5572
  • [NST]Cifu
    Lyobag: én is erre gondoltam, hogy akármit csinálsz, akkor is megy az ion-hajtómű. Jelenlegi állapotában kb. használhatattlan... :(

Ninju: Vége a mindenféle lehetettlen formájú űrhajókkal való visszatérésnek. :P
    De vajon hővédő pajzsot lehet külön felrakni ezután?
  • Trucker39
    Ha valaki hosszú (vagy kevésbé hosszú) útra megy és gyakran otthon felejt dolgokat.

WernherChecker
  • Ninju
    A keddi devnote-ban megemlítették, hogy lesz hőterhelés légkörbe lépéskor! =)

• Lyobag
    akkor lenne az ideális, ha akkor is működhetne, amikor más járművön vagy, vagy normális időgyorsítással
  • [NST]Cifu
    Na igen, ez is rohadt idegesítő, hogy az ion-hajtóművet nem lehet normálisan használni (folyamatos működés)....
  • Lyobag
    én meg elgondolkodtam egy bolygóközi gyorshajón: állna pár ionhajtóműből, hozzá sok-sok üzemanyag modul, meg egy szabvány lander. ha nem lenne egy éket a gyorsítás, megcsinálnám
  • [NST]Cifu
    Tankereknél használtam a fordított hajtóművet, de a két hajtómű megoldás nem igazán tetszik. Ezzel együtt ügyes megoldást hoztál össze, gratu!

Viszont megmutatta, hogy talán még dolgoznom kellene a Jool-látogatás űrhajóján...
  • Ninju
    Bár nem megoldás mindenre amit felvetettél, és még lehetne rajta finomítani, de ehhez mit szólsz?

Ha az atomhajtóművet használod, akkor a MJ irányítóból vezérled, ha éppen leszállnál, akkor meg a landerből. Action groupokkal megoldható a hajtóművek kapcsolgatása.
    A leszállótalpak és a kiegészítő hajtóművek számával lehetne spórolni még tömeget. Kerbinre való visszatéréskor egy ernyő is elég lenne, főleg ha vízre szállsz és ledobtad már a főhajtóművet.
    Sztem olyan 10 km/s-t ki lehetne belőle hozni.
    A felszerelés megegyezik a tiéddel.

Bocsi ha miattam kidobtál egy valag pénzt. :(
    Utoljára szerkesztette: Ninju, 2015.01.28. 15:01:34
  • Trucker39
    Igen, az eredeti verzió olyan volt, de nagyon bizonytalan volt futás közben. Kiszedtem és a lábakat is közelebb tettem a közép vonalhoz. Így stabilabb, nem billeg annyira, viszont sokkal nehezebb elindulni vele állóhelyzetből, mert kicsi az alátámasztás és könnyen billen.
    Mint írtam már korábban, sokféle gyermek betegséggel küzd, de érdekes vele kísérletezni. Rámutat arra, hogy mennyire nagy kihívás az embernek is két lábra állni és megtanulni járni.
  • [NST]Cifu
    Nem, mind a 6 ledobható tartály a központi tartályba kapcsolódik, eredetileg azt gondoltam, hogy lezárom a fokozat-tartályok közül azokat, amiket nem használok. De most hogy mondod, logikusabb is ha Asparagus-rendszerbe kötöm őket... Ezzel most elszúrok mondjuk 340 ezer pénzt, mert vissza kell hoznom Jeb-et a módosított űrhajóhoz. :)

Amúgy nagyon gondolkodtam azon, hogy leszálló-hajóvá teszem, de ahhoz annyi Delta-V kellene, hogy nehezen tudnám egy nekifutással megoldani. Plusz nem tudom megoldani a biztonságos leszállást. A kis lábak nem érnek túl a hajtóművön, a nagy lábak túl nehezek, a súlypont pedig nagyon magasan van. Ez mondjuk általános probléma az űrhajóimnál, mert hát az atom-rakétákra szállok, azok meg kegyetlen hosszúak (magasak)... :(

Ilyenkor tudnék örülni annak, ha lehetőség lenne önhordó szerkezet kialakítására (így a legalább a leválsztható tartályok a hajtómű mellé kerülhetnének), és nem kéne mindenféle merevítőkkel meg nyúlványokkal szórakozni.

Vagy a másik fájdalmam, hogy nincs mód megoldani vontató-hajtóművet (a rácsszerkezet és a beam (sin) rendszer túl nehéz ennek megoldására). Így a hajó orrán lehetne a hajtómű...

A mozgatható/forgatható hajtóműveket már ide se veszem. :)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.01.28. 13:43:48
  • Ninju
    Ja én olvastam félre.
    Én nagyobbat szoktam vinni. Ledobok két műholdat Jool légkörébe a tudomány érdekében és egy Laythe landert.
    Mondjuk a koncepciód nem rossz. Valszeg több pontot szedsz össze így, mint egy landerrel.
    Asparagus a fokozat rendszer?
    Utoljára szerkesztette: Ninju, 2015.01.28. 13:09:47
  • [NST]Cifu
    Hmmm... kipróbálom akkor ezt az alt + időgyorsítást...

A Jool-nak nincs szilárd felszíne, de van 5 holdja... Ez "csak" látogató-űrhajó, nem akar leszállni, de meg akarja mindet látogatni. :D
  • Ninju
    VAN időgyorsítás thrust alatt!!!!
    Asszem ALT+.
    Igaz max 4x, de nagyon sokat számít. :)

Szerk: A Jool-nak nincs felszíne. Ugye tudod? Nem lehet rá leszállni.
    Utoljára szerkesztette: Ninju, 2015.01.28. 12:59:34
  • Ninju
    Nekem sosem működött a patcher. Ugyanaz a hiba, mint nálad. :)
  • ximix #3718
    Azt próbáltad már vagy egyáltalán lehetséges, hogy a törzs mindig előre felé nézzen ?
    Tehát lenne egy csípője és akkor a felső rész nem fordulna minden lépésnél, mert a valóságban szétnyíródik ha jobbra - balra rángatsz valami nehéz dolgot.
  • [NST]Cifu
    Szeva Fen! :)

Nekem talán sose működött a patcher rendesen, most 0 [main] rsync 14448 find_fast_cwd: WARNING: Couldn't compute FAST_CWD pointer hibával száll el...
  • Fenrir
    Múködik valakinek a patcher? 1-2 peccsel ezelőtt nekem ment, azóta viszont ezzel a hibával mindig lehal:

The source and destination cannot both be remote.
    rsync error: syntax or usage error (code 1) at /home/lapo/package/rsync-3.0.9-1/src/rsync-3.0.9/main.c(1148) [Receiver=3.0.9]
    rsync exited with code 1: Syntax or usage error
  • [NST]Cifu
    'Tom, de nem szeretek 0.5 T/W alá menni, mert ugyebár gyorsítás (thrust) alatt nem engedi az időgyorsítást használni. A 0.25-ben volt egy bolygóközi hajóm 12km/s Delta-V-vel, 0.12 T/W-vel. Egy Kerbin-Moho gyorsítás (volt kb. 3km/s) eltartott 20 percig. Időgyorsítás nélkül. Soha többet...

Most egy egyszemélyes Jool-látogató űrhajót építettem, ami tud 11km/s Delta-V-t, de a bűvös határt már átlépte, mondjuk azért 0.32 T/W-ig sikerült feltornáznom, igaz nem is áll túl sok mindenből: egy "atom-motor", 7db FLT-400-as tank (3x2 ebből leoldható), egy decoupler, egy Lander Mk.1, egy aksi, két RTG, két hőmérő, két gravitációs szenzor, egy rádióantenna egy ernyő.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.01.28. 11:17:42
  • Ninju
    Szép munka Cifu!
    Viszont nincs egy pöppet sok atommotor azokon a hajókon? :)
    Rengeteg DeltaV-t eldobsz miattuk.
  • drakulalugosi
    Háromszor nem követem el ugyanazt a hibát!
    Én sem vagyok kerbal.
  • [NST]Cifu
    Éppen ezért érdemes a VAB-ban jobb oldalt alul nézegetni a küldetés profilját (ott is pipálja, ha a szükséges dolog rajta van a járművön). Én most majdnem elindítottam egy műholdat a Jool-hoz. Úgy, hogy nem volt rajta Seismic Accelerometer. Ne kérdezd miért kell egy gázóriás körül keringési pályára állítandó műholdra olyan tudományos eszköz, amit csak leszállva tudsz használni, mert én sem tudom. Nem vagyok elég Kerbal ehhez... :D
  • drakulalugosi
    Jó ez a műholdbiznisz! Sok pénzt hoz karrier módban. Igaz, néha fél- egy órás manőverezgetés után jövök rá, hogy otthon maradt egy-egy alkatrész...
  • [NST]Cifu
    Ohhh... én maradok még a konzervatív kihívásoknál. Most éppen az Ike és Dune leszállást (a Nagy Hármassal, ez first ever nekem), plusz egy dokkolás a tankerrel (immár kézzel... :P) sikerült abszolválnom. :D

• Trucker39
    Amúgy pont olyat már építettek:

• Trucker39
    Minden kétlábú gyakorlatilag erre a típusra hajaz. Annak idején a díszletesek, meg a makett kitalálói nem is voltak olyan hülyék. Az emberszerű (értsd. a térd előre hajlik) mozgást sokkal nehezebb lemodellezni. Ott a talpon és a lábujjakon múlik sok minden, legalábbis szerintem. Próbáltam olyat is összehozni, de csak esik-kel. Ahogy láttam a többi hasonló ingerenciájú építőknek se nagyon akar össze jönni az a dolog. Csirke módon közlekedni sokkal biztonságosabb és egyszerűbb. Ebben az esetben a lábujjak szerepe csak a talajt érkezéskor a tompítás. Erre nagyon jók a landoló lábak, hiszen abba gyárilag bele van építve a talajfogáskor a tompító mechanika. karok sem kellenek a mozgás ellensúlyozására.
    Közben megleltem a diavetítés okát, orvosoltam és elkezdtem az új lépegető első lépés tesztjeit.
  • Lyobag
    nem is tudom, mire emlékeztet a lépegetőd.
  • Trucker39
    Valami ilyesmire gondoltam. Egyenlőre zajlik a küzdelem az FPS szám növelése miatt. Alig 60-70 alkatrész és máris diavetítés lett a játékból.

• ximix #3705
    http://www.theroboticschallenge.org/
  • Trucker39
    Igen, mindig ellenőrzöm a súlypontot. Ennél a tesztpéldánynál a lábak és a törzs csatlakozási pontjánál van a tömegközéppont.
  • [NST]Cifu
    Én csak arra akartam utalni, hogy a súlypontnak is elég komoly kihatása van a mozgásra. :)
  • ximix #3702
    Jebsy Danger
  • Trucker39
    Épp lehetne, de ha megnézed a felépítést, a következőt látod. Felül van a fej, de nem az irányít. Az irányítást - mint általában a férfiak esetében - az az eszköz végzi, ami a két láb között található. A fejrész (lander) nyugodtan lecserélhető bármilyen más eszközre, attól még a mozgás, stabilizálás nem fog változni. Épp ezért is jó kísérleti eszköznek ez a csirke, mert van rá lehetőség - komolyabb átépítés nélkül - a tovább fejlesztésre. Ez azért is fontos, mint ahogyan tegnap is írtam róla, elég összetett feladat jól összehangolni a szervókat. Egy szervó motornál állítani kell a mozgási irányát, a kitérés maximális szögét, a léptetés sebességét, stb. Ezen a kis teszt lépegetőn tizenkét szervó van. Igaz, hogy csak hat-hat szervó, amit jól kell beállítani és utána csak egy más ellentétjére állítani. Ha már érthető a lépés, futás mechanikája, akkor már lehet komolyabb felépítményt elhelyezni a törzsön (más fülkét, karokat, fegyvereket, szárnyat, hajtóművet, bármit). Onnantól meg egy - hogy stílusos legyek - már csak egy jó nagy lépés, hogy az egészet összehajtogathatóvá tegyem és máris szállítható másik égitestre is.
  • [NST]Cifu
    Nagyon komoly, a terep meg tele walker-roncsokkal.

Nagyon hülye kérdés: ha a lábakat a landerre rakod, a TCS-eket meg a tetejére, az nem lenne jobb?
  • Trucker39
    Készítettem egy rövidke videót. Mozgás közben azért jobban látszanak a problémák is.

• Lyobag
    általános megoldás: more boosters!!! a te esetedben more legs!!!
  • [NST]Cifu
    Egy videót csinálj már majd róla, érdekesen nézhet ki. :D
  • Trucker39
    Azt hiszem, kihoztam a maximumot (már mint a tudásomból).Beton végére már 18 m/s sebességgel rohantunk. Mondjuk megállni elég nehéz vele, így fürdés lett a vége. Nem baj. Így is 64 km/h óra sebesség. Elvileg valahol a lépés hossz beállításánál van hiba. Billentyűzetről használva orra bukik, de ha a szervó beállításoknál nyúlok bele, akkor szépen növeli a lépéshosszt és nincs elhasalás. Építeni kellene valami komolyabb kivitelő sétáló eszközt, több funkcióval.

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2015.01.26. 17:44:16
  • Trucker39
    Még vannak komoly gyermek betegségei neki. A legnagyobb baja az, hogy nem értek a kOS programozáshoz és lehet, hogy hiba van a lépegető script-ben. Amit linkelt a készítője, nem biztos, hogy a végleges verzió volt. Találtam hibát a szervó motorok beállításánál is. Ránézésre nagyon könnyű az összeépítése és a mozgás is, de minél többet próbálkoztam vele, annál inkább rájöttem, hogy nagyon nehéz jól össze rakni egy gyors és - látszólag - könnyedén futó lépegetőt.

Esetleg lát benne valaki szembeszökő hibát?
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    DECLARE RANGE1.

DECLARE RANGE2.
    DECLARE DELAY1.
    DECLARE DELAY2.

SET LEFT1 TO SHIP:PARTSTAGGED("LEFT1")[0].
    SET LEFT2 TO SHIP:PARTSTAGGED("LEFT2")[0].
    SET LEFT3 TO SHIP:PARTSTAGGED("LEFT3")[0].
    SET LEFTSTR1 TO SHIP:PARTSTAGGED("LEFTSTR1")[0].
    SET LEFTSTR2 TO SHIP:PARTSTAGGED("LEFTSTR2")[0].

SET RIGHT1 TO SHIP:PARTSTAGGED("RIGHT1")[0].
    SET RIGHT2 TO SHIP:PARTSTAGGED("RIGHT2")[0].
    SET RIGHT3 TO SHIP:PARTSTAGGED("RIGHT3")[0].
    SET RIGHTSTR1 TO SHIP:PARTSTAGGED("RIGHTSTR1")[0].
    SET RIGHTSTR2 TO SHIP:PARTSTAGGED("RIGHTSTR2")[0].

UNTIL SHIP:ALTITUDE > 20000

{

IF GEAR = 1
    UNTIL GEAR = 0

{

SET RANGE1 TO 20*SHIP:CONTROL:PILOTMAINTHROTTLE.
    SET RANGE2 TO -20*SHIP:CONTROL:PILOTMAINTHROTTLE.
    SET DELAY1 TO .35 - 0.045*SHIP:CONTROL:PILOTMAINTHROTTLE.
    SET DELAY2 TO .15 - 0.125*SHIP:CONTROL:PILOTMAINTHROTTLE.

LEFTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MIN ROTATE", RANGE2).
    LEFTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MAX ROTATE", RANGE1).

LEFTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MIN ROTATE", RANGE2).
    LEFTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MAX ROTATE", RANGE1).

RIGHTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MIN ROTATE", RANGE2).
    RIGHTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MAX ROTATE", RANGE1).

RIGHTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MIN ROTATE", RANGE2).
    RIGHTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):SETFIELD("MAX ROTATE", RANGE1).

///////////////////////////////////////

LEFT1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).
    LEFT2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).
    LEFT3:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).

RIGHTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 1).
    RIGHTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 1).
    LEFTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).
    LEFTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).

WAIT DELAY1.

LEFT1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).
    LEFT2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).
    LEFT3:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).

WAIT DELAY2.

RIGHTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 0).
    RIGHTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 0).
    LEFTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).
    LEFTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).

RIGHT1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).
    RIGHT2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).
    RIGHT3:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).

LEFTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 1).
    LEFTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 1).
    RIGHTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).
    RIGHTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 1).

WAIT DELAY1.

RIGHT1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).
    RIGHT2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).
    RIGHT3:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).

WAIT DELAY2.

LEFTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 0).
    LEFTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE +", 0).
    RIGHTSTR1:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).
    RIGHTSTR2:GETMODULE("MUMECHTOGGLE"):DOACTION("MOVE -", 0).

}.
    }.
  • Lyobag
    akkor mehet a Munra! ideális Munjáró lesz :D
  • Trucker39
    Kicsit ma is állítgattam a lépegetőt. Egyre jobban tud szaladni. 14m/s. ahhoz képest, hogy az elején el sem akart indulni, már haladás.