Kerbal Space Program

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem hiszem hogy elfogyna
Eddig sose fogyott a monopropellant hiába repkedtem a kerbálommal meg toltam vele haza a hajóm.
Viszont 1 kérdés: az 1.2 videójában volt egy ojan hogy be lehetett állítani azt hogy mejik üzemanyag tartályt mijen mértékben használjon (prioritás) de nekem valamiért nincs benne a játékba, vagy az csak késöbb lessz benn ?
Csak a KAS ill. KIS módot használom és nemhiszem hogy ezek bezavarnának.
Tévedsz ha azt hiszed hogy a Kerbalban lévő Monoprop végtelen. Csak addig van amig van a hajon. és mivel alapból van minden kabinban, onnan tölti be, ha az űrséta során fogy. Tehát elfogy. Ha nem akkor egy mód áldozata vagy, ami valamiért ezt elszúrja! <#awink>

Tesztgép: Asus p77h Proci i7 2,93GHz, Ram 16GB DDR3, VGA: Asus GTX 1660 OC 6 GB

Trucker39
Szuperkocka: Link

Na vége gép elött
Gyorsan összegezve a felmerült észrevételeket kérdéseket, valahogy számítottam erre hogy jónéhány dolog fel fog merülni ami nem tiszta, nem jól fogalmaztam.
- A solid hajtóművet tényleg nem említettem és ott szurtam el hogy hozzáirtam azt hogy liquid+oxidízer és igy úgy tünt mind ha csak az számítana, de a solid is számitt csak nem is gondoltam rá hogy az is felmerül, mer nagyon rossz a hatásfoka és értelmetlen így.
- A kerbál szállítását némiképp, féligmeddig irtam csak mer az volt említve hogy a kerbonauta használata tilos (a végtelen monopropellantos eszközmegtolásos lehetőség végett.) ebből következik hogy nem kell vinni. = mivel nem kell kerbált vinni innentől fogva a leg gazdaságosabb a szonda.

Egy kicsit összefoglalva a feladatot: a felszinről indulva juss el a mun-ra és szállj le a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával
nam lehet használni: kerbonaútát, monopropellantot, xeon-t és a fizikai hibák kihasználása sem engedéjezett erre késöbb mutatok példást ha még müködik, illetve csak stack cuccok használhatók eredeti méretőkben eredeti adataikkal.
A játék beállításai alapértelmezett normál módban legyenek.
Az üzemanyag elszámolás = liquid+oxidízer+solid a légkörből beszívott levegő nem elszámolandó

Tuti hogy van amit most is kihagytam, de kérdezni lehet.
Remélhetőleg a holnapi napon több időm lesz és a gép elé kerülök meg az este elött.
Becsapódás előtti pillanat, hiányzott kb 400 m/s, és mivel elbaltáztam a pályára állást, elvileg össze lehet hozni.

Utoljára szerkesztette: Kopasz442, 2016.10.26. 19:11:22

[NST]Cifu
A kiírás elég felületes, többek között e téren is (pl. kerballal vagy szondával kell-e eljutni), az észrevételed jogos, de igazából marginális, hiszen a szilárd hajtóanyag tömegét is ismerjük.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Igen van, de a feladat így szólt:
"Feladat: juss el a mun-ra a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával oxidizer+liquid egyben számolva" és ez így nekem nem egyértelmű, hiszen a feladat kiírása az oxidizer és liquid össztömegére kíváncsi...ezért kérdeztem hogy mi van a soliddal.
De ez persze mellékes hogy én mit gondolok, o7

[NST]Cifu
A szilárd hajtóanyagnak is van tömege...

És ha megnézed a feladatot a Mission Control (ha jól írom)-ban akkor a végén ott össze van foglalva milyen feltételekkel, feltételek között kell végrehajtani.

Dimefromhell
A leírásodból nekem az következik, hogy a tesztet akkor kell lefuttatni (jobb klikk run test, vagy az adott stage aktiválása - space) amikor már a vízben van a jármű. De vannak olyan tesztek is amiket adott sebességnél és magasságnál esetleg adott Zónában kell elvégezni. A lényeg h minden feltételnek egyszerre kell teljesülnie (egyszerre legyen az összes feltétel kipipálva zölddel) hogy érvényes legyen a contract.
Utoljára szerkesztette: Dimefromhell, 2016.10.26. 09:06:43
RJoco
Felvettem két feladatot. Az egyikben a Swivel-t kell tesztelnem, a másikban a radial decoupler-t. Gondoltam ez nem nehéz, egy körben meglesz. De valamiért sajnos nem fogadja el.
A hajó egyszerű, pod, rajta az ernyő, alatta egy tartály, azon a Swivel. A tartály oldalán 2 megfelelő radial decoupler, azokon meg tartállyal egybekötött hajtómű. Felszállok min a 3 meghajtással, mikor kiürül a két szélső hajtómű, akkor leválasztom őket és leállítom a Swivel-t. Visszaesésnél mielőtt vizet érnék még begyújtom a hajtóművet, mert 9 m/s sebességgel nem jó így becsapódni. Túl is éli a gép a landolást. A Contract részen a Kerbal alapból pipa, a Splash down landolás után lesz pipa (mind a kettőnél), de maguk a tesztek nem lesznek zöldek.
Ötlet?

Warning! Cargo bay open, shields are down!

RJoco
Videót szívesen látnék.
Meg mástól is.
Így a verseny fényében.

Jól értem hogy a versenyben annyi solid fuelt lehet használni amennyit csak akarok? Mert nem volt tiltva...😊
Egyébként engem érdekelnének az ilyen kihívások, de csak rakéták felhasználásával. A Repülőgépes szerkezetek és meghajtások teljesen hidegen hagynak engem, ki sem fejlesztettem őket....
Utoljára szerkesztette: Tauri, 2016.10.25. 20:49:06

80 liquid + 88 oxidizer = 168 üzemanyag
jelenleg ez kell nekem a mun orbithoz
már csak arra kéne rájönnöm hogy pörgethetem az időt egy adott időpontig előre, mer így nehezen jön össze hogy találgatok meg szemre próbálom belőni.

Neeeem neeem trükközöm <#alien> ez a tesco gazdaságos megoldása 😄 minden minimalizálva van csak a hatékonysága nem vall a tesco-ra!

Utoljára szerkesztette: tom36, 2016.10.25. 20:45:55
Na erre kiíváncsi vagyok de szerintem te valamiben sántikálsz, és trükkölsz! <#buck>

Trucker39

Ha csak a mun orbitot kellene elérni akkor majdnem csak az lenne a feladat hogy gyorsíts egészen adig mig a mun vonzáskörzetét el nem éred utánna meg néhány rántás segítségével + 1 pici gyorsítás és orbiton is vagy.
A liquid és oxidizer egyben számolandó ( liquid+oxidizer=elhasznált üzemanyag)
amúgy Lq alapján én 80 al vagyok mun orbiton.
Utoljára szerkesztette: tom36, 2016.10.25. 19:23:05
akkor nem szállok be mert túl könnyű, <#vigyor2>
pill a megfelelő röppályán dolgozom de már rég 170 Lq alatt vagyok...
<#wave>

Trucker39
Közben megtaláltam a tudásomhoz, szakmai felkészültségemhez (mármint a játékban) ideális zászlót és jármű nevet. <#awink>

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Az a gond ezzel a kalkulátorral hogy nem számol a légellenállással.
Kopasz: felszínre leszállással, ha mun orbitról lenne szó az igen egyszerű lenne.
Kicsit pontosítsál! A munra? de hova? orbit, leszállás, vagy mi?

[NST]Cifu
Úgy néz ki a R.A.P.I.E.R.-t az 1.0-tól kezdve kiherélték, nem voltam naprakész vele kapcsolatban.

Na gyors elméleti számítás:

Kerbin felszín -> Mun felszín: ~5150m/s delta-V

Mi kell?

-Probodobodyne HECS (0,1 tonna, de ilyen kell, mert van benne reaction wheel, ami például az OCTO2-ben nincs)
-2db OX-STAT Photovoltaic Panels (0.01 tonna)
-Z-200 aksi (0,01 tonna, tartalék árnyékba)
-Communotron 16 antenna (0.005 tonna)

Szumma: 0,125 tonna.

Fogjuk a Kerbal Optimal Rocket Calculatort, és beadjuk ezeket. Eredmény?

Vagy 2 fokozattal, Aspargus nélkül:

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.10.25. 17:39:00

Az üzemanyag fogyasztás mérése egészen a startol számít (talajról).
régen én is gondolkodtam a R.A.P.I.E.R. hajtóműben de gyorsan rájöttem, hogy használhatatlan. (egész idő alatt megmozgatni azt a +2 tonnát ? minek ?, de nincs kizárva a lehetőség 😄
[NST]Cifu
Bár most nézem, hogy az 1.0-tól megemelték a R.A.P.I.E.R. tömegét 2 tonnára, az 1.0.3-tól kezdve pedig megfelezték a légköri Isp-jét. Szóval fejbe vágták alaposan a nerfkalapáccsal...

Lehet, hogy így már nem annyira garantált a győzelme, de én azért tippre azt mondom, hogy továbbra is a legesélyesebb...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.10.25. 15:59:19

Fulcrum11
Cifu szerintem arra gondol, hogy ha nincs pénzkorlát, akkor üza. szempontból a leggazdaságosabb egy légköri hajtóműves első fokozat, vagy repülőgépről indítani a rakétát. (amelyek fajlagos fogyasztása eleve sokkal jobb a rakétahajtóművekénél)

[NST]Cifu
Pont ezért. Kvázi garantált, hogy a R.A.P.I.E.R. hajtóművel lehet a legjobb hatásfokot elérni, hiszen a légköri használat idején a légköri oxigént használja, és mivel hibrid hajtómű, így nincs szükség másik hajtóműre. A legtöbb üzemanyag amúgy is a LEO pályához kell, ha ~20-25km-es magasságig és 1000-1200m/s-ig eljutsz légköri használattal, már nyert ügyed van.

@Fulcrum: Most nézem, hogy eredetileg az #5095 -ben rosszul fogalmaztam. Simán oxigént írtam légköri oxigén helyett.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.10.25. 15:53:51

Csak úgy kiváncsiságból hogy jutottál arra hogy repülőgépekre van kitalálva ?
Azt írtam hogy oxidizer+liquid egybeszámolva tehát külön külön is használható = mind jet mind normál hajtóművek használható, ami meg van tiltva az a monopropellant ill. xeon.
A légbeömléses megoldást (jet) nem mondtam hogy nem lehet.
Bár ha belegondolok a monopropellantba akkor mondhatni nincs is értelme megtiltani mer a rossz hatásfoka végett nincs is értelme ha jól emlékszem az adataira, de hogy tiszta legyen nem lehet használni
===== felhasználni csak stack normál ill. jet hajtóműveket lehet
[NST]Cifu
Eleve ott van a MechJeb segítségnek (optimális manőverek).

A kiírással ott a probléma, hogy eleve repülőgépekre, vagyis oxigént használó hajtóművekre van kitalálva.

Visszatérni nem kell, ennyiben egyszerübb
úgy viszonyításképp most ott vagyok hogy össz 180 egységnyi üzemanyaggal jutok el mun körüli pályára, de még a leszálláshoz gyúrnom kell rajta.
Dimefromhell
Igazából érdekesség képpen mutattam meg. Nyilván az első az Apollo 11-et modellezi Mun körüli randevúval stb. Volt egy ilyen Reddit chalange. Én csak funból csináltam meg, nem indultam rajta.
Ha jól emlékszem kb olyan 7000 Dv körül lehet oda-vissza megjárni a dolgot. Nyílván itt lehet spórolni a levegőfékezésen, vagy hogy mennyire ügyesen és üzemanyagtakarékosan landolsz és szállsz fel.
Módok alatt nagyjából azt hogy lehet minden módot amíg a játékban szereplő eredeti eszközöket használod eredeti adataikkal, lényegében a módokat csak adatszolgáltatásra adat visszajelzésre használhatod.
A linkelt képsorokon több dolog is van ami ütközik a kiírással, de inkább az a gond hogy a felhasznált üzemanyag nagyon kis töredékéből is meg lehet oldani, így sok eséje nincs.

Mondhatni hogy a lényeg a lehető legalacsonyabb tömeg mellett a legkevesebb üzemanyag leghatékonyabb felhasználása.
Dimefromhell
Modok alatt mit értesz? Nekem csak Mechjeb meg Kerbenginer van fent. Mondjuk ezeket régi játék verzióval csináltam, nem tudom az ér-e 😄

kApollo Chalange

Low cost Mun tour
Egy kis versenyfelhívás: még annó volt egy ilyen kiírásom (2465. üzi és utánna)
Feladat: juss el a mun-ra a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával oxidizer+liquid egyben számolva, xeon-t, monopropellantot, kerbált nem lehet hesználni.
a gépezet ára, elemek száma nem számít bár az elemszámmal is egybe lehet vonni a versenyt
bugok kihasználása nem engedéjezett, és semmilyen mód által hozzáadott eszköz nem használható, a játék beállításai normál (alap-ok legyenek)
az eredmény bizonyításához előtte utána kép szükséges, (sajna a régi konstrukciómat nem tudom megmutatni mer valamiért nem elérhető a kép amit akkor felraktam, de egy kicsit próbálkoztam vele és most már nemigazán működik a sok aerodiamikai változtatás végett.)
Határidő szempontjából mondjuk 1 hét múlva lesz vége és akkor kellenek a képek.
Ha nincs rá érdeklődő akkor én sem szórakozom vele.
Én megnézném amennyiben módom van rá. Bár steam-en fogalmam sincs hol lehet ijeneket elérni.
Trucker39
Sajnos nekem csak "tanyasi" mobil netem van, így kihagyom a lehetőséget.

Tegnap tartottam egy próbát, és steamen elég jól lehet nézni a játékomat (LIVE). Kérdés, érdekelne-e így benneteket? Illetőleg mit csináljak? <#awink>

Most már leszedtem a MJ-ét, és elraktam. Késöbb tesztelem, 0.90 óta nem használtam. Pill a KER is elegendő (igen tudom az MJ-be több is van) <#awink>

Enyhén komolyabb fizikai ismereteket oszt meg. <#awink>
Mi ezzel majd az év végén kezdünk el foglalkozni az RSS-RO keretében. Kellemes német akcentussal beszél. <#finom>

RJoco
Kipróbáltam a tudós módot, de ismét azt csinálni, mint karrierben, kicsit eluntam magam. Abba is hagytam.
A pénzes rész azért nem rossz, mert nem ész nélkül épít az ember.
Pl. nem túl gazdaságos az elején, ha mindig eldobálja a hajtóműveket és tartályokat az ember. Amíg nem repülök ki az űrbe, addig le lehet egyben is tenni a gépet. Az űrből visszajövet is csak az a kérdés, hogy elég e a cucc a légkörbe érve vagy nem. És, hogy mennyire lassul le a gép az ernyő nyitásához. De mindjárt az elején ki lehet fejleszteni hővédő pajzsokat, szóval valószínű, hogy visszahozható egyben is a gép. Jah, és vannak oldalra felszerelhető ernyők is.
Ilyen dolgokról pl. nem is tudtam. Sandbox-ban nem kell vele foglalkozni, minden hullhat amerre akar.
Mondjuk a feladatokat még nem néztem, ahhoz azért magasabb fejlettségi szint kell, mint ahol most vagyok.

Trucker39
Lényegében a gazdasági részre nem kell figyelni. Nekem mindig ott ment el a kedvem vele szenvedni, mikor elfogyott a pénz. A tudományos módban, meg tényleg csak a fejlesztésre kell koncentrálni. Ne érts félre, ha valaki már tényleg profi a játékban, neki az a kihívás. Én csak amatőr kutató vagyok, engem nem szórakoztat a pénzügyi része a játéknak.

Közben kipróbáltam a zászlókészítést. Működik. 😊

RJoco
Köszi!

Közben nézem, hogy a Science mód csak annyiban más a karriertől, hogy nincs pénz és a bázis épületei teljesen ki vannak fejlesztve.

Trucker39
RJoco
Zászlót hogy teszel bele és milyen méretei vannak a képnek, ami kell hozzá?

Trucker39
Szakértő játékos letudná írni, itt miféle trükkről is lenne szó?

RoboKutya78
Nekem is jó a cucc

COMTRAYA.Steam:Robokutya;Asus RX460 4GB DDR5 Intel I5-7400 3GHz Memoria: 16 GB DDR4 B250G Gaming

[NST]Cifu
Erre nem tudok sajnos mit mondani. A KSP és az addonok viszonya olyan, mint a 18 éves hősszerelmes és a bordélyház madamjának a kapcsolata. Ha működik tök jó, de ha nem működik, akkor soha nem fog... 😊

Most nálam az van, hogy a Contract-okat elfogadom, de ha bemegyek a VAB-ba, eltűnnek. Mind. Volt, hogy elfogadtam egy olyat, hogy 3 turistának el kell vesztenie az eszméletét egy szuborbitális repülésnél. Bemegyek a VAB-ba, ott vannak a turisták az űrhajósok között, de nincs contract. Hiába viszem el őket, nem kapok semmit. És nem jövök rá mi a baj...

Trucker39
Épp lemaradtam a szerkesztésről....

Kézzel telepítve, működni látszik és a kezelő felülete is előkerült.

Trucker39
Mikor itt korábban dicsekedtem, akkor azzal lett feltelepítve.

Most kézzel lett bámásolva. Mindjárt kiderül, hogy így működik-e.

Pont azt tettem! 😊 Lehet valami moddal ütik egymást.

[NST]Cifu
CKAN-ből telepítsd fel a "MechJeb and Engineer for all!" nevű addont. Ezután lesz. 😉