Kerbal Space Program

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az mitõl van hogy oldalt megjelenik a MechJeb de az összerakó részek között meg nincs ott control panelje karrier módban. már feltettem a 2.0.9 meg amit még ajánlottak. Csak az oldalsó panel jelent meg. már annyit másoltam hogy lassan kiégek 😊

szabo15
azt láttam az megis van

én meg rádöbbentem: most már kell egy ûrállomás. Jebediah és Bill fent keringenek, mert tervezési hiba miatt landolásképtelen a hajójuk 😄

és egy új bolygóközi hajódesign jutott az eszembe. a dokkolási képességek miatt nálam csakis a pilonos hajtómûvek jöhetnek szóba, ezért is nem használtam a Moho alatt az Mk1-2 Command Pod-et, hanem egy MK2 Lander Can-t. de ha már pilonjaim vannak, mi lenne, ha mindkét pilonra ráraknék 1-1 Mk1 Lander Can-t? spórolnék 1.3 tonnát, és a hatalmas jármûméretek miatt úgyis kell SAS modul. bár az egyik SAS-t áttehetném az utolsó lecsatolható tartályra, és megint nyernék súlyt és sebességet 😄

Tessék Cifu.
Az elsõ képen én terveztem a pályát:

Itt a MechJeb volt a ludas:

Mindkettõ ugyanaz a hajó 100km-es orbitról.

Kerbinen belül véleményem szerint nem spórolsz vele sokat, max az égitestekrõl való leszálláskor.
Ha már másik bolygóra akarsz, akkor már számít, bár aerobrakingel nem tud tervezni, szóval végeredményül manuálisan spórolsz. 😊
Viszont nagyon sok idõt megtakarít pl. randevúk során.
Giovanni
Én elakadtam a fejlõdésben 😞 Moon, Minimus megvolt, de a többi bolygót nem tudom befogni 😞

Nem mindegy hogy General Motors, vagy motor generál... Az ígéret szép szó, de a Landwirtschaflicheproduktionsgenossenschaft még szebb.

[NST]Cifu
Ilyet ne állíts, a Mechjeb szót több tucatszor olvashattad....

Ha meg kicsit visszaolvasol a #798 -asig, akkor még a linkek is ott vannak, telepítésu útmutatóval...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

szabo15
De ott nincs konkrét név

kb errõl volt szó az elmúlt pár hozzászólásban 😄

szabo15
Van valami mod amivel könnyeben eltudok jutni más bolygokra ???

Daffit
Szerintem is sok minden be lesz építve az alapba, mert pl az Enchanced Navball-t már a 0.18-ba is tervezték, csak idõ hiányában még nem került be. A KSPX mod készítõje pedig már hivatalosan is alkatrészeket gyárt KSP-hez, van ami már be is épült az alapjátékba.

Lehet modok nélkül is játszani, igazából nem is annyira nehéz, abban jobb, hogy rá vagy kényszerülve, hogy a landolást/pályatervezést stb megértsd. Én is sokáig használtam a mechjebet landoláshoz, mert egyszerûen nem ment. Még mindig elõfordul, hogy becsapódok a felszínbe vagy kilométerekkel arrébb landolok.
Ne hidd azt, hogy a mechjeb feleannyiból kihozta volna, csupán azt tudja, hogy az adott pillanatban mi a legideálisabb, viszont tervezgetéssel sokkal többet lehet spórolni. Azért sem használom, mert kilövésnél és leszállásnál is több üzemanyagot használ el, mint én manuálisan (kivéve ha elb@szom).

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

gondolom a MechJeb feleennyibõl hozta volna ki 😄

jelentõsen sokat 😛 a Moho expedícióm alatt:
- a Kerbin elhagyása kb 800 m/s
- az Eve megözelítése kb 1000 m/s
- az Moho megközelítése kb 1000 m/s
- pályára állás a Moho körül 2000 m/s
- Kerbin inklanációjának felvétele 1500
- Kerbin megközelítése kb 1500 m/s

és ezeket emlékezetbõl mondom, lehet több és kevesebb...

[NST]Cifu
Azért megnézném, hogy a kézzel megtervezett pályád mennyi Delta-V igényel, és utána egy MechJeb-es Hohman-pályaterv ehhez képest mennyibõl jön ki. 😊

a Mun és a Minmus orbit megtervezése bármikor pár másodperc alatt letudható 😛 csak az a kérdés, mennyire takarékosan akarod megtenni az utat, mert akkor lesz több, mint egy-két perc 😄
mindenesetre majd kipróbálom a mechjebet - miután nélküle bejárom a Kerbol rendszert 😄 - de eddig elvoltam nélküle.

Benne lesz ne aggódj:
"Mission control room: Create flight plans and take on missions and challenges"
A manõverezést meg sztem túlbonyolítod. Egy általad említett pálya megtervezése nem tart tovább 30 másodpercnél.
Abban teljesen igazad van, hogy jelenleg 2 SOI áttûnést követõen, már nem átlátható a pálya, de jelen pillanatban sajnos ez van.
[NST]Cifu
Pont ez a problémám. A KSP-ben a manõverezés megtervezése egy grafikai próba-szerencse megvalósítás, fogsz egy pozicíiót, és ismerve a saját pályaadataidat, nekiállsz számolgatni (húzomgatom a manõverikonokat), hogy ha ilyen és ilyen manõvert hajtok végre, akkor hova is fogok ezzel kerülni.

Ezzel szemben a valóságban ismerjük a saját (vagy a elõre eltervezett) helyzetünket, és azt, hogy hova szeretnénk eljutni, és erre számolják ki, hogy akkor milyen irányba mekkora erõ kell ahhoz, hogy mi oda jussunk.

Nagyon látványos, és számomra is ideig-óráig szórakoztató a KSP féle megoldás, de rövidesen iszonyú idõpocsékló és körülményes, amikor negyed órát foglalkozok csak azzal, hogy megtervezzem hogy fogok a LKO (Low Kerbal Orbit)-ról eljutni LMuO-ra (Low Mun Orbit)...

megvannak a maga nehézségei. nem megy csak úgy A pontból B pontba a dolog. a repülési pályagörbét nekem kell kitalálni. és menet közben a pályaelhajlást is meg kell szüntetnem, utána kezdem csak a megközelítés tervezését. több üzemanyag, több idõ, több kihívás...
és meg kell tippelni, hogy mennyi üzemanyagot tudok még felhasználni 😛

[NST]Cifu
Elismerés érte, de számomra ez a próba-szerencse manõverezés, és az erõsen körülményes warp rendszer nem nyújt komolyabb játékélményt, az építés és a végrehajtás magában igen, ezért játszom vele.

De még az Orbiter-ben is rendelkezésre állnak olyan alapadatok, mint a rendelkezésre állló Delta-V...

én így jártam be a Mohot az Eve érintésével és az egész Jool rendszert...

[NST]Cifu
Szvsz MechJeb és modok nélkül mazochizmus a játék. Én is úgy jutottam el a Minmus-ra és robotszondával a Mun-ra, de a Warp kezelése, az adott fokozat/ûrhajó Delta-V kijelzése, és hasonló információk annyira alapok lennének, hogy csak na...

[NST]Cifu
Használj szolid boostereket egymásra építve, ha kiégett, és begyújtod a következõt, szépen lerobbantja az elõzõ fokozatot 😊

Scott Manley után nehéz is errõl videót csinálni. a minimális elvárás a hasonló tartalom lenne 😄

különben tanácsot szerintem mindenki ad, csak kérdezni kell 😛

Daffit
Mechjebet már nem használom, annak ellenére, hogy fent van. De modokat igen: KSPX, mert jó cuccok vannak benne; Engineering delux, mert látom pontos adatokat (pl inclination vagy 6 tizedes jegyig); Kerbal clock, mert egyébként mindig túllövöm magam a node-okon 😄; Enchanced Navball, mert mutatja a manuver node-os dolgokat (radial +/-, normal +/-,stb)

Trucker39: Szívesen írok landolásról, gravitációs asszisztról, aerobreaking-rõl, gazdaságos pályatervezésrõl, dokkolásról vagy bármi másról. Esetleg megadott elemekbõl építek rakétát, amit a kívánt helyre eljuttatok és lehetõleg vissza.
Videót is csinálnék ha értenék a szerkesztéshez és nem lennék külföldön, így csak laptopon tudok játszani, ami így is szenved néha (szerencse, hogy céges <#whatever>).

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

Eve-re nekem is kéne egy lander terv. Van egy sandbox gamem ahol ki kéne menteni valakit. 😊
gondolkodom a következõ célon. a Jool rendszert meglátogattam az elõzõ verzióban. az Eve túl nagy falat - leszállni és felszállni róla, majdnem akkora rakéta kéne hozzá, mint az alap szállító rakétám, és csak utasülés lenne azon... plusz át kéne juttatni a fél Kerbolon egy hatalmas dögöt 😄
ki is próbálom 😛

A hivatalos wikin nem említik, de én remélem.
Trucker39
Mod nincs, de MechJeb nélkül sehová egy lépést sem. Építeni szeretek, de ügyeskedni mit hova tekerjek, az nem az én világom. Amúgy sem kézzel irányitják a rakétákat sem, hanem számítógépek. Ha nagyon muszáj dokkolok manuálisan, vagy épp leszállok, de a számítógép ezt sokkal precízebben csinálja.

Én igen és annyira nem is hiányzik. 😊
apropó, rajtam kívül van olyan elszánt illetõ, aki minden mod és mechjeb nélkül járja be a Kerbol rendszert? 😄

mijki
Elkezdtem a carrier-t, azért a "kezdõcsomagban" igazán lehetett volna a decoupler, elég idegesítõ üres tartályokat magammal cipelni.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

ez a szonda építés nem nagy dolog. a hajóm fõ hajtómûvei két pilonon nyugodtak, azokra szereltem egy-egy miniatûr dokkoló portot, de akár szeparátorral is megoldható (de én utálom a repülõ szemetet, ezért mindenhez dokkolót használok 😄). ezekre a portokra kezdtem el megépíteni a szondáimat: hajtómû, energiaellátás, rádió, aksi, vezérlõegység (pl. az egyikbõl kimaradt), szenzorok, ejtõernyõ. a selejtes szondám az Gillyre ment volna, így azon pl. nem voltak légköri szenzorok és nagyobb üzemanyag tartalékkal rendelkezett.
a szondákat az Eve fele 3/4 úton választottam le a hajómról (mivel utálom a véletlenül, irányíthatatlanul repülõ szemetet, összedokkoltam õket), majd úgy ügyeskedtem, hogy az Eve légkörében kössenek ki, ahol megváltam a selejtestõl, míg a másikszépen leereszkedett

Trucker39
Meg a "mesterek" néhány hasznos tippet adhatnának, mit és hogyan. Vagyunk itt páran, akik csak rövid ideje próbálkoznak ezzel a játékkal. Tudom, olvassak internetet, de azért hátha mégis akad segítõ magyar játékos is.

Ezt meg tegnap építettem. Párszor szétesett, volt hogy le is esett, de egy fél napos munka után csak egyben van.

Errõl a szonda ledobása építése dologról valaki részletesebben írna. Melyik elemek kellenek hozzá stb. ?

Fenrir
Kíváncsi vagyok, hogy be fogják-e vezetni, hogy az ûrhajósoknak csak limitált idõre van készletük oxigénbõl, élelembõl és italból.

A halál csupán a kezdet...

343 nap után hazatért a Moho expedíció, és alaposan összement a jármûvem (ezzel indultam, emlékeztetõül)
a rádióadásoknak köszönhetõen 3-4000 tudománypont összejött - és az Eve-re ledobott szondám még nem merítette ki a bolygót, bár a légköri szonda a csobbanás miatt használhatatlanná vált

akkor te se naptejet csomagoltál nekik. nálam túlzottan süt

Daffit
Most jöttem vissza Eeloo-ról, ahol még a nap sem süt. Szegény Kerbin vagy négyezer napot töltött a kabinban. A mintáért kaptam 2237 pontot, azt hittem sokkal többet ér ha már olyan messze megyek.

egyéb tanulság: ha a Mohóra teveztek utat, ne vigyetek gigantor napelemet és súlyos aksikat. túl nehezek és vagy 100 egység energiát termel a gigantor másodpercenként...

ez az út a Mohora! egy kész rémálom volt! trehány mérnökök 😄
Az Eve-ig nem volt semmi probléma, míg le nem választottam a két ûrszondámat: az egyikrõl lemaradt az irányító egység, de a másik sikeresen landolt az Eve óceánjában.
gondoltam más probléma nem lesz. megközelítettem a Mohót, majd jött a kellemetlen meglepetés: cirka 2000 m/s lassítás. még jó, hogy volt pár tartályom 😄 cirka 15-20 percig tartott a lassítás.
ezek után a landolás már gyerekjátéknak tûnt. mondom tûnt: a pilonokon nyugvó üzemanyagtartályok nem voltak összeköttetésben a fõ tartállyal. így igencsak kiürültek leszállás közben, kézileg meg gyorsan utántölteni nem a legbiztonságosabb módszer.

most már csak az a kérdés, marad-e elég üzemanyag a visszaútra 😛

jobb klikk egy adott hajtómûre, majd shotdown/activate engine

Trucker39
A képen látható három, különbözõ hajtómû csoportot hogyan tudom úgy mûködtetni, hogy egyszerre csak egy csoport mûködjön. Pálya módosítás szükségeltetni villámgyorsan, mert igencsak lefelé tart szegény. Valamit nem jól csinálok, mert az összes hajtómû egyszerre gyújt.

a Moho expedícióm halad. elkészült a jármûvem, amivel elõször az Eve felé fogok menni, hogy két tudományos szondát ledobjak illetve hogy gravitációs hintamanõverbe kezdjek.

a Jumbo tank és a Skipper hajtómû nem jut el a Munig, csak segítik az indulást 😛

Ezt mondjuk jó lett volna korábban tudni. Kevesebb repülésbõl is meg lett volna az a science.
szabo15
Kösszi megnéztem remélem sikerülni fog

na, a Moho alapjármûvem kész is van, viszont a rover kimaradt. most már csak az eldobható üzemanyagtartályok kellenek - mondjuk egy jumbo-64 és egy x200-32

http://kepkezelo.com/images/vrf5rzw1gkp82z3g55ni.png

http://kepkezelo.com/images/ks7x8rbpuhzw46zjx2gz.png

Inkább ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=_1US6Dt6eFE&list=PLO-JFyNTqjIkRUNrmKS7LxPLSDzV5cQtd
szabo15
Kösszi meg is nézem

http://www.youtube.com/watch?v=L8u-doEU_f0&feature=c4-overview-vl&list=PLO-JFyNTqjIkRUNrmKS7LxPLSDzV5cQtd
szabo15
A kerbal körül vagyok pályán onan hogyan tudok eljutni holdra vagy máshova nincs eröl valami video ahol megnézhetném hogyan kell ?

Bámulatos, hogy mire képes az ember, ha rá van kényszerítve, hogy spóroljon. 😊
Reggel összedobtam egy Laythe szondát. Igazából nem nagyon bíztam benne, hogy összejön, de mázlim is volt. Sikerült egy olyan pályát terveznem Jool-ra, hogy egybõl kaptam egy Laythe encountert. Persze Korolev von Kerbal a manõver után ért vissza szabadságáról, így már késõ volt leszállótalpakról gondoskodni. 😄
A fékezés már az exploit határát súrolta, mert 7 km/s-el csapódtam Laythe légkörébe. 😊
Mondjuk az ajándéknak meg is lett az ára. Sikerült kb. pont az északi sarkon leszállnom. Fény az nem sok van, de legalább nem folyékony a talaj. 😊

Ha másért nem a kilátás miatt menjetek el egyszer oda.

A képek a spoiler alatt, mert elég sok.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A jool periapsis kiigazítása közben vettem észre, hogy kapok egy Laythe encounter is:

Persze a számítógép elkezdett szarakodni pont a Jool felett. 😄

A léggörbe lépés picit keményre sikeredett, majd megismétlem, ha nem szorít az idõ:

Szerencsére nincs hõsérülés:

Azért a kilátás gyönyörû:

Ja és a fórum motor monjon le!