5572
  • Fenrir
    Először úgy is a landoló egységet kell megterveznem, ennek a tömegéhez fogom megtervezni majd a szállító modult.

Kell majd külön terveznem egy olyan rakétát ami csak az üzemanyagtankokat viszi fel, ez sem lesz egyszerű.

Amúgy milyen magasságban érdemes elszórni a részeket? Én arra gondoltam, hogy felvinném 150km-es keringési pályára, utána pedig 10km-enként kifelé raknám le a többit, így talán nem zavarja be a normál elszakadási pályát Kerbin-ről.
  • Lyobag
    vigyázz a moduláris felépítéssel. seperc alatt plusz tonnákat teszel fel rá hasznosnak tűnő felszereléssel - a mit nem is használsz. ilyen pl. a legnagyobb rcs tank. rengeteg a súlya, de egy a Jool rendszer minden holdját érintő expedíción se használod el a felét. plusz a dokkolóportok egy Mainsail hajtómű max erejétől hajlamosak szétesni. további tapasztalatom, hogy a hosszú dokkolt szerelvények nem szeretik, ha tolják őket, sokkal stabilabb a rendszer a húzásra
    plusz a nukleáris hajtóműnél nincs jobb (bocsi, csak az ionhajtómű, de azzal egy élet lenne elmozgatni egy normális járművet).
  • Ninju
    Arra figyelj, hogy a dokkoló portok nem szeretik az oldalirányú terhelést.
  • Fenrir
    Nekem is ez volt az utolsó ilyen hajóm, az alapoktól kezdve kell újraterveznem, egészen a landoló modulig.

Ki akarok kísérletezni egy moduláris hajót Rockomax hajtóművekkel, aminek első lépésben Kerbin körüli pályára szállítanék teli üzemanyagtankokat, majd a landoló modul ezekhez dokkolna hozzá és úgy indulni küldetésre. A célbolygó keringési pályáján áttöltene magának annyi üzemanyagot amennyivel megjárja aztán lecsatlakozna. Amikor pedig készen van visszajön a pályára és összecsatlakozik. Így elég sok dolgot meg tudnék spórolni, hogy nem kell a teljes rakétaszekciót felvinnem mindig, csak részeit. Az űrben pedig majd össze lego-zom.
  • SötétBarom
    Nekem perpill 2 hajóm kering a Mun körül üzemanyag nélkül :DD A második ment menteni az elsőt, most készül a nagy, ami visszahoz mindenkit :DDD
  • Fenrir
    Ma volt némi malőr a Munraszálláskor :)

Konkrétan, a landoló egység hajtóműve lerobbant a helyéről és csak akkor konstatáltam szomorúan amikor próbáltam volna visszaszállni. Ráadásul ez a csúfság pont a program rangidős kerbonautájával, Jebediah Kerman-nal esett meg.

De sebaj, jön a segítség az ifjú titán, Eldrin Kerman személyében, aki egy módosított Event Horizon MkIV-el indult a küldetésre:

A segítség meg is érkezett egy kitűnő landolással:

Jebediah miután elhagyta a sérült kompját átkelt Eldrin lakómoduljába:

Hőseink szinte porzó tankkal értek vissza a Kerbin pályájára:

A légkörben már minden maradék üzemanyagot elégettek a lassítás érdekében:

A modulok sikeres szétválás után belobbantak az ernyők...

...majd szó szerint úsztak a boldogságban :)

The end.
  • Lyobag
    elhatároztam: megyek a Dresre. a Moho járművét újrahasznosítom, picit több üzemanyagot aggatok rá, hátha marad elég az Elooig és vissza :D az új leszállóegységem (ami a régi, csak javítottam az üzemanyag problémáját) fellövésekor meg történt egy kis baleset: letört a skipper hajtómű és az üzemanyagtartály negyede, így a komp hajtóművével kellett pályára állnom :P de attól még használható maradt a tartály - eltekintve, hogy a hajtóműnél lévő RCS portok is elvesztek. pöppet nehéz volt dokkolni :D

• Ninju
    A minap be volt linkelve a MechJeb egy módosított változata. Abban bele van integrálva a command podba. Nem kell hozzá külön alkatrész.
    Cifu majd akkor fog cifrát káromkodni ha esetleg egy frissítés után nem működik majd a plugin és a játék törli a meglévő hajóit.
  • Daffit
    Én elhiszem neked így is.
  • [NST]Cifu
    Hiteltelen fickó lehetek, ha mindent képpel kell bizonyítanom, hogy elhiggye valaki... :)

Leraktam egy szem kapszulát, és ott van a MechJeb menü jobb oldalt. A kurzor alatt felhívom a figyelmet az infolap alsó harmadán lévő feliratot: "Attitude control by MechJeb TM".
  • jocking
    Érdekes, mert a mechjeb lényege, hogy egy vezérlőegységet szerelsz az űrhajóra, ami elvégzi a kívánt számításokat. Ha egy hajón nincs rajta a mechjeb vezérlő, akkor azon a mechjeb sem lesz elérhető.
  • Ninju
    Ha nem beszélsz angolul érdemes megnézni googli fordítóval. Esetleg akkor mi is tudnánk segíteni.
    Egyébként két esetben szokot hibát dobni. 1 nincs célpont kijelőlve (nem tudja hova akarsz menni) 2 nem körpályán kerinvesz. Úgy meg a pontatlan tervezés miatt panaszkodik.
  • [NST]Cifu
    A "valami sárga üzenet" roppant hasznos info...

Nálam működik, és semmi külön kütyüt nem rakok a gépre. Telepítsd esetleg újra az egész MechJeb-et.
  • Trucker39
    Nekem is kellett az eszköz hozzá, de mint kiderült, az egy kicsit régebbi megoldás volt a MechJeb-re. Ma telepítettem újra, mert éjszaka néhány jelenetet le lehetett volna nálam forgatni a Gravitáció c. filmhez. A MechJeb dokkoló modulja megbolondult és beleszáguldott egy 40 tonnás elem a kész űrállomásomba. A végeredmény sejthető volt.

Az újratelepítés után (a #798-s hsz alapján telepítettem) már nem kellett alkatrészt felhelyezni pluszban és a dokkoló rész is meggyógyulni látszik.
  • Joybull
    igen megjelenik a manőver panel de hiába állítom be és nyomom meg a create node gombot, valami sárga üzenetet ír és nem jelenik meg a tervezett útvonal. Egyébként arra gondoltam hogy a sandbox módban van egy kis kütyü amit a gépre kell rakni hogy menjen a MechJeb de karrier módban nincs ilyen kis kütyüm, lehet az a baj.
  • tom36
    Üdv all

nagy nehezen rávettem magam, hogy szakdolgozat helyett belenézzek, de meg is bántam mer ráment az egész napom és semmit nem haladtam szakdogával
    (eddig elég sok részével játszottam de ez a karrier igencsak jó dolog benne)

viszont sajna találtam 1 idegesítő hibát: amikor kihasználom valamelyik bolygó gravitációját a kijutásra vagy épp oda megyek és úgy jön ki az utam hogy telibe kapnám akkor nem tudok útvonalat tervezni miután elérem a gravitációs mezejét és beadja a rendes útvonalamat.
    és nem egyszer volt hogy vakon kellet gyorsítgatnom, hogy kikerüljem az ojjjektumot.
    mer csak azon a részen tudok tervezni ahol leszek azután hogy elhagytam a legközelebbi pontját (ami meg valahogy nagyon is késő)
  • [NST]Cifu
    Ezt nem teljesen értem.

Jobb oldalt kiválasztod a Maneuver plannert, új ablakban megjelenik (a fenti képen bal oldalon), ott vannak a lehetőségek, Ap, Pr állítástól kezdve a körpályán át a Hohman-pály a célhozig minden....
  • szabo15
    Melyik az a robot-irányító eszköz ?
  • Joybull
    Igen megjelenik de nem működik. nem tudok vele manővereket kreálni.
  • [NST]Cifu
    Akkor jelenik meg jobb oldalt, ha valamelyik irányító modult (pilótafülkét vagy robot-irányító eszközt) lerakod.
  • Joybull
    Az mitől van hogy oldalt megjelenik a MechJeb de az összerakó részek között meg nincs ott control panelje karrier módban. már feltettem a 2.0.9 meg amit még ajánlottak. Csak az oldalsó panel jelent meg. már annyit másoltam hogy lassan kiégek :)
  • szabo15
    azt láttam az megis van
  • Lyobag
    én meg rádöbbentem: most már kell egy űrállomás. Jebediah és Bill fent keringenek, mert tervezési hiba miatt landolásképtelen a hajójuk :D

és egy új bolygóközi hajódesign jutott az eszembe. a dokkolási képességek miatt nálam csakis a pilonos hajtóművek jöhetnek szóba, ezért is nem használtam a Moho alatt az Mk1-2 Command Pod-et, hanem egy MK2 Lander Can-t. de ha már pilonjaim vannak, mi lenne, ha mindkét pilonra ráraknék 1-1 Mk1 Lander Can-t? spórolnék 1.3 tonnát, és a hatalmas járműméretek miatt úgyis kell SAS modul. bár az egyik SAS-t áttehetném az utolsó lecsatolható tartályra, és megint nyernék súlyt és sebességet :D
  • Ninju
    Tessék Cifu.
    Az első képen én terveztem a pályát:

Itt a MechJeb volt a ludas:

Mindkettő ugyanaz a hajó 100km-es orbitról.

Kerbinen belül véleményem szerint nem spórolsz vele sokat, max az égitestekről való leszálláskor.
    Ha már másik bolygóra akarsz, akkor már számít, bár aerobrakingel nem tud tervezni, szóval végeredményül manuálisan spórolsz. :)
    Viszont nagyon sok időt megtakarít pl. randevúk során.
  • Giovanni #867
    Én elakadtam a fejlődésben :( Moon, Minimus megvolt, de a többi bolygót nem tudom befogni :(
  • [NST]Cifu
    Ilyet ne állíts, a Mechjeb szót több tucatszor olvashattad....

Ha meg kicsit visszaolvasol a #798 -asig, akkor még a linkek is ott vannak, telepítésu útmutatóval...
  • szabo15
    De ott nincs konkrét név
  • Lyobag
    kb erről volt szó az elmúlt pár hozzászólásban :D
  • szabo15
    Van valami mod amivel könnyeben eltudok jutni más bolygokra ???
  • Daffit
    Szerintem is sok minden be lesz építve az alapba, mert pl az Enchanced Navball-t már a 0.18-ba is tervezték, csak idő hiányában még nem került be. A KSPX mod készítője pedig már hivatalosan is alkatrészeket gyárt KSP-hez, van ami már be is épült az alapjátékba.

Lehet modok nélkül is játszani, igazából nem is annyira nehéz, abban jobb, hogy rá vagy kényszerülve, hogy a landolást/pályatervezést stb megértsd. Én is sokáig használtam a mechjebet landoláshoz, mert egyszerűen nem ment. Még mindig előfordul, hogy becsapódok a felszínbe vagy kilométerekkel arrébb landolok.
    Ne hidd azt, hogy a mechjeb feleannyiból kihozta volna, csupán azt tudja, hogy az adott pillanatban mi a legideálisabb, viszont tervezgetéssel sokkal többet lehet spórolni. Azért sem használom, mert kilövésnél és leszállásnál is több üzemanyagot használ el, mint én manuálisan (kivéve ha elb@szom).
  • Lyobag
    gondolom a MechJeb feleennyiből hozta volna ki :D
  • Lyobag
    jelentősen sokat :P a Moho expedícióm alatt:
    - a Kerbin elhagyása kb 800 m/s
    - az Eve megözelítése kb 1000 m/s
    - az Moho megközelítése kb 1000 m/s
    - pályára állás a Moho körül 2000 m/s
    - Kerbin inklanációjának felvétele 1500
    - Kerbin megközelítése kb 1500 m/s

és ezeket emlékezetből mondom, lehet több és kevesebb...
  • [NST]Cifu
    Azért megnézném, hogy a kézzel megtervezett pályád mennyi Delta-V igényel, és utána egy MechJeb-es Hohman-pályaterv ehhez képest mennyiből jön ki. :)
  • Lyobag
    a Mun és a Minmus orbit megtervezése bármikor pár másodperc alatt letudható :P csak az a kérdés, mennyire takarékosan akarod megtenni az utat, mert akkor lesz több, mint egy-két perc :D
    mindenesetre majd kipróbálom a mechjebet - miután nélküle bejárom a Kerbol rendszert :D - de eddig elvoltam nélküle.
  • Ninju
    Benne lesz ne aggódj:
    "Mission control room: Create flight plans and take on missions and challenges"
    A manőverezést meg sztem túlbonyolítod. Egy általad említett pálya megtervezése nem tart tovább 30 másodpercnél.
    Abban teljesen igazad van, hogy jelenleg 2 SOI áttűnést követően, már nem átlátható a pálya, de jelen pillanatban sajnos ez van.
  • [NST]Cifu
    Pont ez a problémám. A KSP-ben a manőverezés megtervezése egy grafikai próba-szerencse megvalósítás, fogsz egy pozicíiót, és ismerve a saját pályaadataidat, nekiállsz számolgatni (húzomgatom a manőverikonokat), hogy ha ilyen és ilyen manővert hajtok végre, akkor hova is fogok ezzel kerülni.

Ezzel szemben a valóságban ismerjük a saját (vagy a előre eltervezett) helyzetünket, és azt, hogy hova szeretnénk eljutni, és erre számolják ki, hogy akkor milyen irányba mekkora erő kell ahhoz, hogy mi oda jussunk.

Nagyon látványos, és számomra is ideig-óráig szórakoztató a KSP féle megoldás, de rövidesen iszonyú időpocsékló és körülményes, amikor negyed órát foglalkozok csak azzal, hogy megtervezzem hogy fogok a LKO (Low Kerbal Orbit)-ról eljutni LMuO-ra (Low Mun Orbit)...
  • Lyobag
    megvannak a maga nehézségei. nem megy csak úgy A pontból B pontba a dolog. a repülési pályagörbét nekem kell kitalálni. és menet közben a pályaelhajlást is meg kell szüntetnem, utána kezdem csak a megközelítés tervezését. több üzemanyag, több idő, több kihívás...
    és meg kell tippelni, hogy mennyi üzemanyagot tudok még felhasználni :P
  • [NST]Cifu
    Elismerés érte, de számomra ez a próba-szerencse manőverezés, és az erősen körülményes warp rendszer nem nyújt komolyabb játékélményt, az építés és a végrehajtás magában igen, ezért játszom vele.

De még az Orbiter-ben is rendelkezésre állnak olyan alapadatok, mint a rendelkezésre állló Delta-V...
  • Lyobag
    én így jártam be a Mohot az Eve érintésével és az egész Jool rendszert...
  • [NST]Cifu
    Szvsz MechJeb és modok nélkül mazochizmus a játék. Én is úgy jutottam el a Minmus-ra és robotszondával a Mun-ra, de a Warp kezelése, az adott fokozat/űrhajó Delta-V kijelzése, és hasonló információk annyira alapok lennének, hogy csak na...