5572
  • tom36
    RCS-t az "r" betüvel kapcsolhatod be (+a SAS rendszer mindig legyen bekapcsolva "t" )
    ezekután w, a, s, d, (oldalazás) Ctrl, Shift (lassít gyorsít)
  • tom36
    Sose próbáltam a küldit meg rá se tudok most nézni de néhány tippet mondhatok:
    Az első amit tenned kell hogy kijelölöd a célpontot:
    - ezt megteheted térképnézetből is "set target" vagy mi
    - vagy ha közel vagy hozzá (kb. 10 km-en belül) akkor kijelöli a gép hogy hol is van és akkor arra a négyszögre rá kell kattintani kétszer és ugyanúgy kijelöli targetként
    Ezek után ha közel tudsz kerülni hozzá (10 km-en belül) akkor autómatán átvált a sebességjelződ és azt mutatja hogy a célponthoz képest mekkora a sebességed és milyen az irányod.
    Ilyenkor a sebességedet (hozzávetőleges) 0-ra kell csökkenteni (a navballon jelöli a haladási irányodat, ez esetben már nem a bolygó körüli ez hanem a célponthoz képest mutatja) majd felé kell gyorsítani (csak szép lassan) és mindig korrigálni kell ha a haladási irányod már nagyban eltér a célpont irányától (sebesség 0-ra majd ismét felé gyorsít)
    amikor közel vagy akkor ismét megállsz és átváltasz dokkolási módba ( bal oldalt a 3 ikon közül a középső, hajó nézet, dokkolási mód, térkép nézet) ezen kívül be kell kapcsolni az RCS-t és onnantól fogva tudsz oldalazni meg miegyéb (a space lenyomásával tudsz váltani a forgási mód és a haladási (oldalazás miegyéb) mód között
    Irány a dokkoló...

Remélem nem vóltam esetleg túl részletes vagy épp egykét részt illetően érthetetlen
    amúgy elég sok videó van ami tud segíteni vagy tippeket adni ...
  • NIBI
    Ezt a dokkolás dolgot leírhatná valaki mert totál nem értem. :(
    A programban lévő training fülön található docking feladatot csinálnám meg gyakorlásképp, de nem értem...
    Beállok azonos szögre a másik "járművel", majd kb el is vesztem a fonalat hogy mit kell csinálni és hogy. :S Keresek egy 5 km-en belül lévő pontot, ez is megvan, de olyan teljesen más íven körözünk hogy rossz nézni. :D Valami nem kerek. :(
  • Lyobag
    ja. így ez marad elméleti kihívásnak.
    de akkor már fejlesszük: kiinduláskor poláris orbit :D
  • tom36
    Nahh ez már világosabb
    Bár itt a problémát a multi része jelentené esetleg, mondjuk még sosem próbáltam meg nem is tudom mennyire működi de ahogy néztem annó eléggé akadozós volt .
  • Lyobag
    hát lehetne következetesebb,, igazad van.
    ahhoz mit szólnál, ha mindkét versenyző járműve egy-egy Aeris 4A lenne egy állomásra bedokkolva. Induláskor mindkét versenyző teletöltött tartállyal rendelkezne. egy megegyezett időpontban ledokkolhatnak az állomásól, és az nyer, aki a KSC kifutópályáján először megáll.

a következő szinten meg egyénileg szabályozhatják a magukkal vitt üzemanyag mennyiségét.
    utána meg jöhetnek az egyedileg alkotott gépek - csak stock alkatrészekből - de a hajtóművekből max 4-et vihetne magával mindenki (bármilyet), de az összes ledokkoláskor csatlakoztatott alkatrésznek a gépen kell lennie a landoláskor (ledobható tartályok, hajtóművek kizárva).
  • tom36
    esetleg a jármű követelményei ? (1 kerék helyett pl 4 vagy min 3, rá rakható eszközök..)
    + feltételek ? (pl.: ne legyen hozzá csatolva egy hatalmas rakétához ami gyorsan lelassítja ...)
  • Lyobag
    kb multiplayerben :D ötletem volna:
    két szabadon választott jármű, dokkolva LKO-n. szétkapcsolás és a verseny: leszállni a KSP-ben, minél gyorsabban és minél előbb
  • tom36
    nagyon komoly egy videó
    kár hogy ijeneket nem tudok kitalálni
    viszont egy jó kis verseny nem ártana
  • n0tr3adY

Ez nagyon jó :)
  • Ninju
    Most fogd azt a ceruzát, és gyorsítsd fel alaposan, mondjuk ~10km Kerbal légsűrűség mellett 500m/s környékére. Nem azt mondom, hogy hú, de stabil lesz, de azért nem is kezd el bukfencezni.

Na ez az a szint, ahol az én tudományom véget ér. :)
    Azt hiszem Molni tudná valamennyire megmondani, hogy mi történne. :)
    Viszont gondolkoztam és szerintem pont az az 1-1,5 másodpercnyi irányítás kihagyás tesz be a rakétának, ami a két fokozat között bekövetkezik. Főleg, hogy a MJ modul aszimmetrikus légellenállást produkál. Meglátásom szerint ez az egyik nagy baja az új aerodinamikának, hogy nem "terelődik el" a levegő eléggé. Mindkettőnk rakétája már átlépte a hangsebességet, amikor bepörgött.
    Köszönöm az eszmecserét. :)
  • [NST]Cifu
    A valóságban is ha leejtesz egy ceruzát, vagy tollat jó magasról, akkor az nagyon könnyen el kezd pörögni.

Most fogd azt a ceruzát, és gyorsítsd fel alaposan, mondjuk ~10km Kerbal légsűrűség mellett 500m/s környékére. Nem azt mondom, hogy hú, de stabil lesz, de azért nem is kezd el bukfencezni.

Nem tudnád irányítani fent az űrben a hajót

Ez jó megfigyelés, rakok rá majd lendkereket.
  • Ninju
    Egyetértek veled Cifu abban, hogy nem teljesen jó az aerodinamika. Viszont szerintem az picit túlzás, hogy katasztrófa.
    A valóságban is ha leejtesz egy ceruzát, vagy tollat jó magasról, akkor az nagyon könnyen el kezd pörögni. Csak egyszer billenjen ki a súlypontjából. Onnantól kezdve már nincs megállás.

Teszteltem picit a konstrukciód. A Stayputnik-al az a baj, hogy nincsen benne lendkerék. Nem tudnád irányítani fent az űrben a hajót, valamint amikor ledobod az első fokozatot, akkor a Poodle nem tudja kompenzálni a fellépő erőket önmagában. Szárnyakkal nincs gond, mert azzal a légkörben tudod rendesen irányítani, de az a hajtómű önmagában kevés.

Készítettem pár képet.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Nézd meg a dinamikus nyomás értékét. Nem kevés

A második képen látszik, hogy milyen felhajtóerőt generál a test, ha oldalirányba kapja a szelet. Tapasztalataim szerint az oldalcsúszás okozza a legnagyobb problémát.

Nekem ezzel a konfiggal nem fordult át ha command pod van rajta. Érdemes a fordulás arányát jó magasra állítani. Így nem akar hirtelen sokat fordulni, csak már nagy magasságban.

• [NST]Cifu
    Valamivel kiíratni a Delta-V-t alapvető információ, e nélkül nehézkes megfelelő rakétát építeni.

Javaslom a CKAM-ot (letöltési link az alján, ckam.exe), ezt másold be a KSP könyvtárába, és futtasd. Nem kell a MechJeb, jó a Kerbal Engineer Redux is a célra.
  • tom36
    MachJeb et sosem használtam így sajna a deltaV-t nem is tudom megnézni meg sosem tudtam
    a tesztelést meg majd a jövő héten tudom elvégezni de elvileg jobbnak kell lennie
    viszont a légellenálláson segítő kúpot már teszteltem egy néhány próbából állós sorozatban és nincs túl nagy jelentősége kivéve ha olyan sebességet érünk el a légkörbe hogy előjöjjön az az effekt amikor mutatja a levegőáramlást vagy égni kezd már körülötte a légkör.
  • wednes
    Abban igaza van Cifunak, hogy nehogymá irreális dolgokat keljen művelni egy sikeres felszálláshoz. Nem kell mindent persze lemodellezni, de nagy vonalakat azért kövessük.

Ez most olyan, mitha egy autóversenyes játékban az lenne a legjobb köröd, hogy nem az ideális íven mész, hanem bizonyos helyeken hajtsál rá a fűre, kavicságyra és akkor jó lesz, mert az aszfalton csak megcsúsznál és pörögnél.
  • [NST]Cifu
    Ezt én mind elfogadom, de mechjeb nélkül is katasztrófa az aerodinamika az 1.0-ban.

12km magasságban (ahol az első fokozat levált ez esetben) már csak 0.2 atm légnyomás van, de még ha csak 60kN a leadott tolóerő is, akkor sem magyarázat arra, miért kezd el bukfencezni a rakéta. Esetleg még megmagyarázom azzal, hogy túl nagy a légellenállása az orr részen (ezt aláírom), de ettől nem kéne bukfencet vetnie egyből. Viszont ugyanilyen bukfencet vet akkor is, ha csak egy Mk.1-es kapszula van az orrán, ejtőernyővel és antennával. Az meg már csak ne csináljon ekkora légellenállást...

@Kamov, @Fenrir és @Ninju: Köszönöm a javaslatokat, igyekszem ezek alapján tovább haladni...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.05.13. 11:44:55
  • Ninju
    Cifu: A mechjeb hivatalos release verzója bugos mint az állat. Ha esetleg nem tetted volna meg használd valamelyik #dev buildet. Itt megtalálod a legfrissebbet. Nagyon át lett variálva az aerodinamika és a srác írta, hogy elég nagy meló rendbe hozni. A sima 2.5 verzióban ráadásul maradt is egy hatalmas bug. Rosszul számolja a légellenállást. A "Poodle"-nak meg nagyon nem jó a légköri tolóereje. Ne feledd most már nem többet fogyaszt egy hajtómű, hanem a tolóereje változik. 1 atm esetén csak 60 KN!

tom36: Fellövésnél sokat segít a gravitáció. Az a legegyszerűbb, ha fellövöd mindkét módon ugyanazt a rakétát. A végén kiderül mennyi deltaV-d marad. :)
    Itt magyaráz róla a srác.
    A Munra közvetlennel sztem spórolsz, csak nehéz becélozni. :)
  • Fenrir
    Továbbá, mindet amit lehet tegyél service bay-be, segít az aerodinamikában és visszatéréskor nem fognak elégni. Goo tartályok és az akkumulátorok vannak veszélyben.
  • tom36
    csak egy gyors elméleti kérdésem lenne mer mostanában nem a jól megszokott pályagörbét alkalmazom hanem mondjuk ha Mun -ra vagy Minmus ra megyek akkor azzal kezdem hogy annak a pályáját érem el elsőként és annak a vonzásával oldom meg a pályára állást (a kerbal körül nem szoktam pályára állni sosem)
    meg ha kerbál körüli pálya is kell akkor is 70-80k magasságú pályát érem el először és csak a légkör elhagyása után kezdem el a gyorsítást az orbit pályára való álláshoz
    ezeknek a megoldásoknak van értelme ?
    mer elvileg ezzel minimalizálhatom a légköri ellenállásból származó veszteséget, és a szükséges erő elvileg ugyanaz marad, de még nem teszteltem
  • kamov
    4db AV-R8 winglet a központi fokozatra megoldja a problémát.
    A "Poodle" ereje túl kevés a leválasztás után, rá kell segíteni a szárnyakkal.

Mechjeb használatakor 25000m-ig max 2-3 fokra érdemes hagyni az Aoa limitert, majd utána lekapcsolni.
  • Fenrir
    1. Használj winglet-eket, ha alulra beteszel 4-et akkor stabilizálja az emelkedést.

2. Kilövés után amikor eléred a 100 m/s-ot kezd el bedőlni már kb 10 fokig, aztán ezt tartsd vagy 10 km-ig, utána a gyorsítófokozat leválás után finoman döntsd tovább. Amikor elhagyod az atmoszférát akkor már nem lesz többé gond.

Kicsit szokni kell, de utána már nem nagyon gáz, voltam már a Mun körül is.
  • [NST]Cifu
    Komolyan mondom vicc lett az indítás. Adva van egy egyszerű "palack" alakú rakéta, alul Rokomax üzemanyagtartállyal és hajtóművel. Amint az első fokozat leválik, olyan piruettet ad elő, hogy öröm nézni. De ha "pálcika" rakétát csinálok dettó. Bakker, 500m/s sebességnél egy áramvonalas, hosszú test ugyan ne kezdjen már el bukdácsolni, mert ez nem fizika, hanem annak a megerőszakolása...

Teljesen kiábrándultam most a játékból, ez az 1.0 eleddig egy rohadt nagy csalódás...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.05.12. 22:15:37
  • n0tr3adY
    Az a baj, hogy sosem megy 1 giga fölé .

Utoljára szerkesztette: n0tr3adY, 2015.05.12. 15:40:35
  • Ninju
    Pénzt sztem nem hoz. Max annyit, h üzemanyagot állítasz belőle elő. Egy Tiny aszteroidából nem jön sok. Picit talán többre számítottam.
  • [NST]Cifu
    Azt ugye tudod, hogy a 32 bites verzió nem kezel 3-3,5GByte-nál több ramot (a többi a videóram miatt kerül lefoglalása)?

A 64 bites verzió meg olyan bugos volt, hogy egy időre félrerakták. Szóval vagy Linux alól tolod, vagy nekiállsz az addonokkal játszani...
  • n0tr3adY
    Lenne még kettő darab kérdésem :) Az egyik az lenne, hogy van valami olyan mod, ami az RCS fúvókáknak ad hangot? Mert ami curseforge-on elérhető, abban nincs ilyesmi. A másik pedig arra vonatkozna, hogy építés közben a kiválasztott alkatrészeket alig látható zöld kontúrral jelöli ki a program. Lehet ezen változtatni?
  • tom36
    Tényleg ez az aszteroida bányászat miféle pénzt hoz ?
    mer említve volt már de adatokat még nemigazán találtam róla, odáig meg hogy kipróbáljam még nem jutottam el idő híján sajna.
  • Ninju
    Köszi, de sajnos nem ilyet kerestem. Igazából az LV-N hajtóműhöz szeretném minél jobban kihasználni a tartályokat, így hogy csak üzemanyag kell neki. :)

Elkezdtem az aszteroida bányászást:

• Lyobag
    ez? bár nem konkrétan az, amit szeretnél, de legalább ki lehet egyenlíteni a cuccot az összes tartályban
  • n0tr3adY
    Nálam 8 g ram mellett.. Kerbal Engineer mod van fent, Mechjeb, és a chatter.. Mindenesetre kipróbálom, köszönöm szépen!
  • Ninju
    Tud valaki ajánlani, egy olyan modot amivel az üzemanyag és az oxidáló arányát tudom állítgatni egy tartályban?
  • Lyobag
    nálam egy core 2 duo e7400 és egy amd raedon hd 6750 alatt egész jól elfut 4 gb rammal (míg nem megyek pár száz alkatrész fölé)
    Utoljára szerkesztette: Lyobag, 2015.05.11. 14:28:16
  • Szabolcs92
    Nálam egy i7-4510u és geforce 840m és (egyelőre) 4 GB ram társaságában általában gond nélkül fut, csak az igazán nagy (400+ alkatrész) gépeknél akad, pedig egész sok mod van fent. Ezt a modot próbáld ki, nagyon sokan használják, jelentősen csökkenti a játék ram-igényét.
  • Lyobag
    Scott Manley-nek az Interstellar Quest-ben sok--sok moddal és atomerőművel volt 1-2 fps-e is. minél több alkatrészt használsz, annál lassabb...
  • Trucker39
    Ez jó néhány javítással volt igazán probléma. Azóta jelentős javuláson esett át a játék optimalizációja. Természetesen most is lehet olyan helyzetet teremteni, ami kifekteti mind a gépet, mind a játékot. Sok-sok alkatrész, mind csinál valamit, mind hatással van egymásra és a környezetére, amit azonnal ki kell számolnia a programnak. MOD-ok is jelentős erőforrást fogyasztanak.
  • n0tr3adY
    Üdv!
    Lenne egy kérdésem a játékkal kapcsolatban : tényleg ennyire gépigényes? Jelenleg grafikai modok nélkül közepes grafikai beállításon, felszállás közben a légkörben 12.5(!) fps-t produkál egy i5 4570 és egy GTX 760 társaságában. Máshol 60-at.
  • lammaer

Hát barátom....

1. Eleve fogalmad sincs arról hogy mi a legújabb verzió, ha az 1.0-t keresed
    2. De fenn van a legújabb verzió is....
    3. Mégegyszer mondom: gugli, és kb az első találat már az is ami neked kell.

Utoljára szerkesztette: lammaer, 2015.05.09. 13:59:33
  • fuho
    Igen de nem a legújabb verzió
  • lammaer
    Én nem farizeuskodom - mert én sem vettem meg, és úgy tűnik hogy nem is lett volna értelme mert nem nagyon jön be hosszútávon - , de azért tényleg olyan nehéz betolni a gugliba egy keresést?
    Vagy csak egy kedvenc torrentoldalon elereszteni egyet? MINDENHOL fenn van...