Kerbal Space Program

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kerbin, Mun, Minmus kutatás. elõször érdemes megszerezni a techfán a napelemeket, mert akkor mindig van áram. de ez a 3 bolygó tud annyi science-t adni, hogy eljuthass a Dunára. és ha visszatértél a Dunáról, maxoltad a pontokat.

Én is mostanában kezdtem a játékot bár elõtte rongyosra néztem a Scott Manley videókat. Már sikerült nap körüli pályára is állnom és onnan belsõ bolygóra eljutni. Bár vissza már kevés voltam, így kering szegénykém a világegyetemben.

Láttam egy olyan modot ami kijelzi hogy más bolygók milyen szöget zárnak be a kerbin nap hármasban. annak mi a neve és hol találom? Csak könnyebb volna jó idõben indulni az egyes bolygók felé mint találomra.

Nohab
Az Kerbal években 28 év. 😄
Trucker39
Nekem nincs sok pontom, de ami van azt a Kerbin, Mun, és Minmus felderítésével, mérésekkel, mintavételekkel szedtem össze. Bizonyára feltünt, ha mérsz, vizsgálsz valamit, azért kapsz X pontot, ha ugyan ezt megméred még egyszer, akkor kapsz x-y pontot. Ezt addig lehet folytatni, míg X értéke 0.1 pont nem lesz. Persze nem árt sok energia az adatok haza továbbításához. ne kelljen sokszor nyomogatni az idõgyorsítás gombot.

Gondolom, mindenféle mérõberendezést felszerelsz és bekonfigolod gombokra, hogy csak azokat kelljen nyomogatni.
Nálam a Mun már lassan olyan, mint egy szeméttelep, vagy roncstemetõ. Tele vannak szórva a kráterek szondákkal. Nem törlöm le õket egyenlõre (bár ugye le lehet) mert akkor nem emlékszem már melyikben is jártam.

mijki
Az elején, hogy farmoltatok össze elég science-t,hogy lehessen jobb cuccokat használni?

A játék szerint el kellene már menni valamerre, mert a Kerbin körüli majomkodás már nem túl jövedelmezõ, mondjuk így. Tegnap ugye elmentem a Mun-ra, csak elfogyott az elektromosság. Így hosszú távra nem is igen tudok menni, amiért járna pont.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

7 év, elnézést 😄 megártott az esti sör. és a 7 évet is csak azért tudom, mert annyi ideje lõttem ki a hahtómûegységemet 😛

hazaértek! elég volt az üzemanyag! 😄 mostanra Bill és Jeb tényleg 7 éve van folyamatosan az ûrben. Jeb ugyan leszállt párszor, de tényleg idõszerû lenne õket hazajuttatni 😛 plusz a kilövõállomásra le kéne vinni ezt a hajót: volt az Eve mellett, járt a Mohonál, a Dresnél és az Eeloonál. bár még el kéne vinni a Dunára és a Joolra 😛 meg az Eve körül se járt még 😛

és igen, cirka 270 nap még a Kebin találkozásig. a Periapsis 75 ezer km, és maradt a most már csak 15 tonnás jármûvemre 390 egységnyi üzemanyag. sikerülni fog 😄

176 nap? az valami? Jebediah és Bill már lassan 6 éve folyamatosan kint vannak az ûrben és még minimum másfél évig kint lesznek. és úgy néz ki, lesz elég üzemanyag 😄

[NST]Cifu
Sajnos a Mun-on kívül felesleges egy égitestre több szondát küldeni szerintem. A Mun-on a különféle régiók külön-külön is adnak Science-t, de a többi égistesten teljesen mindegy hogy hol szálsz le...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Trucker39
Lehet ez a Kerbal-oknak kis lépés, de én nagyon megszenvedtem vele. Kerbal még nem jutott el ide, csak 3db szondát vittem el egy úton. Sajnos ezek közül egy besült, de kettõ sikeresen leszállt a Duna-ra.

[NST]Cifu
Ugyan már, én most 10000x idõgyorsítással passzolok 176 napot, ennyi idõ kell, hogy a legideálisabb pályán legyenek a bolygók. Ez a kurafi meg úgy vigyorog e közben, hogy akaratlanul is csak nevetni tudok rajta. Istenáldott volt, aki ezeket a Kerbalokat megálmodta. Vagy nagyon beteg. 😊

mijki
Én meg nagyon ügyes voltam, és sikerült Jebediah-t Mun körüli pályán hagyni elektromosság nélkül. 😄 Indulhat a felmentõ sereg. 😊

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

[NST]Cifu
<#eljen>

mijki
<#eljen>

<#eljen>
Fenrir
<#eljen>

A halál csupán a kezdet...

szabo15
Sikerült landolnom a Holdon végre

[NST]Cifu
De, tudja, mert ki lehet írni a jármû teljes Delta-V-jét. Ha a leszálló hajót meg ki akarod venni a képletbõl, akkor a fokozatoknál külön-külön is fel van sorolva, hogy mennyi Delta-V-vel bírnak, összeadod azokat, amelyek transzfer-fokozatként vannak kezelve, és megkapod a keresett értéket.

moduláris, ledobható tartályokból álló szerelvényt használok
azaz a Mechjeb nem tudná az út elején, hogy a végén mennyi erõm lesz. mindenesetre csinálok egy mentés másolatot, megpróbálom, ha nem elég a kakaó, küldök felmentõtartályt 😄

Daffit
Kapkodok, mert indulnom kellene és már éhes is vagyok, nem is írok többet, mert csak elrontom. <#zavart1>

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

[NST]Cifu
Na ezért jó a MechJeb. Látod, hogy a hajód mennyi Delta-V-vel rendelkezik, és látod, hogy a manõver mennyi Delta-V igénnyel bír. Ha a második nagyobb, mint az elsõ, akkor nekiállhatsz mentõhajót építeni. 😊

[NST]Cifu
Igen, de itt kitérnék egy apróságra: a kevesebb hajtómû esetén drasztikusan csökken az elérhetõ gyorsítás, magyarul egy-egy manõver eonokat fog igénybe venni. 😊

Ezért nem használok egy hajtómûves desingokat. 😊

917 egység üzemanyag és 21 tonnás hajó. bár ebbõl 2 tonna leválasztható tartály. vajon elég lesz a Kerbinig? 😄

[NST]Cifu
Vigyázz! Ha csak a hajómûvel és az üzemanyag-tartállyal számolsz, a Delta-V valóban változatlan, mert a KSP lineárisan számolja a tartályok kapacitását és tömegét. Magyarul azonos hajtómû mellett a vacDT (delta-V légüres tértben) azonos. Ami a Delta-V-t befolyásolja, ha a jármû tömege nõni kezd, mert ilyenkor a nagyobb tartályban lévõ több üzemanyag már több vacDT-t jelent.

Ha befelyezem a Duna megközelítõ manõvert, csinálok képet errõl. 😊

Daffit
Hülyeséget írtam elõször, rossz volt a képlet excelben. Szóval Jumbo64 és X200 használata között csak 30%-50% a különbség, a hajtómûvek számának változásában.
Csak, hogy számszerûsítsem, a használt képletem a következõkre vonatkozott:
1db mk1-2 cockpit (tömeg=4) + üzemanyagtartály (Jumbo tele 36/ üres 4; X200 tele 18/ üres 2) + LV-N (Isp=800, tömeg 2,25)
Egy hajtómû esetén a deltaV
Jumbo 11111m/s
X200 7263m/s
Különbség 31%
Kettõ hajtómû
Jumbo 9962m/s (12
X200 7263m/s
Különbség 37%
Hat hajtómû
Jumbo 7152m/s
X200 4700m/s
Különbség 52%

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

[NST]Cifu
A pálya nem befolyásolja egy jármû Delta-V értékét...

A pálya abban segíthet, hogy minél kisebb Delta-V értéket felhasználva juss el a célhoz.

Daffit
Csináltam egy kis számítás és a leglényegesebb, hogy ha minden ugyanaz, csak a tartály mérete változik, akkor Jumbo64 és X200-as tartály között delta-v-ben nincs különbség! De ami a leglényegesebb, 2 hajtómûhöz képest a 6 hajtómûs megoldás akár 30%-al is csökkentheti a delta-V-t (egy hajtómû esetében ez akár 36%)

Jebediah leszállt az Eeloora! 😄

http://kepkezelo.com/images/nvvy9lstlo8l9nr7b2r.png

és a negyedik változatot is: a minél kissebb gyorsítást/lassítást igénylõ pályán

[NST]Cifu
A harmadik változót kihagytad, minél nagyobb ISP-vel bíró hajtómûvel... 😊

magyarán minél több üzemanyag kell minél kissebb súlyhoz

[NST]Cifu
Igen, az igazi hiba, hogy az üzemanyag mennyiséget hoztam fel én is, holott a lényeg a Delta-V érték...

messze az Eeloo. a Dresrõl indultam. és nem tudom, marad-e elég üzemanyag visszajutni a Kerbinre. meg az utolsó ledobható tartályomat nem dobom le, hátha marad elég felhasználható üzemanyag a leszállóegységben, miután visszatér 😄 így két tonnát lassíthatok le extrában

szabo15
az gáz nekem még a régebi van amit itt valameik nap ki volt téve hogy hogy kell tenni

és most jöttem rá: mi lenne, ha a pályaelhagyást és az inklinációt egybekötném? hátha marad elég üzemanyag az Elooig és vissza a Kerbinre a Dresrõl 😛

pontosan. de ez nem mûködik a Mohonál, a Dresnél és az Eloonál.
és általában ezt a korrigálómanõvert jó korán megteszem

Daffit
Valójában ennyi az egész. Egyet tudok még hozzátenni, lehet azt is alkalmazod. Mikor rögtön azután, hogy beérsz egy bolygó gravitációs mezejébe - tehát amikor még nagyon messze vagyunk-, ott kell beállítani/javítani a pálya szögét és a Periapsis magasságot (fõleg az aerobraking miatt), mert ekkor még nagyon kicsi energia befektetéssel nagyon nagy változást tudunk generálni. Sokszor elég RCS használata is.

általában 4 lépés egy másik bolygó megközerlítése nálam:
- az indulási helyrõl a szökési sebesség elérése
- az inklináció lecsökkentése minimális értékre
- megközelítõ pálya létrehozása
- pályára állás a cél körül (ami a pazarló, ha nincs légkör)

Daffit
Én sem használok mechjebet, de ahogy az írásaidat figyelem, már így is közel gazdaságos pályákat tervezel. Ez alatt olyanokat értek, hogy gravity assist, areobraking és hogy addig forgatjuk a node-okat, amíg látszólag a lehetõ legkevesebb üzemanyag kell a cél eléréséhez.
Ja és igen, akár 2 engine is elég.

és Trucker hajóhjához viszonyítottam a többletet. bocsi, de a válasz gomb használatával hadilábon állok 😄

szerintem 2 nukleáris hajtómû is elég.

és én még mindig nem használok mechjebet, úgyhogy nem tudok annyira gazdaságos pályát tervezni

volt a két extra ûrszonda, azok adták az extra üzemanyagot. és az induláskor 8829 egyég üzemanyag volt. a Jumbo-64 és az egyik X200-32 tartály valójában a fellövõ és pályára állító egységhez tartozott, de ha már ott volt, szárazra szívtam

és az induló értékeket Truckernél a maximumra vettem, míg magamnál a valós indulónak

Daffit
Megnéztem és szerintem ez így már jó. Egy dologban tévedtem, kell még egy meghajtás, ami kivezet Kerbin gravitációs erejébõl, egy olyan ami nem baj, ha gyorsan kifogy még akkor sem ha kell a fõ hajtómûbõl egy kicsit rásegíteni.
A hat nukleáris hajtómûvet lecsökkenteném 4-re, ez nem olyan nagy különbség, akár maradhat is.
Viszont mindehhez nem árt ha meg tudod tervezni az ideális pályát, azaz így spórolni az üzemanyaggal, más esetben ez is kevés lesz.

Daffit
Ha ezeket az adatokat vesszük figyelembe, akkor az én ûrhajóm, amivel Kerbin összes bolygóját és holdját bejártam, mindössze 3060L-es tartállyal rendelkezik. Igaz van egy 2880-as, ami csak Kerbin elhagyását szolgálja. Le is szálltam pár helyre, többek között Dunára, Ike-ra, Eeloo-ra, Gilly-re, Jool összes holdja köré álltam, szóval eléggé hatásos. Igaz csak egy Kerbin utaztatására alkalmas, de õt minden esetben visszajuttattam.

Trucker39
Valami hibádzik ezzel. Nincs például benne a felszálláshoz szükséges rész. Én legalábbis nem találom.

szabo15
Megjelent a 0.22 es verziohoz a MechJeb

<0.22> MechJeb 2.1

[NST]Cifu
Nem értem igazából a felvetésed, messze nem 60%-al több üzemanyagot visz a te transzfer hajód.

Akár hogy is számolom, nálam így jön ki:

Carrier Thunderchief:

(Fuel-el számolva):

6x X200-32 = 6x 1440 = 8640 L
4x FL-T400 = 4x 180 = 720 L
Szumma = 9360 L

A Mun-Minmus kör után a Kerbal körül kering, hogy a Carrier Excelsior-ból újra feltankoljon

Lyobag's ship:

A képen lehet látni, hogy a max. Fuel 11931, amibe elviekben minden, már a leszálló hajód is beletartozik.

A képed alapján:

1x X200-8 = 360 L
4x X200-32 = 4x 1440 L
1x Jumbo-64 = 2880 L
1x X200-32 = 1440 L
2x FL-T400 = 2x 180 L

Szumma: 10800

(A leszálló egységen 1x X200-16-ost (720 L)és két FL-T 400-ast (2x 180 L) látok, ezekkel együtt jön 11880 jön ki, hogy az 11931-hez hol van a többi tartály, azt nem tudom).

Szóval valójában maga a transzfer hajód csak ~10%-al visz több üzemanyagot, már ha teljesen feltöltve vesszük.

hmm
amikor elindultam a Mohora, a Kerbin körüli stabil orbiton hozzád képest 60%-kal több üzemanyagom volt induláskor két ûrszondával (ebbõl az egyik elrontva) hozzád képest.
vagy csak nézd meg a hajómat. különben megjegyezném, hogy a skipper hajtómû és a jumbo tartály csak a Munhoz vezetõ negyedútig volt velem, utána üresen ledobtam

[NST]Cifu
A legfontosabbat nem iratod ki, a jármû Delta-V-jét. Nézd meg a #875 -ösben az én hajómat. A bal oldali a leszálló modul, a jobb oldali a transzfer modul. Háromszor nehezebb, miközben 6 Nukleáris hajtómûvel rendelkezik, amibõl 2 a leszálló, 4 pedig a transzfer modulon van elhelyezve, és az összesített Delta-V 9000m/s feletti, pedig egyáltalán nem egy optimalizált valami (tele raktam monopropelant tartályokkal pl. mindkettõt).