Hihetõ és ehetõ?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Chocho
Ezzel csak annyi a baj, hogy a sorozatban és a filmben sem élnek az általa nyújtott lehetõségekkel, lévén nem lenne plot, hisz ezzel a kütyüvel kb. mindent meg lehetne oldani. 😊

Gaming is believing.

Nekem is a replikátor jutott eszembe, mikor a cikket olvastam .. :-)
Narxis
Nincs mese, építene kell egy ilyet:

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

http://www.youtube.com/watch?v=SNB0kb1N-pU

ezután a videó után szerintem meg lehet barátkozni a in vitro hús fogalmával. Én eszek húst, mert a szervezetnek szüksége van rá, és vega cuccokkal nem lehetetlen, de nehéz pótolni. Aki akar az egyen házilag tenyésztett állatot, azt támogatom, de hogy ilyen körülmények között tartott és leölt állatot egyek, ahhoz semmi kedvem.
Még ha haszonállat is, kijár neki annyi tisztelet, hogy ne így végezze.
A belinkelt "vega" óriás testépítõk is alátámásztják, hogy a laborhús jó ötlet és újabb fejlesztés; mert ezek a növényevõ kondisok tuti, hogy napi több kiló étrendkiegészítõ és hasonló cuccokat nyomnak magukba (vitaminokat, multiminerált, tömény fehérje tömegnövelõket, kreatint, és még ki tudja mit : ). Egyáltalán nem a növényektõl nõttek ekkorára, hanem ahogy kvp is írta, a modernt technika segítségével. És ha elfogadjuk a multivita/minerál-tablettákat (azok sem nõnek a természetben maguktól ) , miért ne növesztenénk csirkeszárnyat is laborban .. 😊
mousee
Nem mintha igazán érdekelne valakit, de azért elmondom én is a véleményemet, ha már kialakult ez a vega vs húsevõ csata 😊

Én magam is vega vagyok, de semmiféle elv nem hajt, a döntés a következõképpen alakult: Sikerült apám egyik kollégáján keresztül a saját szememmel látni, hogy milyen körülmények között, és hogyan lesz az élõ állatból sajtkabátos szalámi, és egyéb húsipari termék. Hát, mit ne mondjak, elég gyomorforgató volt. Akkor eldöntöttem hogy többé ilyen gyárilag feldolgozott húst nem fogok enni. Késõbb azt vettem észre, hogy vidéki rokonoknál felszolgált háztáji baromfiból készült étel sem ízlik, szóval volt egy pont, amikor elfordultam attól is. Egyszerûen nem jön be az íze. Viszont rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kajálok, olajos magvakat is kimondottan kedvelem, és igyekszem a gabonaféléket minimumra szorítani az étrendemben.

5. éve vagyok teljesen vega, szeretek a társaság középpontjában lenni, ökörködni, röhögni, jó helyekre járkálni, kirándulni, bulizni, járok rendszeresen futni, bicajjal megyek melóba, edzeni járok, és elég rég csapott le betegség a lábamról. Meló mellett folyamatosan bõvítem az informatikai tudásomat, mellékállásból csurran cseppen. Nem vagyok se fáradékony, se dekoncentrált, sõt, azt vettem észre hogy kevesebb alvással is beérem.

És itt be is fejeztem, ezen a poston kívül nem is akarok dicsekedni, vagy felvágni a fogyatékosságommal 😊 Mindenki azt eszik, ami neki jólesik, a döntés a saját kezében van.

On:
Szintetikus hús... hát... aki idáig húst evett, az nagyon nehezen fogja rászánni magát a "mûhúsra". Plusz írta is már valaki, hogy szeretnek a gyártási költségeken spórolni, ebbõl kifolyólag tényleg elég sok szintetikus szar kerülhet a rendszerbe, mert az olcsóbb, és "a jónépnek jó lesz az". De a fejlesztést mindenképp támogatom, feleslegesen ne öljünk állatokat, fõleg ne úgy, hogy 3 hét után dobjuk ki a hûtõbõl a meg nem evett húst.

Inkább a gondolkodásmódon kéne változtatni, hogy ne pocsékoljunk mint az állat... Reménykedni azért még szabad...

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Molnibalage
Ez a portás egyén valami hihetetlenül elvetemülten sötét...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A vega kérdéshez: én még nem láttam olyan folyamatosan nehéz fizikai munkát végzõ embert, aki ne evett volna húst. A napi egy óra edzés nem számít nehéz fizikai munkának, a nyolc órán keresztüli betonlapátolás viszont igen. Persze ilyenkor jönnek azzal, hogy "szombaton voltam a havernál kerítést betonozni, jobban bírtam mint a sok hájas húsevõ". Ez akár igaz is lehet, de a hangsúly a folyamatos-on van. Vajon vasárnap este is ugyanúgy bírtad volna kölesfejfújton? És hétfõn, kedden... heti öt napon át, egész évben?

Úgy van. Mellesleg a növényevõknek kell pihenniük az étkezések közt, mivel nem tudják gyorsan megemészteni a táplálékot - kérõdzniük is kell, ami nem más mint baktériumok segédletével a cellulóz lebontása. A ragadozók praktikusságból pihennek. Ugyanis nekik nehezebb beszerezni a táplálékot, pl egy tigris egy-egy éjjel akár 50 km-t is megtesz a préda felkutatásának céljából.
Aztán ha az megvan akkor jóideig elvan vele, mert koncentráltabban és könnyebben emészthetõen van benne az energia. Erre utal a jóval rövidebb bélrendszer is.
De a vadászat energiaigényes, éppen ezért is kell sok és könnyen beszerezhetõ energia egy ragadozónak.

http://www.taxierden.hu

"Egyszerû kémia az egész. Ha húst eszel akkor a testednek le kell bontani elõbb aminosavakra, hogy izmot tudjon csinálni belõlük. Ez energiába kerül és nagyon rossz hatásfokkal is mûködik. Nem véletlen, hogy a húsevõ állatoknak rengeteget kell aludni(elég csak a macskát,kutyát,oroszlánt megfigyelni). "

Minden fehérjét le kell bontani elõbb, hogy aztán hasznosuljon, a növényit is. Amúgy a növények annyira gyatra energiaforrások, hogy a növényevõ állatoknak egész nap zabálniuk kell, hogy kellõ energiát vegyenek magukhoz, míg a húsevõknek elég egy-két naponta rövid ideig enniük.
Errõl megkérdeztél már egy rendes fogorvost is? Mert 'eccer egy nekem ecsetelte, hogy nekem nincsenek is rossz állapotban a fogaim... egy vegáshoz képest. Az enyémek szépen tömhetõek, mivel van mit fúrni, faragni és tömni. De egy vegásnak csontig elkopnak a fogaik, a fogászok rémálma egy vegás fogsor...

Naccerû... ezt a kaját még a vegetáriánusok és a krisnások is megehetik.
😛

B0nFire
Izom, tehát sejtekbõl áll. A sejteket lehet tenyészteni mesterséges körülmények között. Tehát elvileg egy db osztódásra képes sejt is elég -- elméletileg -- bármekkora mennyiségû hús elõállítására. Sejtet meg élõ állatból lehet kinyerni, de ez bagatell. Kisebb dolog, mint a biopszia. Egy tû és egy szúrás, és megvan a szövet. Utána az állat élhet nyugodtan.

Ez a lényege.

A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

Omega
De hogy készül ez a hús meg egyáltalán mibõl van? Errõl egy szó sincs a cikkben. A hús izomszövet, azt is állítanak elõ, vagy ez csak hasonlít rá, mert akkor ez tényleg nem jó dolog. <#confused>
Amúgy nem jött meg az étvágyam.

Itt konkrétan aminosavakról beszéltem.
itt olvashatsz róla bõvebbn

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

wraithLord
Vagyis pontosítva: elsõ esetben az állatokkal magát a baktériumtömeget etetik meg, de ki is lehet vonni a sejtekbõl a fehérjét (általában emberi fogyasztásra szánt termékek esetén.
Viszont egyszerûbb olyan baktériumtörzzsel dolgozni, ami eleve a környezetébe kiválasztja a terméket, és nem kell a sejttömeggel babrálni...
wraithLord
Te most a Single Cell Protein nevû "találmányra" gondolsz, vagy olyan génsebészeti eljárásra, amivel megoldották, hogy baktériumsejtek aminosavakat válasszanak ki extracellulárisan?
Mert elsõ esetben a magát a baktériumsejtet kell megenni, másik esetben pedig a baktériumtenyészet tápközegébõl lehet kiszûrni a terméket (aminosavat).
wraithLord
Ja, bocs, félreértettem a kommented. 😊
Igen, de a rost elnevezést mi találtuk ki nem a növényevõ állatok. 😊

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Egyáltalán nem drága. Több ezer tonna/év mennyiségben gyártanak aminosavakat fermentációval, amihez az esetek többségében génmódosított baktériumot használnak. Annyira olcsó, hogy állatoknak is adják táplálékkiegészítõnek.
Te a tömegnövelõ fehérjékrõl beszélsz. Azokat tényleg úgy gyártják.

wraithLord
Ilyen értelemben azt hívjuk rostnak, amit nem tudunk megemészteni. Nekünk a pl. cellulózstruktúrák jobbára rostanyagnak minõsülnek, de a növényevõknek jobbára nem, mert különben nem növényevõknek hívnák õket.
<i>"Az energiához meg glükóz kell a szervezetnek. Ami meg a gyümölcsökbe van és azonnal hasznosul is. Bármi mást eszel azt a testnek glükózzá kell alakítani ami szintén fölösleges energia és rengeteg emésztõ enzim pazarlás."</i>

Hülyegyerek, ha ez így lenne, akkor kurvára egészséges lenne szõlõcukrot zabálni magában. Tudod, hogy mégis miért nem tesszük? Mert kurvára nem az. Ha tiszta glükózt viszel be a szervezetedbe, akkor valóban gyorsan felszívódik, de a szervezet regulációs mechanizmusai azonnal igen erõs inzulinválaszt adnak a bevitt glükózra. Hadd ne mondjam, hogy ha éppen nem edzés után vagy, és az izmaidba nem tud elraktározódni a bevitt energiamennyiség glikogén formájában, akkor mi lesz a glükózodból... Elárulom: háj.

A ragadozók pedig nem azért alszanak mert annyira lefárasztaná õket az emésztés, hanem mert tartalékolják az energiájukat a vadászatra, ott ugyanis a túlélésük múlik azon, hogy mekkora erõkifejtésre képesek pár másodperces idõtartam alatt.
Mit gondolsz, az evolúció nem rostálta volna ki a ragadozókat, ha valóban ennyi hátránya lenne a húsevésnek? Szerinted miért nem növényevõ minden állat? És miért nem növényevõ minden ember? Ó, gondolom azért, mert az ember csak az elmúlt párezer évben tért át a húsevésre 😄 Akkor szerinted a mamutok mégis mitõl pusztultak ki? 😄

A legnagyobb állatok a bálnák, mindenevõk.

A növények nagy része rost. A rostokat nem emészted meg, azok áthaladnak rajtad. A növények tápértéke, a terméseket leszámítva, alacsony. Egy növényevõnek folyamatosan enni kell. A ragadozók azért pihennek sokkal többet, mert megtehetik. Nem kell folyamatosan táplálékot keresniük.

A növényi fehérjét ugyanúgy le kell bontani mint az állatit.

Én úgy tudom a mioglobin adja a hús színét. Ez raktározza az izomszövetben az oxigént.

Hát én még nem találkoztam ilyennel, de tuti, hogy jó drága lenne 😄
Így is kiváló hasznosulással bíró fehérjekészítményt lehet elõállítani simán tejsavóból szûréssel: http://en.wikipedia.org/wiki/Whey_protein

"Arról meg nem is beszélve hogy boldog boldogtalan tolja a táplálék kiegésszítõket ami szintén szintetikus fehérje, de persze ez nem számít."
Van egy érdekes fogalom: bioszintetikus.
Szintetikus, mert gyárban gyártja az ember, de bio mert élõlények termelik. A megoldás génmódosított baktériumok, amelyek nagy mennyiségû felesleges aminosavat termelnek. Na ez kerül a táplálékkiegészítõk nagy részébe.

Sõt, még a gerincesek közül is fõleg az emlõsök és a madarak lettek kikiáltva érzõ lénynek. Holott például egy polip sokkal nagyobb agytérfogattal, és feltehetõleg sokkal fejlettebb intelligenciával rendelkezik mint egy csirke a kupaknyi agyával.

Úgy hasonlítod össze õket mintha nem lenne mindenevõ kategória.

"Soha az életben nem tudnál megenni egy nyers disznót vagy marhát de még csirkét sem a technológiánk nélkül(fõzés,darálás)."
Ez csak gusztus kérdése. Ettem már nyersen húst kíváncsiságból. Nem a rágással volt a probléma hanem a lenyeléssel, ha érted mire gondolok.

Egy mázsa étkezési búza 4-5eFt. Ebbõl 100 kg kenyeret lehet sütni. Jelenleg a sütés többe kerül mint az alapanyag!

Nem kell a növényekkel példálózni. Csak a gerinces állatoknak vannak törvényes jogai. Az alatt bármivel bármit csinálhatunk. Az álszentség már itt kezdõdik.

"Ha valaki veszi a fáradságot és ráguglizik akkor találhat már ma is mûködõ erdõkerteket, permakultúrás kerteket amik egy adott hektáron sokkal több embernek való élelmiszert tud elõállítani mint a mostani gabona/hús alapú óriási pazarlást folytató gazdaság."
Pont fordítva. A permakultúra és úgy általában a biogazdálkodás hatékonysága sokkal alacsonyabb.

Az ember se nem noveny se nem husevo, hanem mindenevo. Egyik taplalekforrasra sincs specializalodva, viszont szinte mindent meg tud enni, ami eleg keves alatfajra jellemzo. (azert van par) A legtobb foemlos azert ilyen, mert a tulelesi kepesseguket noveli. Az ember jelenlegi alkata szerint vegyes taplalkozasra rendezkedett be kb. 100-200 ezer eve, ami egyarant jelent hus es noveny fogyasztast. A kiegyensulyozott taplalkozashoz mindkettot fogyasztani kell. Ha valaki megsem ezt teszi, akkor mesterseges anyagokkal vagy az adott foldrajzi terulettol idegen etelekkel potolhatoak a hianyok, de ez csak a modern technika mellekhatasa. Ezert van az, hogy lehet egeszseges a tisztan csak hust evo es a tisztan csak novenyeket evo ember is, de mindkettojuknek csalnia kell a hianyzo tapanyagok potlasara. Egyarant csalas az etrendkiegeszito es a vitamin de a messzi foldrol behozott zoldseg vagy gyumolcs is, mivel midkettot a modern civilizacio biztositja.
Szerintem ez a vega dolog megint valami divat f*szság.
Ismerek egy két vegát, jófejek, birom õket, mert nem az a tipusok akik keresztesháborút folytatnak.
Amikor viszont látom õket strandon az az érzésem hogy súlyos betegek.
Biztos lehet vegán étkezve is egészséges valaki, de szerintem sokkal bonyolultabb és nagyobb odafigyelést igényel, mint egy egészséges de húst is tartalmazó étrend.
Csak a növényevõ kontra húsevú vitára.

Az emberi szervezet nem kifejezetten növényevõ. Növényevõ az elefánt, a tehén, a zsiráf. Cakk-pakk megzabálnak mindent, ami zöld. Szétrágják a rostokat (kérõdznek) specializálódott emésztõrendszerük van, a rostokat is feldolgozzák.
Ehhez képest az ember csak bizonyos terméseket fogyaszt. Az ember alapvetõen hûsevõ, ahol az étrendjét hús hiányában növényekkel kitudja egészíteni. Az ember hús és korlátozottan növényevõ.

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

wraithLord
A cellulózt nem tudjuk megemészteni. Vagyis csak nagyon-nagyon korlátozottan, mert ahhoz cellulózbontó baktériumok, és nagy felület kéne (jó nagy vakbél, speciális bélfalstruktúrák stb.)
Elég bonyolult dolog növényevõnek lenni (ami már a nagyon-nagyon erõs állkapocsnál kezdõdik - sokkal erõsebb, mint egy húsevõé, mert a sokszor nagyon durva és vastag cellulózfalakat fizikailag is szét kell aprítani). Mi inkább csak raktározószöveteket/-szerveket, magokat, terméseket, álterméseket eszünk. Az nem egészen "növényevõség". 😊
wraithLord
Az pedig a másik, hogy nem árt tisztában lenni, hogy melyik növény melyik része mire való.
B0nFire
Azt már én is észrevettem, hogy a kukoricaszem külsõ, sárga héját nem emésztem meg. Úgy jön ki, ahogy bement. Sõt, a paradicsom egy része is. Ahogy összerágtam, úgy jön ki.

Lehet, van még pár ilyen növény.

A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

wraithLord
Nyilván terhes nõk gyereke esetén, és amikor az emberi szervezetben zajló építõ és lebontó folyamatok egyensúlya a lebontó folyamatok irányába tolódik el, akkor kicsit más a helyzet.
Vegetáriánus is lehet egészséges csak éppen 40 fajta zöldséget kell kajálnia, amit sokan nem tudnak. Ráadásul ha az ember növényevõ lenne mint itt sok segg buta szerint, akkor mondja már meg nekem valaki, hogy a növények 60%-át miért nem tudjuk megemészteni, és miért jön ki belõlünk feldolgozás helyett?..

A csak növényi étrend hiánybetegséget okoz. Pár éve egy francia házaspártól elvették a bíróság a gyereküket, mert a vega étrend miatt súlyosan megbetegedett. Meg perbe is fogták õket, súlyos testi sértésért.

"Amúgy gorillát láttal már? Meg úgy általában a Földön a legnagyobb legerõsebb állatok mind tisztán növényevõk(elefánt,gorilla,rinocérosz,bivaly,ló)."

Viszont az emberek emésztõrendszere nem is hasonlít a kérõdzõkére. Nekem nincs összetett gyomrom, és nem tudom megemészteni a cellulózt, ami pedig a növények fõ alkotóeleme. Amelyik az említett állatok közül nem kérõdzõ, az is alkalmazkodott a növények lebontásához, pont azért akkorák, hogy beléjük férjen a túlméretes gyomruk, amiben megerjesztik a növényeket.

Különben meg a legnagyobb állatok a bálnák és cetek. Ezek viszont leginkább planktont esznek, ami részben állat, részben növény. De például az ámbráscet leginkább tintahalat eszik, ami hús.

Szóval nem kell erõltetni, mert nincs igazad. Viszont a bejegyzéseidbõl is kiderül ugyanolyan fanatikus vagy, mint a többi vegetáriánus.
Különben meg a vegetáriánusokat messzirõl ki lehet szúrni az egészségtelen olajos sápadt bõrszínükrõl, ami részleges hiánybetegségrõl árulkodik.

wraithLord
Ennyi hülyeséget összehordani... 😄 Nem is tudom, hol kezdjem (illetve kezdeném). X)

Viszont a lényeg igaz. Az ember kizárólag növényi eredetû táplálékkal is képes teljes értékû életet élni. Lehet csak növényi eredetû táplálékot felhasználva testépíteni is (bab, borsó, lencse, szója stb. - tökéletes fehérjeforrások, talán jobb is, mint a hús). Az más kérdés, hogy van-e értelme egyoldalúan táplálkozni... X) (, és hogy ezzel nem hátráltatod-e a szervezeted hosszabb távon).
Úramatyám. Hová süllyedünk még???
Macc
Ezt en ertem, es ezert mondom, hogy mûhús. Lehet azon gondolkozni, hogy mit nevezunk muhusnak, de nekem az igazi akkor is az, ami egy elo allat reszekent fejlodott. Belatom azt is, hogy a tulszaporodott emberiseget lassan keptelenseg "termeszetes" uton tenyesztett allatok husaval ellatni, es hogy van letjogosultsaga egy ilyen termeknek, de csak akkor, ha az igazi hus aranal olcsobban hozzak piacra. Maskulonben felvetodik a kerdes, hogy dragabban kinek kellene? (hacsak nem etetik be az embereket valahogyan, hogy az mennyivel jobb)

"Én még nem láttam vegetariánust tisztességes fizikummal. Ez pedig azért van, mert a növényi proteinek gyengébb hatásfokkal hasznosulnak az emberi szervezetben (és az izomszövet gyarapodásának elengedhetetlen feltétele a megfelelõ mennyiségû fehérjebevitel a proteinszintézishez), ráadásul eleve kisebb arányban vannak jelen a növényekben mint a húsokban. "

Én meg még nem láttam pingvint soha az életben akkor õk se léteznek?
Csak venni kéne a fáradságot és utána nézni.
Íme néhány videó amit kb. 1 perc alatt lehet találni.
-http://www.youtube.com/watch?v=SbEUHCU_GtM
-http://www.youtube.com/watch?v=ZLgP72dIy4E
-http://www.youtube.com/watch?v=nIcSuA2b_Wc

Amúgy gorillát láttal már? Meg úgy általában a Földön a legnagyobb legerõsebb állatok mind tisztán növényevõk(elefánt,gorilla,rinocérosz,bivaly,ló).

Egyszerû kémia az egész. Ha húst eszel akkor a testednek le kell bontani elõbb aminosavakra, hogy izmot tudjon csinálni belõlük. Ez energiába kerül és nagyon rossz hatásfokkal is mûködik. Nem véletlen, hogy a húsevõ állatoknak rengeteget kell aludni(elég csak a macskát,kutyát,oroszlánt megfigyelni).

A növénybõl(zöldek, pl.:saláta,spenót stb) sokkal könnyebb(kevesebb energia) a testnek kinyerni az aminokat(és igen minden esszenciálist be lehet vinni növényekkel illetve magvakkal).

Az energiához meg glükóz kell a szervezetnek. Ami meg a gyümölcsökbe van és azonnal hasznosul is. Bármi mást eszel azt a testnek glükózzá kell alakítani ami szintén fölösleges energia és rengeteg emésztõ enzim pazarlás. Olyan ez mint ha építkezni akarnál amihez a téglákat elõbb le kell bontanod egy másik kész házból megtisztítani majd újra felépíteni. Vagy egyszerûen bemész egy boltba és veszel új téglákat amiket rögtön lehet építeni.

Miket hordtok itt össze. Nagyon jót lehetne rajta szórakozni de inkább sajnálni való. Ilyen érvek, hogy azért jó nekünk a hús mert mi is húsból vagyunk. Komolyan. Erre már nem lehet mit írni. Akkor a növényeknek növényeket kéne enni mert õk növényekbõl vannak ugye?

Aha melyik embertípus nem evett húst szépen ki is halt.

Mellesleg képzeld el, ha nem ennénk húst nem lenne se tyúk, se szarvasmarha, se kibaszott sok állat amit az ember azért tart hogy megegye.

Tudod a disznó sem így nézne ki ha nem lenne ember.. Mond neked valamit az hogy vaddisznó?

Sokan itt paráznak, meg öntik magukból az ökörséget.

Attól, hogy valami mesterséges nem feltétlenül rossz.

De jó látni, hogy a foteltudósok nálunk már mindent jobban tudnak, mint azok akik valóban ezzel foglalkoznak

Kornan
A köv lépés, hogy szerveket állítanak elõ hasonlóképp, pl új agyat akinek kell. <#crazya>
Azután már teljes embereket, mint az ûrháború 2063-ban. In vitro ember, akik a szar munkákat csinálják. Errõl mindig az jut eszembe. <#nevetes1>

Amúgy jó 5let szerintem, csak még messze van.