben, szenvedés nélkül.
  • Rotyoka
    #192
    Attól hogy nem mer bemenni egy ismeretlen helyre, az nem azt jelenti hogy tudja hogy levágják...

    Amúgy a disznó sokkal okosabb mint a kutya, nézz Natgeo-t
  • moikboy
    #191
    A sors iróniája, hogy míg ezeket a videókat néztem, sikerült leégetni a pörköltet ami kinn főtt a konyhában. Szerencsére nem súlyos a helyzet, ehető maradt!
  • Garou
    #190
    Ja mindkét video EU-s, német.
  • Garou
    #189
    Molnibalage: Tök felesleges OMG-zni, senki nem mondta. A nagy különbség, hogy a németeknél leadják a tv-ben azt, amit otthon sose látsz. Pl, hogy a hasmenéses-meghalásos sztoriért se a spanyol uborka volt a felelős, hanem a csirkefarmról hozott állati trágya amivel permeteztek. Meg háromhetente ölnek le egész állományokat farmokon betegségek miatt. Legutóbb negyedmillió csirkét pestis okán kb három hete. Na szerinted mi megy ott? De bezzeg az almát is permetezik? Oké.

    kutyak:

    Ez egy erősen idealizált kép. Az ingerszegény környezetben szaladgáló malackákról nekem ez jut eszembe:

    Így élnek kb

    Az meg -már bocs- de orbitális baromság, hogy nem fogják fel. A malac a kutyával egy szinten van minimum iq-terén, de vegyük a butábbat, a tehenet, nyugi nem lesz benne vér:

    link

    Egyértelműen tisztában van azzal, mi következik.

    No offense, csak amit írtál arra reagálok.
  • William Hunter
    #188
    Az előző 7HTH7-nek ment.
  • William Hunter
    #187
    Ne feledkezz meg arról, hogy a mai vegetáriánusok olyan zöldségekhez és gyümölcsökhöz is hozzájuthatnak, akár egész évben amik Magyarországon, sőt Európában nem őshonosak. Próbálj meg összeállítani egy egészségesnek és változatosnak mondható vega menüt Mátyás királynak, vagy István királynak, lehetőleg a téli hónapokra.
    Ha már mindenevő hasonlatot keresünk legyen a vaddisznó, mivel a csimpánzzal ellentétben a mi éghajlatunkon is előfordul. (A vaddisznó elterjedési területe Európa, Ázsia , korábban Afrika északi részén is élt). Mindenevő, egész évben szüksége van állati eredetű táplálékra is (dögevéstől ragadozásig). Giliszta, lárva, más fajok kicsinyei, tojás, fióka, madár, szóval mindenevő. A disznófélék anatómiailag is nagyon hasonlítanak az emberhez. A házisertés genetikailag annyira közel áll az emberhez, hogy akár szervdonor is lehet belőle.
    Igen érdekes kérdés viszont a vércsoport étrend amit felvetettél.
    Ha igaz az elmélet akkor lehetséges, hogy mindenkinek igaza van, és ugyanakkor senkinek sincs igaza. Az elmélet szerint az ember fejlődése során (már ha valaki nem tagadja az evolúciót ) a 4 vércsoport kialakulásában az eltérő táplálkozásnak döntő szerepe volt.
    A "0" vércsoport a legkorábbi, gyűjtögető, vadászó életmód.
    Az "A" főleg növénytermesztéssel foglalkozó népcsoportok.
    A "B" főleg állattenyésztő népcsoportok.
    Az "AB" a népvándorlás során keveredő "A" és "B".
    Ebben az esetben a vércsoporttól függ kinek mi az egészséges táplálkozás. Egy "A"-s vércsoportú, mint Te vagy én egészségesen tud vegetáriánusan táplálkozni, míg egy "B"-s vércsoportunál, ugyanazon az étrenden hiánybetegség tünetei jelentkezhetnek.
  • kutyak
    #186
    Nyers hússal kapcsolatban: füstölt sonkát nem evett még senki? Vagy tatárbífszteket? És szusit?
    A nagyipari állatatartás: a farmokon a cél a minnél nagyobb húskihozatal, ez világos. Az, hogy az állatok szenvednek, erőteljes túlzás, persze a "szenvedés" tágan értelmezhető. Mindenesetre az istállókban/ólakban a maximális súlygyarapodáshoz igazított feltételek szerint élnek az állatok, gondolok is a hőmérséklet, páratartalom, világítás beállításaira, illetve az egy állat számára fenntartott területre. Ezt egyébként szabályozzák, az Unióban legalábbis biztosan. Állatfajonként és korcsoportonként határozzák meg a minimális élettér nagyságát. Akik még nem voltak ilyen farmon, azoknak elmesélem, mi történik mondjuk egy sertésistállóban: Van egy nagy, akár több ezer négyzetméteres istálló, amely térelválasztó elemekkel fel van osztva sok kisebb részre, hogy pontosan mekkorák ezek az egységek, az az alkalmazott technológiától függ. Egy-egy ilyen részben 10-20 állat van, életkortól függően. Minden ilyen egységben van itató és etető berendezés, ezek gyakran automatikus vezérlésűek. Az állatok ezekben az egységekben heverésznek, szunyókálnak, időnként kergetik egymást. Életkortól függően naponta többször, három-nyolc alkalommal kapnak enni. Ha elérnek egy bizonyos kort, esetleg áttelepítik őket egy másik épületbe, ez megintcsak technológiafüggő. Ha elérik a vágósúlyt, (100-120 kg) irány a vágóhíd. Korábban valaki írta, hogy az állatok a vágóhídon halálfélelmükben visítoznak. Hát nem hiszem, hogy lenne fogalmuk arról, hogy mi az a vágóhíd. Mindenesetre így néz ki a folyamat sertések esetén: a farmon teherautóra hajtják őket, mérlegelés, utazás, érkezés a vágóhídra. Itt néhány órát esetleg várakoznak, ha aznap már nem történik meg a vágás, akkor kapnak enni. A várakozó udvarról (egy egyszerű kerítéssel körbevett terület, néha fedett) a mosón keresztül (igen, lemossák őket) jutnak a vágósorra. Itt előszőr kábítják őket, mert nem akarnak szerteszét rohangáló véres malacokat kergetni. A kábított malacokat ezután megszúrják és kivéreztetik. Következik a tisztítás, szőrtelenítés (a háztájiban perzselés), különböző technológiákkal. Ezután eltávolítják a belsőségeket, bélgarnitúrát, majd hosszában kétfelé vágják az testet. Innetől a vevői rendeléstől függ, hogy mi történik, ha félsertést akar, akkor szinte semmi, de ha parizert, akkor még sok megpróbáltatás vár a husira.
    Rövid és meglehetősen egyhangú életük van a malackáknak, de lássuk be, nem sokban különbözik attól, hogy napi nyolc órában "szenvedünk" a számítógép előtt egy rosszul megvilágított irodában, ahol másik 49, részben fokhagymafogyasztó kollégánk is jelen van.
  • Molnibalage
    #185
    Megjegyzem, hogy az emberiség valszeg pont azért jutott el ilyen szintre, mert a sütött hússal olyan brutális tápanyagforráshoz jutott, hogy lett ideje más is csinálni.

    Ki állítja, hogy húst hússal kell enni? Senki. Szélmalmokkal hadakozol, mint egy bizonyos agybeteg lovag...
  • Molnibalage
    #184
    Jah persze. Mert a nagyüzemi mezőgazdaság vegyszermentes ugye? OMG...
  • 7HTH7
    #183
    Igen, abban nagyon igazad van, hogy az európai ember túl sok húst eszik. Egyáltalán nem természetes napi szinten húst enni. A csimpánz a legközelebbi rokonunk, az sem eszik napi rendszerességgel húst. Nagyjából évente kétszer eszik húst, és hetente 1-2 alkalommal valami állati eredetűt, tojást vagy termeszt.

    A távolkeleti étkezési szokások már valamivel közelebb állhatnak az ember eredeti táplálkozásához. Arrafelé sokkal ritkábban és sokkal kevesebb húst esznek, sőt nagy részük teljesen vegetáriánus.

    A "mindenevő" emberek megfeledkeznek nagyjából az emberiség feléről, akik nem mindenevők...
  • 7HTH7
    #182
    Te meg azt elfelejted, hogy az emberiségnek kb a fele eszik napi rendszerességgel húst, a másik fele vagy annyit eszik havonta, mint te egy nap alatt vagy egyáltalán nem is eszik húst.

    A mindennapi húsevés nem természetes. A csimpánz sem eszik napi rendszerességgel húst. A csimpánz növényevő, csak alkalmanként eszik húst, de ettől még nem lesz igazi mindenevő. Nem a csimpánz az egyetlen növényevő ami alkalmanként húst is eszik. Időnként például a kecske is hajlamos megenni csigát, békát, döglött madarat, stb, mégse minősítjük emiatt igazi mindenevőnek.

    Valódi mindenevő akkor lenne a csimpánz is, ha az élelme legalább 10-20 százalékát tenné ki az állati eredetű táplálék napi szinten. De nincs annyi és egyáltalán nem napi rendszerességgű!
  • Garou
    #181
    Na pont az ilyen emberekről írtam, hogy fingod sincs róla, amíg nem láttad élőben mi megy ott. Levágtatok egy-két malacot, ami visított meg folyt a vére? Húha, az már kemény. Egy ilyen halálgyárnak megvan ám feelingje, nem véletlen, hogy az ott dolgozók nagy része vagy totál alkesz, vagy poénból levágja a malac orrát, aztán röhögve nézi, ahogy visítva veri magát a földhöz. Azt se tudnád milyen viccesed mondj, csak pislognál mint pocok a lisztben. Mivel engem nem csak az édibédi kutyusok szenvedése hat meg, kifejezetten örülök, hogy lesz konkurencia a húspiacon. Mert ahányan vagyunk, meg amennyi húst eszünk, normális, zöld mezőn legelős állattartással nem lehet kielégíteni az igényeket, csak nagyipari módszerekkel, az meg egy horror, nem normális embernek való munkahely.

    És még egyszer leírom, hogy amit pl a csirkék kapnak a telepen a betegségek ellen, az olyan szinten durva, hogy én amióta láttam, nincs étvágyam hozzá, max a falusi csirkére, kell a fenének az a rengeteg antibiotikum.
  • moikboy
    #180
    Bizony, én is voltam disznóvágáson, ahol a malacka önként és nagyokat röffentve dugta oda a buksi fejét, hogy elvágjuk a torkát.
  • Garou
    #179
    Szerintem a heti 1-2 alkalom lenne normális húsevés terén, nem ez a húst hússal hozzáállás. Nekem amióta sokkal kevesebb húst és több zöldet eszem, valahogy jobban megy minden, amúgy 12-13 éve edzek kiegészítők nélkül.

    De felőlem tömje mindenki a pici pocit, a napfényt sose látott, túltenyésztett, antibiotikumokkal teletömött, néha szarosan-betegen a feldolgozóba kerülő állatok a legfinomabbak. Én is voltam disznóvágáson párszor, kicsit ku*vára más tészta, mint hallani/látni, ahogy halálfélelmükben üvöltenek a marhák/malacok a vágóhidakon miközben a sorsukra várnak. De az kit érdekel, meg messze van, meg kemény vagyok leszarom.
  • BIZ0906
    #178
    Aztán majd tele kúrják vírusokkal és kipusztítják a világot, vagy ami úgy sem hiányzik senkinek részét xD
  • Rotyoka
    #177
    De azért vicces, hogy valaki meg meri azt kérdőjelezni, hogy az ember mindenevő -e...

    Ha nem hiszel a fogazatnak akkor ha nem lenne mindenevő az ember, a hústól mindenki ismétlem MINDENKI rosszul lenne, vagy belehalna, vagy a növényektől pontosan ugyan ez. De mint apélda mutatja pár milliárd agyhalott él, ergo mindenevők vagyunk
  • Rotyoka
    #176
    1 ember nem az emberiség, nem az emberi faj.

    5 millió ember sem az emberi faj, sőt 50 millió ember sem az emberi faj.
  • Molnibalage
    #175
    *5 :)
  • 7HTH7
    #174
    Egyáltalán nem több, annyira nem profi vadászok.

    A döghústól az emberhez hasonlóan fanyalognak, csak a friss húst eszik meg. A nagyvadak elejtéséhez nincs igazi ragadozó testfelépítésük. Hatékony, az emberéhez hasonló fegyvereket nem tudnak készíteni.
    Épp ezért csak ritkán vadásznak kistestű, tőlük sokkal gyengébb majmokra. Ezért is lehet a fél éves ciklus, mert ha gyakrabban vadásznának, akkor félnének tőlük. Akkor meg már nem tudnának olyan közel kerülni hozzájuk, hogy elejthessék őket.

    Szóval igen, ez sajna csak nassolásnak nevezhető, nem igazi mindenevő vagy ragadozó életmódnak.
  • Szefmester
    #173
    "A csimpánz már valamivel több állati eredetű dolgot eszik, de az is többnyire tojás és rovar, általában termesz. De ez a táplálékuk max 1-2 százalékát teheti ki."

    Szóval azt mondod hogy a csimpánzok mindössze nassolni akarnak amikor tojásokat, hangyákat, és a félévenkénti hajtóvadászatot csinálják? Azt hiszem az 1-2%-nál bőven több az a mennyiség amit húsfogyasztással töltenek.
  • 7HTH7
    #172
    Én az igazat mondtam végig. Az európai emberek jelenlegi táplálkozása egyáltalán nem mondható természetesnek.
    A csimpánzok táplálékának is max 1-2 %-át teszi ki az állati eredetű táplálék, az is nagyrészt termesz és tojás. A félévente tartott nagy vadászós lakomáik az elfogyaztott növényi eredetű táplálék mennyiségéhez képest nagyon kevésnek számítanak. Ettől mint mondtam még nem lesznek valódi mindenevők. Ennyi állati eredetű táplálékot még egy kecske is eszik, mégse mondod rá, hogy igazi mindenevő :D
    Anno voltak kecskéink, időnként megrágcsálták a csigákat, békákat, döglött galambot, stb... Talán még több állati eredetűt is esznek, mint a csimpánzok többsége :)

    Azt se felejtd el, hogy azért az emberiség nagyjából fele vegetáriánus vagy csak ritkán eszik húst. Tehát nem mindenki él az átlag európai táplálkozási szokások szerint. Az európai kultúrában a mindenevő ember a gyakoribb, aki minden nap eszik húst, de például indiában a vegetáriánus étrend a jellemző, japánban inkább csak növényeket és halat esznek, kínában is inkább a növényi eredetű tápláléknak van nagyobb súlya. Táplálkozás szempontjából az emberi faj így nézve egyáltalán nem egységes.
  • merai
    #171
    szerintem a legtöbb házban lakó még sosem volt téglagyárban .....
  • teddybear
    #170
    Szóval elismered, hogy nem az igazat mondtad.
  • 7HTH7
    #169
    A kulcsszó az időnként :D

    Egy szóval se mondtam, hogy nem esznek semmi állati eredetűt, csak azt, hogy max a táplálékuk 1-2 százalékát teszi ez ki.

    Az általad említett hajtóvadászatokra nagyjából fél évente kerül sor a megfigyelések szerint, nem véletlen, hogy sokáig nem is tudtak róla. Fél évente egyszer esznek húst attól még nem lesznek igazi mindenevők, ragadozók a csimpánzok se. Akkor lennének azok, ha ez mindennapi táplálékszerzési forma lenne nekik, legalább a táplálékuk 10-20 százalékát kitevőleg.
  • teddybear
    #168
    Azt meghagyom neked.
  • 7HTH7
    #167
    Lehet élve jobb íze lenne, nem? :D
  • teddybear
    #166
    "Szerintem az ember a csimpánzhos hasonló étrenden élhetett eredetileg. Esetleg még a hal szerepelhetett jelentősebb mennyiségben az étrendjében. Nem véletlen mondom a halat, mert sok ember a nyers halhústól sem undorodik, ellenben ugyanazok az emberek a többi húst meg nem ennék nyersen. A vízközeli életmód még azt is megmagyarázza, hogy miért vagyunk annyira szőrtelenek a többi emberszabásuhoz képest, miért járunk két lábon és miért van hajunk, stb.
    Sőt ez még az eszközhasználat kialakulására is jó magyarázat, mert ahhoz, hogy valaki halat fogjon készíthet például szigonyt egy botból."


    Ezek szerint semmit sem tudsz a csimpánzok életmódjáról. Jó párszor megfigyelték már, hogy a csimpánzok időnként valóságos hajtóvadászatot indítanak a területükön élő kisebb termetű majmok ellen. Vagy az e célra hegyesre letört ágakkal nyársalják fel a makikat, vagy addig kergetik őket, amíg le nem esnek a magasabb faágakról. Mindkét esetben az elejtett tetemeket végül felfalják.
  • teddybear
    #165
    Akkor bejelentkezem. Számtalan disznóvágáson szerepeltem eddig, kisgyerekként tartottam a véres tálat, aztán lefogó voltam/vagyok. Szúrni még nem szúrtam, de böllérként amúgy elég jó vagyok. Értek a bontáshoz, daraboláshoz is. Ennyit a disznóról.
    Csirke, meg a többi aprójószág. Gyerekkorom óta van a ház körül. Ha kell levágom, élve ugyanis nem eszek meg semmit sem.

    Nem tudom, ebben mi a furcsa?
  • 7HTH7
    #164
    Azt nem vitatom, hogy én vagyok a speciális eset, de már előtte írtam, hogy itt részleges alkalmazkodásról lehet inkább szó, nem arról, hogy valóban igazi mindenevő az ember. Pl a mindenevő állatok nem undorodnak a döghús szagától és az ürülékevéstől sem, ahogy a ragadozók sem vetik meg egyiket se. Az emberek többségénél viszont ez hiányzik.

    Szerintem az ember a csimpánzhos hasonló étrenden élhetett eredetileg. Esetleg még a hal szerepelhetett jelentősebb mennyiségben az étrendjében. Nem véletlen mondom a halat, mert sok ember a nyers halhústól sem undorodik, ellenben ugyanazok az emberek a többi húst meg nem ennék nyersen. A vízközeli életmód még azt is megmagyarázza, hogy miért vagyunk annyira szőrtelenek a többi emberszabásuhoz képest, miért járunk két lábon és miért van hajunk, stb.
    Sőt ez még az eszközhasználat kialakulására is jó magyarázat, mert ahhoz, hogy valaki halat fogjon készíthet például szigonyt egy botból.
  • 7HTH7
    #163
    Szerintem annyira nem egyértelmű a fogazat alapján, mivel a fogazatunk leginkább a csimpánz és a gorilla fogazatára hasonlít és a táplálékuk nagy része növény. A csimpánz már valamivel több állati eredetű dolgot eszik, de az is többnyire tojás és rovar, általában termesz. De ez a táplálékuk max 1-2 százalékát teheti ki.

    Őszintén szólva én nem igazán figyelek arra, hogy mindig meglegyen minden tápanyag ami kell. Nem nagyon tervezem előre, hogy mit eszek. Mindig csak azt amit épp megkívánok. Tejtermékeket és a tojást megeszem, bár nem lehet azt mondani se, hogy túlzásba vinném ezeknek a fogyasztását. Fehérjeforrás az még a babfélékből van.
    Igazából inkább szénhidrátdús kaján élek, krumpli, rizs, kenyér, ilyesmi.
    Egy biztos, rohadt kevésbe kerül így nekem az étkezés, ennyi előnye van.

    Viszont senki ne gondolja, hogy csak előnyei vannak a vega táplálkozásnak. Tény, hogy nekem ez egészséges, de nem biztos, hogy mindenkinek az. Mellesleg a legnagyobb probléma az, hogy a párkapcsolatban óriási hátrány. Nem vicc, tényleg nem kedvelik sokan, ha kiderül a párjukról, hogy vega. Nekem ez okozza máig a legtöbb gondot. Külsőre tetszek a nőknek, csak emiatt a kis hibám miatt komoly kapcsolatot nem akarnak, velem élni egy se szeretne, mert nem úgy étkezek mint ők.
    A vega nők meg mind hülyék, viccen kívül egytől-egyig el vannak szállva a szépségüktől... Tény, hogy a vegák lassabban öregszenek, nem híznak el, stb, sok nő emiatt is lesz vega, de csúnyán vissza is élnek ám vele.

    Ha egy férfi arra adja a fejét, hogy vega lesz, akkor jobb, ha ezekkel a hátrányokkal számol. Ha nem okozot neki gondot az addigi étrendje, akkor szerintem jobban teszi, ha kétszer átgondolja mit is akar...
  • thsanyi5
    #162
    Egyértelmű hogy mindenevők vagyunk. Nem kell hozzá nagy tudomány. Amelyik állatnak olyan fogai vannak mint az embereknek az mindenevő, tehát valószínű mi is. Érdekes, hogy van aki nem bírja. Lehet valami egyéb bajod van csak nem jöttél rá mi az. De legyél csak nyugodtan vega, örülnék ha az lehetnék én is. Próbálok sok gyümölcsöt zöldséget enni inkább mert tudom milyen körülmények közt tartják az állatokat. Néztem már róla sok videot és élőben is voltam párszor disznóvágáson és csirkéén is. Mind a kettőt nagyon gusztustalannak és kegyetlennek találtam. De mégis elég 2-3 nap hús nélkül és már azt veszem észre, hogy túl gyakran nézek be a hűtőbe és nem tudom mit akarok. De valójában sejtem nagyon is. Aztán jön az az érzés, hogy úgy bele harapnék valamibe. Szelet rántott hús és elmúlik. Ezt minek nevezzem ha nem hús igénynek.
    7HTH7 megírnád, hogy te milyen féle növényi eredetű kajákkal tudod megoldani, hogy meglegyen mindenféle tápanyag ami kell? Pl leírhatnád kb egy heti kajáidat röviden. Hátha találok valamit amivel több húst tudok helyettesíteni.
  • Nagydög
    #161
    Szerintem forditva ulsz a lovon. Te vagy specialis eset. Letezik egyebkent hus alergia, lehet, hogy valami ilyesmid van.

    Mas. Az ember tenyleg mindenevo, es kepes csak novenyi vagy csak allati taplalekon is elni. Az utobbi kenyszer nelkul marhasag, az elobbit pedig esszel kel muvelni, de ez a vegyes taplalkozasra is igaz. A gabonafelekkel(es altalaban a finomitott szenhidratokkal) tessek csinjan banni, mert az atlag ember igenyeihez kepest tul jo kaloria forras. Gyakorlatilag keptelen olyan gyorsan felhasznalni az energiat a szervezet, amilyen gyorsan az emesztes kinyeri beloluk. Az eredmeny zsirparna, rosszabb esetben kettes tipusu cukorbetegseg. Ez a vegetarianusokra is igaz, szoval pusztan a hus nem eves nem egyenes ut az egeszseghez.
  • 7HTH7
    #160
    Aki bírja az egye nyugodtan, éngem nem zavar amíg nem nekem kell megenni :D
  • Molnibalage
    #159
    N+1 disznóvágáson voltam. Húsevő vagyok.
  • Molnibalage
    #158
    Na, a sima húzon meg az érzeni, hogy az állat mit eszik...
  • 7HTH7
    #157
    Abban én nem vagyok olyan biztos, hogy mindenevő az ember. Én pl rohadtul nem bírtam a husevést. Nem azért tettem le róla, mert divatból vega lettem vagy mert egészségesnek ítéltem ezt a táplálkozásmódot, hanem egyszerűen nem bírta a szervezetem a húsevést.

    Maradjunk annyiban, hogy az emberek többsége az utóbbi néhány százezer évben valamennyire alkalmazkodott a mindenevő, húsevő életmódhoz, de nem mindenki.

    Nekem pl anyai ágról nagymamám és apai ágról egyik dédnagymamám is hozzám hasonlóan nem bírta megenni a húst, zsiradékokat, stb. Egyértelmű, hogy tőlük örököltem azt, hogy én sem bírom megenni. Nem minden ember mindenevő, húsevő...

    Egyszer olvastam is, hogy az A-s vércsoportuak többsége genetikailag igazából nem alkalmasak húsevésre, gyakran komoly egészségügyi problémáik adódnak emiatt. Én is A-s vércsoportú vagyok szóval nem is lepődtem meg ezen.
  • Rotyoka
    #156
    Az 2 külön kérdés, hogy az ember mindenevő és az hogy a teljesen steril világunkban nem találkozol azzal amivel eddig több ezer évig igen
  • 7HTH7
    #155
    Egyet kell értsek veled. A legtöbb nagy húsevő itt szerintem még soha se ölt meg állatot, vágóhídon meg mégúgy se járt :)

    Én vega vagyok gyerekkorom óta, de vágóhídon jártam 3 évvel ezelőtt, mert segítenem kellett ott egy ismerősnek kicsit. Hát mit ne mondjak, örültem, hogy vega vagyok. Amikor kijöttünk, azt mondta mostmár megértelek, hogy miért nem eszel húst :D