5572
  • Lyobag
    és Trucker hajóhjához viszonyítottam a többletet. bocsi, de a válasz gomb használatával hadilábon állok :D
  • Lyobag
    szerintem 2 nukleáris hajtómű is elég.

és én még mindig nem használok mechjebet, úgyhogy nem tudok annyira gazdaságos pályát tervezni
  • Lyobag
    volt a két extra űrszonda, azok adták az extra üzemanyagot. és az induláskor 8829 egyég üzemanyag volt. a Jumbo-64 és az egyik X200-32 tartály valójában a fellövő és pályára állító egységhez tartozott, de ha már ott volt, szárazra szívtam

és az induló értékeket Truckernél a maximumra vettem, míg magamnál a valós indulónak
  • Daffit
    Megnéztem és szerintem ez így már jó. Egy dologban tévedtem, kell még egy meghajtás, ami kivezet Kerbin gravitációs erejéből, egy olyan ami nem baj, ha gyorsan kifogy még akkor sem ha kell a fő hajtóműből egy kicsit rásegíteni.
    A hat nukleáris hajtóművet lecsökkenteném 4-re, ez nem olyan nagy különbség, akár maradhat is.
    Viszont mindehhez nem árt ha meg tudod tervezni az ideális pályát, azaz így spórolni az üzemanyaggal, más esetben ez is kevés lesz.
  • Daffit
    Ha ezeket az adatokat vesszük figyelembe, akkor az én űrhajóm, amivel Kerbin összes bolygóját és holdját bejártam, mindössze 3060L-es tartállyal rendelkezik. Igaz van egy 2880-as, ami csak Kerbin elhagyását szolgálja. Le is szálltam pár helyre, többek között Dunára, Ike-ra, Eeloo-ra, Gilly-re, Jool összes holdja köré álltam, szóval eléggé hatásos. Igaz csak egy Kerbin utaztatására alkalmas, de őt minden esetben visszajuttattam.
  • Trucker39
    Valami hibádzik ezzel. Nincs például benne a felszálláshoz szükséges rész. Én legalábbis nem találom.

• szabo15
    Megjelent a 0.22 es verziohoz a MechJeb

[0.22] MechJeb 2.1
  • [NST]Cifu
    Nem értem igazából a felvetésed, messze nem 60%-al több üzemanyagot visz a te transzfer hajód.

Akár hogy is számolom, nálam így jön ki:

Carrier Thunderchief:

(Fuel-el számolva):

6x X200-32 = 6x 1440 = 8640 L
    4x FL-T400 = 4x 180 = 720 L
    Szumma = 9360 L

A Mun-Minmus kör után a Kerbal körül kering, hogy a Carrier Excelsior-ból újra feltankoljon

Lyobag's ship:

A képen lehet látni, hogy a max. Fuel 11931, amibe elviekben minden, már a leszálló hajód is beletartozik.

A képed alapján:

1x X200-8 = 360 L
    4x X200-32 = 4x 1440 L
    1x Jumbo-64 = 2880 L
    1x X200-32 = 1440 L
    2x FL-T400 = 2x 180 L

Szumma: 10800

(A leszálló egységen 1x X200-16-ost (720 L)és két FL-T 400-ast (2x 180 L) látok, ezekkel együtt jön 11880 jön ki, hogy az 11931-hez hol van a többi tartály, azt nem tudom).

Szóval valójában maga a transzfer hajód csak ~10%-al visz több üzemanyagot, már ha teljesen feltöltve vesszük.
  • Lyobag
    hmm
    amikor elindultam a Mohora, a Kerbin körüli stabil orbiton hozzád képest 60%-kal több üzemanyagom volt induláskor két űrszondával (ebből az egyik elrontva) hozzád képest.
    vagy csak nézd meg a hajómat. különben megjegyezném, hogy a skipper hajtómű és a jumbo tartály csak a Munhoz vezető negyedútig volt velem, utána üresen ledobtam
  • [NST]Cifu
    A legfontosabbat nem iratod ki, a jármű Delta-V-jét. Nézd meg a #875 -ösben az én hajómat. A bal oldali a leszálló modul, a jobb oldali a transzfer modul. Háromszor nehezebb, miközben 6 Nukleáris hajtóművel rendelkezik, amiből 2 a leszálló, 4 pedig a transzfer modulon van elhelyezve, és az összesített Delta-V 9000m/s feletti, pedig egyáltalán nem egy optimalizált valami (tele raktam monopropelant tartályokkal pl. mindkettőt).
  • Trucker39
    Na szóval eddig:

• Trucker39
    Kipróbáltam. Eddig jutott és elégette az össze hajtóanyagot. valami nagyon nem jó vele, de egy próbát megért.

• Lyobag
    mindenesetre próbáld ki. lehet, hogy beválik neked. szerintem mindenkinek van egy bevált koncepciója. nekem is, és az is változik.
  • Lyobag
    már ha akar visszavinni. sajnos a rádiós megoldás nagy veszteséggel jár itt-ott, de lényegesen több infót lehet vele visszajuttatni, mint 10x elzarándokolni oda és vissza. meg kb. a Mun, a Minmus és a Duna meglátogatásával maxolni lehet a techfát.
    vagy ha valaki bizonytalan vagy egy Duna úthoz, akkor érdemes a mintákat szállítania, de azt is csak a Kerbin rendszerben

különben szerintem is nehéz :D főleg a nukleáris hajtómű rész. 6 hajtómű sok, 2 bőven elég (tehát 10 tonna extra súly). ha jól kiegyensúlyozod, pláne, max annyi baja lesz, hogy 1 órán át kell égetned vele az üzemanyagot pályára álláshoz,
  • Trucker39
    Köszönet a tippekért. Meg rövidítettem a modulokat. Csökkentettem az össz tömeget. Majd kiderül mi lesz vele.

Nagy méretű dokkoló gyűrű még nincs kifejlesztve.

Most már "csak" ekkora az egész.

• Ninju
    Van nagy méretű dokkoló gyűrű a játékban. Esetleg, ha azokat használod a tartályok összekötéséhez, akkor kevésbé lesz mozgásra érzékeny. (talán)
  • Daffit
    Ez így egyszerűen túl sok és nehéz. A féregmozgásos anomália nálam is előfordult és lehet a mechjeb miatt, bár nem biztos, hogy ezért.

Mi a célod? Eljutni valahova, leszállni és visszajönni? Esetleg üzemanyagot valamelyik bolygó körül hagyva?
    A meghajtó rendszered és egy plusz üzemanyag bőven elegendő, hogy eljuss bárhova és vissza.
    Nem értem miért kell 3 leszállóegység, csak felesleges súly. Elég lenne egy is. Gondolom az emelőrendszer miatt mondod a súly korlátozást és mindenképpen ki akartad használni.
    Szóval én kisebbre tervezném, kevesebb súlyt rá és úgy tervezném, hogy az égész magja a leszállóegység, csak az térne vissza Kerbinre, főleg mert az tartalmazza a tudományos modulokat, lehetne egy mintát vissza is hozni.
  • berobi
    köszi, műkődik!
  • Trucker39
    Én így használom [URL=http://steamcommunity.com/app/220200/discussions/0/810938810488118273/#p2]Olvasd el a #35-ik hozzászólást[/URL]

Esetleg arra tud valaki valami megoldást, hogy ha több féle dolog van össze szerelve, kevésbé szaggasson a játék? Elég diavetítés más így a dolog, pedig nem is régi a gépem.
  • Trucker39
    Mai napi (mű-)alkotásom. Sajnos nem működik. Túl nagy lett és fordulás közben szétszakad.
    A már kialakított emelő rendszert kihasználva (50 t), átalakítottam a modul rendszerű, nagy távolságra szánt űrjárművemet.

A meghajtó rendszer előre raktam, nukleáris meghajtással. Majd következtek az üzemanyagos modulok, majd végül a leszálló egységek.

A meghajtó rendszer kapott 6db rakéta meghajtást, meg egy több személyes modult. Némi napelemet meg irányító eszközöket.

Az üzem anyag modulok egyformák. Mindegyiken 3db kis hajtómű, amiből kicsit később, teszteléskor született a nagy ötlet, hogy dokkolás után ne dobjam le őket, hanem eleve két funkciósak legyenek. Első funkciója megközelítése a meghajtó egységnek dokkolási távolságban (dokkolás után úgy terveztem, hogy ledobásra kerülnek). Második funkciója (ez az ötlet egyenlőre nagyon tetszik) felszereltem irányitó és tudományos berendezésekkel, kapott egy MechJeb távirányitót és leválasztás után, szondaként üzemel. Ezzel a módszerrel egy üzemanyag modul 3-3 db szatelitet is szállíthat. Persze mind kapott ejtőernyőt is.

A harmadik rész a leszálló egységek. Azért egységek, mert a meglévő súly korlátozásba két, teljesen egyforma leszálló egység is belefért. Mindegyiken egy fő személyzettel, tudományos műszerekkel, meg ami kell még hozzá. Mindhárom modul stabilan 100 km-s magasságba juttatható és összekapcsolható. A szateliteket kipróbáltam a földi légkörben, azok szépen működnek.

Az egész modul összekapcsolása után válik a dolog irányíthatatlanná. Jellegzetes féregmozgással reagál mindenre és idővel szét is szakad.

Gondolom sokkal rövidebbre kellene készítenem, hátha akkor működni.

Ötleteket javaslatokat szivesen elfogadok.

Leszálló modulok egyben kerülnek emelésre:

Leszálló modulok dokkolás előtt:

Üzemanyag/szatelit modul indítása:

Ugyan ez pályára állítva:

Egyben a "kolbász". Bal szélen a meghajtó modul.

Szatelit modul visszatérőben:

• berobi
    tudnátok egy linket dobni, hogy melyik mechjebet használjátok ami működik karrier módban? arra gondolok, ami nem a command pod-ba épített, hanem a külön modulos. ez egyébként működni fog karrier módban?
  • szabo15
    Nekem bob uját élet meg a másik
    Végre sikerült hold körüli pályára állnom a le szálás lesz még kemény

• Lyobag
    bezzeg Bill, Bob és Jebediah. ők pár százszor meghaltak már. aztán jött a 0.21 és hallhatatlanságuk megszűnt
  • szabo15
    Belecsapodtam a holdba
  • Lyobag
    konkrétan lezuhant, a holttestét nem találták meg. ezért MIA és nem KIA
  • szabo15
    Most azon van azt mutasa a kép hogy ö tünt el
  • Ninju
    Nézd meg a Lost fület.
  • szabo15
    Eltünt az egyik pilotám hogy tudom vissza szerezni?

• Lyobag
    meg az Even és a Gillyn
  • Lyobag
    ténylegesen már csak a Tylon és az Eloon nem jártam eddig :D
  • Lyobag
    friss és ropogós: Jebediah, minden kerbal hőse most lépett a Dres felszínére :D

• Trucker39
    Most lett meg a nukleáris hajtómű. Kicsit át kell dolgoznom a dolgokat, de majd csak este felé. A jó tanácsokat meg köszönöm. Szintén estefelé majd jobban ráérek átolvasgatni.

MechJeb-l kapcsolatban. Ismét újra telepítettem a játékot, mert a MechJeb dokkoló része nem igazán akart működni. A másik súlyos hiba számomra, hogy a Command pod-ba integrált MechJeb verzió előtt már jó néhány eszközt legyártottam. Persze ezeket hiába mentettem el és később másoltam vissza, nem volt hajlandó betölteni a KSP. Ma az újra telepítés után, az eszközökre felszerelhető, távirányítós MechJeb-t telepítettem újra. A mentéseket ismét visszamásoltam és a régi (távirányítós) és az újabb (command podos) mentéseket is simán betölti a KSP. A másik nagyszerü dolog, hogy a dokkoló autopilot meggyógyult és szépen teszi a dolgát. Most úgy tűnik számomra, hogy a távirányítós MechJeb jobban működik. Vagyis ez utóbbinál maradok.
  • Lyobag
    ne ess az üzemanyag csapdájába. amikor túl sokat viszel és tényleg el se használod
    a meghajtó modulod szép, bár tudnék pár problémát mondani rá, ami engem zavarna :D dokkoló portokat használsz. és ehhez képest túl nagy lett az eszköz. kell neki egy minimális aksi és pár legkissebb napelem. nem kéne a hajtóműveket olyan messze elhelyezni az üzemanyagtartálytól, túl nagy így a pluszsúly. nem tudom, hogy a hajó alján van-e dokkoló port, de nem árt - a dokkolt eszközök utálják, ha tolják őket :D
    továbbá a megható modulnak érdemes lenne a Kerbin landolásra (ejtőernyő) és utas szállításra. így a leszállóegységet egy bolygóközi expedíciónál nyugodt szívvel hajíthatod a kukába, kiszívva belőle az üzemanyagot, végtére is minek cipelnéd haza a kétmillió fölös eszközt? (leszállótalpak, üres üzemanyagtartályok, tudományos felszerelés, hatalmas napelemek a kutatásokhoz, rengeteg aksi, minimum 6-8 tonna, amit fel kellene gyorsítani) egy stabil orbit pályára állítva a célbolygó körül még a jövőben is felhasználhatóvá teszi, így a jövőbéli expedícióknak nem kell csak üzemanyagot cipelnie nekik :P
  • Lyobag
    tapasztalataim szerint a Kerbin alacsony orbitról a Munig és a Minmusig leszállással bőven elég egy x200-32 tartály. sőt, talán sok is.
  • Lyobag
    most nézem, az általános célú leszállóegységem roverral együtt 20 tonna. ebből kb 12 tonna üzemanyag :P #833-ban linkeltem a kinézetét :D
  • Trucker39
    Persze hogy sok. A cél az volt, hogy a jelenleg meglévő alkatrészekből maximálisan kihasználjam a hasznos terhelést. Egyenlőre a Mun és a Minmus-n kívül máshová ezekből nem tudok eljutni. Épp az előbb fejeztem be ezzel a rendszerrel egy sikeres Mun repülést. Most már építhetek egy kisebb leszálló egységet. Maga a rendszer már működik. Holdak mellett mindig marad körpályán egy részben kifogyott tankoló modul. Ha jól gondolom, így a Minmus mellé is tudok könnyen gyorsan telepíteni 1-2 tankoló egységet, megkönnyitve a vissza utat.
  • Trucker39
    Persze a képek lemaradtak...

• Lyobag
    nem nehéz a rendszer? egy 50 tonnás leszállóegység kicsit sok, bár a Tylora talán nem árt. az Eve-re meg kevés :D
    nekem a hasznos teherkapacitásom 40 tonna körül van
  • Trucker39
    Én is építettem egy - nevezzük rendszernek. Először egy rakétát építettem, aminek a hasznos teher emelése 50 tonna, 100 km magasra. Amikor ez stabilan működni kezdett, csak a rendelkezésre álló teret kellett megtölteni. Ezután építettem egy üzemanyag és egyben meghajtó modult (49 t), ami teljesen szabványos, elül hátul csatlakoztatható, másik ugyanilyen modulhoz, vagy egy leszálló egységhez. Majd végül építettem - kísérlet - egy nagy méretű (48t) leszálló modult. Egyenlőre csak a Mun-n tesztelem. A folyamat pedig a következő: Indítok egy leszálló modult, majd két hajtómű modult. 100 km-n összecsatlakoztatom őket, a leghátsó modulból feltöltöm az első kettőt, majd hagyom körpályán. Az eső két modult (összes hajtóművet használva) Mun körpálya, lecsatlakoztatás, leszállás, mérése, mintavétel. Felszállás, dokkolás. Hajtóanyag átpumpálása a leszálló (és visszatérő) modulba a hajtómű modulból. Szétválasztás, leszálló modul vissza a Kerbal-ra, lassítás és leszállás (egyenlőre ejtőernyővel). Sajnos még nincs kifejlesztve a nukleáris hajtás, de majd egyszercsak.
  • Lyobag
    én 100 km-en építkezek mindig. az alap kilövő járművem így néz ki, konkrétan az összes eszközömet ezzel a rakétával lövöm ki. csak a szállítmány változik. cserébe a kilövőegyég utolsó saját felhasználású tankja a legnehezebb szállítmánynál - ami Jumbo méretű tartály tele üzemanyaggal - mindig marad belőle utántöltésre, illetve a légkörbe való visszatérésre. bár ehez a designhoz már maxolt tech fa se árt :D
    és nem érdemes 10 km magasságonként lerakni a cuccokat. akkora magasságváltáshoz alig használsz el üzemanyagot. ha már egy bolygóközi üzemanyagdepót akarsz létrehozni, akkor a Mun körül csináld magas orbiton, oda könnyű eljutni - 6-700 m/s gyorsulás a Kerbinhez képest, és viszonylag kicsi gyorsulás az elszakadáshoz