5572
  • Lyobag
    fiss és új hír: feltűnt a Kerbin a horizonton! talán végre lemondhatom a MunSat előfizetésemet, ha adást akarok hazaküldeni! :D

• Lyobag
    ionhajtómű? kis tömeg, plusz leszorítóerő, nagy hatásfok, alacsony fogyasztás. de rengeteg áramot zabál
  • Trucker39
    Előbb-utóbb megfognak büntetni szemetelésért.

A nagy tömeggel az a bajom, hogy már így is sokszor kapott a technika defektet. Épp ezért próbálom a felesleges dolgokat itthon hagyni és valami okosat kitalálni a leszorító erő növelésére.
  • Lyobag
    inkább nagyobb tömeg kell, minél mélyebben lévő súlyponttal. meg a sarkokra a kerekek. meg a fejlesztett sas se árt, ha felrepülne, legyen esély egyenesben tartani a járművet
  • Trucker39
    Most építem a 3-s Bogarat. Vannak rajta némi módosítások. Tesztelés után nyilatkozom róla bővebben. RCS azért nem jó erre a célra, mert valóban hamar kifogy, a leszorító erőre meg folyamatosan szükség lenne.
  • Lyobag
    az RCS gyorsan kifogy.
    és nálam olyan kilógó szerkezeti elemeken vannak a kerekek :D
  • berobi
    miért nem tesztek a roverotokra kilógó szerkezeti elemeket (most nem jut eszembe a neve, és képem sincs hirtelen), és azok végére a kerekeket? nem borulna annyira könnyen. illetve lefele néző RCS-t a leszorító erő miatt.
  • Lyobag
    nem hiába szerettem a matematikát és a fizikát. pláne a sikeres vizsgák utáni felejtő ivászatot :D

Trucker: akkor van még mit javítanod. én síkabb terepen 17 m/s sebességgel nyugodtan száguldozok. lejtőn csak óvatosan, 30 fokos dőlés esetén 5 m/s. ha emelkedő és hasonló dőlésszög, akkor ami belefér, mert az se lesz elég :D de normál terepviszonyok közt 12-14 m/s

amúgy ha ez is eltörik, akkor próbáld meg a kerekeket a szerkezet sarkaira juttatni. jelentősen növeli a stabilitást
  • Trucker39
    Most meg a fényszóró lesz az első amit elhagyok.

• Daffit
    Ciolkovszkij-egyenlet
    A kiáramló gáz sebessége, ami a az Isp * g0 szorzattal is leírható.
  • Trucker39
    Még látszik a képen. 7 m/s. Egy kicsi bukkanónál már repült is a technika.

Közben megérkezett a módosított Bogár.

• Lyobag
    mennyivel száguldoztál, amikor borult az egész?
  • Lyobag
    rohadt természetes alapú logaritmus... most már csak integrálni és deriválni kéne az egészet...
    de a 9.81-et honnan veszed a képletbe? a gravitációt nem vehetjük állandónak ez esetben, vagy csak a Kerbin felszínéről számoltad?
  • Daffit
    Az ISP érték jobb.
    Ha két lehetőség között 200kg a különbség és mondjuk a súly 20%-a üzemanyag, akkor a nagyobb ISP kb 200m/s-al több deltaV-t ad.
    (ha érdekel: deltaV= Isp * 9,81 * ln(teljes súly/üres súly))
  • Trucker39
    Továbbfejlesztés? Nem is tudom. Ebben nincs kicsi zöld emberke, csak egy oldalon van futóműve. Az tény, hogy a borulós technikára van alapozva. Ennél a leszállásnál sem volt gond, még a segédhajtóművet sem kellett bekapcsolni. Arra kellett figyeljek, hogy leszállás közben a lejtő felé álljon a futómű.

Sajnos máris balesetet szenvedett. Kis emelkedőnél elugrott a talajról és fele technika elmaradt a leérkezéskor. Gondoltam rá, hogy küldök fel egy szervizest, de sajnos a hajtóművek is elmaradtak. Azok pedig nagyon kellenek az emelkedőnél, mert anélkül nem lehet meredekebb dombot mászni. A következőnél majd teszek rá plusz segédhajtóműveket.
    A sétakocsikázás így sem volt hiábavaló. Több mint 200 pontot szedett össze űgy, hogy nálam a Mun eléggé már be van lakva.

• Lyobag
    ja, igen. a radiálisan csatlakoztatott hajtóműhöz nem kell extra vezeték, csak legyen rajta a tartályon, amiről működik
  • Lyobag
    én inkább választanám a Rockomax 48-7S hajtóművet. 350 az lsp-je, plusz egy szondának nincs akkora súlya, mint egy bolygóközi hajónak.
  • Ninju
    Szerintem 4000 kg esetén nem annyira szignifikáns a súly megtakarítás. Nem számoltam utána, de a 390 isp az majd 1/3 -al több, mint a 300. Annyi súlyt meg nem takarítasz meg.
    Szerintem.
  • Fulcrum11
    Szerintetek a kisebb tömeg vagy a nagyobb ISP érték jobb egy szondára?
    mert pl. 3 kis hajtómű 200kg-val könnyebb (4t az egész), viszont azoknak 390 helyett 300 az ISP-jük vákuumban. Gondolom valahogyan ki lehetne számolni, de úgy érzésre?:)
    Illetve a radiálisan feltehető oxid/üza tartályt kell csatlakoztatni csővel,ha üza tartályon van?
  • Ninju
    Na én arra nem mertem sosem vállalkozni, hogy egy manuális fellövéssel egybekötött randevút hozzak össze. Respect!
  • Lyobag
    én is tévedhetek. :D

és az ilyen Kerbin körüli randevúkat én jobb szeretem a kilövőállásról kezdeni: cirka 250 km-re kell legyen tőlem a célpont, amikor elkezdem a fellövést, így általában az orbitális pályára állás végén minimális módosítások kellenek a randevúhoz (40-50 m/s sebesség változás)

Trucker39: fain. tisztára, mint ha az én ötletem továbbfejlesztése lenne, vagy képzelődök? :D
  • Ninju
    Nagyon jó.
    Egy dologban szeretném kiegészíteni.
    A barna és a lila jelölések nem az aktuális és következő kört jelentik, hanem azokat a pontokat amikor a pályák metszik egymást. Tehát ha egy körben kétszer metszed a pályát, akkor lesz két jel (a második képen látszik is).

Én egyébként jobban szeretem magasabb orbitról kezdeni a találkát. Hamarabb meg van, csak több üzemanyagot igényel.
  • Trucker39
    Bogár a Mun-n !!!

• Lyobag
    elvileg spontán felrobbantja az egészet. de nem kell törődni vele, az ütközési esély igen kicsi. még ezzel a megközelítési módszerrel is nagyon meg kell dolgozni, hogy két jármű eltrafálja egymást. konkrétan felejtsd el a Star Wars féle látványos vadászcsatákat: az életben meg itt is egy pillanat alatt elhúznának egymástól a gépek kilométerekre.
    belegondolva, azok a gépek kb 2-300 km/h sebességgel repültek, itt meg ha 200-300 m/s egymáshoz viszonyított sebességgel közelít két jármű (az előbb lassításkor annyi volt), az se ritka. ami jelentős sebességkülönbség :D
  • vemyke
    Még egy kérdés: ha a radarnál terminate-tel kitörlöm az adatokat egy dologról (pl gazdátlan rakéta), akkor az csak a listából törlődik, vagy megszűnik létezni, ergo nem trafálhatom telibe egy űrhajóval?
  • vemyke
    Hálásan köszönöm, tökéletesen érthető lett a dolog. Holnap mindenképp meg is próbálom, bár egyelőre nem dokkolás a cél, hanem az elkóborolt báránykáimat kell összekaparni valahogy.
  • Lyobag
    tehát adott két, közel azonos orbitális pályán haladó jármű, 1 és 2 az egyszerűség kedvéért. 1 hajó, amit mi kezelünk, találkozni akar a 2 hajóval, de a minimum 1000 km választja el őket egymástól.
    először belépünk a térkép módba, célpontként beállítjuk a 2 hajót. ekkor annak a pályája zöld színnel lesz megjelölve és feltűnik pár megjegyzés is rajta:

- AN és DN, amik a pályaelhajlási szögeket jelölik. minél kisebbek, annál jobb nekünk, max 1° legyen az értékük az egyszerűség miatt.
    - a narancssárga jelölések azt jelzik, hogy a következő körben hol lesz a te hajód és milyen távol a célponttól(Intersect 1, separation x km) illetve a célpont elhelyezkedését akkor, amikor odaérsz a pontba (Target position of intersect 1)
    - a lila ugyanaz, mint a narancssárga, csak az egy körrel későbbi pozíciót magyarázza el

ezeket úgy tudod felhasználni, hogy a pályád mentén valahol létrehozol egy maneuver node-ot, és gyorsítást/lassítást kezdeményezel, megpróbálod a két narancs vagy lila jelet egy pozícióba juttatni. ha sikerül, akkor 1-2 körön belül nem 1000 km-es szeparációd lesz, hanem pár km.

amikor odaérsz a legkissebb szeparációs távolság közelébe, az orbitális sebességről érdemes a navball kijelzőjét a célpont sebességére átállítani, majd a sebességet leredukálni 0 környékére. ekkor a saját pályád is a célpontod pályájával hasonlóvá válik, és megkezdheted a dokkolási manővert, ami már egy másik történet.
    és jöjjenek a képek:

• Daffit
    Akkor nem kezdem el leírni, képem amúgy sincs hozzá :D meg lusta is vagyok.
  • Lyobag
    pár perc és csinálok egy leírást, de előbb végig kell vinnem a folyamatot :D
  • vemyke
    Áh... valaki segítsen. Hogy a fenébe lehet összehozni találkozási pontot? Akárhogy próbáltam közöm sincs a dologhoz. A legközelebb 80km-re tudtam kerülni a célponttól, de onnan sehogy se ment közelebb...
  • Lyobag
    én meg egy cirka 30 fokos dőlésszögű emelkedőn parkoltam le, mert tudomány :D alig 3 km-re a kanyontól :D a probléma ott van, hogy az egyik megállás után be kellett kapcsolnom a főhajtóművet, mert az elektromotorok nem bírtak elindítani fölfele. és az emelkedő durvábbik részének harmadán vagyok. jövedelmező egy hely a Mun egy megfelelő rovernak :D

de rájöttem pár konstrukciós hibára: több napelem kellett volna rá, a kerekeket tartó tartályokból több kellett volna, hogy a megfelelő iránynak helyezzem át a súlypontot (lejtőn hátra, emelkedőn előre). de ez az egyetlen típus marad, mert mire hazajut, elavult technológia lesz :D
  • Trucker39
    Helyzet jelentés az Eve-ről. Valami miatt a quicksave nálam nem mindig működik. Sajnos most sem (betöltéskor hibát jelez a program, kilép és többet nem tölti vissza). Szerencsére két leszálló modult hoztam az útra. A sűrű légkör miatt kézi vezérléssel, egyetlen ernyőt nyitottam. Így már egyben maradt a modul. Sajnos a végén így is felborult, de szerencsésen minden adatot sikerült hazatovábbítani. Majdnem elég is lett a teljes kifejlesztéshez.

• Lyobag
    és igen! a szörnyetegem bebizonyította hasznosságát! cirka 2 óra alatt Nelby Kermannal a volánnál átment a Mun Farside kráterének a nyugati oldalából a kráter északi részén található kanyonhoz, rengeteg tudást felhalmozva! innen továbbmegy keletre :P

• Trucker39
    Irány az Eve!

Kisebb (nagyobb) problémák még vannak. Például az ejtőernyős fékezésnél ketté tépi a leszálló egységet az ernyő. Előbb, utóbb csak leszállok valamivel.

• Lyobag
    ezért kéne a manouver node-ot használni, azzal meg tudod tervezni a pályát
  • Animefox
    return from munnal csináltam de rahedli hajtóanyagot elégetett... elég egyszer beállítani az elején és utána magától megy ugye?
  • xxdani
    Az rendben van, hogy beszív a bolygó gravitációja, csak eddig nem tudtam belőni a megfelelő ívet. Random próbálkoztam , Csillag térkép, korrigálás,csillagtérkép, korrigálás , ezt 10szer mikor már kezdene alakulni, de az üzemanyag nem terem csak úgy ezáltal sok asztronautám elment az utolsó útjára a felfedezetlen galaxis minden irányába :)
  • Ninju
    Mechjeb: körpályáról return from mun.
    Manuálisan: A felszálláskor fordulj 270 fokra és éppen addig gyorsíts, míg nincs SOI áttérésed (Mimnus SOI -> Kerbin). Ha ez megvan át fogsz állni Kerbin körüli pályára. Itt várd meg a következő AP-t és fékezz(Retro burn), amíg a PE-d nincs 70 km alatt.

xxdani: Egyszerűen le kell lassítani, hogy az új égitest gravitációs ereje be tudjon fogni. Csak arra figyelj, hogy előtte elhibázd a bolygót. :)
  • Lyobag
    a Minmusról hazajutni sokkal kevesebb nafta kell, mint a Munról. csak az ideális szögeket kell megtalálni
  • xxdani
    Ó, de király. Köszönöm. Eddig nem tudtam belőni azt az irányt se amivel a bolygó pályájára állnék, szokom még ezt a 3D-ben való gondolkodást meg, hogy merre is kell állni, de így már sokkal könnyebb.