5572
  • Lyobag
    Kerbin, Mun, Minmus kutatás. először érdemes megszerezni a techfán a napelemeket, mert akkor mindig van áram. de ez a 3 bolygó tud annyi science-t adni, hogy eljuthass a Dunára. és ha visszatértél a Dunáról, maxoltad a pontokat.
  • Joybull
    Én is mostanában kezdtem a játékot bár előtte rongyosra néztem a Scott Manley videókat. Már sikerült nap körüli pályára is állnom és onnan belső bolygóra eljutni. Bár vissza már kevés voltam, így kering szegénykém a világegyetemben.

Láttam egy olyan modot ami kijelzi hogy más bolygók milyen szöget zárnak be a kerbin nap hármasban. annak mi a neve és hol találom? Csak könnyebb volna jó időben indulni az egyes bolygók felé mint találomra.
  • Nohab
    Az Kerbal években 28 év. :D
  • Trucker39
    Nekem nincs sok pontom, de ami van azt a Kerbin, Mun, és Minmus felderítésével, mérésekkel, mintavételekkel szedtem össze. Bizonyára feltünt, ha mérsz, vizsgálsz valamit, azért kapsz X pontot, ha ugyan ezt megméred még egyszer, akkor kapsz x-y pontot. Ezt addig lehet folytatni, míg X értéke 0.1 pont nem lesz. Persze nem árt sok energia az adatok haza továbbításához. ne kelljen sokszor nyomogatni az időgyorsítás gombot.

Gondolom, mindenféle mérőberendezést felszerelsz és bekonfigolod gombokra, hogy csak azokat kelljen nyomogatni.
    Nálam a Mun már lassan olyan, mint egy szeméttelep, vagy roncstemető. Tele vannak szórva a kráterek szondákkal. Nem törlöm le őket egyenlőre (bár ugye le lehet) mert akkor nem emlékszem már melyikben is jártam.

• mijki
    Az elején, hogy farmoltatok össze elég science-t,hogy lehessen jobb cuccokat használni?

A játék szerint el kellene már menni valamerre, mert a Kerbin körüli majomkodás már nem túl jövedelmező, mondjuk így. Tegnap ugye elmentem a Mun-ra, csak elfogyott az elektromosság. Így hosszú távra nem is igen tudok menni, amiért járna pont.
  • Lyobag
    7 év, elnézést :D megártott az esti sör. és a 7 évet is csak azért tudom, mert annyi ideje lőttem ki a hahtóműegységemet :P
  • Lyobag
    hazaértek! elég volt az üzemanyag! :D mostanra Bill és Jeb tényleg 7 éve van folyamatosan az űrben. Jeb ugyan leszállt párszor, de tényleg időszerű lenne őket hazajuttatni :P plusz a kilövőállomásra le kéne vinni ezt a hajót: volt az Eve mellett, járt a Mohonál, a Dresnél és az Eeloonál. bár még el kéne vinni a Dunára és a Joolra :P meg az Eve körül se járt még :P

• Lyobag
    és igen, cirka 270 nap még a Kebin találkozásig. a Periapsis 75 ezer km, és maradt a most már csak 15 tonnás járművemre 390 egységnyi üzemanyag. sikerülni fog :D
  • Lyobag
    176 nap? az valami? Jebediah és Bill már lassan 6 éve folyamatosan kint vannak az űrben és még minimum másfél évig kint lesznek. és úgy néz ki, lesz elég üzemanyag :D
  • [NST]Cifu
    Sajnos a Mun-on kívül felesleges egy égitestre több szondát küldeni szerintem. A Mun-on a különféle régiók külön-külön is adnak Science-t, de a többi égistesten teljesen mindegy hogy hol szálsz le...
  • Trucker39
    Lehet ez a Kerbal-oknak kis lépés, de én nagyon megszenvedtem vele. Kerbal még nem jutott el ide, csak 3db szondát vittem el egy úton. Sajnos ezek közül egy besült, de kettő sikeresen leszállt a Duna-ra.

• [NST]Cifu
    Ugyan már, én most 10000x időgyorsítással passzolok 176 napot, ennyi idő kell, hogy a legideálisabb pályán legyenek a bolygók. Ez a kurafi meg úgy vigyorog e közben, hogy akaratlanul is csak nevetni tudok rajta. Istenáldott volt, aki ezeket a Kerbalokat megálmodta. Vagy nagyon beteg. :)
  • mijki
    Én meg nagyon ügyes voltam, és sikerült Jebediah-t Mun körüli pályán hagyni elektromosság nélkül. :D Indulhat a felmentő sereg. :)
  • [NST]Cifu
  • mijki
  • Ninju
  • Fenrir
  • szabo15
    Sikerült landolnom a Holdon végre

• [NST]Cifu
    De, tudja, mert ki lehet írni a jármű teljes Delta-V-jét. Ha a leszálló hajót meg ki akarod venni a képletből, akkor a fokozatoknál külön-külön is fel van sorolva, hogy mennyi Delta-V-vel bírnak, összeadod azokat, amelyek transzfer-fokozatként vannak kezelve, és megkapod a keresett értéket.
  • Lyobag
    moduláris, ledobható tartályokból álló szerelvényt használok
    azaz a Mechjeb nem tudná az út elején, hogy a végén mennyi erőm lesz. mindenesetre csinálok egy mentés másolatot, megpróbálom, ha nem elég a kakaó, küldök felmentőtartályt :D
  • Daffit
    Kapkodok, mert indulnom kellene és már éhes is vagyok, nem is írok többet, mert csak elrontom.
  • [NST]Cifu
    Na ezért jó a MechJeb. Látod, hogy a hajód mennyi Delta-V-vel rendelkezik, és látod, hogy a manőver mennyi Delta-V igénnyel bír. Ha a második nagyobb, mint az első, akkor nekiállhatsz mentőhajót építeni. :)
  • [NST]Cifu
    Igen, de itt kitérnék egy apróságra: a kevesebb hajtómű esetén drasztikusan csökken az elérhető gyorsítás, magyarul egy-egy manőver eonokat fog igénybe venni. :)

Ezért nem használok egy hajtóműves desingokat. :)
  • Lyobag
    917 egység üzemanyag és 21 tonnás hajó. bár ebből 2 tonna leválasztható tartály. vajon elég lesz a Kerbinig? :D
  • [NST]Cifu
    Vigyázz! Ha csak a hajóművel és az üzemanyag-tartállyal számolsz, a Delta-V valóban változatlan, mert a KSP lineárisan számolja a tartályok kapacitását és tömegét. Magyarul azonos hajtómű mellett a vacDT (delta-V légüres tértben) azonos. Ami a Delta-V-t befolyásolja, ha a jármű tömege nőni kezd, mert ilyenkor a nagyobb tartályban lévő több üzemanyag már több vacDT-t jelent.

Ha befelyezem a Duna megközelítő manővert, csinálok képet erről. :)
  • Daffit
    Hülyeséget írtam először, rossz volt a képlet excelben. Szóval Jumbo64 és X200 használata között csak 30%-50% a különbség, a hajtóművek számának változásában.
    Csak, hogy számszerűsítsem, a használt képletem a következőkre vonatkozott:
    1db mk1-2 cockpit (tömeg=4) + üzemanyagtartály (Jumbo tele 36/ üres 4; X200 tele 18/ üres 2) + LV-N (Isp=800, tömeg 2,25)
    Egy hajtómű esetén a deltaV
    Jumbo 11111m/s
    X200 7263m/s
    Különbség 31%
    Kettő hajtómű
    Jumbo 9962m/s (12
    X200 7263m/s
    Különbség 37%
    Hat hajtómű
    Jumbo 7152m/s
    X200 4700m/s
    Különbség 52%
  • [NST]Cifu
    A pálya nem befolyásolja egy jármű Delta-V értékét...

A pálya abban segíthet, hogy minél kisebb Delta-V értéket felhasználva juss el a célhoz.
  • Daffit
    Csináltam egy kis számítás és a leglényegesebb, hogy ha minden ugyanaz, csak a tartály mérete változik, akkor Jumbo64 és X200-as tartály között delta-v-ben nincs különbség! De ami a leglényegesebb, 2 hajtóműhöz képest a 6 hajtóműs megoldás akár 30%-al is csökkentheti a delta-V-t (egy hajtómű esetében ez akár 36%)
  • Lyobag
    Jebediah leszállt az Eeloora! :D

http://kepkezelo.com/images/nvvy9lstlo8l9nr7b2r.png
  • Lyobag
    és a negyedik változatot is: a minél kissebb gyorsítást/lassítást igénylő pályán
  • [NST]Cifu
    A harmadik változót kihagytad, minél nagyobb ISP-vel bíró hajtóművel... :)
  • Lyobag
    magyarán minél több üzemanyag kell minél kissebb súlyhoz
  • [NST]Cifu
    Igen, az igazi hiba, hogy az üzemanyag mennyiséget hoztam fel én is, holott a lényeg a Delta-V érték...
  • Lyobag
    messze az Eeloo. a Dresről indultam. és nem tudom, marad-e elég üzemanyag visszajutni a Kerbinre. meg az utolsó ledobható tartályomat nem dobom le, hátha marad elég felhasználható üzemanyag a leszállóegységben, miután visszatér :D így két tonnát lassíthatok le extrában
  • szabo15
    az gáz nekem még a régebi van amit itt valameik nap ki volt téve hogy hogy kell tenni
  • Lyobag
    és most jöttem rá: mi lenne, ha a pályaelhagyást és az inklinációt egybekötném? hátha marad elég üzemanyag az Elooig és vissza a Kerbinre a Dresről :P
  • Lyobag
    pontosan. de ez nem működik a Mohonál, a Dresnél és az Eloonál.
    és általában ezt a korrigálómanővert jó korán megteszem
  • Daffit
    Valójában ennyi az egész. Egyet tudok még hozzátenni, lehet azt is alkalmazod. Mikor rögtön azután, hogy beérsz egy bolygó gravitációs mezejébe - tehát amikor még nagyon messze vagyunk-, ott kell beállítani/javítani a pálya szögét és a Periapsis magasságot (főleg az aerobraking miatt), mert ekkor még nagyon kicsi energia befektetéssel nagyon nagy változást tudunk generálni. Sokszor elég RCS használata is.
  • Lyobag
    általában 4 lépés egy másik bolygó megközerlítése nálam:
    - az indulási helyről a szökési sebesség elérése
    - az inklináció lecsökkentése minimális értékre
    - megközelítő pálya létrehozása
    - pályára állás a cél körül (ami a pazarló, ha nincs légkör)
  • Daffit
    Én sem használok mechjebet, de ahogy az írásaidat figyelem, már így is közel gazdaságos pályákat tervezel. Ez alatt olyanokat értek, hogy gravity assist, areobraking és hogy addig forgatjuk a node-okat, amíg látszólag a lehető legkevesebb üzemanyag kell a cél eléréséhez.
    Ja és igen, akár 2 engine is elég.