5572
  • berobi
    elég PRO vagy már, hogy így tervezel pályát :D
  • Daffit
    Ez érdekes.
  • Lyobag
    dehogy gyűjtök odaúton. az majd a Kerbalos Jool környéke akció teszi meg. már ha a Dunáról hazatérnek :D
    addig is mehetek megint a Munra, mert ott van még tudomány bőven :D a Moho indítási ablakot viszont nem használom ki, mert nemsokára megint lesz majd újabb ablak. és több tudományponttal :P
  • Ninju
    Arra készülj, h csak magas légkör és "flying over" státusz van. :(
    Legalább is nekem csak azok voltak. Mondjuk az odaúton is tudsz gyűjteni néhány pontot.
  • Lyobag
    én most raktam fel a Kerbal Alarm Clockot. tök jó! :D nemsokára nyílik egy indítási ablak a Joolhoz, oda küldök egy légköri szondát és tudomány! (magas légkör, alacsony légkör, majdnem lent, stb...) :D
  • JimKirk
    Kozben uj karriert kezdtem, most hogy kicsit kitapasztaltam a jatekot.
  • MaskimXul
    Az nem baj, kitartással és türelemmel szépen addig tolod az űrhajód, amíg hazatérő pályára nem áll.
    Persze lehet, hogy egy mentőakció hamarabb meglenne :)
  • JimKirk
    Teljesen igazad van csak kiprobalnam, hogy milyen. Majd sandboxban.

Az a gond, hogy a Mun-on tul van a preapsis!:D
  • MaskimXul
    Igen.
    De anélkül sokkal nagyobb lesz a sikerélmény, amikor végre hazahozod Jebet :)

Vagy simán kiszállsz és tolod a járgányt. Mielőtt kifogy a jetpack üzemanyag szállj vissza, az újratölti.
    Csak 70km alá nyomd le a periapsist, onnan meg szép lassan behúz az atmoszféra előbb-utóbb.
  • JimKirk
    Sziasztok!

Karrier modban sikeres Minmusra szallas utan sajnos rossz palyakorrekciot hajtottam vegre es Jebediah egy eleg magas Kerbin koruli eliptikus palyan ragadt. Mentoakcio tervbe veve!

Jol ertem, hogy karrier modban a MechJeb csak egy bizonyos ido utan hasznalhato? El kell erni a tech treen egy adott szintet?
  • 3lm0
    Én eddig 3 szondát küldtem, hogy rágyúrjak a Science-re, Mun, Minmus és Eve körül keringenek. Mindet a MechJebbel. Szépen kiszámolja mikor és milyen pályára kell állítani a hajót (Hoffman megközelítéssel) utána már csak be kell lőni egy körpályát, akár kézzel akár MechJebbel. Tapasztalataim szerint ilyenkor érdemes kézzel játszadozni, hogy jó elöl kezdjen pályát módosítani, így talán egy kicsit üzemanyagtakarékosabb, utána rá lehet bízni a feladat végrehajtását a MechJebre.
  • xxdani
    Köszönöm, ebből erőt merítettem a mimnus meghódítására, úgy hallottam tőletek régebben, hogy könnyebb a meghódítása.
    A bolygó mozgását is beleszámolja amikor a mechjeb el belövöm az utat? Mert leginkább azzal szokott bajom lenni, csomószor láttam már bolygókat egy köpésre tőlem az ablak túloldalán , de azóta minddel megszakadt a kapcsolat és kaptak egy csillagot a hősök falán. :)
  • tom36
    Átestem az első igazi diavetítésen, Jebedias-t kivettem a célpontnak használt járgányból és megkapta saját űrhajóját.
    680 elem, 80 tonna, és csak 1 hibája van a többi hasonló űrhajóhoz képest: nincs fegyverzete

reméllem a képek beillesztését nem szúrtam el.
    [IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]
  • 3lm0
    Ha a 2.1.1-es MechJeb-et tetted fel abban jó a cfg. Sok modnál viszont ahogy írod, kézzel kell megadni hogy a TechTree-n hova illessze be őket hogy kariermódban elérhetővé váljon.
    MechJebbel nem olyan nehéz vezetni a hajókat. Launchpadon megnyitod a Smart A.S.S. fület. Itt irányokat lehet megadni neki (különösen az Adv. fülön, ahol pl Északhoz, Orbitális pályához, Targethez képest lehet beállítani hogy felé, elfele tőle, hozzá képest jobbra, balra, felfele vagy lefele álljon a jármű orra), illetve a Kill Rot gomb mindenféle forgást megállít, ha van a hajón ASS modul.
    A Maneuver plannerben, szinte minden manővert meglehet terveztetni, egy egyszerű visszatéréstől kezdve, a másik bolygó eléréséhez szükséges manőverekig.
    Lehet hogy ez a mod megérne egy külön leírást, annyiféle funkciója van
  • xxdani
    Közben megoldódott, köszönöm a segítséget azért.
    0.22-nél és 0.23-nál is ebbe a problémába ütköztem, de eszembe jutott, hogy anno ide is belinkeltem a videót ahol megmutatja, hogy mit kell átírni a part.cfg -ben utána megjelent minden ami kell a tech csoportban.
    Valószínűleg ennek mennie kéne mindenféle átírás nélkül is, de nem számít már.
    Ha más addont tettem be az se jelent meg, de nem is baj. Mechjeb menjen csak :) Végre jobb az optimalizálás is 0.23-ban, így még több kedvem van építeni rakétákat ha irányítani nem is tudom, de jól van ez így :)
  • 3lm0
    Egy kicsivel írj többet, több információval többet tudunk segíteni.

- a játék és a mod verziója
    - csak karrier módban nem jelenik meg vagy sandboxban sem?
    - esetleg spoilerben a modok listája amiket használsz

Egyébként ha nem szereted kézzel telepíteni a modo(ka)t ajánlom a KSP Mod Admin nevű programocskát, remekül lekezeli őket, illetve ki lehet válogatni hogy egy-egy modnak melyik részei legynek használva.
  • Giovanni #2076
    Ha jól csináltad, és karrier módban játszol, akkor nézd át mert valamelyik tech csoportban lesz. Azt kell megkeresni, és kifejleszteni.
  • xxdani
    Amikor először tettem fel akkor is bénáztam a plugin-ek aktiválásával. Most megint ott tartok, hogy bemásolom a kibontott mechjeb mappát a GameData könyvtárba , de nem jelenik meg a tech fán az újdonság. Mit rontok el?
  • Daffit
    Neked EZ segíthet.
  • Ninju
    Feltehetően a légellenállás miatt. Ha gravity turn után kezd, akkor biztos, ha előtte, akkor aszimmetrikus üzemanyag-fogyasztás szokott lenni a ludas.
  • Ninju
    Hali!

Nem rontottál el semmit. Nem jól kezeli a progi a csatlakozást sajnos.
    Eszetlenül sok merevítőt kell használni, akkor stabilabb, illetve ha oldalra raksz rácsos tartókat és onnan támasztod meg, ad még egy kis stabilitást.
  • Lyobag
    meg bolygók esetében a 10 millió méteres pontosság is jónak számít indulás után. menet közben úgyis lehet pályamódosítást végezni :D
  • Lyobag
    bármilyen pályán lehetséges. amit írtam, Kerbin körüli szemléltetéssel készült, de természetesen megcsinálható akár a Kerbol körüli pályán is. Konkrétan az űrrandevú ugyanaz, mint egy hold/bolygó körüli orbitális pályára való állás, csak sokkal aprólékosabb, finomabb művelet.
  • bgabor
    Hát azért még sokat kell fejlődnie ahhoz hogy pénzt fizessek érte. Ami tényleg megéri a pénzét, mint pl a Wargame Airland Battle azért simán, de ez még mindig nagyon kezdetleges.
  • bgabor
    Sose fogom megérteni miért húz folyamatosan jobbra emelkedés közben az egyébként totál szimmetrikus rakéta.
  • Cef
    "van valami billentyű, minek lenyomásával az pálya tervezéskor kevésbé érzékeny az egérmozgatásra?"

Tudtommal sajnos nincs.
  • Volfram42
    Ne is engem is magával ragadt a cucc. :)
  • Pupuci
    Én nem bánkódom emiatt. Szerintem simán megéri a 27 dollárt a szoftvert. Főképpen azért, mert nem egy estés játék mint a maiak zöme. :)
  • bgabor
    Egy ilyen, hat ionhajtóműves, akkumlátorról és napelemről működő Shuttle-t szeretnék felbocsátani, de a négyes illesztéseknél és decouplereknél folyamatosan kileng balra-jobbra már az indítóállványon is. Mintha a decouplereknek és négyes/hármas/kettes illesztéseknek nagyon nem lenne rendben a működésük, illetve nincs minimális teherviselésük se. Mit rontottam el?

• Diopapa
    Nagyon köszi a kimerítő választ! Az orbiton ragadt hajóban semmi üzemanyag nem maradt, a mentőhajón van rcs. Egy kérdésem lenne még, van valami billentyű, minek lenyomásával az pálya tervezéskor kevésbé érzékeny az egérmozgatásra? Mert így elég nehéz..
  • Cef
    Eddig még csak körpályán próbáltam dokkolni, nem tudom, hogy egy ilyen pályán lehetséges-e, de normál esetben ez a menete:

Fontos: A mentőhajón legyen RCS hajtómű és a hozzá szükséges üzemanyag.

1. Az egyik hajónak alacsonyabb pályán kell lennie mint a másiknak. A legjobb, ha a mentőhajó, mert ha az van magasabb pályán, nem biztos, hogy tudod úgy módosítani a pályát hogy jó legyen, anélkül, hogy bele ne zuhanna a bolygóba. A screenshotod alapján a bajba jutott hajód magasabb pályára kell raknod, ha van még annyi üzemanyagod, lehetőleg körpályára, az a legjobb.

2. A bajba jutott űrhajót jelöld ki targetnek (térkép nézetben válts a mentőhajóra, majd jobb egérgombbal kattints a másikra és úgy tudod kiválasztani).

3. A pályádon van 2 piros kettévágott háromszög (az egyik fejjel lefelé, a másik a talpára állítva). Úgy módosítsd a pályát, hogy mindkettő jelenjen meg, mert ezek jelölik, hogy a pályák érintkezésénél hol fog majd lenni az egyik, illetve a másik hajó. Tehát ha mindkettő megvan, akkor a pályák már érintkezni fognak. Addig kell állítgatnod a pályádat, amíg ez a 2 háromszög össze nem ér. Ez nem biztos hogy elsőre sikerülni fog, sokat kellhet próbálkozni. Ha megvan az érintkezés, akkor úgy finomítsd, hogy amikor rámész az egérrel a távolság 100 km alatt legyen. Minél kevesebb annál jobb.

4. Végrehajtod a manővert. Kicsit bugos a pályatervező, úgyhogy mindig ellenőrizd a pályád, és ha kell korrigálj rajta újabb manouver nodok segítségével.

5. Amikor a két hajó megközelíti egymást váltsd át a navball-t target módba (a navball feletti sebességmérőre kattintgass bal egér gombbal amíg rá nem vált targetre). Ez azért kell, mert így a célhoz viszonított relatív sebességedet fogod látni. Ezután állj retrograde irányba és kezdj lassítani addig, amíg 0 m/s közeli értéket nem hoz a sebességed (kb. 0.4-0.6). Ha jól csináltad akkor 100 km alatti távolságra leszel a céltól.

6. Állj be a cél irányába és válts át docking módba (a képernyő bal alsó sarkában). Így csak az RCS hajtóművek fognak menni és kezdj el araszolni a cél felé. Útközben sokat kell majd korrigálni, mindig újra irányba állni. Ami nagyon fontos, mielőtt irányt változtatsz a sebességed mindig vidd le megint 0 m/s körüli értékre, úgy hogy az eredetivel ellentétes irányú gyorsítást hajtasz végre, pl.: ha a hátsó RCS fúvókákat indítottad be, akkor az elülsőkkel tudsz lassítani. Ha nem ezt teszed el fogsz menni mellette. Ezt folyamatosan ismételgetve és korrigálva meg tudod majd közelíteni a másik hajót és tudtok dokkolni, vagy át tud szállni űrsétával a másik kerbal. Lehet kicsit játszani az oldairányú fúvókákkal is ilyenkor, nyerhetsz mínusz 0.1-2 m/s sebességet.

Ez a játékban az egyik legnehezebb és legidőigényesebb manőver, birkatürelem kell hozzá és sok gyakorlás, míg rájössz az ízére, de utána csukott szemmel is menni fog. Amit a többiek is javasoltak, olvasd el Lyobag írását is, és nézz meg pár videót.
  • Diopapa
    Köszi, az volt a tévedésem, hogy mindenképpen ugyan olyan pályát akartam csinálni, pedig tudtam, hogy akkor a sebesség is megegyezik. :) o.O Köszi a segítséget, gyakorlok :)
  • Ninju
    Lyobag leírta a randevú alapjait, olvasd el azt is.
  • Ninju
    A gond az, hogy ha beállsz ugyanarra a pályára, akkor soha sem fogtok találkozni, mert mindíg ugyanannyi idő alatt kerülitek meg a holdat.
    Jelen esetben azt teheted hogy vagy magasabb pályára állsz és utána megpróbálsz összehozni egy randevút, vagy gyorsítasz egyszer az Apoapsison. Így részben magasabb pályára állsz és hosszabb utat jársz be. A céljárműnél lassabban teszel meg egy kört, ezért utol fog érni.
    Ha a helyedben lennék én ezt egy kör alakú pályán próbálnám begyakorolni sandboxban.
  • Volfram42
    Ma már 40%-os akcióban van steamen. Sajnos nem tudhattad előre.
  • Diopapa
    Kérlek benneteket, segítsetek! Kb 1 hete játszom, szóval elég noob vagyok, karriert kezdtem, mert így kevesebb az alkatrész :) Egy kerbalom sajnos egy elcseszett Mun körüli pályán ragadt. Építettem egy mentőhajót, amit sikerült nagyjából szinkron pályára hoznom vele (lásd kép), de nem tudom, innen hogyan tovább?

Egy 3 fős kabinnal mentem, amiben hagytam helyet, az volt terv, hogy megközelítem és EVA-val átröppenek a lemerült hajóból.
  • Lyobag
    mert egy fokozatban van a rakétával. egyszerre indul be mind a rakéta, mind az ejtőernyő
  • Trucker39
    A Stage a megoldás a problémára.
    Tutorial
  • Pupuci
    Mivel megtetszett ez a kis szoftver, ezért ma megvásároltam. 27$ igazán nem sok érte.
    Viszont szeretnék így hírtelenjében segítséget kérni :)
    Csak annyi lenne a kérdésem, hogy az a fránya ejtőernyő miért nyílik ki magátol, ahogy staertolok?? Sime,mezei alap rakétát szeretnék csinálni és hát a jóembert aki a tetején ücsörög illene valahogy visszahozni.

Mit bénázok el? :)
  • [NST]Cifu
    Ha írsz egy privit nekem, hogy mit kellene belerakni a hsz.-be, én tudom utólagosan is editálni őket.